Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI nr. 7 din 7 mai 1996  cu privire la administrarea prudentă a portofoliului şi la transparenţa politicii de investiţii a societăţilor de administrare a investiţiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI nr. 7 din 7 mai 1996 cu privire la administrarea prudentă a portofoliului şi la transparenţa politicii de investiţii a societăţilor de administrare a investiţiilor

EMITENT: COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 100 din 17 mai 1996
    În temeiul art. 6, art. 21, art. 25 şi al art. 26-29 din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi funcţionării fondurilor deschise de investiţii şi a societăţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiară, aprobată prin Legea nr. 83/1994,
    în conformitate cu prevederile art. 14 alin. 2 lit. g) din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
    în baza Hotărârii Parlamentului României nr. 17/1994,

    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare adoptă următoarele instrucţiuni:

    ART. 1
    În vederea asigurării unei transparenţe sporite, fondurile deschise de investiţii vor formula strategii de investire având ca obiectiv asigurarea unui anumit randament şi vor respecta în orice moment niveluri adecvate de diversificare prudentă a portofoliului pentru evitarea acumulărilor excesive de risc în investiţiile lor.
    ART. 2
    Fondurile deschise de investiţii autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare vor dobândi şi vor deţine investiţii cu încadrarea riguroasă în prevederile art. 26 din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993 şi cu respectarea cerinţelor de diversificare prevăzute la art. 27 din ordonanţă.
    ART. 3
    În scopul asigurării lichidităţii, fondurile deschise de investiţii vor menţine minimum 30% din valoarea totală a activelor în numerar şi alte active lichide*) (mobilizabile în 15 zile). În categoria "Alte active lichide" se încadrează depozitele bancare şi certificatele de depozit, cu condiţia diversificării prudente a acestora.
---------
    *) Lichiditatea este capacitatea de a vinde sau de a cumpăra rapid şi în volum mare un activ, fără ca preţul activului să fie afectat substanţial.

    ART. 4
    Societăţile de administrare a investiţiilor nu au dreptul ca în contul fondului deschis de investiţii să acorde împrumuturi sau să acţioneze ca garant în numele unor terţe părţi şi nici să investească în titluri sau active ce nu au fost calificate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca instrumente de investiţii.
    ART. 5
    În termen de 6 luni de la data începerii tranzacţionării valorilor mobiliare în sistemul RASDAQ (piaţa electronică interdealeri), societăţile de administrare a investiţiilor vor ajusta portofoliul fondurilor deschise de investiţii administrate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 şi ale prezentelor instrucţiuni.
    ART. 6
    (1) Societăţile de administrare a investiţiilor vor menţiona pentru fiecare investiţie din portofoliul fondului deschis de investiţii administrat gradul de risc, ţinând seama de următoarea clasificare:
    - risc 0 - numerar, disponibil în cont, titluri de stat (obligaţiuni şi bonuri de tezaur);
    - risc scăzut (10%) - depozite bancare, certificate de depozit (cu condiţia diversificării prudente**);
    - risc mediu (50%) - valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe supravegheate;
    - risc ridicat (75%) - valori mobiliare emise de societăţi deschise, netranzacţionate încă pe o piaţă supravegheată;
    - risc foarte ridicat (100%) - acţiuni şi obligaţiuni ale societăţilor închise şi alte active necalificate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca instrumente de investiţii***).
--------------
    **) Absenţa diversificării şi bonitatea instituţiilor bancare pot antrena încadrarea acestor investiţii într-o categorie superioară de risc. Pentru societăţile bancare aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a României va fi menţionată clasificarea de risc ridicat.
    ***) Pentru fondurile care au la această dată investiţii în asemenea active.

    (2) Fondurile deschise de investiţii vor calcula, în funcţie de structura portofoliului şi pe baza mediei aritmetice ponderate, un indice global de risc al fondului respectiv, încadrându-se în una dintre următoarele patru categorii:
    - risc scăzut - până la 30%;
    - risc mediu - între 30% şi 50%;
    - risc ridicat - între 50% şi 75%;
    - risc foarte ridicat - peste 75%.
    (3) Gradul de risc al diferitelor categorii de active, precum şi categoria de risc a fondului deschis de investiţii se menţionează în prospect.
    (4) Indicele global de risc al fondului deschis de investiţii se calculează lunar, iar schimbarea categoriei de risc conform clasificării prevăzute la alin. (2) va fi transmisă la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi publicată în presă.
    ART. 7
    (1) Toate prospectele de ofertă publică de titluri de participare vor preveni investitorii potenţiali printr-o formulă standard ca:
    a) investiţiile în fonduri deschise de investiţii nu sunt depozite bancare, iar băncile, în calitatea lor de acţionar al unei societăţi de administrare a investiţiilor sau ca membru iniţial al fondului, nu oferă nici o garanţie investitorului;
    b) aprobarea prospectului de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare semnifică doar că ofertantul s-a conformat obligaţiilor sale legale de publicare a informaţiilor cerute şi nu implică în nici un fel aprobarea sau aprecierea din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a calităţilor investiţiei în valorile mobiliare ce urmează a fi oferite;
    c) fondurile deschise de investiţii comportă nu numai avantajele ce le sunt specifice, dar şi riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investiţie fiind, de regulă, proporţionale cu riscul.
    (2) Oricărui investitor în titluri de participare i se va cere obligatoriu să semneze pe formularul de subscriere că a primit şi a citit prospectul.
    ART. 8
    (1) Orice anunţuri publicitare vor menţiona categoria de risc a fondului deschis de investiţii.
    (2) Se interzice prezentarea în anunţurile publicitare a evoluţiei valorii activelor nete şi a valorii unitare a activului net pe perioade mai scurte de 6 luni, indicându-se obligatoriu şi valorile cele mai mici înregistrate în cursul perioadei respective.
    (3) Publicitatea prin intermediul televiziunii se va limita la menţionarea unor informaţii generale cu privire la fondul deschis de investiţii, ca de exemplu: denumirea, adresa, telefonul, fără nici un element de natura să influenţeze decizia investitorului.
    (4) Publicitatea prin intermediul radioului va prelua informaţiile cerute conform Instrucţiunilor nr. 1/1996 ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
    ART. 9
    (1) Volumul minim al uni fond deschis de investiţii necesar pentru obţinerea autorizaţiei prealabile este diferenţiat în funcţie de numărul membrilor iniţiali, astfel:
    - 2-5 membri: 100 milioane lei;
    - 6-15 membri: 250 milioane lei;
    - 16-25 membri: 400 milioane lei;
    - peste 26 membri: 700 milioane lei.
    (2) Dovada privind vărsarea sumelor menţionate la alin. (1) va fi prezentată la data solicitării autorizaţiei prealabile a fondului deschis de investiţii de către societatea de administrare a acestuia.
    (3) La sfârşitul perioadei de 60 de zile de la data autorizării prealabile, fondul deschis de investiţii trebuie să respecte prevederile art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993.
    ART. 10
    Valoarea totală a titlurilor de participare, care trebuie atinsă de către un fond deschis de investiţii în termen de 60 de zile de la data autorizării prealabile de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, este de minimum 1 miliard lei.
    ART. 11
    (1) Capitalul subscris al unei societăţi de administrare a investiţiilor, integral vărsat în forma bănească la înfiinţare, este de minimum 200 de milioane lei.
    (2) Capitalul social al societăţii de administrare a investiţiilor va fi de minimum 2% din valoarea activelor nete administrate pentru ca societatea să-şi poată desfăşura activitatea în mod eficient şi să-şi onoreze obligaţiile.
    (3) Vărsarea diferenţei de capital se va face pe baza situaţiei activului net al fondului deschis de investiţii la data de 31 decembrie, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor.
    (4) Indiferent de valoarea activelor nete administrate, capitalul social al societăţii de administrare a investiţiilor nu va fi redus sub limita de 200 de milioane lei.
    ART. 12
    În cazul încălcării normelor în vigoare care determină pierderi pe seama fondurilor deschise de investiţii, prejudiciile vor fi acoperite de către societatea de administrare a investiţiilor.
    ART. 13
    Societăţile de administrare a investiţiilor deja autorizate se vor conforma prevederilor art. 11 din prezentele instrucţiuni în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni.
    ART. 14
    Membrii iniţiali ai unui fond deschis de investiţii sau mandataţii acestora în temeiul contractului de societate civilă, constituiţi în Consiliul de încredere al fondului, au următoarele atribuţii:
    - stabilirea obiectivelor investiţionale, pe termen scurt, mediu şi lung;
    - alegerea societăţii de administrare a investiţiilor, încheierea şi rezilierea contractului de administrare;
    - stabilirea limitei maxime a comisioanelor ce se pot negocia cu societatea de administrare a investiţiilor, precum şi a limitei maxime a comisioanelor pe care societatea de administrare a investiţiilor o poate negocia cu societatea de depozitare;
    - supravegherea şi controlul aplicării contractului de administrare, al respectării prevederilor legilor pertinente şi ale reglementărilor şi instrucţiunilor emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
    (2) Pentru activitatea prestată, Consiliul de încredere al fondului poate primi o indemnizaţie stabilită prin contractul de societate civilă şi prevăzută în contractul de administrare a fondului deschis de investiţii.
    ART. 15
    (1) Societăţile de administrare a investiţiilor vor întocmi, vor publica şi vor transmite Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi investitorilor rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale privind fondurile deschise de investiţii administrate. Rapoartele semestriale şi cele anuale vor fi certificate de cenzori externi independenţi.
    (2) În situaţia publicării în presă a raportărilor periodice, acestea nu vor conţine alte informaţii decât cele cerute în rapoarte şi vor fi publicate numai la termenele prevăzute la art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993.
    ART. 16
    Rapoartele societăţilor de administrare a investiţiilor vor cuprinde în mod obligatoriu:
    (1) În ceea ce priveşte obiectivele fondului deschis de investiţii:
    ● strategia urmată de societatea de administrare a investiţiilor pentru atingerea obiectivelor;
    ● o trecere în revistă a activităţilor de investiţii desfăşurate de societate în perioada de raportare, cu referire la normele în vigoare, precum şi a situaţiei patrimoniale şi financiare a fiecărei societăţi comerciale în care fondul deţine investiţii;
    - schimbările semnificative în conţinutul prospectului în perioada la care se referă raportul;
    - evoluţia valorii unitare a activului net de la constituirea fondului deschis de investiţii, evidenţiind valoarea maximă şi minimă;
    - orice altă informaţie semnificativă care le-ar putea oferi investitorilor posibilitatea de a judeca în cunoştinţă de cauză evoluţia activităţilor fondului în timpul acestei perioade şi rezultatul acestei activităţi la sfârşitul perioadei respective;
    (2) raportul cenzorului extern independent asupra activităţii fondului deschis de investiţii şi asupra realităţii informaţiilor prezentate în raportul societăţii de administrare a investiţiilor;
    (3) raportul Consiliului de încredere al fondului privind activitatea fondului deschis de investiţii;
    (4) situaţii de raportare, după cum urmează:

             Situaţia activelor şi a obligaţiilor fondului ........
               la ............... (trimestru, semestru, an)

┌──────────────────────┬────────────────────┬───────────────────┬─────────────┐
│ │Începutul perioadei │Sfârşitul perioadei│Diferenţe │
│ │ de raportare │ de raportare │ │
│ Denumirea ├──────────┬─────────┼───────────┬───────┼────────┬────┤
│ elementelor │Valoarea │ % │Valoarea │ % │Valoarea│ % │
│ │(mil. lei)│ │(mil. lei) │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ I. TOTAL ACTIVE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 1. Valori mobiliare │ │ │ │ │ │ │
│ din portofoliu │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 2. Disponibil în cont│ │ │ │ │ │ │
│ curent │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 3. Depozite bancare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 4. Numerar în │ │ │ │ │ │ │
│ casierie │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 5. Valoarea altor │ │ │ │ │ │ │
│ active calificate │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 6. Titluri calificate│ │ │ │ │ │ │
│ ca instrumente de │ │ │ │ │ │ │
│ investiţii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ II. TOTAL OBLIGAŢII │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 1. Cheltuieli de emi-│ │ │ │ │ │ │
│ siune şi publicitate│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 2. Cheltuieli de │ │ │ │ │ │ │
│ audit legal şi │ │ │ │ │ │ │
│ contabil │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 3. Cheltuieli pentru │ │ │ │ │ │ │
│ funcţionarea │ │ │ │ │ │ │
│ Consiliului de │ │ │ │ │ │ │
│ încredere al fondului│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 4. Cheltuieli pentru │ │ │ │ │ │ │
│ plata comisioanelor │ │ │ │ │ │ │
│ societăţii de admi- │ │ │ │ │ │ │
│ nistrare a investi- │ │ │ │ │ │ │
│ ţiilor, din care │ │ │ │ │ │ │
│ sume pentru perfor- │ │ │ │ │ │ │
│ manţe suplimentare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 5. Cheltuieli pentru │ │ │ │ │ │ │
│ plata comisioanelor │ │ │ │ │ │ │
│ datorate societăţii │ │ │ │ │ │ │
│ de depozitare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 6. Cheltuieli cu co- │ │ │ │ │ │ │
│ misioanele datorate │ │ │ │ │ │ │
│ societăţii de valori│ │ │ │ │ │ │
│ mobiliare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 7. Cheltuieli cu │ │ │ │ │ │ │
│ dobânzi (art. 11) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ 8. Alte cheltuieli │ │ │ │ │ │ │
│ aprobate │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼───────┼────────┼────┤
│ III. VALOAREA │ │ │ │ │ │ │
│ ACTIVULUI NET (I-II)│ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────────┴───────────┴───────┴────────┴────┘


    Situaţia valorii unitare a activului net la data de ..........

┌────────────────────────────────┬────────────┬───────────────────┬───────────┐
│ │ Perioada │ Perioada │ │
│ Denumirea elementelor │ curentă │ corespunzătoare │ Diferenţe │
│ │ │ a anului │ │
│ │ │ precedent │ │
├────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ Valoarea activului net │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ Numărul de titluri aflate în │ │ │ │
│ circulaţie │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ Valoarea unitară a activului │ │ │ │
│ net │ │ │ │
└────────────────────────────────┴────────────┴───────────────────┴───────────┘


    Situaţia detaliată a investiţiilor la data de .........

┌──────────────────────┬───────┬───────────────────────┬────────┬────────┬────┐
│ │ │ │Dobânda │Scadenţa│ │
│ │ │ Valori mobiliare │sau di- │(unde │ │
│ Denumirea │Emiten-├───────────┬───────────┤videndul│este │Va- │
│ elementelor │ tul │% aflate în│% deţinute │aferent │cazul) │loa-│
│ │ │circulaţie │ de fond │titluri-│ │rea │
│ │ │ │ │ lor │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ TOTAL VALORI │ │ │ │ │ │ │
│ MOBILIARE (CLASA) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - acţiuni │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - obligaţiuni │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - titluri de stat │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - titluri derivate │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - alte titluri │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ TOTAL DEPOZITE │ │ │ │ │ │ │
│ BANCARE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - la ... luni │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ TOTAL ALTE ACTIVE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ TOTAL INSTRUMENTE │ │ │ │ │ │ │
│ DE INVESTIŢII: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - certificat de │ │ │ │ │ │ │
│ depozit │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────────┼───────────┼────────┼────────┼────┤
│ - bon de tezaur │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴───────┴───────────┴───────────┴────────┴────────┴────┘


    Situaţia sumelor luate cu împrumut de către fond la data de .......

 ┌─────────┬──────────────────────┬───────┬──────────────────────┬────────────┐
 │ Banca │ Scopul împrumutului │ Suma │ Durata împrumutului │ Dobânzi │
 ├─────────┼──────────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼──────────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼──────────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 └─────────┴──────────────────────┴───────┴──────────────────────┴────────────┘


    Situaţia deţinătorilor a 5% din titlurile de participaţie aflate în circulaţie la data de .............

 ┌───────────────────────────┬─────────────────┬──────────────────────────────┐
 │ Numele şi prenumele/ │ Evenimentul │ Data apariţiei evenimentului │
 │ Denumirea şi sediul │ │ │
 ├───────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │ │ │
 └───────────────────────────┴─────────────────┴──────────────────────────────┘


             PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A
                  VALORILOR MOBILIARE,
                prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

    Bucureşti, 7 mai 1996.
    Nr. 7.

                                 --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016