Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCŢIUNI din 30 septembrie 2002 privind acordarea licenţelor de lucru şi a permiselor de acces în zonele libere
EMITENT: Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 879 din 6 decembrie 2002
──────────
Aprobate prin ORDINUL nr. 1.431 din 30 septembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial nr. 897 din 6 decembrie 2002.
──────────
ART. 1
(1) Licenţa de lucru este documentul în baza căruia administraţia zonei libere permite unui agent economic, persoană fizica sau juridică, română sau străină, denumită în continuare utilizator sau terţ utilizator, să desfăşoare activităţi în zona liberă, în baza unor contracte.
(2) Aceste contracte pot fi de concesionare, închiriere, asociere sau de prestări de servicii, încheiate de către Regia Autonomă "Administraţia Zonei Libere........." cu utilizatorii sau de către utilizatori cu terţii.
(3) În sensul prezentelor instrucţiuni, se consideră contracte de prestări de servicii şi comenzile confirmate, ofertele confirmate, mandatele acordate şi alte documente cu caracter similar.
(4) În sensul prezentelor instrucţiuni, utilizatorul reprezintă agentul economic care are relaţii contractuale, în mod direct, cu administraţia zonei libere, iar terţ utilizator reprezintă agentul economic care are relaţii contractuale, în subsidiar, cu administraţia zonei libere, având, în principal, relaţii contractuale cu utilizatorul.
ART. 2
(1) Licentele de lucru în zonele libere se eliberează numai de către administraţia zonei libere, la solicitarea utilizatorilor sau a terţilor utilizatori, facuta în baza unei cereri al cărei formular-cadru este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni.
(2) Pentru fiecare dintre activităţile ce urmează să fie desfăşurate în zona liberă, administraţia zonei libere va elibera câte o licenţă de lucru, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data solicitării.
(3) Activităţile pentru care se eliberează licenţe de lucru în zona liberă sunt cele prevăzute în Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere.........", cu respectarea normelor de încadrare în Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN.
(4) Licenţele de lucru se eliberează pe baza documentelor stabilite de Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere.........", cu avizul Direcţiei generale Agenţia Zonelor Libere din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(5) Pentru activitatea la care, prin acte normative, se prevede expres obligaţia obţinerii unor avize, acorduri, autorizaţii din partea unor autorităţi ale statului, anterior începerii activităţii, licentele de lucru se vor elibera după prezentarea de către utilizatori şi terţi utilizatori a acestor documente.
(6) Licenţele de lucru vor fi acordate pe o durată de o lună, 3 luni, 6 luni, 12 luni, după caz, şi pot fi reînnoite, la cerere, contra cost, în condiţiile alin. (2).
(7) Licenţele de lucru acordate nu sunt transmisibile de la un utilizator la alt utilizator sau de la un utilizator la un terţ utilizator şi nu pot fi folosite în comun de mai mulţi utilizatori şi/sau terţi utilizatori.
ART. 3
(1) Contravaloarea tarifului licenţei de lucru va fi stabilită de către fiecare administraţie, conform uzanţelor internaţionale şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) În fundamentarea acestor tarife se va ţine seama de valoarea economică şi socială a activităţii ce urmează a se desfăşura.
(3) Utilizatorul va achita tariful licenţei de lucru, precum şi tariful aferent serviciilor efectuate de administraţia zonei libere pentru eliberarea licenţei de lucru. Tarifele licenţelor de lucru vor avea aceleaşi valori pentru activităţi identice.
(4) Nivelul tarifelor licenţelor de lucru se reanalizează şi se aprobă anual de către Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere........." şi se avizează de către Direcţia generală Agenţia Zonelor Libere din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
ART. 4
(1) Administraţia zonei libere poate refuza eliberarea licenţei de lucru în cazurile în care solicitantul nu prezintă autorizaţiile şi avizele obligatorii pentru desfăşurarea activităţii respective, are obligaţii financiare sau contractuale neonorate la termen faţă de administraţia zonei libere sau solicită licenţă pentru activităţi nepermise de legislaţia aplicabilă.
(2) În cazul în care administraţia zonei libere refuză să elibereze licenţa de lucru pentru una sau mai multe activităţi propuse de solicitant, acesta poate depune contestaţie, care se rezolvă în termenele şi cu procedura stabilite de Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare, astfel:
a) în termen de 30 de zile de la data comunicării refuzului dat de către administraţia zonei libere, Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere........." are obligaţia să o rezolve în termen de 30 de zile de la data înregistrării ei;
b) în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere........." la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei - Direcţia generală Agenţia Zonelor Libere, care are obligaţia să o rezolve în termen de maximum 10 zile de la primire;
c) în termen de 30 de zile de la data când s-a comunicat soluţia de către Direcţia generală Agenţia Zonelor Libere, la instanţa de judecată competentă.
ART. 5
(1) Dacă utilizatorul sau terţul utilizator renunţă la una sau mai multe activităţi pentru care a primit licenţa de lucru, el are obligaţia să notifice în scris intenţia sa administraţiei zonei libere cu 15 zile lucrătoare înainte de renunţarea la respectiva activitate.
(2) În acest caz administraţia zonei libere va retrage imediat licenţa de lucru acordată pentru acea activitate, fără returnarea contravalorii acesteia, indiferent de durata rămasă.
ART. 6
(1) Administraţia zonei libere are dreptul sa retragă temporar licenţa de lucru sau să o anuleze în condiţiile existenţei a cel puţin uneia dintre situaţiile menţionate la art. 4.
(2) Retragerea temporară sau anularea licenţei de lucru se va face fără returnarea contravalorii acesteia, indiferent de durata rămasă.
ART. 7
Împotriva deciziei de retragere sau de anulare a licenţei de lucru utilizatorul sau terţul utilizator poate face contestaţie la Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere............", în termen de 30 de zile de la comunicare, soluţionarea acesteia urmând a se face conform procedurii prevăzute la art. 4.
ART. 8
(1) Dacă în perioada de valabilitate a licenţei de lucru intervin schimbări privind denumirea utilizatorului sau terţului utilizator, dovedite cu documente legal întocmite, utilizatorului sau, după caz, terţului utilizator i se va elibera un nou formular de licenţă până la expirarea perioadei de valabilitate.
(2) În cazul pierderii licenţei de lucru, utilizatorului sau terţului utilizator i se va elibera o nouă licenţă de lucru (duplicat), la cererea acestuia, consemnându-se despre aceasta în registrul de evidenţă a licenţelor eliberate.
(3) Pentru eliberarea unei noi licenţe de lucru solicitantul va prezenta dovada publicării anunţului de pierdere într-un ziar de mare tiraj. În aceasta situaţie solicitantul va achita tariful pentru eliberarea licenţei de lucru.
ART. 9
(1) Accesul persoanelor, al mijloacelor de transport şi al utilajelor în incinta zonei libere se face numai pe baza permiselor eliberate de administraţia zonei libere şi cu achitarea tarifelor aferente.
(2) Categoriile de permise şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc prin Regulamentul de utilizare a zonei libere, aprobat de Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere..........." şi avizat de Direcţia generală Agenţia Zonelor Libere.
(3) Tarifele pentru fiecare categorie de permis se aprobă de Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere......." şi se avizează de Direcţia generală Agenţia Zonelor Libere.
ANEXA 1
la instrucţiuni
CERERE
pentru acordarea licenţei de lucru
- Model -
Agentul economic .........................................., cu sediul în ................................., înregistrat ..................... în baza Contractului ............................. nr. ..................... din ..........................., încheiat cu Regia Autonomă "Administraţia Zonei Libere .....................................", solicit eliberarea licenţei de lucru pentru activitatea de ........................... pe care o voi desfăşura pe parcela/magazia ......................... din incinta ...................................... .
Activitatea pentru care solicit licenta de lucru se va desfăşura în perioada ............................ .
...............
(semnatura)
Data ....................
ANEXA 2
la instrucţiuni
LICENTA DE LUCRU
Seria ........ nr ...........
- Model -
În temeiul ................, în baza Contractului nr. ......, încheiat cu ............................., se acordă licenta de lucru agentului economic ................, cu sediul în ............................. .
Aceasta licenta de lucru este valabilă în perioada ................... şi a fost acordată pentru activitatea de ......................... ce se va desfăşura în incinta ................................. .
Valoarea licenţei de lucru este de ........................... .
Director general,
..................
Data emiterii
.................
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: