Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 28 mai 2020  privind autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfăşoare programe de formare profesională a adulţilor în sistem on-line    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 28 mai 2020 privind autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfăşoare programe de formare profesională a adulţilor în sistem on-line

EMITENT: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 464 din 2 iunie 2020
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 1.005 din 28 mai 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464 din 2 iunie 2020.
──────────
    CAP. I
    Derularea programelor de formare profesională autorizate în sistem on-line
    ART. 1
    Furnizorii de formare profesională autorizaţi care optează, după caz, pentru desfăşurarea în sistem on-line a pregătirii teoretice în cazul programelor de iniţiere, specializare, perfecţionare, precum şi al celor de calificare de nivel 2, 3, 4, conform Cadrului naţional al calificărilor, cu excepţia celor de nivel 1 şi pregătirii practice pentru programele de iniţiere, specializare, perfecţionare, notifică comisia de autorizare în condiţiile art. 3 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, cu modificările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Secretariatul tehnic transmite electronic fiecărui membru al comisiei de autorizare notificarea menţionată la art. 1 primită de la furnizorul de formare autorizat, în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii de la acesta.
    (2) În cazul în care notificarea are în vedere derularea în sistem on-line atât a pregătirii teoretice, cât şi a pregătirii practice, secretariatul tehnic va transmite electronic şi dosarul de autorizare, în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii de la furnizorul de formare autorizat.

    ART. 3
    (1) În cazul notificării desfăşurării în sistem on-line a pregătirii teoretice, fiecare membru al comisiei de autorizare analizează documentele primite şi transmite electronic secretariatului tehnic acordul sau dezacordul cu privire la derularea pregătirii teoretice în sistem on-line, însoţite de o justificare, în termen de două zile lucrătoare de la primirea cererii de la secretariat.
    (2) În cazul notificării desfăşurării în sistem on-line a pregătirii teoretice şi practice a programelor de iniţiere, specializare, perfecţionare, fiecare membru al comisiei de autorizare analizează documentele primite şi transmite electronic secretariatului tehnic în termen de două zile lucrătoare de la primirea cererii:
    a) acordul prin care îşi asumă faptul că programul nu implică activităţi practice care trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu cu dotări specifice, conform standardului ocupaţional;
    b) dezacordul, însoţit de o justificare.

    (3) În cazul notificării de la alin. (2) a pregătirii practice, dacă membrii comisiei de autorizare întâmpină dificultăţi în analizarea oportunităţii organizării activităţilor practice în sistem on-line, comisia poate nominaliza un evaluator de furnizori de programe de formare din domeniul respectiv de activitate care să formuleze un punct de vedere.
    (4) Termenul de analiză şi transmitere către secretariatul tehnic a răspunsului formulat de evaluatorul de furnizori de programe de formare nominalizat la alin. (3) este de două zile lucrătoare de la primirea cererii de la secretariatul tehnic al comisiei de autorizare.

    ART. 4
    (1) Ca urmare a exprimării opiniei membrilor, comisia de autorizare întocmeşte decizia de aprobare sau de respingere a notificării, care se transmite prin mijloace electronice furnizorului de formare profesională, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea notificării.
    (2) Ca urmare a exprimării opiniei membrilor şi a evaluatorului nominalizat prevăzut la art. 3 alin. (3), comisia de autorizare întocmeşte decizia de aprobare sau respingere a notificării, care se transmite prin mijloace electronice furnizorului de formare profesională, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării.

    CAP. II
    Organizarea examenului de absolvire a programelor de iniţiere, specializare şi perfecţionare desfăşurate în sistem on-line
    ART. 5
    (1) Examenul de absolvire a programelor de iniţiere, specializare şi perfecţionare desfăşurate cu avizul comisiei de autorizare în sistem on-line se organizează şi se derulează de furnizorul de formare profesională sub coordonarea comisiei de autorizare, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 501/5.253/2003 pentru aprobarea metodologiei certificării formării profesionale a adulţilor, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Ordin.
    (2) Derularea examenului de absolvire se desfăşoară în format de videoconferinţă.
    (3) Prevederile art. 10 lit. d)-e) din metodologia aprobată prin Ordin nu se aplică în cazul organizării examenelor de absolvire în sistem on-line.

    ART. 6
    Înscrierea la examenul de absolvire a participanţilor care au parcurs tematica programului de formare profesională se face pe baza unei cereri transmise prin mijloace electronice.

    ART. 7
    (1) Comisia de autorizare nominalizează 2 specialişti din afara furnizorului de formare profesională, din listele de specialişti aprobate, în conformitate cu prevederile art. 8 din metodologia aprobată prin Ordin, în cadrul unei şedinţe care se poate organiza inclusiv în format on-line.
    (2) La examenul de absolvire pot asista ca observatori şi membri ai comisiei de autorizare sau ai secretariatelor tehnice.
    (3) Specialiştii nominalizaţi la alin. (1) se pot deplasa la furnizorul de formare, pentru verificarea organizării desfăşurării examenului de absolvire, în situaţia în care verificarea nu se poate efectua la distanţă, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor prevăzute în Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi în Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 pentru declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020.
    (4) Toate comunicările prevăzute în Ordin se pot face prin mijloace electronice.

    ART. 8
    (1) Pentru respectarea prevederilor art. 15 alin. (3) din metodologia aprobată prin Ordin, preşedintele comisiei de examinare primeşte de la fiecare participant în parte lucrările şi le transmite anonimizate (prin înlocuirea numelui persoanei cu un număr acordat în ordinea primirii lucrărilor) celor 2 membri ai comisiei de examinare, desemnaţi să realizeze corectarea lor.
    (2) Proba orală şi/sau susţinerea proiectului, după caz, se fac/se face în sistem de videoconferinţă.

    ART. 9
    Lucrările scrise, proiectele şi înregistrarea derulării examenului se arhivează în format electronic de către furnizorul de formare profesională timp de 12 luni.

    ART. 10
    (1) În vederea finalizării procesului-verbal prevăzut la art. 19 din metodologia aprobată prin Ordin, comisia de examinare se întruneşte, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor prevăzute în Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi în Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 pentru declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020.
    (2) Preşedintele comisiei predă secretariatului tehnic al comisiei de autorizare procesul-verbal şi documentele prevăzute în Ordin.

    CAP. III
    Eliberarea şi gestionarea certificatelor de absolvire
    ART. 11
    După preluarea certificatelor şi a suplimentelor descriptive de la comisia de autorizare, în condiţiile prevăzute de Ordin, furnizorul are obligaţia de a le înmâna absolvenţilor pe bază de programare, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor prevăzute în Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi în Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 pentru declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 12
    Secretariatele tehnice ale comisiilor de autorizare au obligaţia să transmită la sfârşitul fiecărei săptămâni direcţiei de specialitate din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale situaţia notificărilor depuse în săptămâna respectivă de raportare conform art. 1 şi modalitatea de soluţionare a acestora conform art. 4, însoţite de justificarea deciziei.

    ART. 13
    (1) Comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesională judeţene/a municipiului Bucureşti, precum şi secretariatele tehnice ale acestora sunt obligate să ducă la îndeplinire prevederile prezentelor instrucţiuni.
    (2) Secretariatele tehnice ale comisiilor de autorizare trebuie să îi informeze pe furnizorii de formare profesională despre prevederile prezentelor instrucţiuni.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016