Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 26 martie 2024  privind comunicarea înştiinţării de către autorităţile şi instituţiile publice, precum şi publicarea anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 26 martie 2024 privind comunicarea înştiinţării de către autorităţile şi instituţiile publice, precum şi publicarea anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

EMITENT: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 270 din 29 martie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 437 din 26 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 270 din 29 martie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Scopul prezentelor instrucţiuni este de a asigura o reglementare unitară aplicabilă autorităţilor şi instituţiilor publice organizatoare ale concursurilor de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi de promovare în funcţiile publice de conducere vacante, în vederea publicării anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, denumită în continuare Agenţia, în condiţiile prevăzute la art. VII alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 191/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
    (2) Autorităţile şi instituţiile publice în cadrul cărora sunt stabilite funcţiile publice prevăzute la art. 385 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a înştiinţa Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cu privire la organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi de promovare în funcţiile publice de conducere vacante prin completarea şi transmiterea în format online, în condiţiile prezentelor instrucţiuni, a informaţiilor necesare publicării anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei, utilizând instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie.
    (3) Accesul la instrumentul informatic se realizează pe bază de utilizator şi parolă. Fiecare autoritate sau instituţie publică este identificată în mod unic prin cod fiscal şi desemnează o persoană responsabilă să opereze în instrumentele informatice, în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (1).

    ART. 2
    (1) Autorităţile şi instituţiile publice organizatoare ale concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi de promovare în funcţiile publice de conducere vacante au obligaţia respectării termenelor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru înştiinţarea Agenţiei cu privire la organizarea unui concurs dintre cele menţionate anterior.
    (2) Autorităţile şi instituţiile publice organizatoare ale concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi de promovare în funcţiile publice de conducere vacante înştiinţează Agenţia potrivit prevederilor art. VII alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023, după cum urmează:
    a) cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data publicării anunţului de concurs cu privire la organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de conducere şi execuţie, vacante, respectiv a unui concurs de promovare întro funcţie publică de conducere vacantă;
    b) cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data publicării anunţului de concurs cu privire la organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii publice de execuţie temporar vacante.


    ART. 3
    (1) Publicarea anunţului de concurs se va face pe site-ul Agenţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării probei scrise a concursului de recrutare organizat în vederea ocupării funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi pentru concursul de promovare într-o funcţie publică de conducere vacantă, respectiv cu cel puţin 15 zile înainte de data desfăşurării probei scrise a concursului de recrutare organizat în vederea ocupării funcţiilor publice de execuţie temporar vacante.
    (2) Data publicării anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei va fi aceeaşi cu data publicării anunţului de concurs pe site-ul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.

    ART. 4
    (1) Anunţurile de concurs publicate pe site-ul Agenţiei nu pot fi modificate şi se menţin la locul de publicare până la finalizarea concursului.
    (2) În mod excepţional, reprezentanţii Agenţiei pot modifica, în termenele prevăzute la art. 3 alin. (1), conţinutul anunţului de concurs publicat pe site-ul Agenţiei doar ca urmare a modificărilor solicitate în scris de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului, cu privire la locul desfăşurării probei scrise şi/sau locul desfăşurării probei/probelor suplimentare şi/sau a coordonatelor de contact. În acest caz, autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului publică pe site-ul propriu la aceeaşi dată modificările cu privire la locul desfăşurării probei scrise şi/sau locul desfăşurării probei/probelor suplimentare şi/sau a coordonatelor de contact.
    (3) Responsabilitatea privind legalitatea şi corectitudinea informaţiilor din conţinutul anunţului de concurs publicat pe siteul Agenţiei şi încadrarea în temeiurile legale prevăzute de actele normative în vigoare aparţine autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.

    ART. 5
    (1) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice desemnează o persoană responsabilă cu completarea şi transmiterea către Agenţie, în format online, prin intermediul instrumentului informatic pus la dispoziţie de Agenţie, a înştiinţării cu privire la organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante, precum şi de promovare în funcţiile publice de conducere vacante.
    (2) Persoana desemnată în condiţiile prevăzute la alin. (1) completează înştiinţarea cu privire la organizarea unui concurs dintre cele menţionate anterior, în format online, utilizând instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, secţiunea „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Anunţuri concursuri ocupare FP“.

    CAP. II
    Modalitatea de completare în format online a informaţiilor cuprinse în anunţul de concurs
    ART. 6
    (1) Instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie cuprinde la secţiunea „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Anunţuri concursuri ocupare FP“, următoarele informaţii pentru concursurile de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante sau temporar vacante:
    a) denumirea autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului;
    b) funcţia publică pentru care se organizează concursul, identificată, după caz, prin denumire, categorie, clasă şi grad profesional, precum şi compartimentul din care face parte;
    c) precizarea expresă a duratei timpului de muncă, respectiv durată normală a timpului de muncă sau durată redusă a timpului de muncă la jumătate de normă;
    d) data, ora şi locul sau locaţia desfăşurării probei suplimentare, dacă este cazul;
    e) data, ora şi locul sau locaţia desfăşurării probei scrise;
    f) condiţiile de participare cuprinzând condiţiile prevăzute la art. 465 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte condiţii prevăzute de legislaţia specifică;
    g) perioada şi modalitatea de înscriere la concurs;
    h) bibliografia şi tematica de concurs, conform art. VII alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023;
    i) atribuţiile postului prevăzute în fişa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului de recrutare;
    j) coordonate de contact pentru înscrierea la concurs, cuprinzând adresa de corespondenţă, telefon, e-mail, persoana de contact şi funcţia publică deţinută;
    k) conţinutul dosarului de concurs.

    (2) Instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie cuprinde la secţiunea „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Anunţuri concursuri ocupare FP“, următoarele informaţii pentru concursurile de promovare în funcţiile publice de conducere vacante:
    a) denumirea autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului de promovare;
    b) funcţia publică pentru care se organizează concursul, identificată prin denumire, clasă, precum şi compartimentul din care face parte;
    c) precizarea expresă a duratei timpului de muncă, respectiv durată normală a timpului de muncă sau durată redusă a timpului de muncă, pentru raportul de serviciu cu timp parţial;
    d) data, ora şi locul sau locaţia desfăşurării probei suplimentare, dacă este cazul;
    e) data, ora şi locul sau locaţia desfăşurării probei scrise;
    f) condiţiile de participare cuprinzând condiţiile prevăzute la art. 483 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte condiţii prevăzute de legislaţia specifică;
    g) perioada şi modalitatea de înscriere la concursul de promovare;
    h) bibliografia şi tematica de concurs, conform art. VII alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023;
    i) atribuţiile postului prevăzute în fişa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului de promovare;
    j) coordonate de contact pentru primirea dosarelor de concurs, cuprinzând adresa de corespondenţă, telefon, e-mail, persoana de contact şi funcţia publică deţinută;
    k) conţinutul dosarului de concurs.


    ART. 7
    În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, la secţiunea „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Anunţuri concursuri ocupare FP“, secţiunea „Tip procedură“ se completează denumirea autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursurilor, potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) lit. a), tipul de concurs organizat, respectiv concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere vacante, de execuţie vacante sau temporar vacante ori, după caz, de promovare pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere vacante, după care se va selecta temeiul legal de organizare a concursurilor de recrutare sau de promovare, după caz.

    ART. 8
    În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, la secţiunea „Calendar concurs“, se completează data, ora şi locul desfăşurării probei scrise, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) şi art. 6.

    ART. 9
    (1) În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, la secţiunea „Calendar concurs“, se completează/ selectează data, ora şi locul sau locaţia desfăşurării probei/ probelor suplimentare, dacă este cazul, precum şi tipul probei/ probelor suplimentare.
    (2) Organizarea şi desfăşurarea probelor suplimentare se fac în temeiul unor proceduri specifice aplicabile fiecăreia dintre aceste probe suplimentare, aprobate la nivelul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursurilor, care se afişează pe pagina de internet a autorităţii sau instituţiei publice şi respectă prevederile art. VII alin. (23) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023.

    ART. 10
    (1) În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, la secţiunea „Posturi concurs“, se completează rubricile „Tip compartiment“, „Denumire compartiment“, „Funcţie“, „Clasă“, „Grad“, după care se apasă butonul „Vezi listă“ şi se bifează funcţia publică/funcţiile publice pentru care se organizează concursul.
    (2) Pentru fiecare post aferent unei funcţii publice se completează durata timpului de muncă, respectiv durată normală a timpului de muncă sau durată redusă a timpului de muncă la jumătate de normă, după cum urmează:
    a) 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână, pentru durata normală a timpului de muncă;
    b) 4 ore pe zi, respectiv 20 de ore pe săptămână, pentru durata redusă a timpului de muncă la jumătate de normă.

    (3) Pentru fiecare funcţie publică de conducere vacantă sau funcţie publică de execuţie vacantă sau temporar vacantă se completează condiţiile de studii, condiţiile de vechime în specialitate şi alte cerinţe specifice după caz:
    a) condiţiile de studii, stabilite cu respectarea art. 386 şi, după caz, a art. 465 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiilor publice, stabilite în condiţiile prevăzute la art. 468 şi, după caz, la art. 615 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, prevăzute în legi cu caracter special;
    c) alte cerinţe specifice, care se pot referi la obţinerea unui/unei aviz/autorizaţii prevăzut/prevăzute de lege, în condiţiile prevăzute la art. 465 alin. (1) lit. g^2) şi alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 11
    (1) Pentru asigurarea unui conţinut unitar al anunţului de concurs care se publică pe site-ul Agenţiei şi pe site-ul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, în instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, la subsecţiunea „Posturi concurs“, se completează bibliografia şi tematica aferentă fiecărei funcţii publice, potrivit prevederilor art. VII alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2023.
    (2) Tematica reprezintă totalitatea temelor esenţiale şi relevante pentru funcţia publică pentru care se organizează concursul, sintetizate din bibliografie şi din cuprinsul documentelor sau/şi surselor de informare şi documentare prevăzute la art. 71 alin. (1) din anexa nr. 10 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, la subsecţiunea „Persoane contact“ se completează adresa de corespondenţă, telefon/fax, e-mail, persoana de contact şi funcţia publică deţinută de persoana responsabilă cu primirea dosarelor de concurs.

    ART. 13
    (1) În instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, la subsecţiunea „Comisie concurs“ se completează componenţa comisiei de concurs, care se constituie în cazul concursurilor de recrutare conform prevederilor art. 73 - 86 din anexa nr. 10 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, iar în cazul concursurilor de promovare în funcţii publice de conducere vacante conform prevederilor art. 178 - 182 din anexa nr. 10 la acelaşi act normativ. Pentru un anunţ de concurs se poate adăuga o singură comisie de concurs.
    (2) Completarea subsecţiunii „Comisie concurs“ se efectuează în vederea utilizării instrumentelor informatice de extragere automată a subiectelor pentru proba scrisă.
    (3) Introducerea componenţei comisiei de concurs se poate realiza şi ulterior transmiterii anunţului de concurs către Agenţie, dar nu mai târziu de data desfăşurării probei scrise, prin accesarea secţiunii „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Gestiune membri comisie“, iar ulterior prin selectarea acesteia în secţiunea „Instrumente de lucru“, subsecţiunea „Anunţuri concursuri ocupare FP“.

    ART. 14
    După semnarea, prin aplicarea unei semnături electronice calificate, de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a înştiinţării generate automat de instrumentul informatic pus la dispoziţie de Agenţie, cu privire la organizarea unui concurs, persoana desemnată în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) încarcă şi transmite, în format online, înştiinţarea în instrumentul informatic, la secţiunea „Trimite anunţ“.

    ART. 15
    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni, Agenţia elaborează Manualul de utilizare a aplicaţiei informatice pentru publicarea anunţurilor de concurs, pe care îl comunică autorităţilor şi instituţiilor publice şi îl publică pe siteul Agenţiei, la secţiunea „Publicaţii“.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016