Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 26 iulie 2017  privind sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 26 iulie 2017 privind sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti

EMITENT: Oficiul de Stat pentru Invenţii-Mărci
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 675 din 18 august 2017

──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 117 din 26 iulie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Ppartea I, nr. 675 din 18 august 2017.
──────────

    ART. 1
    Dispoziţii generale
    (1) Sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti, potrivit prezentelor instrucţiuni, se va face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de minimis stipulate în Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 din 18 decembrie 2013 pentru aplicarea art. 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013.
    (2) Sprijinul acordat potrivit prezentelor instrucţiuni nu intră sub incidenţa obligaţiei de notificare către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013.
    (3) Sprijinul financiar se va acorda numai după verificarea criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor, inclusiv a regulilor de ajutor de minimis, şi a respectării regulii de cumul, respectiv dacă suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 2 ani fiscali şi în anul fiscal în curs de către beneficiarul ajutorului de minimis, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, nu depăşeşte pragul de 200.000 euro, respectiv de 100.000 euro, dacă acesta efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost.
    (4) În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni, depăşeşte plafoanele de minimis menţionate, operatorul economic nu poate beneficia de prevederile prezentelor instrucţiuni nici pentru acea fracţie din ajutor care nu depăşeşte aceste plafoane.
    (5) Sprijinul financiar acordat în conformitate cu prezentele instrucţiuni poate fi cumulat cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 360/2012 al Comisiei, din 25 aprilie 2012 în limita plafonului stabilit în regulamentul respectiv.
    (6) Sprijinul financiar se cumulează cu ajutoare de minimis acordate în conformitate cu alte regulamente de minimis în limita plafonului relevant prevăzut la alin. (3).
    (7) Sprijinul financiar se poate cumula cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile, cu condiţia ca un astfel de cumul să nu conducă la depăşirea intensităţii sau a valorii maxime relevante a ajutorului, stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisia Europeană. Dacă prin cumul s-ar ajunge la depăşirea respectivei intensităţi sau valori maxime, ajutorul de minimis nu va fi acordat.
    (8) În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, atunci când se stabileşte dacă un nou ajutor de minimis acordat unei întreprinderi noi sau întreprinderii care face achiziţia depăşeşte plafonul relevant, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate tuturor întreprinderilor care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie rămân legal acordate.
    (9) În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.

    ART. 2
    Obiectiv
    (1) Obiectivul prezentelor instrucţiuni este sprijinirea brevetării invenţiilor româneşti, prin acordarea unui sprijin financiar sub formă de sume nerambursabile din bugetul anual de venituri şi cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru achitarea taxelor aferente procedurilor legale de obţinere a protecţiei prin brevet de invenţie în străinătate.
    (2) Prezentele instrucţiuni reglementează criteriile, modul de acordare, de raportare şi monitorizare a măsurilor de natura ajutorului financiar instituite prin Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată.

    ART. 3
    Baza legală
     Prezentele instrucţiuni sunt elaborate în conformitate cu:
    a) Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată;
    b) Hotărârea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 din 18 decembrie 2013 pentru aplicarea art. 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis;
    d) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare.


    ART. 4
    Definiţii
     În sensul prezentelor instrucţiuni următorii termeni se definesc astfel:
    a) invenţie românească - invenţie creată pe teritoriul României de către persoane fizice române;
    b) solicitant - persoana fizică sau persoana juridică care solicită sprijin financiar pentru brevetarea în străinătate a unei invenţii româneşti în conformitate cu prezentele instrucţiuni;
    c) beneficiarul ajutorului de minimis - persoana juridică care primeşte sprijin financiar pentru brevetarea în străinătate a unei invenţii româneşti în conformitate cu prezentele instrucţiuni;
    d) sprijin financiar - ajutor limitat la un nivel care nu distorsionează concurenţa şi/sau comerţul cu statele membre, care constă într-o sumă nerambursabilă reprezentând contravaloarea taxelor aferente procedurilor de brevetare în străinătate a unei invenţii româneşti, mai puţin taxele pentru traducere şi taxele pentru servicii sau onorariile mandatarilor. În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013, nivelul său maxim pentru o întreprindere unică este de 200.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare (anul curent şi ultimele 2 exerciţii financiare încheiate), respectiv de 100.000 euro pentru întreprinderile care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost;
    e) întreprindere unică - include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:
    e1) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;
    e2) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
    e3) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;
    e4) o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective. Întreprinderile care întreţin, cu una sau mai multe întreprinderi, relaţiile la care se face referire la lit. e1)-e4) sunt considerate întreprinderi unice.



    ART. 5
    Fondul de sprijin pentru brevetare
    (1) În vederea sprijinirii brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti, OSIM poate aloca o parte din veniturile încasate în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, republicată, cu modificările ulterioare.
    (2) Nivelul sumelor alocate în aplicarea alin. (1) se aprobă prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli al OSIM, sub forma unui fond de sprijin constituit pentru brevetare.
    (3) Suma alocată conform alin. (1) şi (2), precum şi lista celor care au beneficiat în anul precedent de sprijin în vederea brevetării în străinătate se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială şi pe site-ul OSIM: www.osim.ro
    (4) Cheltuielile efectuate de către OSIM pentru sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti se evidenţiază distinct în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.
    (5) Instrucţiunile privind sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti se aplică de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 31.12.2020.
    (6) Pentru perioada de valabilitate a aplicării prezentelor instrucţiuni, valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat întreprinderilor beneficiare este de 920.000 lei, defalcată după cum urmează:

    ┌──────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
    │ An │ 2017 │ 2018 │ 2019 │ 2020 │ Total │
    ├──────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
    │Buget │230.000 lei│230.000 lei│230.000 lei│230.000 lei│920.000 lei│
    └──────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘



    ART. 6
    Beneficiari eligibili
    (1) Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de sprijinul financiar în temeiul prezentelor instrucţiuni este de 40.
    (2) Pot beneficia de sprijin financiar în vederea brevetării în străinătate a unei invenţii româneşti, în condiţiile prezentelor instrucţiuni, următoarele categorii de solicitanţi:
    a) persoane fizice române cu un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic decât de 10 ori venitul brut stabilit ca medie lunară pe economie pentru ultimele 12 luni;
    b) întreprinderi unice, care desfăşoară o activitate economică în România, din categoria întreprinderi mici sau mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    (i) nu se află în procedură de executare silită sau în incapacitate de plată ori în stare de insolvenţă sau faliment, nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societăţii şi nici nu îndeplinesc criteriile prevăzute de legislaţia internă pentru ca o procedură colectivă de insolvenţă să fie deschisă la cererea creditorilor lor;
    (ii) la data solicitării sprijinului financiar nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
    (iii) pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (2 ani anteriori datei solicitării sprijinului financiar şi anul în curs), nu au primit ajutoare de minimis sau, dacă au primit, acestea cumulate nu depăşesc plafonul echivalent în lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost;
    (iv) întreprinderea nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis ori, în cazul în care a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu dobânzile aferente.


    (3) Nu se acordă sprijin financiar în baza prezentelor instrucţiuni:
    a) întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii*1);
──────────
    *1) Reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 şi (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 354 din 28.12.2013.
──────────

    b) întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în producţia primară de produse agricole*2);
──────────
    *2) Produsele enumerate în anexa I la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, cu excepţia produselor obţinute din pescuit şi acvacultură.
──────────

    c) întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:
    - atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile respective;
    – atunci când ajutoarele sunt condiţionate de transferarea lor parţială sau integrală către producătorii primari;

    d) pentru activităţile legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv pentru cantităţile exportate, pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
    e) pentru utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate.

    (4) În cazul în care o întreprindere îşi desfăşoară activitatea atât în sectoarele menţionate la alin. (3) lit. a), b) sau c), cât şi în unul sau mai multe sectoare sau domenii de activitate incluse în domeniul de aplicare al prezentelor instrucţiuni, se poate acorda sprijin financiar în cadrul acestei scheme pentru aceste din urmă sectoare sau activităţi, cu condiţia ca beneficiarul ajutorului de minimis să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităţilor sau o distincţie între costuri, că activităţile desfăşurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare al prezentelor instrucţiuni nu beneficiază de sprijinul acordat în baza schemei.

    ART. 7
    Condiţii de eligibilitate
    (1) Solicitantul persoană juridică are obligaţia de a furniza toate informaţiile referitoare la ajutoarele de minimis de care a beneficiat întreprinderea unică în ultimii 3 ani fiscali consecutivi (anul în curs şi ultimii 2 ani anterior depunerii cererii).
    (2) Invenţia pentru care se solicită sprijin financiar pentru brevetare în străinătate trebuie să facă obiectul unei cereri de brevet de invenţie naţionale depuse la OSIM, pentru care s-a constituit un depozit naţional reglementar şi pentru care OSIM nu a luat o hotărâre de respingere sau care nu a fost declarată ca fiind considerată retrasă.

    ART. 8
    Depunerea cererii
    (1) Cererea privind acordarea sprijinului financiar în vederea brevetării în străinătate a unei invenţii româneşti, semnată de solicitant (model prevăzut în anexa nr. 1), depusă la OSIM, va fi însoţită de următoarele documente:
    a) raportul de documentare extins cu opinie scrisă privind brevetabilitatea, întocmit de OSIM, de către o altă autoritate naţională sau regională de brevete sau de către o autoritate internaţională de documentare desemnată conform Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor;
    b) documentul din care reiese că toate persoanele semnatare ale cererii privind acordarea de sprijin financiar sunt persoane îndreptăţite la acordarea brevetului de invenţie în statele în care se doreşte sprijin financiar pentru obţinerea protecţiei prin brevet;
    c) o prezentare a stadiului aplicării invenţiei în cauză (cu menţionarea eventualelor rezultate obţinute, planuri de comercializare ori stadiul actual al comercializării) sau o prezentare a posibilităţilor preconizate pentru producerea şi comercializarea invenţiei în cauză (cu menţionarea oportunităţilor de licenţiere sau cesionare prin contracte cu firme româneşti sau străine, potenţiale pieţe de desfacere etc.);
    d) o prezentare a posibilităţilor preconizate pentru susţinerea plăţilor neacoperite de sprijinul financiar acordat de OSIM.

    (2) Cererea de acordare a sprijinului financiar prevăzută la alin. (1) se va depune la OSIM cu cel puţin trei luni înainte de împlinirea termenului la care trebuie efectuată plata taxelor pentru procedurile de brevetare pentru care se solicită sprijinul financiar.
    (3) Cererea de acordare a sprijinului financiar va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a întreprinderii unice (model prevăzut în anexa nr. 2), care să cuprindă informaţii despre:
    a) suma totală a ajutoarelor de minimis primite de întreprinderea unică în ultimii 3 ani, din surse ale statului sau ale autorităţilor locale ori din surse comunitare;
    b) faptul că întreprinderea nu a făcut obiectul unei decizii a Comisiei Europene, a unui furnizor sau a Consiliului Concurenţei de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care a făcut obiectul unei asemenea decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată.


    ART. 9
    Constituirea comisiei
    (1) Comisia pentru aprobarea sprijinului financiar în vederea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti din cadrul OSIM este alcătuită din:
    a) directorul Direcţiei brevete de invenţie, care este şi preşedintele comisiei;
    b) şeful Serviciului financiar;
    c) şeful Serviciului de examinare în fond a invenţiilor din domeniul tehnic aferent cererii de brevet de invenţie în cauză;
    d) şeful Serviciului juridic;
    e) şeful Serviciului administrare brevete, care îndeplineşte şi atribuţii de secretar al comisiei.

    (2) În cazul absenţei unuia dintre membri, componenţa comisiei prevăzută la alin. (1) se poate modifica prin ordin al directorului general al OSIM, prin desemnarea unui alt salariat care are aceeaşi pregătire profesională ca şi membrul înlocuit.

    ART. 10
    Soluţionarea cererii
    (1) Sprijinul financiar în vederea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti se acordă de către OSIM printr-o hotărâre motivată, emisă de comisia constituită conform art. 9, denumită în continuare Comisia, fără a depăşi nivelul sumelor aprobate prin bugetul OSIM.
    (2) Dacă sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 6 şi 7, Comisia evaluează conţinutul documentaţiei menţionate la art. 8 pe baza punctajului stabilit conform art. 11 şi emite, după caz, o hotărâre motivată de acordare de sprijin financiar pentru brevetare în străinătate sau de respingere a cererii.
    (3) Punctajul minim necesar pentru acordarea sprijinului financiar este de 42 de puncte.
    (4) La acordarea sprijinului financiar, dispoziţiile art. 13 se aplică în mod corespunzător.
    (5) Lucrările Comisiei se consemnează într-un proces-verbal întocmit de către secretarul acesteia.
    (6) Hotărârea Comisiei redactată se comunică solicitantului în termen de 10 zile de emiterea acesteia, prin grija secretarului. OSIM va informa în scris beneficiarul ajutorului de minimis cu privire la cuantumul sprijinului financiar acordat pe baza prezentelor instrucţiuni, precum şi despre caracterul său de minimis, făcând referire expresă la Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013.

    ART. 11
    Evaluarea documentaţiei
     Comisia evaluează documentaţia depusă de solicitant şi acordă un punctaj unic, nefracţionat, aferent îndeplinirii cerinţelor prevăzute la art. 8 alin. (1), după cum urmează:
    a) pentru raportul de documentare extins cu opinie scrisă privind brevetabilitatea, dacă se apreciază că soluţia tehnică îndeplineşte toate condiţiile legale pentru brevetare: 30 de puncte, astfel:
    (i) soluţia tehnică este dezvăluită conform art. 17 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată: 5 puncte;
    (ii) soluţia tehnică este considerată invenţie conform art. 7 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată: 5 puncte;
    (iii) soluţia tehnică nu este exclusă de la brevetare conform art. 8 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată: 5 puncte;
    (iv) soluţia tehnică este susceptibilă de aplicare industrială, conform art. 12 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată: 5 puncte;
    (v) soluţia tehnică, astfel cum este revendicată, prezintă noutate, conform art. 9 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată: 5 puncte;
    (vi) soluţia tehnică, astfel cum este revendicată, prezintă activitate inventivă, conform art. 11 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată, sau, dacă nu prezintă activitate inventivă, se apreciază că prin amendarea setului de revendicări soluţia tehnică poate depăşi stadiul tehnicii: 5 puncte;

    b) pentru dovada că toate persoanele semnatare ale cererii privind acordarea de sprijin financiar sunt persoane îndreptăţite la acordarea brevetului de invenţie în statele în care se doreşte sprijin financiar: 5 puncte;
    c) pentru prezentarea stadiului aplicării invenţiei în cauză: 3 puncte; solicitantul este invitat să furnizeze informaţiile pertinente cu privire la implementarea invenţiei la data solicitării sprijinului financiar, incluzând stadiul dezvoltării (la nivel de laborator, proiect-pilot, model static, prototip, model funcţional/ comercializat);
    d) pentru prezentarea posibilităţilor preconizate pentru producerea şi comercializarea invenţiei în cauză: 2 puncte; solicitantul este invitat să furnizeze informaţiile pertinente cu privire la stadiul lucrărilor deja efectuate, incluzând studii/ rapoarte tehnico-economice, fezabilitate, de piaţă, feedback consumatori/utilizatori;
    e) pentru dovada posibilităţii de susţinere a plăţilor neacoperite de sprijinul financiar acordat de OSIM: 5 puncte; solicitantul este invitat să furnizeze informaţiile pertinente cu privire la posibilitatea suportării celorlalte costuri aferente procedurii de brevetare neacoperite de sprijinul financiar solicitat.


    ART. 12
    Contestaţia
    (1) Hotărârile Comisiei pot fi contestate în scris şi motivat la directorul general al OSIM, care va desemna prin ordin o comisie pentru soluţionarea contestaţiei.
    (2) Membrii Comisiei nu pot face parte din Comisia de contestaţii.
    (3) Soluţia motivată pronunţată de comisia desemnată conform alin. (1) va fi comunicată contestatarului în termen de maximum 30 de zile de la depunerea acesteia la OSIM.

    ART. 13
    Condiţii speciale
    (1) O persoană, individual sau ca parte a unui colectiv, poate beneficia de sprijin financiar din partea OSIM în vederea brevetării în străinătate pentru maximum 3 invenţii româneşti.
    (2) În decursul unui an calendaristic, o persoană, individual sau ca parte a unui colectiv, nu poate beneficia de sprijin în vederea brevetării în străinătate decât o singură dată.
    (3) Persoanele din cadrul unui colectiv nu pot beneficia fiecare în parte de sprijin financiar pentru brevetarea în străinătate a aceleiaşi invenţii.

    ART. 14
    Acordarea sprijinului financiar
    (1) Sprijinul financiar acordat de OSIM în vederea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti constă într-o sumă nerambursabilă reprezentând contravaloarea taxelor legale aferente procedurilor de brevetare din fiecare ţară menţionată în cerere, în care nu se includ taxele pentru traducere şi taxele pentru servicii sau onorariile mandatarilor.
    (2) Suma care reprezintă contravaloarea taxelor prevăzute la alin. (1) se transferă de către OSIM, pe baza hotărârii Comisiei, în contul solicitantului, prin virament bancar.
    (3) Solicitantul are obligaţia de a achita oficiului/oficiilor de proprietate intelectuală la care solicită brevetarea invenţiei taxele legale pentru care a primit sprijinul financiar şi de a comunica la OSIM dovada plăţii acestora în termen de 10 zile de la achitare.
    (4) În cazul nerespectării de către solicitant a obligaţiei prevăzute la alin. (3), directorul general al OSIM va emite un ordin prin care va dispune recuperarea sprijinului acordat, care, potrivit legii, va avea caracter de titlu executoriu.
    (5) În situaţia în care, după formularea cererii de acordare a sprijinului financiar şi până la încheierea procedurii de brevetare în străinătate a invenţiei româneşti, solicitantul cesionează în totalitate drepturile asupra invenţiei, acesta va fi obligat la restituirea sprijinului financiar primit de la OSIM.

    ART. 15
    Raportarea şi monitorizarea sprijinului financiar
    (1) Raportarea şi monitorizarea sprijinului financiar acordat în baza prezentelor instrucţiuni se fac în conformitate cu legislaţia europeană şi cu prevederile Regulamentului privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat*3) şi ale Regulamentului privind Registrul ajutoarelor de stat*4).──────────
    *3) Pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 175/2007.
     *4) Pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437/2016.
──────────

    (2) OSIM păstrează evidenţa detaliată a sumelor acordate în baza prezentelor instrucţiuni pe o durată de 10 ani de la data la care ultima alocare specifică a fost acordată. Această evidenţă trebuie să conţină informaţii necesare pentru a demonstra respectarea condiţiilor impuse de legislaţia europeană în domeniul ajutorului de stat, cum sunt: datele de identificare ale beneficiarului ajutorului de minimis, valoarea sprijinului, momentul şi modalitatea acordării sprijinului, originea, durata acestuia etc.
    (3) OSIM are obligaţia ca, în conformitate cu prevederile art. 29 din Regulamentul privind Registrul ajutoarelor de stat, să încarce în Registrul general al ajutoarelor de stat acordate în România (RegAS) prezentele instrucţiuni, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestora. Hotărârile/Actele de acordare, plăţile, obligaţiile de recuperare a ajutoarelor şi rambursarea efectivă a respectivelor obligaţii, aferente acestei măsuri, se vor încărca în RegAS în termen de 7 zile lucrătoare de la data emiterii hotărârii de acordare a sprijinului financiar, respectiv de la data instituirii plăţilor, a obligaţiilor de recuperare a ajutoarelor sau a rambursării efective a respectivelor obligaţii.
    (4) OSIM va pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei, la termenul şi în formatul solicitat de acesta, toate datele şi informaţiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de minimis la nivel naţional, inclusiv pentru întocmirea inventarului ajutoarelor de minimis şi a rapoartelor şi informărilor necesare îndeplinirii obligaţiilor României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
    (5) Pe baza unei cereri scrise, OSIM va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurenţei, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informaţiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condiţiilor acestei scheme de ajutor de minimis.
    (6) OSIM are obligaţia de a supraveghea permanent sumele acordate, aflate în derulare, şi de a dispune măsurile care se impun în cazul nerespectării condiţiilor stabilite prin prezentele instrucţiuni sau prin legislaţia naţională ori europeană aplicabilă la momentul respectiv.
    (7) În aplicarea prevederilor alin. (6), directorul general al OSIM va emite ordine prin care va dispune recuperarea sprijinului acordat, care, potrivit legii, vor avea caracter de titlu executoriu. OSIM va informa în scris Consiliul Concurenţei cu privire la ordinele proprii emise pentru recuperarea sumelor acordate sub formă de sprijin financiar, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la emitere.
    (8) Beneficiarul ajutorului de minimis are obligaţia de a pune la dispoziţia OSIM, în formatul şi în termenul solicitate de către acesta, toate datele şi informaţiile necesare în vederea îndeplinirii procedurilor de raportare şi monitorizare ce revin ca responsabilitate acestuia.
    (9) Beneficiarul ajutorului de minimis trebuie să păstreze timp de minimum 10 ani de la data la care a fost acordată ultima alocare specifică toate documentele referitoare la sprijinul financiar primit potrivit prezentelor instrucţiuni.

    ART. 16
    Modalităţi de recuperare a sprijinului financiar utilizat abuziv
    (1) Monitorizarea sprijinului financiar acordat în baza prezentelor instrucţiuni se realizează de către OSIM, care va respecta prevederile legale în vigoare privitoare la controale la faţa locului pentru a verifica condiţiile de acordare a ajutoarelor şi pentru a dispune măsurile ce se impun în situaţia în care aceste condiţii nu au fost respectate.
    (2) Ajutorul de minimis care trebuie rambursat sau recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii acestuia până la data recuperării sau a rambursării integrale. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.589/2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
    (3) OSIM va furniza date şi informaţii suplimentare Consiliului Concurenţei, atunci când din informaţiile deţinute de acesta rezultă că nu au fost respectate condiţiile de acordare a sprijinului financiar.

    ART. 17
    Confidenţialitate
     Documentele depuse de către solicitanţi potrivit prezentelor instrucţiuni sunt confidenţiale, OSIM având obligaţia de a nu dezvălui informaţiile menţionate în cuprinsul acestora către terţe persoane, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului, în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

    ART. 18
    Anexe
     Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ART. 19
    Intrarea în vigoare
     Prezentele instrucţiuni intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ANEXA NR. 1

     Model de cerere pentru acordarea de sprijin financiar în vederea
     brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti

     Către
     Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
     Domnului ............................,
     director general

    Subsemnatul/Subsemnaţii, ............., în calitate de solicitant/ solicitanţi al/ai unui brevet pentru invenţia cu titlul:
    ..............., pentru care a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) Cererea de brevet de invenţie nr. ..............., solicit/solicităm, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3) din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată, precum şi ale art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cu modificările şi completările ulterioare, acordarea de sprijin financiar în vederea brevetării în străinătate a acestei invenţii.
    Doresc/Dorim brevetarea invenţiei în statele ..................... . Precizez/Precizăm că în decursul acestui an calendaristic am mai/nu am mai beneficiat de sprijin financiar din partea OSIM în vederea brevetării în străinătate a vreunei invenţii.
     Anexez/Anexăm dovezile referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 8 din Instrucţiunile privind sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti, aprobate prin Ordinul directorului general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci nr. 117/2017.
     ...........................
     (semnătura şi ştampila)
     Data .....................
    ANEXA NR. 2
     Model de declaraţie pe propria răspundere a solicitantului privind
     ajutoarele de minimis
     (Se completează de solicitant, în limba română, prin tehnoredactare.)
     DECLARAŢIE
    1. Date de identificare a solicitantului
    Numele sau denumirea întreprinderii .......................
     Adresa (domiciliul sau sediul social) ........., cod poştal ...........
    Telefon ........, fax ........., e-mail ....................
    Data înregistrării întreprinderii .........................
     Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ................
     Codul de identificare fiscală .........................................
    Codul IBAN în care se solicită transferarea sprijinului financiar acordat de OSIM ........, deschis la ....................
     Forma juridică ................................
    Obiectul principal de activitate .......................
    Cod CAEN ....................
    Obiectul secundar de activitate .......................
     Cod CAEN ...........................
     Numărul mediu de salariaţi (în anul fiscal anterior) ..................
     Cifra de afaceri (conform ultimei situaţii financiare anuale) ......... lei
    Valoare active totale (conform ultimei situaţii financiare anuale)*1) ............... lei
──────────
    *1) Active totale sunt elemente patrimoniale (bunurile întreprinderii) formate din: active imobilizate (fixe), active circulante şi financiare.
──────────


     Tipul întreprinderii: [] autonomă
    [] unică, iar întreprinderile ce alcătuiesc întreprinderea unică sunt (denumire si CUI): 1) ..............; 2) ................. .


    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Prin întreprindere unică se înţelege totalitatea întreprinderilor între care │
    │există cel puţin una dintre următoarele relaţii*2): │
    │(i) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau│
    │ale asociaţilor unei alte entităţi; │
    │(ii) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor │
    │organelor de administrare, conducere sau supraveghere ale unei alte entităţi; │
    │(iii) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra │
    │altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în │
    │cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din │
    │statutul acesteia; │
    │(iv) o întreprindere care este acţionar sau membru al unei alte entităţi şi │
    │care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau membri ai │
    │acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale │
    │asociaţilor întreprinderii respective. │
    │Întreprinderile care întreţin oricare dintre relaţiile descrise la pct. │
    │(i)-(iv) prin intermediul uneia sau mai multor întreprinderi sunt considerate │
    │de asemenea o întreprindere unică. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *2) Relaţiile prezentate descriu raporturile care, în principal, caracterizează întreprinderile legate, conform art. 4^4 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────

     denumită în continuare întreprindere, prin reprezentant legal, declar următoarele:

    2. Date privind ajutoarele de minimis primite de întreprinderea unică în ultimii 3 ani (ultimii 2 ani fiscali şi anul fiscal curent):
     [] 1. Nu a mai beneficiat de ajutoare de minimis din surse locale, naţionale, comunitare sau din alte surse.
     [] 2. A beneficiat de următoarele ajutoare de minimis:

    ┌────┬──────────────┬─────┬─────────────────┬──────────┬──────────────┬───────┐
    │Nr. │ Denumirea │ │Data contractării│Furnizorul│Suma acordată,│Obser- │
    │crt.│întreprinderii│ CUI │ ajutorului de │ajutorului│ în euro*4) │vaţii │
    │ │ │ │ minimis*3) │de minimis│ │ │
    ├────┼──────────────┼─────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┼───────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
    ├────┼──────────────┼─────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┴──────────────┴─────┴─────────────────┴──────────┼──────────────┼───────┤
    │Total ajutor de minimis anterior │ │ │
    └──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴───────┘


──────────
    *3) Reprezintă data în care este conferit întreprinderii dreptul legal de a beneficia de ajutor, şi nu data plăţii ajutorului (se completează pe formatul zz/ll/aaaa).
     *4) Echivalentul în euro al ajutorului de minimis se determină folosind cursul de schimb lei/euro comunicat de Banca Naţională a României, aferent datei la care s-a acordat ajutorul.
──────────

     NOTĂ:
     În tabelul de mai sus vor fi menţionate, pe lângă ajutoarele de minimis primite de solicitant, următoarele:
    - eventualele ajutoare de minimis primite de societăţile cu care acesta formează întreprinderea unică (se va face menţiunea "unică" în coloana "Observaţii");
    – în cazul în care întreprinderea face sau a făcut obiectul unei fuziuni sau achiziţii desfăşurate ulterior datei de 1.01.2014, vor fi incluse toate ajutoarele de minimis acordate anterior întreprinderilor iniţiale (se va face menţiunea "fuziune" sau "achiziţie", după caz, în coloana "Observaţii");
    – în cazul întreprinderilor care au rezultat ulterior datei de 1.01.2014 din divizarea unei entităţi economice, eventualele ajutoare de minimis acordate înainte de divizare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea*5) (se va face menţiunea "divizare", după caz, în coloana "Observaţii").
──────────
    *5 Dacă nu este posibil, ajutoarele se vor repartiza proporţional, pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi.
──────────




    3. Confirm că înţeleg cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.407/2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis şi că datele prezentate mai sus sunt corecte. De asemenea declar pe propria răspundere că la data formulării cererii de sprijin financiar:
     ● întreprinderea nu se află în procedura de executare silită sau în incapacitate de plată ori în stare de insolvenţă sau faliment, nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societăţii şi nici nu îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia internă pentru ca o procedură colectivă de insolvenţă să fie deschisă la cererea creditorilor săi;
     ● împotriva întreprinderii nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate;
     ● întreprinderea nu are datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;
     ● întreprinderea desfăşoară activităţi în unul dintre următoarele sectoare: pescuit, acvacultură, producţia primară de produse agricole.
     [] Da [] Nu
     Dacă da:
     Întreprinderea se obligă să ţină contabilitate separată pe activităţi, astfel încât activitatea de pescuit/acvacultură/producţia primară de produse agricole să nu beneficieze de sprijinul financiar oferit de OSIM.
     [] Da [] Nu

    4. În situaţia în care, după formularea cererii de acordare a sprijinului financiar şi până la încheierea procedurii de brevetare în străinătate a invenţiei româneşti, cesionez în totalitate drepturile asupra invenţiei, mă oblig la restituirea sprijinului financiar primit de la OSIM.
    5. Date de identificare a reprezentantului legal al întreprinderii care solicită ajutorul de minimis (conform actelor de înfiinţare sau împuternicire prin procură notarială să reprezinte întreprinderea)
     Subsemnatul(a) ,........, identificat(ă) cu B.I./C.I. seria .... nr. ....., eliberat(ă) de ....... la data de ......., cu domiciliul în localitatea ............, str. .......... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ........., funcţia ........., în calitate de reprezentant legal al întreprinderii .........., declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declaraţie sunt corecte şi complete.
     Sunt de acord să primesc informarea privind acordarea ajutorului de minimis prin (Se va bifa şi completa una dintre opţiuni.):
     [] e-mail, la adresa:
    .....................................
     [] fax, la nr.:
    ....................................
     [] poştă, la adresa:
    .................................

     Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor, în scopul de a obţine avantaje pecuniare, este pedepsită conform legii.
    Numele ........................
    Funcţia ..........................
    Semnătura autorizată şi ştampila solicitantului*6) .................
──────────
    *6) Toate cererile depuse pentru această schemă vor fi semnate de aceeaşi persoană autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
──────────

     Data semnării .........................

     ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016