Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCŢIUNI din 23 iunie 2025 privind căutarea şi salvarea victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat
EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 621 din 2 iulie 2025
──────────
Aprobate prin ORDINUL nr. M.105 din 23 iunie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 2 iulie 2025.
──────────
ART. 1
Ministerul Apărării Naţionale, denumit în continuare MApN, prin structurile din subordine, asigură funcţionarea sistemului de coordonare a misiunilor de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat, în Regiunea de informare a zborurilor Bucureşti, denumită în continuare FIR Bucureşti.
ART. 2
În cadrul sistemului de coordonare a misiunilor de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident în care este implicată o aeronavă de stat în FIR Bucureşti se stabilesc următoarele responsabilităţi:
a) Comandamentul Componentei Aeriene, denumit în continuare CCA, funcţionează ca punct de contact pentru recepţionarea mesajelor de alertă legate de aeronavele de stat, asigură serviciul de alarmare pentru aeronavele de stat şi centralizează, actualizează, analizează şi furnizează Comandamentului Forţelor Întrunite, denumit în continuare CFÎ, toate informaţiile primite din surse de aviaţie care pot conduce la localizarea sau determinarea zonei de căutare a unei aeronave de stat aflate în pericol;
b) CFÎ asigură conducerea forţelor şi mijloacelor din MApN care sunt implicate în misiunile de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie produs în FIR Bucureşti în care este implicată o aeronavă de stat;
c) Centrul naţional militar de comandă (nucleu), denumit în continuare CNMC(N), realizează coordonarea interinstituţională pentru asigurarea sprijinului cu forţe şi mijloace din afara MApN implicate în misiunile de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat;
d) Statul Major al Forţelor Aeriene, denumit în continuare SMFA, asigură informarea operatorului aeronavei de stat implicate într-un accident în FIR Bucureşti;
e) comandamentele componentelor categoriilor de forţe asigură controlul asupra forţelor şi mijloacelor din MApN implicate în acţiunile de căutare şi salvare;
f) administratorul aerodromului militar asigură coordonarea operaţiunilor de salvare a victimelor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat produs în perimetrul aerodromului, conform planului propriu de intervenţie, până la sosirea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, care preiau coordonarea operaţională a tuturor forţelor implicate;
g) în cazul aerodromurilor operate în comun de civili şi militari, administratorul civil al aerodromului asigură coordonarea operaţiunilor de salvare a victimelor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat produs în perimetrul aerodromului, conform planului comun de intervenţie, până la sosirea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, care preiau coordonarea operaţională a tuturor forţelor implicate.
ART. 3
(1) Pentru declanşarea misiunilor de căutare a aeronavelor de stat aflate în pericol în FIR Bucureşti, CCA are atributul determinării fazelor de urgenţă în care se găseşte aeronava, conform prevederilor anexei care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni, de stabilire a zonei probabile în care se găseşte aeronava de stat şi de transmitere a informaţiilor privind faza de alarmare către CFÎ.
(2) Pentru aeronavele fără pilot la bord (UAV), CCA declanşează misiunile de căutare în urma primirii mesajelor de alertă transmise de către pilotul/operatorul UAV, în conformitate cu manualele de operare în zbor ale producătorilor şi/sau cu procedurile de operare, adaptate specificului fiecărei clase şi tip de UAV.
(3) MApN, prin CCA, pune în aplicare protocolul de colaborare încheiat cu Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA“ (ROMATSA) vizând transmiterea informaţiilor referitoare la aeronave de stat care operează ca trafic aerian general, pentru care există informaţii despre declanşarea fazelor de urgenţă sau la aeronave de stat pentru care au fost recepţionate mesaje de alertă COSPAS/SARSAT.
(4) MApN, prin CFÎ, pune în aplicare planurile de cooperare încheiate cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu entităţile care au rol secundar în cadrul funcţiei de sprijin căutare şi salvare, în situaţia căutării şi salvării victimelor accidentelor de aviaţie, conform prevederilor anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările şi completările ulterioare, vizând schimbul de informaţii şi intervenţia unitară pentru căutarea şi salvarea victimelor şi supravieţuitorilor în situaţia producerii unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat.
ART. 4
CCA transmite CFÎ şi centrelor de operaţii ale bazelor aeriene informaţii care se referă la:
a) statul de înmatriculare, indicativul şi tipul aeronavei de stat;
b) ora şi locul/zona în care se găseşte sau se estimează că se găseşte aeronava de stat în momentul deţinerii informaţiei;
c) direcţia şi altitudinea de zbor;
d) felul încărcăturii, numărul persoanelor de la bordul aeronavei de stat;
e) măsurile propuse pentru începerea căutării şi salvării şi de către cine;
f) condiţiile meteorologice din zona în care se găseşte aeronava de stat;
g) alte date considerate necesare.
ART. 5
CCA solicită ROMATSA emiterea mesajelor NOTAM privind stabilirea, după caz, a unor zone restricţionate de spaţiu aerian.
ART. 6
La acţiunile de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat sunt întrebuinţate forţele şi mijloacele din MApN aflate în serviciul de luptă şi cele destinate executării intervenţiilor în situaţii de urgenţă, a căror suplimentare poate fi dispusă, la nevoie, cu aprobarea şefului Statului Major al Apărării.
ART. 7
CFÎ, prin comandamentele componentelor categoriilor de forţe, activează forţele şi mijloacele din MApN cu care se desfăşoară intervenţia pentru căutarea şi salvarea victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat.
ART. 8
Pentru conducerea forţelor şi mijloacelor din MApN implicate în căutarea şi salvarea victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat, CFÎ are următoarele atribuţii principale:
a) planifică şi organizează exerciţii pentru testarea viabilităţii documentelor de răspuns în cazul unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat;
b) asigură, prin Comandamentul Componentei Navale, coordonarea cu Centrul Maritim de Coordonare pentru forţele şi mijloacele din afara MApN participante la operaţiunile de căutare şi salvare, pe durata desfăşurării operaţiunilor de căutare şi salvare pe mare, respectiv pe apele interioare navigabile;
c) informează permanent CNMC(N) asupra determinării fazelor de urgenţă, a declanşării acţiunilor de căutare şi salvare şi a stadiului acţiunilor forţelor şi mijloacelor.
ART. 9
CNMC(N) îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
a) asigură diseminarea informaţiilor şi realizarea fluxului informaţional-decizional cu privire la evoluţia situaţiei operative generate de un accident cu o aeronavă de stat şi furnizează datele cu privire la consecinţele situaţiei de urgenţă pentru informarea conducerii MApN;
b) colaborează cu structurile specializate de intervenţie implicate în activitatea de căutare-salvare a victimelor şi supravieţuitorilor în situaţia producerii unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat.
ART. 10
Comandantul forţelor de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident în care este implicată o aeronavă de stat este persoana cu gradul cel mai mare din cadrul structurilor MApN, care asigură conducerea, în teren, a forţelor şi mijloacelor aparţinând MApN, este nominalizată de către comandantul CFÎ şi se subordonează operaţional acestuia.
ART. 11
Prevederile Regulamentului privind sistemul de management al situaţiilor de urgenţă în Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.148/2017, se aplică în planificarea şi executarea activităţilor de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat, în măsura în care prezentele instrucţiuni nu prevăd altfel.
ANEXA 1
la instrucţiuni
FAZELE DE URGENŢĂ
privind căutarea şi salvarea victimelor şi supravieţuitorilor unui
accident de aviaţie în care este implicată o aeronavă de stat
1. Fazele de urgenţă sunt:
a) faza de incertitudine, denumită în continuare INCERFA;
b) faza de alarmă, denumită în continuare ALERFA;
c) faza de pericol, denumită în continuare DETRESFA.
2. INCERFA se declanşează în una dintre următoarele situaţii:
a) nu s-a primit niciun mesaj de la o aeronavă timp de 30 de minute de la momentul în care ar fi trebuit să se primească un mesaj sau din momentul în care s-a încercat fără succes să se stabilească comunicaţia cu respectiva aeronavă, luându-se în considerare evenimentul care survine primul în ordine cronologică;
b) o aeronavă nu soseşte în termen de 30 de minute de la ora estimată de sosire notificată ultima dată unităţilor de servicii de trafic aerian sau de la ora de sosire estimată de acestea, luându-se în considerare evenimentul care survine mai târziu în ordine cronologică.
3. INCERFA nu se declanşează în situaţiile de la pct. 2 când nu există nicio îndoială cu privire la siguranţa aeronavei şi a persoanelor aflate la bordul său.
4. ALERFA se declanşează în una dintre următoarele situaţii:
a) în urma declanşării INCERFA, atunci când din încercările ulterioare de a stabili comunicaţia cu aeronava sau din interogarea altor surse de aviaţie nu s-a reuşit obţinerea niciunei informaţii despre aeronavă;
b) o aeronavă a primit autorizare pentru aterizare şi nu a reuşit să aterizeze într-un interval de 5 minute de la ora de aterizare estimată, iar comunicaţia cu aeronava nu a fost restabilită;
c) s-au primit informaţii care indică faptul că a fost afectată eficienţa operaţională a aeronavei, dar nu în măsura în care ar deveni posibilă o aterizare de urgenţă;
d) se cunoaşte sau se presupune că o aeronavă face obiectul unei intervenţii ilicite.
5. Situaţiile prevăzute la pct. 4 lit. a)-c) nu conduc la declanşarea ALERFA în cazul în care există dovezi care înlătură temerea cu privire la siguranţa aeronavei şi a persoanelor aflate la bordul acesteia.
6. DETRESFA se declanşează în una dintre următoarele situaţii:
a) în urma declanşării ALERFA, atunci când din încercările ulterioare nereuşite de a stabili comunicaţia cu aeronava şi din interogarea mai extinsă, dar fără rezultat, a altor surse reiese probabilitatea ca aeronava să fie în pericol;
b) se consideră că s-a consumat deja combustibilul disponibil la bord sau că este insuficient pentru a permite aeronavei să ajungă într-o situaţie de siguranţă;
c) s-au primit informaţii care indică faptul că a fost afectată eficienţa operaţională a aeronavei într-o măsură în care devine posibilă o aterizare de urgenţă;
d) se primeşte o informaţie sau devine în mod rezonabil sigur că aeronava este pe cale să efectueze sau a efectuat o aterizare de urgenţă.
7. DETRESFA nu se declanşează atunci când există certitudinea că aeronava şi persoanele aflate la bord nu sunt ameninţate de un pericol grav şi iminent şi nu necesită ajutor imediat.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: