Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 20 octombrie 2023  privind acordarea unui tratament favorabil întreprinderilor care recunosc săvârşirea unei practici comerciale neloiale prevăzute de Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 20 octombrie 2023 privind acordarea unui tratament favorabil întreprinderilor care recunosc săvârşirea unei practici comerciale neloiale prevăzute de Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar

EMITENT: Consiliul Concurenţei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1114 din 12 decembrie 2023
──────────
    Puse în aplicare de ORDINUL nr. 1.193 din 20 octombrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.114 din 12 decembrie 2023.
──────────
    În temeiul art. 26 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 10 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar,
    Consiliul Concurenţei adoptă prezentele instrucţiuni.
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Scopul prezentelor instrucţiuni este de a stabili procedura de acordare a unui tratament favorabil întreprinderilor care recunosc săvârşirea unei fapte ce constituie practici comerciale neloiale.
    2. Prezentele instrucţiuni prezintă modul general în care, în cazul întreprinderilor care recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor comerciale neloiale prevăzute la art. 10 alin. (2) lit. a) şi b) din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, denumită în continuare lege, şi propun măsuri care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, Consiliul Concurenţei poate aplica procedura specifică privind recunoaşterea.
    CAP. II
    Acordarea unui tratament favorabil întreprinderilor care recunosc săvârşirea unei practici comerciale neloiale prevăzute la art. 3 şi 4 din lege
    3. Pe tot parcursul cercetării aprofundate, părţile implicate au posibilitatea de a recunoaşte practica comercială neloială supusă analizei, prevăzută la art. 3 şi 4 din lege. Reducerea cuantumului amenzii este posibilă doar în baza unei solicitări exprese formulate de către întreprinderea interesată. Solicitarea conţine recunoaşterea expresă, clară şi neechivocă a răspunderii pentru încălcare. Pentru a putea fi luată în considerare, cererea de recunoaştere trebuie să cuprindă elementele precizate în formularul de recunoaştere a încălcării prevederilor legii, al cărui model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni, şi să fie comunicată, cel mai târziu, la momentul transmiterii punctului de vedere al contravenientului faţă de fapta săvârşită.
    4. În cazul contravenţiilor prevăzute la art. 10 alin. (2) lit. a) şi b) din lege, odată cu transmiterea punctului de vedere, întreprinderea poate recunoaşte, în mod expres, săvârşirea practicii comerciale neloiale şi propune măsuri care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, cererea de recunoaştere fiind prezentată Plenului Consiliului Concurenţei împreună cu nota de concluzii.
    5. În situaţia în care întreprinderea recunoaşte săvârşirea practicii comerciale neloiale, nota de concluzii şi decizia de sancţionare vor cuprinde o descriere succintă a faptelor, recunoaşterea acceptată, încadrarea legală, cuantumul amenzii rezultate ca urmare a aplicării beneficiului recunoaşterii conform prevederilor art. 10 alin. (9) din lege, precum şi al celei datorate în cazul pierderii acestui beneficiu. Măsurile de remediere acceptate vor fi incluse în decizia adoptată de către Plenul Consiliului Concurenţei.
    6. În situaţia prevăzută la pct. 5, Plenul Consiliului Concurenţei poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 1% şi 15% din amenda finală. În cazul acordării reducerii pentru recunoaşterea faptei, nivelul amenzii poate fi diminuat, inclusiv când acesta este stabilit la minimul prevăzut de lege, de la caz la caz, dacă recunoaşterea este parţială sau totală.
    7. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaştere, Consiliul Concurenţei are în vedere întinderea recunoaşterii, astfel:
    a) pentru recunoaşterea totală a faptei se poate acorda o reducere între 10% şi 15% din nivelul amenzii finale, determinat potrivit prezentelor instrucţiuni;
    b) pentru recunoaşterea parţială a faptei se poate acorda o reducere între 1% şi 9% din nivelul amenzii finale, determinat potrivit prezentelor instrucţiuni.

    8. În cazul în care, după declanşarea cercetării aprofundate şi înainte de transmiterea punctului de vedere, întreprinderea implicată transmite o propunere privind formularea unei propuneri de recunoaştere, potrivit prevederilor art. 10 alin. (10) din lege, autoritatea poate aplica o procedură simplificată. După acceptarea propunerii de către Consiliul Concurenţei, aceasta devine efectivă.
    9. În situaţia prevăzută la pct. 8, nota de concluzii şi decizia de sancţionare vor cuprinde o descriere succintă a faptelor, recunoaşterea acceptată, încadrarea legală, cuantumul amenzii rezultate ca urmare a aplicării beneficiului recunoaşterii, precum şi al celei datorate în cazul pierderii acestui beneficiu. Măsurile de remediere acceptate vor fi incluse în decizia adoptată de către Plenul Consiliului Concurenţei. În acest caz, Plenul Consiliului Concurenţei poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 16% şi 25% din amenda finală.
    10. În cazul acordării reducerii pentru recunoaşterea faptei, nivelul amenzii poate fi diminuat, inclusiv când acesta este stabilit la minimul prevăzut de lege, de la caz la caz, dacă recunoaşterea este parţială sau totală. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaştere, Consiliul Concurenţei are în vedere întinderea recunoaşterii, astfel:
    a) pentru recunoaşterea totală a faptei se poate acorda o reducere între 21% şi 25% din nivelul amenzii finale, determinat potrivit prezentelor instrucţiuni;
    b) pentru recunoaşterea parţială a faptei se poate acorda o reducere între 16% şi 20% din nivelul amenzii finale, determinat potrivit prezentelor instrucţiuni.

    11. În situaţia în care Plenul Consiliului Concurenţei nu acceptă termenii solicitării adresate de întreprindere şi nu acordă o reducere a amenzii, recunoaşterea formulată nu va fi utilizată ca element probatoriu, respingerea cererii fiind consemnată în cuprinsul deciziei.
    12. Cererile de recunoaştere transmise prin serviciile poştale/electronice şi înregistrate la Consiliul Concurenţei după transmiterea punctului de vedere solicitat părţii implicate nu vor fi luate în considerare.
    13. Exercitarea de către întreprinderi a acţiunii în anulare a deciziei Consiliului Concurenţei, în privinţa aspectelor care fac obiectul recunoaşterii, atrage pierderea beneficiului ce vizează reducerea cuantumului amenzii. La solicitarea Consiliului Concurenţei, instanţa va soluţiona acţiunea în anulare înlăturând beneficiul reducerii acordat pentru recunoaştere şi va stabili amenda în consecinţă.
    CAP. III
    Dispoziţii finale
    14. Prezentele instrucţiuni sunt puse în aplicare prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ANEXA 1

    la instrucţiuni
    FORMULAR
    privind recunoaşterea încălcării prevederilor Legii nr. 81/2022 privind
    practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul
    lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar
    ....................................
           (antet întreprindere)
    Către: CONSILIUL CONCURENŢEI
    Subscrisa, ....................................., cu sediul în .........................., judeţul ...................., înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ................ cu nr. ..............., CUI ................, reprezentată legal de ........................, în calitate de ....................., formulăm prezenta
    CERERE
    de recunoaştere în temeiul art. 10 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 81/2022
    privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în
    cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar^1
    ^1 Cererea de recunoaştere se completează înainte de comunicarea punctului de vedere sau în procedura simplificată, după caz.
    Potrivit prevederilor art. 10 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, denumită în continuare Legea nr. 81/2022,
    având în vedere faptul că înţelegem să recunoaştem în mod expres şi neechivoc practicile comerciale neloiale şi durata încălcării prevederilor Legii nr. 81/2022, conform dispoziţiilor art. 10 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 81/2022, formulăm următoarele:
    A. Recunoaştere potrivit art. 10 alin. (9) din Legea nr. 81/2022    .........(denumirea întreprinderii)........ recunoaşte existenţa practicilor comerciale neloiale, astfel cum acestea rezultă din informarea transmisă de Consiliul Concurenţei cu privire la concluziile analizei realizate în cadrul cercetării aprofundate, declanşată prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. .............. având ca obiect posibila încălcare a prevederilor art. ........... din Legea nr. 81/2022, precum şi pentru durata care rezultă din analiză, după cum urmează: .....................................................................

    B. Propunere de recunoaştere potrivit art. 10 alin. (10) din Legea nr. 81/2022    .........(denumirea întreprinderii)....... recunoaşte existenţa practicilor comerciale neloiale, astfel cum acestea sunt prezentate în Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. .............. având ca obiect posibila încălcare a prevederilor art. ........ din Legea nr. 81/2022, precum şi pentru durata prevăzută în ordin, după cum urmează: .................................................................... şi solicită aplicarea unei proceduri simplificate pentru constatarea şi sancţionarea faptei cercetate.
    De asemenea, propunem următoarele măsuri care duc la înlăturarea cauzelor încălcării: ................................. .
    .........(denumirea întreprinderii)........ precizez faptul că în ultimii 3 ani anteriori săvârşirii practicilor comerciale neloiale care fac obiectul prezentei cereri faţă de această întreprindere a fost/nu a fost emisă o decizie de constatare şi sancţionare a unei practici comerciale neloiale din cele prevăzute la art. 3 şi 4 din Legea nr. 81/2022, după cum urmează: .................................................
    .........(denumirea întreprinderii)...... se angajează ca informaţiile obţinute în cadrul procedurii privind recunoaşterea practicilor comerciale neloiale să fie folosite numai în cadrul procedurilor judiciare şi administrative pentru aplicarea regulilor privind concurenţa şi doar în scopul pentru care au fost solicitate.



┌───────────────────────────────────────┐
│Reprezentant legal │
│Numele şi prenumele │
│…………......................... │
│Semnătura │
│............................... │
└───────────────────────────────────────┘



    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016