Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 10 decembrie 2021  privind depunerea la autoritatea vamală a declaraţiilor referitoare la numerarul însoţit sau neînsoţit, modelul şi modul de emitere a deciziei autorităţii vamale prevăzute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 10 decembrie 2021 privind depunerea la autoritatea vamală a declaraţiilor referitoare la numerarul însoţit sau neînsoţit, modelul şi modul de emitere a deciziei autorităţii vamale prevăzute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1176 din 13 decembrie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 1.958 din 10 decembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1176 din 13 decembrie 2021.
──────────
    ART. 1
    Purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară numerarul respectiv la biroul vamal prin care aceştia intră sau ies din Uniune, conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005.

    ART. 2
    Formularul declaraţiei menţionate la art. 1 este conform cu modelul prevăzut în partea 1 a anexei I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/776 al Comisiei din 11 mai 2021 de stabilire a modelelor pentru anumite formulare, precum şi a normelor tehnice pentru schimbul eficace de informaţii în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi se completează potrivit instrucţiunilor din aceeaşi anexă.

    ART. 3
    Numerarul neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult, care intră sau iese din Uniune, se declară la biroul vamal prin care acesta intră sau iese din Uniune, conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    ART. 4
    Formularul declaraţiei de informare menţionate la art. 3 este conform cu modelul prevăzut în partea 2 a anexei I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/776 al Comisiei şi se completează potrivit instrucţiunilor din aceeaşi anexă.

    ART. 5
    Formularele de declaraţie prevăzute la art. 2 şi 4 se pun gratuit la dispoziţia persoanelor, la cerere, de birourile vamale.

    ART. 6
    Decizia de reţinere temporară a numerarului prevăzută la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului se emite de biroul vamal unde au fost constatate situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) din acelaşi regulament.

    ART. 7
    Decizia prevăzută la art. 6 se emite în două exemplare, dintre care un exemplar se înmânează/se comunică persoanei de la care a fost reţinut temporar numerarul însoţit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoţit sau reprezentantului acestora, iar un exemplar se păstrează de biroul vamal emitent, împreună cu copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoţit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reţinere.

    ART. 8
    Decizia de reţinere temporară a numerarului cuprinde motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal. Expunerea de motive conţine constatările biroului vamal, prezentate clar, concis şi lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt şi temeiul de drept care au stat la baza fundamentării măsurii dispuse. Se are în vedere indicarea datei, a locului unde a fost constatată fapta şi a altor date relevante precum ruta, mijlocul de transport, locul unde a fost găsit numerarul.

    ART. 9
    Numerarul reţinut este consemnat în funcţie de categorie, respectiv valută, instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate, carduri preplătite.

    ART. 10
    Modelul deciziei de reţinere temporară a numerarului este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni.

    ART. 11
    Biroul vamal efectuează verificări privind numerarul reţinut temporar pentru a stabili dacă împrejurările cazului justifică reţinerea în continuare a acestuia conform art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    ART. 12
    În situaţia în care biroul vamal decide să prelungească perioada de reţinere temporară, potrivit art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului, emite o decizie de prelungire a termenului de reţinere temporară a numerarului, înainte de împlinirea termenului stabilit iniţial. Decizia cuprinde motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse şi se comunică persoanei de la care a fost reţinut temporar numerarul însoţit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoţit sau reprezentantului acestora.

    ART. 13
    În decizia de prelungire a termenului se indică decizia prin care s-a dispus măsura iniţială de reţinere temporară a numerarului. În funcţie de necesitatea şi de proporţionalitatea prelungirii termenului de reţinere temporară se stabileşte numărul de zile privind prelungirea măsurii iniţiale, potrivit art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    ART. 14
    Decizia de prelungire a termenului se emite în două exemplare, dintre care un exemplar se comunică persoanei de la care a fost reţinut temporar numerarul însoţit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoţit sau reprezentantului acestora, iar un exemplar se păstrează de biroul vamal emitent.

    ART. 15
    Modelul deciziei de prelungire a termenului de reţinere temporară a numerarului este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni.

    ART. 16
    Biroul vamal informează în scris persoana de la care a fost reţinut temporar numerarul însoţit, respectiv expeditorul/ destinatarul numerarului neînsoţit sau reprezentantul acestora cu privire la restituirea numerarului potrivit art. 7 alin. (3) paragraful 2 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    ART. 17
    Deciziile emise de biroul vamal prevăzute la art. 6 şi 12 pot fi atacate potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 18
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ANEXA 1

    la instrucţiuni




    Ministerul Finanţelor
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
    Direcţia Generală a Vămilor
    Direcţia Regională Vamală ...................
    Biroul Vamal .............................
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Nr. ......./..............
    DECIZIE
    de reţinere temporară a numerarului
    S-a reţinut de la:
    a) persoana fizică (numele şi prenumele) ......................................, născut(ă) la data de ......................... în localitatea .........................., ţara ................., CNP .........................., cu domiciliul/reşedinţa ......................., str. ....................... nr. ......., bl. ......., sc. ........, ap. .........., act de identitate (C.I./paşaport) ....................... seria ................... nr. ......................., emis de ................. la data de ..................;
    b) persoana juridică (denumirea) ...................................., cu sediul/domiciliul fiscal în ţara ..........................., localitatea ........................., str. ........................ nr. ......., bl. ......., sc. ....., ap. ....., judeţul ........................, număr de înregistrare ............................., reprezentată prin ..................................., în calitate de ......................, născut(ă) la data de ....................... în localitatea ..................................., ţara ......................, CNP ................................., cu domiciliul/reşedinţa ............................, str. ......................... nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., act de identitate (C.I./paşaport) ........... seria ........ nr. ....................., emis de ....................... la data de ............................,

    în calitate de purtător al numerarului însoţit, respectiv de expeditor/destinatar al numerarului neînsoţit sau de reprezentant al expeditorului/destinatarului*).
    Măsura reţinerii temporare a numerarului este stabilită în baza prevederilor art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005 pentru următoarea situaţie:
    - art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 - Neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit;
    – art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 - Neîndeplinirea obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit;
    – art. 6 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 - Există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracţională**).

    Expunere de motive [conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2018/1.672]:
    .........................................................................................

    Se reţin temporar, conform Adeverinţei de reţinere a sumelor (ARS) nr. ............./............, următoarele***):

┌───────────┬────────────────┬─────────┬────────┬──────┐
│ │Valoarea │Valuta │Valoarea│Valuta│
│Valuta ├────────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│(bancnote │^1) │ │^3) │ │
│şi monede) ├────────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│ │^2) │ │^4) │ │
├───────────┼────────────────┴─────────┼────────┼──────┤
│Instrumente│Tipul de instrument │Valoarea│Valuta│
│negociabile│negociabil la purtător │ │ │
│la purtător├──────────────────────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │
├───────────┼─────┬──────────┬─────────┼────────┼──────┤
│Mărfuri │ │ │ │ │ │
│utilizate │ │ │Greutatea│ │ │
│ca rezerve │Tipul│Cantitatea│totală │Valoarea│Valuta│
│de valoare │ │ │(în │ │ │
│cu un grad │ │ │grame) │ │ │
│ridicat de │ │ │ │ │ │
│lichiditate├─────┼──────────┼─────────┼────────┼──────┤
│(de │ │ │ │ │ │
│exemplu, │ │ │ │ │ │
│aur) │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┴──────────┴─────────┼────────┼──────┤
│Carduri │Tipul │Valoarea│Valuta│
│preplătite ├──────────────────────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │
└───────────┴──────────────────────────┴────────┴──────┘



    Perioada de reţinere temporară a numerarului este de 30 de zile şi se poate prelungi până la o durată maximă de 90 de zile, conform art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672.
    Prezenta decizie poate fi atacată potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Notificarea expunerii de motive prevăzută la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 este îndeplinită odată cu înmânarea/comunicarea prezentei decizii.
    Lucrător vamal,
    .......................................................
    (numele, prenumele, semnătura, ştampila)
    Purtător numerar însoţit/
    destinatar, reprezentant numerar neînsoţit
    Am luat cunoştinţă şi am primit decizia.
    .........................................................................
    (numele, prenumele, semnătura)
    Data .......................
    Prezenta decizie s-a întocmit în două exemplare, din care un exemplar s-a înmânat/comunicat purtătorului numerarului însoţit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoţit/reprezentantului expeditorului/destinatarului ...... (numele, prenumele/denumirea)*)...... astăzi, ....................... .
    *) Se taie cu o linie menţiunile care nu corespund.
    **) Se bifează situaţia corespunzătoare.
    ***) În cazul în care spaţiul alocat este insuficient, se continuă scrierea separat în două exemplare semnate de toate părţile, pe fiecare pagină, acesta constituind anexă, parte integrantă a prezentei decizii.
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
    www.customs.ro

    ANEXA 2

    la instrucţiuni




 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ministerul Finanţelor
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
    Direcţia Generală a Vămilor
    Direcţia Regională Vamală ....................
    Biroul Vamal ..........................................
    Nr. ......./.............
    DECIZIE
    de prelungire a termenului de reţinere temporară a numerarului
    Având în vedere Decizia de reţinere temporară a numerarului nr. ............... din data de ...................., emisă de Biroul vamal ..................................................................., prin care s-a reţinut temporar de la:
    a) persoana fizică (numele şi prenumele) ......................................., născut(ă) la data de ...................... în localitatea .........................., ţara ......................, CNP ........................., cu domiciliul/reşedinţa ..............................., str. .............................. nr. .........., bl. ......., sc. .........., ap. .........., act de identitate (C.I./paşaport) ............... seria ............ nr. ........................, emis de ............................ la data de ................................;
    b) persoana juridică (denumirea) ...................................., cu sediul/domiciliul fiscal în ţara ..................., localitatea ........................, str. ........................... nr. ......, bl. ......, sc. ...., ap. ...., judeţul ...................................., număr de înregistrare .........................., reprezentată prin ................................, în calitate de ......................, născut(ă) la data de ...................... în localitatea ......................, ţara ......................., CNP ......................, cu domiciliul/reşedinţa ....................................................., str. ............................ nr. ........, bl. ........, sc. ....., ap. ......., act de identitate (C.I./paşaport) ................. seria ................... nr. ..................., emis de .......................... la data de .................................,

    în calitate de purtător al numerarului însoţit, respectiv de expeditor/destinatar al numerarului neînsoţit sau de reprezentant al expeditorului/destinatarului*),
    în temeiul art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005, potrivit căruia autorităţile competente pot decide să prelungească perioada de reţinere temporară până la o durată maximă de 90 de zile,
    se decide prelungirea măsurii de reţinere temporară a numerarului cu ....................... zile, începând cu data de ...................... .
    Expunere de motive [conform art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672]:
    .................................................................................

    Prezenta decizie poate fi atacată potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Şef birou vamal,
    ..............................................
    Prezenta decizie s-a întocmit în două exemplare, din care un exemplar s-a comunicat purtătorului numerarului însoţit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoţit/reprezentantului expeditorului/destinatarului .......... (numele, prenumele/denumirea)*)......... astăzi, ................... .
    *) Se taie cu o linie menţiunile care nu corespund.

    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
    www.customs.ro

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016