Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004  I.M.L. 5-04 - Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004 I.M.L. 5-04 - "Autorizarea persoanelor fizice şi juridice care efectuează verificări metrologice"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 567 din 28 iunie 2004
──────────
    Aprobate prin Hotărârea nr. 862 din 3 iunie 2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 567 din 28 iunie 2004.
──────────
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile în care se exercită controlul metrologic legal prin autorizarea şi supravegherea activităţii de verificare metrologică, precum şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice sau juridice în vederea obţinerii şi menţinerii autorizaţiilor metrologice.

    ART. 2
    Prin autorizare, BRML acordă persoanelor fizice şi persoanelor juridice dreptul de a efectua verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal.

    ART. 3
    Autorizaţiile eliberate de BRML se acordă:
    a) persoanelor fizice - verificatori metrologi; în acest caz autorizaţiile sunt documente personale prin care BRML permite persoanelor deţinătoare să efectueze activităţi de verificare metrologică în cadrul unui laborator de metrologie din structura sau din subordinea BRML sau în cadrul unui laborator de metrologie autorizat; în continuare aceste autorizaţii sunt denumite autorizaţii de verificator metrolog;
    b) persoanelor juridice - care pot fi laboratoare de metrologie sau entităţi care includ astfel de laboratoare; în acest caz autorizaţiile sunt documente prin care BRML deleagă, în condiţiile stabilite prin prezentele instrucţiuni, exercitarea controlului metrologic legal prin verificări metrologice; în continuare aceste autorizaţii sunt denumite autorizaţii de laborator.


    ART. 4
    Supravegherea agenţilor economici autorizaţi, denumită în continuare supravegherea laboratoarelor, este activitatea exercitată de către BRML asupra persoanelor juridice deţinătoare de autorizaţii, în scopul de a constata respectarea condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei şi de a monitoriza respectarea prevederilor reglementărilor de metrologie legală în vigoare aplicabile, pe toată perioada valabilităţii autorizaţiei.

    CAP. II
    Cerinţe pentru obţinerea autorizaţiilor metrologice
    ART. 5
    Pentru obţinerea autorizaţiei de verificator metrolog, persoana fizică solicitantă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat;
    b) să facă dovada instruirii teoretice şi practice într-un laborator al BRML sau, la recomandarea acestuia, într-un laborator de metrologie autorizat, pentru fiecare sortiment de mijloace de măsurare pentru care se solicită autorizarea (pentru sortimentele noi, perioada minimă de instruire este de 15 zile);
    c) să facă dovada că nu a suferit condamnări pentru fapte penale în dauna avutului public sau privat;
    d) să promoveze examenul de autorizare.


    ART. 6
    Pentru obţinerea autorizaţiei de laborator, persoana juridică solicitantă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) să fie identificabilă din punct de vedere juridic în România;
    b) să aibă menţionată în statut activitatea de verificare metrologică;
    c) să facă dovada că utilizează proceduri/metode de verificare specifice, aprobate/recunoscute de BRML;
    d) să fie competentă din punct de vedere tehnico-organizatoric pentru efectuarea verificărilor metrologice;
    e) să demonstreze implementarea şi menţinerea unui sistem al calităţii operaţional în conformitate cu cerinţele din standardul SR EN ISO/CEI 17025:2001;
    f) să aibă un responsabil tehnic al activităţii, numit prin decizie a conducătorului agentului economic;
    g) să dispună de personal autorizat pentru toate categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicită autorizarea.


    CAP. III
    Eliberarea autorizaţiilor metrologice
    ART. 7
    Autorizaţiile se eliberează în urma evaluărilor efectuate de BRML, prin care se constată îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 5 sau 6.

    ART. 8
    Termenul de acordare a autorizaţiei este de maximum 30 de zile de la data înregistrării solicitării la BRML, în situaţia în care în urma evaluării nu sunt constatate neconformităţi. Acest termen se prelungeşte până la 60 de zile de la data depunerii solicitării, în situaţia în care în urma evaluării se constată neconformităţi, în funcţie de rezolvarea acestora procedându-se la acordarea/neacordarea autorizaţiei.

    ART. 9
    Autorizaţiile de verificator metrolog trebuie să conţină cel puţin numele şi prenumele persoanei fizice, datele de identificare, domiciliul stabil, categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare pentru care se acordă autorizaţia, valabilitatea.

    ART. 10
    Autorizaţiile de laborator trebuie să conţină cel puţin denumirea persoanei juridice, datele de înregistrare oficială a acesteia, sediul social, categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare pentru care se acordă autorizaţia, limitele şi, după caz, condiţionările impuse, valabilitatea.

    ART. 11
    Persoanele fizice şi persoanele juridice pot solicita extinderea autorizaţiei. În acest caz se eliberează completare la autorizaţia de metrolog verificator, respectiv autorizaţia de laborator.

    ART. 12
    Autorizaţiile şi completările la autorizaţii se eliberează numai după ce solicitanţii fac dovada plăţii costurilor lucrărilor prestate de către BRML, prevăzute în Lista de tarife pentru lucrările efectuate de BRML în vigoare.

    ART. 13
    Valabilitatea tuturor autorizaţiilor acordate de BRML este de 2 ani, cu excepţia primei autorizaţii acordate verificatorilor metrologi, care este valabilă un an. Completările la autorizaţii au termenul de valabilitate a autorizaţiilor pentru care au fost eliberate.

    CAP. IV
    Cerinţe pentru menţinerea autorizaţiilor metrologice
    ART. 14
    Pentru menţinerea autorizaţiei de verificator metrolog, persoanele fizice trebuie să îndeplinească pe toată perioada valabilităţii acesteia următoarele cerinţe:
    a) să respecte legislaţia şi reglementările metrologice în vigoare;
    b) să respecte limitele autorizaţiei;
    c) să utilizeze etaloane şi echipamente de verificare cu trasabilitate documentată;
    d) să aplice marcaje metrologice specifice numai pe mijloacele de măsurare care au corespuns la verificarea metrologică;
    e) să comunice BRML orice sancţiune penală suferită pe perioada valabilităţii autorizaţiei.


    ART. 15
    Pentru menţinerea autorizaţiei de laborator, persoanele juridice trebuie să îndeplinească pe toată perioada valabilităţii acesteia următoarele cerinţe:
    a) să menţină îndeplinirea cerinţelor iniţiale menţionate la art. 6, care au stat la baza acordării autorizaţiei;
    b) să emită documentele specifice verificării metrologice: buletine de verificare metrologică şi, după caz, certificate de etalonare sau certificate de calibrare;
    c) să întocmească cel puţin următoarele documente de evidenţă privind mijloacele de măsurare verificate: fişe de monitorizare şi registru de evidenţă (care să conţină cel puţin denumirea mijlocului de măsurare, tip şi fabricant, seria, numărul şi data buletinului de verificare metrologică şi, după caz, ale certificatului de etalonare sau certificatului de calibrare eliberat şi deţinătorul);
    d) să accepte supravegherea laboratorului de metrologie;
    e) să aplice marcaje de verificare metrologică în conformitate cu prevederile legale, prin personalul propriu autorizat.


    CAP. V
    Supravegherea laboratoarelor
    ART. 16
    Supravegherea laboratoarelor se desfăşoară pe baza programului de supraveghere, comunicat cu ocazia autorizării şi acceptat de către conducerea agentului economic sau reprezentantul legal al acestuia.

    ART. 17
    Supravegherea laboratoarelor se desfăşoară prin reevaluări periodice şi testări ale unor eşantioane prelevate din lotul de mijloace de măsurare de lucru verificate de laboratorul de metrologie între două supravegheri succesive.

    ART. 18
    Neconformităţile constatate cu ocazia supravegherii laboratoarelor conduc la stabilirea unor măsuri corective obligatorii pentru acestea.

    ART. 19
    Supravegherea prin reevaluări periodice se efectuează la maximum 1 an de la acordarea autorizaţiei, ocazie cu care se analizează cel puţin:
    a) modul de completare şi de eliberare a documentelor specifice şi a documentelor de evidenţă privind mijloacele de măsurare verificate;
    b) înregistrările laboratorului de metrologie;
    c) menţinerea caracteristicilor tehnice şi metrologice iniţiale ale etaloanelor, mijloacelor de măsurare de lucru, utilajelor şi instalaţiilor utilizate de laborator;
    d) modul de asigurare a trasabilităţii măsurărilor efectuate de laboratorul de metrologie;
    e) modul de executare a verificărilor metrologice şi de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute la art. 14, de către personalul autorizat;
    f) modul de recepţie, manipulare, depozitare şi livrare a mijloacelor de măsurare de lucru asupra cărora îşi exercită activitatea laboratorul de metrologie.


    ART. 20
    În urma constatării de neconformităţi la supravegherea prin reevaluare a laboratorului, acesta are obligaţia fie de a înceta complet activitatea atunci când neconformităţile constatate afectează integral autorizaţia, fie de a înceta activitatea numai la sortimentele la care s-au constatat neconformităţi atunci când acestea afectează parţial autorizaţia. Obligaţia de încetare a activităţii îi revine laboratorului până la confirmarea eliminării neconformităţilor de către echipa de evaluare.

    ART. 21
    Supravegherea prin testări se efectuează prin repetarea verificărilor metrologice asupra unui eşantion de mijloace de măsurare. Numărul mijloacelor de măsurare de lucru care constituie eşantioane supuse supravegherii prin testări se stabileşte conform planului de eşantionare a mijloacelor de măsurare ce urmează a fi supuse testărilor, prezentat în anexă.
    Supravegherea prin testări începe cu nivelul normal de supraveghere.
    În cazul în care, după cinci acţiuni consecutive de supraveghere la nivelul normal nu a fost respins la testare nici un mijloc de măsurare, conducerea unităţii teritoriale a BRML ia decizia de încadrare a laboratorului la nivelul redus de supraveghere. Dacă, aplicând nivelul redus de supraveghere, apare o acţiune de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, se revine în mod obligatoriu la nivelul normal de supraveghere.
    Dacă, aplicând nivelul normal de supraveghere, la cinci acţiuni consecutive de supraveghere apar două acţiuni de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, conducerea unităţii teritoriale a BRML ia decizia de încadrare a laboratorului la nivelul sever de supraveghere. Dacă primele două acţiuni de supraveghere au rezultate necorespunzătoare, nu se mai aşteaptă şi următoarele trei acţiuni de supraveghere şi se trece imediat la nivelul sever de supraveghere.
    Dacă, aplicând nivelul sever de supraveghere, în urma a cinci acţiuni consecutive de supraveghere nu a fost respins nici un mijloc de măsurare, se revine la nivelul normal de supraveghere.
    Dacă în cadrul a cinci acţiuni consecutive de supraveghere, la nivelul sever de supraveghere, apar două acţiuni de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, conducerea unităţii teritoriale a BRML ia decizia de retragere a autorizaţiei.
    Prin testările efectuate de către personalul desemnat al BRML nu se atestă legalitatea mijloacelor de măsurare din lotul supus supravegherii, ci se determină doar corectitudinea efectuării operaţiunilor de verificări metrologice de către laboratorul de metrologie autorizat. Rezultatele obţinute se consemnează în procesul-verbal de supraveghere, care reprezintă şi baza de calcul pentru facturarea şi plata lucrărilor de supraveghere prin testări.

    ART. 22
    Costurile supravegherii pe care trebuie să le suporte agentul economic autorizat sunt formate din suma tarifelor pentru supravegherea prin testare a tuturor mijloacelor de măsurare testate şi tarifele aferente reevaluării prevăzute în Lista de tarife pentru lucrările efectuate de BRML.

    CAP. VI
    Restrângerea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei
    ART. 23
    În situaţia în care, ca urmare a săvârşirii de fapte penale în dauna avutului public sau privat, persoana fizică deţinătoare de autorizaţie de verificator metrolog a fost condamnată în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceasta este obligată să comunice de îndată acest lucru unităţii teritoriale a BRML pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea. Împotriva persoanei fizice respective se va lua măsura de retragere a autorizaţiei.

    ART. 24
    În urma constatării de neconformităţi în cadrul supravegherii laboratoarelor, se vor lua măsuri de restrângere, suspendare sau retragere a autorizaţiei, după cum urmează:
    a) restrângerea autorizaţiei: în cazul constatării în urma supravegherii prin reevaluare de neconformităţi care afectează parţial autorizaţia şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite (cum ar fi: utilizarea la verificarea unui sortiment de mijloace de măsurare de etaloane, la care nu este asigurată trasabilitatea, nerespectarea limitelor sau condiţionărilor autorizaţiei);
    b) suspendarea autorizaţiei: în cazul constatării în urma supravegherii prin reevaluare de neconformităţi care afectează integral autorizaţia şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite (cum ar fi: nerespectarea prevederilor din documentaţia sistemului calităţii declarat, nerespectarea condiţiilor de mediu, întocmirea greşită sau incompletă a documentelor de evidenţă pentru mijloacele de măsurare verificate), la prima abatere pe perioada de valabilitate a autorizaţiei; suspendarea se aplică până la rezolvarea neconformităţilor;
    c) retragerea autorizaţiei: în cazul prevăzut la art. 21 alin. 6 sau în cazul constatării în urma supravegherii prin reevaluare de neconformităţi care afectează parţial sau integral autorizaţia, la a doua abatere pe perioada de valabilitate a autorizaţiei.


    ART. 25
    Măsurile de restrângere, suspendare sau retragere a autorizaţiilor acordate persoanelor fizice sau juridice vor fi luate şi comunicate în scris acestora de către conducerea unităţii teritoriale a BRML care a emis autorizaţiile respective.

    ART. 26
    Măsurile prevăzute la art. 25 nu constituie sancţiuni contravenţionale complementare în sensul prevederilor art. 29 lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. VII
    Prevederi finale
    ART. 27
    Pentru desfăşurarea legală a activităţii de verificare metrologică, persoanele fizice şi juridice trebuie să deţină autorizaţii valabile emise de BRML.

    ART. 28
    Persoanele juridice care deţin autorizaţii emise de BRML au dreptul să facă referiri la acestea în orice document sau publicaţie.

    ART. 29
    Reclamaţiile şi sesizările privind mijloacele de măsurare de lucru verificate de laboratoarele autorizate se soluţionează de către BRML prin expertize metrologice, finalizate prin rapoarte de expertiză.

    ART. 30
    Persoanele juridice trebuie să comunice BRML, în termen de 15 zile calendaristice, orice modificări ale condiţiilor pe baza cărora au fost acordate autorizaţiile.

    ART. 31
    Agenţii economici care sunt supuşi supravegherii sunt obligaţi:
    a) să respecte programul de supraveghere acceptat cu ocazia autorizării;
    b) să întocmească, să menţină şi să pună la dispoziţia BRML documentele specifice şi documentele de evidenţă menţionate la art. 15.


    ART. 32
    BRML nu îşi asumă responsabilitatea pentru documentele care nu respectă cerinţele legale, eliberate de agenţii economici autorizaţi, responsabilitatea revenind în întregime acestora. Documentele emise în astfel de situaţii se anulează în condiţiile legii.

    ART. 33
    Anexa cu planul de eşantionare a mijloacelor de măsurare ce urmează a fi supuse testărilor face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ART. 34
    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML va emite proceduri de metrologie legală.

    ANEXA 1

    la I.M.L. 5-04
    PLANUL
    de eşantionare a mijloacelor de măsurare ce urmează a
    fi supuse testărilor

┌─────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │Nivel redus │Nivel normal│Nivel sever │
│N │de │de │de │
│ │supraveghere│supraveghere│supraveghere│
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│N < 9│n = 2; A = │n = 3; A = │n = 5; A = │
│ │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│9 │n = 3; A = │n = 5; A = │n = 8; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│15 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│16 │n = 5; A = │n = 8; A = │n = 12; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│25 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│26 │n = 8; A = │n = 12; A = │n = 20; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│50 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│51 │n = 12; A = │n = 20; A = │n = 30; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│90 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│91 │n = 20; A = │n = 30; A = │n = 50; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│150 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│151 │n = 30; A = │n = 50; A = │n = 90; A = │
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│280 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│281 │n = 50; A = │n = 90; A = │n = 130; A =│
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│500 │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│501 │n = 90; A = │n = 130; A =│n = 190; A =│
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│1.200│ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│1.201│n = 130; A =│n = 190; A =│n = 270; A =│
│.... │0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
│3.200│ │ │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│N > │n = 170; A =│n = 230; A =│n = 350; A =│
│3.200│0; R = 1 │0; R = 1 │0; R = 1 │
└─────┴────────────┴────────────┴────────────┘

    unde:
    N = lotul constituit din numărul mijloacelor de măsurare de lucru verificate de laboratorul de metrologie supus supravegherii în perioada dintre două acţiuni consecutive de supraveghere;
    n = numărul mijloacelor de măsurare de lucru ce constituie eşantionul prelevat din lotul N, care sunt supuse supravegherii prin testare;
    A = numărul maxim de mijloace de măsurare găsite respinse în urma testărilor, pentru care nu se ia o decizie de supraveghere la un nivel mai sever;
    R = numărul minim de mijloace de măsurare găsite respinse în urma testărilor, pentru care se pot lua decizii de supraveghere la un nivel mai sever.

    În situaţia în care N < 9, dacă numărul mijloacelor de măsurare care trebuie eşantionate conform tabelului sunt mai puţine decât n din tabel, atunci se vor testa toate mijloacele de măsurare ce constituie lotul N.
    Lotul de mijloace de măsurare de lucru N, supus supravegherii, poate fi omogen sau eterogen.
    Pentru lotul eterogen eşantionarea se face astfel:
    N se împarte în subloturi omogene prin gruparea mijloacelor de măsurare ce constituie lotul eterogen N pe subsortimente de mijloace de măsurare (conform Listei de tarife pentru lucrările efectuate de BRML).

    Se determină procentul de eşantionare p, pentru lotul eterogen N, ca şi cum acesta ar fi omogen, astfel:
    p = (n/N) x 100 [%],
    unde n reprezintă eşantionul prelevat pentru lotul eterogen N, ca şi cum acesta ar fi omogen.

    Determinarea numărului de mijloace de măsurare supus supravegherii prin testare, pentru fiecare sublot omogen, se face prin aplicarea procentului de eşantionare la numărul de mijloace de măsurare ce constituie fiecare sublot omogen.
    Numărul de mijloace de măsurare supus supravegherii prin testare pentru fiecare sublot omogen se rotunjeşte la număr întreg şi cel puţin 1.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016