Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004  I.M.L. 3-04 - Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004 I.M.L. 3-04 - "Trasabilitatea rezultatelor măsurărilor efectuate cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 567 din 28 iunie 2004
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 862 din 3 iunie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 567 din 28 iunie 2004.
──────────
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Prezentele instrucţiuni reglementează modul de exercitare a controlului metrologic legal prin verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse acestor modalităţi de control, precum şi modul de asigurare a trasabilităţii etaloanelor utilizate în verificări metrologice. Totodată, instrucţiunile tratează şi problema asigurării voluntare a trasabilităţii rezultatelor măsurărilor efectuate cu mijloace de măsurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal, în scopul prevenirii paralelismului cu activităţile similare, supuse controlului metrologic legal.

    ART. 2
    În măsurările efectuate cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal este obligatorie folosirea unităţilor de măsură legale, aprobate prin hotărâri ale Guvernului. Totuşi, în anumite condiţii stabilite prin hotărâri ale Guvernului, se admite utilizarea tranzitorie a indicaţiilor suplimentare exprimate în unităţi de măsură, altele decât cele legale, dar numai însoţite de unităţi de măsură legale.

    ART. 3
    Trasabilitatea rezultatelor măsurărilor efectuate cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal se realizează prin verificări metrologice şi/sau etalonări.
    În scopul asigurării trasabilităţii prevăzute la alineatul precedent se utilizează etaloane şi echipamente de verificare cu trasabilitate documentată la etaloanele naţionale ale României, la etaloanele naţionale ale altor ţări sau la etaloanele internaţionale, după caz. Trasabilitatea rezultatelor etalonării unui etalon se atestă prin certificatul de etalonare.

    ART. 4
    Termenul "verificare metrologică" este specific numai mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal. În scopul eliminării oricărei confuzii, în activităţile de asigurare metrologică a mijloacelor de măsurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal se recomandă evitarea utilizării termenului "verificare metrologică", precum şi a termenilor derivaţi (marcaj de verificare metrologică, buletin de verificare metrologică şi altele).

    CAP. II
    Verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal
    ART. 5
    Se supun controlului metrologic legal prin verificare metrologică mijloacele de măsurare de lucru care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
    a) sunt sau urmează a fi utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, denumită în continuare Lista oficială, cu menţionarea expresă a obligativităţii uneia sau mai multor modalităţi de control metrologic dintre cele menţionate la art. 8.


    ART. 6
    În funcţie de cerinţele de exactitate şi stabilitate impuse în utilizare, un mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal poate fi prezentat şi la etalonare. Cu excepţia cazurilor speciale prevăzute în reglementările de metrologie legală aplicabile, prezentarea la etalonare este o decizie care aparţine în exclusivitate deţinătorului mijlocului de măsurare.

    ART. 7
    Verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal se execută în conformitate cu prevederile normelor de metrologie legală şi/sau ale normelor de metrologie legală CEE, de către laboratoarele din structura sau în subordinea BRML sau, după caz, de către laboratoarele de metrologie autorizate de BRML.
    Mijloacele de măsurare netransportabile din cauza gabaritelor mari sau a pericolului de dereglare se verifică la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.

    ART. 8
    Verificarea metrologică poate fi:
    a) verificare metrologică iniţială;
    b) verificare iniţială CEE;
    c) verificare metrologică periodică;
    d) verificare metrologică după reparare sau modificare.

    Verificarea metrologică iniţială stabileşte conformitatea unui mijloc de măsurare cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele aplicabile din normele de metrologie legală. Verificarea metrologică iniţială se efectuează individual sau, după caz, prin eşantionare statistică, asupra mijloacelor de măsurare noi, produse în ţară sau importate, înainte de introducerea pe piaţă şi de punerea lor în funcţiune.
    Verificarea iniţială CEE se efectuează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţă a mijloacelor de măsurare.
    Verificarea metrologică periodică stabileşte conformitatea mijlocului de măsurare respectiv cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele aplicabile din reglementările de metrologie legală care s-au utilizat la verificarea iniţială (norme de metrologie legală, norme de metrologie legală CEE) sau, respectiv, la punerea în funcţiune (hotărâri ale Guvernului).
    Verificarea metrologică după reparare sau modificare stabileşte dacă mijlocul de măsurare modificat sau reparat îşi menţine conformitatea cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele din reglementările de metrologie legală aplicabile. Aceasta se efectuează obligatoriu după orice reparaţie sau modificare a unui mijloc de măsurare, dacă a fost efectuată în condiţiile prevăzute de reglementările specifice.

    ART. 9
    Cu excepţia situaţiilor prevăzute explicit în Lista oficială, sunt acceptate la verificarea metrologică numai mijloacele de măsurare care deţin aprobare de model, respectiv aprobare de model CEE.

    ART. 10
    Verificarea metrologică iniţială se efectuează:
    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML. Prezentarea la verificare se face înainte de introducerea pe piaţă şi constituie obligaţia producătorului autohton sau a importatorului care suportă cheltuielile aferente;
    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML. Prezentarea la verificare se face înainte de introducerea pe piaţă şi constituie obligaţia producătorului autohton sau a importatorului care suportă cheltuielile aferente;
    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 7 alin. 2. Prezentarea la verificare se face înainte de punerea în funcţiune şi constituie obligaţia producătorului/importatorului care suportă cheltuielile aferente;
    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu, prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile. Prezentarea la verificare se face înainte de introducerea pe piaţă şi constituie obligaţia producătorului autohton sau a importatorului care suportă cheltuielile aferente.

    În cazul mijloacelor de măsurare importate pentru uzul propriu, prezentarea la verificarea metrologică iniţială constituie obligaţia deţinătorului, care suportă cheltuielile aferente.

    ART. 11
    Din punct de vedere al eşalonării activităţilor, verificarea metrologică iniţială se efectuează:
    a) într-o singură etapă, dacă mijloacele de măsurare pot fi transportate la locul de instalare fără să fie necesară demontarea lor prealabilă;
    b) în două sau mai multe etape, dacă funcţionarea corectă a mijloacelor de măsurare depinde de condiţiile de instalare sau de utilizare. Ultima etapă a verificării se execută obligatoriu la locul de instalare/utilizare conform prevederilor art. 10 alin. 1 lit. c), iar etapele anterioare se execută la locurile şi în condiţiile prevăzute la art. 10 alin. 1 lit. a), b) sau d).


    ART. 12
    Verificarea metrologică periodică se efectuează, cu o periodicitate stabilită de utilizator, în cadrul intervalului de timp specificat în Lista oficială:
    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;
    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 7 alin. 2;
    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice de dotare şi de mediu prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.

    Prezentarea la verificarea metrologică periodică constituie obligaţia persoanelor fizice sau juridice care, în calitate de proprietar, utilizează sau încredinţează spre utilizare mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal. Aceste persoane vor suporta integral toate cheltuielile aferente verificării metrologice.

    ART. 13
    În situaţiile în care au avut loc incidente de natură să afecteze corecta funcţionare a mijloacelor de măsurare sau dacă, din cauza frecvenţei mari de utilizare sau a regimurilor grele de exploatare, nu mai există garanţia unor măsurări corecte, deţinătorul are obligaţia de a scoate din uz mijloacele de măsurare respective şi de a le prezenta la verificare metrologică, indiferent de data expirării termenului de valabilitate a verificării metrologice anterioare.

    ART. 14
    Verificarea metrologică după reparare sau modificare se efectuează:
    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;
    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 7 alin. 2.
    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice de dotare şi de mediu, prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.

    Prezentarea mijloacelor de măsurare la verificarea metrologică după reparare sau modificare constituie obligaţia agenţilor economici care au efectuat repararea sau modificarea şi care suportă cheltuielile aferente.
    În funcţie de amploarea şi efectele intervenţiilor asupra fiecărui mijloc de măsurare, verificarea metrologică după reparare sau modificare se efectuează prin aplicarea uneia dintre următoarele proceduri:
    a) procedura de verificare metrologică simplificată - în cazul unor intervenţii minore care, în mod evident, nu sunt de natură să afecteze caracteristicile metrologice sau tehnice ale mijlocului de măsurare stabilite, după caz, prin certificatul aprobării de model sau prescripţiile producătorului;
    b) procedura de verificare metrologică standard - în cazul unor intervenţii obişnuite;
    c) procedura de neacceptare la verificarea metrologică - în cazul unor intervenţii majore care, în mod evident, sunt de natură să modifice caracteristicile metrologice sau tehnice ale mijlocului de măsurare, stabilite, după caz, prin certificatul aprobării de model sau prescripţiile producătorului.

    Decizia de aplicare a uneia dintre procedurile prevăzute la alin. (3) lit. a), b) sau c) aparţine conducătorului laboratorului de metrologie care efectuează verificarea metrologică după reparare sau modificare.

    ART. 15
    În cazul verificărilor metrologice efectuate în alte locuri decât laboratoarele din structura sau în subordinea BRML, producătorii, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii, deţinătorii sau, după caz, reparatorii sunt obligaţi să pună la dispoziţie spaţiul corespunzător, personalul ajutător şi utilajele auxiliare necesare.

    ART. 16
    Mijloacele de măsurare care au corespuns la oricare dintre verificările metrologice prevăzute la art. 8 se învestesc cu marcajul de verificare metrologică, respectiv marcajul de verificare iniţială CEE, aplicat de către personalul care a efectuat verificarea, în condiţiile prevăzute de reglementările de metrologie legală specifice. Totodată, se eliberează şi documente specifice (buletine de verificare metrologică şi, după caz, certificate de etalonare sau certificate de calibrare).
    Buletinul de verificare metrologică trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    a) datele de identificare a laboratorului care a efectuat verificarea metrologică;
    b) numărul şi data documentului;
    c) datele de identificare a mijlocului de măsurare verificat;
    d) referinţa la reglementarea/reglementările aplicate;
    e) datele de identificare a etalonului/echipamentului de verificare utilizat;
    f) rezultatul verificării metrologice (sub forma ADMIS/RESPINS);
    g) data de încetare a valabilităţii verificării metrologice;
    h) datele de identificare şi semnătura verificatorului metrolog;
    i) datele de identificare şi semnătura persoanei care a recepţionat mijlocul de măsurare verificat.

    Conţinutul minim de informaţii al certificatelor de etalonare sau calibrare este prevăzut în reglementările de metrologie specifice care impun obligaţia eliberării acestor documente împreună cu buletinele de verificare metrologică.

    ART. 17
    Dacă o reglementare de metrologie legală specifică defineşte în mod clar subansamblurile unui mijloc de măsurare, precum şi cerinţele metrologice şi tehnice impuse acestora, verificările metrologice prevăzute la art. 8 se pot efectua prin verificarea fiecărui subansamblu component, numai dacă reglementarea menţionată prevede acest mod de verificare. În aceste condiţii, prevederile prezentelor instrucţiuni se aplică în mod corespunzător şi verificării metrologice a fiecărui subansamblu, totalitatea marcajelor de verificare aplicate pe fiecare subansamblu echivalând cu marcajul de verificare a întregului mijloc de măsurare.

    ART. 18
    Mijloacele de măsurare supuse verificării metrologice iniţiale, conform prevederilor prezentelor instrucţiuni de metrologie legală, nu pot fi introduse pe piaţă sau, după caz, puse în funcţiune, decât după ce au fost supuse acestei verificări.
    Nu sunt supuse verificării iniţiale obligatorii:
    a) mijloacele de măsurare care sunt prezentate sau expuse în expoziţii, târguri sau saloane;
    b) mijloacele de măsurare destinate exportului;
    c) mijloacele de măsurare fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens, dacă acestea au fost supuse în acel stat unor verificări metrologice iniţiale ce prezintă garanţii echivalente verificărilor metrologice iniţiale care se efectuează în România.


    CAP. III
    Trasabilitatea rezultatelor măsurărilor efectuate cu etaloanele utilizate la verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal
    ART. 19
    Pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal se utilizează obligatoriu numai etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale României, la etaloanele naţionale ale altor ţări sau la etaloanele internaţionale, după caz.

    ART. 20
    Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale României se asigură prin etalonări efectuate în laboratoare din structura sau în subordinea BRML sau, după caz, în laboratoare aparţinând unor agenţi economici, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale României.

    ART. 21
    Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale altor ţări sau la etaloanele internaţionale se asigură prin etalonări efectuate fie în laboratoare din structura sau în subordinea BRML, fie în laboratoare din alte ţări, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale acelor ţări sau, după caz, la etaloanele internaţionale.

    ART. 22
    În cazul unui echipament de verificare, pe lângă certificatele de etalonare ale etaloanelor din compunere, deţinătorul trebuie să obţină certificarea de către BRML a echipamentului de verificare, în ansamblu.

    ART. 23
    Etalonarea se execută asupra fiecărui etalon, în laboratoare de metrologie în care sunt asigurate condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu necesare, în conformitate cu prevederile unor proceduri scrise, specifice etalonului respectiv.
    Etaloanele netransportabile din cauza gabaritelor mari sau a pericolului de dereglare pot fi etalonate la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.

    ART. 24
    Periodicitatea etalonării unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal şi periodicitatea certificării unui echipament de verificare se stabilesc de deţinătorul sau utilizatorul etalonului/echipamentului de verificare şi se validează de BRML. La stabilirea şi validarea periodicităţii se va ţine seama de comportarea în timp a etalonului/echipamentului de verificare, precum şi de cerinţele care li se impun cu privire la exactitatea, stabilitatea, frecvenţa de utilizare sau regimurile de exploatare.

    ART. 25
    În scopul stabilirii corecte a periodicităţii prevăzute la art. 24, deţinătorul sau utilizatorul etalonului este obligat să întocmească, să actualizeze şi să pună la dispoziţia BRML documentul Fişă de urmărire a comportării în timp a etalonului/echipamentului de verificare.

    ART. 26
    Prezentarea la etalonare a unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal şi prezentarea la certificare a unui echipament de verificare constituie obligaţia deţinătorului acestora, care suportă toate cheltuielile aferente.

    ART. 27
    Rezultatele etalonării se consemnează în documentul Certificat de etalonare, întocmit de personalul din cadrul laboratorului de metrologie care a efectuat etalonarea.

    ART. 28
    Deţinătorul unui etalon trebuie să indice apartenenţa acestuia la categoria etaloanelor utilizate direct la verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal printr-o etichetă cu dimensiuni minime de 12,5 x 12,5 mm, aplicată la loc vizibil, pe care este imprimată, pe fond verde, litera "E" de culoare neagră. Fac excepţie de la această prevedere etaloanele de dimensiuni mici sau cele la care aplicarea etichetei le poate afecta funcţionarea corectă.

    ART. 29
    În situaţiile în care nu mai există garanţia unor măsurări corecte cu un etalon, indiferent de existenţa unui certificat de etalonare valabil, deţinătorul sau utilizatorul etalonului are obligaţia de a-l scoate din uz şi de a îndepărta eticheta prevăzută la art. 28.

    CAP. IV
    Asigurarea trasabilităţii rezultatelor măsurărilor efectuate cu mijloace de măsurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal
    ART. 30
    Nu sunt supuse controlului metrologic legal mijloacele de măsurare care nu sunt incluse în Lista oficială, precum şi mijloacele de măsurare care, deşi figurează în această listă, nu sunt utilizate în domeniile de interes public, prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.
    Această prevedere nu scuteşte de răspundere persoanele fizice sau juridice cărora li se impune, prin alte reglementări legale, obligativitatea asigurării trasabilităţii mijloacelor de măsurare pe care le deţin sau le utilizează sau care, prin neasigurarea trasabilităţii, conduc la producerea unor evenimente care afectează valori materiale sau sociale.

    ART. 31
    Se recomandă deţinătorului/utilizatorului unui mijloc de măsurare care, deşi figurează în Lista oficială, nu este supus controlului metrologic legal să aplice pe acesta, la loc vizibil, o etichetă cu menţiunea: "Interzisă utilizarea în..." înscrisă cu litere negre pe fond de culoare roşie. În locul punctelor din inscripţia menţionată mai sus se va (vor) preciza domeniul (domeniile) de interes public, de posibilă utilizare, prevăzut(e) în art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 32
    La solicitarea deţinătorilor sau utilizatorilor, mijloacele de măsurare care nu se supun controlului metrologic legal pot fi supuse unor operaţiuni de evaluare a conformităţii cu prevederile unor normative metrologice sau standarde.

    ART. 33
    Forma de prezentare a marcajelor aplicate, precum şi conţinutul de informaţii al documentelor eliberate ca urmare a activităţilor de asigurare a trasabilităţii mijloacelor de măsurare nesupuse controlului metrologic legal trebuie alese astfel încât să nu fie confundate cu marcajele şi documentele specifice verificărilor metrologice prevăzute la cap. II.

    CAP. V
    Prevederi tranzitorii şi finale
    ART. 34
    Până la data de 31 decembrie 2006, verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, pentru care nu există norme de metrologie legală aprobate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, se efectuează în conformitate cu prevederile unor reglementări stabilite prin ordin al directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală.

    ART. 35
    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML va emite proceduri de metrologie legală.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016