Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004  I.M.L. 2-04 - Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ din 3 iunie 2004 I.M.L. 2-04 - "Aprobarea de model"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 567 din 28 iunie 2004
──────────
    Aprobate prin HOTÂRÂREA nr. 862 din 3 iunie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 567 din 28 iunie 2004.
──────────
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile în care BRML exercită controlul metrologic legal prin aprobări de model.

    ART. 2
    Prezentele instrucţiuni nu se referă la aprobarea de model CEE care face obiectul Hotărârii Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţă a mijloacelor de măsurare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001.

    CAP. II
    Mijloacele de măsurare supuse aprobării de model
    ART. 3
    Se supun controlului metrologic legal, prin aprobare de model, mijloacele de măsurare care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
    a) urmează a fi utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, aprobată prin ordin al directorului general al BRML, actualizată şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi au specificată ca modalitate de control aprobarea de model.


    ART. 4
    Aprobarea de model nu este obligatorie pentru mijloace de măsurare fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens, dacă cerinţele legale aplicabile acestor mijloace de măsurare în statul respectiv prezintă garanţii echivalente celor pe baza cărora se acordă aprobări de model în România.

    ART. 5
    Aprobarea de model se acordă pentru:
    a) un tip de mijloc de măsurare definit prin caracteristici tehnice şi metrologice proprii;
    b) o familie de mijloace de măsurare definită ca atare de producător, recunoscută şi aprobată de către BRML;
    c) un subansamblu cu funcţie de măsurare al unuia dintre mijloacele de măsurare prevăzute la lit. a) şi b), dacă reglementările specifice acestuia îl definesc în mod clar şi îi stabilesc cerinţe metrologice şi tehnice;
    d) dispozitive/componente suplimentare sau auxiliare, care influenţează rezultatele măsurărilor efectuate cu mijloacele de măsurare, prevăzute la lit. a), b) şi c), cărora le sunt asociate.

    În sensul prezentelor instrucţiuni tipurile de mijloace de măsurare, familiile, subansamblurile şi dispozitivele/componentele enumerate lalit. a), b), c) şi d) sunt denumite în continuare mijloace de măsurare.

    ART. 6
    Aprobarea de model se acordă şi pentru un mijloc de măsurare unicat/individual, identificat prin documente de provenienţă, serie şi an de fabricaţie, configuraţie constructivă. În această situaţie aprobarea de model se numeşte aprobare de model individuală.

    CAP. III
    Activităţi desfăşurate pentru acordarea aprobării de model
    ART. 7
    Aprobarea de model se solicită de către:
    a) producător sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică cu sediul în România, pentru mijloacele de măsurare noi prevăzute la art. 5;
    b) producător/importator/deţinător, pentru mijloacele de măsurare noi, unicate/individuale prevăzute la art. 6. În acest caz numele solicitantului trebuie să se regăsească în documentele de provenienţă.

    În sensul prezentelor instrucţiuni, producătorul este persoana responsabilă pentru proiectarea şi realizarea unui mijloc de măsurare, în scopul introducerii pe piaţă, în numele său. Responsabilităţile producătorului se aplică oricărei persoane juridice care asamblează mijloace de măsurare în vederea introducerii pe piaţă sub nume propriu.

    ART. 8
    Documentaţia necesară obţinerii aprobării de model şi modalităţile de evaluare sunt precizate în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 9
    BRML acordă aprobarea de model, în condiţiile prezentelor instrucţiuni, pentru mijloacele de măsurare care sunt conforme cu prevederile normelor de metrologie legală aplicabile. În acest caz se eliberează solicitantului Certificatul aprobării de model al cărui conţinut este prezentat în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 10
    Producătorul de mijloace de măsurare va comunică BRML orice modificare a modelului căruia i s-a acordat aprobare de model.
    În cazul în care modificările aduse unui mijloc de măsurare, căruia i s-a acordat aprobare de model, influenţează ori ar putea influenţa rezultatele măsurărilor sau condiţiile prevăzute pentru utilizarea mijlocului de măsurare, este necesar să se solicite o nouă evaluare pentru aprobarea acestor modificări.
    Aprobarea modificărilor se acordă sub forma unei Completări la certificatul aprobării de model sau, după caz, a unei noi aprobări de model.

    ART. 11
    Obiectul completării la certificatul aprobării de model poate fi: modificarea constructivă şi/sau funcţională a unui model aprobat, modificarea/extinderea unor caracteristici funcţionale sau a unor domenii de utilizare, extinderea sau formarea unei familii de mijloace de măsurare, prelungirea termenului de valabilitate a aprobării de model, modificarea denumirii/adresei producătorului şi altele asemenea.
    Conţinutul completării la certificatul aprobării de model este precizat în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 12
    Aprobarea de model este valabilă pe o perioadă de maximum 10 ani. Termenul de valabilitate poate fi prelungit pentru perioade succesive de maximum 10 ani. Prelungirea termenului de valabilitate se solicită înainte de expirarea valabilităţii aprobării de model.

    ART. 13
    Un exemplar din documentaţia care constituie dosarul aprobării de model se păstrează la BRML o perioadă de timp cu 5 ani mai mare decât perioada de valabilitate a aprobării de model. În cazul aprobării de model individuale, această perioadă este de 5 ani de la data acordării aprobării de model individuale.

    ART. 14
    Documentele finale (după caz, certificatul aprobării de model/completarea la certificatul aprobării de model sau decizia de neacordare a aprobării de model/completării la certificatul aprobării de model) se eliberează numai după ce solicitantul a achitat integral costul evaluărilor efectuate, conform Listei de tarife pentru lucrările efectuate de BRML, în vigoare.

    ART. 15
    BRML poate retrage o aprobare de model pe care a acordat-o, în următoarele situaţii:
    a) mijloacele de măsurare fabricate, pentru care a fost acordată aprobarea de model, nu sunt conforme cu modelul aprobat sau cu prevederile normelor de metrologie legală aplicabile;
    b) mijloacele de măsurare fabricate în conformitate cu un model aprobat prezintă deficienţe care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;
    c) condiţionările menţionate în certificatul aprobării de model nu sunt respectate;
    d) dacă documentele puse la dispoziţie de către solicitant conţin informaţii false.

    Retragerea aprobării de model se face pe baza informaţiilor obţinute în urma aplicării modalităţilor de control metrologic legal (inspecţii şi testări inopinate, supraveghere metrologică a utilizării mijloacelor de măsurare şi altele asemenea).

    CAP. IV
    Marcajul aprobării de model
    ART. 16
    Marcajul aprobării de model, ca semn distinctiv care atestă conformitatea cu modelul aprobat, se aplică în cazurile prevăzute la art. 5 prin grija producătorului sau a reprezentantului autorizat al acestuia, iar pentru cazul prevăzut la art. 6, prin grija producătorului/importatorului/deţinătorului.
    Marcajul trebuie să fie vizibil, lizibil şi rezistent la ştergere.

    ART. 17
    Aplicarea marcajului aprobării de model este reglementată prin instrucţiunile de metrologie legală I.M.L. 4-04, iar condiţiile referitoare la marcajele aprobării de model sunt precizate în certificatul aprobării de model.

    CAP. V
    Obligaţiile cu privire la aprobarea de model ale producătorilor de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, ale reprezentanţilor autorizaţi ai acestora sau deţinătorilor
    ART. 18
    Producătorii mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobare de model sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora sunt obligaţi:
    a) să nu introducă pe piaţă mijloace de măsurare fără aprobare de model şi fără marcaje de aprobare de model;
    b) să respecte condiţionările din certificatul aprobării de model;
    c) să informeze beneficiarii mijloacelor de măsurare în legătură cu conţinutul complet al certificatului aprobării de model, inclusiv despre condiţionările existente;
    d) să nu aplice pe mijloacele de măsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobării de model;
    e) să comunice BRML orice modificare pe care intenţionează să o efectueze asupra unui tip de mijloc de măsurare fabricat conform modelului aprobat şi să solicite aprobarea modificării sau, după caz, o nouă aprobare de model;
    f) să conserve modelele atunci când această obligaţie este prevăzută explicit în Certificatul aprobării de model şi să păstreze dosarul aprobării de model primit de la BRML cel puţin pe perioada de valabilitate a aprobării de model;
    g) să înceteze aplicarea marcajului aprobării de model la expirarea valabilităţii aprobării de model sau în momentul în care nu mai sunt îndeplinite cerinţele cuprinse în aprobarea de model;
    h) să declare BRML stocurile de mijloace de măsurare pe care le deţin în România, la data expirării valabilităţii aprobării de model, dacă intenţionează să le comercializeze;
    i) că comunice BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare survenită (de natură juridică, administrativă etc.) care afectează conţinutul certificatului aprobării de model şi să solicite aprobarea modificării.


    ART. 19
    Deţinătorii de mijloace de măsurare care solicită aprobare de model individuală în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 1 lit. b) sunt obligaţi:
    a) să nu pună în funcţiune mijloace de măsurare fără aprobare de model individuală şi fără marcaje de aprobare de model individuală;
    b) să respecte condiţionările din certificatul aprobării de model individuale;
    c) să nu aplice pe mijloacele de măsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobării de model individuale;
    d) să comunice BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare de natură tehnică survenită, care ar putea să afecteze conţinutul certificatului aprobării de model individuale şi să solicite aprobarea modificării.


    CAP. VI
    Prevederi finale
    ART. 20
    Persoanele care participă la activităţi legate de acordarea aprobării de model trebuie să asigure confidenţialitatea informaţiilor referitoare la rezultatele încercărilor, la construcţia mijlocului de măsurare şi la tehnologiile de fabricaţie, cu excepţia informaţiilor destinate publicării.

    ART. 21
    În perioada de valabilitate a aprobării de model producătorul/importatorul poate să fabrice/importe şi să comercializeze, în condiţiile legii, mijloace de măsurare care au obţinut aprobare de model. După expirarea termenului de valabilitate pot fi comercializate numai mijloacele de măsurare aflate în stoc, declarate conform art. 18 lit. h).

    ART. 22
    BRML motivează în scris şi aduce la cunoştinţă producătorului/reprezentantului autorizat al acestuia/deţinătorului decizia de neacordare a aprobării de model sau a completării la o aprobare de model existentă, precum şi decizia de retragere a unei aprobări de model.

    ART. 23
    Până la data de 31 decembrie 2006, acordarea aprobării de model pentru mijloacele de măsurare pentru care nu există norme de metrologie legală publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, se efectuează în conformitate cu prevederile reglementărilor stabilite prin ordin al directorului general al BRML.

    ART. 24
    Situaţiile speciale privind acordarea aprobării de model individuale pentru mijloacele de măsurare destinate utilizării în domeniile de interes public, cu excepţia domeniului privind tranzacţiile comerciale, sunt reglementate prin ordin al directorului general al BRML.

    ART. 25
    Anexa face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ART. 26
    În vederea aplicării prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML va emite proceduri de metrologie legală.

    ANEXA 1

    la I.M.L. 2-04
    Documentaţie, evaluări şi certificate
    1. Conţinutul cererii şi al documentaţiei
    1.1. Cererea, documentaţia şi corespondenţa cu BRML în legătură cu solicitarea aprobării de model, pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 5 şi 6, se redactează în limba română şi/sau într-o limbă stabilită împreună cu solicitantul, la depunerea cererii.
    1.2. Cererea trebuie să conţină, cel puţin, următoarele:
    a) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;
    b) denumirea şi sediul producătorului;
    c) denumirea şi datele de identificare a mijloacelor de măsurare;
    d) obiectul solicitării (aprobare de model, aprobare de model individuală, completare);
    e) domeniul/domeniile de interes public pentru care sunt destinate mijloacele de măsurare.

    1.3. Documentaţia necesară evaluării se prezintă în două exemplare şi conţine:
    1.3.1. pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 5, pentru care se solicită aprobare de model:
    a) document de împuternicire de către producător a reprezentantului autorizat pentru obţinerea aprobării de model;
    b) declaraţia producătorului privind adresele spaţiilor în care se produc mijloacele de măsurare pentru care se solicită aprobare de model;
    c) memoriu de prezentare care trebuie să cuprindă o descriere privind:
    - construcţia, modul de funcţionare şi de utilizare a mijlocului de măsurare, caracteristicile tehnice şi metrologice garantate de producător;
    – dispozitivele de protecţie care asigură funcţionarea corectă;
    – dispozitivele pentru reglare şi ajustare;
    – locurile destinate pentru aplicarea marcajelor de verificare şi, acolo unde este cazul, a sigiliilor;
    În cazul în care solicitarea este pentru o familie de mijloace de măsurare, memoriul de prezentare va conţine şi propuneri privind încadrarea în familie şi desemnarea tipurilor reprezentative. Memoriul de prezentare, respectiv propunerile de încadrare în familii, va fi întocmit şi semnat în mod obligatoriu de producător sau reprezentantul împuternicit al acestuia;

    d) desene de ansamblu şi, dacă este necesar, desenele de execuţie ale componentelor importante;
    e) schemă de funcţionare şi, după caz, fotografii;
    f) alte documente/documentaţii prevăzute de normele de metrologie legală.

    1.3.2. pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 6, pentru care se solicită aprobare de model individuală:
    a) memoriu privind funcţionarea, caracteristicile tehnice şi metrologice ale mijlocului de măsurare respectiv, semnat de producător/deţinător;
    b) documentaţie de prezentare şi identificare (după caz, carte tehnică, prospecte, fotografii care să definească aspectul exterior general şi detaliile de inscripţionare şi sigilare etc.) şi alte documente;
    c) în cazul mijloacelor de măsurare montate pe mijloace de transport - copie de pe certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a mijloacelor de transport sau dovada înmatriculării lor în România;
    d) copie şi originalul (care se restituie) actului de provenienţă (factură, act de donaţie etc.) sau declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că a intrat în posesia mijlocului de măsurare respectiv prin mijloace legale, pentru mijloacele de măsurare care sunt fabricate în România. Documentele menţionate vor cuprinde toate datele de identificare a mijlocului de măsurare respectiv (denumire, tip, serie, an de fabricaţie);
    e) copiile şi originalele (care se restituie) documentelor de provenienţă (factură externă şi declaraţie vamală) din care să rezulte toate datele de identificare a mijlocului de măsurare respectiv (denumire, tip, serie, an de fabricaţie), pentru mijloacele de măsurare care sunt fabricate în afara României.


    1.4. Documentaţia este însoţită, după caz, de certificatele aprobărilor de model primite anterior şi de documentaţia care a stat la baza emiterii acestora.

    2. Evaluarea în vederea obţinerii aprobării de model/completării la aprobarea de model
    2.1. Evaluarea cuprinde:
    a) studiul documentaţiei prezentate;
    b) încercarea mijlocului de măsurare în laboratoarele din subordinea sau din structura BRML, la locul de fabricaţie, livrare, instalare sau în alte locuri prevăzute în programul de evaluare.

    2.2. Condiţiile de realizare a evaluării sunt stabilite prin programul de evaluare, de comun acord cu producătorul/ reprezentantul autorizat al acestuia/deţinătorul mijlocului de măsurare, şi vor acoperi cerinţele tehnice şi metrologice ale mijlocului de măsurare, impuse în condiţii normale de utilizare.
    2.3. În scopul executării încercărilor pentru acordarea aprobării de model, BRML poate cere solicitantului să îi pună la dispoziţie atât etaloane şi mijloace materiale necesare, cât şi personal pentru asistenţă.
    2.4. BRML poate recunoaşte:
    a) certificate de conformitate OIML însoţite de rapoartele de încercare care au stat la baza emiterii acestora;
    b) certificate de încercare emise de organisme notificate, pentru subansambluri ale aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată care pot fi utilizate în componenţa unor mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobarea de model, potrivit prevederilor prezentelor instrucţiuni;
    c) rapoarte/certificate de încercări privind cerinţele referitoare la comportarea la perturbaţii şi factori de influenţă în condiţii de utilizare, emise de laboratoare a căror capabilitate a fost evaluată şi/sau recunoscută de BRML.
    În cazul recunoaşterii documentelor enumerate la lit. a) sau b) evaluarea va cuprinde numai etapa de la pct. 2.1 lit. a).

    2.5. BRML acceptă încercările efectuate asupra mijloacelor de măsurare fabricate în alte ţări, care fac obiectul unor clauze de recunoaştere, în condiţiile legii.

    3. Certificatul aprobării de model/completarea la certificatul aprobării de model:
    3.1. Certificatul aprobării de model trebuie să conţină cel puţin următoarele:
    a) datele de identificare a BRML;
    b) numărul certificatului aprobării de model şi data la care a fost emis;
    c) denumirea şi datele de identificare a mijloacelor de măsurare aprobate;
    d) poziţia din Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare;
    e) denumirea şi sediul producătorului;
    f) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;
    g) concluziile evaluării;
    h) termenul de valabilitate a certificatului aprobării de model;
    i) alte cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească mijlocul de măsurare (dacă există);
    j) o descriere a funcţionării acestuia, dacă este necesar;
    k) elementele tehnice relevante, ca de exemplu, desene şi scheme de conexiuni;
    l) menţionarea, atunci când este cazul, a necesităţii reţinerii ca model de referinţă a unuia sau mai multor exemplare dintre mijloacele de măsurare supuse evaluării, precum şi locul şi condiţiile de păstrare.

    3.2. Completarea la certificatul aprobării de model trebuie să conţină cel puţin următoarele:
    a) datele de identificare a BRML;
    b) numărul completării la certificatul aprobării de model şi data la care a fost emisă;
    c) denumirea şi datele de identificare a mijloacelor de măsurare pentru care se acordă completarea la certificatul aprobării de model;
    d) poziţia din lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare;
    e) denumirea şi sediul producătorului;
    f) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;
    g) scopul completării;
    h) descrierea modificărilor.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016