Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNE nr. 2 din 18 aprilie 2023  pentru modificarea şi completarea Instrucţiunii Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016 privind întocmirea şi depunerea situaţiei financiare anuale şi a raportării anuale de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, precum şi de către Fondul de Compensare a Investitorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNE nr. 2 din 18 aprilie 2023 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunii Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016 privind întocmirea şi depunerea situaţiei financiare anuale şi a raportării anuale de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, precum şi de către Fondul de Compensare a Investitorilor

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 343 din 24 aprilie 2023
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 6 alin. (7) din Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 39/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, precum şi Fondului de Compensare a Investitorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    potrivit deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 12 aprilie 2023,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următoarea instrucţiune:
    ART. I
    Instrucţiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016 privind întocmirea şi depunerea situaţiei financiare anuale şi a raportării anuale de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, precum şi de către Fondul de Compensare a Investitorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 29 martie 2016, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Entităţile menţionate la art. 1 şi Fondul de Compensare a Investitorilor, denumite în continuare entităţi, depun raportarea anuală la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, în format hârtie şi în format electronic sau numai în format electronic pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.
    (2) Formatul electronic al raportărilor anuale la 31 decembrie, generat prin programele de asistenţă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier xml. Formatul electronic al raportărilor anuale, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, pe baza formularelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.), pentru întocmirea raportărilor anuale, de către entităţile menţionate la alin. (1). Programul de asistenţă este pus la dispoziţia entităţilor în mod gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro. Acest program este elaborat distinct de programul de asistenţă aplicabil pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.
    (3) Raportarea anuală poate fi depusă direct la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către operatorii economici şi alţi contribuabili. La depunerea raportărilor contabile anuale se aplică şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 4, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Subunităţile fără personalitate juridică ce aparţin unor persoane juridice din străinătate, inclusiv subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, au obligaţia întocmirii şi depunerii raportărilor anuale, în conformitate cu prezenta instrucţiune. În situaţia în care persoana juridică cu sediul în străinătate îşi desfăşoară activitatea în România prin mai multe sedii permanente, raportările anuale se întocmesc de sediul permanent desemnat să îndeplinească obligaţiile fiscale, acestea reflectând activitatea tuturor sediilor permanente. În acest scop, sediul permanent desemnat procedează la însumarea informaţiilor corespunzătoare activităţii desfăşurate de fiecare sediu permanent."

    3. La articolul 4, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România au obligaţia întocmirii raportărilor anuale."

    4. La articolul 5, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului «Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii» a datelor prevăzute la alin. (1) sau completarea formularelor cuprinse în raportările anuale cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii, aceasta fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    5. La articolul 7, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În cazul în care întocmesc situaţii financiare anuale consolidate, entităţile au obligaţia să le depună la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, cu excepţia entităţilor ce au valorile mobiliare admise la tranzacţionare într-un loc de tranzacţionare.
(2^2) Entităţile pot depune situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege, în format hârtie şi în format electronic, la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu situaţiile financiare anuale listate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, semnate potrivit legii, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către operatorii economici şi alţi contribuabili, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat."

    6. La articolul 7, alineatele (3) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În vederea depunerii la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor a situaţiilor financiare anuale, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică, semnate cu certificat digital calificat, entităţile utilizează programul de asistenţă pus la dispoziţie în mod gratuit de către Ministerul Finanţelor pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fişier de tip PDF, având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a entităţii, precum şi un fişier cu extensia zip. Fişierul cu extensia zip va conţine prima pagină din situaţiile financiare anuale listată cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, semnată, potrivit legii, precum şi documentele cerute de lege, aşa cum acestea sunt întocmite de entităţi şi scanate, alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip. Fişierele zip ataşate situaţiilor financiare anuale nu vor conţine parolă.
    …............................................................................................
(7) Subunităţile fără personalitate juridică ce aparţin unor persoane juridice din străinătate au obligaţia întocmirii şi depunerii situaţiilor financiare anuale, în conformitate cu prezenta instrucţiune. În situaţia în care persoana juridică cu sediul în străinătate îşi desfăşoară activitatea în România prin mai multe sedii permanente, situaţiile financiare anuale se întocmesc de sediul permanent desemnat să îndeplinească obligaţiile fiscale, acestea reflectând activitatea tuturor sediilor permanente. În acest scop, sediul permanent desemnat procedează la însumarea informaţiilor corespunzătoare activităţii desfăşurate de fiecare sediu permanent."

    7. La articolul 7, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alin. (7^1) şi (7^2), cu următorul cuprins:
    "(7^1) Potrivit art. 5 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European nu întocmesc situaţii financiare anuale pentru propria activitate.
(7^2) Subunităţile fără personalitate juridică care aparţin persoanelor juridice cu sediul în România organizează şi conduc evidenţă contabilă proprie, astfel încât aceasta să permită determinarea informaţiilor şi a obligaţiilor prevăzute de lege, iar persoanele juridice cărora le aparţin să poată întocmi situaţii financiare anuale."

    8. La articolul 7, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul cuprins:
    "(9) Entităţile ce au obligaţia întocmirii, după caz, a raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit, conform cap. III^1 «Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit» din anexa nr. 1 la Norma nr. 39/2015, depun acest raport la Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu situaţiile financiare anuale."

    9. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    Nerespectarea prevederilor prezentei instrucţiuni se sancţionează în conformitate cu prevederile cap. VII al titlului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 10/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cap. IX din Legea nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, cu modificările şi completările ulterioare, titlului X din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, titlului III din Legea nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sau ale cap. VII din Legea nr. 88/2021 privind Fondul de compensare a investitorilor, după caz, precum şi în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    10. Anexele nr. 2-4 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3*), care fac parte integrantă din prezenta instrucţiune.
    *) Anexele nr. 1-3 sunt reproduse în facsimil.



    ART. II
    (1) Prevederile art. 7 alin. (2^1) şi (9) din Instrucţiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016 privind întocmirea şi depunerea situaţiei financiare anuale şi a raportării anuale de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, precum şi de către Fondul de Compensare a Investitorilor, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu exerciţiul financiar aferent anului 2023.
    (2) Situaţiile financiare anuale consolidate prevăzute la art. I pct. 5, aferente exerciţiului financiar 2022, se depun la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară în termen de 8 luni de la sfârşitul acestui exerciţiu financiar.

    ART. III
    Prezenta instrucţiune se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu

    Bucureşti, 18 aprilie 2023.
    Nr. 2.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Instrucţiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Instrucţiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016)
    DATE INFORMATIVE
    la data de 31 decembrie ......
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 4 la Instrucţiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2016)
    SITUAŢIA ACTIVELOR IMOBILIZATE
    la data de 31 decembrie ......
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016