Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 3 din 30 iulie 2007  pentru aprobarea Codului privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 3 din 30 iulie 2007 pentru aprobarea Codului privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale

EMITENT: CAMERA CONSULTANTILOR FISCALI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 21 septembrie 2007

În baza prevederilor <>art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consultanţã fiscalã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 198/2002 , astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 53/2007 ,

Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali, întrunit în şedinţa din 19 iulie 2007, hotãrãşte:

ART. 1
Începând cu data prezentei hotãrâri, se aprobã Codul privind conduita eticã şi profesionalã în domeniul consultanţei fiscale, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Direcţia de conduitã şi disciplinã profesionalã şi Secretariatul general ale Camerei Consultanţilor Fiscali vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor <>art. 261 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consultanţã fiscalã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 198/2002 , astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 53/2007 .

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,
Daniel Chiţoiu

Bucureşti, 30 iulie 2007.
Nr. 3.

ANEXĂ

CODUL
privind conduita eticã şi profesionalã în domeniul consultanţei fiscale


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Codul privind conduita eticã şi profesionalã în domeniul consultanţei fiscale reprezintã un ansamblu de principii morale şi reguli de comportament şi atitudine care guverneazã întreaga activitate profesionalã a consultanţilor fiscali.
ART. 2
(1) Prevederile prezentului cod se aplicã tuturor consultanţilor fiscali, membri ai Camerei Consultanţilor Fiscali, precum şi societãţilor comerciale de consultanţã fiscalã, autorizate potrivit legii.
(2) Prezentul cod reglementeazã cadrul necesar desfãşurãrii de cãtre consultantul fiscal a activitãţii de consultanţã fiscalã cu profesionalism şi corectitudine, fãrã a aduce prejudicii clientului sãu.
(3) Conduita eticã şi profesionalã a consultanţilor fiscali este esenţialã pentru calitatea, independenţa şi imparţialitatea activitãţii de consultanţã fiscalã.
(4) Dispoziţiile prezentului cod nu sunt aplicabile manifestãrilor comportamentale ale consultantului fiscal care au legãturã nemijlocitã cu viaţa privatã ori cu activitãţi extraprofesionale ale acestuia şi care nu implicã integritatea profesiei de consultanţã fiscalã ori competenţa profesionalã a consultantului fiscal.

CAP. II
Principii fundamentale

Prestigiul activitãţii de consultanţã fiscalã
ART. 3
(1) Prin comportamentul şi atitudinea în faţa legilor fiscale, consultantul fiscal trebuie sã asigure şi sã contribuie la respectarea prevederilor legale în domeniul fiscal, la consolidarea încrederii publice în instituţia consultantului fiscal.
(2) Consultantul fiscal are obligaţia de a contribui activ şi permanent la apãrarea prestigiului profesiei de consultant fiscal.

Respectarea prevederilor legale
ART. 4
Consultantul fiscal va respecta dispoziţiile legale aplicabile activitãţii pe care o desfãşoarã, precum şi dispoziţiile prezentului cod.

Integritatea
ART. 5
(1) Consultantul fiscal trebuie sã fie corect, cinstit şi incoruptibil în desfãşurarea activitãţii de consultant fiscal, fãrã a se implica în acţiuni care nu au un interes legitim.
(2) Consultantul fiscal trebuie sã respecte şi sã aplice întocmai dispoziţiile legale în domeniul fiscal şi sã acţioneze în conformitate cu cerinţele profesiei, contribuind prin aceasta la apãrarea prestigiului profesiei şi la buna percepţie publicã asupra modului de realizare a activitãţii de consultanţã fiscalã.
(3) Un consultant fiscal trebuie sã fie direct şi onest în desfãşurarea serviciilor profesionale.
(4) Integritatea implicã nu doar onestitatea, ci şi desfãşurarea corectã a activitãţilor şi sinceritatea. Principiul integritãţii impune tuturor consultanţilor fiscali obligaţia de a fi corecţi, oneşti din punct de vedere profesional şi neimplicaţi în conflicte de interese.
(5) În procesul de selectare a situaţiilor şi practicilor care sã fie în mod specific tratate în cadrul cerinţelor de eticã legate de obiectivitate, o atenţie adecvatã trebuie acordatã urmãtorilor factori:
a) consultanţii fiscali sunt expuşi unor situaţii care implicã posibilitatea exercitãrii de presiuni asupra lor. Aceste presiuni pot afecta obiectivitatea consultanţilor fiscali;
b) consultanţii fiscali nu trebuie sã accepte sau sã ofere cadouri de orice naturã, care în mod rezonabil pot avea o influenţã considerabilã şi necorespunzãtoare asupra raţionamentului lor sau al celor cu care intrã în contact;
c) consultanţii fiscali trebuie sã evite situaţiile care ar discredita poziţia lor profesionalã.
(6) Un consultant fiscal ce oferã servicii de consultanţã fiscalã este îndreptãţit sã apere interesul clientului sau al angajatorului, cu condiţia ca serviciul prestat cu competenţã profesionalã sã nu afecteze sub nicio formã integritatea şi obiectivitatea, iar opinia sa de consultant fiscal trebuie sã fie în concordanţã cu legea. Neclaritãţile pot fi rezolvate în favoarea clientului sau a angajatorului dacã pentru aceasta existã o justificare rezonabilã.
(7) Un consultant fiscal care întocmeşte sau asistã la întocmirea declaraţiilor fiscale trebuie sã-şi informeze clientul sau angajatorul cã responsabilitatea pentru conţinutul declaraţiilor fiscale cade, în principal, în sarcina clientului sau angajatorului. Consultantul fiscal trebuie sã ia mãsurile necesare pentru a se asigura cã declaraţiile fiscale sunt corect întocmite în baza informaţiilor primite.

Independenţa
ART. 6
(1) Independenţa presupune:
a) exprimarea unei opinii fãrã a fi afectatã de influenţe care pot compromite raţionamentul profesional, îngãduind unui individ sã acţioneze cu integritate şi sã îşi exercite obiectivitatea şi scepticismul profesional;
b) evitarea evenimentelor şi circumstanţelor care sunt atât de semnificative încât o terţã parte raţionalã şi informatã, cunoscând toate informaţiile relevante, inclusiv metodele de siguranţã aplicate, ar putea concluziona cã integritatea, obiectivitatea sau scepticismul profesional al unui consultant fiscal au fost compromise.
(2) Consultantul fiscal trebuie sã evite orice diminuare a independenţei sale şi trebuie sã fie atent sã nu compromitã standardele profesiei în scopul de a asigura realizarea intereselor personale ale clienţilor, instanţelor de judecatã ori ale altor autoritãţi sau instituţii ori ale terţelor persoane.
(3) Pentru soluţionarea situaţiilor de naturã sã afecteze independenţa şi imparţialitatea profesiei (conflict de interese), consultanţii fiscali vor aplica regulile profesionale de practicã sau se vor adresa Camerei Consultanţilor Fiscali.

Obiectivitate
ART. 7
(1) Un consultant fiscal trebuie sã fie corect şi nu trebuie sã îngãduie ca obiectivitatea sã fie afectatã de prejudecãţi, conflicte de interese sau influenţe externe.
(2) Activitatea consultantului fiscal trebuie sã se bazeze pe obiectivitate, fãrã a fi afectatã de alte interese, de orice naturã.

Confidenţialitate
ART. 8
(1) Consultantul fiscal este obligat sã pãstreze secretul în legãturã cu informaţiile, faptele şi documentele probante despre care ia cunoştinţã şi pe care le deţine ca urmare a exercitãrii atribuţiilor de consultanţã fiscalã, fiindu-i interzisã cu desãvârşire utilizarea acestora în interesul propriu ori în interesul unui terţ.
(2) Un consultant fiscal trebuie sã respecte confidenţialitatea informaţiilor dobândite pe parcursul derulãrii serviciilor profesionale şi nu trebuie sã foloseascã sau sã dezvãluie nicio astfel de informaţie fãrã o autorizare corespunzãtoare şi specificã, cu excepţia situaţiilor în care existã un drept sau o obligaţie legalã ori profesionalã care impune dezvãluirea acelor informaţii.
(3) Furnizarea acestor informaţii are loc numai în condiţii expres şi limitativ prevãzute de lege.
(4) Obligaţia de confidenţialitate este nelimitatã în timp.

Competenţa profesionalã
ART. 9
(1) Competenţa profesionalã constã în ansamblul abilitãţilor şi capacitãţilor necesare pentru a analiza şi rezolva, în concordanţã cu dispoziţiile legale în materie, problemele fiscale care îi sunt încredinţate, fãcând o evaluare estimativã a eventualelor riscuri juridice şi fiscale generate de soluţiile adoptate.
(2) Competenţa profesionalã reprezintã capacitatea consultantului fiscal de a acorda, pe temeiul unei adânci cunoaşteri, teoretice şi practice, a legislaţiei fiscale, servicii profesionale privind asistenţa pe probleme fiscale şi referitor la creanţele bugetare, instruire şi perfecţionare în domeniul fiscal şi reprezentare în faţa autoritãţilor fiscale şi judecãtoreşti.
(3) Un consultant fiscal trebuie sã desfãşoare serviciile profesionale cu atenţia cuvenitã, competenţã şi conştiinciozitate şi are datoria permanentã de a menţine cunoştinţele şi aptitudinile profesionale la nivelul necesar pentru a se asigura cã un client sau un angajator beneficiazã de avantajele unui serviciu profesional competent, bazat pe cele mai noi aspecte de practicã şi legislaţie.
(4) Consultantul fiscal trebuie sã se angajeze, cu bunãcredinţã, numai în acele acţiuni pentru care are cunoştinţe, aptitudini şi experienţa necesarã în materie, în funcţie de specificul activitãţii clientului şi în conformitate cu prevederile contractului încheiat.
(5) În cazul în care existã riscul ca soluţiile furnizate sã fie incorecte sau riscul asociat pe care consultantul şi-l asumã este de naturã sã aducã atingere reputaţiei consultantului, profesiei sau Camerei Consultanţilor Fiscali, în raport cu terţii, consultantul fiscal poate sã-şi decline competenţa, sã comunice acest fapt clientului şi cu acordul acestuia sã colaboreze cu alţi consultanţi fiscali ori specialişti în domeniu.
(6) Colaborarea cu alţi consultanţi în obţinerea unei a doua soluţii este obligatorie dacã clientul considerã acest fapt necesar, chiar dacã pentru consultantul fiscal o altã opinie nu este relevantã.
(7) Consultantul fiscal poate participa, în aceastã calitate, la elaborarea de studii, articole, publicaţii, lucrãri ştiinţifice şi la emisiuni audiovizuale.

Neutralitatea
ART. 10
În scopul îndeplinirii activitãţii de consultanţã fiscalã în mod imparţial, consultantul fiscal trebuie sã acţioneze echidistant şi independent de orice influenţe de naturã politicã, rasialã, de naţionalitate etc.

Atitudinea în profesie
ART. 11
Consultantul fiscal, în desfãşurarea activitãţii, trebuie sã fie conştient cã prin serviciile sale are o responsabilitate atât faţã de client, cât şi în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor legale şi ca urmare nu va putea sã-şi asume în exercitarea profesiei riscuri ce pot aduce atingere imaginii proprii, profesiei, Camerei Consultanţilor Fiscali sau pot antrena rãspunderea sa materialã, contravenţionalã ori penalã.
ART. 12
(1) În relaţiile cu clienţii, cu colegii, cu organele fiscale, cu organele de poliţie şi de justiţie, consultantul fiscal trebuie sã manifeste o atitudine corectã şi de bunã-credinţã.
(2) Consultantul fiscal este dator sã rãspundã cu solicitudine la orice comunicare venitã din partea colegilor de profesie ori din partea Camerei Consultanţilor Fiscali.
(3) Consultantul fiscal trebuie sã fie prompt şi punctual în îndeplinirea angajamentelor profesionale asumate faţã de clienţi şi colegi.
(4) Consultantul fiscal poate refuza sã mai acorde consultanţã fiscalã clientului sãu, pe perioada derulãrii contractului cu acesta, dacã:
a) clientul insistã asupra unei atitudini ilegale faţã de legislaţia fiscalã;
b) clientul foloseşte activitatea consultantului fiscal pentru a ascunde o conduitã ilegalã;
c) clientul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contract.
(5) Consultantul fiscal are datoria de a acţiona constant şi activ pentru crearea şi menţinerea unui climat de încredere şi cooperare între membrii Camerei Consultanţilor Fiscali.
(6) În situaţia reprezentãrilor în faţa instanţelor judecãtoreşti consultantul fiscal nu se va adresa colegilor pe un ton agresiv şi ofensator şi nici nu va avea un limbaj denigrator ori jignitor la adresa colegilor sau a instanţei, evitând tacticile agresive, remarcile personale ori atacurile la persoanã.
(7) Divergenţele profesionale între membrii Camerei Consultanţilor Fiscali se conciliazã pe cale amiabilã, iar în caz de nerezolvare se vor supune dezbaterii Direcţiei de disciplinã din cadrul Camerei Consultanţilor Fiscali.
(8) Consultantului fiscal îi este interzis sã se foloseascã de informaţiile pe care le deţine şi de actele pe care le întocmeşte în scopul exprimãrii convingerilor sale politice sau apãrãrii intereselor politice personale ori ale altei persoane.
(9) Consultantul fiscal trebuie sã aibã o ţinutã demnã şi decentã, iar în faţa organelor de judecatã ori ale instituţiilor publice trebuie sã aibã o vestimentaţie corespunzãtoare.
(10) Consultantul fiscal poate sã îşi facã publicitate profesionalã, cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) prezentarea corectã a experienţei şi a aptitudinilor profesionale;
b) evitarea oricãror precizãri cu privire la calitatea serviciilor de consultanţã fiscalã oferite şi la onorariile practicate de alţi consultanţi fiscali;
c) evitarea oricãror afirmaţii care aduc atingere intereselor profesionale ale altor consultanţi fiscali.
(11) Consultantul fiscal poate folosi în desfãşurarea activitãţilor profesionale menţiuni cu privire la apartenenţa la Camera Consultanţilor Fiscali, sigla sau emblema Camerei Consultanţilor Fiscali.
(12) Onorariile profesionale trebuie sã fie o reflectare corectã a valorii serviciilor profesionale derulate în favoarea clientului.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 13
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului cod atrage rãspunderea consultanţilor fiscali, potrivit prevederilor legale în materie.
ART. 14
Prezentul cod se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016