Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.856 din 21 decembrie 2006  pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comertul international cu diamante brute    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.856 din 21 decembrie 2006 pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comertul international cu diamante brute

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.034 din 27 decembrie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al prevederilor art. 1, art. 2 pct. 1 lit. c), pct. 2 şi 4, art. 8-10, art. 11 alin. 2, art. 14 lit. c), <>art. 18 şi 22 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1), art. 45 alin. (2), art. 64 alin. (1) şi (2), art. 83 alin. (1), art. 101-106, art. 107-111, art. 181-182 şi ale <>art. 201-205 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României şi al prevederilor art. 1, 19, 24 şi 26-28 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.368/2002 de punere în aplicare a sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comerţul internaţional cu diamante brute, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre instituie regimul de import, export şi tranzit al diamantelor brute şi controlul intern al operaţiunilor cu diamante brute pe teritoriul României, având ca scop aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley.
ART. 2
Operaţiunile cu diamante se desfãşoarã în condiţiile reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de prezenta hotãrâre.
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) control intern - totalitatea procedurilor reglementate, la nivel naţional, de punere în aplicare a sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley, în vederea eliminãrii diamantelor conflictuale din comerţul legitim cu diamante brute;
b) dovezi concludente:
- un certificat sau copia certificatã pentru conformitate cu originalul a acestuia, emis de o autoritate competentã a unui participant la Procesul Kimberley, care, pe timpul importului, a însoţit diamantele brute ce sunt exportate;
- o facturã sau un alt document, cuprinzând informaţii cu privire la vânzãtorul, donatorul sau testatorul şi la cumpãrãtorul sau deţinãtorul diamantelor brute, din care rezultã cã diamantele brute exportate se aflã pe teritoriul Comunitãţii Europene, în concordanţã cu prevederile sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley;
- un document prin care se confirmã certificarea stocurilor sau o confirmare, emisã potrivit art. 6 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.368/2002 de punere în aplicare a sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comerţul internaţional cu diamante brute, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare Regulament;
- o declaraţie scrisã potrivit art. 13 din Regulament.
c) operaţiuni cu diamante - orice operaţiuni cu diamante brute sau prelucrate, aşa cum sunt acestea definite la <>art. 2 pct. 2 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
(1) Autoritatea românã desemnatã pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley este Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin Direcţia metale preţioase şi pietre preţioase, denumitã în continuare Autoritate Comunitarã.
(2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Autoritatea Comunitarã colaboreazã cu Comisia Europeanã, cu celelalte autoritãţi comunitare, cu autoritãţile competente din statele participante, cu autoritãţile responsabile de aplicarea reglementãrilor Procesului Kimberley din alte state, cu Secretariatul Procesului Kimberley şi cu organizaţiile internaţionale care îndeplinesc atribuţii cu privire la sistemul de certificare a diamantelor brute.
(3) Pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley pe teritoriul României, Autoritatea Comunitarã colaboreazã cu Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, cu Comitetul Interministerial înfiinţat potrivit <>Legii nr. 206/2005 privind punerea în aplicare a unor sancţiuni internaţionale, cu alte autoritãţi şi instituţii publice, cu organizaţiile neguvernamentale şi profesionale din domeniul comerţului cu diamante brute.
ART. 5
(1) Autoritatea Comunitarã are urmãtoarele atribuţii:
a) confirmã certificatele ce însoţesc importurile de diamante brute;
b) emite şi valideazã certificatele comunitare ce însoţesc exporturile de diamante brute;
c) efectueazã verificarea fizicã pentru fiecare încãrcãturã de diamante brute prezentatã pentru import sau export, precum şi pentru fiecare încãrcãturã de diamante prelucrate în sistem de perfecţionare activã;
d) confirmã şi certificã, dupã caz, stocurile de diamante brute existente la nivelul Comunitãţii Europene înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului sau exporturile cãtre Comunitatea Europeanã, cu maximum 5 zile înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului;
e) raporteazã Comisiei Europene, conform prevederilor art. 5 alin. (3), ale art. 10 alin. (1), ale art. 14 alin. (3) şi ale art. 15 alin. (1) din Regulament;
f) pãstreazã documentele conform prevederilor art. 10 alin. (2) şi ale art. 15 alin. (2) din Regulament;
g) întocmeşte şi pãstreazã evidenţa persoanelor fizice şi juridice înregistrate şi pãstreazã rapoartele anuale înaintate de acestea;
h) pãstreazã evidenţe ale controalelor efectuate şi ale rezultatelor acestora;
i) alte atribuţii stabilite prin actele normative în vigoare.
(2) Autoritatea Comunitarã percepe o redevenţã pentru tipãrirea, confirmarea, emiterea şi/sau validarea unui certificat şi pentru verificarea fizicã efectuatã în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri. Valoarea acestei redevenţe nu poate fi mai mare decât costurile prestaţiilor curente în materie, realizate de Autoritatea Comunitarã.
ART. 6
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor stabileşte, prin decizie a conducãtorului instituţiei, birourile vamale desemnate pentru introducerea diamantelor brute pe teritoriul României, tranzitul şi, respectiv, scoaterea diamantelor brute de pe teritoriul României.
ART. 7
(1) Persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã operaţiuni de import, export sau tranzit de diamante brute asigurã transportul acestora, pe toatã durata procedurilor prevãzute de prezenta hotãrâre, pe riscul şi cheltuiala proprie.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) au dreptul de a fi prezente în timpul verificãrii integritãţii containerului şi a sigiliilor acestuia, precum şi la deschiderea şi verificarea fizicã a fiecãrui lot.

CAP. II
Regimul de import

ART. 8
(1) La importul diamantelor brute, birourile vamale desemnate aplicã procedura vamalã prevãzutã prin actele normative în vigoare.
(2) Dacã în aplicarea atribuţiilor ce le revin, inclusiv pentru verificarea existenţei originalului certificatului însoţitor, agenţii vamali verificã fizic conţinutul containerelor în care sunt transportate diamante brute, prin ruperea sigiliilor originale aplicate, certificã acest fapt în documentul vamal, resigileazã coletul prin aplicarea sigiliului vamal şi notificã Autoritãţii Comunitare, prin transmiterea unei copii a declaraţiei vamale.
(3) Încãrcãturile de diamante brute vor fi transportate la Autoritatea Comunitarã în termen de 3 zile de la data eliberãrii acestora din vamã.
ART. 9
(1) Autoritatea Comunitarã verificã de îndatã, la prezentarea încãrcãturii, integritatea containerelor şi a sigiliilor aplicate, precum şi existenţa certificatului emis şi validat de autoritatea competentã a unui participant.
(2) Autoritatea Comunitarã este abilitatã sã rupã atât sigiliile originale, cât şi pe cele aplicate în condiţiile art. 8 alin. (2).
(3) Pentru a stabili dacã conţinutul unei încãrcãturi corespunde datelor ce figureazã în certificatul însoţitor, Autoritatea Comunitarã deschide fiecare container, efectueazã verificarea fizicã a fiecãrui lot de diamante brute şi întocmeşte buletinul de analizã aferent, în douã exemplare originale.
(4) Dacã Autoritatea Comunitarã constatã cã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 3 din Regulament, confirmã certificatul care însoţeşte încãrcãtura.
(5) În cazul în care Autoritatea Comunitarã constatã diferenţe cantitative sau valorice, acestea sunt consemnate în buletinul de analizã, precum şi în confirmarea de import aferentã certificatului şi sunt notificate biroului vamal desemnat, în vederea regularizãrii operaţiunii vamale.
(6) Autoritatea Comunitarã furnizeazã importatorului o copie certificatã pentru conformitate cu originalul a certificatului şi un exemplar al buletinului de analizã.
(7) Dacã Autoritatea Comunitarã constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 3 din Regulament, pune sechestru pe încãrcãturã şi dispune mãsuri de verificare.
(8) Dacã Autoritatea Comunitarã, în urma verificãrilor efectuate, constatã buna-credinţã a importatorului sau faptul cã neîndeplinirea condiţiilor decurge din acţiunea altei autoritãţi în exerciţiul funcţiunii, dispune remedierea deficienţelor constatate, iar dupã constatarea remedierii acestora ridicã sechestrul şi aplicã procedura prevãzutã la alin. (4).

CAP. III
Regimul de export

ART. 10
(1) La prezentarea unei încãrcãturi de diamante brute destinate exportului, Autoritatea Comunitarã va proceda de îndatã la emiterea unui certificat comunitar, dacã constatã cã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) din Regulament şi la art. 3 lit. b) din prezenta hotãrâre.
(2) Pentru a stabili dacã conţinutul unei încãrcãturi corespunde datelor ce figureazã în certificatul emis, Autoritatea Comunitarã deschide fiecare container, efectueazã verificarea fizicã a fiecãrui lot de diamante brute şi întocmeşte buletinul de analizã aferent, în trei exemplare originale.
(3) Autoritatea Comunitarã valideazã certificatul comunitar care însoţeşte încãrcãtura numai dacã a stabilit cã datele înscrise pe certificat corespund cu conţinutul acesteia şi cã fiecare container a fost sigilat corespunzãtor.
(4) Dacã Autoritatea Comunitarã constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1), pune sechestru pe încãrcãturã şi dispune mãsuri de verificare.
(5) Dacã Autoritatea Comunitarã, în urma verificãrilor efectuate, constatã buna-credinţã a exportatorului, dispune remedierea deficienţelor constatate, iar dupã constatarea remedierii acestora ridicã sechestrul şi aplicã procedura prevãzutã la alin. (3).
(6) Autoritatea Comunitarã furnizeazã exportatorului o copie certificatã pentru conformitate cu originalul a certificatului comunitar şi douã exemplare ale buletinului de analizã, din care unul pentru autoritatea vamalã.
ART. 11
(1) Autoritatea Comunitarã informeazã exportatorul cu privire la birourile vamale desemnate, în vederea începerii procedurilor vamale de export.
(2) La exportul diamantelor brute, birourile vamale desemnate aplicã procedura vamalã prevãzutã prin actele normative în vigoare.
(3) Dacã în aplicarea atribuţiilor ce le revin agenţii vamali verificã fizic conţinutul containerelor în care sunt transportate diamante brute, prin ruperea sigiliilor originale aplicate, certificã acest fapt în documentul vamal, resigileazã coletul prin aplicarea sigiliului vamal şi notificã Autoritãţii Comunitare, prin transmiterea unei copii a declaraţiei vamale.
(4) Birourile vamale, stabilite conform art. 6, notificã Autoritãţii Comunitare ieşirea de pe teritoriul României a unui transport de diamante brute, prin transmiterea unei copii a declaraţiei vamale.

CAP. IV
Regimul de tranzit

ART. 12
(1) Prevederile art. 2 alin. (1) şi ale art. 8-11 nu se aplicã diamantelor brute aflate în tranzit pe teritoriul României.
(2) La tranzitul diamantelor brute, birourile vamale desemnate aplicã procedura vamalã prevãzutã prin actele normative în vigoare.
(3) Dacã scopul declarat al tranzitului este acela de a supune transportul verificãrilor unei Autoritãţi Comunitare în vederea confirmãrii certificatului însoţitor, biroul vamal desemnat va notifica Autoritãţii Comunitare, prin transmiterea unei copii a declaraţiei vamale de tranzit.
(4) Autoritatea Comunitarã îşi va îndeplini atribuţiile conform procedurii stabilite la art. 9.

CAP. V
Controlul intern

ART. 13
(1) Persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã operaţiuni cu diamante brute sunt obligate sã se înregistreze la Autoritatea Comunitarã.
(2) La cererea de înregistrare, depusã în scris, persoanele fizice trebuie sã anexeze:
- copia actului de identitate;
- declaraţie pe propria rãspundere privind tipul de operaţiuni cu diamante brute pe care le desfãşoarã;
- copia autorizaţiei pentru operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, emisã de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(3) La cererea de înregistrare, depusã în scris, persoanele juridice trebuie sã anexeze:
- copia certificatului unic de înregistrare sau a altui document echivalent stabilit prin legislaţia în vigoare;
- declaraţie pe propria rãspundere a persoanei autorizate de cãtre persoana juridicã sã semneze cererea de înregistrare, privind tipul de operaţiuni cu diamante brute pe care persoana juridicã le desfãşoarã;
- copia autorizaţiei pentru operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, emisã de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(4) Nu sunt supuse înregistrãrii Autoritatea Comunitarã şi Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.
(5) În cazul în care intervin modificãri în datele furnizate conform alin. (2) şi (3) sau în cazul în care persoana fizicã sau juridicã înceteazã sã desfãşoare operaţiuni cu diamante brute, aceasta este obligatã sã le comunice Autoritãţii Comunitare în termen de 10 zile de la data producerii lor.
(6) Autoritatea Comunitarã înregistreazã persoanele fizice şi juridice în termen de 10 zile de la depunerea unei cereri complete şi conforme, aplicantul fiind informat în scris asupra acestui aspect.
(7) Înregistrarea nu stabileşte drepturi de natura unei autorizaţii şi nu acordã persoanelor fizice sau juridice dreptul de a desfãşura operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase.
(8) Înregistrarea se face fãrã plata unor taxe.
ART. 14
Fiecare act de comerţ sau fapt de comerţ translativ de drepturi cu privire la diamante brute, cu excepţia celor de import, export sau tranzit, trebuie sã fie însoţit de cel puţin unul din documentele prevãzute la art. 3 lit. b).
ART. 15
(1) Persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã operaţiuni de procesare a diamantelor brute trebuie sã ţinã evidenţe privind cel puţin:
- denumirea bunurilor şi poziţiile tarifare vamale aferente;
- caracteristicile calitative şi cantitative ale diamantelor brute ce urmeazã a fi supuse procesãrii;
- calitatea şi cantitatea diamantelor rezultate în urma procesãrii;
- pierderi şi reziduuri tehnologice.
(2) Evidenţele prevãzute la alin. (1) se pãstreazã pe o duratã de minimum 5 ani de la data întocmirii lor.
ART. 16
Persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã operaţiuni cu diamante brute sunt obligate sã pãstreze documentele aferente importului, exportului şi tranzitului pe o duratã de minimum 5 ani de la data intrãrii în posesia lor.
ART. 17
Persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã operaţiuni cu diamante brute sunt obligate sã întocmeascã şi sã înainteze Autoritãţii Comunitare un raport anual privind operaţiunile cu diamante brute desfãşurate, pânã la data de 31 martie a fiecãrui an, pentru anul calendaristic precedent.
ART. 18
(1) Controlul respectãrii prevederilor legale privind aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley se face de cãtre personalul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în ceea ce priveşte reglementãrile vamale, şi de cãtre personalul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în ceea ce priveşte celelalte prevederi.
(2) Încãrcãturile de diamante brute care, la introducerea sau scoaterea din ţarã, nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin Regulament şi prezenta hotãrâre, se reţin şi se înregistreazã de biroul vamal, care le predã imediat în depozit Autoritãţii Comunitare.
(3) Controalele dispuse de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor se fac de cãtre personalul cu atribuţii de control, împreunã cu cel puţin un specialist anume împuternicit din cadrul Direcţiei metale preţioase şi pietre preţioase.
(4) Persoana fizicã sau juridicã controlatã are urmãtoarele obligaţii:
a) sã permitã accesul în toate spaţiile în care desfãşoarã sau care au legãturã cu desfãşurarea operaţiunilor cu diamante brute;
b) sã prezinte diamantele brute, diamantele procesate şi reziduurile tehnologice pe care le deţine;
c) sã prezinte documentele, înregistrãrile, evidenţele şi orice alte documente solicitate, care au legãturã cu operaţiunile cu diamante desfãşurate;
d) sã furnizeze dovezi în susţinerea declaraţiilor pe care le face pe durata verificãrii;
e) sã furnizeze în scris explicaţii;
f) sã permitã ridicarea de înscrisuri, în copie şi original;
g) sã permitã ridicarea de probe de diamante.
(5) Persoana fizicã sau juridicã controlatã are urmãtoarele drepturi:
a) sã solicite ca personalul care face verificarea sã se legitimeze;
b) sã formuleze obiecţii;
c) sã formuleze contestaţii în condiţiile prevãzute de lege.
(6) Rezultatul controlului se consemneazã într-un proces-verbal de constatare.
ART. 19
(1) Constituie contravenţii, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni, urmãtoarele fapte:
a) importul de diamante brute cu nerespectarea prevederilor art. 3 din Regulament;
b) neprezentarea la Autoritatea Comunitarã în termenul stabilit la art. 8 alin. (3) din prezenta hotãrâre;
c) exportul diamantelor brute cu nerespectarea prevederilor art. 11 din Regulament;
d) nereturnarea certificatului comunitar a cãrui perioadã de valabilitate a expirat cãtre Autoritatea Comunitarã, în termen de 10 zile de la data expirãrii;
e) desfãşurarea de operaţiuni cu diamante brute fãrã înregistrarea prevãzutã la art. 13 alin. (1) din prezenta hotãrâre;
f) necomunicarea modificãrilor intervenite în termenul şi condiţiile prevãzute la art. 13 alin. (5) din prezenta hotãrâre;
g) nerespectarea prevederilor art. 14 din prezenta hotãrâre;
h) neîntocmirea, întocmirea defectuoasã sau nepãstrarea evidenţelor în condiţiile prevãzute la art. 15 din prezenta hotãrâre;
i) nepãstrarea documentelor prevãzute la art. 16 din prezenta hotãrâre;
j) încãlcarea prevederilor art. 17 din prezenta hotãrâre;
k) nerespectarea prevederilor art. 18 alin. (4) din prezenta hotãrâre.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-c), e) şi g) se sancţioneazã cu amendã de la 25.000 lei la 50.000 lei şi confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
(3) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. d), f) şi h)-k) se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei.
ART. 20
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre personalul prevãzut la art. 18 alin. (3).
ART. 21
Contravenţiilor prevãzute la art. 19 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 22
În aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor pot elabora proceduri, în condiţiile reglementate prin actele de organizare şi funcţionare ale acestora.
ART. 23
Prevederile prezentei hotãrâri intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, cu excepţia prevederilor privind Autoritatea Comunitarã, care intrã în vigoare la data publicãrii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului Comisiei Europene de modificare a Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2.368/2002, în sensul completãrii anexei III cu datele de identificare şi de contact ale Autoritãţii Comunitare române.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Ion-Mircea Plângu

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Ciubotaru Gheorghe

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 21 decembrie 2006.
Nr. 1.856.

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016