Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.364 din 4 octombrie 2006  pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 820 din 5 octombrie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 16 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitãţii de transfuzie sanguinã, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umanã, precum şi asigurarea calitãţii şi securitãţii sanitare, în vederea utilizãrii lor terapeutice, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
În România, donarea de sânge este anonimã, voluntarã şi neremuneratã.
ART. 2
(1) Prin donator se înţelege orice persoanã, în deplinã stare de sãnãtate, care se poate supune regulilor prelevãrii de sânge total şi componente sanguine de origine umanã.
(2) Prin donare de sânge se înţelege recoltarea de sânge/componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizatã.
(3) Donatorul de sânge cu donãri regulate este acea persoanã care în ultimii 2 ani a donat sânge şi/sau componente sanguine cu respectarea intervalului minim permis între douã donãri consecutive în cadrul aceluiaşi centru de transfuzie.
(4) Prezenta hotãrâre nu se aplicã persoanelor incluse în protocoale de recoltare de sânge/componente sanguine în scopul efectuãrii unei transfuzii autologe.
ART. 3
(1) Orice cetãţean român cu domiciliul în România şi orice cetãţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România are dreptul de a deveni donator de sânge.
(2) Donarea de sânge se efectueazã în instituţiile medicale de profil autorizate pentru organizarea colectei.
ART. 4
Decizia privind eligibilitatea unei persoane ca donator de sânge este luatã de medicul responsabil cu selecţia donatorilor de sânge din instituţiile de profil, pe baza rezultatelor obţinute ca urmare a procedurii de selecţie derulate conform normelor aprobate în temeiul lit. d) din anexa nr. 4 la <>Legea nr. 282/2005 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 5
(1) Orice persoanã are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge.
(2) Pe tot parcursul derulãrii procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participã la aceasta are dreptul sã primeascã explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectueazã, conform normelor aprobate în temeiul lit. b) din anexa nr. 4 la <>Legea nr. 282/2005 , cu modificãrile ulterioare.
(3) În cazul stabilirii neeligibilitãţii unei persoane ca donator de sânge, medicul responsabil are obligaţia sã stabileascã excluderea definitivã sau temporarã la donare, sã îi explice acesteia motivele care au condus la decizia luatã şi, dupã caz, condiţiile în care ar putea deveni donator de sânge şi sã o orienteze cãtre medicul de familie.
ART. 6
(1) Orice donator are dreptul sã primeascã, la cerere, un buletin de analizã cu rezultatele testelor efectuate.
(2) În cazul depistãrii unor rezultate patologice în urma efectuãrii controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul sã fie informat şi sã primeascã consiliere din partea unei persoane responsabile desemnate în acest scop din cadrul instituţiilor de profil.
(3) Instituţia de specialitate la care donatorul a efectuat donarea are obligaţia sã notifice donatorul în cazul prevãzut la alin. (2), cu asigurarea confidenţialitãţii asupra informaţiilor privind starea de sãnãtate a donatorului, atât în cazul notificãrii, cât şi al şedinţei de consiliere.
ART. 7
Donatorii de sânge cu donãri regulate au dreptul sã efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestã statutul de donator de sânge cu donãri regulate.
ART. 8
(1) Donatorii de sânge cu donãri regulate au dreptul sã efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistãrii unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.
(2) Examenul prevãzut la alin. (1) se efectueazã la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistratã ca donator, în baza documentelor care atestã statutul de donator de sânge.
ART. 9
Donatorii de sânge cu donãri regulate au dreptul la tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectã, în cazul depistãrii unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donãrilor repetate de sânge.
ART. 10
Donatorii de sânge pot primi insigne, diplome, obiecte inscripţionate cu mesaje de promovare a donãrii de sânge de la instituţiile de profil.
ART. 11
Donatorul de sânge are dreptul sã primeascã, la cerere, pentru fiecare donare efectivã, urmãtoarele:
a) 7 tichete de masã pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberã de la locul de muncã, în ziua donãrii, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţã, în ziua donãrii, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donãrii între localitatea de domiciliu/reşedinţã înscrisã în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectueazã donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadã de o lunã.
ART. 12
Drepturile donatorilor prevãzute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuatã donarea de sânge.
ART. 13
(1) Cheltuielile care rezultã din aplicarea prevederilor art. 7, 8 şi 9 se suportã de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitarã proprie, pentru asiguraţii proprii.
(2) Cheltuielile care rezultã din aplicarea prevederilor art. 10 se suportã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi al instituţiilor de profil la care se efectueazã donarea de sânge.
(3) Cheltuielile care rezultã din aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) şi c) se suportã din bugetele locale ale localitãţilor în care instituţiile de profil cu activitate de recoltare de sânge în scop transfuzional îşi au sediul.
ART. 14
Orice persoanã care îşi exprimã intenţia de a dona sânge sau componente sanguine are urmãtoarele obligaţii:
a) sã nu consume bãuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea prezentãrii pentru donare de sânge la instituţiile de profil;
b) sã prezinte buletinul/cartea de identitate/permisul de conducere valabil/valabilã sau paşaport;
c) sã aibã un comportament civilizat, respectuos faţã de personalul medical şi faţã de ceilalţi donatori de sânge, pe toatã perioada prezenţei sale în instituţia de profil în care efectueazã donarea de sânge;
d) sã citeascã materialele informative privind donarea de sânge, sã solicite, la nevoie, explicaţii personalului medical de specialitate privind informaţiile citite şi sã îşi dea consimţãmântul, confirmat prin semnãturã, pentru iniţierea procedurii de selecţie şi a recoltãrii de sânge;
e) sã rãspundã cu sinceritate întrebãrilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecãrei prezentãri pentru a dona sânge, fãrã a ascunde informaţii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, la comportamentul sexual şi social, chiar dacã acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sânge;
f) sã respecte toate indicaţiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derulãrii procedurii de stabilire a eligibilitãţii sale ca donator de sânge;
g) sã respecte decizia medicului responsabil cu selecţia donatorilor de sânge, referitoare la eligibilitatea sa ca donator de sânge, în cazul în care acesta stabileşte o excludere definitivã sau temporarã la donare;
h) sã respecte intervalul minim legal între douã prezentãri succesive pentru donare sau, dupã caz, programarea fãcutã de medicul responsabil şi înscrisã în carnetul de donator, privind data urmãtoarei prezentãri pentru a dona sânge.
ART. 15
Orice persoanã care a fost admisã ca donator de sânge sau componente sanguine pe baza rezultatelor procedurii de selecţie are urmãtoarele obligaţii:
a) sã aibã un comportament civilizat, respectuos faţã de personalul medical şi faţã de ceilalţi donatori de sânge, pe toatã perioada desfãşurãrii procedurii de donare de sânge şi postdonare, pânã la pãrãsirea instituţiei;
b) sã rãspundã cu sinceritate întrebãrilor personalului medical din sala de recoltare sau din sectoarele postdonare;
c) sã respecte toate indicaţiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derulãrii procedurii de donare de sânge şi postdonare;
d) sã informeze personalul medical asupra oricãrui simptom, semn sau oricãrei modificãri a stãrii generale, apãrute în cursul donãrii sau postdonare, pânã la pãrãsirea instituţiei;
e) sã informeze direct sau telefonic instituţia de profil în care a efectuat donarea de sânge asupra oricãrei modificãri a stãrii de sãnãtate, survenitã postdonare, în zilele subsecvente donãrii de sânge;
f) sã urmeze tratamentul substitutiv cu fier conform recomandãrii medicului responsabil cu selecţia donatorilor;
g) sã se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, la recomandarea scrisã a instituţiei de profil la care a donat sânge, pentru a fi luatã în evidenţã sau pentru investigaţii medicale în scopul diagnosticãrii, în cazul depistãrii ori suspectãrii unor situaţii patologice;
h) sã informeze, cu documente medicale doveditoare, instituţia de profil la care a donat sânge asupra rezultatelor investigaţiilor medicale efectuate în situaţiile prevãzute la lit. g), pentru stabilirea menţinerii calitãţii de donator de sânge; în caz contrar, aceasta va fi suspendatã pânã la stabilirea oportunitãţii recalificãrii sale ca donator de sânge;
i) sã efectueze anual un examen radiologic pulmonar, cardiologic şi biologic extins, la recomandarea medicului responsabil cu selecţia donatorilor din instituţia de profil, şi sã prezinte rezultatele pentru a fi înregistrate în dosarul de donator, ce cuprinde evaluarea stãrii sale de sãnãtate.
ART. 16
(1) Instituţiile medicale de profil în care se efectueazã donarea de sânge au obligaţia sã asigure informarea persoanelor care se prezintã pentru a dona sânge asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le au, înaintea iniţierii procedurii de selecţie.
(2) Personalul medical care supravegheazã acordarea consimţãmântului şi completarea chestionarelor de cãtre persoanele care şi-au exprimat dorinţa de a dona, precum şi medicul care stabileşte eligibilitatea acestora ca donatori de sânge au obligaţia de a verifica înţelegerea conţinutului materialului informativ.
ART. 17
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.352/2004 privind drepturile acordate donatorilor de sânge, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 1 septembrie 2004.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 4 octombrie 2006.
Nr. 1.364.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016