Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.195 din 24 septembrie 2008  privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume-fructe si din agricultura ecologica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.195 din 24 septembrie 2008 privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume-fructe si din agricultura ecologica

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 6 octombrie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Se acordã sprijin financiar producãtorilor agricoli din sectoarele legume-fructe şi din agriculturã ecologicã, în conformitate cu prevederile art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1.535/2007 al Comisiei privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis în sectorul producţiei de produse agricole.
(2) În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) ajutoare de minimis - ajutoare acordate exploataţiilor agricole în conformitate cu prevederile art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1.535/2007;
b) exploataţii din sectorul producţiei agricole - exploataţii active în producţia primarã de produse agricole;
c) produse agricole - produsele prevãzute în anexa nr. I la Tratatul de instituire a Comunitãţilor Europene, cu excepţia produselor piscicole de acvaculturã, care intrã în sfera de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului privind organizarea comunã a pieţelor în sectorul produselor pescãreşti şi de acvaculturã.
ART. 2
(1) În conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri, sprijinul financiar prevãzut la art. 1 alin. (1) se achitã începând cu data de 1 ianuarie 2009 de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, asigurã gestionarea sprijinului financiar şi respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.535/2007.

CAP. II
Criterii de eligibilitate
ART. 3
(1) Sunt eligibili pentru acordarea de sprijin financiar producãtorii agricoli persoane fizice şi juridice active în producţia primarã de produse agricole aparţinând sectorului legume-fructe şi sectorului agriculturã ecologicã.
(2) Beneficiarii sprijinului financiar trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie producãtori agricoli - persoane fizice, membre ale asociaţiilor sau ale organizaţiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membri ai grupurilor de producãtori, ai grupurilor de producãtori recunoscute preliminar sau ai organizaţiilor de producãtori;
b) sã aibã în folosinţã suprafeţe agricole de cel puţin 0,25 ha;
c) sã nu aibã datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordãrii sprijinului.
(3) Pentru sectorul de agriculturã ecologicã, faţã de criteriile de eligibilitate prevãzute la alin. (2), beneficiarii trebuie:
a) sã fie înregistraţi anual la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale ca producãtori în agricultura ecologicã;
b) sã aibã un contract cu un organism de inspecţie şi certificare. Organismele de inspecţie şi certificare sunt aprobate anual de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(4) Pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acordã pentru o suprafaţã de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aparţin organizãrii comune de piaţã în sectorul legume-fructe.
(5) Beneficiarii care opteazã pentru acordarea sprijinului în sectorul de legume-fructe pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate legume, fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate fructe.
ART. 4
(1) Sprijinul financiar pentru sectorul legume-fructe este urmãtorul:
a) 1.110 lei/ha pentru persoanele fizice membre ale asociaţiilor sau ale organizaţiilor profesionale;
b) 2.960 lei/ha pentru persoanele fizice autorizate, persoanele juridice şi membrii grupurilor de producãtori recunoscute în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producãtori, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 338/2005 ;
c) 3.700 lei/ha pentru membrii grupurilor de producãtori recunoscute preliminar şi membrii organizaţiilor de producãtori recunoscute în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 684/2007 privind recunoaşterea organizaţiilor de producãtori şi a grupurilor de producãtori recunoscute preliminar în sectorul fructe şi legume, ale Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizãri a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96, (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor, cu completãrile şi modificãrile ulterioare.
(2) Beneficiarii sprijinului financiar prevãzut la alin. (1) lit. a) sau b), care devin pânã la data de 1 decembrie 2009 membri ai unui grup de producãtori recunoscut preliminar sau ai unei organizaţii de producãtori, beneficiazã de diferenţa de sprijin financiar cuvenitã prin aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c).
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (2), beneficiarii eligibili prevãzuţi la alin. (2) primesc sprijinul financiar în douã tranşe.
ART. 5
(1) Sprijinul financiar pentru sectorul agriculturã ecologicã este urmãtorul:
a) sprijin prin susţinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plãtitã de producãtor organismului de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei pentru fiecare producãtor;
b) 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, pãşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie. Sprijinul se acordã pentru o suprafaţã de maximum 20 ha, pentru fiecare producãtor;
c) 700 lei/ha pentru culturi de viţã-de-vie şi livezi aflate în perioada de conversie. Sprijinul se acordã pentru o suprafaţã de maximum 20 ha, pentru fiecare producãtor;
d) 75 lei/familia de albine, certificatã în sistemul de agriculturã ecologicã, pânã la maximum 50 de familii de albine, pentru fiecare producãtor.
(2) Suma totalã a sprijinului financiar acordatã pentru fiecare dintre cele douã sectoare, respectiv legume-fructe şi agricultura ecologicã, nu poate depãşi valoarea de 7.500 euro/exploataţie, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1.535/2007.

CAP. III
Reguli procedurale
ART. 6
(1) Valoarea sprijinului financiar acordat se exprimã sub forma unei subvenţii, conform art. 3 alin (4) din Regulamentul (CE) nr. 1.535/2007.
(2) Sprijinul financiar se acordã pentru fiecare beneficiar într-o singurã tranşã.
(3) Solicitanţii sprijinului financiar nu pot renunţa la calitatea de beneficiar pe perioada derulãrii schemei de sprijin financiar.
ART. 7
(1) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti primesc cererile de sprijin, verificã eligibilitatea beneficiarilor şi elaboreazã situaţia centralizatã privind beneficiarii sprijinului financiar.
(2) În vederea efectuãrii plãţilor, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc centralizatorul cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar şi solicitã în scris Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale repartizarea sumelor cuvenite.
(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, în baza centralizatorului justificativ primit de la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(4) Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale se alimenteazã conturile direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate, vireazã sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 8
Evidenţa sprijinului financiar acordat în baza prevederilor prezentei hotãrâri se pãstreazã la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti pe o perioadã de 10 ani fiscali de la data la care a fost acordat ajutorul.
ART. 9
Normele metodologice de acordare a sprijinului financiar se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
*
Prezenta hotãrâre creeazã cadrul legal pentru implementarea dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 1.535/2007 al Comisiei privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis în sectorul producţiei de produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 337 din 21 decembrie 2007.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Departamentul pentru
Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,
secretar de stat

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 24 septembrie 2008.
Nr. 1.195.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016