Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 980 din 13 decembrie 2018  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 980 din 13 decembrie 2018 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1067 din 17 decembrie 2018
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 august 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera o) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "o) scrisoare de garanţie - document emis de o instituţie de credit sau instituţie financiară în conformitate cu art. 2.321 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, prin care se prevede ca în cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de stat nu îşi va respecta obligaţiile, conform prevederilor prezentei scheme şi ale acordului de finanţare emis, să plătească ea însăşi suma corespunzătoare ajutorului de stat de recuperat conform prevederilor legale în vigoare. Scrisoarea de garanţie se prezintă la fiecare cerere de plată şi are cel puţin valoarea ajutorului de stat plătit şi solicitat în vederea plăţii. Scrisoarea de garanţie trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: denumirea şi adresa instituţiei financiare garante, denumirea şi adresa întreprinderii beneficiare de ajutor de stat, numele şi adresa Ministerului Finanţelor Publice în calitate de beneficiar al garanţiei, obiectul, valoarea şi termenul de valabilitate a garanţiei. Scrisoarea de garanţie trebuie să aibă valabilitatea de cel puţin un an calendaristic de la data depunerii cererii de plată a ajutorului de stat şi trebuie reînnoită anual pe perioada implementării şi monitorizării planului de creare a locurilor de muncă. Pentru ultimul an de monitorizare a locurilor de muncă scrisoarea de garanţie va avea o valabilitate cu 90 de zile mai mare faţă de încheierea perioadei de monitorizare a menţinerii locurilor de muncă create conform art. 8 alin. (3)."

    2. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2013-2019, în limita bugetului anual alocat schemei."

    3. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2013-2019."

    4. La articolul 8, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Întreprinderea are obligaţia de a menţine investiţia 5 ani de la finalizarea acesteia şi locurile de muncă create pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data efectuării primei plăţi a ajutorului de stat aferent fiecărui loc de muncă creat."

    5. După articolul 18 se introduce un nou articol, articolul 18^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 18^1
    În anul 2018 cererile de plată a ajutorului de stat se pot depune până la 31 decembrie 2018. Cererile de plată a ajutorului de stat înregistrate la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice după 31 decembrie 2018 se vor returna."

    6. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Ministerul Finanţelor Publice verifică anual menţinerea investiţiei pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acesteia, precum şi menţinerea locurilor de muncă potrivit prevederilor art. 8 alin. (3)."

    7. La articolul 21, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de furnizor de ajutor de stat, îşi rezervă dreptul de a verifica oricând la faţa locului, notificând în prealabil, în perioada monitorizării investiţiei şi locurilor de muncă nou-create, veridicitatea şi conformitatea documentelor privind menţinerea investiţiei şi a locurilor de muncă nou-create. Pe durata efectuării verificării la faţa locului, întreprinderea are obligaţia de a permite accesul echipei de control, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele în original, care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de prezenta hotărâre."

    8. După articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 21^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 21^1
    În ultimul an de monitorizare a locurilor de muncă, potrivit art. 8 alin. (3), întreprinderea transmite Ministerului Finanţelor Publice informaţii privind menţinerea locurilor de muncă conform formularului prevăzut în anexa nr. 10, în termen de 30 de zile de la data încheierii perioadei de monitorizare."

    9. La articolul 22 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) nu respectă condiţia privind menţinerea investiţiei şi a locurilor de muncă conform prevederilor art. 8 alin. (3) coroborat cu art. 7 alin. (1) lit. c);"

    10. La articolul 22 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
    "i) nu respectă obligaţiile prevăzute la art. 21^1."

    11. La articolul 22, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Ajutorul de stat se recuperează, raportat la ajutorul de stat plătit, în ordinea constatării neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute în cazurile de la alin. (4), proporţional cu gradul de nerealizare cel mai mare al uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (4).
(4^2) În condiţiile în care, ulterior emiterii acordului pentru finanţare, intervin modificări ale legislaţiei generale care reglementează cadrul de organizare şi funcţionare a societăţilor, la sfârşitul perioadei de menţinere a investiţiei, valoarea contribuţiei la dezvoltarea regională prevăzută în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare se recalculează în raport cu aceste modificări."

    12. La articolul 22, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Recuperarea ajutorului de stat plătit se realizează conform procedurilor de recuperare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 324/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat sau de minimis, cu modificările ulterioare.
(6) Ajutorul de stat plătit care trebuie recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii până la data recuperării. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor din Regulamentul (UE) nr. 1.589/2015 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi din Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE."

    13. Anexele nr. 8, 9 şi 10 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 şi 3 la prezenta hotărâre.


    ART. II
    (1) Cererile de plată a ajutorului de stat aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se vor supune până la soluţionare dispoziţiilor aplicabile înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, în termenul prevăzut la art. I pct. 2.
    (2) Hotărârea Guvernului nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 august 2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 13 decembrie 2018.
    Nr. 980.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 797/2012)
    FORMULAR PRIVIND MENŢINEREA INVESTIŢIEI

┌────┬─────────┬────────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Informaţii│
│ │ │ │Valoarea │privind │
│ │ │ │înregistrată │înlocuirea│
│Nr. │Denumirea│Nr. de │în │activelor │
│crt.│activului│inventar│contabilitate│aferente │
│ │ │ │fără TVA - │planului │
│ │ │ │lei- │de │
│ │ │ │ │investiţii│
├────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │
├────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────────┤
└────┴─────────┴────────┴─────────────┴──────────┘


    Subsemnatul, ..........................................., în calitate de reprezentant legal, cunoscând dispoziţiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că toate informaţiile prezentate mai sus sunt corecte şi complete.
    Semnătura autorizată: ........................
    Funcţia: .....................................
    Data semnării: ...............................

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 9 la Hotărârea Guvernului nr. 797/2012)
    FORMULAR
    privind contribuţia întreprinderii la dezvoltarea regională
    pe perioada implementării şi menţinerii investiţiei (în perioada .... - ....)*
    *) Formularul se va completa pentru fiecare an de raportare atât pentru perioada implementării proiectului de investiţii, cât şi pentru perioada monitorizării.

┌────┬────────────────────────┬────────┐
│Nr. │Contribuţia │Valoarea│
│crt.│întreprinderii la │plăţii │
│ │dezvoltarea regională │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Contribuţii angajator │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Contribuţii angajat │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Impozit pe profit │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Impozit pe dividende │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Taxe şi impozite locale │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Total contribuţii la │ │
│ │dezvoltarea regională an│ │
│ │1 │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Contribuţii angajator │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Contribuţii angajat │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Impozit pe profit │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Impozit pe dividende │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Taxe şi impozite locale │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Total contribuţii la │ │
│ │dezvoltarea regională an│ │
│ │2 │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │..... │ │
└────┴────────────────────────┴────────┘


    Subsemnatul, ......................................, în calitate de reprezentant legal, cunoscând dispoziţiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că toate informaţiile prezentate mai sus sunt corecte şi complete.
    Semnătura autorizată: ........................
    Funcţia: .....................................
    Data semnării: ...............................

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 797/2012)
    FORMULAR PRIVIND MENŢINEREA LOCURILOR DE MUNCĂ

┌───┬────┬───────┬───────┬───────────┬───────┐
│ │ │Nr. │ │ │ │
│ │ │total │ │ │ │
│ │ │de │ │Nr. total │ │
│ │ │locuri │Din │de locuri │Din │
│An*│Luna│de │care │de muncă │care │
│ │ │muncă │ocupate│aferente │ocupate│
│ │ │pe │ │proiectului│ │
│ │ │total │ │ │ │
│ │ │unitate│ │ │ │
├───┼────┼───────┼───────┼───────────┼───────┤
├───┼────┼───────┼───────┼───────────┼───────┤
├───┼────┼───────┼───────┼───────────┼───────┤
├───┼────┼───────┼───────┼───────────┼───────┤
└───┴────┴───────┴───────┴───────────┴───────┘


    * An de monitorizare conform art. 8 alin. (3).
    Subsemnatul, ..............................................................., în calitate de reprezentant legal, cunoscând dispoziţiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că toate informaţiile prezentate mai sus sunt corecte şi complete.
    Semnătura autorizată: ........................
    Funcţia: .....................................
    Data semnării: ...............................
    ---

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016