Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 961 din 15 decembrie 2016  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 537/2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 961 din 15 decembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 537/2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.037 din 22 decembrie 2016

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ARTICOL UNIC
    Hotărârea Guvernului nr. 537/2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 1, alineatele (1) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Scopul prezentei hotărâri îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma restituirii sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat, prevăzute de Codul fiscal, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, denumită în continuare restituire de accize.
    ......................................................................................
    (5) În înţelesul prezentei hotărâri:
    a) prin Cod fiscal se înţelege Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor achiziţionată până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor achiziţionată începând cu data de 1 ianuarie 2016 inclusiv;
    b) prin Cod de procedură fiscală se înţelege Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor achiziţionată până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, respectiv Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor achiziţionată începând cu data de 1 ianuarie 2016 inclusiv."

    2. La articolul 1 alineatul (3), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Ajutorul de stat constă în restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat, prevăzute de Codul fiscal, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor în:".

    3. La articolul 1 alineatul (4), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) prin motorină se înţelege motorina cu codurile NC de la 2710 19 41 până la 2710 19 49."

    4. La articolul 2, alineatele (1), (2), (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Plata ajutorului de stat se efectuează în limita bugetului alocat schemei, conform angajamentelor legale emise în baza deciziilor de aprobare a cererilor de restituire a accizei, până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv.
    (2) Bugetul total maxim estimat al schemei este de 1.971,4 milioane lei, respectiv echivalentul a 416,08 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel:
    a) credite de angajament pentru perioada 2014-2017 în vederea emiterii deciziilor de aprobare a cererilor de restituire a accizei pentru motorina achiziţionată potrivit schemei de ajutor de stat;
    b) credite bugetare pentru perioada 2014-2017 în vederea restituirii accizei în baza deciziilor de aprobare a cererilor de restituire emise.
    (3) Schema de ajutor de stat se finanţează cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat pentru Programul «Transferuri în cadrul schemelor de ajutor de stat reprezentând sume restituite la accize pentru motorina utilizată drept combustibil», din cadrul bugetului Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale, după cum urmează:
    a) pentru anul 2016 bugetul estimat este de 643,2 milioane lei;
    b) pentru anul 2017 bugetul estimat este 661,7 milioane lei.
    ......................................................................................
    (5) Măsura instituită potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) şi (3) se acordă pentru motorina achiziţionată după data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2014 pentru completarea art. 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobată prin Legea nr. 63/2015, şi până la data de 31 decembrie 2016."

    5. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 3. - Aplicarea nivelului diferenţiat de accize stabilit prin diminuarea cu 189,52 lei/1.000 litri, respectiv cu 224,30 lei/tonă a nivelului standard prevăzut pentru motorină se realizează prin restituirea către operatorii economici licenţiaţi în Uniunea Europeană a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor pentru motorină şi nivelul accizelor diferenţiat, pentru cantităţile de motorină aprovizionate de pe teritoriul României."

    6. La articolul 4 alineatul (1) litera c), punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(i) nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii;"

    7. La articolul 4 alineatul (1) litera f), punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(i) de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Codului fiscal în calitate de comercianţi en detail de produse energetice, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor;"

    8. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul operatorilor economici care aprovizionează vehiculele eligibile direct de la operatori economici înregistraţi potrivit Codului fiscal în calitate de comercianţi en detail de produse energetice, prin intermediul unui card de gestiune a alimentărilor, respectiv al unui inel emiţător/receptor, baza pentru restituirea de accize reprezintă cantitatea totală de motorină rezultată prin însumarea cantităţilor alimentate efectiv de fiecare vehicul eligibil în parte."

    9. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Suma de restituit, aferentă diferenţei dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat, stabilite pentru motorină potrivit Codului fiscal, reprezintă valoarea exprimată în lei a rezultatului obţinut prin înmulţirea bazei de restituire prevăzute la art. 6 cu 189,52 lei/1.000 litri.
    (2) Suma de restituit se stabileşte fără subdiviziuni, prin reducere atunci când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 şi prin majorare atunci când fracţiunile în bani sunt mai mari sau egale cu 50."

    10. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Operatorii economici care doresc să solicite restituirea sumelor prevăzute la art. 7 alin. (1) au obligaţia ca, înainte de a efectua prima solicitare, să se înregistreze în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, denumit în continuare Registru, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1."

    11. La articolul 10, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Invalidarea în Registru a operatorului economic se face din oficiu de către Administratorul schemei şi în cazul în care operatorul economic a fost radiat ca urmare a încetării activităţii sale economice, a fost declarat inactiv conform prevederilor Codului de procedură fiscală sau a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii. În aceste cazuri, invalidarea operează de la data la care operatorul economic nu mai îndeplineşte condiţiile de eligibilitate conform prezentei proceduri."

    12. La articolul 13 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Codului fiscal în calitate de comercianţi en detail de produse energetice, un borderou centralizator al cantităţilor de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, întocmit conform modelului din anexa nr. 5, precum şi copii de pe facturile de achiziţie a motorinei împreună cu anexele la facturi, emise de către staţiile de distribuţie sau de către terţi. Borderoul se întocmeşte pe baza informaţiilor din facturile de achiziţie a motorinei şi din anexele la facturi;"

    13. La articolul 13, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Facturile de achiziţie a motorinei trebuie să conţină informaţiile prevăzute de Codul fiscal.
    ....................................................................................
    (4) În cazul operatorilor economici care alimentează direct de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Codului fiscal în calitate de comercianţi en detail de produse energetice, pe anexele la facturi trebuie să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: staţia de alimentare, data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, numărul de identificare al cardului de gestiune a alimentărilor ori, după caz, al inelului emiţător/receptor, cantitatea de motorină alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării."

    14. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În situaţia în care Administratorului schemei nu i s-au transmis plafoanele trimestriale prevăzute la art. 14 alin. (8), termenul maxim de soluţionare a cererilor de restituire prevăzut la alin. (1) curge de la data primirii de către Administratorul schemei a respectivelor plafoane."

    15. La articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Controlul ulterior al prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează potrivit Codului de procedură fiscală, prin organele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală."

    16. La articolul 18 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) în cazul operatorilor economici licenţiaţi în România, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală;"

    17. Denumirea cererii prevăzute în anexa nr. 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "CERERE
    de restituire a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat, prevăzute de Codul fiscal"

    18. La anexa nr. 4, nota de subsol 3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3) În cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Codului fiscal în calitate de comercianţi en detail de produse energetice."

                                 PRIM-MINISTRU
                              DACIAN JULIEN CIOLOŞ

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                         Ministrul finanţelor publice,
                                Anca Dana Dragu

                           Ministrul transporturilor,
                                Petru Sorin Buşe

    Bucureşti, 15 decembrie 2016.
    Nr. 961.
                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016