Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 960 din 15 decembrie 2016  pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.650/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 960 din 15 decembrie 2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.650/2006

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.034 din 22 decembrie 2016

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. II din Legea nr. 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.650/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 968 din 4 decembrie 2006, se modifică după cum urmează:

    1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Beneficiază de indemnizaţia lunară prevăzută de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată, denumită în continuare lege, pensionarii sistemului public de pensii şi ai sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute, potrivit legii, ca persoane juridice de utilitate publică, cetăţeni români, străini sau apatrizi cu domiciliul sau reşedinţa în România ori, după caz, în străinătate."

    2. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 1, membri a două sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege.
    (2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 care beneficiază atât de pensie din sistemul public de pensii, cât şi de pensie din sistemul pensiilor militare de stat se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege, calculată din cuantumul pensiei celei mai avantajoase."

    3. Articolul 3 se abrogă.

    4. La articolul 4, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Listele transmise caselor teritoriale de pensii şi caselor de pensii sectoriale de către uniunile de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuprinzând membrii uniunilor având statut de pensionari ai sistemului public de pensii, respectiv ai sistemului pensiilor militare de stat, sunt actualizate ori de câte ori intervin modificări în structura acestora. Modelul tabelului nominal este prevăzut în anexa nr. 2."

    5. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Cuantumul indemnizaţiei lunare acordate membrilor uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se calculează, conform legii, ca procent din pensia cuvenită sau, după caz, aflată în plată la data înregistrării cererii la casa teritorială de pensii sau la casa de pensii sectorială, după caz, în a cărei evidenţă se află dosarul de pensie.
    (2) Prin pensie cuvenită se înţelege pensia stabilită prin decizia emisă de casa teritorială de pensii sau de casa de pensii sectorială, după caz, şi care nu a fost pusă în plată până la data depunerii cererii de acordare a indemnizaţiei lunare."

    6. La articolul 6 alineatul (2), litera c) va avea următorul cuprins:
    "c) precizarea că mandatarul are obligaţiile ce revin titularului dreptului la indemnizaţie, inclusiv obligaţia de a anunţa în termen casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale, după caz, orice schimbare intervenită în situaţia titularului, de natură să modifice sau să înceteze dreptul la indemnizaţie."

    7. La articolul 7, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare se fac de casa teritorială de pensii sau de casa de pensii sectorială, după caz, în evidenţele căreia se află titularul pensiei, în a cărei rază teritorială titularul sau, după caz, mandatarul îşi are domiciliul ori reşedinţa."

    8. La articolul 8, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Indemnizaţia lunară se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, la casa teritorială de pensii sau casa de pensii sectorială în evidenţa căreia se află titularul.
    (2) Admiterea sau respingerea cererii de acordare a indemnizaţiei lunare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii sau de casa de pensii sectorială, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii. Modelul deciziei este prevăzut în anexa nr. 4."

    9. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
    "Art. 9. - Suspendarea plăţii indemnizaţiei se face în situaţiile de suspendare a plăţii pensiilor, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, precum şi în situaţia suspendării temporare a calităţii de membru, potrivit statutelor uniunilor de creatori."

    10. La articolul 10, litera a) va avea următorul cuprins:
    "a) încetarea plăţii pensiei conform prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare;".

    11. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    "Art. 12. - Uniunile de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică au obligaţia să anunţe în scris casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale ori de câte ori intervin modificări de natură să conducă la acordarea sau încetarea plăţii indemnizaţiei lunare, în termen de 15 zile de la data producerii acestora."

    12. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - Indemnizaţia lunară se plăteşte personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială şi autentificată conform reglementărilor legale în vigoare sau reprezentantului legal al acestuia, în funcţie de opţiunea adresată casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale, prin mandat poştal, cont curent sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de Casa Naţională de Pensii Publice, respectiv de casele de pensii sectoriale cu Compania Naţională «Poşta Română» - S.A., respectiv cu bănci."

    13. La articolul 14, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, după caz, recuperează sumele plătite necuvenit în baza deciziei emise de conducerea casei respective, care constituie titlu executoriu."

    14. Anexele nr. 2-4 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre.

    ART. II
    Ministerul Culturii va furniza, la solicitarea Casei Naţionale de Pensii Publice şi a caselor de pensii sectoriale, lista uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică din domeniile prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată.

                                 PRIM-MINISTRU
                              DACIAN JULIEN CIOLOŞ

                                Contrasemnează:
                                ---------------
               Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi
                             persoanelor vârstnice,
                             Dragoş-Nicolae Pîslaru

                         Ministrul apărării naţionale,
                               Mihnea Ioan Motoc

                         Ministrul afacerilor interne,
                             Ioan-Dragoş Tudorache

                              Ministrul culturii,
                                  Corina Şuteu

                         Ministrul finanţelor publice,
                                Anca Dana Dragu

    Bucureşti, 15 decembrie 2016.
    Nr. 960.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 2 la normele metodologice)

    Denumirea uniunii de creatori ........................
    Localitatea ..........................................
    Judeţul/Sectorul .....................................
    Telefon ......................., fax .................

                                     TABEL
                     nominal cuprinzând persoanele care au
         calitatea de pensionar din sistemul public de pensii/sistemul
        pensiilor militare de stat şi sunt membri ai uniunii de creatori

┌────┬───────────────────┬─────────────────────┬────────────────┬─────────────┐
│Nr. │Numele şi prenumele│ Adresa │Numărul deciziei│ CNP │
│crt.│ │ │ de pensie │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
└────┴───────────────────┴─────────────────────┴────────────────┴─────────────┘

  Certificăm corectitudinea datelor înscrise în prezentul tabel.

                                  Preşedinte,
                               ..................


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 3 la normele metodologice)

              CASA TERITORIALĂ DE PENSII .........................

              CASA DE PENSII SECTORIALĂ ..........................

    Subsemnatul/Subsemnata, .................................................., născut/născută la data de .................... în localitatea ..............., judeţul ................., fiul/fiica lui ....................... şi al/a ....................., posesor/posesoare al/a BI/CI seria .............. nr. ................., având CNP .........................., domiciliat/domiciliată în localitatea ............, str. ............................ nr. ......, bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul/judeţul ......................., solicit în baza art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată, acordarea indemnizaţiei lunare.
    Menţionez că beneficiez de pensie de .........................., în baza Deciziei nr. .............. din .............., prin Talon de pensie nr. ............., din care anexez câte un exemplar.
    Mai anexez la prezenta cerere următoarele acte:
    a) copia de pe legitimaţia de membru al uniunii de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoană juridică de utilitate publică;
    b) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate;
    c) adeverinţă eliberată de uniunea de creatori legal constituită şi recunoscută ca persoană juridică de utilitate publică al cărei membru sunt.
    Solicit ca plata indemnizaţiei să se facă prin: mandat poştal/cont curent/cont de card.
    Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea prevederilor art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, că nu beneficiez de indemnizaţia acordată în temeiul Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările şi completările ulterioare.
    Cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, privind falsul în declaraţii, declar că nu am solicitat altei instituţii cu atribuţii în domeniul stabilirii şi plăţii pensiilor acordarea indemnizaţiei în baza calităţii de membru al unei alte uniuni.
    Cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, privind falsul în declaraţii, declar că beneficiez de pensie din:
    a) sistemul public de pensii, conform Deciziei nr. .........................;
    b) sistemul pensiilor militare de stat, conform Deciziei nr. .................;
    c) atât din sistemul public de pensii, conform Deciziei nr. ............., cât şi din sistemul pensiilor militare de stat, conform Deciziei nr. ..................., şi beneficiez/nu beneficiez de indemnizaţie conform Legii nr. 8/2006, republicată, din sistemul public de pensii/sistemul pensiilor militare de stat.
    Mă oblig să anunţ în scris casa teritorială de pensii/casa de pensii sectorială despre orice modificare a condiţiilor de acordare a indemnizaţiei lunare reparatorii, în termen de 15 zile de la data producerii acesteia.
    Am luat la cunoştinţă faptul că sunt obligat să restitui sumele încasate necuvenit, ca urmare a intervenirii modificărilor pe care nu le-am comunicat casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale.

     Data Semnătura


    ANEXA 3
    (Anexa nr. 4 la normele metodologice)

    Casa Judeţeană de Pensii ................................................../
    Casa Locală de Pensii .....................................................
    Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti/Casa Locală de Pensii a Sectorului ...........
    Casa de Pensii Sectorială a ...............................................

                                    DECIZIA
                            Nr. ..... din ..........
         pentru stabilirea indemnizaţiei prevăzute de Legea nr. 8/2006
              privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii
       sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal
               constituite şi recunoscute ca persoane juridice de
                   utilitate publică Cod ....................

    Ca urmare a cererii şi a examinării documentelor din Dosarul înregistrat la nr. ............./.............. pentru acordarea indemnizaţiei lunare prevăzute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată, se admite/se respinge cererea solicitantului ..................................., CNP ........................, având calitatea de pensionar .................., născut/născută la data de ......................., şi se stabilesc următoarele drepturi lunare începând cu data de .........................................:
    - indemnizaţia lunară de ...................... lei.
    Cererea se respinge pentru următoarele motive: ..........................
    Plata drepturilor se va face către ......................................, CNP ........................................., la adresa:
    localitatea .........................., str. ............................. nr. ....., bl. ....., sc. ...... .
    Decizia poate fi contestată conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.


                      Director executiv adjunct/Director,
                      ...................................

         Întocmit Verificat
    ................... ............................


    În situaţia casei locale de pensii decizia se semnează de şeful casei locale de pensii.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016