Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 957 din 15 decembrie 2016  privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/424 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind instalaţiile pe cablu şi de abrogare a Directivei 2000/9/CE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 957 din 15 decembrie 2016 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/424 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind instalaţiile pe cablu şi de abrogare a Directivei 2000/9/CE

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.037 din 22 decembrie 2016

    Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2016/424 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind instalaţiile pe cablu şi de abrogare a Directivei 2000/9/CE,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    Prezenta hotărâre stabileşte cadrul legal şi instituţional necesar aplicării Regulamentului (UE) 2016/424 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind instalaţiile pe cablu şi de abrogare a Directivei 2000/9/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 81 din 31 martie 2016, denumit în continuare Regulament.
    ART. 2
    Se desemnează Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri ca autoritate naţională competentă pentru coordonarea aplicării dispoziţiilor Regulamentului.
    ART. 3
    Autoritatea competentă pentru supravegherea pieţei, potrivit capitolului V din Regulament, este Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumită în continuare ISCIR.
    ART. 4
    Pentru punerea în aplicare a art. 5 alin. (1) şi (2) şi a art. 8 şi 9 din Regulament se stabilesc următoarele:
    a) persoana responsabilă de instalaţia pe cablu este persoana fizică sau juridică care contractează realizarea unei instalaţii pe cablu;
    b) executarea lucrărilor de construire aferente infrastructurii instalaţiilor pe cablu se realizează în baza autorizaţiei de construire obţinute în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată;
    c) punerea în funcţiune şi utilizarea instalaţiilor pe cablu sunt admise în condiţiile prevăzute de Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, şi cu respectarea prevederilor prescripţiilor tehnice aplicabile instalaţiilor pe cablu.
    ART. 5
    (1) Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri este autoritate de notificare responsabilă de instituirea şi îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea şi notificarea organismelor de evaluare a conformităţii şi de monitorizarea organismelor notificate, incluzând conformitatea cu dispoziţiile art. 28 din Regulament.
    (2) Evaluarea şi monitorizarea prevăzute la alin. (1) sunt efectuate de către un organism naţional de acreditare în sensul şi potrivit Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.
    ART. 6
    (1) Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri notifică Comisiei Europene şi celorlalte state membre organismele desemnate să îndeplinească sarcini de evaluare a conformităţii ca părţi terţe, în temeiul Regulamentului.
    (2) Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri informează Comisia Europeană în legătură cu procedurile de evaluare şi notificare a organismelor de evaluare a conformităţii şi de monitorizare a organismelor notificate, precum şi în legătură cu orice modificări ale acestora.
    ART. 7
    În aplicarea art. 26 alin. (9) din Regulament şi în conformitate cu art. R 17 alin. (9) din anexa I la Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor şi de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului, organismele de evaluare a conformităţii trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă.
    ART. 8
    Lista standardelor române care adoptă standardele armonizate prevăzute la art. 17 din Regulament se elaborează şi se aprobă prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, se actualizează periodic şi se publică în Monitorul Oficial al României.
    ART. 9
    (1) Pentru a fi notificat, organismul de evaluare a conformităţii trebuie să depună o cerere de desemnare în vederea notificării la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în calitate de autoritate competentă.
    (2) Cererea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie însoţită de documentele prevăzute în ordinul ministrului autorităţii competente pentru aprobarea Procedurii privind desemnarea organismelor de evaluare a conformităţii ce se notifică şi notificarea la Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene a organismelor desemnate.
    (3) Certificatul de acreditare prevăzut în ordinul ministrului autorităţii competente prevăzut la alin. (2) atestă că organismul de evaluare a conformităţii îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 26 din Regulament.
    ART. 10
    (1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni şi se sancţionează după cum urmează:
    a) nerespectarea prevederilor art. 6 din Regulament, cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu una dintre următoarele măsuri administrative: interzicerea utilizării instalaţiei şi, după caz, retragerea de pe piaţă şi/sau interzicerea introducerii pe piaţă a subsistemelor şi componentelor de securitate neconforme;
    b) nerespectarea prevederilor art. 11-14, 16 şi 19 din Regulament, cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, precum şi cu una dintre următoarele măsuri administrative: interzicerea utilizării instalaţiei şi, după caz, retragerea de pe piaţă şi/sau interzicerea introducerii pe piaţă a subsistemelor şi componentelor de securitate neconforme;
    c) nerespectarea prevederilor art. 21 din Regulament, cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, precum şi cu una dintre următoarele măsuri administrative: interzicerea comercializării subsistemelor şi componentelor de securitate ori, după caz, interzicerea introducerii pe piaţă până la eliminarea neconformităţilor.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se realizează de către personalul împuternicit din cadrul ISCIR.
    (3) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
    (4) Orice decizie luată pe baza prezentei hotărâri de către ISCIR, din care rezultă sancţiuni şi una dintre următoarele măsuri administrative, respectiv: restricţii de introducere pe piaţă a subsistemelor şi componentelor de securitate neconforme sau interzicerea utilizării instalaţiei, va menţiona:
    a) temeiul legal al deciziei, în condiţiile prezentei hotărâri;
    b) căile de atac împotriva deciziei ISCIR;
    c) termenele pentru exercitarea căilor de atac; în cazul plângerii la organul de control care a aplicat sancţiunea, se va indica şi termenul în care acesta trebuie să se pronunţe.
    (5) Decizia prevăzută la alin. (4) este adusă imediat la cunoştinţă persoanelor interesate, Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Comisiei Europene şi celorlalte state membre.
    (6) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 11
    Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 21 aprilie 2018, cu excepţia art. 5-7 şi 9, care se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, şi a art. 10, care se aplică începând cu data de 21 martie 2018.
    ART. 12
    (1)Hotărârea Guvernului nr. 1.009/2004 privind stabilirea condiţiilor de punere în funcţiune a instalaţiilor de transport pe cablu pentru persoane, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 30 iulie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă de la data de 21 aprilie 2018, cu excepţia art. 18 şi a anexei nr. 8, care se abrogă de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    (2) Ori de câte ori în alt act normativ anterior se face trimitere la actul normativ abrogat la alin. (1), trimiterea se va considera a fi făcută la dispoziţiile corespunzătoare din Regulament şi ale prezentei hotărâri.


                                 PRIM-MINISTRU
                              DACIAN JULIEN CIOLOŞ

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                          Viceprim-ministru, ministrul
                            economiei, comerţului şi
                        relaţiilor cu mediul de afaceri,
                              Costin Grigore Borc

                               Viceprim-ministru,
                        ministrul dezvoltării regionale
                           şi administraţiei publice,
                                  Vasile Dîncu

                         Ministrul afacerilor externe,
                                Lazăr Comănescu

    Bucureşti, 15 decembrie 2016.
    Nr. 957.
                                     -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016