Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 951 din 28 decembrie 2017  privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 951 din 28 decembrie 2017 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 24 din 10 ianuarie 2018
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 85 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Subvenţionarea de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, inclusiv învăţământul dual pentru nivelul 3 de calificare profesională, denumit în continuare învăţământ profesional, se realizează prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională“.

    ART. 2
    (1) Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei Naţionale.
    (2) De bursă profesională beneficiază şi copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecţie în România sau ai străinilor, respectiv ai cetăţenilor Uniunii Europene/Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene cu drept de şedere/rezidenţă pe teritoriul României, care frecventează învăţământul profesional.

    ART. 3
    (1) Bursa profesională se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale.
    (2) Elevii declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar din învăţământul profesional nu beneficiază de bursa profesională pentru anul de studiu din învăţământul profesional pe care îl repetă.
    (3) Se exceptează de la prevederile alin. (2) cazurile de repetare a anului şcolar din motive medicale.
    (4) Elevii declaraţi repetenţi în învăţământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învăţământul profesional, beneficiază de bursă profesională.

    ART. 4
    (1) Bursa profesională se acordă pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor.
    (2) Cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an şcolar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris.
    (3) În situaţia înmatriculării după începerea anului şcolar, cererea se înregistrează în maximum 5 zile de la înmatriculare, iar dreptul de a beneficia de bursa profesională se aplică începând cu luna următoare datei la care elevul a fost înmatriculat.

    ART. 5
    (1) Elevii din învăţământul profesional nu pot beneficia simultan de bursa profesională şi de sprijinul financiar prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu“, cu modificările ulterioare.
    (2) Elevii din învăţământul profesional care beneficiază de bursa profesională pot beneficia şi de burse de performanţă sau burse de merit, conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.576/2011 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Elevii care se încadrează în prevederile alin. (2) şi care au dreptul să primească atât bursă de performanţă, cât şi bursă de merit trebuie să opteze, dintre acestea două, pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
    (4) Beneficiarii Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în acelaşi timp şi de bursă socială.
    (5) Elevii din învăţământul profesional, beneficiari de orice tip de bursă de studii, finanţată total sau parţial din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, trebuie să opteze pentru această bursă sau pentru bursa profesională.

    ART. 6
    (1) La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care şcolarizează elevi în învăţământul profesional se constituie o Comisie de monitorizare a acordării bursei profesionale, formată din 3-5 membri, prin decizie emisă de directorul unităţii de învăţământ. Comisia de monitorizare a acordării bursei profesionale este aprobată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ la propunerea consiliului profesoral, înainte de începerea anului şcolar.
    (2) Comisia de monitorizare a acordării bursei profesionale are următoarele atribuţii:
    a) afişarea la loc vizibil a prevederilor legale referitoare la Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ din prezenta hotărâre;
    b) primirea cererilor pentru acordarea bursei profesionale;
    c) calcularea sumei estimate pentru acoperirea plăţii burselor pentru anul şcolar în curs, detaliată pe luni calendaristice, pentru numărul de elevi înscrişi la începutul anului şcolar;
    d) întocmirea referatului de necesitate privind plata bursei profesionale pentru sumele lunare, centralizate pe an şcolar;
    e) transmiterea spre aprobare Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ a listei nominale cu beneficiarii Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ şi a referatului de necesitate privind plata burselor profesionale;
    f) afişarea la loc vizibil a listei cu beneficiarii bursei profesionale;
    g) monitorizarea lunară a: prezenţei elevilor care beneficiază de bursa profesională; sumelor plătite elevilor care beneficiază de bursa profesională; motivelor retragerii sau încetării acordării bursei profesionale, conform prevederilor art. 7;
    h) monitorizarea anuală a impactului social direct al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ asupra elevilor din unitatea de învăţământ, pe baza analizei datelor frecvenţei elevilor, a abaterilor disciplinare grave ale elevilor, care conduc la scăderea mediei la purtare sub nota 7;
    i) monitorizarea anuală a impactului indirect al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“.

    (3) Unitatea de învăţământ transmite către inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti următoarele:
    a) până la data de 30 septembrie a fiecărui an, lista nominală cu potenţialii beneficiari ai bursei profesionale din anul şcolar curent;
    b) până la data de 30 septembrie a fiecărui an suma estimată pentru acoperirea plăţii burselor pentru anul şcolar în curs, detaliată pe luni calendaristice, pentru potenţialii beneficiari ai bursei profesionale, elevi înscrişi la învăţământul profesional în unitatea de învăţământ;
    c) în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni suma solicitată pentru plata bursei profesionale pentru luna anterioară, alături de lista beneficiarilor bursei profesionale şi a elevilor care nu primesc bursa profesională, precizându-se şi motivul neacordării acesteia;
    d) în primele 2 săptămâni după finalizarea anului şcolar, Raportul anual privind impactul social direct al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“, elaborat de Comisia de monitorizare a acordării bursei profesionale;
    e) în primele 2 săptămâni după finalizarea anului şcolar, Raportul anual privind impactul indirect al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“, elaborat de Comisia de monitorizare a acordării bursei profesionale.

    (4) Orice modificare a listei potenţialilor beneficiari şi a sumelor estimate a fi necesare pentru plata bursei profesionale se realizează de către Comisia de monitorizare a acordării bursei profesionale pe baza documentelor puse la dispoziţie de către unitatea de învăţământ şi se aprobă în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. Unitatea de învăţământ transmite către inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti toate aceste modificări.

    ART. 7
    (1) Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de 10 absenţe nemotivate în luna precedentă. Această sancţiune nu se aplică în cazul absenţelor înregistrate în ultima lună a anului şcolar anterior.
    (2) Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de 3 luni calendaristice din semestrul al II-lea al anului şcolar în curs, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei la purtare sub nota 7 în semestrul I al anului şcolar în curs.
    (3) Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de 3 luni calendaristice din semestrul I al anului şcolar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent.
    (4) Abaterile menţionate la alin. (2) şi (3) nu se referă la scăderea mediei la purtare din cauza absenţelor nemotivate pentru care se aplică sancţiunile precizate la alin. (1). Nu se cumulează absenţele de la o lună la alta.
    (5) Decizia de retragere a bursei profesionale în situaţiile prevăzute la alin. (1)-(3) se aplică de director, la propunerea Comisiei de monitorizare a acordării bursei profesionale.
    (6) Acordarea bursei profesionale încetează la pierderea calităţii de elev, conform prevederilor Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

    ART. 8
    (1) La nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti se constituie Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de monitorizare a acordării „Bursei profesionale“, aprobată la începutul anului şcolar de către Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
    (2) Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de monitorizare a acordării „Bursei profesionale“ are următoarele atribuţii:
    a) primeşte de la unităţile de învăţământ şi centralizează listele cu potenţialii beneficiari ai Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ şi sumele estimate a fi acordate pe anul şcolar, cu detaliere lunară;
    b) centralizează numărul potenţialilor beneficiari ai Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, cu detaliere lunară, pe medii de rezidenţă al şcolilor (rural/urban), pe sexe (feminin/ masculin);
    c) centralizează lunar situaţiile primite de la nivelul unităţilor de învăţământ privind sumele solicitate pentru plata bursei profesionale pentru luna anterioară, alături de lista beneficiarilor bursei profesionale şi a elevilor care nu primesc bursa profesională, precizându-se şi motivul neacordării acesteia;
    d) colectează Rapoartele anuale ale unităţilor de învăţământ privind impactul social direct al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ şi realizează Raportul anual la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti;
    e) transmite către Comisia naţională pentru monitorizarea acordării „Bursei profesionale“ din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Raportul anual al judeţului/municipiului Bucureşti privind impactul social direct al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“;
    f) colectează rapoartele anuale ale unităţilor de învăţământ privind impactul indirect al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“ şi realizează Raportul anual la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, care va fi făcut public pe siteul inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti în termen de cinci zile lucrătoare de la finalizarea anului şcolar;
    g) transmite către Comisia naţională pentru monitorizarea acordării „Bursei profesionale“ din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Raportul anual al judeţului/municipiului Bucureşti privind impactului social indirect al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea anului şcolar.

    (3) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti transmit/transmite către Comisia naţională pentru monitorizarea acordării „Bursei profesionale“ din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale următoarele:
    a) până la data de 5 octombrie a fiecărui an, lista nominală cu potenţialii beneficiari ai bursei profesionale din anul şcolar curent;
    b) până la data de 5 octombrie a fiecărui an suma estimată pentru acoperirea plăţii burselor profesionale pentru anul şcolar în curs, detaliată pe luni calendaristice, pentru potenţialii beneficiari ai bursei profesionale;
    c) în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărei luni suma solicitată pentru plata bursei profesionale pentru luna anterioară, alături de lista beneficiarilor bursei profesionale şi a celor care nu primesc bursa profesională, precizându-se şi motivul neacordării bursei profesionale;
    d) în primele 3 săptămâni după finalizarea anului şcolar, Raportul anual privind impactul social direct al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“;
    e) în primele 3 săptămâni după finalizarea anului şcolar, Raportul anual privind impactul indirect al Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională“.

    (4) Orice modificare a listei potenţialilor beneficiari şi a sumelor estimate a fi necesare pentru plata bursei profesionale se realizează de către Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de monitorizare a acordării bursei profesionale pe baza documentelor transmise de unităţile de învăţământ şi se aprobă în Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar. Inspectoratele şcolare transmit către Comisia naţională pentru monitorizarea acordării „Bursei profesionale“ din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale toate aceste modificări.

    ART. 9
    (1) La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale se constituie o Comisie naţională pentru monitorizarea acordării „Bursei profesionale“.
    (2) Componenţa şi atribuţiile comisiei naţionale sunt stabilite prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.

    ART. 10
    (1) Fondurile pentru finanţarea „Bursei profesionale“ se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.
    (2) Sumele reprezentând „Bursa profesională“ se repartizează de către Ministerul Educaţiei Naţionale inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, care, la rândul lor, le repartizează unităţilor de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti.

    ART. 11
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu anul şcolar 2018-2019.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 9 noiembrie 2012, se abrogă.



                    PRIM-MINISTRU
                    MIHAI TUDOSE
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul educaţiei naţionale,
                    Gigel Paraschiv,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Ionuţ Mişa

    Bucureşti, 28 decembrie 2017.
    Nr. 951.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016