Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 850 din 31 iulie 2002  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 384/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 850 din 31 iulie 2002 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 384/2001

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 628 din 23 august 2002
    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2002 pentru modificarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate,
    Guvernul României adopta prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 384/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 24 aprilie 2001, se modifica şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Prezentele norme metodologice au drept scop stabilirea criteriilor şi a procedurilor care să permită aplicarea prevederilor Legii nr. 156/2000, cu modificările ulterioare, referitoare la:
    a) medierea în vederea angajării cetăţenilor români în străinătate;
    b) protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate;
    c) controlul activităţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate."

    2. După articolul 2 se introduce articolul 2^1 cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    Angajatorii care, potrivit obiectului lor de activitate, executa lucrări sau prestează servicii în străinătate în temeiul unui contract şi detaseaza propriii salariaţi în acest scop nu sunt consideraţi agenţi de ocupare a forţei de muncă în sensul prevederilor Legii nr. 156/2000."

    3. Capitolul II "Acreditarea agenţilor de ocupare a forţei de muncă" se abroga.
    4. Titlul capitolului III va avea următorul cuprins:
    "Condiţii şi modalităţi pentru desfăşurarea activităţii de mediere"

    5. Alineatul (2) al articolului 7 va avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea efectuării activităţii de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate agenţii de ocupare a forţei de muncă încheie, în forma scrisă, cu cetăţenii români care solicită sa lucreze în străinătate contracte de mediere care vor cuprinde cel puţin elementele şi clauzele prevăzute în anexa nr. 1."

    6. După alineatul (2) al articolului 7 se introduce alineatul (3) cu următorul cuprins:
    "(3) Pentru efectuarea activităţilor de mediere prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora."

    7. Articolul 8 se abroga.
    8. Alineatul (1) al articolului 9 se abroga.
    9. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate nu vor percepe în afară tarifului prevăzut la art. 7 alin. (3) comisioane şi nu vor pretinde garanţii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate în străinătate cu contract individual de muncă."

    10. Articolul 11 se abroga.
    11. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) În vederea realizării controlului activităţii de mediere agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate au obligaţia să deţină şi să prezinte, în original, contractul care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate, precum şi următoarele documente, în original sau în copie, după caz:
    A. documente referitoare la situaţia firmei:
    a) actul constitutiv, din care să reiasă obiectul de activitate, potrivit art. 5 din Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare;
    b) certificatul de înmatriculare în registrul comerţului, emis de Oficiul registrului comerţului de pe lângă camera de comerţ şi industrie judeteana, respectiv Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, în a carei raza teritorială îşi are sediul;
    c) acte doveditoare din care să rezulte condiţiile şi modul în care se va desfăşura activitatea de mediere: spaţiul, dotările şi echipamentele utilizate, numărul, structura şi calificarea personalului care prestează serviciile de mediere, posibilitatea accesului la ofertele de locuri de muncă ale angajatorilor din străinătate, stabilirea de relaţii cu parteneri de mediere străini; organizarea unei bănci de date cu privire la ofertele şi solicitarile de locuri de muncă, precum şi informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificarile şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenta;
    d) dovada înregistrării la inspectoratul teritorial de muncă;
    B. documente ale cetăţenilor români trimişi sa lucreze în străinătate:
    a) actul de identitate;
    b) pasaportul, paginile cu fotografia şi cu viza;
    c) carnetul de muncă, din care să rezulte ca i-a încetat activitatea în ţara, în condiţiile legii;
    d) actele de calificare;
    e) certificatul de sănătate;
    f) contractul de mediere;
    g) contractul individual de muncă, în limba română;
    h) certificatul de cazier judiciar;
    i) dovada emisă de structura specializată din cadrul Ministerului de Interne, din care să rezulte ca solicitantul nu are interdicţia legală de a părăsi localitatea ori alte limitări ale exercitării dreptului la libera circulaţie în afară graniţelor tarii.
    (2) Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia sa păstreze o perioadă de 3 ani de la încetarea raporturilor de muncă ale cetăţenilor români în străinătate documentele prevăzute la alin. (1) lit. B."

    12. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    Agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt obligaţi sa transmită trimestrial Inspecţiei Muncii, până la sfârşitul lunii următoare trimestrului încheiat, Situaţia privind persoanele mediate şi angajate în străinătate, conform modelului prezentat în anexa nr. 2."

    13. Capitolul IV "Suspendarea sau retragerea acreditării" se abroga.
    14. Articolul 16 va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Potrivit prevederilor art. 13 din Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare, cetăţenii români care lucrează în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori din străinătate vor beneficia de măsurile de protecţie socială prevăzute de lege, dacă pe baza veniturilor declarate, realizate în străinătate, contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat, la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi la Fondul asigurărilor sociale de sănătate.
    (2) Pentru a beneficia de prestaţiile acordate de sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi al asigurărilor pentru şomaj cetăţenii români care lucrează în străinătate trebuie să depună la instituţiile competente documentele corespunzătoare, după cum urmează:
    a) la casa teritorială de pensii, Contractul de asigurare în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale;
    b) la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeteana sau a municipiului Bucureşti, Contractul de asigurare pentru şomaj.
    (3) Pentru a beneficia de prestaţiile acordate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate cetăţenii români care lucrează în străinătate se pot asigura, în condiţiile legii, la casele teritoriale de sănătate în a căror rază teritorială îşi au domiciliul."

    15. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    În aplicarea prevederilor art. 14 din Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare, şi ale prezentelor norme metodologice, Inspecţia Muncii desfăşoară în principal următoarele activităţi:
    a) verifica îndeplinirea de către agenţii de ocupare a forţei de muncă a condiţiilor prevăzute la art. 9 din Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare;
    b) tine evidenta agenţilor de ocupare a forţei de muncă;
    c) verifica contractele care conţin oferte ferme de locuri de muncă, precum şi contractele individuale de muncă încheiate de angajatorii din străinătate cu cetăţeni români, în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 10 din Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare;
    d) verifica contractele de mediere prevăzute la art. 7 alin. (2);
    e) constata situaţiile de încălcare a prevederilor legale şi pe baza acestora ia măsurile corespunzătoare."

    16. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    Contractele agenţilor economici care au primit avizul sa plaseze forta de muncă pe teritoriul Statului Israel, precum şi contractele individuale de muncă ale cetăţenilor români cu aceşti angajatori, încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, se vor derula în continuare în condiţiile în care au fost încheiate."

    17. Articolul 21 se abroga.

    ART. 2
    Anexele nr. 1, 4 şi 5 se abroga, iar anexele nr. 2 şi 3 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotărâre, devenind anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice.

    ART. 3
    Hotărârea Guvernului nr. 384/2001, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.



                     PRIM-MINISTRU
                         ADRIAN NASTASE
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Razvan Ionut Cirica,
                    secretar de stat
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Mircea Geoana
                    p. Ministrul finanţelor publice,
                    Gheorghe Gherghina,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 31 iulie 2002.
    Nr. 850.
    ANEXA 1

    la normele metodologice
    CONTRACT DE MEDIERE
    nr. ........ din .........
    I. Părţile contractante
    Societatea Comerciala ........................................, denumita în continuare furnizor, cu sediul în ..../(adresa completa)/................................., înregistrată la Oficiul registrului comerţului sub nr. .................., cod fiscal ..................., reprezentata prin domnul/doamna ............................, având functia de ......................,
    şi ....../(numele şi prenumele solicitantului)/..................................., denumit/denumita în continuare beneficiar, posesor/posesoare al/a actului de identitate seria ....... nr. ............., cod numeric personal ..................., de profesie...................................................., domiciliat/domiciliata în ......./(adresa completa)/....................,
    au convenit urmatoarele:
    II. Obiectul contractului de mediere
    1. Medierea în vederea angajarii beneficiarului la ......./(denumirea angajatorului din strainatate)/..................................... din ...../(tara)/....................................... .
    2. Indeplinirea tuturor formalitatilor pentru incheierea contractului individual de muncă.
    3. Indeplinirea formalitatilor privind deplasarea la locul de muncă.
    4. Alte prestatii ........................................ .
    III. Durata contractului de mediere
    Durata contractului de mediere este de ........................... de la data incheierii.
    IV. Oblibaţiile părţilor
    1. Oblibaţiile furnizorului:
    -------------------------
    a) să ofere un loc de muncă în concordanta cu pregătirea, aptitudinile şi interesele beneficiarului pe durata prezentului contract;
    b) să prezinte beneficiarului informaţii şi precizări cu privire la cerinţele locului de muncă şi la condiţiile în care poate avea loc angajarea;
    c) să asigure, după caz, testarea aptitudinilor beneficiarului;
    d) sa faca demersurile necesare pentru incheierea contractului individual de muncă cu angajatorul;
    e) să asigure includerea în contractul individual de muncă a elementelor prevăzute în ofertele ferme de locuri de muncă;
    f) să asigure intocmirea unui exemplar al contractului individual de muncă şi în limba română;
    g) să asigure confidentialitatea datelor personale;
    h) să efectueze demersurile şi formalitatile necesare pentru deplasarea beneficiarului la locul de muncă (obtinerea, după caz, a pasaportului, a vizei, a permisului de muncă, asigurarea condiţiilor de transport etc.);
    i) sa restituie toate documentele depuse de beneficiar, în cazul în care nu i-a gasit loc de muncă corespunzător sau acesta renunta la mediere;
    j) să asigure respectarea de către angajator a clauzelor prevăzute în contractul individual de muncă.


    2. Oblibaţiile beneficiarului:
    ---------------------------
    a) să prezinte toate documentele şi sa furnizeze toate informaţiile necesare pentru cautarea unui loc de muncă corespunzător în strainatate;
    b) sa participe la actiunile de testare organizate de furnizor, în vederea selectării pentru a fi angajat în strainatate;
    c) sa anunte furnizorul în cazul renuntarii la serviciile de mediere ale acestuia;
    d) sa achite taxele legale şi costurile legate de deplasarea în strainatate, dacă acestea nu sunt suportate de angajator potrivit contractului individual de muncă;
    e) să respecte oblibaţiile prevăzute în contractul individual de muncă.


    V. Tariful serviciilor de mediere
    1. Tariful pentru serviciile prestate de furnizor este de ...../(în cifre şi în litere)/...................................... lei şi se achită la data incheierii contractului de mediere.
    2. Furnizorul se obliga sa restituie beneficiarului o parte din tarif, în urmatoarele situaţii:
    a) ......%, dacă nu găseşte un loc de muncă corespunzător pentru beneficiar pe durata contractului de mediere;
    b) .....%, dacă înainte de expirarea duratei contractului de mediere beneficiarul notifica renuntarea la mediere.

    VI. Modificarea şi completarea contractului de mediere
    Modificarea şi completarea clauzelor contractului de mediere pot fi facute numai prin acordul de voinţa al părţilor, prin act aditional la contract, incheiat în forma scrisa.
    VII. Încetarea contractului de mediere
    Prezentul contract de mediere inceteaza:
    a) la data semnarii contractului individual de muncă cu angajatorul, cu excepţia clauzelor prevăzute la cap. IV pct. 1 lit. j) şi pct. 2 lit. e), care inceteaza la expirarea contractului individual de muncă;
    b) la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, dacă obiectul contractului de mediere nu s-a realizat;
    c) prin acordul de voinţa al părţilor;
    d) dacă beneficiarul refuza... oferte de locuri de muncă în strainatate;
    e) prin reziliere.

    În cazul în care una dintre părţi nu îşi respecta oblibaţiile asumate prin contract, partea lezata va notifica părţii în culpa să depună toate diligentele pentru executarea corespunzătoare a clauzelor contractuale.
    Dacă partea în culpa, în termen de ........ zile de la primirea notificarii, nu se conformeaza, partea lezata poate rezilia în mod unilateral contractul de mediere şi poate solicita despăgubiri, potrivit legii.
    VIII. Litigii
    În caz de litigiu părţile vor incerca solutionarea în mod amiabil a acestuia.
    În cazul în care nu se reuseste solutionarea în mod amiabil a litigiului, părţile convin ca acesta să fie solutionat de instantele judecătoreşti competente, potrivit legii.
    IX. Dispozitii finale
    Contractul de mediere intră în vigoare la data semnarii lui de către părţi.
    Prezentul contract de mediere s-a incheiat la sediul furnizorului, în doua exemplare, unul pentru furnizor şi unul pentru beneficiar.
    Furnizor, Beneficiar,
    ........... .............

    ANEXA 2


    -------
    la normele metodologice
    Societatea Comerciala ....................
    Sediul ...................................
    Telefon ..................................
    SITUAŢIA
    privind persoanele mediate şi angajate în strainatate în trimestrul .....
    I. Numărul solicitantilor de locuri de muncă în strainatate cuprinşi în banca de date ...............
    II. Numărul persoanelor cu care s-au incheiat contracte de mediere ........................................
    III. Numărul persoanelor angajate în strainatate în urma medierii ...................................., din care: ...................... barbati şi ........................... femei
    IV. Structura persoanelor angajate în strainatate:
    1. Pe ocupatii şi pe tari

    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
       Ocupatia Numărul de persoane din care, pe tari:
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────


    2. Pe ocupatii şi pe grupe de vârsta

    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                            din care:
                          ──────────────────────────────────────────────────
      Ocupatia Numărul sub între între între între peste
    persoanelor 25 25-29 30-39 40-49 50-55 55
                        de ani de ani de ani de ani de ani de ani
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    V. Numărul salariatilor din Societatea Comerciala ....................................................... trimisi sa lucreze pe baza actului aditional la contractul individual de muncă:
    - tara ................., numărul persoanelor ....................

    VI. Numărul total de persoane aflate la lucru în strainatate ..............................
    VII. Numărul persoanelor care au parasit locul de muncă înainte de expirarea contractului individual de muncă ......................
    VIII. Cazuri de accidente de muncă şi decese (nominal).
    Conducatorul societatii comerciale,
    ....................................
    (semnatura şi stampila)
    -----------------
    Anexele nr. 1, 4 şi 5 au fost abrogate de HOTĂRÂREA nr. 850 din 31 iulie 2002 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 23 august 2002.

    Anexele nr. 2 şi 3 au fost inlocuite cu anexele nr. 1 şi 2 din HOTĂRÂREA nr. 850 din 31 iulie 2002 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 23 august 2002, devenind anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice.
    -------------


    --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016