Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 742 din 13 septembrie 2018  privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 742 din 13 septembrie 2018 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 828 din 27 septembrie 2018
    Având în vedere prevederile art. 4 alin. (1), art. 9 lit. d), e) şi o) şi ale art. 34 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu completările ulterioare,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. IV lit. b) din Legea nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi al art. 4 alin. (1), art. 9 lit. d), e) şi o) şi al art. 41 alin. (1) şi art. 43 alin. (5) lit. d) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 11 decembrie 1995, se modifică după cum urmează:
    1. Titlul hotărârii va avea următorul cuprins:
    "HOTĂRÂRE
    pentru aprobarea Regulamentului privind verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate"

    2. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se aprobă Regulamentul privind verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre."

    3. Anexa se modifică şi înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    În termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri:
    a) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice elaborează procedura privind atestarea verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici în construcţii, care se aprobă prin ordin al ministrului în conformitate cu art. 41 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu completările ulterioare, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I;
    b) Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. elaborează procedura privind autorizarea şi exercitarea dreptului de practică al responsabililor tehnici cu execuţia şi diriginţilor de şantier care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice în conformitate cu art. 41 alin. (2) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I; procedura va cuprinde, printre altele, şi atribuţiile specifice ale responsabililor tehnici cu execuţia şi diriginţilor de şantier, precum şi modalitatea de anulare, pe cale administrativă, a autorizaţiei de responsabil tehnic cu execuţia sau diriginte de şantier.




                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
                    Paul Stănescu
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen Daniela Dan
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Mihai-Viorel Fifor
                    p. Ministrul educaţiei naţionale,
                    Petru Andea,
                    secretar de stat
                    Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Lia-Olguţa Vasilescu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Teodor-Viorel Meleşcanu
                    p. Ministrul delegat pentru afaceri europene,
                    Cristian-Gabriel Winzer,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 13 septembrie 2018.
    Nr. 742.
    ANEXA 1

    (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 925/1995)
    REGULAMENT
    privind verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor,
    expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor,
    precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament privind verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate, denumit în continuare regulament, stabileşte şi detaliază activităţile, atribuţiile şi modul de exercitare a dreptului de practică al specialiştilor cu activitate în construcţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu completările ulterioare.
    (2) Verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, precum şi expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea reglementărilor tehnice referitoare la cerinţele fundamentale prevăzute de Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, se efectuează de către specialişti cu activitate în construcţii, atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Verificarea execuţiei lucrărilor de construcţii în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor fundamentale prevăzute de Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, se efectuează de către specialişti cu activitate în construcţii, autorizaţi de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C.
    (3) Construcţiile, precum şi instalaţiile aferente acestora, denumite în continuare construcţii, care fac obiectul activităţilor stabilite la alin. (2) sunt cele prevăzute la art. 2 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare.
    (4) Categoria de importanţă a construcţiilor se determină în conformitate cu metodologia de stabilire a categoriei de importanţă a construcţiilor, aprobată prin ordin al ministrului de resort, emis în baza Hotărârii Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Construcţiile provizorii care sprijină sau înlocuiesc temporar o construcţie definitivă sau părţi ale acesteia se încadrează în categoria de importanţă a construcţiei definitive pe care o sprijină sau o înlocuiesc temporar.

    ART. 2
    În sensul prezentului regulament, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) verificator de proiecte - specialist cu activitate în construcţii atestat în unul sau mai multe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, care efectuează verificarea proiectelor în ceea ce priveşte respectarea reglementărilor tehnice şi cerinţelor fundamentale aplicabile prevăzute de lege;
    b) expert tehnic - specialist cu activitate în construcţii atestat în unul sau mai multe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, care efectuează expertiza tehnică a construcţiilor, a execuţiei lucrărilor de construcţii şi, în situaţiile prevăzute de lege, efectuează expertizarea tehnică a proiectelor;
    c) responsabil tehnic cu execuţia - specialist cu activitate în construcţii autorizat, cu atribuţii privind asigurarea calităţii execuţiei lucrărilor de construcţii pe care le coordonează, din punct de vedere tehnic, pe tot parcursul procesului de execuţie;
    d) diriginte de şantier - specialist cu activitate în construcţii autorizat, cu atribuţii privind verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, în conformitate cu documentaţiile tehnice/documentaţiile tehnico-economice aferente.


    ART. 3
    Activităţile prevăzute la art. 1 alin. (2) se efectuează de către specialişti cu activitate în construcţii, după cum urmează:
    a) verificator de proiect atestat, pentru activităţile de verificare a proiectelor;
    b) expert tehnic atestat, pentru expertizarea tehnică a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor;
    c) responsabil tehnic cu execuţia şi diriginte de şantier, pentru activităţile de verificare a calităţii lucrărilor executate.


    ART. 4
    (1) Pentru profesiile reglementate de verificator de proiect atestat şi expert tehnic atestat în România, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este autoritatea competentă în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (3), coroborate cu cele ale lit. A pct. 8 din anexa nr. 3 la Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru profesiile reglementate de responsabil tehnic cu execuţia şi diriginte de şantier în România, Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. este autoritatea competentă în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (3), coroborate cu cele ale lit. A pct. 9 din anexa nr. 3 la Legea nr. 200/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice organizează atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici, pe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, precum şi confirmarea periodică privind exercitarea dreptului de practică al acestora.
    (4) Potrivit art. 21 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. organizează autorizarea responsabililor tehnici cu execuţia şi a diriginţilor de şantier, precum şi confirmarea periodică privind exercitarea dreptului de practică al acestora.

    ART. 5
    Specialiştii cu activitate în construcţii, prevăzuţi la art. 2, îşi pot desfăşura activitatea în condiţiile legii, ca:
    a) persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi în mod individual şi independent, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016;
    b) acţionar/angajat/asociat al unei persoane juridice care are ca obiect de activitate inclusiv cod CAEN 71 Activităţi de arhitectură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică.


    CAP. II
    Verificarea tehnică a proiectelor
    ART. 6
    (1) Verificarea tehnică a proiectelor se efectuează de către specialist/specialişti cu activitate în construcţii atestat/atestaţi ca verificator/verificatori de proiecte, pe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor.
    (2) Verificarea tehnică a proiectelor se realizează potrivit legii, prin grija şi responsabilitatea investitorului/proprietarului/ administratorului, după caz, pe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile stabilite de proiectant/proiectanţi şi precizate în proiect.
    (3) Verificatorul de proiecte este angajat al investitorului/proprietarului/administratorului şi efectuează verificări numai pentru domeniile/subdomeniile de construcţii şi specialităţile pentru instalaţiile aferente construcţiilor pentru care este atestat, corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile.

    ART. 7
    (1) Verificatorul de proiecte îndeplineşte, în condiţiile legii, următoarele atribuţii potrivit domeniului/ domeniilor şi/sau subdomeniului/subdomeniilor de construcţii şi/sau specialităţii/specialităţilor pentru instalaţiile aferente construcţiilor pentru care a fost atestat:
    a) verifică documentaţia tehnică pentru obţinerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism;
    b) verifică în cadrul obiectivelor noi de investiţii: proiectul pentru autorizarea/desfiinţarea executării lucrărilor, proiectul tehnic de execuţie, respectiv piesele scrise dintre care fac parte, nelimitativ, memoriul tehnic general, breviare de calcul, caiete de sarcini, instrucţiuni tehnice de execuţie şi/sau exploatare, programul de control al calităţii execuţiei lucrărilor de construcţii şi piesele desenate, după caz;
    c) verifică în cazul intervenţiilor la construcţii existente: documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, proiectul pentru autorizarea/desfiinţarea executării lucrărilor şi proiectul tehnic de execuţie, respectiv piesele scrise dintre care fac parte, nelimitativ, memoriul tehnic general, breviare de calcul, caiete de sarcini, instrucţiuni tehnice de execuţie şi/sau exploatare, programul de control al calităţii execuţiei lucrărilor de construcţii şi piesele desenate, inclusiv detaliile de execuţie elaborate pe baza expertizei tehnice a construcţiilor existente şi, după caz, a studiilor, auditului ori analizelor de specialitate în raport cu specificul investiţiei, după caz;
    d) verifică documentele tehnice întocmite, după caz, pe parcursul execuţiei lucrărilor, de către proiectant/proiectanţi, cu acordul scris al investitorului/proprietarului/beneficiarului/ administratorului;
    e) întocmeşte, respectiv semnează şi ştampilează referatul de verificare a proiectului care cuprinde, printre altele, date şi informaţii referitoare la respectarea/nerespectarea, după caz, a reglementărilor tehnice şi asigurarea cerinţelor fundamentale aplicabile;
    f) verifică, pentru toate tipurile de obiective de investiţii şi exprimă corespunzător în referatul de verificare a proiectului, concordanţa dintre soluţia tehnică descrisă în memoriile tehnice pe specialităţi, tehnologia de execuţie propusă pentru realizarea obiectivului de investiţii şi caietele de sarcini corespunzătoare, concordanţă reflectată inclusiv în listele de cantităţi de lucrări din proiectul tehnic de execuţie. Evaluările cantităţilor de materiale de construcţii, numărul şi tipul utilajelor şi echipamentelor, al forţei de muncă şi al manoperei, precum şi transportul acestora sunt în responsabilitatea proiectantului de specialitate şi vor fi integrate în devizul general estimativ al proiectului prin grija şi responsabilitatea proiectantului general;
    g) semnează şi ştampilează documentaţiile verificate dacă acestea sunt corespunzătoare din punctul de vedere al cerinţelor stabilite în lege.

    (2) Verificatorul de proiecte întocmeşte şi ţine la zi registrul de evidenţă a proiectelor verificate.

    ART. 8
    În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1), coroborate cu art. 26 alin. (1) şi art. 30 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, potrivit domeniului/ domeniilor şi/sau subdomeniului/subdomeniilor de construcţii şi/sau specialităţii/specialităţilor pentru instalaţiile aferente construcţiilor pentru care a fost atestat, verificatorul de proiecte:
    a) nu poate verifica, semna şi ştampila proiectul/proiectele întocmite de el, proiectul/proiectele la a căror elaborare a participat sau proiectul/proiectele pentru care, în calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiză tehnică;
    b) răspunde în mod solidar cu proiectantul în ceea ce priveşte asigurarea nivelului de calitate a construcţiei/ construcţiilor pentru realizarea cerinţelor fundamentale aplicabile prevăzute în proiect, precum şi pentru concordanţa dintre soluţia tehnică descrisă în memoriile tehnice pe specialităţi, tehnologia de execuţie propusă pentru realizarea obiectivului de investiţii şi caietele de sarcini corespunzătoare, concordanţă reflectată inclusiv în listele de cantităţi de lucrări din proiectul tehnic de execuţie;
    c) efectuează verificarea, din punct de vedere tehnic, a unei documentaţii tehnice/proiect numai pentru domeniul/domeniile şi/sau subdomeniul/subdomeniile de construcţii şi/sau specialitatea/specialităţile pentru instalaţiile aferente construcţiilor, corespunzător cerinţei/cerinţelor fundamentale pentru care a fost atestat.


    CAP. III
    Expertizarea tehnică a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor
    ART. 9
    (1) Expertizarea tehnică a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, denumită în continuare expertizare tehnică, este o activitate complexă care cuprinde, după caz, încercări, relevee, analize şi evaluări, necesare determinării stării tehnice a unei construcţii existente sau nefinalizate, a modului în care au fost executate lucrările de construcţie sau a modului în care un proiect respectă reglementările tehnice în vederea asigurării cerinţelor fundamentale aplicabile prevăzute de lege.
    (2) Expertizarea tehnică se poate realiza şi în următoarele situaţii:
    a) intervenţii la construcţii existente;
    b) în cazul dezastrelor sau accidentelor datorate factorilor naturali sau antropici sau activităţilor tehnologice, în vederea evaluării stării tehnice a construcţiilor avariate;
    c) la solicitarea autorităţii contractante sau a beneficiarului privind proiectul/proiectele sau execuţia lucrărilor şi a construcţiilor;
    d) pentru evaluarea construcţiilor existente la acţiuni seismice şi, după caz, stabilirea de măsuri de intervenţie;
    e) în vederea determinării calităţii tehnice a unor proiecte.


    ART. 10
    Expertizarea tehnică se realizează de către expert/experţi tehnici atestat/atestaţi, în condiţiile legii, pe domenii/subdomenii de construcţii şi specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, corespunzător cerinţelor fundamentale, la solicitarea, după caz, a proprietarilor, administratorilor, investitorilor, autorităţilor cu atribuţii de control, instanţelor judecătoreşti şi/sau a altor părţi interesate.

    ART. 11
    (1) În cazul producerii unor evenimente deosebite din cauza unor factori naturali sau antropici, potrivit prevederilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. sau, după caz, a structurilor proprii de control din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, în vederea evaluării stării tehnice a construcţiilor avariate este obligatorie participarea experţilor tehnici atestaţi pe domeniile/ subdomeniile de construcţii şi specialităţile pentru instalaţiile aferente construcţiilor, corespunzătoare construcţiei/ construcţiilor avariate, în vederea stabilirii condiţiilor de utilizare în continuare ori de dezafectare a acestora.
    (2) În cazul în care expertul tehnic ajunge la concluzia că se impune, în mod justificat, luarea unor măsuri imediate, în vederea prevenirii unor accidente cu urmări grave - victime omeneşti sau pagube materiale, acesta le va aduce la cunoştinţă, în scris, proprietarului/administratorului construcţiei sau investitorului, după caz, care este obligat să le pună în aplicare.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), până la asigurarea prezenţei expertului/experţilor tehnic/tehnici, după caz, Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. sau structurile proprii de control din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, pot dispune măsurile tehnice imediate, de primă necesitate, conform unei proceduri elaborate de Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. şi aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, potrivit art. 41 alin. (2) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau, după caz, conform unor proceduri elaborate la nivelul structurilor prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare.

    ART. 12
    (1) Expertul tehnic realizează expertiza tehnică în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice aplicabile la data realizării acesteia.
    (2) Concluziile şi, după caz, soluţiile şi măsurile de intervenţie propuse şi fundamentate de expertul tehnic în raportul de expertiză tehnică se însuşesc de către proprietarul/ administratorul construcţiei şi stau la baza deciziei de intervenţie pentru punerea în siguranţă a construcţiei în scopul realizării cerinţelor fundamentale aplicabile sau desfiinţarea acesteia, după caz. Expertul tehnic răspunde, potrivit prevederilor art. 26 alin. (3) şi ale art. 30 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, pentru soluţiile date.
    (3) Raportul de expertiză tehnică întocmit, semnat şi ştampilat de către expertul tehnic:
    a) constituie parte a temei de proiectare pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru executarea lucrărilor de intervenţie sau, după caz, de desfiinţare a construcţiei existente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la data elaborării acestora;
    b) se înregistrează în registrul propriu de evidenţă şi în registrul electronic la autoritatea competentă şi se predă, în original, beneficiarului/investitorului/proprietarului, însoţit de copia legitimaţiei de atestare.

    (4) Expertul tehnic verifică, semnează şi ştampilează documentaţiile tehnice, în toate fazele de elaborare ale acestora, în domeniile/subdomeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii pentru care este atestat şi a întocmit expertiza tehnică, pentru confirmarea conformităţii acestora cu raportul de expertiză tehnică.
    (5) Expertul tehnic întocmeşte şi ţine la zi registrul de evidenţă a expertizelor tehnice efectuate.

    CAP. IV
    Verificarea calităţii lucrărilor executate
    ART. 13
    Verificarea calităţii lucrărilor executate la construcţiile noi şi la intervenţiile la construcţiile existente în vederea asigurării nivelului de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale prevăzute de Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, se efectuează de către:
    a) executanţi, prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi;
    b) investitori, prin diriginţi de şantier autorizaţi.


    ART. 14
    (1) Responsabilul tehnic cu execuţia îşi desfăşoară activitatea ca angajat al operatorului/operatorilor economic/economici care execută lucrări de construcţii, în vederea asigurării nivelului de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale prevăzute de lege, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare.
    (2) Dirigintele de şantier îşi desfăşoară activitatea ca angajat al investitorului în vederea verificării execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, pe tot parcursul lucrărilor, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare.

    ART. 15
    (1) Responsabilul tehnic cu execuţia şi dirigintele de şantier îşi desfăşoară activitatea numai în domeniul/ domeniile, respectiv subdomeniul/subdomeniile de construcţii în care au fost autorizaţi.
    (2) Responsabilul tehnic cu execuţia şi dirigintele de şantier întocmesc şi ţin la zi registrul de evidenţă a activităţii şi a lucrărilor de construcţii la care au participat.

    ART. 16
    Persoana fizică atestată sau autorizată nu poate exercita, la aceeaşi investiţie, decât una dintre următoarele activităţi:
    a) verificator de proiecte;
    b) expert tehnic;
    c) responsabil tehnic cu execuţia;
    d) diriginte de şantier.


    ART. 17
    (1) Responsabilul tehnic cu execuţia îndeplineşte, în condiţiile legii, în principal, următoarele atribuţii:
    a) cunoaşte prevederile proiectului tehnic de execuţie, verificat conform legii;
    b) verifică existenţa fişelor şi proiectelor tehnologice de execuţie, a procedurilor de realizare a lucrărilor corespunzătoare caietelor de sarcini din proiectul tehnic de execuţie, planurilor de verificare a execuţiei, proiectelor de organizare a execuţiei lucrărilor, precum şi graficele de realizare a construcţiilor, altele decât cele prevăzute în proiectul tehnic de execuţie;
    c) participă la toate fazele de verificare a execuţiei lucrărilor, inclusiv la fazele determinante prevăzute în planul de control al calităţii lucrărilor de construcţii;
    d) pune la dispoziţia investitorului documentaţia de execuţie întocmită, în vederea constituirii/completării, după caz, a cărţii tehnice a construcţiei;
    e) opreşte execuţia lucrărilor de construcţii când constată neconformităţi care pot afecta calitatea acestora;
    f) opreşte execuţia lucrărilor de construcţii în cazul în care se produc accidente tehnice şi/sau constată abateri de la prevederile proiectului tehnic de execuţie, înştiinţează Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. sau, după caz, structurile proprii de control din cadrul instituţiilor prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, şi permite reluarea lucrărilor numai după remedierea acestora.

    (2) Dirigintele de şantier îndeplineşte, în condiţiile legii, în principal, următoarele atribuţii:
    a) cunoaşte prevederile proiectului pentru autorizarea executării/desfiinţării lucrărilor de construire şi ale proiectului tehnic de execuţie, verificat potrivit legii;
    b) verifică existenţa fişelor şi proiectelor tehnologice de execuţie, a procedurilor de realizare a lucrărilor, planurilor de verificare a execuţiei, proiectelor de organizare a execuţiei lucrărilor, precum şi graficele de realizare a construcţiilor, actualizate prin eventualele dispoziţii de şantier emise pe parcursul derulării lucrărilor;
    c) asigură secretariatul comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor şi întocmeşte, în numele investitorului/proprietarului/ administratorului, documentele de recepţie la terminarea lucrărilor şi constituie cartea tehnică a construcţiei;
    d) participă la toate fazele de verificare a execuţiei lucrărilor, inclusiv la fazele determinante prevăzute în planul de control al calităţii lucrărilor de construcţii;
    e) opreşte execuţia lucrărilor de construcţii când constată neconformităţi care pot afecta calitatea acestora;
    f) opreşte execuţia lucrărilor de construcţii şi înştiinţează Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. sau, după caz, structurile proprii de control din cadrul instituţiilor prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, în cazul în care se produc accidente tehnice şi/sau constată abateri de la prevederile proiectului tehnic de execuţie.


    ART. 18
    Încălcarea prevederilor prezentului regulament de către verificatorii de proiecte, experţii tehnici, responsabilii tehnici cu execuţia şi diriginţii de şantier atrage răspunderea juridică a acestora, în condiţiile legii.

    ART. 19
    Potrivit prevederilor Legii nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane cu atribuţii de control din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. sau, după caz, din cadrul structurilor proprii de control ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    Prevederile prezentului regulament se aplică tuturor factorilor implicaţi în verificarea proiectelor, expertizarea tehnică a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor şi verificarea calităţii lucrărilor executate.

    ART. 21
    În aplicarea prevederilor art. 21 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, dreptul de practică al specialiştilor cu activitate în construcţii atestaţi/autorizaţi, după caz, se acordă pe durată nedeterminată şi se confirmă periodic, din 5 în 5 ani, prin verificarea îndeplinirii cerinţelor iniţiale de atestare/autorizare şi prin vizarea legitimaţiei emise odată cu atestatul/autorizaţia.

    ART. 22
    (1) În aplicarea prevederilor art. 9 lit. o) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, pentru confirmarea periodică a dreptului de practică, specialiştii cu activitate în construcţii atestaţi/autorizaţi participă în calitate de cursanţi la minimum un program de formare/perfecţionare profesională continuă în domeniul pentru care sunt atestaţi/autorizaţi, organizat de către o instituţie sau organizaţie acreditată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior - ARACIS.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se consideră program de formare/perfecţionare profesională continuă predarea de cursuri în calitate de cadru didactic universitar, al căror conţinut este dovedit de fişa disciplinei, corespunzătoare domeniilor pentru care se solicită dovada formării profesionale continue, în domeniile/subdomeniile şi specialităţile în care specialiştii sunt atestaţi/autorizaţi, fiind inclusă în evaluarea necesară pentru confirmarea periodică a dreptului de practică a specialiştilor atestaţi/autorizaţi.

    ART. 23
    În vederea gestionării datelor şi informaţiilor privind specialiştii în construcţii atestaţi, respectiv autorizaţi, precum şi a monitorizării activităţii acestora, se înfiinţează:
    a) un registru electronic de evidenţă a verificatorilor de proiecte atestaţi şi, respectiv, un registru electronic de evidenţă a experţilor tehnici atestaţi, gestionate şi actualizate periodic de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;
    b) un registru electronic de evidenţă a responsabililor tehnici cu execuţia şi, respectiv, un registru electronic de evidenţă a diriginţilor de şantier, gestionate şi actualizate periodic de Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C.


    ART. 24
    (1) Din veniturile proprii constituite la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în baza prevederilor art. 43 alin. (4) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, se efectuează cheltuieli curente şi cheltuieli de capital pentru participarea specialiştilor în calitate de membri în comisiile de examinare/contestaţii pentru atestarea tehnico-profesională ca verificatori de proiecte şi experţi tehnici, astfel cum este prevăzut la art. 43 alin. (5) lit. c) şi d), alin. (7) şi (8) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul de venituri proprii ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
    (2) Indemnizaţia pentru participarea specialiştilor, în calitate de membri, în comisiile de examinare/contestaţii pentru atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici, alţii decât personalul de specialitatea al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se instituie în regim de plată cu ora, potrivit prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile din anexa nr. 1 cap. I lit. A din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016