Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 741 din 25 noiembrie 1961  privind regimul de lucru cu surse de radiaţii nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 741 din 25 noiembrie 1961 privind regimul de lucru cu surse de radiaţii nucleare

EMITENT: CONSILIUL DE MINIŞTRI
PUBLICAT: COLECŢIA DE HOTĂRÎRI ALE CONSILIULUI DE MINIŞTRI nr. 32 din 25 noiembrie 1961

                      EXTRAS

    1. Comitetul pentru Energia Nucleară al Consiliului de Miniştri este singurul organ de stat care autorizează prepararea, depozitarea şi utilizarea substanţelor radioactive, depozitarea sau eliminarea substanţelor radioactive, precum şi depozitarea sau eliminarea reziduurilor acestora şi a materialelor contaminate.
    Pentru importul şi exportul substanţelor radioactive se va cere avizul prealabil al Comitetului pentru Energia Nucleară.
    2. În cadrul Institutului de fizica atomică se înfiinţează Comisia pentru îndrumarea şi controlul unităţilor nucleare, care are următoarele sarcini:
    - avizează proiectele de construcţie şi amenajare a unităţilor nucleare şi propune Comitetului pentru Energia Nucleară autorizarea acestora;
    - urmăreşte modul de utilizare a surselor de radiaţii nucleare;
    - verifică condiţiile de lucru cu aceste surse în unităţile nucleare;
    - propune distribuirea raţională a surselor de radiaţii nucleare şi a aparaturii folosite în tehnica nucleară, care se fabrică în ţară.
    În activitatea sa, aceasta comisie va colabora cu Inspecţia Tehnica de Stat pentru Protecţia Muncii şi cu Institutul de protecţie a muncii al Consiliului Central al Sindicatelor, cu Institutul de igiena din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale, precum şi Direcţia Generală pentru Energie, Metrologie, Standarde şi Invenţii.
    Membrii Comisiei pentru îndrumarea şi controlul unităţilor nucleare îşi exercita atribuţiile în afară obligaţiilor pe care le au în cadrul Institutului de fizică atomică.
    Comisia pentru îndrumarea şi controlul unităţilor nucleare va funcţiona pe baza unui regulament avizat de Consiliul Central al Sindicatelor şi aprobat de Comitetul pentru Energia Nucleara.
    3. Pentru organizarea lucrului cu surse de radiaţii nucleare, în întreprinderile şi instituţiile interesate se vor înfiinţa unităţi nucleare. Prin unitate nucleara se înţelege laboratorul, atelierul, secţia de producţie sau cercetare în care se lucrează cu surse de radiaţii nucleare.
    Unităţile care întreprind lucrări cu surse de radiaţii nucleare sunt obligate să posede autorizaţia Comitetului pentru Energia Nucleară.
    Răspunderea pentru organizarea lucrului cu substanţe radioactive în unităţile nucleare o are şeful unităţii nucleare şi conducătorul întreprinderii sau instituţiei din care face parte unitatea nucleară.
    Asigurarea condiţiilor de protecţie contra radiaţiilor pentru personalul care lucrează sub acţiunea radiaţiilor cade în sarcina şefului unităţii nucleare.
    4. Personalul care lucrează în cadrul unităţilor nucleare va fi dotat cu echipament de protecţie conform anexei din prezenta hotărîre şi a instrucţiunilor de folosire a acestui echipament.
    Echipamentul de protecţie aparţine instituţiei sau întreprinderii din care face parte unitatea nucleară. Întreprinderile şi instituţiile sunt obligate să ia măsuri pentru decontaminarea echipamentului de protecţie în cadrul unităţii nucleare. Este interzisă scoaterea echipamentului de protecţie contaminat în afară unităţii nucleare. De asemenea, decontaminarea aparaturii sau încăperilor, a terenurilor de experienţa etc., cad în sarcina întreprinderii respective.
    5. Pentru personalul care lucrează în cadrul unităţilor nucleare, durata zilei de lucru şi a concediului de odihnă suplimentar se stabileşte astfel:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Categoria unităţii nucleare Durata zilei de lucru Concediul suplimentar
                                        (ore) (zile)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
            I 7 12
           II 6 16
          III 6 18
           IV 6 24
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Categoria unităţii nucleare se stabileşte de comitetul pentru Energie Nucleară, o dată cu eliberarea autorizaţiei.
    6. Persoanele care nu au împlinit vîrsta de 18 ani nu vor putea fi angajate să lucreze în unităţi nucleare.
    7. În scopul pregătirii personalului cu calificare superioară care lucrează în unităţile nucleare, Institutul de fizică atomică va organiza, după necesităţi, cursuri pentru utilizarea izotopilor radioactivi, iar la nevoie un instructaj de protecţie contra radiaţiilor, cu şefii unităţilor nucleare.
    Cheltuielile legate de organizarea acestor cursuri şi a instructajelor vor fi suportate din planul de cheltuieli al Institutului de fizica atomică.
    Salarizarea cadrelor didactice pentru cursuri se va face cu ora, în raport cu funcţia didactica îndeplinită în cadrul cursurilor, conform reglementărilor în vigoare pentru cadrele didactice din învăţămîntul superior.
    Numărul cursanţilor la cursurile pentru utilizarea izotopilor radioactivi, precum şi planul de învăţămînt al acestor cursuri vor fi aprobate de către Comitetul pentru Energia Nucleara. Cursanţii vor fi scoşi din producţie pe toată durata cursurilor.
    Certificatul de absolvire a cursurilor pentru utilizarea izotopilor radioactivi da dreptul persoanei respective de a lucra într-o unitate nucleară.
    Cheltuielile legate de scoaterea din producţie şi de deplasare a cursanţilor vor fi suportate de ministerele şi organele centrale de stat care i-au propus în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    Pentru tehnicienii care lucrează în unităţile nucleare, ministerele şi celelalte organe centrale vor lua măsuri de pregătire a lor la locul de muncă sau, după necesităţi, prin organizarea de cursuri speciale. Comitetul pentru Energia Nucleara va aviza planurile de învăţămînt ale cursurilor respective.
    8. Ministerul Sănătăţii şi Prevederilor Sociale va lua măsuri pentru asigurarea controlului medical la angajare în unităţile nucleare şi controlul medical periodic al personalului care manipulează surse de radiaţii nucleare, sau lucrează sub acţiunea radiaţiilor. De asemenea, va indica măsuri obligatorii cu caracter profilactic şi va stabili tratamentul care trebuie aplicat în cazuri de accidente, precum şi alte măsuri cu caracter medical legate de lucrul, în condiţii de securitate, cu surse de radiaţii nucleare.
    În acest scop, Ministerul Sănătăţii şi Prevederilor Sociale va elabora, în termen de 30 zile de la data prezentei hotărîri, un regulament privind ajutorul medical al personalului care lucrează cu surse de radiaţii nucleare.
    9. Direcţia Generală pentru Energie, Metalurgie, Standarde şi Invenţii va înfiinţa, pînă la 1 ianuarie 1962, un serviciu pentru elaborarea, verificarea şi efectuarea încercărilor de stat a aparatelor dozimetrice şi a aparatelor folosite în măsurarea radiaţiilor nucleare. De asemenea, va asigura compararea surselor radioactive etalon.
    10. Întreprinderile şi instituţiile care depozitează sau utilizează surse de radiaţii nucleare şi nu poseda autorizaţia Comitetului pentru Energie Nucleară vor comunica acestuia, în termen de 30 zile de la data prezentei hotărîri, cantităţile de surse de radiaţii nucleare pe care le deţin.
    11. Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Finanţelor sunt autorizate a suplimenta planul forţelor de muncă şi planul de cheltuieli, necesare pentru funcţionarea şi organizarea unităţilor nucleare.
    12. Prezenta hotărîre nu se aplică:
    a) la lucrul cu substanţe radioactive a căror activitate specifica este mai mică de 0,002 microcurie de element chimic radioactiv pe gram de substanţă;
    b) ....................
    c) la locul cu instalaţii Rontgen medicale.
    13. Comitetul pentru Energia Nucleară va elabora, pînă la 1 ianuarie 1962, instrucţiuni privind regimul de lucru cu surse de radiaţii nucleare. Aceste instrucţiuni vor fi avizate de Comitetul de Stat pentru Probleme de Muncă şi Salarii, de Comitetul Central al Sindicatelor şi de Ministerul Sănătăţii şi Prevederilor Sociale.


    ANEXA 1


                  ECHIPAMENTUL DE PROTECŢIE NECESAR LUCRULUI CU
                SUBSTANŢE RADIOACTIVE SAU ÎN CÎMPURI DE RADIAŢII


    a) Personalul unităţilor nucleare care folosesc surse închise sau surse de neutroni va fi dotat în permanenţă cu echipament de protecţie, compus din:

                                                 buc./om durata
                                                 -------- --------
    - halat medical din pînză 2 1 an
    - bonetă pînză 2 1 an
    - papuci talpă netedă, perechi 2 1 an


    b) Personalul unităţilor nucleare care folosesc surse radioactive deschise va fi dotat, după natura lucrărilor care se execută, cu următorul echipament suplimentar faţă de cel indicat la punctul a):

                                                  buc./om durata
                                                 --------- --------
    - mănuşi autopsie, perechi 2 1 luna
    - şorţ cu pieptar din material plastic 1 1 an
    - mîneci din material plastic, perechi 1 1 an
    - salopetă din doc 1 1 an
    - halat din material plastic 1 1 an
    - mască pentru aerosoli 1 1 an
    - ochelari plexiglas 1 1 an


   c) Personalul care efectuează lucrări speciale, cu posibilitate de contaminare puternică, va folosi la aceste lucrări în plus peste echipamentul de la punctele a şi b:
   - cămaşă de pînză,
   - indispensabili de pînză,
   - ciorapi,
   - costum scafandru din material plastic,
   - cizme înalte din cauciuc,
   - mănuşi cauciuc.
   d) Echipamentul prevăzut la punctele a, b şi c se va elibera cu avizul şefului unităţilor nucleare şi va trebui să fie înlocuit ori de cîte ori nu se mai poate decontamina sub normele admise. Echipamentul care nu se mai poate decontamina sub normele admise se consideră deşeu radioactiv.


                                 --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016