Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 720 din 3 iulie 2002  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.172/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 720 din 3 iulie 2002 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.172/2001

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 526 din 19 iulie 2002
    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. I pct. 22 din Legea nr. 400/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 102/2001 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991, republicată,
    Guvernul României adopta prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.172/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 829 din 21 decembrie 2001, se modifica şi se completează după cum urmează:
    1. Alineatul (1) al articolului 38 va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Persoanele fizice prevăzute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 18/1991, republicată, care au solicitat prin cerere reconstituirea dreptului de proprietate pentru diferenţa dintre suprafaţa primită de familie şi cea adusă în cooperativa agricolă de producţie sau preluată sub orice mod de aceasta, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, potrivit art. 3 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se vor înscrie în anexa nr. 28."

    2. Alineatul (2) al articolului 39 va avea următorul cuprins:
    "(2) După analizarea şi verificarea cererilor şi a actelor doveditoare, conform prevederilor art. 9 alin. (5) şi ale art. 11 din Legea nr. 18/1991, republicată, precum şi ale art. 6 alin. (1), (1^1) şi (1^2) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, comisia locală va completa anexa nr. 29 şi o va inainta comisiei judeţene pentru validare. Valoarea probanta a actelor doveditoare este aceeaşi, indiferent de ordinea mentionarii acestora în textul legii."

    3. Articolul 40 va avea următorul cuprins:
    "ART. 40
    Pentru terenul proprietarilor deposedati, persoane fizice, pe care se afla bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, pentru terenurile pe care sunt amenajate sere sau plantaţii de hamei în funcţiune la data intrării în vigoare a Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, restituirea se face pe alt amplasament, dacă exista suprafeţe suficiente, sau se acordă despăgubiri în condiţiile legii. Aceste persoane se înscriu în anexa nr. 29a)."

    4. Alineatul (1) al articolului 42 va avea următorul cuprins:
    "ART. 42
    (1) În situaţia în care anumite suprafeţe sunt revendicate de doi solicitanţi, dintre care unul este proprietarul deposedat prin măsurile abuzive aplicate în perioada anilor 1945-1959, iar cel de-al doilea este persoana care a fost improprietarita cu teren preluat de la fostul proprietar, teren ce a fost preluat în orice mod de cooperativa sau de stat, se vor restitui în natura ambilor solicitanţi, în limita resurselor de teren existente. Aceste persoane se înscriu în anexa nr. 31."

    5. Articolul 49 va avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    (1) Prefectul, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului şi de preşedinte al comisiei judeţene, va decide sancţionarea primarilor, în calitatea lor de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, care în exercitarea mandatului lor întârzie sau blocheaza în mod nejustificat aplicarea legii, mergand până la suspendarea acestora din funcţia de preşedinte al comisiei locale.
    (2) În cazul în care primarul nu îndeplineşte sau îndeplineşte în mod necorespunzător atribuţiile delegate de stat în aplicarea legilor fondului funciar, prefectul, cu avizul Ministerului Administraţiei Publice, dispune prin ordin măsura şi durata suspendării exercitării funcţiei de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Până la încetarea suspendării aceste atribuţii vor fi îndeplinite de un reprezentant al statului, numit prin ordin al prefectului.
    (3) Prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comisiei judeţene, va întocmi şi va inainta lunar, până la data de 5 a lunii, Ministerului Administraţiei Publice situaţiile centralizatoare pe comune şi pe total judeţ, prevăzute în anexele nr. 28-59, va comunică stadiul acestora, precum şi al realizării aplicării prevederilor Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, inclusiv punerea în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate, propunerile de măsuri şi, după caz, de stabilire a răspunderii pentru primării care împiedica în orice mod reconstituirea dreptului de proprietate în termenele şi în condiţiile stabilite de lege."

    6. Articolul 50 va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    În anexa nr. 37 se înscriu persoanele fizice prevăzute la art. 37-39 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, cărora li se reconstituie dreptul de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru diferenţa dintre suprafaţa primită şi cea avută în proprietate, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, potrivit art. 15 alin. (1) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare."

    7. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
    "ART. 59
    În anexa nr. 45 se înscriu unităţile de învăţământ preuniversitar cu profil agricol sau silvic şi şcolile generale din mediul rural, cărora li se atribuie în folosinţă suprafeţe de teren agricol până la 50 ha din rezerva comisiilor locale, potrivit art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare."

    8. Articolul 64 va avea următorul cuprins:
    "ART. 64
    (1) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru foştii membri de composesorate, obsti de moşneni în devălmăşie, obsti razasesti nedivizate, păduri graniceresti, păduri comunale provenite din păduri graniceresti şi alte forme asociative asimilate acestora, precum şi pentru moştenitorii lor legali, care au formulat cereri în acest sens, se face, de regula, pe vechile amplasamente, în limita stabilită de lege, dar nu mai mult de 20 ha de fiecare titular deposedat, potrivit art. 26 alin. (2) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Restituirea pasunilor şi fanetelor, conform art. 39 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se face prin aplicarea art. 26-28 din aceeaşi lege, în mod corespunzător, şi se evidenţiază în anexa nr. 51.
    (3) Foştii membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor forestiere (composesorate, obsti de moşneni în devălmăşie, obsti razasesti nedivizate, păduri graniceresti, păduri comunale provenite din păduri graniceresti şi alte forme asociative asimilate acestora) sau moştenitorii lor legali care au formulat cereri se înscriu în anexa nr. 54, împreună cu datele stabilite de comisie, referitoare la suprafeţele rezultate prin aplicarea cotei participative la mărimea suprafeţei totale rezultate din acte a terenurilor forestiere din forma asociativa. Retrocedarea pădurilor comunale ce provin din păduri graniceresti se va realiza în cote egale către formele asociative ale foştilor graniceri şi comunelor pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pe care se afla pădurile respective. În aceasta anexa, după înscrierea tuturor solicitărilor dintr-o formă asociativa, se insumeaza datele referitoare la suprafaţa şi se înscriu informaţiile asupra amplasamentului identificat al acesteia.""

    9. Articolul 65 va avea următorul cuprins:
    "ART. 65
    În vederea administrării şi exploatării terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, membrii formelor asociative de tip composesorate, obsti de moşneni, obsti de răzeşi, păduri graniceresti, păduri comunale provenite din păduri graniceresti şi altele sau moştenitorii legali ai acestora se vor constitui într-o asociaţie autorizata de către judecătorie potrivit legii, conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare."

    10. Alineatul (1) al articolului 66 va avea următorul cuprins:
    "ART. 66
    (1) Centrele eparhiale, protoieriile, parohiile, filiile, schiturile, manastirile, înfiinţate până la data intrării în vigoare a legii, care solicită reconstituirea dreptului de proprietate în condiţiile art. 29 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se înscriu în anexa nr. 55."

    11. Articolul 67 va avea următorul cuprins:
    "ART. 67
    Comunele, oraşele şi municipiile care au deţinut în proprietate terenuri forestiere şi care solicită reconstituirea dreptului de proprietate se înscriu în anexa nr. 56, împreună cu datele stabilite de comisia judeteana, referitoare la suprafaţa şi amplasament. Pădurile date în folosinţă comunelor în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 2.315/1954 nu fac obiectul restituirii către acestea."


    ART. 2
    Anexele nr. 20, 27, 29a), 31, 37 şi 45 la regulament se modifica după cum urmează:
    1. La anexa nr. 20 nota de subsol, teza a doua va avea următorul cuprins:
    "În coloana 2 se înscrie suprafaţa agricolă totală stabilită, care nu poate depăşi 50 ha, în echivalent arabil, de familie sau pentru toţi moştenitorii autorului lor."

    2. La anexa nr. 27 se elimina semnatura directorului general al Direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara.
    3. Titlul anexei nr. 29a) va avea următorul cuprins:
    " TABEL NOMINAL
    cuprinzând persoanele fizice ale căror terenuri din extravilanul localităţilor au trecut în proprietatea statului în mod abuziv şi pe care se afla amenajate bazine piscicole, sere sau plantaţii de hamei în funcţiune, care au solicitat prin cereri reconstituirea dreptului de proprietate prevăzut la art. 4^1 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare"

    4. Titlul anexei nr. 31 va avea următorul cuprins:
    " TABEL NOMINAL
    cuprinzând suprafeţele de teren revendicate de 2 solicitanţi, dintre care unul este proprietarul deposedat prin măsurile abuzive aplicate în perioada anilor 1945-1959, iar cel de-al doilea este persoana care a fost improprietarita cu teren preluat de la fostul proprietar, teren ce a fost preluat în orice mod de cooperativa sau de stat, care se vor restitui în natura ambilor solicitanţi, în limita resurselor de teren existente, conform prevederilor art. 6^1 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare"

    5. Titlul anexei nr. 37 va avea următorul cuprins:
    " TABEL NOMINAL
    cuprinzând persoanele fizice prevăzute la art. 37-39 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, cărora li se reconstituie dreptul de proprietate, la cerere, pentru terenurile agricole şi diferenţa dintre suprafaţa primită şi cea avută în proprietate, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, potrivit art. 15 alin. (1) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare"

    6. Titlul anexei nr. 45 va avea următorul cuprins:
    " TABEL NOMINAL
    cuprinzând unităţile de învăţământ preuniversitar cu profil agricol sau silvic şi şcolile generale din mediul rural, cărora li se atribuie în folosinţă gratuita suprafeţe de teren agricol, până la 50 ha, din rezerva comisiilor locale, potrivit art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare"

    7. După anexa nr. 50 se introduce anexa nr. 51 cu următorul cuprins:

    "    ANEXA nr. 51


                                       TABEL NOMINAL

                          cuprinzând foştii membri ai formelor
               asociative, composesorate, obsti de moşneni în devălmăşie,
                  obsti razasesti nedivizate şi alte forme asociative
                  asimilate acestora, precum şi moştenitorii acestora,
                care au formulat cereri de reconstituire pentru terenuri
           agricole, păşuni şi fanete, potrivit art. 39 din Legea nr. 1/2000,
                               cu modificările ulterioare

    ┌──────┬──────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┐
    │ Nr. │ │ Suprafaţa │ │
    │ crt. │ Denumirea │ - ha - │ Observaţii │
    ├──────┼──────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │
    ├──────┼──────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤
    │ . │ │ │ │
    │ . │ │ │ │
    │ . │ │ │ │
    ├──────┼──────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤
    │TOTAL:│ │ │ │
    └──────┴──────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────┘

"



                    PRIM-MINISTRU
                    ADRIAN NASTASE
                    Contrasemnează:
    ---------------
    Ministrul administraţiei publice,

                    Octav Cozmanca
                    Ministrul agriculturii,
                    alimentaţiei şi pădurilor,
                    Ilie Sarbu
                    Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
                    Petru Lificiu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Mihai Nicolae Tanasescu


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016