Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 684 din 5 septembrie 2018  privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 684 din 5 septembrie 2018 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului "E-cultura: Biblioteca digitală a României"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 803 din 19 septembrie 2018
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă Nota de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „E-cultura: Biblioteca digitală a României“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 2
    Finanţarea proiectului prevăzut la art. 1 se asigură din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

    ART. 3
    Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de management a proiectului, răspunde de modul de utilizare a sumei prevăzute în anexă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul culturii şi identităţii naţionale,
                    George Vladimir Ivaşcu
                    Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale,
                    Petru Bogdan Cojocaru
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 5 septembrie 2018.
    Nr. 684.
    ANEXA 1

    NOTĂ DE FUNDAMENTARE
    referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor
    aferente proiectului „E-cultura: Biblioteca digitală a României“
    1. Context general
    Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este autoritatea care asigură protejarea patrimoniului cultural, inclusiv a patrimoniului imaterial, prin crearea cadrului legislativ specific şi prin programe de evaluare, restaurare, conservare şi punere în valoare. În ceea ce priveşte creaţia contemporană, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are misiunea de a susţine şi de a stimula dezvoltarea acestui domeniu, prin asigurarea unei infrastructuri şi a unui cadru juridic, economic şi financiar-fiscal care să răspundă, în acelaşi timp, atât nevoilor creatorilor şi producătorilor (publici sau privaţi), cât şi ale publicului. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este responsabil şi de sprijinirea şi promovarea culturii minorităţilor naţionale şi a multiculturalismului, precum şi de crearea unui cadru specific pentru educaţia culturală şi pentru asigurarea accesului şi participării la actul cultural a publicului din categorii sociale şi zone defavorizate.
    Văzută în contextul mai larg al societăţii informaţionale, digitizarea resurselor culturale este considerată - la nivelul Uniunii Europene - un factor-cheie ce va contribui la îmbunătăţirea accesibilităţii şi a fluxului nefragmentat de informaţii într-o economie a cunoaşterii.
    Într-o lume a digitalului, într-o societate informaţională în care graniţele sunt din ce în ce mai apropiate sau devin inexistente, pericolul pierderii identităţii culturale este unul real.
    Din punctul de vedere al moştenirii culturale, România este o ţară extrem de bogată, context în care digitalizarea patrimoniului cultural reprezintă o soluţie potrivită pentru punerea în valoare a acestei bogăţii.
    Astfel, proiectul de faţă, prin scopul său de digitalizare a patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT moderne, oferă soluţii pentru ca moştenirea culturală să poată fi păstrată şi transmisă şi generaţiilor viitoare. Această situaţie a fost avută în vedere la nivelul Uniunii Europene încă din 2008, când s-a hotărât punerea bazelor Bibliotecii digitale europene „Europeana“ (europeana.eu). Odată cu crearea acesteia a apărut necesitatea ca fiecare ţară membră a Uniunii Europene să furnizeze conţinut digital specific culturii sale.

    2. Date generale privind investiţia propusă
    Titlul proiectului: „E-cultura: Biblioteca digitală a României“
    Beneficiar: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale
    Valoarea totală a proiectului de investiţii este de 53.242 mii lei, inclusiv TVA.
    Durata de realizare a proiectului este de 36 de luni.
    Finanţarea proiectului se realizează din cadrul Programului operaţional Competitivitate, axa prioritară 2 - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, prioritatea de investiţii 2c. - Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, obiectiv specific OS 2.4 - Creşterea gradului de utilizare a internetului, acţiunea 2.3.3 - Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate şi e-cultură - Secţiunea E-cultura.
    Proiectul „E-cultura: Biblioteca digitală a României“ are două mari componente:
    - dezvoltarea unei platforme informatice online de catalog partajat şi bibliotecă digitală numită „CULTURALIA“, disponibilă tuturor instituţiilor culturale din România, precum şi publicului larg;
    – digitizarea şi expunerea online în Biblioteca digitală a României - CULTURALIA a peste 550.000 de elemente digitale (texte, imagini, audiograme, videograme, obiecte digitale 3D)- termenul de bibliotecă în acest context este folosit în sens larg, reprezentând totalul dintre biblioteca tradiţională + muzeu + arhivă.

    Proiectul se va raporta indirect la atingerea obiectivului indicativ privind numărul minim de itemi din Europeana pe care România îl avea de îndeplinit până în 2015, respectiv 789.000. La momentul actual, România figurează în Europeana cu cca 180.000 de itemi. Comisia Europeană consideră proiectul Bibliotecii digitale europene (europeana.eu) cel mai important proiect cultural al său, fiind, prin urmare, firesc ca şi Biblioteca digitală a României (culturalia.ro) să fie considerată un proiect naţional major. Pe lângă semnificaţia culturală, trebuie ţinut cont şi de anticipata sa vizibilitate şi notorietate, precum şi de marele său potenţial ca sursă de material didactic.
    Beneficiarul principal al investiţiei este Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care, având atribuţiile de promovare a patrimoniului cultural şi de coordonare a instituţiilor din domeniul culturii, va utiliza echipamentele achiziţionate şi platforma informatică dezvoltată şi va asigura buna funcţionare a acestora în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin proiect.
    Beneficiarii direcţi ai investiţiei sunt instituţiile deţinătoare de resurse culturale. Aceste instituţii vor avea acces direct la platforma dezvoltată în cadrul proiectului şi vor contribui la dezvoltarea acesteia din punctul de vedere al conţinutului, facilitând astfel schimbul de informaţii instituţional.

    3. Fundamentarea dezvoltării proiectului
    Unul dintre principalele avantaje ale digitalizării patrimoniului cultural al României este conservarea operelor culturale naţionale. Totodată, asigurarea accesului publicului larg la registrele digitale cu elemente de patrimoniu cultural va contribui la sporirea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la moştenirea culturală românească. Portofoliul digital al elementelor culturale naţionale va fi inclus în Biblioteca digitală „Europeana“, ceea ce va contribui la creşterea vizibilităţii României în lume. Digitalizarea reprezintă o modalitate modernă pentru promovarea moştenirii culturale, prin transfer de cunoaştere, inovaţie şi tehnologie, dar şi o cale de a stimula competitivitatea economiei creative şi de a promova turismul cultural.
    În prezent, digitalizarea este recunoscută pe plan internaţional ca fiind un instrument strategic pentru exploatarea resurselor culturale şi ştiinţifice şi pentru „a păstra trecutul şi prezentul în viaţă, pentru viitor“. Digitalizarea moştenirii culturale şi diseminarea acesteia cu ajutorul noilor tehnologii creează noi oportunităţi în toate domeniile. Industria creativă, educaţia, cercetarea şi publicul în general pot avea numeroase avantaje din astfel de iniţiative.
    Digitalizarea presupune captura digitală, transformarea din formă analogă în formă digitală (digitizarea), descrierea şi reprezentarea obiectelor de patrimoniu şi a documentaţiei referitoare la acestea, procesarea, asigurarea accesului la conţinutul digitalizat şi conservarea pe termen lung. Noile tehnologii IT&C oferă soluţii potrivite pentru a rezolva problema conservării patrimoniului cultural. Mai mult decât atât, ele fac posibil accesul nemijlocit şi rapid al populaţiei la moştenirea culturală, fără ca acest lucru să dăuneze colecţiilor valoroase.
    Odată transpus în format electronic, patrimoniul cultural, ştiinţific sau educaţional poate deveni resursă pentru un spectru larg de produse şi servicii informaţionale, în sectoare precum educaţia sau turismul. De aceea, pe termen lung, se consideră că digitizarea resurselor culturale şi oferirea lor prin intermediul unei platforme unice de acces în cadrul unei biblioteci digitale reprezintă un demers cu un considerabil potenţial economic, care poate conduce la creşterea competitivităţii în toată Europa, respectând astfel prevederile Strategiei Europa 2020.

    4. Valoarea şi finanţarea proiectului
    Caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului „E-cultura: Biblioteca digitală a României“
    Titular: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
    Beneficiar: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
    Amplasament: Bd. Unirii nr. 22, sectorul 3, Bucureşti
    Indicatori tehnico-economici

┌─────────────────────────┬────┬───────┐
│- Valoarea totală a │mii │53.242 │
│proiectului, inclusiv TVA│lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Eşalonarea investiţiei │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul I │mii │17.000 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul II │mii │16.000 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul III │mii │20.242 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┴────┴───────┤
│- Capacităţi: │
├─────────────────────────┬────┬───────┤
│• platformă informatică │ │ │
│de tip bibliotecă │nr. │1 │
│digitală şi catalog │ │ │
│partajat │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│• resurse culturale │ │ │
│digitalizate şi expuse în│nr. │550.000│
│Biblioteca digitală a │ │ │
│României │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│• resurse culturale │ │ │
│digitalizate şi furnizate│nr. │200.000│
│către europeana.eu │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Durata de realizare a │luni│36 │
│proiectului │ │ │
└─────────────────────────┴────┴───────┘


    Finanţarea investiţiei
    Finanţarea proiectului se asigură din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016