Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. I Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 7 alineatul (7), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins: "e) prin excepţie de la prevederile lit. d), chinina şi/sau cofeina folosite ca arome în fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie să fie menţionate, prin denumire, în lista ingredientelor prevăzută la art. 5 lit. b), după termenul <<arome>>." 2. Alineatul (2) al articolului 22 va avea următorul cuprins: "(2) Ilustrarea de fructe, legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisă decât în cazul în care fructele sau părţi din fruct - suc de fructe, pulpă de fruct, legumele şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente apar în denumirea sub care se vinde produsul şi sunt înscrise în lista cuprinzând ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. În cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale şi/sau a oricăror alte ingrediente." 3. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu următorul cuprins: "ART. 22^1 (1) În cazul băuturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fără alte modificări, sau după reconstituirea din produse concentrate ori uscate, care conţin cofeină, din orice sursă, în proporţie mai mare de 150 mg/l, următoarea menţiune trebuie să figureze pe etichete în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul: <<Conţinut ridicat de cofeină>>. După această menţiune se înscrie între paranteze conţinutul de cofeină exprimat în mg/100 ml. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori de ceai în cazul în care denumirea sub care se vinde produsul include termenul <<cafea>> sau <<ceai>>." 4. Anexa nr. 1e) "Lista cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei" se completează după cum urmează:
┌────────────────────────────┬──────────────┐
│Ingrediente │Denumire │
├────────────────────────────┼──────────────┤
│"Muşchii scheletici ai │ │
│speciilor de mamifere │ │
│şi păsări, destinaţi │ │
│consumului uman, │ │
│inclusiv ţesuturile interne │ │
│sau aderente, │ │
│pentru care conţinuturile │ │
│totale de grăsime │ │
│şi ţesut conjunctiv nu │ │
│depăşesc valorile │ │
│înscrise mai jos şi când │ │
│carnea constituie │ │
│un ingredient al unui alt │ │
│produs alimentar. │ │
│Se exclud din prezenta │<<..... carne │
│definiţie produsele │(cărnuri)>> │
│care se supun definiţiei │urmat de │
│<<carne separată │numele*) │
│mecanic>>. │speciilor │
│Diafragma şi muşchii │de animale din│
│maseteri fac parte din │care provine │
│grupa muşchilor scheletici, │ │
│în timp ce inima, │ │
│limba, muşchii capului │ │
│(alţii decât cei │ │
│maseteri), carpieni, │ │
│tarsieni şi cei ai │ │
│cozii se exclud. │ │
│ │ │
│Conţinutul maxim de grăsime │ │
│şi ţesut conjunctiv │ │
│pentru ingredientele │ │
│desemnate prin termenul │ │
│<<carne (cărnuri)>>: │ │
│ │*) Pentru │
│ │etichetarea în│
│ │limba engleză,│
│ │această │
├──────────┬────────┬────────┤denumire poate│
│ │Conţinut│Conţinut│fi │
│Speciile │de │de ţesut│înlocuită cu │
│ │grăsimi │conjun- │numele │
│ │(%) │ctiv*1) │generic al │
│ │ │(%) │ingredientului│
│ │ │ │din specia │
├──────────┼────────┼────────┤animală │
│Mamifere │ │ │respectivă. │
│(altele │ │ │ │
│decât │ │ │ │
│iepurii şi│ │ │ │
│porcinele)│ │ │ │
│şi │25 │25 │ │
│specii │ │ │ │
│amestecate│ │ │ │
│în │ │ │ │
│care │ │ │ │
│predomină │ │ │ │
│mamiferele│ │ │ │
├──────────┼────────┼────────┤ │
│Porcine │30 │25 │ │
├──────────┼────────┼────────┤ │
│Păsări şi │15 │10 │ │
│iepuri │ │ │ │
├──────────┴────────┴────────┤ │
│ │ │
│*1) Conţinutul ţesutului │ │
│conjunctiv este │ │
│calculat pe baza raportului │ │
│dintre conţinutul │ │
│de colagen şi conţinutul de │ │
│proteine din │ │
│carne. Conţinutul de colagen│ │
│se obţine prin │ │
│multiplicarea conţinutului │ │
│de hydroxiprolină │ │
│cu 8. │ │
│Dacă aceste limite maxime │ │
│sunt depăşite, │ │
│dar toate celelalte criterii│ │
│pentru definirea │ │
│cărnii (cărnurilor) sunt │ │
│respectate, │ │
│conţinutul de carne │ │
│(cărnuri) trebuie │ │
│recalculat şi redus │ │
│corespunzător, iar în │ │
│lista de ingrediente trebuie│ │
│să se menţioneze │ │
│pe lângă termenul <<carne │ │
│(cărnuri)>> prezenţa │ │
│grăsimii şi/sau a │ │
│ţesuturilor conjunctive." │ │
└────────────────────────────┴──────────────┘
ART. II Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, până la data de 1 iulie 2005. PRIM-MINISTRU ADRIAN NĂSTASE Contrasemnează: Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Rovana Plumb Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu Bucureşti, 7 aprilie 2004. Nr. 511.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.