Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 511 din 7 aprilie 2004  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 511 din 7 aprilie 2004 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 348 din 21 aprilie 2004
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 7 alineatul (7), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) prin excepţie de la prevederile lit. d), chinina şi/sau cofeina folosite ca arome în fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie să fie menţionate, prin denumire, în lista ingredientelor prevăzută la art. 5 lit. b), după termenul <<arome>>."

    2. Alineatul (2) al articolului 22 va avea următorul cuprins:
    "(2) Ilustrarea de fructe, legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisă decât în cazul în care fructele sau părţi din fruct - suc de fructe, pulpă de fruct, legumele şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente apar în denumirea sub care se vinde produsul şi sunt înscrise în lista cuprinzând ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. În cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale şi/sau a oricăror alte ingrediente."

    3. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 22^1
    (1) În cazul băuturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fără alte modificări, sau după reconstituirea din produse concentrate ori uscate, care conţin cofeină, din orice sursă, în proporţie mai mare de 150 mg/l, următoarea menţiune trebuie să figureze pe etichete în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul: <<Conţinut ridicat de cofeină>>. După această menţiune se înscrie între paranteze conţinutul de cofeină exprimat în mg/100 ml.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori de ceai în cazul în care denumirea sub care se vinde produsul include termenul <<cafea>> sau <<ceai>>."

    4. Anexa nr. 1e) "Lista cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei" se completează după cum urmează:

┌────────────────────────────┬──────────────┐
│Ingrediente │Denumire │
├────────────────────────────┼──────────────┤
│"Muşchii scheletici ai │ │
│speciilor de mamifere │ │
│şi păsări, destinaţi │ │
│consumului uman, │ │
│inclusiv ţesuturile interne │ │
│sau aderente, │ │
│pentru care conţinuturile │ │
│totale de grăsime │ │
│şi ţesut conjunctiv nu │ │
│depăşesc valorile │ │
│înscrise mai jos şi când │ │
│carnea constituie │ │
│un ingredient al unui alt │ │
│produs alimentar. │ │
│Se exclud din prezenta │<<..... carne │
│definiţie produsele │(cărnuri)>> │
│care se supun definiţiei │urmat de │
│<<carne separată │numele*) │
│mecanic>>. │speciilor │
│Diafragma şi muşchii │de animale din│
│maseteri fac parte din │care provine │
│grupa muşchilor scheletici, │ │
│în timp ce inima, │ │
│limba, muşchii capului │ │
│(alţii decât cei │ │
│maseteri), carpieni, │ │
│tarsieni şi cei ai │ │
│cozii se exclud. │ │
│ │ │
│Conţinutul maxim de grăsime │ │
│şi ţesut conjunctiv │ │
│pentru ingredientele │ │
│desemnate prin termenul │ │
│<<carne (cărnuri)>>: │ │
│ │*) Pentru │
│ │etichetarea în│
│ │limba engleză,│
│ │această │
├──────────┬────────┬────────┤denumire poate│
│ │Conţinut│Conţinut│fi │
│Speciile │de │de ţesut│înlocuită cu │
│ │grăsimi │conjun- │numele │
│ │(%) │ctiv*1) │generic al │
│ │ │(%) │ingredientului│
│ │ │ │din specia │
├──────────┼────────┼────────┤animală │
│Mamifere │ │ │respectivă. │
│(altele │ │ │ │
│decât │ │ │ │
│iepurii şi│ │ │ │
│porcinele)│ │ │ │
│şi │25 │25 │ │
│specii │ │ │ │
│amestecate│ │ │ │
│în │ │ │ │
│care │ │ │ │
│predomină │ │ │ │
│mamiferele│ │ │ │
├──────────┼────────┼────────┤ │
│Porcine │30 │25 │ │
├──────────┼────────┼────────┤ │
│Păsări şi │15 │10 │ │
│iepuri │ │ │ │
├──────────┴────────┴────────┤ │
│ │ │
│*1) Conţinutul ţesutului │ │
│conjunctiv este │ │
│calculat pe baza raportului │ │
│dintre conţinutul │ │
│de colagen şi conţinutul de │ │
│proteine din │ │
│carne. Conţinutul de colagen│ │
│se obţine prin │ │
│multiplicarea conţinutului │ │
│de hydroxiprolină │ │
│cu 8. │ │
│Dacă aceste limite maxime │ │
│sunt depăşite, │ │
│dar toate celelalte criterii│ │
│pentru definirea │ │
│cărnii (cărnurilor) sunt │ │
│respectate, │ │
│conţinutul de carne │ │
│(cărnuri) trebuie │ │
│recalculat şi redus │ │
│corespunzător, iar în │ │
│lista de ingrediente trebuie│ │
│să se menţioneze │ │
│pe lângă termenul <<carne │ │
│(cărnuri)>> prezenţa │ │
│grăsimii şi/sau a │ │
│ţesuturilor conjunctive." │ │
└────────────────────────────┴──────────────┘



    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, până la data de 1 iulie 2005.



                    PRIM-MINISTRU
                    ADRIAN NĂSTASE
                    Contrasemnează:
                    Preşedintele Autorităţii Naţionale
                    pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Rovana Plumb
                    Ministrul sănătăţii,
                    Ovidiu Brînzan
                    Ministrul agriculturii,
                    pădurilor şi dezvoltării rurale,
                    Ilie Sârbu

    Bucureşti, 7 aprilie 2004.
    Nr. 511.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016