Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 454 din 15 aprilie 1970  privind regimul de stabilire a cheltuielilor speciale de export    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 454 din 15 aprilie 1970 privind regimul de stabilire a cheltuielilor speciale de export

EMITENT: Consiliul de Miniştri
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 42 din 4 mai 1970
        Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte:
    ART. 1
        Produsele destinate exportului în condiţii de calitate şi ambalare prevăzute în standarde sau norme interne se livrează la preţurile cu ridicata sau de calcul în vigoare.
        Pentru produsele livrate la export, care prezintă diferenţe calitative sau ca formă de prezentare faţă de cele pentru care există preţuri legal stabilite şi care necesită alte costuri, ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, centralele industriale şi celelalte organizaţii economice cu statut de centrală, precum şi unităţile economice, vor stabili, potrivit competenţelor legale, preţuri cu ridicata sau de calcul corespunzătoare.
        Pentru produsele destinate exportului executate pe bază de comenzi izolate sau întîmplătoare, organele menţionate la alineatul precedent vor stabili preţuri cu ridicata potrivit prevederilor Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 1087/1960 privind modul de stabilire a preţurilor cu ridicata şi cu amănuntul la produsele ce se fabrică într-un număr restrîns de exemplare.
        Ministerele, celelalte organe centrale şi unităţile furnizoare, împreună cu întreprinderile de comerţ exterior, vor lua măsuri ca la exportul produselor care prezintă diferenţe de calitate sau ca formă de prezentare faţă de cele prevăzute în standarde sau norme interne şi pentru care se stabilesc preţuri potrivit prevederilor prezentului articol, să se obţină preţuri externe care să asigure recuperarea cheltuielilor efectuate în plus.

    ART. 2
        În cazul în care pentru unele produse care au preţuri stabilite se solicită anumite dotări suplimentare, care nu duc la modificarea caracteristicilor de bază ale produsului, acestea se vor specifica separat în factură, la preţurile cu ridicata sau de calcul în vigoare plus cheltuielile de aprovizionare şi montare. De asemenea, se vor specifica separat în factură diferenţele de preţ determinate de înlocuirea unor dispozitive şi aparate, sporurile de preţ şi primele de calitate legale în vigoare, precum şi ambalajele şi cheltuielile efective de ambalare, în cazul în care acestea nu sînt incluse în preţurile cu ridicata sau de calcul stabilite potrivit prevederilor articolului 1.
        Ministerele, celelalte organe centrale şi unităţile furnizoare, împreună cu întreprinderile de comerţ exterior, vor lua măsuri ca prin preţurile externe să se recupereze cheltuielile făcute în plus, prevăzute în alineatul precedent.

    ART. 3
        La produsele destinate exportului la care, faţă de condiţiile prevăzute în standarde sau norme interne se efectuează unele operaţiuni pentru finisări sau condiţionări speciale, îmbunătăţiri constructive de mică valoare, inscripţionări, marcaje speciale şi alte asemenea operaţiuni care nu schimbă caracteristicile de bază tehnice sau calitative ale produsului, se vor stabili cheltuieli speciale de export. Aceste cheltuieli vor trebui să fie recuperate prin preţurile externe, astfel încît să se asigure cel puţin eficienţa economică ce se realizează la exportul aceloraşi produse, pentru care nu se efectuează asemenea cheltuieli.
        În devizele care stau la baza fundamentării cheltuielilor speciale de export se va include rentabilitatea avută în vedere la stabilirea cheltuielilor suplimentare care s-au aplicat pînă la 31 martie 1970, fără a putea depăşi însă 6%.
        Cheltuielile speciale de export vor putea fi diferenţiate pe relaţii, pe loturi şi partizi, în funcţie de condiţiile prevăzute pentru fiecare export în parte.

    ART. 4
        În preţurile cu ridicata sau de calcul care se stabilesc potrivit prevederilor articolului 1, precum şi în cheltuielile speciale de export care se stabilesc potrivit prevederilor articolului 3, nu se pot include cheltuielile efectuate pentru aducerea produsului la condiţiile de calitate sau ambalare prevăzute în standarde sau norme interne.

    ART. 5
        Cheltuielile speciale de export se stabilesc de ministere, celelalte organe centrale economice şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, pentru produsele livrate la export de unităţile economice subordonate.
        Organele prevăzute la alineatul precedent vor putea acorda competenţă de stabilire a cheltuielilor speciale de export centralelor industriale şi celorlalte organizaţii economice cu statut de centrală, precum şi unităţilor economice subordonate. Acestea vor putea stabili cheltuieli speciale de export numai în cazul cînd se asigură pe total în realizarea eficienţei economice rezultate pe baza indicatorilor de plan stabiliţi pentru produsul sau grupa de produse care fac obiectul exportului organizaţiei sau unităţii economice respective.
        Cheltuielile speciale de export pentru produsele livrate către întreprinderile de comerţ exterior în condiţiile articolului 12 din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2424/1969 privind aplicarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii activităţii de comerţ exterior, se stabilesc potrivit prevederilor prezentului articol, cu acordul întreprinderii de comerţ exterior prin care se efectuează exportul.

    ART. 6
        La stabilirea cheltuielilor speciale de export, organele şi organizaţiile prevăzute la articolul 5 vor lua măsuri de reducere a costurilor necesare pentru efectuarea operaţiunilor suplimentare determinate de condiţiile solicitate la export. De asemenea, vor lua măsuri pentru reducerea cheltuielilor care se decontează pentru operaţiunile speciale la mărfurile destinate exportului, în toate cazurile în care acestea sînt mai mari decît cheltuielile efective plus rentabilitatea de 6%, sau atunci cînd condiţiile solicitate de clienţii externi nu mai justifică aplicarea acestor cheltuieli.
        Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti răspund de modul cum organizaţiile economice subordonate stabilesc şi aplică cheltuielile speciale de export şi vor lua măsuri de reducere continuă a acestora, în vederea creşterii eficienţei economice a exportului.

    ART. 7
        Unităţile economice furnizoare de mărfuri la export, împreună cu cele producătoare de ambalaje, vor lua măsuri pentru însuşirea în producţie a unor ambalaje cît mai economicoase, pentru reducerea greutăţii acestora şi folosirea de materiale înlocuitoare, pentru a se asigura reducerea cheltuielilor cu ambalajele, economisirea materialelor utilizate la confecţionarea lor, în special a celor deficitare, cum sînt tabla, lemnul, firele textile, precum şi pentru reducerea importului de ambalaje.
        La elaborarea planurilor anuale de export, ministerele şi celelalte organe centrale furnizoare de mărfuri la export vor stabili şi măsurile care urmează a fi luate de unităţile economice subordonate, pentru realizarea sarcinilor prevăzute la alineatul precedent. Măsurile luate şi influenţele financiare care rezultă din aplicarea acestora se vor comunica Comitetului de Stat al Planificării, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comerţului Exterior şi Comitetului de Stat pentru Preţuri.
        Exportul produselor pentru care se utilizează ambalaje confecţionate din materii prime la care se poate obţine o eficienţă superioară produsului ambalat, precum şi folosirea de ambalaje din import la mărfurile destinate exportului, se pot face numai cu aprobarea Ministerului Comerţului Exterior.

    ART. 8
        Pentru produsele destinate exportului, care pînă în prezent s-au livrat la preţurile cu ridicata sau de calcul în vigoare plus cheltuielile suplimentare de export, preţurile cu ridicata sau de calcul pentru export se vor stabili potrivit prevederilor articolului 1 alineatul 2 din prezenta hotărîre, de către ministere, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti. Aceste preţuri nu vor putea depăşi preţurile cu ridicata sau de calcul în vigoare plus cheltuielile suplimentare de export practicate pînă la 31 martie 1970 şi se vor stabili numai după analiza eficienţei exportului produsului respectiv şi după verificarea realităţii acestor cheltuieli, ţinîndu-se seama de sarcinile de reducere a cheltuielilor de export prevăzute la articolul 10.

    ART. 9
        Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, centralele industriale şi celelalte organizaţii economice cu statut de centrală şi unităţile economice furnizoare de mărfuri la export, împreună cu întreprinderile de comerţ exterior, vor lua măsuri ca la produsele destinate exportului pentru care s-au stabilit preţuri în condiţiile prezentei hotărîri, pentru care s-au efectuat cheltuieli în plus pentru ambalaje, dotări suplimentare sau alte cheltuieli de export, să obţină preţuri externe corespunzătoare, ţinînd seama de toate cheltuielile făcute pentru exportul acestor produse.

    ART. 10
        Ministerele şi celelalte organe centrale furnizoare de mărfuri la export vor lua măsuri pentru reducerea cheltuielilor de export, astfel încît să se asigure realizarea în anul 1970 a economiilor prevăzute în anexa la prezenta hotărîre*).
        *) Anexa se comunică prin grija Secretariatului General al Consiliului de Miniştri.

        Comitetul de Stat al Planificării, Ministerul Finanţelor, Comitetul de Stat pentru Preţuri şi Ministerul Comerţului Exterior, împreună cu ministerele şi organele centrale economice, vor analiza posibilitatea reducerii în continuare a cheltuielilor de export în vederea obţinerii unor economii suplimentare faţă de cele prevăzute în anexă.
        Se autoriză Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Finanţelor ca pe baza propunerilor prezentate de ministere, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, să modifice indicatorii economici şi financiari planificaţi pe anul 1970, cu influenţele ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărîri.

    ART. 11
        Prevederile prezentei hotărîri se aplică de la data de 1 aprilie 1970. Pe aceeaşi dată se abrogă prevederile Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 4144/1953 pentru modificarea unor dispoziţii ale Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 587/1952 şi articolul 21 din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2424/1969 privind aplicarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii activităţii de comerţ exterior.



                                        p. Preşedintele Consiliului de Miniştri,
                                                      ILIE VERDEŢ

        Bucureşti, 15 aprilie 1970.
        Nr. 454.

                                     ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016