Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (2) şi art. 3 alin. (4) din Legea nr. 141/2015 privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
(1) Se aprobă modelul steagului comunei Groşii Ţibleşului, judeţul Maramureş, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale modelului steagului comunei Groşii Ţibleşului, judeţul Maramureş, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
Vasile-Daniel Suciu
Bucureşti, 3 iulie 2019.
Nr. 448.
ANEXA 1
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
ANEXA 2
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale modelului steagului comunei Groşii Ţibleşului, judeţul Maramureş
Descrierea steagului
Steagul comunei Groşii Ţibleşului este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea steagului de 2/3, având câmpul despicat, cu partea dreaptă de culoare albastră, iar partea stângă de culoare galbenă, cu stema localităţii trecând peste despicare.
În partea laterală dreaptă este inscripţionat statutul localităţii - „Comuna“, iar în partea stângă denumirea „Groşii Ţibleşului“, cu litere de culoare neagră.
Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lăţime.
Semnificaţiile elementelor şi ale culorilor steagului
Descrierea stemei
Stema comunei Groşii Ţibleşului se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată.
În partea superioară, în câmp roşu, se află un dragon de argint, cu cap de lup spre dreapta, cu gura deschisă, care se continuă cu un corp de şarpe (stindardul dacic).
În partea dreaptă, în câmp de aur, se află un brad natural (de culoare verde).
În partea stângă, în câmp albastru, pe o terasă de argint vălurită cu negru se află un cocor, văzut din profil spre dreapta, ţinând în gheara dreaptă o sabie cu vârful în sus, totul de argint, ieşind dintr-o coroană cu fleuroane de aur.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate
Stindardul dacic reprezintă simbolul vieţii veşnice şi al înţelepciunii la strămoşii noştri daci; se justifică datorită istoriei multimilenare a acestei localităţi, dovedită prin descoperiri arheologice.
Bradul simbolizează bogăţia silvică a zonei.
Cocorul (cocostârcul) reprezintă elementul preluat din blazonul familiei nobile române Bechiş, înnobilată la 3 ianuarie 1583 de împăratul Rudolf al II-lea şi reconfirmată cu titluri nobiliare. Acesta semnifică continuitatea de astăzi a familiilor nobile Bechiş pe teritoriul comunei. În termeni populari, locuitorii din comuna Groşii Ţibleşului sunt porecliţi cocostârci.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Culoarea galbenă (sau aur) reprezintă pământul, este simbolul forţei şi bogăţiei; reprezintă bogăţia şi holdele aurii din timpul verii.
Culoarea albastră (sau azur) reprezintă apa, dar şi aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi buna-credinţă.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: