Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 423 din 20 iunie 2019  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 423 din 20 iunie 2019 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 531 din 28 iunie 2019
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 18 noiembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 8 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) are experienţă de cel puţin 2 ani în ultimii 5 ani în ocupaţia sau, după caz, în activitatea pentru care se organizează ucenicia;"

    2. La articolul 10, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Planificarea orară a pregătirii teoretice şi practice a ucenicilor se stabileşte de comun acord între angajator şi furnizorul de formare profesională, în funcţie de programul de lucru al angajatorului, cu respectarea particularităţilor specifice ale ucenicilor şi a reglementărilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea muncii."

    3. La articolul 18, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Prin sintagma «durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă», prevăzută la art. 6 alin. (5) lit. e) din lege, se înţelege durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore pentru pregătirea teoretică şi practică, pe niveluri de calificare, respectiv:
    a) 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare;
    b) 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare;
    c) 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare;
    d) 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
    (2) Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă se organizează pe durata contractului de ucenicie, după încheierea perioadei de probă, potrivit planificării prevăzute la art. 10 alin. (3)."

    4. La articolul 20, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Documentele necesare persoanelor prevăzute la art. 19 alin. (1) în vederea încheierii contractului de ucenicie sunt:"

    5. La articolul 20 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că în ultimii 2 ani nu i-a încetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui şi nu deţine acte de calificare/absolvire sau certificate de competenţe profesionale, cu recunoaştere naţională, în domeniul de activitate pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă."

    6. La articolul 20 alineatul (2), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că în ultimii 2 ani nu i-a încetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui şi nu deţine acte de calificare/absolvire sau certificate de competenţe profesionale, cu recunoaştere naţională, în domeniul de activitate pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă."

    7. După articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 20^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    Prin «motive imputabile ucenicului», în sensul art. 20 alin. (1) şi (2), lit. f), se înţelege:
    a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 61 lit. a) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) încetarea raportului de muncă prin demisie, conform art. 81 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. Articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Femeile aflate în situaţia prevăzută la art. 7 alin. (3) din lege au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul în care contractul de ucenicie nu încetează de drept în perioada suspendării, prin acordul părţilor, contractul de ucenicie poate fi prelungit conform art. 82 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea finalizării programului de formare profesională.
    (3) În cazul în care în perioada suspendării, contractul de ucenicie încetează respectând prevederile art. 49 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorul de formare profesională eliberează o adeverinţă din care să reiasă numărul orelor de pregătire teoretică şi practică efectuate de ucenic în cadrul programului de ucenicie.
    (4) Pe baza adeverinţei prevăzute la alin. (3), persoana care a avut calitatea de ucenic se poate înregistra la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, unde i se asigură servicii specializate, conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru valorificarea orelor de pregătire teoretică şi practică efectuate."

    9. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Perioada de probă, prevăzută la art. 9 alin. (2) din lege, este inclusă în durata pentru care se încheie contractul de ucenicie.
    (2) Persoana selectată în vederea angajării ca ucenic este informată de angajator cu privire la durata perioadei de probă."

    10. La articolul 27, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Contractul de prestări servicii de formare profesională, prevăzut la alin. (1), se încheie după finalizarea perioadei de probă."

    11. La articolul 33, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    (1) Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, prevăzute la art. 16 alin. (2) din lege, angajatorul încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, o convenţie conform modelului prevăzut în anexa nr. 5."

    12. La anexa nr. 1, punctul Q.5 se abrogă.
    13. Anexa nr. 5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.




                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Elena Solomonesc,
                    secretar de stat
                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Ecaterina Andronescu

    Bucureşti, 20 iunie 2019.
    Nr. 423.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 5 la norme)
    CONVENŢIE
    Nr. ......../............
    Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului ................/Municipiului Bucureşti, reprezentată prin doamna/domnul ...................., având funcţia de ............, denumită în continuare agenţia, şi persoana juridică (fizică) ............, cu sediul/adresa în ..............., judeţul .........., telefon .........., cod fiscal (CUI) ............., cont IBAN ..........., deschis la Banca ........................, reprezentată prin doamna/domnul .................., având funcţia de ..................., denumită în continuare angajatorul, convin următoarele:
    1. Angajatorul se obligă:
    a) să menţină raporturile de muncă ale doamnei/domnului ......................, având CNP .................................., încadrată/încadrat în muncă conform prevederilor legale din Contractul de ucenicie la locul de muncă nr. ............., încheiat în data de .................., cu perioada de probă de …….. care expiră la data de ..........................., durata contractului fiind de la data de ................ la data de ...................... ;
    b) să restituie în totalitate agenţiei sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru ucenic plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării contractului de ucenicie, în cazul în care contractul de ucenicie prevăzut la lit. a) încetează anterior datei expirării perioadei pentru care a fost încheiat acest contract, în temeiul art. 18 alin. (2) din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, cu modificările ulterioare;
    c) să depună la agenţie, pentru verificarea şi acordarea sumei cuvenite lunar, potrivit art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, următoarele documente:
    - tabelul nominal întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
    – fişa de evidenţă zilnică a salariaţilor şi statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator;
    – raportul de monitorizare a planului de activitate a ucenicului prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, cu modificările şi completările ulterioare;

    d) să comunice agenţiei orice modificare a condiţiilor care au condus la încheierea prezentei convenţii, derularea acesteia şi acordarea sumei prevăzute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare;
    e) să comunice agenţiei orice modificare a datelor sale de identificare şi a contului deţinut la bancă, inclusiv modificările care intervin în cazul sediului/adresei şi al datelor de contact.

    2. Agenţia se obligă să acorde suma cuvenită potrivit art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare, în conformitate cu prevederile legale, prin plata acesteia conform prevederilor art. 36 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. Agenţia are dreptul de a controla:
    a) îndeplinirea condiţiilor legale pentru încheierea prezentei convenţii, derularea acesteia şi acordarea sumelor prevăzute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare;
    b) respectarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute de prezenta convenţie.

    4. În situaţia constatării nerespectării condiţiilor legale avute în vedere la încheierea prezentei convenţii, pe perioada derulării acesteia şi pentru acordarea sumelor prevăzute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi a nerespectării de către angajator a obligaţiilor sale, agenţia va aplica sancţiunile prevăzute de lege şi va recupera debitele conform legii.
    5. Angajatorul, prin prezenta convenţie, declară pe propria răspundere, sub sancţiunea prevăzută de Codul penal pentru fals în declaraţii, următoarele:
    a) nu se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, nu are activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora, la momentul încheierii convenţiei;
    b) în ultimul an nu a fost în raporturi de muncă cu persoana menţionată la pct. 1 lit. a);
    c) anterior încheierii contractului de ucenicie, nu a avut un alt contract de ucenicie cu persoana menţionată la pct. 1 lit. a), pentru aceeaşi calificare;
    d) nu organizează programe de ucenicie în acelaşi domeniu de activitate în care ucenicul de la pct. 1 lit. a) deţine deja o calificare ce cuprinde competenţele propuse a fi dobândite prin noul program de ucenicie.


    Întocmită în două exemplare, dintre care un exemplar pentru Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului ............./Municipiului Bucureşti şi un exemplar pentru .................. .
    Data .................
    Agenţia
    Director executiv,
    ....................
    (L.S.)
    Angajatorul
    Reprezentant legal,
    ....................
    (L.S.)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016