Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 404 din 31 mai 2017  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 404 din 31 mai 2017 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 457 din 19 iunie 2017
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 309 din 6 mai 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatele (1), (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Scopul Programului naţional constă în înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, în aplicarea dispoziţiilor art. 9 alin. (23) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
    (2) Înregistrarea sistematică a imobilelor se realizează în cadrul unui proces complex, care include în principal următoarele: realizarea de campanii de informare şi conştientizare publică a proprietarilor, respectiv a posesorilor şi a altor deţinători, identificarea imobilelor, a titularilor drepturilor reale şi a posesorilor acestora, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deţinători, integrarea şi prelucrarea datelor şi întocmirea documentelor cadastrale, afişarea publică, în condiţiile Legii, a documentelor cadastrale, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului, inclusiv în ceea ce priveşte contestarea calităţii de posesor, actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare, emiterea şi plata certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, în termenele şi condiţiile prevăzute de art. 9 alin. (7)-(9) din Lege.
    (3) Finanţarea Programului naţional se asigură din sursele financiare prevăzute de art. 9 alin. (3) din Lege."

    2. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Agenţia Naţională este beneficiar al axei prioritare 11 din Programul operaţional regional 2014-2020 - Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară şi beneficiază de cofinanţare în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Principalele activităţi care se realizează potrivit Legii, precum şi sumele estimate din venituri proprii ale Agenţiei Naţionale şi cele provenite din fonduri europene structurale şi de investiţii, necesare pentru realizarea Programului naţional în perioada 2015-2023, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre."

    3. La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru plata lucrărilor de înregistrare sistematică finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale, realizate prin oricare dintre modalităţile prevăzute de art. 9 alin. (23), (29), (34^1), (34^2) şi (34^5) din Lege, Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale aprobă alocarea anuală a sumelor necesare finanţării, până la finalizarea înregistrării sistematice la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comună, oraş şi sectoarele municipiului Bucureşti, în condiţiile legii."

    4. La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În aplicarea hotărârii Consiliului de administraţie prevăzute la alin. (2), directorul general al Agenţiei Naţionale va dispune publicarea Planului de acţiuni anual aprobat pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale."

    5. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Nominalizarea unităţilor administrativ-teritoriale din mediul rural ce vor beneficia de lucrări de înregistrare sistematică finanţate din fonduri europene structurale şi de investiţii se realizează, conform Programului operaţional regional 2014-2020, prin aplicarea unor criterii de prioritizare, de către o comisie interministerială ce se constituie în condiţiile legii şi ai cărei membri se desemnează prin decizie a prim-ministrului.
    (2) Membrii comisiei interministeriale sunt reprezentanţi, la nivel de decizie, ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor şi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, propuşi prin ordin al ministrului, respectiv al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
    (3) Comisia interministerială îşi desfăşoară activitatea pe baza unui regulament de organizare şi funcţionare elaborat de Agenţia Naţională şi aprobat prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii. Preşedintele comisiei este ales dintre membrii prevăzuţi la alin. (2). Secretariatul comisiei interministeriale este asigurat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. La lucrările comisiei este invitat, cu rol de observator, câte un reprezentant al Direcţiei Generale de Politică Regională şi Urbană din cadrul Comisiei Europene, Ministerului Mediului, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Agenţiei Naţionale pentru Romi, Asociaţiei Comunelor din România şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
    (4) Comisia interministerială stabileşte lista unităţilor administrativ-teritoriale ce vor beneficia de lucrări de înregistrare sistematică finanţate din fonduri europene structurale şi de investiţii, pentru o suprafaţă totală de 5.756.387 hectare, conform indicatorului din Programul operaţional regional 2014-2020.
    (5) Principalele criterii de prioritizare utilizate de comisia constituită potrivit alin. (1) şi (2), ce pot fi completate de către aceasta pe parcursul derulării lucrărilor comisiei, în conformitate cu reglementările în vigoare, constau în următoarele:
    a) unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666/2016;
    b) unităţi administrativ-teritoriale care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, potrivit legii;
    c) unităţi administrativ-teritoriale în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate. Criteriul va avea în vedere zone cu comunităţi rome, precum şi zonele defavorizate.
    (6) În cadrul listei prevăzute la alin. (4) vor fi individualizate unităţile administrativ-teritoriale de la nivelul fiecărui judeţ ce vor beneficia de lucrări de înregistrare sistematică finanţate din fonduri europene structurale şi de investiţii, în condiţiile legii.
    (7) Unităţile administrativ-teritoriale pentru care au fost iniţiate procedurile pentru înregistrarea sistematică a imobilelor, indiferent de modalitatea de realizare a acestora, ce fac parte din Programul naţional prevăzut la art. 9 alin. (23) din Lege, şi care îndeplinesc criteriile de prioritizare prevăzute la alin. (5), pot fi incluse în lista prevăzută la alin. (6), pentru a beneficia de finanţarea acestor lucrări din fonduri europene structurale şi de investiţii, potrivit legii.
    (8) În baza listei prevăzute la alin. (4), Agenţia Naţională, în calitate de beneficiar al axei prioritare 11 din Programul operaţional regional 2014-2020 - «Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară», în colaborare cu unităţile subordonate, efectuează procedurile necesare iniţierii lucrărilor de înregistrare sistematică, în conformitate cu legislaţia în vigoare."

    6. La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Finanţarea cheltuielilor de personal prevăzute la art. 6 alin. (2) şi a cheltuielilor cu carburantul pentru mijloacele de transport ce decurg din activităţile necesare implementării înregistrării sistematice se face din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale, incluse în bugetul acesteia, potrivit legii."

    7. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.




                    PRIM-MINISTRU
                    SORIN MIHAI GRINDEANU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene,
                    Sevil Shhaideh
                    Viceprim-ministru, ministrul mediului,
                    Graţiela-Leocadia Gavrilescu
                    Ministrul delegat pentru fonduri europene,
                    Rovana Plumb
                    Directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară,
                    Radu Codruţ Ştefănescu
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul transporturilor,
                    Alexandru-Răzvan Cuc
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Viorel Ştefan
                    Ministrul culturii şi identităţii naţionale,
                    Ioan Vulpescu
                    Ministrul apelor şi pădurilor,
                    Adriana Petcu
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Mihai Busuioc

    Bucureşti, 31 mai 2017.
    Nr. 404.
    ANEXĂ
    (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 294/2015)
    PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI,
    precum şi sumele estimate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale pentru realizarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară în perioada 2015-2023

    
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
    │ Principalele activităţi şi acţiuni │ Sumele estimate pentru │
    │ │realizarea activităţilor│
    │ │Programului naţional de │
    │ │ cadastru şi carte │
    │ │ funciară în perioada │
    │ │ 2015-2023 │
    │ │ - mii lei - │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │1. ÎNREGISTRAREA SISTEMATICĂ A IMOBILELOR │ 2.177.955 │
    │şi alte operaţiuni care privesc realizarea lucrărilor de │ │
    │înregistrare sistematică, în aplicarea dispoziţiilor art. 11 │ │
    │alin. (2) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare │ │
    │nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările │ │
    │ulterioare │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │2. ACTIVITĂŢI DE GEODEZIE, CARTOGRAFIE, TOPOGRAFIE ŞI │ 96.620 │
    │FOTOGRAMMETRIE │ │
    │a) Realizarea de ortofotoplanuri în 320 de unităţi │ │
    │administrativ-teritoriale din mediul urban: │ │
    │scara 1:500 şi scara 1:1000 │ │
    │b) Mentenanţa şi dezvoltarea Sistemului românesc de determinare│ │
    │a poziţiei (ROMPOS) │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │3. ACTIVITĂŢI DE INFORMARE ŞI CONŞTIENTIZARE A PUBLICULUI, care│ 22.323 │
    │includ: │ │
    │Realizarea de campanii de informare publică organizate la nivel│ │
    │local şi naţional (plan de comunicare, manual de identitate │ │
    │vizuală, organizarea de evenimente, publicitate, campanie │ │
    │mediatv, radio, campanie on-line, elaborare şi distribuire de │ │
    │materiale de informare) │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │4. DEZVOLTAREA ŞI MENTENANŢA SISTEMELOR INFORMATICE │ 206.318 │
    │a) Dezvoltarea sistemelor informatice în vederea creşterii │ │
    │capacităţii de stocare a datelor şi optimizării fluxurilor de │ │
    │lucru │ │
    │b) Mentenanţa sistemelor informatice │ │
    │c) Instruirea specialiştilor în utilizarea sistemelor │ │
    │informatice │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │5. CONVERSIA ÎN FORMAT DIGITAL A DOCUMENTELOR ANALOGICE │ 345.509 │
    │a) Conversia în format digital a cărţilor funciare analogice │ │
    │b) Conversia în format digital a planurilor de amplasament şi │ │
    │delimitare analogice │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │6. TEHNICĂ DE CALCUL ŞI DE STOCARE │ 33.868 │
    │a) Dotarea cu echipamente de calcul - servere lamelare RISC, │ │
    │sisteme de stocare, calculatoare, staţii de lucru/grafice, │ │
    │scanere, copiatoare etc. │ │
    │b) Amenajarea centrului de salvare/recuperare a datelor în caz │ │
    │de dezastru │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │7. ALTE ACTIVITĂŢI CE DECURG DIN DERULAREA PROGRAMULUI NAŢIONAL│ 1.168.292 │
    │a) Plata certificatelor de moştenitor emise de notarul public │ │
    │conform dispoziţiilor art. 9 alin. (7)-(9) din Legea │ │
    │cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, │ │
    │republicată, cu modificările şi completările ulterioare │ │
    │b) Servicii de comunicaţii │ │
    │c) Instruirea personalului din cadrul instituţiilor implicate │ │
    │în procesul de înregistrare sistematică, respectiv │ │
    │administraţia publică locală şi centrală, contractori etc., în │ │
    │domeniul înregistrării sistematice, inclusiv organizare şi │ │
    │logistică │ │
    │d) Instruirea personalului de specialitate din Agenţia │ │
    │Naţională şi instituţiile subordonate în domenii specifice de │ │
    │activitate, inclusiv organizare, logistică şi traineri │ │
    │e) Organizare şi logistică pentru realizarea de seminare cu │ │
    │reprezentanţii autorităţilor locale, ai prestatorilor, │ │
    │oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară şi Agenţiei │ │
    │Naţionale, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte │ │
    │funciară 2015-2023 │ │
    │f) Monitorizarea socială a grupurilor vulnerabile în cadrul │ │
    │înregistrării sistematice, în vederea asigurării condiţiilor de│ │
    │participare a persoanelor vulnerabile la procesul de │ │
    │înregistrare gratuită a proprietăţilor │ │
    │g) Realizarea controlului calităţii lucrărilor de înregistrare │ │
    │sistematică │ │
    │h) Contractarea de servicii de inventariere, legare şi arhivare│ │
    │inclusiv electronică, a documentelor existente în arhivele │ │
    │Agenţiei Naţionale şi instituţiilor subordonate │ │
    │i) Dotări specifice implementării Programului naţional de │ │
    │cadastru şi carte funciară 2015-2023 necesare Agenţiei │ │
    │Naţionale şi instituţiilor subordonate │ │
    │j) Alte activităţi necesare, potrivit legii │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │TOTAL: │ 4.050.885 │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤
    │ PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI │
    │ precum şi sumele estimate din fonduri europene structurale şi de investiţii │
    │ pentru realizarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară în perioada │
    │ 2015-2023 prin axa prioritară 11 din Programul operaţional regional 2014-2020 - │
    │ Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a │
    │ proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┤
    │Înregistrarea sistematică a imobilelor în unităţile │ 1.408.010 │
    │administrativ-teritoriale incluse în lista prevăzută la │ │
    │art. 5 alin. (4) şi activităţi complementare │ │
    ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
    │ │ │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016