Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 369 din 24 mai 2018  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 203/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind tipurile de reglementări tehnice şi de cheltuieli aferente activităţii de reglementare în construcţii, urbanism, amenajarea teritoriului şi habitat, precum şi a Normelor metodologice privind criteriile şi modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 369 din 24 mai 2018 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 203/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind tipurile de reglementări tehnice şi de cheltuieli aferente activităţii de reglementare în construcţii, urbanism, amenajarea teritoriului şi habitat, precum şi a Normelor metodologice privind criteriile şi modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 453 din 31 mai 2018
    Având în vedere prevederile art. IV lit. d) din Legea nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 67 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 41 alin. (1) coroborat cu art. 9 lit. a) şi art. 10 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 203/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind tipurile de reglementări tehnice şi de cheltuieli aferente activităţii de reglementare în construcţii, urbanism, amenajarea teritoriului şi habitat, precum şi a Normelor metodologice privind criteriile şi modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din martie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi completează după cum urmează:
    1. Titlul hotărârii se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "HOTĂRÂRE
    pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se aprobă Regulamentul privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre."

    3. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 1^1
    (1) Activitatea de reglementare în construcţii se desfăşoară de către compartimentul de specialitate cu activitate în domeniul reglementărilor în construcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu respectarea prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 67 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) se finanţează integral din veniturile proprii constituite la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit prevederilor art. 43 alin. (4) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare.
    (3) Din veniturile obţinute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice potrivit alin. (2) se efectuează cheltuieli curente şi cheltuieli de capital prevăzute la art. 43 alin. (5) lit. a) şi d), alin. (7) şi (8) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul de venituri proprii ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
    (4) Disponibilităţile la finele anului din veniturile proprii se reportează în anul următor şi au aceeaşi destinaţie, în condiţiile legii."

    4. Articolele 2 şi 3 se abrogă.
    5. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    Achiziţiilor publice ocazionate de reglementările tehnice şi activităţile specifice, corelative activităţii de reglementare în construcţii, pentru care a fost iniţiată procedura de atribuire până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, precum şi celor aflate în curs de elaborare li se aplică legislaţia privind achiziţiile publice în vigoare.

    ART. III
    Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
                    Paul Stănescu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici
                    p. Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Adrian Marius Rîndunică,
                    secretar de stat
                    Ministrul cercetării şi inovării,
                    Nicolae Burnete

    Bucureşti, 24 mai 2018.
    Nr. 369.
    ANEXA 1

    (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 203/2003)
    REGULAMENT
    privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente
    ART. 1
    Activitatea de reglementare în construcţii constituie o componentă a sistemului calităţii în construcţii conform prevederilor art. 9 lit. a) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările ulterioare şi cuprinde elaborarea de reglementări tehnice în domeniu, precum şi efectuarea de activităţi specifice, corelative activităţii de reglementare.

    ART. 2
    (1) Reglementările tehnice în construcţii, definite la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 republicată, cu modificările ulterioare, pot fi regulamente sau proceduri precum coduri/normative, ghiduri/metodologii, specificaţii/instrucţiuni/ norme tehnice, studii sau soluţii-cadru, îndrumătoare/proceduri/ manuale, după caz.
    (2) Reglementările tehnice au caracter obligatoriu şi se elaborează pentru asigurarea cerinţelor fundamentale pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător.
    (3) Reglementările tehnice se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în condiţiile legii.
    (4) Punerea la dispoziţia celor interesaţi a reglementărilor tehnice se face prin publicarea acestora, în conformitate cu prevederile ordinului de aprobare, şi prin postarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea asigurării accesului liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public.

    ART. 3
    (1) Activităţile specifice, corelative activităţii de reglementare, cuprind cercetare, testări, documentaţii, studii, audit, bănci de date, realizare de prototipuri.
    (2) Cercetarea cuprinde analize şi sinteze documentare, studii teoretice şi experimentale, traduceri, elaborarea de standarde de cost, precum şi elaborarea, în condiţiile legii privind standardizarea naţională, a versiunilor române ale standardelor europene/internaţionale în vigoare din domeniul construcţiilor şi a anexelor naţionale corespunzătoare, inclusiv revizuirea ori modificarea acestora.
    (3) Testările cuprind încercări şi/sau experimentări in situ ori în laboratoare sau poligoane privind tehnologiile şi/sau comportarea în exploatare a construcţiilor, subansamblurilor, elementelor, materialelor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, inclusiv pe modele sau machete.
    (4) Documentaţiile ce se realizează în sprijinul activităţii de reglementare tehnică cuprind studii pentru proiecte-pilot, inclusiv documentaţii tehnico-economice pentru realizarea acestora sau altora asemenea, expertize tehnice şi/sau energetice la construcţii existente pentru definirea sau monitorizarea unor indicatori, elaborarea unor instrucţiuni şi suporturi teoretice precum şi organizarea de activităţi de instruire şi/sau perfecţionare profesională a specialiştilor din domeniile menţionate, concursuri de soluţii cu premii organizate de instituţii publice în scopul creşterii calităţii construcţiilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice.
    (5) Studiile cuprind analize de specialitate şi de documentare în domeniul construcţiilor, analize de impact al construcţiilor asupra mediului natural şi construit, de prognoză, de piaţă şi de cercetare economică privind impactul materialelor de construcţii noi asupra calităţii construcţiilor, sondaje, statistici şi studii sociologice privind calitatea vieţii în mediul construit, studii de caz, studii-pilot, studii topografice, geotehnice, hidrologice, hidrogeotehnice, studii de stabilitate a terenului, de trafic/circulaţie/mobilitate, raport de diagnostic arheologic, studii istorice, precum şi alte studii de specialitate, după caz, pentru fundamentarea unor reglementări tehnice.
    (6) Auditul cuprinde activitatea de expertiză tehnică, evaluarea performanţelor energetice ale clădirilor, precum şi activitatea de consultanţă în domeniul construcţiilor.
    (7) Băncile de date cuprind date, informaţii, ilustrări grafice, planuri, hărţi, înregistrări de date în timp real privind acţiunile asupra construcţiilor şi comportarea acestora, realizarea de pachete software, sisteme informatice pentru colectare, gestionare şi arhivare a datelor şi informaţiilor, inclusiv privind certificarea energetică, expertizarea tehnică şi proiectarea clădirilor şi, după caz, prelucrare a datelor, inclusiv accesul la soft-uri de consultare a actelor normative publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, la standardele din domeniul construcţiilor, şi altele asemenea.
    (8) Prototipurile cuprind realizarea de construcţii şi/sau subansambluri ori elemente de construcţii in situ sau în laborator, standuri ori poligoane, realizarea de programe-pilot de proiectare, execuţie şi de urmărire a comportării în exploatare pentru introducerea de soluţii constructive, materiale şi/sau tehnologii noi.
    (9) Rezultatele activităţilor specifice se valorifică prin postarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea asigurării accesului liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public şi prin preluarea concluziilor în politicile, programele, proiectele şi reglementările elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
    (10) În susţinerea activităţii de elaborare de reglementări tehnice în domeniu, precum şi de efectuare de activităţi specifice, corelative activităţii de reglementare, prevăzute la art. 1, pentru derularea optimă a acestora sunt necesare şi alte activităţi, care cuprind, după caz: achiziţionarea de bunuri şi servicii, achiziţionarea de abonamente pentru publicaţii de specialitate din ţară şi din străinătate, accesul la documentaţii şi baze de date documentare on-line, înscrierea şi menţinerea calităţii de membru în structuri asociative internaţionale, punerea la dispoziţia celor interesaţi a reglementărilor şi diseminarea informaţiilor tehnice prin publicare-tipărire de cărţi, imprimate, publicaţii, materiale de promovare, difuzare pe suport magnetic, pagina web, participare şi/sau organizare de manifestări tehnico-ştiinţifice şi/sau schimburi de experienţă între specialişti, în ţară şi în străinătate, formare şi perfecţionarea profesională a specialiştilor cu activitate în construcţii, participare la conferinţe, seminarii, simpozioane, mese rotunde, inclusiv asigurarea protocolului, dotarea cu mijloace fixe şi obiecte de inventar, birotică, consumabile, service, monitorizare, inspecţii şi/sau deplasări în ţară la obiective în construcţie sau existente ca exemple de bună practică, privind rezultatele şi aplicabilitatea reglementărilor tehnice în construcţii.

    ART. 4
    (1) Sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se organizează şi funcţionează comitetele tehnice de specialitate şi comitetul tehnic de coordonare generală, organisme consultative şi de avizare în activitatea de reglementare în construcţii, organizate pe domenii/subdomenii şi categorii de construcţii şi pe specialităţi pentru instalaţii aferente construcţiilor.
    (2) Procedura privind iniţierea, programarea, achiziţia, elaborarea, avizarea, aprobarea şi punerea la dispoziţia celor interesaţi a reglementărilor tehnice şi a rezultatelor activităţilor specifice, corelative activităţii de reglementare în construcţii, precum şi procedura privind structura, componenţa, indemnizaţia de participare a specialiştilor în calitate de membri în comitetele tehnice de specialitate şi în comitetul tehnic de coordonare generală, alţii decât personalul de specialitate al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi regulamentele de organizare şi funcţionare ale comitetelor tehnice de specialitate şi a comitetului tehnic de coordonare generală, se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
    (3) Programele privind activitatea de reglementare în construcţii se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

    ART. 5
    Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice gestionează activitatea de reglementare în construcţii, scop în care efectuează cheltuieli curente - cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri şi servicii, precum şi cheltuieli de capital pentru activitatea de reglementare în construcţii, cuprinzând contractarea elaborării de reglementări tehnice şi de activităţi specifice, corelative activităţii de reglementare, pentru participarea specialiştilor în calitate de membri în comitetele tehnice de specialitate şi în comitetul tehnic de coordonare generală, alţii decât personalul de specialitate al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi pentru activităţile prevăzute la art. 3 alin. (10).


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016