Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 349 din 18 mai 2017  privind stabilirea uniformei, siglei, insignei şi documentelor de legitimare pentru personalul militar al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 349 din 18 mai 2017 privind stabilirea uniformei, siglei, insignei şi documentelor de legitimare pentru personalul militar al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 382 din 22 mai 2017

     Având în vedere prevederile art. 1 şi 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament şi materiale de resortul echipamentului în timp de pace ale personalului din sectorul apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări prin Legea nr. 143/1994, cu modificările ulterioare, ale art. 9 lit. b) şi art. 109 alin. (1) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare,
     în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 27 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne,

     Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    (1) Se aprobă modelul uniformelor pentru personalul militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne.
    (2) Uniforma şi echipamentul special se acordă gratuit conform prevederilor legale, în condiţiile prezentei hotărâri.

    ART. 2
    (1) Însemnele pentru gradele militare şi culorile pentru articolele din compunerea uniformelor pentru personalul militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă sunt prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Articolele de echipament din compunerea uniformelor şi accesoriile pentru acestea se asigură pe baza normelor privind drepturile de echipament pentru personalul militar, prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
     Normele de echipare şi de asigurare cu materiale de resortul echipamentului, specifice altor structuri din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, pot fi aplicate şi pentru personalul militar al Direcţiei Generale de Protecţie Internă, dacă au intervenit situaţii similare care nu sunt prevăzute în normele proprii.

    ART. 4
     Insigna şi documentele de legitimare pentru personalul militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă sunt prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 5
     Sigla Direcţiei Generale de Protecţie Internă este prevăzută în anexa nr. 4.

    ART. 6
     Până la stabilirea noii valori financiare a drepturilor de echipament ce se acordă cadrelor militare din Direcţia Generală de Protecţie Internă, acestora le sunt aplicabile cotele- părţi anuale ale drepturilor de echipament pentru personalul militar din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

    ART. 7
    (1) Sumele necesare pentru aplicarea prezentei hotărâri se asigură de la bugetul de stat, în limita fondurilor bugetare aprobate pentru Direcţia Generală de Protecţie Internă, în condiţiile legii.
    (2) Achiziţionarea articolelor de echipament special se realizează eşalonat, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate cu această destinaţie.

    ART. 8
     Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.




                     PRIM-MINISTRU
                     SORIN MIHAI GRINDEANU

                     Contrasemnează:
                     --------------
                     p. Ministrul afacerilor interne,
                     Maria-Cristina Manda,
                     subsecretar de stat

                     Ministrul finanţelor publice,
                     Viorel Ştefan


     Bucureşti, 18 mai 2017.
     Nr. 349.

    ANEXA nr. 1


     DESCRIEREA
     însemnelor pentru gradele militare, a
     semnului de armă şi a culorilor articolelor din compunerea
     uniformelor personalului militar din
     Direcţia Generală de Protecţie Internă

     Însemnul de grad militar pentru personalul din Direcţia Generală de Protecţie Internă este reprezentat de stele pentru generali, trese pentru ofiţeri şi galoane pentru maiştri militari şi subofiţeri, brodate pe suport de formă dreptunghiulară, confecţionat din material textil.
     Semnul de armă al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este compus dintr-un leu de aur, limbat, aprins şi armat roşu, ţinând în laba dreaptă anterioară un pumnal cu lama de argint, înzestrat de aur, pe laba stângă anterioară, pe o parte din cea dreaptă şi pe o parte din corp broşează un scut francez medieval, triunghiular, cu flancurile rotunjite, roşu, cuprinzând un şevron de aur, încărcat cu cinci stele roşii, având între braţe un trandafir heraldic, de asemenea, de aur; în şef, o cheie de acelaşi metal, poziţionată în fascie.
     Semnul de armă se poate folosi cu cromatica de mai sus sau fără cromatică.
     Semnul de armă se aplică la mijlocul lăţimii suportului şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.

    CAP. I
    Aplicarea însemnelor de grad militar

    SECŢIUNEA 1
    Generali

     Însemnul de grad militar pentru uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de stele în cinci colţuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm, se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoarea galben-auriu, pe un suport textil de formă dreptunghiulară, confecţionat din material textil ţesut cu fir metalizat de culoare alb-argintiu.
     Stelele sunt conturate cu fir de culoare roşie şi se aplică pe suportul textil corespunzător gradului, astfel:
    a) pentru gradul de general de brigadă - o stea;
    b) pentru gradul de general-maior - două stele;
    c) pentru gradul de general-locotenent - trei stele;
    d) pentru gradul de general - patru stele.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Ofiţeri

     Însemnele de grad militar pentru uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de trese cu lăţimea de 8 mm, se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe suport textil de formă dreptunghiulară, confecţionat din material textil de culoare neagră.
     Pentru ofiţerii cu grad superior, pe mijlocul suportului textil, longitudinal, se brodează cu fir metalizat cu culoare alb-argintiu un galon cu lăţimea de 16 mm.
     Pentru ofiţerii superiori tresele şi galonul se aplică corespunzător gradului, astfel:
    a) pentru gradul de maior - o tresă şi galonul;
    b) pentru gradul de locotenent-colonel - două trese şi galonul;
    c) pentru gradul de colonel - trei trese şi galonul.

     Pentru ofiţerii cu grad inferior tresele se aplică corespunzător gradului, astfel:
    a) pentru gradul de sublocotenent - o tresă;
    b) pentru gradul de locotenent - două trese;
    c) pentru gradul de căpitan - trei trese.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Maiştri militari

     Însemnul de grad militar pentru uniforma de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de galoane cu lăţimea de 8 mm, se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare neagră.
     Galoanele se aplică corespunzător gradului, astfel:
    a) pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon în formă de unghi şi un galon drept;
    b) pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - un galon în formă de unghi şi două galoane drepte;
    c) pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte;
    d) pentru gradul de maistru militar clasa I - un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte;
    e) pentru gradul de maistru militar principal - un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Subofiţeri

     Însemnul de grad militar pentru uniforma de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de galoane cu lăţimea de 16 mm şi 10 mm, se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe suport textil de culoare neagră.
     Galoanele se aplică corespunzător gradului, astfel:
    a) pentru gradul de sergent major - un galon cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm;
    b) pentru gradul de plutonier - două galoane cu lăţimea de 16 mm;
    c) pentru gradul de plutonier major - două galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm;
    d) pentru gradul de plutonier adjutant - trei galoane cu lăţimea de 16 mm;
    e) pentru gradul de plutonier adjutant şef - trei galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm.


    CAP. II
    Embleme pentru coifură

    SECŢIUNEA 1
    Generali

     Emblema pentru şapca de ceremonie şi de reprezentare, căciulă, pălărie, basc şi şapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, fiind formată dintr-o cunună cu câte patru rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai, brodată din fir metalizat de culoare alb-argintiu, care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri

     Emblema pentru şapca de ceremonie şi de reprezentare, căciulă, pălărie, basc şi şapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar dispuse în evantai (trei pentru ofiţeri, două pentru subofiţeri şi maiştri militari), brodată din fir metalizat de culoare alb-argintiu, care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României.

    CAP. III
    Culorile principalelor articole de echipament ale personalului militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă


    
    ┌─────────┬─────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
    │CATEGORIA│ │ ARTICOLE DE ECHIPAMENT │ │
    │ DE │ ├───────┬───────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬───────┬────────┬───────────┬─────────┬────────┤ │
    │PERSONAL │ ŢINUTA │ ŞAPCĂ │ │ SCURTĂ │ │ │ │ │ │ │ SCURTĂ │ │ │ACCESORII│
    │ │ │ BASC, │VESTON │ BLUZON │ │ │ │CĂMAŞĂ │ │CRAVATĂ │ COSTUM │ PANTOFI │CENTURĂ │ │
    │ │ │CĂCIULĂ│ FRAC │ MANTA │PANTALON│ PULOVER│ CĂMAŞĂ│ BLUZĂ │TRICOU │ PAPION │ UNIC │ BOCANCI,│ CUREA │ │
    │ │ │ │ │ PLOAIE │ │ │ │ │ │ │ COSTUM │ GHETE │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ IZOTERM │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ COSTUM │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │PROTECŢIE │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │INTEMPERII │ │ │ │
    ├─────────┴─────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴───────┴────────┴───────────┴─────────┴────────┴─────────┤
    │I. GENERALI, OFIŢERI, MAIŞTRI MILITARI ŞI SUBOFIŢERI │
    ├─────────┬─────────┬───────┬───────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬───────┬────────┬───────────┬─────────┬────────┬─────────┤
    │Generali │Ceremonie│ negru │ negru │ negru │ negru │ - │ alb │ - │ - │ negru │ - │ negru │ alb- │ alb/ │
    │şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │argintiu│ argintiu│
    │ofiţeri ├─────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┤
    │ │Reprezen-│ negru │ negru │ negru │ negru │ negru │ gri │ negru │ - │ negru │ - │ negru │ negru │ alb/ │
    │ │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ argintiu│
    │ ├─────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┤
    │ │Serviciu │ negru │ - │ - │ negru │ - │ - │ gri │ gri │ - │ negru │ negru │ negru │ alb/ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ argintiu│
    ├─────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┤
    │Maiştri │Reprezen-│ negru │ negru │ negru │ negru │ negru │ gri │ negru │ - │ negru │ - │ negru │ negru │ alb/ │
    │militari │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ argintiu│
    │şi ├─────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┤
    │subofi- │Serviciu │ negru │ - │ - │ negru │ - │ - │ gri │ gri │ - │ negru │ negru │ negru │ alb/ │
    │ţeri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ argintiu│
    └─────────┴─────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴───────┴────────┴───────────┴─────────┴────────┴─────────┘



    ANEXA nr. 2


     Norme pentru drepturile de echipament ale personalului militar


Norma nr. 1 pentru echiparea cu uniformă de ceremonie a generalilor şi ofiţerilor

    ┌────┬─────────────────────────────────┬────┬─────────────┬────────────────────┐
    │Nr. │ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │U/M │ PREVEDERI │ OBSERVAŢII │
    │crt.│ ECHIPAMENT │ ├──────┬──────┤ │
    │ │ │ │Canti-│Durată│ │
    │ │ │ │tate │(ani) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ A. COIFURĂ │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Şapcă din stofă pentru ceremonie,│ │ │ │Se asigură una de │
    │ │completă │buc.│ 2 │ 8 │vară şi una de iarnă│
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ B. ÎMBRĂCĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Costum din stofă pentru │ │ │ │Se asigură unul de │
    │ │ceremonie: veston cu un pantalon │ │ │ │vară şi unul de │
    │ │lung │buc.│ 2 │ 8 │iarnă. Se poate │
    │ │ │ │ │ │substitui cu frac şi│
    │ │ │ │ │ │pantalon │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Scurtă din stofă │buc.│ 1 │ 8 │Se poate substitui │
    │ │ │ │ │ │cu pardesiu. │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ C. LENJERIE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Cămaşă albă │buc.│ 2 │ 4 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ D. ÎNCĂLŢĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Pantofi pentru ceremonie │per.│ 2 │ 8 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ E. ECHIPAMENT DIVERS │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Cravată pentru ceremonie │buc.│ 1 │ 4 │Se poate asigura │
    │ │ │ │ │ │papion. │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Centură pentru ceremonie │buc.│ 1 │ 8 │Se poate asigura │
    │ │ │ │ │ │brâu pentru frac. │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ F. ACCESORII │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Suport/epolet cu însemne de grad │ │ │ │ │
    │ │şi semn de armă │per.│ 3 │ 4 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Eghilet dublu cu accesorii │buc.│ 1 │ 4 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Petliţe │per.│ 2 │ 4 │ │
    └────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┘



     NOTE:
    1. De prevederile normei beneficiază generalii şi ofiţerii numiţi în funcţii de conducere, până la şef serviciu/similar, inclusiv.
    2. Femeile primesc pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantalon lung.
    3. Pentru pardesiu se poate asigura fular din mătase, contra cost, la preţ de achiziţie, în afara prevederilor normei.



Norma nr. 2 pentru echiparea cu uniformă de reprezentare a generalilor, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor

    ┌────┬─────────────────────────────────┬────┬─────────────┬────────────────────┐
    │Nr. │ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │U/M │ PREVEDERI │ OBSERVAŢII │
    │crt.│ ECHIPAMENT │ ├──────┬──────┤ │
    │ │ │ │Canti-│Durată│ │
    │ │ │ │tate │(ani) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ A. COIFURĂ │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Şapcă din stofă de iarnă, │ │ │ │ │
    │ │completă │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Şapcă din stofă de vară, │ │ │ │ │
    │ │completă │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Căciulă din blană naturală │buc.│ 1 │ 5 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Căciulă din blană caracul │buc.│ 1 │ 6 │Pentru generali şi │
    │ │ │ │ │ │colonei │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ B. ÎMBRĂCĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Costum din stofă: veston cu doi │ │ │ │ │
    │ │pantaloni lungi pentru iarnă │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Costum din stofă: veston cu doi │ │ │ │ │
    │ │pantaloni lungi pentru vară │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Scurtă cu mesadă şi guler blană │ │ │ │Pentru generali şi │
    │ │naturală │buc.│ 1 │ 5 │colonei se asigură │
    │ │ │ │ │ │cu guler din blană │
    │ │ │ │ │ │caracul │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Bluzon │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Manta pentru ploaie │buc.│ 1 │ 4 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ C. LENJERIE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Cămaşă │buc.│ 4 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Cămaşă albă │buc.│ 1 │ 4 │Se asigură numai │
    │ │ │ │ │ │ofiţerilor fără │
    │ │ │ │ │ │drept de port │
    │ │ │ │ │ │uniformă de │
    │ │ │ │ │ │ceremonie, │
    │ │ │ │ │ │maiştrilor militari │
    │ │ │ │ │ │şi subofiţerilor. │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Cămaşă bluză cu mânecă lunqă │buc.│ 2 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Cămaşă bluză cu mânecă scurtă │buc.│ 2 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Ciorapi │per.│ 6 │ 1 │Pentru femei se │
    │ │ │ │ │ │asigură şase perechi│
    │ │ │ │ │ │ciorapi dres │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ D. ÎNCĂLŢĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Pantofi de iarnă │per.│ 1 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Pantofi de vară │per.│ 1 │ 1 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Ghete │per.│ 1 │ 4 │Pentru femei se │
    │ │ │ │ │ │distribuie cizme │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ E. ECHIPAMENT DIVERS │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Cravată │buc.│ 2 │ 4 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Fular │buc.│ 1 │ 5 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Mănuşi din piele │per.│ 1 │ 2 │Se distribuie │
    │ │ │ │ │ │alternativ o pereche│
    │ │ │ │ │ │pentru iarnă şi o │
    │ │ │ │ │ │pereche pentru vară │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Centură piele │buc.│ 1 │ 6 │Se poate asigura tip│
    │ │ │ │ │ │chingă, în funcţie │
    │ │ │ │ │ │de nevoi │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Curea pantaloni │buc.│ 1 │ 6 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 6. │Pulover │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ F. ACCESORII │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Emblemă pentru coifură │buc.│ 1 │ - │Pentru fiecare │
    │ │ │ │ │ │căciulă │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Suport cu însemne grad şi semne │ │ │ │ │
    │ │armă │per.│ 7 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Petliţe │per.│ 2 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Eghilet cu accesorii │buc.│ 1 │ 4 │Se asigură numai │
    │ │ │ │ │ │ofiţerilor fără │
    │ │ │ │ │ │drept de port │
    │ │ │ │ │ │uniformă de │
    │ │ │ │ │ │ceremonie, │
    │ │ │ │ │ │maiştrilor militari │
    │ │ │ │ │ │şi subofiţerilor │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Ecuson mânecă │buc.│ 8 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 6. │Centură pentru ceremonie │buc.│ 1 │ 8 │Se asigură numai │
    │ │ │ │ │ │ofiţerilor fără │
    │ │ │ │ │ │drept de port │
    │ │ │ │ │ │uniformă de │
    │ │ │ │ │ │ceremonie. │
    └────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┘



     NOTE:
    1. La prima acordare a gradului de ofiţer, maistru militar sau subofiţer se distribuie o singură dată, indiferent de numărul încadrărilor ulterioare în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională: o şapcă din stofă pentru iarnă, un costum cu doi pantaloni din stofă pentru iarnă, o scurtă cu mesadă şi guler din blană naturală, patru cămăşi, şase perechi ciorapi, patru cearşafuri, două feţe de pernă, o pătură, o geantă pentru transport echipament şi accesoriile aferente (suport cu însemne de grad şi semne de armă, petliţe şi ecusoane).
    2. Femeile primesc pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantalon lung.
    3. Bluzonul şi scurta se pot confecţiona din piele, în acelaşi model, şi se achiziţionează de către cadrele militare, contra cost, la preţul de achiziţie, în afara prevederilor normei.



Norma nr. 3 pentru echiparea cu uniformă de serviciu a generalilor, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor

    ┌────┬─────────────────────────────────┬────┬─────────────┬────────────────────┐
    │Nr. │ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │U/M │ PREVEDERI │ OBSERVAŢII │
    │crt.│ ECHIPAMENT │ ├──────┬──────┤ │
    │ │ │ │Canti-│Durată│ │
    │ │ │ │tate │(ani) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ A. COIFURĂ │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Basc cu emblemă │buc.│ 1 │ 1 │Se poate asigura fes│
    │ │ │ │ │ │tricotat │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Şapcă completă │buc.│ 2 │ 2 │Se asigură una de │
    │ │ │ │ │ │vară şi una de iarnă│
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ B. ÎMBRĂCĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Costum unic cu doi pantaloni │buc.│ 1 │ 1 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Costum izoterm │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Costum de protecţie contra │ │ │ │ │
    │ │intemperiilor │buc.│ 1 │ 4 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Scurtă cu mesadă detaşabilă │buc.│ 1 │ 4 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ C. LENJERIE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Cămaşă bluză cu mânecă lungă │buc.│ 2 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Cămaşă bluză cu mânecă scurtă │buc.│ 2 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Lenjerie de corp termică (bluză │ │ │ │ │
    │ │şi pantalon) │buc.│ 1 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Tricou │buc.│ 2 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Ciorapi │per.│ 6 │ 1 │ │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ D. ÎNCĂLŢĂMINTE │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Bocanci unici │per.│ 1 │ 1 │Pentru femei se │
    │ │ │ │ │ │asigură ghete cu │
    │ │ │ │ │ │şiret │
    ├────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┤
    │ E. ACCESORII │
    ├────┬─────────────────────────────────┬────┬──────┬──────┬────────────────────┤
    │ 1. │Suport cu însemne grad şi semne │ │ │ │ │
    │ │armă │per.│ 6 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Ecuson mânecă │buc.│ 6 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Ecuson nominal │buc.│ 3 │ 4 │Când se asigură din │
    │ │ │ │ │ │metal durata de │
    │ │ │ │ │ │serviciu este de 10 │
    │ │ │ │ │ │ani │
    └────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┘



Norma nr. 4 pentru asigurarea cu echipament special

    ┌────┬─────────────────────────────────┬────┬─────────────┬────────────────────┐
    │Nr. │ DENUMIREA ARTICOLELOR │U/M │ PREVEDERI │ OBSERVAŢII │
    │crt.│ │ ├──────┬──────┤ │
    │ │ │ │Canti-│Durată│ │
    │ │ │ │tate │(ani) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 1. │Mănuşi protecţie - iarnă │per.│ 2 │ 1 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2. │Mănuşi protecţie - vară │per.│ 2 │ 1 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3. │Cască protecţie │buc.│ 1 │ Inv. │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4. │Ochelari de protecţie solară şi │ │ │ │ │
    │ │antizăpadă │buc.│ 1 │ 2 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5. │Geantă transport tip rucsac │buc.│ 1 │ Inv. │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 6. │Ciorapi termici │per.│ 2 │ 1 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 7. │Protecţie coate şi genunchi │buc.│ 1 │ Inv. │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 8. │Combinezon │buc.│ 2 │ 2 │ │
    └────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┘



     NOTE:
    1. Prezenta normă se aplică militarilor care sunt încadraţi în statele de organizare, precum şi celor care, în diverse ocazii, execută misiunile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
    2. Echipamentul special distribuit cadrelor militare conform prezentei norme se acordă în folosinţă temporară, gratuit, în scopul îndeplinirii activităţilor pentru care este destinat.
    3. În situaţii justificate, directorul general al Direcţiei generale logistice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate aproba înlocuirea/substituirea unor materiale de echipament special cu altele asemănătoare, care asigură aceleaşi condiţii de protecţie.



Norma nr. 5 pentru echiparea generalilor şi ofiţerilor în rezervă şi în retragere

    ┌────┬─────────────────────────────────┬────┬─────────────┬────────────────────┐
    │Nr. │ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │U/M │ PREVEDERI │ OBSERVAŢII │
    │crt.│ ECHIPAMENT │ ├──────┬──────┤ │
    │ │ │ │Canti-│Durata│ │
    │ │ │ │tate │(ani) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 1 │Şapcă din stofă pentru ceremonie,│buc.│ 1 │ 10 │Se asigură de vară │
    │ │completă │ │ │ │sau de iarnă │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 2 │Şapcă din stofă de iarnă, │ │ │ │ │
    │ │completă │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 3 │Şapcă din stofă de vară, completă│buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 4 │Căciulă din blană naturală │buc.│ 1 │ - │Pentru generali şi │
    │ │ │ │ │ │colonei se asigură │
    │ │ │ │ │ │din blană caracul │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 5 │Costum din stofă pentru ceremonie│buc.│ 1 │ 10 │Se asigură de vară │
    │ │(veston cu pantalon lung) │ │ │ │sau de iarnă │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 6 │Costum stofă cu un pantalon lung │ │ │ │ │
    │ │iarnă │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 7 │Costum stofă cu un pantalon lung │ │ │ │ │
    │ │vară │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 8 │Scurtă cu mesadă şi guler blană │buc.│ 1 │ - │Pentru generali şi │
    │ │naturală │ │ │ │colonei se asigură │
    │ │ │ │ │ │cu guler din blană │
    │ │ │ │ │ │caracul │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 9 │Manta pentru ploaie │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 10 │Cămaşă │buc.│ 2 │ 4 │Se poate distribui │
    │ │ │ │ │ │şi de culoare albă │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 11 │Pantofi negri pentru ceremonie │per.│ 1 │ 5 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 12 │Pantofi │per.│ 1 │ 3 │Se asigură de vară │
    │ │ │ │ │ │sau de iarnă │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 13 │Cravată pentru ceremonie │buc.│ 1 │ 5 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 14 │Cravată │buc.│ 1 │ 3 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 15 │Fular │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 16 │Centură pentru ceremonie │buc.│ 1 │ 10 │ │
    ├────┼─────────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼────────────────────┤
    │ 17 │Eghilet cu accesorii │buc.│ 1 │ 10 │ │
    └────┴─────────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴────────────────────┘



     NOTE:
    1. Prezenta normă se aplică pentru echiparea generalilor şi ofiţerilor în rezervă sau în retragere, cu drept de a purta uniformă cu asigurarea gratuită a articolelor de echipament. Articolele de echipament prevăzute în prezenta normă se asigură după 8 ani de la trecerea în rezervă sau în retragere.
    2. Şapca din stofă pentru ceremonie, costumul din stofă pentru ceremonie, pantofii negri pentru ceremonie şi cravata pentru ceremonie se asigură pentru generali şi ofiţerii care au deţinut funcţii de conducere la data trecerii în rezervă.
    3. Odată cu echipamentul prevăzut de normă se distribuie toate accesoriile de îmbrăcăminte şi însemnele de grad aferente.
    4. Cu ocazia avansării în gradul următor celui avut la data trecerii în rezervă sau retragere, se distribuie gratuit accesoriile necesare pentru două uniforme. Ofiţerii în rezervă sau retragere avansaţi generali primesc în dotare numai o singură dată următoarele accesorii: patru perechi suporţi cu însemne de grad şi semne de armă, o emblemă pentru căciulă, trei perechi petliţe, paspoal pentru vipuşcă şi lampas pentru două costume, trei şepci, dintre care una de ceremonie, una de vară şi una de iarnă.
    5. Accesoriile de îmbrăcăminte şi însemnele de grad necesare pentru înlocuirea celor uzate, înainte de îndeplinirea duratei prevăzute de normă, precum şi alte articole de echipament se pot asigura la cerere, contra cost, la preţul de achiziţie. Femeile primesc pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantalon lung.
    6. În cazul când se introduc în dotare noi uniforme, acestea se vor asigura începând cu anul introducerii lor, pe măsura achiziţionării acestora.


    ANEXA nr. 3


     Insigna şi documentele de legitimare
    A. Insigna
    1. Insigna atestă, împreună cu legitimaţia de serviciu prevăzută la pct. B, calitatea de militari în activitate.
    2. Insigna este prevăzută cu sistem de fixare prin lamelă metalică şi agrafă pe articolele de îmbrăcăminte, pe centură sau pe suportul de piele aferent în care se poate introduce şi legitimaţia de serviciu.
    3. Insigna Direcţiei Generale de Protecţie Internă va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.
     Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
     Pe pieptul acvilei se află un scut cuprinzând, pe albastru, un leu de aur, limbat, aprins şi armat roşu, ţinând în laba dreaptă anterioară un pumnal cu lama de argint, înzestrat de aur, pe laba stângă anterioară, pe o parte din cea dreaptă şi pe o parte din corp broşează un scut francez medieval, triunghiular, cu flancurile rotunjite, roşu, cuprinzând un şevron de aur, încărcat cu cinci stele roşii, având între braţe un trandafir heraldic, de asemenea, de aur; în şef, o cheie de acelaşi metal, poziţionată în fascie.
     În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: INVICTUS (ÎNVINGĂTOR).
     În exergă, între un cerc liniar auriu la interior şi un cerc auriu şi un altul albastru împodobit cu zece coroane deschise, cu câte trei fleuroane, intercalate de zece fleuroane mai mici, de asemenea, de aur, la exterior, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule de acelaşi metal: * MINISTERUL AFACERILOR INTERNE * DIRECŢIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ.
 (a se vedea imaginea asociată)


    B. Legitimaţia de serviciu
    1. Legitimaţia de serviciu a personalului militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă este documentul oficial care atestă calitatea de militar în activitate şi va fi folosită pentru declinarea calităţii numai în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
    2. Legitimaţia de serviciu este confecţionată în sistem duplex (faţă-verso), filigranată cu următorul conţinut:
    a) faţă - în partea de sus central rândul întâi "ROMÂNIA", rândul al doilea "MINISTERUL AFACERILOR INTERNE", rândul al treilea titulatura "LEGITIMAŢIE", rândul al patrulea seria (maximum 3 litere), respectiv numărul (maximum 5 cifre) legitimaţiei; în colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României, în centru stema României; în partea de jos stânga se vor înscrie în raport cu nivelul de acces aprobat pentru titularul legitimaţiei funcţia "MINISTRUL AFACERILOR INTERNE" şi semnătura scanată a ministrului afacerilor interne, pentru treapta de acces general, respectiv funcţia "DIRECTOR GENERAL" şi semnătura scanată a directorului general, pentru treptele de acces limitat, iar sub aceasta treptele ce conţin nivelul de acces aprobat pentru titularul legitimaţiei. Sub treptele ce conţin nivelul de acces se consemnează data expirării legitimaţiei. În partea de jos dreapta fotografia titularului, cu dimensiunile de 3 x 3 cm, executată color (în ţinuta de reprezentare);
    b) verso - în partea de sus, central, rândul întâi "DIRECŢIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ", pe rândul al doilea central, data eliberării legitimaţiei; în centru, însemnul heraldic al unităţii. În partea de jos, sub însemnul heraldic, se vor înscrie gradul militar, numele, prenumele tatălui şi prenumele titularului, precum şi codul numeric personal al titularului.

    3. Modelul legitimaţiilor de serviciu şi cromatica specifică fiecăreia sunt prevăzute în figurile nr. 1 şi 2.



Fig. nr. 1 - DIRECŢIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ (acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)


Fig. nr. 2 - DIRECŢIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ (acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA nr. 4


     Sigla Direcţiei Generale de Protecţie Internă

     Sigla Direcţiei Generale de Protecţie Internă, utilizată ca semn de armă pentru individualizare şi recunoaştere, se compune din "D.G.P.I." şi din elemente ale însemnului heraldic, aprobat potrivit legii.


     -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016