Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 329 din 11 mai 2017  pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, precum şi pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor cap. VIII „Măsuri pentru facilitarea accesului la finanţarea acordată beneficiarilor din sectorul agricol şi alimentar“ din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.619/2009     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 329 din 11 mai 2017 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, precum şi pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor cap. VIII „Măsuri pentru facilitarea accesului la finanţarea acordată beneficiarilor din sectorul agricol şi alimentar“ din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.619/2009

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 398 din 26 mai 2017
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, pentru completarea art. 51 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi pentru reglementarea statutului dobânzilor încasate de gestionari din plasarea în depozite bancare sau titluri de stat a sumelor rămase la dispoziţia acestora după închiderea schemelor de garantare finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, respectiv Programul operaţional pentru pescuit 2007-2013, şi încheierea convenţiilor cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 584 din 16 septembrie 2013, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Titlul va avea următorul cuprins:
    "HOTĂRÂRE de aprobare a Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul producţiei vegetale, zootehnice şi acvaculturii"

    2. Articolul 1 din normele metodologice va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    În înţelesul prezentelor norme metodologice, expresiile de mai jos semnifică după cum urmează:
    a) garanţie emisă - angajamentul expres, irevocabil şi necondiţionat asumat de către fondurile de garantare în baza convenţiilor încheiate cu instituţiile finanţatoare pentru beneficiarii eligibili, în condiţiile prevederilor art. 3 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul producţiei vegetale, zootehnice şi acvaculturii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) garanţie acordată - acordul încheiat de către fondurile de garantare cu instituţiile finanţatoare, respectiv contractul de garantare, prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor, în condiţiile prevederilor art. 3 alin. (3) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. La articolul 3 din normele metodologice, alineatele (2), (3), (5) şi (6) vor avea următorul cuprins:
    "(2) Dobânzile aferente sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt utilizate de fondurile de garantare pentru acoperirea riscului asumat de fondurile de garantare din garanţiile acordate sau emise pe seama acestor sume prin plata valorii garanţiei/soldul garanţiei, după caz, în situaţia garanţiilor emise sau a contractelor de garantare executate de instituţiile de credit pentru împrumutaţii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate prin contractele de credit.
(3) Asumarea riscului de către fondurile de garantare se face proporţional pe măsura acordării şi a rambursării creditului, potrivit graficului de rambursare a creditului şi a efectuării plăţilor. Valoarea garanţiei se reduce cu suma ratelor rambursate de către beneficiarul de credit proporţional cu procentul de garantare solicitat de instituţia finanţatoare şi acceptat de fondurile de garantare. Soldul garanţiei reprezintă soldul creditului la care se aplică procentul de garantare. Plata valorii/soldului garanţiei se va efectua conform art. 3 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
    ..................................................................................................
(5) Garanţiile prevăzute la art. 2 lit. b^3) şi art. 3 alin. (1) lit. b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare, se vor acorda în moneda în care se acordă creditul, conform normelor proprii şi/sau procedurilor de lucru ale fondurilor de garantare parte a convenţiei încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la solicitarea instituţiilor finanţatoare, în favoarea beneficiarilor privaţi, pe baza creditelor/scrisorilor de garanţie bancară aprobate de acestea fără a solicita pentru valoarea garanţiilor acordate alte garanţii din partea împrumutaţilor/terţilor garanţi. În cazul garanţiilor emise de fondurile de garantare, expunerea maximă pe beneficiar aferentă creditelor acordate de instituţiile finanţatoare conform art. 3 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare, nu trebuie să depăşească 3 milioane EUR la momentul emiterii acestora.
(6) Plata valorii/soldului garanţiei se va face de către fondurile de garantare cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. La articolul 4 din normele metodologice, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Pentru plata garanţiilor emise/acordate în temeiul art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi executate de către instituţiile finanţatoare se vor utiliza dobânzile aferente sumelor prevăzute la art. 3 alin. (2) şi cele de la art. 6 alin. (5) din aceasta, precum şi dobânzile acumulate din sumele alocate în temeiul Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susţinerea obiectivelor naţionale de politică agricolă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobată prin Legea nr. 373/2009, cu modificările şi completările ulterioare."

    5. La articolul 5 din normele metodologice, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Creanţele fondurilor de garantare rezultate din plata garanţiilor emise şi a contractelor de garantare încheiate pe seama sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi executate de instituţiile finanţatoare se execută potrivit Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, sau, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, de către fondurile de garantare, iar sumele finale recuperate vor reîntregi sursa din care s-a efectuat plata garanţiei.
    (2) Executarea silită a creanţelor prevăzute la alin. (1) rezultate din plata garanţiilor se efectuează şi în temeiul contractului de fideiusiune încheiat de instituţia finanţatoare, în funcţie de tipul entităţii juridice, după caz, cu acţionarii/ asociaţii/administratorii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor, în calitate de persoane fizice, care sunt titluri executorii conform legii şi se execută conform Legii nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare."

    6. La articolul 5 din normele metodologice, alineatele (3), (5) şi (6) se abrogă.
    7. Articolul 7 din normele metodologice va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Împrumutaţii care solicită credite pentru achiziţia de teren agricol pot beneficia de garanţia fondurilor de garantare pentru creditele aferente suprafeţei maxime cumulate de până la 250 ha în proprietate, conform art. 2 lit. b^3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 289/2013, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, după caz."

    8. Articolele 9-12 din normele metodologice se abrogă.


    ART. II
    Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor cap. VIII „Măsuri pentru facilitarea accesului la finanţarea acordată beneficiarilor din sectorul agricol şi alimentar“ din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.619/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 6 din 5 ianuarie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolele 8 şi 10 se abrogă.
    2. Articolul 11 va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    Beneficiarii plătesc anual un comision de garantare stabilit conform prevederilor Comunicării Comisiei cu privire la aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub forma de garanţii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 2008/C 155/02."

    3. Articolul 13 se abrogă.




                    PRIM-MINISTRU
                    SORIN MIHAI GRINDEANU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene,
                    Sevil Shhaideh
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Viorel Ştefan
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Teodor-Viorel Meleşcanu
                    Ministrul delegat pentru fonduri europene,
                    Rovana Plumb
                    Ministrul delegat pentru afaceri europene,
                    Ana Birchall

    Bucureşti, 11 mai 2017.
    Nr. 329.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016