Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 31 din 25 ianuarie 2018  privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora,  modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecţie  a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum şi criteriile de selecţie  a cadrelor didactice implicate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 31 din 25 ianuarie 2018 privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora, modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecţie a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum şi criteriile de selecţie a cadrelor didactice implicate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 98 din 1 februarie 2018
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. II alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora, modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecţie a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum şi criteriile de selecţie a cadrelor didactice implicate.

    ART. 2
    Se aprobă plata unui număr de maximum 1.000 de burse, în limita fondurilor alocate în acest scop, în cuantum de 200 lei/lună/bursă pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina, pentru perioada ianuarie - iunie 2018.

    ART. 3
    (1) Criteriile de acordare a burselor sunt următoarele:
    a) cel puţin unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al minorului şi-a declarat apartenenţa la spaţiul identitar român, astfel cum este definit în art. 1 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) a obţinut, în anul şcolar precedent, cel puţin media generală 9, iar media la limba română a fost cel puţin 8; în situaţii de egalitate a mediilor generale, media la limba română prevalează; sistemul de notare este cel practicat în sistemul de învăţământ din Ucraina.

    (2) Bursele vor fi acordate în funcţie de medie, în ordine descrescătoare, de la cea mai mare la cea mai mică, până la concurenţa a maximum 1.000 de burse.
    (3) În cazul elevilor de clasa I, bursele se acordă în funcţie de mediile obţinute în semestrul I al anului şcolar 2017-2018, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).

    ART. 4
    (1) Bursele vor fi plătite lunar, bilunar sau trimestrial, în funcţie de disponibilitate, prin intermediul asociaţiei/fundaţiei/ organizaţiei nonguvernamentale selectate, sumele aferente urmând a fi virate în conturile bancare indicate de beneficiari sau unul dintre părinţi ori reprezentantul legal al minorului.
    (2) Asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale, în cadrul procesului de selecţie a beneficiarilor, vor solicita dovada deţinerii contului bancar şi o vor ataşa la dosarul selecţiei, precum şi dovada că elevii sunt înscrişi şi frecventează cursurile în anul şcolar curent.
    (3) Asociaţiile/Fundaţiile/Organizaţiile nonguvernamentale selectate vor transmite de îndată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni dovada efectuării plăţii pentru fiecare beneficiar în parte.

    ART. 5
    (1) Se aprobă acordarea de stagii de specializare în România pentru 300 cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina.
    (2) Stagiile de specializare au ca obiective actualizarea, dezvoltarea şi perfecţionarea competenţelor cadrelor didactice din şcolile cu predare în limba română sau cu predarea limbii române din Ucraina.
    (3) Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi.
    (4) Durata stagiului de specializare este de 5-6 zile.

    ART. 6
    (1) Sunt eligibile să participe la stagii de specializare cadrele didactice din şcolile româneşti din Ucraina care deţin diplomă de studii ce permite exercitarea profesiei de cadru didactic pe teritoriul Ucrainei şi fac dovada declarării apartenenţei la spaţiul identitar român, astfel cum este definit în art. 1 din Legea nr. 299/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Cadrele didactice vor fi selectate de către instituţiile de învăţământ superior organizatoare menţionate la art. 5 alin. (3), cu sprijinul asociaţiilor, fundaţiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale care aparţin etnicilor români din Ucraina, în conformitate cu profilul stagiilor de specializare.

    ART. 7
    Ministerul Educaţiei Naţionale va suporta, în limita fondurilor alocate în acest scop, cheltuielile legale de organizarea stagiilor de specializare, cheltuielile de cazare şi masă şi o bursă de 300 lei/participant, prin instituţiile de învăţământ menţionate la art. 5 alin. (3).

    ART. 8
    Sunt eligibile de a participa la procesul de selecţie toate asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale care aparţin etnicilor români din Ucraina şi au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea şi/sau promovarea identităţii culturale, lingvistice, religioase, etnice a românilor de pretutindeni, cu sediul în regiunile din Ucraina în care trăiesc comunităţi de români.

    ART. 9
    Pentru a fi selectate, asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale trebuie să îndeplinească cel puţin următoarele condiţii:
    a) desfăşoară activităţi în unul din domeniile prezentate la art. 8;
    b) sunt înregistrate atât din punct de vedere legal, cât şi fiscal în Ucraina;
    c) demonstrează că au capacitatea de a desfăşura în bune condiţii procesul de selecţie al beneficiarilor de burse, atât uman, cât şi material.


    ART. 10
    Selecţia asociaţiilor, fundaţiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale se va face de o comisie numită prin ordin comun de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Afacerilor Externe. Prin ordinul comun se vor stabili atribuţiile comisiei, precum şi documentele pe baza cărora asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale demonstrează că au capacitatea de a desfăşura în bune condiţii procesul de selecţie al beneficiarilor de burse, atât uman, cât şi material.

    ART. 11
    Asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale selectate au obligaţia de a încheia un acord de finanţare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în condiţiile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care a fost publicat anunţul privind rezultatul selecţiei.

    ART. 12
    Acordul de finanţare, prevăzut la art. 11, va fi aprobat prin ordin al ministrului pentru românii de pretutindeni şi va cuprinde, fără a se limita la acestea, cel puţin următoarele obligaţii ale beneficiarului:
    a) să aducă la cunoştinţa potenţialilor beneficiari, prin orice mijloace, despre oportunitatea de a primi burse sau de a beneficia de stagii de perfecţionare din partea statului român prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, respectiv Ministerul Educaţiei Naţionale şi condiţiile de acordare a acestora;
    b) să efectueze selecţia cu bună-credinţă şi fără discriminare a elevilor şi a cadrelor didactice beneficiare;
    c) să se asigure că elevii şi cadrele didactice beneficiare îndeplinesc condiţiile de primire a burselor şi a stagiilor de specializare, cu respectarea criteriilor prevăzute la art. 3 şi 6, şi frecventează regulat cursurile din anul curent;
    d) să se asigure şi să colecteze documentele doveditoare ale îndeplinirii condiţiilor de acordare a burselor şi a stagiilor de specializare şi să le transmită Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în termen de 15 zile de la întocmirea dosarelor;
    e) lunar, bilunar sau trimestrial, în funcţie de perioada şi data plăţii stabilită de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, au obligaţia de a verifica continuitatea îndeplinirii condiţiilor de primire a burselor şi a stagiilor de specializare şi să informeze finanţatorul despre eventualele modificări, cu cel mult 5 zile înainte de data plăţii comunicată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni;
    f) să prezinte cheltuielile efectuate cu ocazia desfăşurării procesului de selecţie a beneficiarilor şi de monitorizare ulterioară a condiţiilor de acordare a burselor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    g) să facă dovada plăţii burselor către beneficiarii acestora.


    ART. 13
    Dosarul de selecţie al elevilor beneficiari ai burselor va cuprinde cel puţin:
    a) declaraţia de apartenenţă la spaţiul identitar român, astfel cum este prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. a) în original;
    b) dovada deţinerii contului bancar de către beneficiar, unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al minorului, în original;
    c) dovada rezultatelor la învăţătură pentru anul şcolar precedent, în original sau copie conformă cu originalul;
    d) pentru elevii din clasa I, recomandarea asociaţiei, fundaţiei sau organizaţiei nonguvernamentale selectate, în original;
    e) dovada faptului că elevii sunt înscrişi şi frecventează cursurile în anul şcolar curent, în original;
    f) copie conformă cu originalul după actul de identitate al beneficiarului, părintelui sau reprezentantului legal al elevului.


    ART. 14
    Dosarele de selecţie vor fi transmise către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în termen de maximum 30 de zile de la data semnării acordului, însoţite de o listă centralizatoare a elevilor potenţiali beneficiari ai burselor, atât în format scris, cât şi în format electronic. Forma listei va fi stabilită de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi va deveni anexă la acord.

    ART. 15
    După primirea dosarelor de selecţie şi a listelor centralizatoare ale documentelor prevăzute la art. 13, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va efectua cel puţin următoarele activităţi:
    a) va verifica exactitatea datelor înscrise în liste;
    b) va stabili numărul total de elevi beneficiari ai burselor;
    c) va stabili, proporţional cu numărul elevilor din regiunile locuite de români, numărul de burse ce vor fi acordate pe fiecare regiune în parte;
    d) va comunica situaţia şi numărul elevilor beneficiari ai burselor către asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale;
    e) va transmite modalitatea de plată a burselor.


    ART. 16
    Prezenta hotărâre se aplică pentru perioada ianuarie-iunie 2018, aferentă anului şcolar 2017-2018.



                    PRIM-MINISTRU, INTERIMAR,
                    MIHAI-VIOREL FIFOR
                    Contrasemnează:
                    Ministrul pentru românii de pretutindeni,
                    Andreea Păstîrnac
                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Liviu-Marian Pop
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Teodor-Viorel Meleşcanu

    Bucureşti, 25 ianuarie 2018.
    Nr. 31.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016