Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 3 din 28 februarie 2020  privind aprobarea procedurii operaţionale privind gestionarea cazurilor de infecţie cu noul Coronavirus    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 3 din 28 februarie 2020 privind aprobarea procedurii operaţionale privind gestionarea cazurilor de infecţie cu noul Coronavirus

EMITENT: Comitetul Naţional pentru Situaţiile Speciale de Urgenţă
PUBLICAT: Broşură nr. 1 din 28 februarie 2020
        Având în vedere solicitarea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, pe teritoriul României,
        În conformitate cu prevederile art. 2 lit. a) şi art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) din Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. V, pct. 7 din Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi ale art. 3 alin. (1) lit. d) din H.G. nr. 758/2009 pentru punerea în aplicare a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005,
        În temeiul prevederilor art. 18 şi art. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,
        Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre:
    ARTICOL UNIC
        Se aprobă decizia nr. 4 din 27.02.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, pe teritoriul României prin care a fost adoptată Procedura operaţională pentru identificarea şi managementul persoanelor simptomatice/asimptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată de infecţii cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) sau prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardă, chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire cu covid-19 la pacienţii care se prezintă upu/cpu/camera de gardă şi chestionarele necesar a fi completate în punctele de trecere a frontierei.



                                              MINISTRUL AFACERILOR INTERNE
                                        PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU
                                              SITUAŢII SPECIALE DE URGENŢĂ
                                                    ION-MARCEL VELA



    Procedura operaţională pentru identificarea şi managementul persoanelor simptomatice/asimptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată*1) de infecţii cu noul coronavirus (COVID-19) sau prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardă
        *1) Zona afectată: lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19 se găseşte pe site-ul https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-28-02-2020
        Prezenta procedură se înscrie în setul de măsuri adoptate în contextul internaţional creat de infecţia umană cu noul coronavirus (COVID-19), în vederea atingerii obiectivului general de împiedicare/întârziere a stabilirii unui lanţ de transmitere inter-umană a virusului pe teritoriul României. Denumirea actualizată a bolii este COVID-19.

    Scop:
    1. Identificarea rapidă a persoanelor simptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată şi transportul imediat al persoanelor simptomatice care corespund definiţiei de caz, către spitalele de boli infecţioase, în vederea izolării, diagnosticării şi instituirii tratamentului.
    2. Identificarea persoanelor asimptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată, informarea privind măsurile de sănătate necesare, carantinarea şi/sau autoizolarea acestora şi automonitorizarea pe o perioadă de 14 zile de la intrarea în ţară.
    3. Identificarea şi managementul persoanelor simptomatice care corespund definiţiei de caz, prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardă
    CAP. I
    Definiţii
    1. Caz suspect: persoana care întruneşte criteriile din definiţia de caz suspect din metodologia de supraveghere în vigoare, aflată pe site-ul INSP-CNSCBT http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical
    2. Persoana asimptomatică: persoana care are istoric de călătorie în zona afectată în perioada de 14 zile anterioare, cu sau fără contact apropiat cu o persoană simptomatică
        În acest context, contactul apropiat este definit ca persoana care se află în oricare din situaţiile de mai jos:
    - personal medico-sanitar care acordă îngrijire directă pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, persoana care vizitează sau stă în acelaşi spaţiu (ex. salon) cu un pacient cu COVID-19 (expunere asociată asistenţei medicale);
    – Coleg de serviciu apropiat sau coleg de clasă cu un pacient cu COVID-19;
    – Persoana care călătoreşte împreună cu un pacient cu COVID-19 în orice tip de mijloc de transport;
    – Persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19.

    Link-ul (legătură) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare debutului.
    Contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic în timpul zborului (expunere cu risc ridicat) sunt definiţi ca persoanele care au venit în contact apropiat cu cazul suspect de infecţie cu noul coronavirus: însoţitorii (familie, prieteni cu care călătoreşte) sau persoanele care le-au acordat îngrijire în timpul zborului, precum şi membrii echipajului care au deservit zona din jurul pasagerului sau care au stat în vecinătatea cazului suspect: pe acelaşi rând cu acesta şi 2 rânduri în orice direcţie (faţă/spate/lateral). Mutarea cazului suspect în aeronavă, în scopul izolării, presupune o expunere mai extinsă şi, ca urmare, poate fi luată în considerare o arie mai mare din aeronavă.
        Alţi contacţi ai cazului simptomatic în timpul zborului (contacţi îndepărtaţi = expunere cu risc scăzut) sunt definiţi ca ceilalţi pasageri ai aeronavei în care a călătorit cazul suspect.
        Contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic în timpul deplasării maritime (expunere cu risc ridicat) sunt definiţi ca un membru al familiei sau persoana care însoţeşte cazul simptomatic în călătorie sau o persoana din rândul personalului medico-sanitar care oferă îngrijiri directe pacientului sau orice persoană care a avut contact faţă în faţă prelungit (> 15 minute) cu un caz simptomatic probabil sau confirmat, într-un spaţiu închis, inclusiv personalul de la bordul navei.
        Alţi contacţi ai cazului simptomatic în timpul deplasării maritime (contacţi îndepărtaţi = expunere cu risc scăzut) sunt ceilalţi pasageri care au călătorit pe navă cu cazul suspect.
    Contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic în timpul deplasării terestre (expunere cu risc ridicat) sunt definiţi ca un membru al familiei sau persoana care însoţeşte cazul simptomatic în călătorie sau persoanele care au stat în vecinătatea cazului suspect pe acelaşi rând cu acesta şi 2 rânduri în orice direcţie (faţă/spate/lateral într-un mijloc de transport terestru), sau orice persoană care a avut contact faţă în faţă prelungit (> 15 minute) cu un caz simptomatic probabil sau confirmat, într-un spaţiu închis.
        Alţi contacţi ai cazului simptomatic în timpul deplasării terestre (contacţi îndepărtaţi = expunere cu risc scăzut) sunt definiţi ca ceilalţi pasageri ai vagonului din trenul cu care a călătorit cazul suspect sau ceilalţi pasageri din autocarul în care a călătorit cazul suspect.
    CAP. II
    Proceduri de identificare şi management pentru cazurile suspecte sosite cu avionul
    Scenariul 1
        Caz suspect (simptomatic) prezent la bordul unei aeronave, anunţat de echipaj către turnul de control al oricărui aeroport de pe teritoriul României
    1. Orice caz suspect în conformitate cu definiţia de caz se raportează de către echipajul aeronavei către turnul de control. Turnul de control informează şi administratorul aeroportului.
    2. Personalul turnului de control raportează cazul prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112),
    3. Dispeceratul integrat dispune mobilizarea Autospecialei pentru Transport Personal şi Victime Multiple (ATPMV) şi este informat DSU şi COSU- MS şi Spitalul de boli infecţioase.
    4. După aterizare avionul este andocat într-o altă zonă a aeroportului special desemnată de conducerea aeroportului în acest sens şi care permite accesul autospecialei.
    5. Pasagerii sunt debarcaţi şi urmează un circuit separat către spaţiul special destinat, în conformitate cu procedura stabilită la nivelul aeroportului.
    6. Penultimii care părăsesc aeronava sunt contacţii apropiaţi! (cei care au ocupat 2 rânduri faţă/spate/lateral/cei de pe rândul simptomaticului şi alţi contacţi apropiaţi), iar ultimul va fi debarcat cazul suspect (simptomatic).
    7. Autospeciala va prelua cazul suspect şi îl va transporta la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.
    8. Personalul medical din autospecială va fi echipat cu echipament de protecţie adecvat, în conformitate cu procedurile proprii.
    9. Pentru contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic în timpul zborului (definiţi în Cap. I), personalul DSPJ / DSP a mun. Bucureşti (numite, în continuare, DSP) cu sprijinul personalului medical din aeroport:
    - efectuează termometrizarea persoanelor (termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi cardul de identificare a localizării pasagerilor în aeronava (Passenger Locator Card);
    – consiliază pasagerii privind semnele şi simptomele bolii, măsurile de auto-izolare la domiciliu pentru un număr de 14 zile de la aterizare;
    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alertă pentru sănătate);
        DSP va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestora. Contacţii identificaţi trebuie încurajaţi să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajaţi să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febră), pasagerul va anunţa DSP şi va solicita imediat prin numărul unic de apel 112 pentru a fi transportat, la spitalul de boli infecţioase, menţionând că este "contact cu caz suspect de infecţie cu noul coronavirus".

    – În cazul în care supravegherea epidemiologică a contacţilor va fi iniţiata între ziua 15 şi ziua 28 după aterizare, contacţii vor fi contactaţi telefonic, de către DSP, o singură dată şi întrebaţi dacă au apărut simptome.
    – Când au trecut peste 28 de zile de la aterizare, supravegherea epidemiologică a contacţilor NU se va iniţia.

    10. În momentul în care se cunosc rezultatele investigaţiei de laborator pentru cazul index suspect, DSP informează contacţii dacă îşi pot relua activităţile obişnuite sau vor rămâne în autoizolare până la încheierea perioadei de 14 zile.
    11. Pentru ceilalţi contacţi (îndepărtaţi) ai cazului simptomatic în timpul zborului (definiţi în Cap. I), personalul, DSP în colaborare cu personalul cabinetului medical din aeroport:
    - distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi cardul de identificare a localizării pasagerilor în aeronavă (Passenger Locator Card)
    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alertă pentru sănătate).



    Scenariul 2
        Caz suspect (simptomatic) autodeclarat / detectat după aterizarea aeronavei, în timpul procedurilor de rutină din aeroport
    2.1. Autodeclarat
    Se referă la situaţiile în care un pasager care soseşte din zona afectată declară către personalul aeronavei, personalul poliţiei de frontieră sau al cabinetului medical că are simptome.
    1. Cazul suspect este preluat de personalul DSP, cu sprijinul personalului cabinetului medical de pe aeroport şi izolat într-un spaţiu special desemnat.
    2. Situaţia se raportează imediat prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112).
    3. Dispeceratul integrat dispune mobilizarea Autospecialei pentru Transport Personal şi Victime Multiple (ATPVM) şi informează spitalul de boli infecţioase.
    4. Autospeciala preia persoana şi o transportă la spitalul de boli infecţioase.
    5. Personalul medical din autospecială va fi echipat cu echipament de protecţie adecvat, în conformitate cu procedurile proprii.
    6. Ceilalţi pasageri vor fi identificaţi de personalul MAI iar listele cu aceştia vor fi furnizate INSP-CNSCBT pentru identificarea contacţilor apropiaţi şi instituirea măsurilor stabilite în scenariul anterior.

        MAI va furniza detaliile de contact (adresa, nr. telefon) ale pasagerilor.
        INSP-CNSCBT va trimite aceste date către DSP, în vederea monitorizării zilnice a stării de sănătate a acestora.
        În situaţia imposibilităţii contactării unor persoane, DSP va anunţa INSP-CNSCBT, iar acesta va informa, la rândul său, MAI, pentru a obţine sprijin în contactarea acestora.

    2.2. Caz suspect detectat
        Se referă la situaţiile în care un pasager este detectat în cadrul procedurilor de scanare termică că prezintă simptome (temperatură).
        Decizia utilizării scanerelor termice pe toate fluxurile de sosiri pasageri sau numai pe cele aferente curselor aeriene care sosesc din zone afectate aparţine autorităţii de sănătate publică şi se comunică administratorului aeroportului.
        Pasagerul depistat cu temperatură corporală peste 38 de grade C în cadrul procedurii de scanare termică a pasagerilor pe fluxul de sosiri este preluat de personalul DSP sau cel al aeroportului şi condus într-un spaţiu special desemnat unde personalul DSP îi face o evaluare şi verifică istoricul deplasării acestuia.
     În situaţia în care personalul DSP stabileşte că este vorba de un caz suspect, se aplică procedura de la pct. 2.1 subpunctele 2-6.



    Scenariul 3
        Persoana asimptomatică (cu istoric de călătorie în zona afectată în perioada de 14 zile anterioare, cu sau fără contact apropiat cu o persoana simptomatică), autodeclarată sau detectată după aterizarea aeronavei, în timpul procedurilor de rutină din aeroport
    1. Pasagerii cu istoric de călătorie într-o zona afectată, identificaţi de personalul poliţiei de frontieră de la ghişeul de control al paşapoartelor sau autodeclaraţi, urmează un circuit separat către spaţiul special destinat, în conformitate cu procedura stabilită la nivelul aeroportului.
    2. Personalul DSP, în colaborare cu personalul cabinetului medical din aeroport, vor efectua:
    - termometrizarea persoanelor(prin termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI";
    – consiliază pasagerul privind semnele şi simptomele bolii
    a) carantinează persoanele care vin din localităţile/provinciile carantinate din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus COVID-19 menţionate în lista actualizată zilnic pe site-ul www.cnscbt.ro
        Ieşirea din carantina a acestora se va face după o perioada de 14 zile de la intrarea în ţară, dacă pacientul este clinic sănătos şi dacă are 2 teste negative pentru COVID-19 la un interval minimum de 24 ore.
        Transportul probelor recoltate se va face în aceleaşi condiţii de siguranţă ca şi probele de gripă, la unul din spitalele de boli infecţioase care efectuează diagnosticul infecţiei cu COVID-19.

    b) recomandă măsuri de auto-izolare şi monitorizare la domiciliu pentru 14 zile din momentul intrării în ţară, pentru persoanele care vin din alte provincii/oraşe din zonele cu transmitere comunitară extinsă de COVID-19
        În cazul în care apar simptome de boala este necesara raportarea imediată la DSP şi apelarea numărului unic de apel 112 pentru a fi transportat la spitalul de boli infecţioase.


    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alertă pentru sănătate).

    3. Monitorizarea zilnică, timp de 14 zile de la intrarea în ţară, se va face de către medicul de familie, iar în lipsa acestuia, de către DSP.
        Medicul de familie (sau DSP în lipsa acestuia) va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestor persoane. Ele trebuie încurajate să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajate să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febră), pasagerul va anunţa DSP şi va apela numărului unic de apel 112 pentru a fi transportat la spitalul de boli infecţioase.
    - Când supravegherea epidemiologică poate fi iniţiată între ziua 15 şi ziua 28 după aterizare, contacţii vor fi contactaţi telefonic, o singură data, de către medicul de familie (sau DSP în lipsa acestuia) şi întrebaţi dacă au apărut simptome.
    – Când au trecut peste 28 de zile de la aterizare, supravegherea epidemiologică a acestor persoane NU se va iniţia.



    CAP. III
    Proceduri de identificare şi management pentru cazurile suspecte sosite pe cale maritimă/fluvială
    Scenariul I
        Caz suspect (simptomatic) prezent la bordul unei nave, anunţat de comandantul navei maritime/conducătorul navei fluviale
    1. Comandantul/conducătorul navei sau orice persoană pe deplin autorizată de operatorul navei transmite în timp util, către Autoritatea Navală Română şi Politia de Frontieră informaţiile deţinute în ceea ce priveşte prezenta la bord a unui caz suspect/mai multor cazuri suspecte, informaţii privind identificarea navei, ultimul port de escală şi timpul estimat de sosire (ETA).
    2. Autoritatea Navală Română şi Poliţia de Frontieră transmit către structura organizatorică din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port, iar în lipsa acestuia, direct către Direcţia de Sănătate Publică, informaţiile deţinute în ceea ce priveşte prezenta cazului simptomatic la bordul navei.
    3. În cazul în care a fost anunţată structura organizatorică din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port aceasta va informa imediat Direcţia de Sănătate Publică despre cazul suspect.
    4. Direcţia de Sănătate Publică raportează cazul simptomatic prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112).
        Dispeceratul integrat dispune mobilizarea Autospecialei pentru Transport Personal şi Victime Multiple (ATPMV).

    5. După sosire, nava este dirijată să acosteze într-o zonă a portului special desemnată de administraţia portuară în acest sens şi care permite accesul autospecialei.
    6. Pasagerii/personalul navigant sunt debarcaţi şi urmează un circuit separat către spaţiul special destinat, în conformitate cu procedura stabilită la nivelul portului.
    - Penultimii care părăsesc nava sunt contacţii apropiaţi, iar ultimul va fi debarcat cazul suspect (simptomatic) care va purta o masca ce acoperă gura şi nasul.

    7. Autospeciala va prelua cazul suspect şi îl va transporta la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.
    8. Personalul medical din autospeciala va fi echipat cu echipament de protecţie adecvat, în conformitate cu procedurile proprii.
    9. Pentru contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic (definiţi în Cap. I), personalul structurii organizatorice din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port, în colaborare cu personalul DSP:
    - efectuează termometrizarea (cu termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi cardul de identificare a localizării pasagerilor în navă (Passenger Locator Card);
    – consiliază pasagerii/personalul navigant privind semnele şi simptomele bolii, masurile de auto-izolare la domiciliu pentru un număr de 14 zile de la intrarea în ţară;
    – înmânează pasagerilor/personalului navigant informaţii scrise (cardul de alertă pentru sănătate);
        DSP va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestora. Contacţii identificaţi trebuie încurajaţi să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajaţi să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febră), pasagerul va anunţa DSP şi va solicita imediat serviciul de ambulanţă 112 pentru a fi transportat la spitalul de boli infecţioase menţionând că este "contact cu caz suspect de infecţie cu noul coronavirus".

    10. În momentul în care se cunosc rezultatele investigaţiei de laborator pentru cazul index suspect, persoanele cu care acesta a venit în contact vor fi informate dacă îşi pot relua activităţile obişnuite sau vor rămâne autoizolate până la încheierea perioadei de 14 zile.
    11. Pentru ceilalţi contacţi (îndepărtaţi) ai cazului simptomatic în timpul călătoriei (definiţi în Cap. I), personalul structurii organizatorice din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port, în colaborare cu personalul DSP:
    - distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi cardul de identificare a localizării pasagerilor în nava (Passenger Locator Card);
    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alerta pentru sănătate).



    Scenariul II
        Sosirea pe cale maritimă: caz asimptomatic cu istoric de călătorie în zona afectată în perioada de 14 zile anterioare, cu sau fără contact apropiat cu o persoană simptomatică
    1. Comandantul navei sau orice persoană pe deplin autorizată de operatorul navei transmite în timp util, către structura organizatorică din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port sau, în lipsa acestuia, către DSP, informaţiile deţinute în ceea ce priveşte transportul de pasageri din zonele afectate, momentul plecării din zona afectata, informaţii privind identificarea navei, porturile de escală şi timpul estimat de sosire (ETA).
    2. Pasagerii/membrii de echipaj cu istoric de călătorie într-o zona afectată, identificaţi, urmează un circuit separat către spaţiul special destinat de administraţia portuară, în conformitate cu procedura stabilită la nivelul portului.
    3. Personalul structurii organizatorice din cadrul Ministerului Sănătăţii ce îşi desfăşoară activitatea în port şi/sau echipa DSP, vor efectua:
    - termometrizarea (cu termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi cardul de identificare a localizării pasagerilor în nava (Passenger Locator Card);
    – consiliază pasagerul privind semnele şi simptomele bolii
    a) carantinează persoanele care vin din localităţile/provinciile carantinate din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus COVID-19 menţionate în lista actualizată zilnic pe site-ul \nww.cnscbt.ro
        Ieşirea din carantina a acestora se va face după o perioadă de 14 zile de la intrarea în ţară, dacă pacientul este clinic sănătos şi dacă are 2 teste negative pentru COVID-19 la un interval minimum de 24 ore.
        Transportul probelor recoltate se va face în aceleaşi condiţii de siguranţă ca şi probele de gripă, la unul din spitalele de boli infecţioase care efectuează diagnosticul infecţiei cu COVID-19.

    b) recomandă măsuri de auto-izolare şi monitorizare la domiciliu pentru 14 zile din momentul intrării în ţară, pentru persoanele care vin din alte provincii/oraşe din zonele cu transmitere comunitară extinsă de COVID-19
        În cazul în care apar simptome de boala este necesară raportarea imediată la DSP şi apelarea numărului unic de apel 112 pentru a fi transportat la spitalul de boli infecţioase.


    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alertă pentru sănătate).

    4. Dacă în port nu exista o structură organizatorică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Autoritatea Navală Română şi Politia de Frontieră vor anunţa DSP şi o echipa din cadrul DSP se va deplasa în port şi va îndeplini acţiunile descrise anterior (pct. 3)
    5. Monitorizarea zilnică, timp de 14 zile de la întoarcerea în ţară, se face de către medicul de familie, iar în lipsa acestuia, de către DSP.
        Medicul de familie (sau DSP în lipsa acestuia) va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestor persoane. Ele trebuie încurajate să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajate să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febra), pasagerul/personalul navigant va anunţa DSP şi va apela 112 pentru a fi transportat, la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.


    CAP. IV
    Proceduri de identificare şi management pentru cazurile suspecte sosite prin puncte de frontiera terestre
    Scenariul I
    Sosirea (cu maşina, autocar, tren s.a.) prin punct de frontieră terestru a unui călător simptomatic, cu istoric de călătorie în zona afectată în perioada de 14 zile anterioare
    1. Personalul de la punctele de frontiera terestre anunţa personalul medical care deserveşte Cabinetul medical de frontiera, şi personalul DSPJ detaşat în punctul de frontieră despre cazul suspect.
    2. Direcţia de Sănătate Publică raportează cazul simptomatic prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112).
    3. Dispeceratul integrat dispune mobilizarea Autospecialei pentru Transport Personal şi Victime Multiple (ATPMV) şi anunţă imediat spitalul de boli infecţioase.
    4. Autospeciala va prelua cazul suspect şi îl va transporta la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.
    5. Personalul medical din autospeciala va fi echipat cu echipament de protecţie adecvat, în conformitate cu procedurile proprii.
    Pentru contacţii apropiaţi ai cazului simptomatic (definiţi în Cap. I), personalul DSP în colaborare cu personalul cabinetului medical:
    - efectuează termometrizarea (cu termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI";
    – consiliază pasagerii privind semnele şi simptomele bolii, masurile de autoizolare la domiciliu pentru un număr de 14 zile de la intrarea în ţară;
    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alerta pentru sănătate)

        DSP va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestora. Contacţii identificaţi trebuie încurajaţi să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajaţi să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febra), pasagerul va anunţa DSP şi va solicita imediat prin 112 pentru a fi transportat, la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.
        În momentul în care se cunosc rezultatele investigaţiei de laborator pentru cazul index suspect, persoanele cu care acesta a venit în contact vor fi informate dacă îşi pot relua activităţile obişnuite sau va rămâne în autoizolare până la încheierea perioadei de 14 zile.

    5. Pentru ceilalţi contacţi (îndepărtaţi) ai cazului simptomatic în timpul călătoriei (definiţi în Cap. I), personalul cabinetului medical, în colaborare cu personalul DSP:
    - distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI" şi solicita inclusiv completarea pe acesta a locului ocupat de pasageri în autocar/tren;
    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alerta pentru sănătate).



    Scenariul II
    Sosirea (cu maşina, autocar, tren s.a.) prin punct de frontiera terestru a unui călător asimptomatic cu istoric de călătorie în zona afectata în perioada de 14 zile anterioare
    1. Personalul de la punctele de frontiera terestre anunţa personalul medical care deserveşte Cabinetul medical de frontiera, şi personalul DSPJ detaşat în punctul de frontiera despre istoricul de călătorie a persoanelor sosite.
    2. Personalul DSPJ în colaborare cu personalul medical care deserveşte Cabinetul medical de frontiera vor efectua:
    - termometrizarea persoanelor (cu termometru digital fără contact);
    – distribuie şi colectează "CHESTIONAR DE EVALUARE ŞI LOCALIZARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI";
    – consiliază pasagerul privind semnele şi simptomele bolii
    a) carantinează persoanele care vin din localităţile/provinciile carantinate din zonele cu transmitere comunitara extinsa a virusului COVID-19 menţionate în lista actualizată zilnic pe site-ul www.cnscbt.ro
    - Ieşirea din carantina a acestora se va face după o perioada de 14 zile de la intrarea în ţară, dacă pacientul este clinic sănătos şi dacă are 2 teste negative pentru COVID-19 la un interval minimum de 24 ore.
        Transportul probelor recoltate se va face în aceleaşi condiţii de siguranţa ca şi probele de gripa, la unul din spitalele de boli infecţioase unde se lucrează probe pentru noul coronavirus COVID-19.

    b) recomandă măsuri de auto-izolare şi monitorizare la domiciliu pentru 14 zile de la intrarea în ţară, pentru persoanele care vin din alte provincii/oraşe din zonele cu transmitere comunitară extinsă de COVID-19
        În cazul în care apar simptome de boală este necesară raportarea imediată la DSP şi apelarea 112 pentru a fi transportat, la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.


    – înmânează pasagerilor informaţii scrise (cardul de alerta pentru sănătate).

    3. Până la sosirea echipei DSPJ, persoanele vor fi dirijate într-un spaţiu special desemnat de politia de frontiera, în cadrul punctului de frontiera terestru.
    4. Monitorizarea zilnica, timp de 14 zile de la intrarea în ţară, se face de către medicul de familie, iar în lipsa acestuia, de către DSPJ.
    5. Medicul de familie (sau DSPJ în lipsa acestuia) va monitoriza zilnic, telefonic, starea de sănătate a acestor persoane. Ele trebuie încurajate să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi puternic descurajate să călătorească. În cazul apariţiei simptomelor şi semnelor sugestive (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febra), pasagerul va anunţa DSPJ/ medic de familia şi va apela imediat 112 pentru a fi transportat, la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.

    CAP. V
    Proceduri operaţionale în UPU/CPU
    Scenariul 1
        Caz care se prezintă în UPU/CPU sau camerele de garda ale unităţilor spitaliceşti prin mijloace proprii
    1. Fiecare persoana care se prezintă în UPU/CPU sau camerele de garda ale unităţilor spitaliceşti cu simptomele prevăzute în definiţia de caz suspect, va fi chestionată în legătură cu criteriile epidemiologice.
    2. În urma efectuării triajului pacientul va fi încadrat în una din categoriile
    - Pacient neexpus la COVID-19 dacă NU prezintă context epidemiologie.
        Pacientul va fi evaluat în continuare conform Protocolului Naţional de Triaj, iar nivelul de protecţie al personalului medical şi auxiliar va fi cel conform cu procedurile de aplicare a precauţiunilor standard.

    – Pacient EXPUS SIMPTOMATIC dacă pacientul prezintă la momentul anamnezei criteriile epidemiologice prevăzute în definiţia de caz; acest pacient este declarat CAZ SUSPECT de infecţie cu noul coronavirus COVID-19, situaţie în care:
    – Pacientul este plasat într-o încăpere izolată, de preferat cu grup sanitar propriu şi presiune negativă, unde completează chestionarul, anexa la fisa de urgentă (Anexa 1)
    – Pacientului i se va aplica o masca ce acoperă gura şi nasul, dacă starea clinica o permite
    – Cazul este anunţat prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112) urmându-se procedura de alertare şi intervenţie descrisă la Cap. VI "Proceduri de raportare a cazurilor suspecte"
    – Se restricţionează accesul persoanelor în încăpere, unde vor avea acces doar persoanele desemnate pentru evaluarea şi tratamentul pacientului. Acestea vor purta echipament de protecţie adecvat, în conformitate cu procedurile privind "Prevenirea şi controlul infecţiilor suspecte cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) în unităţile sanitare, postate pe site-ul www.cnscbt.ro
    – Se anunţa DSP pentru aplicarea masurilor epidemiologice de identificare a contacţilor, dacă diagnosticul se confirma prin criteriile de laborator prevăzute în Metodologia de supraveghere a infecţiei umane cu noul coronavirus (2019- nCoV), aflata pe site-ul INSP-CNSCBT: http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical

    3. Dacă, la momentul anamnezei, se constata că pacientul prezintă criteriile epidemiologice prevăzute în definiţia de caz, chiar dacă un are niciunul dintre semnele clinice prevăzute în aceasta, se completează chestionarul, pacientul este considerat pacient EXPUS ASIMPTOMATIC; pentru acest pacient se recomanda autoizolarea şi monitorizarea zilnica, timp de 14 zile de la intrarea în ţară, de către medicul de familie, iar în lipsa acestuia, de către DSP.


    Scenariul 2
        Caz suspect aflat la domiciliu, anunţat telefonic prin 112
    1. Orice caz suspect, în conformitate cu definiţia de caz prevăzută la Cap I se raportează prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112) urmându-se procedura de alertare şi intervenţie descrisă la cap. VI
    1. Dispeceratul informează apelantul cu privire la obligativitatea pentru pacient, de a nu părăsi domiciliul, precum şi la necesitatea aplicării unei măşti pe nas şi gura, şi de a se izola de restul familiei până la sosirea ambulanţei special desemnate pentru transport.
    2. După preluarea cazului de către ambulanta special desemnata, DSP este responsabilă pentru aplicarea masurilor epidemiologice de identificare şi urmărire a contacţilor, dacă diagnosticul se confirma.


    Scenariul 3
        Caz suspect care se autodeclară sau este identificat de către personalul oricărei instituţii sau autorităţi publice din România
    a. În situaţia în care persoana suspecta se autodeclară sau este identificată ca atare, conform definiţiei de caz de la Cap I, de către personalul oricărei instituţii sau autorităţi publice din România, se asigura condiţiile de izolare pentru aceasta persoana şi se anunţa cazul prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă (Serviciul 112)
    b. Personalul instituţiei sau autorităţii respective anunţa conducerea unităţii, iar aceasta informează DSPJ.
    c. Până la sosirea ambulanţei special desemnate, este interzis pătrunderea oricărei persoane în camera de izolare, excepţie personal de îngrijire desemnat care poarta echipament de protecţie adecvat cu respectarea procedurilor standard şi specific transmiterii aeriene.
    d. După preluarea cazului de către ambulanţa special desemnată, DSP este responsabilă de coordonarea aplicării procedurilor de dezinfecţie, precum şi pentru aplicarea măsurilor epidemiologice de identificare şi urmărire a contacţilor, dacă diagnosticul se confirmă.
    e. Dacă spaţiul respectiv impune luarea măsurilor de decontaminare, acestea se realizează de către ISU.

    CAP. VI
    Proceduri de raportare a cazurilor suspecte
        Personalul medical care deserveşte Cabinetul medical de frontieră şi/sau personalul medical din UPU/CPU care identifică un caz suspect va raporta cazul suspect (simptomatic) imediat, telefonic, medicului epidemiolog din DSP.
        În cazul în care pe aeroport/port/la frontiera nu exista cabinet medical/personal medical aferent, informaţiile despre cazul suspect sunt colectate de echipa DSP.
        DSP raportează cazul suspect imediat, pe cale ierarhică, telefonic, precum şi Instituţiei Prefectului din Judeţ.
        Echipa DSP prezentă la punctul de frontieră (aeroport, port, punct de frontieră terestru) va trimite chestionarele noi zilnic, pe fax, la DSP de apartenenţă a pasagerului.
        Dacă la prima monitorizare zilnică, telefonică, un DSP constată că o persoana aflată în monitorizare s-a deplasat pe teritoriul altui judeţ decât cel menţionat în chestionar, trimite chestionarul pe fax, în cel mai scurt timp, către DSP respectiv.
    CAP. VII
    Situaţii speciale
        În situaţiile în care Statul Român organizează sau participa alături de alte State la acţiuni de repatriere a cetăţenilor români din zonele afectate (în care autorităţile decid restricţii de mişcare), pasagerii repatriaţi, în urma consultului medical efectuat de echipa medicală, vor fi transportaţi după aterizare astfel:
    - Pasagerii repatriaţi simptomatici: către spitalul de boli infecţioase pentru testare şi tratament;
    – Pasagerii repatriaţi asimptomatici: către centrul de carantină desemnat, pentru o perioada de 14 zile de la intrarea în ţară.

    CAP. VIII
    Investigaţii de laborator
        Principii pentru investigarea cu laboratorul a persoanelor sosite din zona afectata:
    a) Testarea se face numai pentru cazurile suspecte (simptomatice), cele carantinate şi contacţii apropiaţi ai cazurilor confirmate;
    b) Pentru persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz, cele carantinate şi contacţii apropiaţi ai cazurilor confirmate, se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere în vigoare, aflata pe site-ul INSP- CNSCBT http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical, după cum urmează:
    - Tampoane nasofaringiene şi orofaringiene la pacient! cu forme clinice medii, la persoanele asimptomatice carantinate şi contacţii apropiaţi ai cazurilor confirmate;
    – Spută şi/sau aspirat endotraheal sau lavaj bronhoalveolar la pacienţii cu forme clinice severe, după caz.
        Este recomandată recoltarea unui volum suficient de probă pentru realizarea de teste multiple.

    c) Un rezultat negativ la un caz suspect simptomatic, nu exclude infecţia cu SARS-CoV-2, mai ales dacă proba recoltată provenea din tractul respirator superior. Se recomanda repetarea prelevării de probe, de preferat recoltarea din tractul respirator inferior, dacă boala este severă şi retestarea acestora la 2-4 zile.
        Identificarea unui alt patogen nu exclude infecţia cu noul coronavirus, rolul coinfecţiei în patologie nefiind pe deplin cunoscut.
        Pentru certificarea debarasării de virus se recomandă repetarea recoltării până la negativarea rezultatelor la două testări consecutive, la un interval de minim 24 ore, prin reacţii de amplificare genică.

    d) Ieşirea din carantina se va face după o perioada de 14 zile de la intrarea în ţară, dacă persoana este clinic sănătoasă şi dacă are 2 teste negative pentru COVID-19 la un interval minimum de 24 ore.
        Transportul probelor recoltate se va face în aceleaşi condiţii de siguranţa ca şi probele de gripa, la unul din spitalele de boli infecţioase unde se lucrează probe pentru noul coronavirus COVID-19.

    ANEXA 1

                  CHESTIONAR PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE
                            CU COVID-19 LA PACIENŢII CARE SE
                            PREZINTĂ UPU/CPU/CAMERA DE GARDĂ
        NR. ...........
        COD PREZENTARE/NR. REGISTRU .........
        DATA/......../2020
        NUME-PRENUME
        Nota:
        Se bifează răspunsul corespunzător sau se completează nr. de zile în cazul
        În care răspunsul este DA la cel puţin una dintre cele 5 întrebări de evaluare a riscului unui pacient de a fi posibil expus la infecţia cu COVID-19 (chestionar completat de ASISTENTUL MEDICAL de la triaj), pacientul este considerat POSIBIL EXPUS la COVID-19, şi se va proceda astfel:
        ● ASISTENTUL MEDICAL evaluator va anunţa medicul Consultant din Camera de Gardă (între orele 8:00 - 13:00) sau medicul Şef de Gardă (13:00 - 08:00) care va continua evaluarea prin chestionar la Ghişeul UPU/CPU/Camerei de Gardă pentru stabilirea condiţiei de pacient POSIBIL EXPUS la COVID-19, SIMPTOMATIC sau ASIMPTOMATIC
        ● Medicul va revizui răspunsul la ÎNTREBĂRILE de evaluare a riscului unui pacient de a fi posibil expus la infecţia cu virusul COVID-19 (chestionar completat de ASISTENTUL MEDICAL de la triaj):


    1. Sunteţi cetăţean/rezident în ţări/zone* cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19?
        DA [] NU []
    a. Dacă DA, sunteţi în primele 14 de zile de la plecarea din ţară/zonă?
        DA [] NU []


    2. Aţi călătorit în ultimele 14 de zile în ţări/zone* cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19?
        DA [] NU []

    3. Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe/întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi inclusiv recreative ce au presupus aglomerări de persoane venite din zone afectate?
        DA [] NU []

    4. Aţi intrat în contact în ultimele 14 zile cu pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 sau cu suspiciune de infecţie cu COVID-19?
        DA [] (precizaţi numărul de zile scurse de la contact până la momentul prezentării: zile)
        NU []

    5. Aţi intrat în contact în ultimele 14 zile cu fluide biologice (Ex: sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă etc.) provenite de la un pacient diagnosticat cu COVID-19 sau cu suspiciune de infecţie cu COVID-19?
        DA [] (precizaţi numărul de zile scurse de la contact până la momentul prezentării: zile)
        NU []

        ● În cazul în care răspunsul este NU LA TOATE CELE 5 ÎNTREBĂRI, pacientul este considerat NEEXPUS la virusul COVID-19 şi va fi evaluat în UPU/CPU/Camera de Gardă conform protocolului obişnuit, iar nivelul de protecţie al personalului medical şi auxiliar va fi conform cu procedurile de aplicare a precauţiunilor standard.
        ● În cazul în care răspunsul este DA la cel puţin una dintre cele 5 întrebări, se va proceda la stabilirea condiţiei de pacient POSIBIL EXPUS la virusul COVID-19, SIMPTOMATIC sau ASIMPTOMATIC prin adresarea următorului calup de întrebări:
    6. Aţi prezentat unul din simptomele de mai jos în primele 14 zile de la plecarea din ţară/zona afectată sau de la participarea la Conferinţe/întruniri Internaţionale sau alte activităţi inclusiv recreative ce au presupus aglomerări de persoane venite din zone afectate ?

┌───────────────────────────┬──┬──┬────┐
│ │DA│NU│NU │
│Tuse │[ │[ │ŞTIU│
│ │] │] │[ ] │
├───────────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │DA│NU│NU │
│Febră │[ │[ │ŞTIU│
│ │] │] │[ ] │
├───────────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │DA│NU│NU │
│Dureri în gât │[ │[ │ŞTIU│
│ │] │] │[ ] │
├───────────────────────────┼──┼──┼────┤
│Dificultăţi respiratorii │DA│NU│NU │
│(scurtarea respiraţiei) │[ │[ │ŞTIU│
│ │] │] │[ ] │
└───────────────────────────┴──┴──┴────┘


    A. Pacientul este considerat SIMPTOMATIC dacă la momentul chestionării prezintă unul sau mai multe din simptomele de mai sus.
        ORICE pacient care întruneşte condiţia de POSIBIL EXPUS - SIMPTOMATIC este declarat CAZ SUSPECT DE BOALĂ DE INFECŢIE CU COVID-19, situaţie în care:
    a) Pacientul va fi izolat în SALONUL DESTINAT ÎNGRIJIRII CAZURILOR SUSPECTE DE INFECŢIE CU COVID-19
    b) Se va proceda la aplicarea protocolului de management al cazului considerat SUSPECT de INFECŢIE CU COVID-19


    B. Pacientul este considerat ASIMPTOMATIC dacă la momentul chestionării a răspuns cu NU la toate întrebările privind semnele de boala din tabel.
        Pacienţii care întrunesc condiţia de POSIBIL EXPUS - ASIMPTOMATIC:
    - vor fi evaluaţi în UPU/CPU/Camera de Gardă conform protocolului obişnuit, iar nivelul de protecţie al personalului medical şi auxiliar va fi conform cu procedurile de aplicare a precauţiunilor standard.
    – vor fi anunţaţi de către medicul consultant din UPU/CPU/Camera de Gardă la DSPJ pentru a fi monitorizaţi

        Pacienţii care întrunesc condiţia de POSIBIL EXPUS, ASIMPTOMATIC, şi se află în primele 14 zile ale perioadei de incubaţie, vor primi următoarele recomandări din partea medicului consultant:
    a) Se recomandă autoizolare la domiciliu pe toată perioada de incubaţie (până la încheierea celor 14 zile, cu menţionarea datei calendaristice a încheierii perioadei de incubaţie în FIŞA PACIENTULUI).
    b) Auto monitorizarea apariţiei vreunui simptom, zilnic, până la maxim 14 zile ale perioadei de incubaţie;

        În cazul în care pacientul se menţine afebril şi nu prezintă alte semne clinice de boală va fi considerat NEINFECTAT. În cazul în care pacientul observă apariţia vreunui simptom (tuse, durere în gât, dificultate la respiraţie, febră) va apela URGENT 112, prezentând istoricul de călătorie în ultimele 14 zile sau că a fost în contact cu un caz suspect/confirmat de infecţie cu noul coronavirus, pentru a fi transportat, cu masca aplicată pe nas şi gura, la spitalul de boli infecţioase.

        Completat de ..........
        Semnătura ...........

                                          ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016