Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 3.236 din 30 decembrie 1967  privind reglementarea schimbului unor bunuri de consum cu alte ţări şi înfiinţarea întreprinderii de stat pentru comerţul exterior Mercur, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Interior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 3.236 din 30 decembrie 1967 privind reglementarea schimbului unor bunuri de consum cu alte ţări şi înfiinţarea întreprinderii de stat pentru comerţul exterior Mercur, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Interior

EMITENT: Consiliul de Miniştri
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 1 din 5 ianuarie 1968
        Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte:
    ART. 1
        În cadrul acordurilor comerciale încheiate de Republica Socialistă România, Ministerul Comerţului Interior încheie convenţii sau protocoale cu ministere de comerţ interior şi organe similare din alte ţări pentru operaţiuni de export şi import avînd ca obiect schimbul de bunuri de consum repartizate fondului pieţei.

    ART. 2
        La cererea sa, se autoriză Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum să încheie protocoale şi contracte cu organizaţiile centrale cooperatiste din alte ţări pentru operaţiuni de export şi import avînd ca obiect schimbul de bunuri de consum repartizate fondului pieţei.
        Mărfurile care fac obiect de schimb intercooperatist de bunuri de consum potrivit prevederilor prezentei hotărîri se stabilesc de Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum cu acordul prealabil al Ministerului Comerţului Interior şi al Ministerului Comerţului Exterior.

    ART. 3
        Coordonarea întregii activităţi privind schimbul de bunuri de consum, pe ansamblul comerţului socialist, revine Ministerului Comerţului Interior. În acest scop:
    a) listele cuprinzînd mărfurile repartizate pe ţări, care vor face obiectul schimburilor de bunuri de consum cu alte ţări, se vor stabili de Ministerul Comerţului Interior, cu acordul prealabil al Ministerului Comerţului Exterior, concomitent sau după convenirea contingentelor din protocoalele comerciale anuale sau de durată încheiate de Ministerul Comerţului Exterior cu alte ţări;
    b) pentru listele suplimentare cuprinzînd disponibilităţile de mărfuri pe ţări, ce vor apare ulterior stabilirii listelor de la lit. a, la propunerea Ministerului Comerţului Exterior îşi va da acordul în termen de cel mult 15 zile;
    c) mărfurile care vor forma obiect de export în cadrul schimburilor directe de bunuri de consum vor proveni din:
    - stocurile cu mişcare lentă din reţeaua comercială;
    – disponibilităţile din fondurile de mărfuri repartizate pieţei interne;
    – folosirea unor capacităţi de producţie neutilizate pentru care există asigurată materia primă necesară sau din capacităţi anume create, de la care se pot obţine astfel de mărfuri în condiţii avantajoase şi pentru care nu există posibilităţi de export în cadrul planului de comerţ exterior;
    – folosirea unor capacităţi de producţie neutilizate pentru care există asigurată materia prima necesară sau din capacităţi anume create, de la care se pot obţine astfel de mărfuri în condiţii avantajoase şi pentru care nu există posibilităţi de export în cadrul planului de comerţ exterior;

    d) mărfurile repartizate de Consiliul de Miniştri vor putea forma obiectul schimburilor directe numai cu avizul Comitetului de Stat al Planificării;
    e) mărfurile care vor face obiect de import în cadrul schimburilor de bunuri de consum vor trebui să contribuie la aprovizionarea populaţiei, completînd resursele şi diversificînd sortimentele pieţei interne.


    ART. 4
        Se înfiinţează întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur", cu sediul în Bucureşti, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Interior.
        Întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur" se organizează şi va funcţiona potrivit normelor legale privind organizarea şi funcţionarea întreprinderilor şi organizaţiilor economice de stat şi va avea ca obiect operaţiuni de export şi import privind schimburi de bunuri de consum repartizate fondului pieţei.

    ART. 5
        Operaţiunile de export şi import avînd ca obiect schimbul de bunuri de consum repartizate fondului pieţei se vor efectua pe baza autorizaţiilor de import-export eliberate de Ministerul Comerţului Exterior.

    ART. 6
        Contractarea mărfurilor prevăzute în protocoalele sau convenţiile de schimburi de bunuri de consum care figurează şi în contingentele înscrise în acordurile comerciale încheiate de Ministerul Comerţului Exterior va fi efectuată concomitent sau după acoperirea cu contracte a contingentelor respective de întreprinderile de comerţ exterior din subordinea Ministerului Comerţului Exterior.
        Contractarea mărfurilor de export şi import în cadrul schimburilor de bunuri de consum se va face ţinînd seama de principiile şi de nivelul de preţuri practicate în relaţiile de comerţ exterior.
        Pentru mărfurile care formează obiect de export şi import în cadrul planului de comerţ exterior şi care vor face şi obiectul schimburilor de bunuri de consum în aceleaşi condiţii de calitate, sortiment şi ambalaj, întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur" din subordinea Ministerului Comerţului Interior, nu va practica preţuri mai mari la import sau mai mici la export decît cele practicate de întreprinderile de stat pentru comerţul exterior din subordinea Ministerului Comerţului Exterior, cu ţara respectivă.
        Pentru mărfurile care vor prezenta diferenţe calitative de sortiment şi de ambalaj faţă de mărfurile care formează obiect de export şi import în cadrul planului de comerţ exterior, preţurile vor fi adaptate în mod corespunzător de către întreprinderea subordonată Ministerului Comerţului Interior, cu consultarea Ministerului Comerţului Exterior.
        Ministerul Comerţului Exterior prin întreprinderile de stat pentru comerţ exterior va acorda asistenţă tehnică de specialitate şi de documentare comercială şi de preţuri întreprinderii de stat pentru comerţul exterior subordonate Ministerului Comerţului Interior.

    ART. 7
        Decontările la operaţiunile de export şi import pentru schimbul de bunuri de consum se vor face prin Banca Naţională a Republicii Socialiste România într-un cont special, pe baza normelor existente, pentru activitatea de comerţ exterior.
        Diferenţele rezultate între sumele realizate din vînzarea în Republica Socialistă România a mărfurilor din import şi preţul complet al mărfurilor exportate se vor înregistra într-un cont special denumit "Cont evidenţă la schimbul de bunuri de consum".
        Soldul favorabil al diferenţelor de preţ se va vărsa la bugetul statului.

    ART. 8
        Întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur" are obligaţia de a asigura, la finele fiecărui an, echilibrul valoric în valută între mărfurile exportate şi cele importate în cadrul schimbului pe fiecare ţară în parte.
        Întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur" va asigura un sold favorabil în lei la operaţiunile de schimb, astfel ca valoarea mărfurilor importate calculată la preţul de vînzare cu amănuntul, mai puţin rabatul, să fie superioară valorii mărfurilor exportate în contrapartidă calculată în aceleaşi condiţii.

    ART. 9
        Pentru acoperirea cheltuielilor întreprinderii de stat pentru comerţul exterior "Mercur", aceasta va calcula adaosul de import şi export în acelaşi mod ca şi celelalte întreprinderi de stat pentru comerţul exterior subordonate Ministerului Comerţului Exterior, care se va aproba anual prin balanţele de venituri şi cheltuieli.

    ART. 10
        Salarizarea şi premierea personalului întreprinderii de stat pentru comerţul exterior "Mercur" vor fi făcute în aceleaşi condiţii ca şi pentru celelalte întreprinderi de stat pentru comerţul exterior. Angajaţii întreprinderii beneficiază, de asemenea, de toate celelalte drepturi de care beneficiază salariaţii întreprinderilor de stat pentru comerţul exterior.

    ART. 11
        Personalul de la întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Românoexport", de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Exterior, aferent activităţii schimburilor de bunuri de consum, se transferă, în condiţiile Codului muncii, de la Ministerul Comerţului Exterior la Ministerul Comerţului Interior.

    ART. 12
        Activitatea în exterior a întreprinderii de stat pentru comerţul exterior "Mercur" va fi efectuată de delegaţi proprii, temporari sau permanenţi. Aceşti delegaţi au aceleaşi drepturi ca şi delegaţii întreprinderilor de stat pentru comerţul exterior de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Exterior.
        Pentru delegaţii permanenţi, trimişi în străinătate de întreprinderea de stat pentru comerţul exterior "Mercur", se va lua avizul Ministerului Comerţului Exterior.

    ART. 13
        Preţurile de facturare între întreprinderile de stat pentru comerţul exterior "Mercur" şi întreprinderile furnizoare, respectiv beneficiare, din ţară, vor fi preţurile cu amănuntul, mai puţin rabatul comercial.

    ART. 14
        Dările de seamă statistice şi contabile care sînt reglementate pentru întreprinderile de stat pentru comerţul exterior, care privesc activitatea întreprinderii de stat pentru comerţul exterior "Mercur", se vor înainta organelor în drept, de către Ministerul Comerţului Interior.
        De asemenea, Ministerul Comerţului Interior va înainta Ministerului Comerţului Exterior dările de seamă statistice lunare, trimestriale şi anuale, precum şi situaţiile operative privind executarea planului său de export-import, ca şi realizările valutare.

    ART. 15
        Toate cheltuielile valutare, inclusiv pentru deplasările temporare sau întreţinerea delegaţilor permanenţi în străinătate, aferente activităţii de comerţ exterior a întreprinderii "Mercur", vor fi suportate din fondurile valutare ale Ministerului Comerţului Interior la capitolul "Cheltuieli accesorii pentru activitatea de comerţ exterior".

    ART. 16
        Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Finanţelor, pe baza protocoalelor de predare-primire încheiate între Ministerul Comerţului Interior şi Ministerul Comerţului Exterior, vor efectua modificările decurgînd din prezenta hotărîre în planurile pe anul 1968 ale acestor ministere.

    ART. 17
        Ministrul comerţului interior va emite instrucţiuni pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărîri cu avizul Ministerului Comerţului Exterior şi Ministerului Finanţelor şi cu consultarea Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum.

    ART. 18
        Prezenta hotărîre intră în vigoare pe data de 1 ianuarie 1968. Pe aceeaşi dată, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 414/1955 pentru reglementarea schimbului de mărfuri de larg consum între Republica Socialistă România şi alte ţări se abrogă.



                        p. Preşedintele Consiliului de Miniştri,
                        ILIE VERDEŢ

        Bucureşti, 30 decembrie 1967.
        Nr. 3236.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016