Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 26 din 4 aprilie 2017 privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Viitorii lideri ai Europei: iniţiativa privind întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora COM (2016) 733
EMITENT: Camera Deputaţilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 238 din 6 aprilie 2017
În temeiul prevederilor art. 67 şi 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
Luând în considerare Opinia nr. 4 c-19/119, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 28 martie 2017, Camera Deputaţilor:
1. Susţine necesitatea unui spaţiu unic pentru TVA în cazul comerţului transfrontalier de pe teritoriul Uniunii, ca un avans semnificativ spre o piaţă unică cu o competitivitate pe plan internaţional şi simplificarea procedurilor privind TVA-ul în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi dezvoltarea cadrului programatic şi normativ al celei „de-a doua şanse“ pentru antreprenorii oneşti.
2. Susţine eliminarea barierelor administrative şi legale ce stau în calea antreprenoriatului şi a inovării.
3. Solicită Comisiei Europene să intensifice eforturile pentru a spori oportunităţile întreprinderilor nou-înfiinţate, în special întreprinderi mici şi mijlocii, de a găsi parteneri de finanţare, de afaceri şi din rândul autorităţilor locale prin intermediul internetului, de a reduce decalajul acestora faţă de firmele active ce deţin cote mari de piaţă şi de a diminua riscul practicilor anticoncurenţiale încă din faza de identificare a partenerilor.
4. Recomandă Comisiei Europene să analizeze posibilităţile de armonizare a modalităţilor de oferire a informaţiilor de natură fiscală naţionale de către autorităţile statelor membre prin intermediul internetului, posibil printr-un portal unic european, astfel încât să fie asigurată organizarea informaţiilor într-un mod uşor accesibil întreprinderilor nou-înfiinţate.
5. Subliniază că simplificarea şi armonizarea în cadrul Uniunii a procedurilor de angajare temporară, precum şi de gestionare a acestui tip de contracte de muncă, în special în teleworking, ar sprijini întreprinderile nou-înfiinţate, în special cele din domeniul digital, să angajeze personal aflat în alte state membre ale Uniunii; aceasta s-ar constitui într-un prim pas în direcţia armonizării normelor privind impozitarea şi ocuparea forţei de muncă între statele membre şi ar contribui la reducerea neclarităţilor cu privire la regimul fiscal aplicabil în cazul contractelor transfrontaliere.
6. Reaminteşte necesitatea intensificării eforturilor de sporire a exportului Uniunii pe terţe pieţe, în mod special pentru accesul reciproc pe piaţa internă în cadrul relaţiei comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, valorificarea experienţei câştigate în negocierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii pentru deschiderea de oportunităţi pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi pentru întreprinderile în curs de extindere, ce au nevoie de o diversitate cât mai mare a clientelei sau de o piaţă mai largă.
7. Solicită Comisiei Europene să depună toate eforturile pentru a asigura o contribuţie sporită a achiziţiilor publice la obiectivele de convergenţă ale Uniunii Europene, în special echilibrarea fluxurilor financiare dintre Est şi Vest în contractele de achiziţii publice; în acest sens ar putea fi necesară o acţiune de reglementare la nivelul Uniunii pentru înlăturarea obstacolelor procedurale ce se manifestă faţă de societăţile comerciale din statele mai puţin dezvoltate.
8. Salută obiectivul de dezvoltare a viitoarelor programe, astfel încât să contribuie la generarea de inovaţii deschizătoare de drumuri care să poată capta şi crea noi pieţe, dar consideră că înfiinţarea de noi instituţii ale Uniunii, cum ar fi Consiliul european pentru inovare, ar trebui luată în considerare numai după o analiză aprofundată, inclusiv din punctul de vedere al utilizării eficiente a banilor contribuabililor europeni, a alternativei de a extinde responsabilităţile agenţiilor existente.
9. Atrage atenţia că participarea întreprinderilor mici şi mijlocii la „comunităţile“ create de Uniune ce ajută întreprinderile nouînfiinţate să se conecteze cu potenţiali parteneri ar trebui completată de încurajarea potenţialului acestora de inovare, în special prin sprijinirea accesului pe piaţă al produselor şi serviciilor lor inovatoare, dezvoltate adesea cu bugete reduse, ce se confruntă cu concurenţa produselor şi serviciilor clasice ce deţin cote de piaţă ridicate şi stabile.
10. Atrage atenţia asupra faptului că dificultăţile întâmpinate în accesul la finanţarea cercetării şi dezvoltării conduc la persistenţa unei infrastructuri tehnologice uzate moral, cu performanţe scăzute, şi recomandă o sporire a diversităţii şi a nivelului de acoperire a cererii de finanţare din partea programelor Uniunii.
11. Atrage atenţia că sprijinul Uniunii, în special în cazul întreprinderilor sociale, ar trebui să reflecte cererea de piaţă reală şi să fie planificat în aşa fel încât riscul de a distorsiona piaţa să fie diminuat.
12. Recomandă Comisiei Europene să continue să acţioneze ferm pentru a elabora un cadru normativ pentru recunoaşterea reciprocă a competenţelor, suficient de permisiv pentru a facilita calificarea nonformală la locul de muncă şi cea obţinută prin învăţare în afara cadrului instituţional şi să acţioneze pentru a evita riscul barierelor administrative.
Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 aprilie 2017, cu respectarea art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PETRU-GABRIEL VLASE
Bucureşti, 4 aprilie 2017.
Nr. 26.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: