Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 251 din 1 aprilie 1999  privind condiţiile de autorizare, organizare şi exploatare a jocurilor de noroc    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 251 din 1 aprilie 1999 privind condiţiile de autorizare, organizare şi exploatare a jocurilor de noroc

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 171 din 22 aprilie 1999

    În temeiul art. 1 alin. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/1998 privind regimul de autorizare a activităţilor din domeniul jocurilor de noroc,

    Guvernul României hotărăşte:

    CAP. I
    Definirea şi clasificarea jocurilor de noroc

    ART. 1
    Prin joc de noroc se înţelege procedura de atribuire a unor câştiguri de orice fel, în funcţie de anumite elemente aleatorii - indiferent de modul de producere a acestora - cu perceperea, sub orice formă, a unor taxe de participare, directe sau disimulate.
    Prin taxa de participare directă se înţelege suma de bani percepută direct de la jucător de către organizator în schimbul dreptului de participare la joc.
    Prin taxa de participare disimulată se înţelege suma de bani percepută suplimentar pentru vânzarea unor produse care permit dreptul de participare la jocurile de noroc, precum şi tarifele percepute pentru utilizarea liniilor telefonice sau a altor mijloace de telecomunicaţie asimilate acestora ori pentru prestarea unor servicii a căror finalitate constă în dreptul de participare la un joc de noroc.
    ART. 2
    Organizarea oricărui joc de noroc implică, în general, existenţa următoarelor elemente: joc, miză, mijloace, organizator şi participant.
    ART. 3
    Prin organizator de jocuri de noroc se înţelege orice persoana juridică înregistrată legal în România şi autorizată să exploateze jocuri de noroc potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
    ART. 4
    Prin participant la joc se înţelege orice persoană fizică care doreşte şi are dreptul legal să participe la joc. Participarea la joc presupune adeziunea fără limite sau fără rezerve la toate prevederile regulamentului jocului respectiv.
    ART. 5
    Exploatarea jocurilor de noroc se poate face numai în baza autorizaţiei emise de Ministerul Finanţelor, respectiv licenţa pentru exploatarea jocurilor de noroc, prevăzută în anexele nr. 1 a) şi 1 b), denumită în continuare licenţă.
    ART. 6
    Jocurile de noroc se clasifică după cum urmează:
    a) jocuri cu câştiguri generate de elemente aleatorii, organizate prin folosirea maşinilor, utilajelor, instalaţiilor mecanice, electrice, electromagnetice, electronice, videoautomate, jocuri exploatate prin intermediul unor mecanisme, instalaţii de orice fel, ale căror câştiguri presupun concomitent atât dexteritatea sau abilitatea jucătorului, cât şi hazardul (de tipul ATLANTIC PUSHER, NIAGARA etc.), precum şi altele asemenea;
    b) jocuri tip cazinou, cu câştiguri generate de elemente aleatorii, desfăşurate la mese obişnuite sau speciale, organizate prin folosirea bilelor, cărţilor, însemnelor, zarurilor sau a oricăror alte obiecte ori forme fizice de participare şi de desfăşurare a jocurilor de noroc, ca de exemplu: ruleta americană, ruleta franceză, black-jack, poker de orice fel, baccara, chemin de fer, redgo, punto banco, table, canastă, pinacle, 66, pasienţe, garde au coeur, belota, 21 şi altele de acest fel;
    c) jocuri tip bingo şi keno în săli de joc, cu câştiguri generate de elemente aleatorii, organizate prin folosirea echipamentelor complexe de tip loteristic, caracterizate prin extrageri şi premieri succesive;
    d) pronosticuri (pariuri) sportive, dacă evenimentele aleatorii constau în rezultatele unor întreceri sportive de orice fel, pariuri de orice fel, tombole, jocuri tip bingo şi keno, cu transmisie prin reţelele de televiziune, atunci când evenimentele aleatorii constau în rezultatele unor extrageri de numere, de litere sau de alte simboluri, indiferent de caracteristicile dispozitivelor mecanice, electronice, digitale sau video, utilizate pentru generarea acestora sau pentru efectuarea extragerilor (cupe, urne, roţi şi alte asemenea mijloace); se includ în această categorie toate genurile de tombole, precum şi jocurile interactive transmise în direct de posturile de televiziune (pentru partea ce reprezintă joc de noroc);
    e) jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie.
    ART. 7
    Jocurile de noroc se pot organiza cu sau fără participarea directa a jucătorilor, indiferent de mijloacele tehnice utilizate.
    În măsura în care vor apărea şi alte tipuri de jocuri de noroc, caracterizate prin atribuirea de câştiguri în funcţie de factori aleatorii, de hazard, cu perceperea unor taxe de participare directă sau disimulată, acestea vor intra sub incidenţa obligativităţii de a obţine licenţe legale.
    ART. 8
    Nu sunt considerate jocuri de noroc şi sunt permise fără autorizare următoarele tipuri de jocuri:
    a) tombolele organizate în şcoli, în grădiniţe sau în alte colectivităţi şi care au un caracter distractiv şi nonprofit pentru organizatori;
    b) jocurile de tip distractiv, exploatate prin intermediul unor maşini, aparate, dispozitive de orice fel şi care nu presupun câştiguri bazate pe elemente aleatorii, având ca scop testarea forţei, inteligenţei şi dexterităţii participantului;
    c) acţiunile cu caracter publicitar organizate de diferiţi agenţi economici, în scopul stimulării vânzărilor, care nu presupun taxa de participare pentru jucători şi nici majorarea preţului pe care produsul l-a avut anterior desfăşurării acţiunii publicitare.
    ART. 9
    Nu sunt permise şi nu pot fi autorizate jocurile de noroc, indiferent de denumirea lor, prin care se acumulează fonduri băneşti sau alte valori materiale în cadrul unor asociaţii ori al altor forme organizate, cu promisiunea realizării unui câştig prin multiplicarea sumelor depuse, numai pe baza speranţei de creştere a numărului de depunători într-un interval propus de organizatori şi acceptat de depunători la data depunerii cererii ori/şi a sumelor de bani.
    De asemenea, nu sunt permise şi nu pot fi autorizate jocurile tip alba-neagra, care se bazează pe dexteritatea organizatorului, a mânuitorului mijloacelor de joc (cărţi de joc, cauciucuri cu timbre, capace cu boabe de cereale, capace cu bilă etc.).

    CAP. II
    Autorizarea jocurilor de noroc

    ART. 10
    Activitatea de autorizare a jocurilor de noroc se realizează prin intermediul Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc, denumită în continuare comisie.
    Comisia îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Finanţelor, conform regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, cuprins în anexa nr. 2.
    Componenţa comisiei va fi stabilită prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului de interne.
    ART. 11
    Documentele necesare pentru autorizare, care se depun la direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor în vederea obţinerii licenţei, sunt prezentate în anexa nr. 3.
    ART. 12
    Acordarea licenţei reprezintă dreptul pe care statul îl acordă unor persoane juridice de a organiza şi de a exploata jocuri de noroc, în condiţiile respectării prevederilor prezentei hotărâri şi a legislaţiei în vigoare.
    Toţi agenţii economici organizatori de jocuri de noroc vor avea prevăzut în obiectul de activitate codul CAEN nr. 9.271.
    În cazul jocurilor menţionate la art. 6 lit. a) licenţa va fi nominală pentru fiecare maşină în parte şi va cuprinde datele de identificare a acesteia, precum şi a organizatorului de jocuri de noroc, iar pe verso se vor înscrie spaţiile de desfăşurare a activităţii şi vizele lunare fiscale confirmate de organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
    Agenţilor economici autorizaţi până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri li se vor înlocui, până la data de 30 iunie 1999, licenţele pentru exploatarea jocurilor de noroc acordate cu noile modele de licenţe.
    Licenţele sunt documente cu regim special, tipărite prin grija Ministerului Finanţelor de către Regia Autonomă "Imprimeria Naţională". La realizarea acestora se vor folosi hârtie şi cerneluri speciale, precum şi alte elemente de siguranţă. Cheltuielile legate de tipărirea acestor documente vor fi suportate din bugetul Ministerului Finanţelor.
    ART. 13
    Activitatea de autorizare a jocurilor de noroc are în vedere maşinile, instalaţiile, dispozitivele, mesele de joc de noroc, spaţiul în care se va desfăşura activitatea, precum şi personalul şi regulamentele interne.
    ART. 14
    Comisia poate autoriza funcţionarea unor maşini, instalaţii, dispozitive sau mese de jocuri de noroc numai pe baza unei dovezi privind verificarea tehnică, prin care să se ateste buna funcţionare a acestora.
    Dovada privind verificarea tehnică, prezentată de către organizatorul de jocuri de noroc, va fi eliberată de către firme specializate în domeniu, abilitate de comisie.
    În dovada privind verificarea tehnică vor fi precizate datele de identificare a maşinii (documentul de provenienţă, seria de fabricaţie, producătorul, tipul maşinii, anul fabricaţiei, proprietarul), caracteristicile tehnice (modul de funcţionare, tensiunea de alimentare, gradul de electrosecuritate, procentul de câştiguri din totalul rulajului încasărilor), indexurile contoarelor electromecanice înainte şi după verificare, factorul de multiplicare, modalitatea de sigilare şi componentele sigilate (respectiv contoarele electromecanice).
    În cazul instalaţiilor pentru jocurile tip bingo sau al meselor speciale cu bila, tip ruletă, dovada privind verificarea tehnică va fi adaptată în mod corespunzător acestora, iar în cazul jocurilor-concurs dovada privind verificarea tehnică se va referi la programul de calculator utilizat în derularea jocului.
    Agenţii economici abilitaţi să elibereze dovezi privind verificarea tehnică pot acorda serii la aparate, conform registrului propriu de atribuire a seriilor.
    Cu ocazia efectuării verificării tehnice verificatorul va întocmi un proces-verbal în care vor fi consemnate toate datele referitoare la aceasta operaţiune tehnică şi în care se va menţiona dacă este asigurată corecta funcţionare şi desfăşurare a jocului.
    Procesele-verbale, precum şi dovada privind verificarea tehnică ce va fi eliberată organizatorului de jocuri de noroc vor fi semnate atât de către verificator, cât şi de către beneficiar.
    ART. 15
    Jocurile de noroc cu participare directă pot fi organizate numai în spaţii corespunzător amenajate pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi.
    Spaţiul în care se desfăşoară aceste activităţi poate fi în proprietatea organizatorului, închiriat sau dobândit sub o alta forma legală de către acesta (pe bază de asociere în participaţiune etc.).
    În cazul unor contracte de asociere în participaţiune, încheiate de către utilizatorii de aparatura specifică jocurilor de noroc cu deţinătorii de spaţiu, organizatori de jocuri de noroc sunt considerate persoanele juridice care exercită cu forme legale dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra aparaturii respective. Întreaga responsabilitate în faţa legii privind corecta desfăşurare a activităţii de exploatare a aparaturii şi a sălii de joc revine deţinătorilor cu orice titlu ai acestei aparaturi, care au fost autorizaţi în condiţiile prezentei hotărâri.
    Se permite schimbarea locului de exploatare a activităţilor de jocuri de noroc în perioada de valabilitate a licenţei, dar nu mai mult de trei ori faţă de locul iniţial, cu avizul comisiei, fără perceperea altor taxe, urmând să se facă menţiune în acest sens în licenţa. În acest scop, agenţii economici vor depune la direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor o documentaţie care să cuprindă numai pct. 1, 10, 11, 14, 15, 18 şi 19 din anexa nr. 3.
    ART. 16
    Autorizarea activităţilor de jocuri de noroc este valabilă pe o perioadă de un an ce curge de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a aprobat obţinerea licenţei.
    După această perioadă agenţii economici pot solicita reautorizarea acestor activităţi, cu plata taxelor aferente, prezentând numai documentele prevăzute la pct. 1, 8 şi 11 - 19 din anexa nr. 3.
    ART. 17
    Pentru eliberarea licenţelor se vor percepe taxele anuale de autorizare prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/1998 privind regimul de autorizare a activităţilor din domeniul jocurilor de noroc.
    Agenţii economici autorizaţi până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/1998 nu vor mai plăti taxa de autorizare prevăzută de lege a se achită înainte de eliberarea documentelor de autorizare, urmând să plătească numai rata lunară pentru fiecare maşină mecanică sau electronică cu câştiguri, respectiv pentru fiecare masa de joc de noroc din cazinou. În cazul în care autorizaţia expiră până la data de 15 a lunii nu se mai datorează taxa lunară, iar dacă data expirării este ulterioară datei de 15 a lunii taxa lunară se plăteşte integral.
    ART. 18
    După autorizarea unui agent economic în cadrul şedinţei, cuantumul taxei de autorizare percepute, contul de virament, precum şi alte date necesare pentru efectuarea plăţii vor fi transmise în scris acestuia în termen de 5 zile lucrătoare de la data şedinţei.
    ART. 19
    Nu se acordă licenţa în situaţiile în care:
    a) administratorul şi/sau directorul executiv nu a împlinit vârsta de 23 de ani;
    b) agentul economic nu deţine spaţiu stabil sau acesta nu este corespunzător pentru activitatea respectiva, neîncadrându-se în prevederile prezentei hotărâri, precum şi în normele legale privind amplasarea, dotările, condiţiile igienico-sanitare şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
    c) spaţiul deţinut este situat în incinta unor aşezăminte de învăţământ, cultura, arta, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea, precum şi în zone cu circulaţie intensă: pasaje pietonale, staţii ale mijloacelor de transport în comun, spaţii excesiv de aglomerate.
    În mod excepţional se admite organizarea de jocuri de noroc în spaţiile-anexe, excedentare, ale unor cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultura şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurată intrare separată pentru jucători şi să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi; nu poate fi autorizată funcţionarea maşinilor cu câştiguri în cofetării, patiserii, pizzerii sau în alte asemenea unităţi de alimentaţie publică unde au acces minorii;
    d) agentul economic are în dotare maşini, instalaţii, dispozitive executate artizanal ori care prezintă grad avansat de uzura fizica sau morala;
    e) administratorii şi directorii executivi ai agenţilor economici, care solicita autorizarea, au suferit condamnări pentru infracţiunea de înşelăciune, furt, bancrută frauduloasă, fals şi uz de fals, evaziune fiscală, contrabanda sau pentru o alta infracţiune ce a avut ca urmare pierderea drepturilor civile şi politice ori au fost în mod repetat sancţionaţi contravenţional în legătura cu nerespectarea unor prevederi legale referitoare la jocurile de noroc;
    f) administratorul şi/sau directorul executiv este funcţionar public sau ocupa o alta funcţie incompatibilă cu funcţia de gestionar sau de administrator;
    g) agentul economic înregistrează obligaţii fiscale restante faţă de bugetul de stat şi faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.
    Nu se consideră obligaţii fiscale restante faţă de bugetul de stat şi faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat:
    - sumele pentru care agenţii economici au obţinut de la Ministerul Finanţelor sau de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înlesniri la plata acestora;
    - sumele stabilite în urma controalelor efectuate de organele fiscale de specialitate şi care se află în diferite stadii de contestare sau în judecată;
    - sumele care fac obiectul unei măsuri de suspendare a executării, dispusă de instanţa judecătorească.
    În situaţia în care după obţinerea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc un organizator se încadrează într-una dintre situaţiile prezentate la art. 19 lit. a)-g), licenţa se anulează.
    ART. 20
    Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligaţi să ţină evidenţa contabila separat, până la nivel de balanţa, pentru activităţile de jocuri de noroc, inclusiv partea aferentă asociaţilor, în cazul contractelor de asociere în participaţiune:
    Raportarea se face semestrial la Direcţia administrarea monopolului de stat din cadrul Ministerului Finanţelor, o dată cu raportările contabile, conform anexei nr. 4.
    ART. 21
    Exploatarea jocurilor de noroc în valută se face cu aprobarea Băncii Naţionale a României, pe baza licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc.

    CAP. III
    Activităţi de jocuri de noroc

    A. Jocuri cu câştiguri generate de elemente aleatorii, organizate prin folosirea maşinilor, utilajelor, instalaţiilor mecanice, electrice, electromagnetice, electronice, videoautomate şi altele asemenea

    ART. 22
    Toate maşinile, utilajele, instalaţiile mecanice, electrice, electromagnetice, electronice, videoautomate şi alte jocuri cu câştiguri generate de elemente aleatorii vor fi produse de către societăţi comerciale specializate în domeniu şi vor avea aplicate plăcute de identificare individuale, marcate durabil, în care vor fi precizate: tipul aparatului, producătorul, seria şi anul de fabricaţie.
    ART. 23
    Orice reparaţie la maşinile, utilajele şi instalaţiile prevăzute la art. 22 şi care nu presupune intervenţii asupra contoarelor electromecanice, precum şi a sigiliilor aplicate va fi stipulată într-un registru special de intervenţii, semnat atât de către depanator, cât şi/sau de către organizator, în care vor fi precizate elementele asupra cărora s-a intervenit.
    Intervenţiile la contoarele electromecanice se efectuează numai de către specialişti ai societăţilor comerciale abilitate de către comisie să efectueze verificări tehnice. Aceştia au obligaţia să sesizeze în scris comisia de îndată ce constată intervenţii sau manopere de natura frauduloasă asupra contoarelor ori asupra programelor de joc ale aparatelor, nerespectarea acestei prevederi conducând la retragerea abilitării.
    ART. 24
    Toate tipurile şi categoriile de maşini de jocuri de noroc vor avea, în mod obligatoriu, în dotare contoare electromecanice şi, opţional, contoare electronice, care vor înregistra atât încasările, cât şi premiile acordate.
    Evidenţa contabilă va fi ţinută zilnic pe baza indexurilor contoarelor electromecanice, care vor fi marcate prin etichetare: intrări, ieşiri.
    ART. 25
    Contoarele electromecanice vor fi prezentate, în mod obligatoriu, spre citire şi verificare organelor de control. Dacă din motive de securitate şi/sau de construcţie accesul nu este posibil permanent, organizatorul va adopta varianta montării lor în locuri accesibile citirii şi verificării.
    ART. 26
    Sălile de joc în care sunt amplasate mai mult de 10 maşini cu câştiguri vor fi prevăzute cu grupuri sanitare.
    Sălile de joc nu pot fi autorizate dacă organizatorul, respectiv deţinătorul legal al spaţiului de joc, nu a obţinut în prealabil avizul brigăzii locale de pompieri (acolo unde este cazul) şi, respectiv, avizul direcţiei sanitare locale.
    ART. 27
    Organizarea efectivă a activităţii se va face în conformitate cu regulamentul de ordine interioară al sălii de joc, care va prevedea expres obligaţiile şi responsabilităţile fiecărui angajat care lucrează la sala de jocuri.
    ART. 28
    Se interzice introducerea de credite pentru jucători, pe datorie sau pe seama unor obiecte lăsate în gaj.
    ART. 29
    Evidenţa primară a veniturilor se ţine zilnic, pentru fiecare maşină electronică cu câştiguri, pe formularul prezentat în anexa nr. 5, respectiv în anexa nr. 6 pentru maşinile care operează în valută.
    Lunar, veniturile vor fi centralizate cu ajutorul formularului prezentat în anexa nr. 8, respectiv în anexa nr. 8 a) pentru maşinile care operează în valută.
    Formularele astfel completate vor fi cuprinse într-un registru special, numerotat, legat şi ştampilat de organul local al Ministerului Finanţelor.
    Înscrierile se vor face cu pix cu pasta, lizibil, fiind interzise ştersăturile sau modificările.
    Eventualele greşeli pot fi corectate prin bararea numărului greşit şi înscrierea numărului corect deasupra acestuia, sub semnătura persoanei care a completat formularul.
    ART. 30
    Comisia nu va autoriza unui agent economic mai puţin de 5 maşini electronice cu câştiguri sau mai puţin de 5 posturi individuale de joc, la prima solicitare a acestuia.

    B. Jocuri tip cazinou

    ART. 31
    Jocurile cu câştiguri generate de şansă, tip cazinou, se desfăşoară între participanţi şi organizatori, precum şi la mese special destinate jocului direct între participanţi, deservite de personal al cazinoului.
    Aceste mese vor fi special descrise în regulamentul de ordine interioară, care va prevedea şi modul de înregistrare şi de contabilizare a veniturilor realizate de cazinou.
    Numărul meselor la care se desfăşoară jocul direct între participanţi nu va depăşi 10% din totalul meselor avizate.
    Activitatea de jocuri de noroc din cazinou se desfăşoară la mese speciale, folosindu-se bile, cărţi sau zaruri şi, complementar, maşini videoautomate, electromecanice sau electronice.
    ART. 32
    Pentru jocurile de noroc la care evenimentele aleatori se produc prin intermediul zarurilor, acestea vor fi amestecate şi lansate dintr-o cupa sau urna, fiind interzisă manevrarea lor cu mana.
    Zarurile vor fi confecţionate din materiale care să aibă duritatea necesară impusă de suprafaţa de joc (oase, materiale plastice, ebonită, fildeş, metal) şi vor avea laturile perfect egale (între 20 mm-25 mm), sigla sau denumirea cazinoului va fi inscripţionată pe una dintre fete şi vor fi perfect echilibrate. Pentru controlul echilibrării zarurilor, sălile de cazinou vor avea în dotare aparate tip "Balancing Galiper".
    Se va respecta condiţia ca suma punctelor înscrise pe fetele opuse ale unui zar să fie egala cu cifra 7.
    ART. 33
    Dotarea minimală pe care trebuie să o posede un cazinou pentru a putea obţine licenţa este de 10 mese speciale de joc, dintre care cel puţin 4 mese speciale cu bila (rulete).
    ART. 34
    Cazinourile vor putea fi amplasate în hoteluri, în clădiri separate, în cinematografe dezafectate, în alte amplasamente care să permită respectarea unor condiţii minime, cum ar fi: să nu deranjeze alte activităţi învecinate, să se asigure liniştea necesară bunei desfăşurări a activităţii, să aibă intrare separată, să permită amenajarea unor încăperi conexe, strict necesare activităţii (camera tehnică, grupuri sanitare, bar, garderoba, camera de odihnă pentru personal etc.).
    Se interzice autorizarea cazinourilor în clădiri în care exista şi locuinţe.
    ART. 35
    Cazinourile vor avea o dotare tehnică de baza (inclusiv cărţi de joc şi zaruri) şi complementară, la nivelul normelor internaţionale.
    Roţile ruletelor vor fi produse de firme recunoscute în domeniu. Mesele vor avea în dotare cutii cu dublă încuietoare, care, în afară programului, vor sta deschise pe mesele de joc.
    Roţile ruletelor vor fi prevăzute cu număr de serie, original sau atribuit de verificatorul tehnic, pereche pentru cuva şi rotor.
    În afară programului rotile ruletelor vor fi protejate cu un capac care să permită închiderea sau sigilarea acestora.
    ART. 36
    Sălile de joc vor fi amenajate astfel încât să se creeze o ambianţă plăcută pentru jucători.
    Pardoselile vor fi mochetate, iluminatul electric va fi suficient de puternic, dar astfel montat încât să nu deranjeze jucătorii.
    Sălile de joc vor beneficia, în mod obligatoriu, de instalaţie de condiţionare a aerului, cu o putere corespunzătoare dimensiunii acestora.
    În incinta cazinoului, precum şi la uşile de evacuare vor fi montate lămpi care să între în funcţiune, la tensiune redusă, în momentul unei avarii la circuitul de baza. Aceste lămpi au menirea de a asigura, în situaţii de necesitate, protejarea jucătorilor, a personalului sălii, precum şi a valorilor constituind circuitul electric de siguranţa.
    Autorizarea activităţii de cazinou, precum şi organizarea unei astfel de activităţi vor fi cu desăvârşire interzise fără existenţa şi fără buna funcţionare a circuitului electric de siguranţă.
    ART. 37
    Înaintea autorizării de către comisie, organizatorii de jocuri de noroc vor depune la C.E.C., în nume propriu, un fond de garanţie în valoare fixa de 5.000 dolari S.U.A. (sau echivalentul în lei la cursul oficial de schimb valutar al zilei) pentru fiecare masa de joc.
    Acest fond se va afla în permanenta la dispoziţia Ministerului Finanţelor pentru acoperirea eventualelor obligaţii restante faţă de bugetul de stat. Fondul de garanţie va putea fi restituit agentului economic la închiderea activităţii doar cu aprobarea scrisă a Ministerului Finanţelor.
    ART. 38
    Cazinourile pot constitui depozite în lei sau în valută ale clienţilor, în numele acestora, cu avizul prealabil al Băncii Naţionale a României.
    Aceste depozite vor fi păstrate în seifuri special amenajate, iar procedura de primire-predare, pe bază de documente utilizate în regim special, va fi total separată de fluxurile financiare şi de înregistrările contabile ale cazinourilor.
    ART. 39
    În toate cazinourile întreaga activitate din sălile de joc, casierie şi de la recepţie trebuie supravegheată, în mod obligatoriu, prin circuit închis de televiziune şi înregistrată video pe toată durata programului.
    Înregistrările video respective vor fi ţinute pe mese de joc şi pe zile şi vor fi păstrate, în condiţii de securitate, cel puţin 10 zile. Acestea trebuie să aibă vizualizate data şi ora evenimentelor înregistrate astfel încât să nu obstrucţioneze vizibilitatea înregistrării. Incidentele sau evenimentele deosebite se vor consemna într-un registru ţinut de operatorii sistemului de supraveghere video, iar pentru cazurile întemeiate vor fi înştiinţate imediat organele de poliţie. Înregistrările video făcute în aceste cazuri vor fi păstrate până la clarificarea acestor situaţii, prin exceptare de la termenul prevăzut mai sus.
    Înregistrările video pot fi controlate sau ridicate de către organele de control ale Ministerului de Interne şi ale Ministerului Finanţelor, în vederea efectuării unor verificări.
    Camerele de luat vederi vor fi amplasate astfel încât să se asigure recepţionarea unor imagini clare şi utile atât la mesele de joc, cât şi la celelalte puncte de lucru.
    Imaginile de la mesele de joc trebuie să cuprindă întregul caroiaj al mesei, precum şi roata ruletei, cu o fidelitate care să permită vizionarea unor detalii, şi anume: culoarea jetoanelor şi valoarea bancnotelor, aşezarea jetoanelor pe caroiajul mesei, numărul de jetoane pe coloana.
    Imaginile recepţionate la casierie trebuie să permită vizionarea mâinilor casierului, aşezate pe ghişeu, culoarea, numărul şi valoarea jetoanelor şi bancnotelor, iar imaginile de la recepţie trebuie să permită vizionarea, integrală sau bust, a persoanelor care pătrund în incinta cazinoului.
    Casieria şi recepţia vor fi permanent supravegheate cu ajutorul unor camere fixe de luat vederi, imaginea acestor puncte de lucru urmând a fi captată permanent pe monitoare.
    Urmărirea în direct şi înregistrarea activităţii din cazinou vor fi efectuate în sistem color, cu excepţia recepţiei, ale carei imagini pot fi alb-negru.
    Opţional, agenţii economici mai pot dota camera tehnică şi cu alte dispozitive şi instalaţii, cum ar fi: dispozitiv de apropiere a imaginii captate, dispozitive de comanda a camerelor mobile de luat vederi, aparate de fotografiat, de înregistrare audio etc.
    ART. 40
    În cazul în care cazinoul are în dotare peste 25 de maşini electronice cu câştiguri în aceeaşi sală, aceasta va fi supravegheată prin circuit închis de televiziune (cu imagini de ansamblu ale maşinilor), realizându-se şi înregistrarea video respectiva.
    Urmărirea activităţii din sala cu maşini electronice cu câştiguri se va face, de asemenea, în sistem color.
    ART. 41
    Numărarea bacşişului colectat de la mese, precum şi închiderea meselor vor fi urmărite în direct şi înregistrate în sistem video.
    ART. 42
    Organizarea activităţii în cazinou (dotarea meselor, verificarea dotării, întreruperea temporară a activităţii la mese, închiderea meselor, numărarea bacşişului, înregistrarea stocului de jetoane) se va face conform regulamentului de ordine interioară al cazinoului, astfel cum a fost aprobat de comisie.
    ART. 43
    În organizarea şi derularea jocurilor tip cazinou unităţile organizatoare vor folosi numai jetoane pentru care vor asigura o gestiune stricta privind provenienţa, înregistrarea, circulaţia şi casarea acestora, stabilită prin instrucţiunile interne ale cazinoului. Aceeaşi evidenţă va fi ţinută şi în cazul cărţilor de joc şi al zarurilor.
    Jetoanele valorice pot fi cumpărate de la casierie sau de la mesele de joc, în lei sau în alte mijloace de plată autorizate de Banca Naţională a României, iar restituirea (răscumpărarea) acestora se face numai la casierie.
    ART. 44
    Unităţile organizatoare vor prevedea, prin regulamentul de ordine interioară al cazinoului, toate detaliile privind organizarea, numărul meselor şi al maşinilor, numărul personalului angajat, condiţiile de angajare, specializare, orele de lucru, programul de funcţionare a sălilor, organizarea evidenţelor contabile, modalitatea de admitere a clienţilor, condiţiile de supraveghere şi de securitate etc.
    ART. 45
    Se interzice lucrătorilor din sală să transporte jetoane sau bani în numerar în incinta cazinoului în alte condiţii decât cele stabilite prin regulamentul de ordine interioară al cazinoului.
    ART. 46
    Este interzisă orice procedură, directa sau indirecta, care să aibă ca finalitate împrumutarea cu bani a jucătorilor cazinoului.
    ART. 47
    Bacşişurile oferite de jucători salariaţilor sunt considerate venituri ale organizatorului jocurilor de noroc şi pot fi împărţite de conducere salariaţilor. Bacşişurile vor fi evidenţiate separat în contabilitate.
    ART. 48
    Personalul din sălile de joc (pit-boss, crupieri, inspectori de masa, casieri, ospătari) trebuie să poarte în timpul serviciului numai îmbrăcăminte fără buzunare.
    ART. 49
    Evidenţa accesului jucătorilor în incinta cazinoului se va face cu ajutorul unui calculator electronic.
    Datele de identificare vor fi transcrise de pe documentele legale de identificare astfel:
    - pentru cetăţenii străini: paşaportul, cartea de identitate diplomatică sau consulară, legitimaţia provizorie;
    - pentru cetăţenii români: buletinul/cartea de identitate sau alte acte eliberate de organele de poliţie, care poarta o fotografie şi semnătura titularului.
    ART. 50
    Listele cuprinzând persoanele care, prin decizii interne ale cazinourilor, au fost declarate indezirabile şi cărora li s-a interzis accesul în cazinou vor fi comunicate de îndată organelor de poliţie, împreună cu motivaţia acestei măsuri.
    ART. 51
    Administraţia cazinoului are obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea conform prevederilor legislaţiei române în materie.
    Evidenţa primară a veniturilor se ţine zilnic, pentru fiecare masă de joc, pe formularul prezentat în anexa nr. 7 şi conform instrucţiunilor de completare a acestuia.
    Lunar, veniturile vor fi centralizate cu ajutorul formularului prezentat în anexa nr. 9.
    Formularele de evidenţă zilnică, tipizate, conform anexei nr. 7, redactate în limba română, nu trebuie să prezinte spaţii goale, ştersături şi modificări.
    ART. 52
    Personalul de execuţie din cazinouri (de la directori inclusiv în jos) va fi format prin şcolarizare în ţara sau poate fi angajat din străinătate cu permis de muncă pentru cetăţenii străini, eliberat în condiţiile legii. În ultimul caz angajările vor fi avizate de comisie, pe baza unei caracterizări date de managerul unităţii de la ultimul loc de muncă.
    Pentru angajaţii cetăţeni străini conducerea fiecărui cazinou va informa comisia în termen de 10 zile despre transferul sau despre desfacerea contractului individual de muncă, cu precizarea motivelor care au stat la baza acestor măsuri.
    ART. 53
    Sub sancţiunea desfacerii contractului individual de muncă, accesul crupierilor în orice alt cazinou din ţară este interzis.
    Aceeaşi sancţiune se aplică şi persoanei sau persoanelor care au facilitat accesul în cazinou al crupierului în cauză, cu bună ştiinţă, sau care au cunoscut aceasta situaţie şi nu au sesizat conducerea cazinoului respectiv.
    ART. 54
    Acordarea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc se va face în urma deplasării la faţa locului a unei echipe de specialişti, formată din reprezentanţi ai comisiei, experţi ai direcţiei de specialitate şi reprezentanţi ai organelor locale ale Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului de Interne, în număr de cel puţin 5 persoane, care va întocmi o nota de constatare privind îndeplinirea condiţiilor de autorizare prevăzute de prezenta hotărâre.
    Nota de constatare va fi semnată de către toţi membrii echipei şi de reprezentantul agentului economic verificat şi va fi înaintată comisiei.

    C. Jocuri tip bingo şi keno, în săli de joc

    ART. 55
    Prin sală de joc tip bingo se înţelege o încăpere amenajată corespunzător, care are în dotare un complex de dispozitive, instalaţii, maşini, echipamente, a căror funcţionare se intercondiţionează, rezultând un tot unitar de tip loteristic, caracterizat prin extrageri şi premieri succesive, realizate rapid prin intermediul unei instalaţii care înglobează un circuit închis de televiziune.
    ART. 56
    O sală de joc tip bingo va avea în dotare, în mod obligatoriu, următoarele dispozitive şi echipamente:
    - un aparat de extragere aleatorie a numerelor (turbosuflantă prevăzută cu serpentină la vedere);
    - unul sau mai multe panouri cu afişaj luminos, comandate electronic, prin intermediul cărora vor fi afişate principalele date de joc: premiul de linie, premiul de bingo, premiul de bingo acumulat, fondul de rezerva, preţul cartonului, intervalul de serie vândut, numărul de cartoane vândute, bila maxima, numărul de bile extrase;
    - unul sau mai multe panouri cu afişaj luminos, prin intermediul cărora vor fi afişate numerele extrase;
    - un număr variabil de monitoare TV color, prin intermediul cărora vor fi afişate principalele date de joc, numerele extrase, precum şi cartoanele câştigătoare.
    Se face precizarea că numărul panourilor cu lămpi electrice, precum şi numărul monitoarelor vor fi impuse de necesitatea accesului jucătorilor la informaţiile de joc, din orice punct al sălii, indiferent de configuraţia şi de dimensiunea acesteia;
    - un calculator electronic coordonator de joc, pentru gestiunea contabila a jocului, prevăzut cu un monitor de control şi una sau mai multe imprimante (dintre care una de format A 4);
    - alte dispozitive şi accesorii specifice jocului tip bingo (tastatura, întrerupătoare, instalaţii audio etc.).
    Opţional, pot fi racordate la instalaţia de baza calculatoare electronice de joc, tip mini-bings, în beneficiul jucătorilor.
    În cazul în care acelaşi organizator deţine mai multe săli de joc tip bingo, acesta poate să le interconecteze pentru jucarea unor partide speciale în comun.
    ART. 57
    Pentru a fi autorizate sălile de joc tip bingo trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de baza:
    - să aibă intrare separată şi să nu deranjeze alte activităţi;
    - să fie corespunzător amenajate, astfel încât să se asigure condiţii civilizate de joc (iluminat electric corespunzător, sistem de ventilaţie a aerului, corespunzător dimensionat pentru sala ocupată la capacitatea maxima, mobilier adecvat, grupuri sanitare civilizate, pardoseli mochetate total sau parţial în funcţie de caracteristicile acestora, instalaţie de sonorizare care să asigure o audiţie optimă, uniforme pentru personal);
    - să fie dotate cu circuit electric de siguranţa, la tensiune redusă, care să asigure, în cazuri de necesitate, un iluminat ce va permite protejarea jucătorilor, a personalului şi a valorilor;
    - să aibă obţinute, în prealabil, toate avizele şi acordurile legal prevăzute (P.S.I., sanitar şi altele impuse de situaţii specifice);
    - întreaga aparatură din dotare să funcţioneze corespunzător.
    ART. 58
    Sălile de joc tip bingo nu pot fi autorizate în situaţiile în care:
    a) calculatorul electronic manifesta unele deficiente de programare sau este neperformant, în sensul că: permite desfăşurarea jocului în condiţiile pierderii parţiale sau totale a memoriei, în situaţia unei întreruperi a alimentării cu energie electrica; permite desfăşurarea jocului în situaţia scoaterii din circuit a imprimantei sau a suportului de date (hârtia de imprimantă).
    Organizarea jocului cu asemenea deficiente conduce la suspendarea temporară sau la anularea licenţei;
    b) sunt amplasate în incinta unor imobile în care se afla locuinţe deasupra ori dedesubtul sălii de joc;
    c) sunt amplasate în grădinile de vara sau pe terasele restaurantelor, care nu sunt acoperite integral, şi nu sunt situate la o distanta de cel puţin 35 m de blocuri de locuinţe, de hoteluri sau de alte clădiri cu caracter social sau public;
    d) aparatul de extragere aleatorie a numerelor tip turbosuflantă nu este dotat cu serpentina de stocare a bilelor;
    e) comenzile echipamentului de joc nu sunt efectuate prin intermediul calculatorului.
    ART. 59
    Procentul de premiere din totalul rulajului încasărilor va fi de minimum 65% şi de maximum 80% pentru fiecare joc obişnuit, cu excepţia jocurilor la care se acordă premii speciale, atunci când va fi respectat doar procentul minim.
    Procentul de premiere va fi detaliat de către fiecare organizator de jocuri de noroc prin prevederile regulamentului de joc. Orice modificare ulterioară a regulamentului de joc va putea fi aplicată numai după înregistrarea acesteia la direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor.
    Procentul de premiere este compus din suma procentelor ce reprezintă premiile obişnuite (premiul de linie, premiul de bingo şi premiul de bingo acumulat), precum şi din procentul aferent constituirii fondului de rezerva.
    Fondul de rezerva va putea fi folosit la acordarea premiilor speciale şi la reconstituirea opţională a premiului de bingo acumulat, în cazul în care acesta a fost acordat.
    Premiul de bingo acumulat, constituit din încasări într-un procent stabilit de organizator sau din fondul de rezerva, se acordă integral jucătorului câştigător, la bila maxima afişată pe panoul de date.
    Se interzice acordarea parţială a acestuia în cote fixe, precum şi acordarea unor premii speciale din premiul de bingo acumulat.
    Premiile speciale acordate jucătorilor se constituie numai din fondul de rezerva acumulat la jocurile anterioare.
    Premiile obişnuite şi fondul de rezerva vor fi afişate permanent pe panoul cu datele generale de joc.
    La deschiderea unei noi săli de joc tip bingo organizatorul poate credita fondul de rezervă cu sume pe care, ulterior, le poate recupera.
    ART. 60
    Comenzile şi distribuţia pentru cartoanele folosite la jocul tip bingo se vor face prin Regia Autonomă "Imprimeria Naţională".
    Regia Autonomă "Imprimeria Naţională" nu va elibera cartoanele comandate de agenţii economici fără prezentarea dovezii privind achitarea taxei de 7% aplicate la valoarea nominală a cartoanelor. Aceasta va transmite lunar direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor situaţia privind comenzile de cartoane primite şi executate, precum şi taxele încasate, pe fiecare organizator de jocuri de noroc.
    Agenţii economici care, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, înregistrează stocuri de cartoane folosite la jocul tip bingo neutilizate au obligaţia să inventarieze şi să achite taxa de 7% la valoarea nominală a cartoanelor aflate în stoc. Situaţia stocurilor de cartoane folosite la jocul tip bingo va fi comunicată direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor.
    ART. 61
    Întreaga gestiune a jocurilor de noroc va fi evidenţiată pe hârtia imprimantei calculatorului, pe care vor fi precizate, în mod obligatoriu, următoarele date: enumerarea cronologică a jocurilor de noroc organizate, data şi ora începerii jocului, ora încheierii jocului, preţul cartoanelor vândute, numărul cartoanelor vândute, intervalul de serie vândut, premiul de linie, premiul de bingo, premiul de bingo acumulat, fondul de rezerva, bilele extrase, bila maxima, numărul cartonului câştigător atât la linie, cât şi la bingo, validarea jocului.
    La sfârşitul fiecărei zile de joc calculatorul va opera sinteza jocurilor, numărul de jocuri executate, sumele încasate, valoarea premiilor acordate şi alte date sintetice.
    După această sinteză, hârtia de imprimantă va fi barată, urmând ca situaţia zilei să fie verificată şi semnată de responsabilul de joc şi de întregul personal existent în sală în momentul închiderii programului, dar nu mai puţin de 5 persoane.
    Fiecare dintre cei 5 sau mai mulţi angajaţi va înscrie personal numele, ora semnării, funcţia, urmate de semnătura. Ordinea înscrierii va fi dată de ierarhia funcţiilor deţinute.
    Aceasta procedură se va efectua imediat după terminarea ultimului joc şi după redarea sintezei zilei de către calculator.
    ART. 62
    Hârtia de imprimantă cu datele de joc constituie baza întocmirii unui document contabil şi se păstrează ca atare, împreună cu acesta, conform normelor legale.
    Lunar, se va întocmi situaţia prevăzută în anexa nr. 10.
    ART. 63
    Programele de joc tip bingo ce vor fi instalate în sălile de joc tip bingo vor fi achiziţionate de la agenţii economici abilitaţi de către comisie, în vederea producerii, comercializării şi implementării acestora. Abilitarea acestora se face cu respectarea următoarelor criterii:
    - să aibă cuprins în obiectul de activitate prevăzut în statut "prestări de servicii";
    - să dispună de atelier, laborator sau de alte spaţii de lucru similare, dotate cu aparatura necesară, corespunzătoare calitativ şi cantitativ pentru exercitarea acestor prestaţii;
    - să dispună de personal angajat cu carnet de muncă, cu pregătire şi experienţa în domeniu, suficient din punct de vedere numeric şi având disponibilitatea de a se deplasa în teritoriu pentru implementarea, întreţinerea şi depanarea programului;
    - să nu fie organizatori de jocuri de noroc ori asociaţi, sub orice forma, cu aceştia, direct sau indirect;
    - să aibă posibilitatea evidenţierii pe calculator a verificărilor efectuate în ordine cronologică şi pe beneficiari;
    - să îşi asume răspunderea sesizării comisiei, Gărzii Financiare şi organelor de poliţie în cazul constatării unor nereguli în activitatea desfăşurată pe teren.
    Agenţii economici abilitaţi pentru producerea programelor de joc tip bingo şi pentru efectuarea verificărilor tehnice nu vor acorda verificări tehnice pentru propriile programe.
    ART. 64
    Acordarea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc se va face în urma deplasării la faţa locului a unei echipe de specialişti, formată din reprezentanţi ai comisiei, experţi ai direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor şi din reprezentanţi ai organelor locale ale Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului de Interne, în număr de cel puţin 5 persoane, care vor întocmi o nota de constatare privind îndeplinirea condiţiilor de autorizare prevăzute de prezenta hotărâre.
    Nota de constatare va fi semnată de către toţi membrii echipei, precum şi de reprezentantul agentului economic verificat şi va fi înaintată comisiei.

    D. Pronosticuri (pariuri) sportive, pariuri de orice fel, tombole, jocuri tip bingo şi keno, transmise prin reţele de televiziune sau prin mijloace de transmisie asimilate, jocuri interactive (partea de joc de noroc)

    ART. 65
    Activităţile tip pronosticuri (pariuri) sportive, pariuri de orice fel, tombole, jocuri tip bingo şi keno, transmise prin reţele de televiziune sau prin mijloace de transmisie asimilate, jocuri interactive (partea de joc de noroc) se supun autorizării în condiţiile prezentei hotărâri.
    ART. 66
    Taxa de autorizare aferentă activităţilor prevăzute la art. 65 se calculează prin aplicarea unui procent de 15% la încasările brute estimate la data autorizării, dar nu mai puţin de 150.000.000 lei, conform unui studiu de eficienta prezentat de agentul economic, studiu ce va conţine, în esenţa, următoarele date: totalul încasărilor brute estimate, totalul cheltuielilor, din care: pe elemente principale de cheltuieli, profitul brut.
    Prin încasări brute se înţelege suma totală încasată înainte de deducerea premiilor şi a altor cheltuieli.
    Studiul de eficienta va fi întocmit pe o perioadă de un an.
    Lunar, organizatorii de astfel de jocuri vor întocmi situaţia prevăzută în anexa nr. 11.
    Regularizarea taxei în funcţie de încasările brute efective se va efectua lunar, până la data de 30 a lunii următoare celei în care s-a organizat jocul. Până la această dată organizatorii de astfel de jocuri de noroc au obligaţia să depună situaţia prevăzută la alin. 4 la organele fiscale teritoriale.
    În situaţia jocurilor de noroc pentru care biletele de participare la joc se pun în vânzare în luni calendaristice anterioare celei în care se încheie jocul, valoarea biletelor vândute se ia în calcul pentru stabilirea încasărilor brute efective în luna în care se încheie jocul şi în care se acordă premiile.
    ART. 67
    Organizatorii de astfel de activităţi vor elabora regulamente de joc şi regulamente de ordine interioară, după caz, în care vor fi precizate toate datele principale privind organizarea activităţii în cauza: procentul de câştiguri din totalul încasărilor, sistemul de triere şi de omologare a câştigurilor, sistemul de plată a câştigurilor, sistemul de control şi de securitate şi alte elemente definitorii ale activităţii respective. Regulamentele de joc şi cele de ordine interioară vor fi aprobate de consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale. Modificarea ulterioară a acestora se poate face numai cu aprobarea comisiei.
    ART. 68
    Procentul de câştiguri din totalul încasărilor va fi de:
    - minimum 40% pentru pronosticuri (pariuri) sportive, pariuri de orice fel, tombole;
    - 50% pentru jocurile tip bingo şi keno, transmise prin reţele de televiziune sau prin mijloace de transmisie asimilate, şi pentru jocuri interactive (pentru partea de jocuri de noroc).
    În cazul câştigurilor acordate în obiecte, evaluarea acestora se va face pe baza valorii lor de achiziţie.
    ART. 69
    Biletele de pronosticuri (pariuri) sportive, pariuri de orice fel, tombole, vor fi produse şi comercializate de către Regia Autonomă "Imprimeria Naţională".
    ART. 70
    Tragerile la sorţi sau extragerile de numere câştigătoare se vor face la date prestabilite, în săli publice şi sub directa supraveghere a unor comisii din care vor face parte, în mod obligatoriu, câte un reprezentant al direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului de Interne.
    ART. 71
    În cazul organizării activităţilor tip pronosticuri (pariuri) sportive nu se acordă autorizaţie persoanelor juridice care au, în mod direct sau prin interpuşi, legătura cu activitatea sportiva.
    ART. 72
    Jocurile tip bingo transmise prin reţele de televiziune se vor organiza în săli de joc tip bingo deja autorizate. Transmisia se va face în direct, iar biletele aferente acestor jocuri vor fi gestionate şi evidenţiate la casieria sălii respective.
    Biletele vor fi prevăzute, în mod obligatoriu, cu elemente de siguranţa suplimentare, care să le diferenţieze de cartoanele folosite la jocul tip bingo obişnuite. Comenzile şi distribuţia se vor face prin Regia Autonomă "Imprimeria Naţională".
    Evidenţa contabilă a acestei activităţi se va ţine separat de cea a jocurilor de noroc obişnuite în săli. La aceste jocuri câştigurile vor fi afişate prin intermediul calculatorului de joc. Tot în direct vor fi transmise, prin reţele de televiziune, şi jocurile interactive.

    E. Jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie etc.

    ART. 73
    Activităţile tip jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie, se supun autorizării în condiţiile prezentei hotărâri.
    ART. 74
    Taxa de autorizare aferentă activităţilor prevăzute la art. 73 se calculează prin aplicarea procentului de 15% la încasările totale estimate la data autorizării, dar nu mai puţin de 150.000.000 lei, conform studiului de eficienta prezentat de agentul economic, care va conţine, în principal, următoarele elemente: veniturile prognozate (numărul minutelor de convorbiri telefonice, valoarea medie estimată a minutelor de convorbiri telefonice, sumele totale de încasat din contravaloarea minutelor de convorbiri telefonice), total cheltuielilor, profitul brut. Studiul de eficienta va fi întocmit pe o perioadă de un an.
    Sumele totale încasate din contravaloarea minutelor de convorbiri telefonice realizate reprezintă venituri brute ale organizatorului de astfel de acţiuni, iar contractele încheiate cu societăţile de telecomunicaţii, precum şi cu societăţile de radio, de televiziune şi cu cele de publicitate vor fi considerate contracte de prestări de servicii.
    ART. 75
    Organizatorii de astfel de activităţi vor elabora atât regulamente generale, cât şi regulamente specifice fiecărei categorii de joc de noroc, aprobate de conducerile acestora, în care vor fi precizate date privind organizarea activităţii, tipul de concurs, tipul şi valoarea premiilor acordate, algoritmul de stabilire a câştigătorilor şi alte elemente definitorii. Modificarea ulterioară a regulamentelor generale sau a celor specifice se poate face numai cu aprobarea comisiei.
    ART. 76
    Numele organizatorului, premiile, data desemnării câştigătorilor, tariful pentru minutul de convorbire telefonică, precum şi numărul licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc vor fi făcute publice în momentul lansării concursului.
    Programele informatice pe baza cărora sunt desemnaţi câştigătorii la jocurile-concurs vor fi verificate şi certificate înaintea efectuării extragerilor de către agenţi economici specializaţi în soft, abilitaţi de Ministerul Finanţelor.
    Tragerile la sorţi pentru desemnarea câştigător se vor face sub directa supraveghere a unor comisii din care vor face parte, în mod obligatoriu, câte un reprezentant al direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului de Interne, precum şi un specialist în soft, reprezentant al agentului economic care a efectuat verificarea şi certificarea programului. Acest specialist va confirma valabilitatea programului folosit la extragerea respectiva.
    ART. 77
    Lunar, organizatorii de astfel de jocuri de noroc vor întocmi situaţia prevăzută în anexa nr. 11.
    ART. 78
    Agenţii economici care organizează jocurile de noroc prevăzute la art. 6 lit. e) vor efectua regularizarea plăţii taxei de autorizare în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii acţiunii.
    Prin data încheierii acţiunii se înţelege data semnării procesului-verbal de decontare încheiat cu societatea de telecomunicaţii, dată ce nu poate depăşi termenul de 30 de zile de la încheierea lunii calendaristice pentru care se face decontarea.
    Până la aceeaşi dată aceştia au obligaţia să depună la organele fiscale teritoriale situaţia prevăzută la art. 77.

    CAP. IV
    Drepturile şi obligaţiile organizatorilor de jocuri de noroc

    ART. 79
    Organizatorii de jocuri de noroc tip cazinou au dreptul la extinderea activităţii prin autorizarea măririi numărului de mese de joc.
    Pentru aceasta vor fi prezentate documentaţii corespunzătoare şi vor fi plătite taxele de licenţa aferente, proporţional cu perioada de funcţionare rămasă până la expirarea licenţei.
    În aceste cazuri, termenul de valabilitate a extinderii activităţii decurge de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost autorizaţi de către comisie şi până la data expirării licenţei.
    ART. 80
    Organizatorii de jocuri de noroc au, în funcţie de specificul activităţii de jocuri de noroc desfăşurate, următoarele obligaţii, după caz:
    a) să întreţină utilajele din dotare în condiţii corespunzătoare, în scopul menţinerii normelor şi parametrilor de funcţionare prevăzuţi în cărţile tehnice şi în regulamentele de desfăşurare a jocurilor aprobate de comisie;
    b) să asigure securitatea utilajelor şi a accesoriilor (ceasuri, contoare, indicatoare, afişaje electronice, instalaţie de alimentare cu energie electrica), inclusiv a sigiliilor aplicate de agentul economic verificator;
    c) să ţină zilnic la sala de joc o evidenţă completă, clară şi detaliată a încasărilor realizate de fiecare sală, dispozitiv, maşina sau masa de joc, precum şi a premiilor (câştigurilor) acordate, inclusiv evidenţele cerute de prezenta hotărâre sau de alte acte normative în vigoare, în limba română;
    d) după obţinerea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc să comunice aceasta în scris, în termen de 10 zile, organelor teritoriale ale Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului de Interne, pentru a fi luaţi în evidenţă;
    e) să asigure desfăşurarea civilizată a jocurilor de noroc şi să respecte ordinea şi liniştea publică;
    f) să nu permită accesul persoanelor în stare de ebrietate sau cu intenţie vădită de a perturba ordinea, liniştea şi buna desfăşurare a jocurilor;
    g) să prezinte toate documentele cu date financiar-contabile, regulamentele de organizare a jocurilor, cărţile tehnice ale maşinilor sau alte documente solicitate de către organele de control prevăzute de lege;
    h) să asigure funcţionarea instalaţiilor şi a sălilor de joc la nivelul existent în momentul autorizării;
    i) să informeze comisia, în termen de 10 zile, despre schimbarea sediului, cesionarea de acţiuni sau de părţi sociale, schimbarea acţionarilor, asociaţilor, administratorilor şi directorilor;
    j) să nu permită accesul minorilor în sălile de joc;
    k) să nu participe şi să nu permită participarea propriilor salariaţi, direct sau prin interpuşi, la jocurile organizate în sălile de joc aparţinând societăţii comerciale pe care o administrează sau ai căror proprietari sunt;
    l) să afişeze în limba română, la loc vizibil, valoarea mizelor, a minutelor de convorbiri telefonice, procentul de premiere din totalul rulajului sumelor jucate, regulamentele de joc, precum şi licenţa pentru exploatarea jocurilor de noroc; pentru maşinile electronice cu câştiguri licenţele în original se vor păstra la sălile de joc;
    m) să ţină, în permanenta, la casieria sălii de joc şi să pună la dispoziţie jucătorilor caietul de reclamaţii şi sesizări, care va fi numerotat, şnuruit şi sigilat prin ştampilare de către organele locale ale Ministerului de Interne şi ale administraţiei financiare în a carei raza teritorială se afla sala de joc;
    n) să nu practice jocuri de noroc cu mese de joc sau cu maşini, autorizate, în afară sălii autorizate, nici în imediata ei vecinătate: pe trotuare, în pieţe publice, pe cheiuri, plaje şi alte locuri neamenajate;
    o) întregul personal operator de jocuri să fie angajat numai cu avizul prealabil al organului local de poliţie.
    Avizarea angajării administratorilor, directorilor şi personalului operator de jocuri, care lucrează în sălile de cazinou sau organizează pronosticuri (pariuri) sportive, pariuri de orice fel, tombole, jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie etc., se face de către Inspectoratul General al Poliţiei din cadrul Ministerului de Interne; avizul va fi eliberat în termen de 30 de zile de la solicitare;
    p) să ţină pentru activitatea de cazinou un caiet special, numerotat, şnuruit şi ştampilat de către organul local de poliţie, în care fiecare angajat care are acces în sala de jocuri sau la casieria unităţii să consemneze zilnic banii personali, la intrarea şi la ieşirea din serviciu;
    r) să ţină un registru unic de control, numerotat, şnuruit şi ştampilat de organul local al Ministerului Finanţelor;
    s) să oblige fiecare angajat din sălile de cazinou şi de joc tip bingo să poarte, la loc vizibil, un ecuson cu numele şi cu funcţia deţinută;
    s,) să nu schimbe softul calculatorului coordonator de joc pentru jocurile de noroc fără aprobarea comisiei, existând posibilitatea ca, la avizare sau ulterior, să se solicite aprobarea pentru dotarea cu un sistem informatic de rezerva, identic;
    t) să comunice organului local al administraţiei financiare programul de funcţionare, care va fi afişat;
    t,) pentru activitatea de cazinou, la sfârşitul fiecărui trimestru va fi actualizat echivalentul în lei al fondului de garanţie pe fiecare masa de joc (5.000 dolari S.U.A.), la cursul de schimb valutar al ultimei zile din trimestru; în aceasta suma se include şi dobânda aferentă acestui depozit;
    u) organizatorii de jocuri de noroc, care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 6 lit. d) şi e) din prezenta hotărâre, au obligaţia să regularizeze taxa de licenţă, în funcţie de încasările efectiv realizate pentru jocurile încheiate, şi să depună o situaţie al carei model este prezentat în anexa nr. 11, conform prevederilor art. 66 şi 78;
    v) să nu elibereze jucătorilor atestate sau alte documente prin care să certifice câştigarea de sume de bani la jocurile de noroc organizate.

    CAP. V
    Sancţiuni

    ART. 81
    Constituie contravenţii la regimul exploatării jocurilor de noroc următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
    a) vânzarea şi distribuirea, fără forme legale, a maşinilor, meselor şi instalaţiilor de jocuri de noroc;
    b) practicarea unor procente de câştiguri din încasări mai mici decât cele legale;
    c) lipsa plăcuţelor de identificare individuală a maşinilor şi a meselor de joc sau modificarea acestora;
    d) nerespectarea obligaţiilor ce revin organizatorilor de jocuri de noroc, prevăzute la art. 80 lit. a), t) şi v);
    e) nerespectarea obligaţiilor ce revin organizatorilor de jocuri de noroc, prevăzute la art. 80 lit. u);
    f) exploatarea jocurilor de noroc prin instalaţii neverificate anual din punct de vedere tehnic;
    g) nerespectarea prevederilor art. 21-26, 28, 29, 32, 35, 36, 38-41, 43-48, 50-52, 60-62, 66, 67, 69, 70, 72, 75 şi 78;
    h) nerespectarea condiţiilor avute în vedere la autorizare şi prevăzute în nota de constatare întocmită pentru obţinerea licenţei, pe întreaga perioadă de funcţionare.
    Contravenţiile prevăzute la acest articol se sancţionează cu amenda între 500.000 lei - 1.000.000 lei, cu excepţia contravenţiei prevăzute la lit. e) care se sancţionează cu anularea autorizaţiei.
    Eliberarea unei noi autorizaţii se face numai cu condiţia achitării tuturor sumelor restante la bugetul de stat.
    ART. 82
    Contravenţiile prevăzute la art. 81, cu excepţia celei prevăzute la lit. e), pot fi însoţite de măsura suspendării temporare a licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc.
    Suspendarea temporară, până la 6 luni, precum şi anularea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc se pot face numai de comisie, la propunerea organului constatator.
    Sumele aflate în joc sau rezultate din fapte ce constituie infracţiune sau contravenţie se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.
    ART. 83
    Constatarea, controlul, sancţionarea, urmărirea, executarea silită a sumelor stabilite conform prezentei hotărâri se efectuează, potrivit reglementărilor legale în materie, de către organele de control ale Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului de Interne.
    Obiecţiunile, contestaţiile şi plângerile formulate la actele de control se soluţionează conform dispoziţiilor legale privind soluţionarea obiecţiunilor, contestaţiilor şi plângerilor asupra sumelor constatate şi aplicate prin actele de control ale organelor Ministerului Finanţelor.
    Comisarii Gărzii Financiare, inspectorii Direcţiei generale a controlului financiar de stat din cadrul Ministerului Finanţelor, inspectorii organelor teritoriale locale şi ofiţerii din Ministerul de Interne au drept de control asupra evidenţei financiar-contabile, modului de funcţionare a jocurilor, de admitere a jucătorilor în incinta, precum şi asupra altor aspecte legate de modul de desfăşurare a activităţii privind jocurile de noroc, stabilite prin prezenta hotărâre.
    Accesul organelor de control în incinta cazinourilor şi a sălilor de joc de noroc este permis în orice moment şi se face pe baza legitimaţiei de serviciu sau a unui act emis în acest scop.
    Toţi verificatorii tehnici abilitaţi de către comisie au obligaţia să acorde sprijin gratuit organelor de control, la solicitarea acestora, pentru efectuarea determinărilor şi verificărilor de orice natura, necesare, asigurând personalul de specialitate şi dispozitivele specifice.
    ART. 84
    Contravenţiilor prevăzute la art. 81 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.

    CAP. VI
    Dispoziţii comune şi finale

    ART. 85
    Persoanele fizice autorizate până la apariţia prezentei hotărâri beneficiază de licenţă până la expirarea termenului de valabilitate a acesteia.
    ART. 86
    Anexele 1-11 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    Agenţii economici autorizaţi au obligaţia să comunice lunar direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor situaţia privind plata ratelor lunare pentru fiecare maşină electronică cu câştiguri şi pentru fiecare masă specială de joc din cazinou.
    ART. 87
    Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare la data de 1 mai 1999, dată la care se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 130/1997 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind autorizarea, organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi actualizarea tarifelor de licenţa percepute acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 18 aprilie 1997, cu modificările ulterioare.

                            p. PRIM-MINISTRU,
                              VALERIU STOICA

                             Contrasemnează:
                             ---------------
                          Ministrul finanţelor,
                          Decebal Traian Remeş

    Bucureşti, 1 aprilie 1999.
    Nr. 251.


    ANEXA 1 a)
    ----------

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ ROMÂNIA │
 │ │
 │ MINISTERUL (Stema României) FINANŢELOR │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ COMISIA DE AUTORIZARE A │
 │ JOCURILOR DE NOROC │
 │ │
 │ │
 │ LICENŢĂ │
 │ │
 │ pentru exploatarea jocurilor de noroc │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ OBIECT DE ACTIVITATE: Maşini mecanice sau electronice cu câştiguri │
 │ 1. Datele de identificare ale organizatorului: │
 │ │
 │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ Denumirea societăţii comerciale: ............................... │ │
 │ │ Adresa: ........................................................ │ │
 │ │ Nr. înregistrare la Registrul Comerţului: ...................... │ │
 │ │ Nr. înregistrare fiscală: ...................................... │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ 2. Datele de identificare ale maşinii: │
 │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ Tipul maşinii: video-electronică/cu elemente mecanice în mişcare │ │
 │ │ Seria: ......................... │ │
 │ │ An fabricaţie: ................. │ │
 │ │ Producător: .................... │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Valabilă de la.........până la......... │
 │ │
 │ │
 │ PREŞEDINTE, │
 │ │
 │ │
 │Nota: Licenţa va fi păstrată în original la locul de exploatare. │
 │Nu se admit ştersături şi modificări. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────-┘

                           - pag. 1 -


    Datele de identificare ale locului de exploatare:
  ┌──────────────────────────────────-┐ ┌──────────────────────────────────┐
  │ Adresa: ......................... │ │ Adresa: ........................ │
  │ ................................. │ │ ................................ │
  │ Avizat, Anulat, │ │ Avizat, Anulat, │
  │ Data Data │ │ Data Data │
  │ Semnătura Semnătura │ │ Semnătura Semnătura │
  │ │ │ │
  │ L.S. L.S. │ │ L.S. L.S. │
  │ │ │ │
  └───────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────┘
  ┌───────────────────────────────────┐ ┌──────────────────────────────────┐
  │ Adresa: ......................... │ │ Adresa: ........................ │
  │ ................................. │ │ ................................ │
  │ Avizat, Anulat, │ │ Avizat, Anulat, │
  │ Data Data │ │ Data Data │
  │ Semnătura Semnătura │ │ Semnătura Semnătura │
  │ │ │ │
  │ L.S. L.S. │ │ L.S. L.S. │
  │ │ │ │
  └───────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────┘

    Vize fiscale lunare:
  ┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  ├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  ├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  ├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  ├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  ├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
  │ Nr./Data document plată:............ │ Nr./Data document plată:........ │
  │ Vizat pe luna:...................... │ Vizat pe luna:.................. │
  │ Nume:................. │ Nume:................ │
  │ Prenume .............. L.S. │ Prenume ............. L.S. │
  │ Data:................. │ Data:................ │
  │ Semnătura:............ │ Semnătura:........... │
  └──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘

                                 - pag. 2 -


    Datele de identificare ale locului de exploatare:
  ┌───────────────────────────────────┐ ┌──────────────────────────────────┐
  │ Adresa: ......................... │ │ Adresa: ........................ │
  │ ................................. │ │ ................................ │
  │ Avizat, Anulat, │ │ Avizat, Anulat, │
  │ Data Data │ │ Data Data │
  │ Semnătura Semnătura │ │ Semnătura Semnătura │
  │ │ │ │
  │ L.S. L.S. │ │ L.S. L.S. │
  │ │ │ │
  └───────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────┘
  ┌───────────────────────────────────┐ ┌──────────────────────────────────┐
  │ Adresa: ......................... │ │ Adresa: ........................ │
  │ ................................. │ │ ................................ │
  │ Avizat, Anulat, │ │ Avizat, Anulat, │
  │ Data Data │ │ Data Data │
  │ Semnătura Semnătura │ │ Semnătura Semnătura │
  │ │ │ │
  │ L.S. L.S. │ │ L.S. L.S. │
  │ │ │ │
  └───────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────┘

                                  - pag. 3 -

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ │
 │ ROMÂNIA │
 │ │
 │ MINISTERUL (Stema României) FINANŢELOR │
 │ │
 │ │
 │ COMISIA DE AUTORIZARE A │
 │ JOCURILOR DE NOROC │
 │ │
 │ │
 │ LICENŢA │
 │ │
 │ pentru exploatarea jocurilor de noroc │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ OBIECT DE ACTIVITATE: Maşini mecanice sau electronice cu câştiguri │
 │ 1. Datele de identificare ale organizatorului: │
 │ │
 │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ Denumirea societăţii comerciale: ............................... │ │
 │ │ Adresa: ........................................................ │ │
 │ │ Nr. înregistrare la Registrul Comerţului: ...................... │ │
 │ │ Nr. înregistrare fiscală: ...................................... │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ 2. Datele de identificare ale maşinii: │
 │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ Tipul maşinii: video-electronică/cu elemente mecanice în mişcare │ │
 │ │ Seria: ......................... │ │
 │ │ An fabricaţie: ................. │ │
 │ │ Producător: .................... │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Valabilă de la.........până la......... │
 │ │
 │ │
 │ PREŞEDINTE, │
 │ │
 │ │
 │Nota: Licenţa va fi păstrată în original la locul de exploatare. │
 │Nu se admit ştersături şi modificări. │
 └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                - pag. 4 -



    ANEXA 1 b)
    ----------

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────-┐
 │ │
 │ │
 │ │
 │ ROMÂNIA │
 │ │
 │ MINISTERUL (Stema României) FINANŢELOR │
 │ │
 │ │
 │ COMISIA DE AUTORIZARE A │
 │ JOCURILOR DE NOROC │
 │ │
 │ │
 │ LICENŢA │
 │ │
 │ pentru exploatarea jocurilor de noroc │
 │ │
 │ │
 │ Seria Nr. din: ............ │
 │ │
 │ Se acordă licenţă pentru exploatarea jocurilor de noroc agentului │
 │ economic: │
 │ .................................................................... │
 │ .................................................................... │
 │ cu sediul în: ...................................................... │
 │ nr. de înregistrare la Registrul Comerţului: ....................... │
 │ nr. înregistrare fiscală: .......................................... │
 │ │
 │ Obiectul activităţii pentru care se acordă licenţa: │
 │ 1. ................................................................. │
 │ 2. ................................................................. │
 │ 3. ................................................................. │
 │ 4. ................................................................. │
 │ 5. ................................................................. │
 │ 6. ................................................................. │
 │ 7. ................................................................. │
 │ 8. ................................................................. │
 │ 9. ................................................................. │
 │ 10. ................................................................. │
 │ │
 │ Condiţiile de avizare (mesele, aparatura, spaţiile de joc atestate │
 │ precum şi modul de desfăşurare a activităţii, după caz) se prezintă │
 │ pe verso. │
 │ │
 │ Valabilă de la.........până la......... │
 │ │
 │ │
 │ PREŞEDINTE, │
 │ │
 │ │
 │Nu se admit ştersături şi modificări. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────-┘

                                  - pag. 1 -

    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

                                 - pag. 2 -

    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

                                 - pag. 3 -

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ │
 │ │
 │ ROMÂNIA │
 │ │
 │ MINISTERUL (Stema României) FINANŢELOR │
 │ │
 │ │
 │ COMISIA DE AUTORIZARE A │
 │ JOCURILOR DE NOROC │
 │ │
 │ │
 │ LICENŢA │
 │ │
 │ pentru exploatarea jocurilor de noroc │
 │ │
 │ │
 │ Seria Nr. din: ............ │
 │ │
 │ Se acordă licenţă pentru exploatarea jocurilor de noroc agentului │
 │ economic: │
 │ .................................................................... │
 │ .................................................................... │
 │ cu sediul în: ...................................................... │
 │ nr. de înregistrare la Registrul Comerţului: ....................... │
 │ nr. înregistrare fiscală: .......................................... │
 │ │
 │ Obiectul activităţii pentru care se acordă licenţa: │
 │ 1. ................................................................. │
 │ 2. ................................................................. │
 │ 3. ................................................................. │
 │ 4. ................................................................. │
 │ 5. ................................................................. │
 │ 6. ................................................................. │
 │ 7. ................................................................. │
 │ 8. ................................................................. │
 │ 9. ................................................................. │
 │ 10. ................................................................. │
 │ │
 │ Condiţiile de avizare (mesele, aparatura, spaţiile de joc atestate │
 │ precum şi modul de desfăşurare a activităţii, după caz) se prezintă │
 │ pe verso. │
 │ │
 │ Valabilă de la.........până la......... │
 │ │
 │ │
 │ PREŞEDINTE, │
 │ │
 │ │
 │Nu se admit ştersături şi modificări. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────-┘

                                - pag. 4 -



    ANEXA 2
    -------

                                REGULAMENT
        de organizare şi funcţionare a Comisiei de autorizare a
                           jocurilor de noroc

    I. Prevederi generale

    ART. 1
    Autorizarea jocurilor de noroc se realizează prin intermediul Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc, comisie interdepartamentală, denumită în continuare comisie, care îşi desfăşoară activitatea în sediul Ministerului Finanţelor.
    ART. 2
    Activitatea curentă a comisiei se realizează prin intermediul direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor.
    ART. 3
    Comisia îşi poate desfăşura activitatea şi poate lua hotărâri în prezenta a jumătate plus unul din numărul membrilor prezenţi.
    Hotărârile comisiei sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici, persoane juridice, care desfăşoară jocuri de noroc pe teritoriul României.
    Hotărârile comisiei pot fi făcute publice prin intermediul mass-media sau al unui avizier ce va funcţiona la sediul Ministerului Finanţelor.

    II. Scopul, atribuţiile şi obiectul de activitate ale comisiei

    ART. 4
    Scopul principal al comisiei este de a asigura o desfăşurare normală şi sub un control strict a jocurilor de noroc în România.
    Principiul fundamental al activităţii comisiei este îmbinarea intereselor celor trei părţi implicate: jucător, agent economic organizator de jocuri de noroc şi stat.
    ART. 5
    Atribuţiile şi obiectivele principale ale comisiei sunt:
    a) coordonarea desfăşurării jocurilor de noroc pe întregul teritoriu al tarii, pe principiul respectării legalităţii;
    b) autorizarea exploatării jocurilor de noroc de către agenţii economici (persoane juridice române) înregistraţi conform legislaţiei române;
    c) analizarea îndeplinirii condiţiilor de organizare, a conţinutului şi modului de desfăşurare a jocurilor de noroc;
    d) analizarea documentaţiilor depuse de solicitanţii de licenţa pentru exploatarea jocurilor de noroc şi eliberarea, în consecinţa, a documentului în cauza;
    e) verificarea periodică sau ori de câte ori este nevoie, prin organele de control specializate ale Ministerului Finanţelor (inclusiv experţii din direcţia de specialitate) şi ale Ministerului de Interne, a respectării prevederilor legale privind organizarea, autorizarea şi exploatarea jocurilor de noroc;
    f) suspendarea temporară sau anularea valabilităţii licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc, la propunerea organului constatator, în cazul în care nu au fost respectate condiţiile privind organizarea, autorizarea şi exploatarea activităţilor de jocuri de noroc;
    g) evidenţierea stricta a autorizării jocurilor de noroc, pe agenţi economici, pe şedinţe de avizare, pe categorii de activitate sau pe alte forme de natură să asigure o gestiune corecta şi precisă a activităţii de jocuri de noroc, inclusiv a suspendării sau a anulării licenţelor pentru exploatarea jocurilor de noroc, precum şi a altor măsuri şi hotărâri dispuse de comisie;
    h) abilitarea unor agenţi economici cu capital de stat sau privat pentru prestarea unor servicii sau pentru realizarea unor activităţi complementare jocurilor de noroc, în scopul asigurării creşterii securităţii jocurilor. Contravaloarea acestor servicii sau a produselor executate va fi achitată de agenţii economici beneficiari.

    III. Organizarea şedinţelor de lucru ale comisiei

    ART. 6
    Comisia se întruneşte o dată pe lună, în intervalul 10-15 din lună, sau ori de câte ori este nevoie şi va fi convocată de preşedintele acesteia, din proprie iniţiativă sau la propunerea direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor.
    ART. 7
    Direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor va pune la dispoziţie membrilor comisiei, cu cel puţin două zile înainte, ordinea de zi şi întreaga documentaţie, care vor fi analizate în cadrul şedinţei.
    Documentaţia constă în:
    - solicitările în vederea autorizării, susţinute de actele necesare, conform anexei nr. 3 la hotărâre;
    - sesizările primite de la organele de control ale Ministerului Finanţelor şi ale poliţiei;
    - sesizări din partea agenţilor economici etc.
    Documentaţia va fi analizată la sediul Ministerului Finanţelor de către specialiştii direcţiei de specialitate din cadrul ministerului.
    ART. 8
    Întreaga documentaţie analizată va fi prezentată în plenul comisiei.
    Fiecare documentaţie va fi prezentată printr-o nota semnată de către directorul direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor.
    ART. 9
    Comisia va autoriza fiecare joc de noroc (pe săli de jocuri şi pe dispozitive de joc), cu respectarea condiţiilor tehnice de autorizare.
    ART. 10
    Hotărârile luate de către comisie vor fi validate prin semnarea de către toţi membrii prezenţi a procesului-verbal în care sunt menţionate acestea.
    Licenţele pentru exploatarea jocurilor de noroc se semnează de către preşedintele comisiei sau, în lipsa acestuia, de către vicepreşedinte.
    ART. 11
    La şedinţele comisiei participa şeful serviciului de specialitate şi un expert din cadrul aceluiaşi compartiment care va consemna într-un registru de procese-verbale aspectele analizate şi toate hotărârile adoptate în cadrul şedinţei. Comisia poate invita să participe la şedinţele sale reprezentanţi ai Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România, în calitate de consultanţi.

    IV. Dispoziţii finale

    ART. 12
    Membrii comisiei şi ai direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor nu au dreptul să participe ca organizatori, asociaţi sau angajaţi la unităţile care practica jocuri de noroc, astfel cum au fost ele definite în hotărâre.
    ART. 13
    Hotărârile comisiei sunt definitive şi obligatorii pentru organizatorii de jocuri de noroc la care se referă.


    ANEXA 3
    -------

                                     LISTA
    cuprinzând documentele necesare în vederea autorizării jocurilor de noroc

    În vederea autorizării jocurilor de noroc, solicitanţii vor înainta comisiei un dosar conţinând, în principal, următoarele documente, adaptate specificului jocurilor de noroc, solicitate:
    1. adresa prin care se solicita comisiei acordarea licenţei pentru exploatarea jocurilor de noroc (se vor nominaliza jocurile, seriile de fabricaţie ale maşinilor şi ale meselor de joc şi spaţiile în care urmează a fi amplasate acestea), precum şi opisul documentelor prezentate la dosar.
    Adresa va fi redactată şi dactilografiată în limba română, va fi semnată de către administratorul sau de directorul agentului economic şi va conţine sediul agentului economic, numărul de telefon şi ştampila acestuia;
    2. actul constitutiv al agentului economic, în al cărui obiect de activitate să fie precizată activitatea "jocuri de noroc", cod CAEN 9271, precum şi toate menţiunile ulterioare, înregistrate la oficiul registrului comerţului;
    3. contractul de societate, după caz, cu toate menţiunile ulterioare, înregistrate la oficiul registrului comerţului;
    4. certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului;
    5. codul fiscal;
    6. dovada vărsării capitalului social subscris, în condiţiile legii;
    7. o descriere amănunţită a activităţii, inclusiv schiţa spaţiilor de joc, cu locul de amplasare a meselor de joc;
    8. regulamentul de funcţionare a jocului, în care va fi precizat, în mod obligatoriu, procentul acordat pentru câştiguri din totalul rulajului încasărilor;
    9. declaraţie pe propria răspundere privind experienţa în domeniul organizării activităţii de jocuri de noroc, însuşirea legislaţiei specifice, legalitatea şi provenienţa fondurilor investite, capacitatea financiară care îi permite organizarea activităţii, sancţiunile primite în legătura cu organizarea anterioară a unor activităţi de jocuri de noroc;
    10. cazierele judiciare ale administratorilor şi ale directorilor executivi;
    11. actele privind dreptul de proprietate sau de folosinţa a spaţiului de joc. În cazul jocurilor-concurs cu câştiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie, contractele încheiate cu societăţile de telecomunicaţie, precum şi cu agenţiile de publicitate vor fi contracte de prestări de servicii;
    12. studiul tehnico-economic de eficienţă, întocmit pentru perioada autorizării, pentru activităţile privind jocurile prevăzute la art. 6 lit. d) şi e) din hotărâre;
    13. regulamentul de ordine interioară privind organizarea şi desfăşurarea activităţii, în care vor fi precizate detaliat: sarcinile şi atribuţiile personalului, sistemul de evidenţă financiar-contabilă, modul de asigurare a securităţii documentelor, a valorilor etc.
    14. dovada privind verificarea tehnică a maşinilor, a instalaţiilor şi a meselor de joc, eliberată de societăţi comerciale specializate în domeniu, abilitate de către comisie;
    15. dovada privind funcţionalitatea spaţiului de joc, care va fi eliberată de organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor, şi nota de constatare întocmită de reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului de Interne, în care se va consemna modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri.
    Dovada privind funcţionalitatea spaţiului de joc, împreună cu nota de constatare vor fi eliberate agentului economic în termen de 15 zile de la solicitarea acestuia şi se vor referi la activitatea de jocuri de noroc organizată cu maşini electronice cu câştiguri.
    Documentele necesare pentru obţinerea dovezii privind funcţionalitatea spaţiului de joc, care urmează a fi depuse la organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor, sunt următoarele:
    - solicitarea, în scris, în care se vor preciza: denumirea agentului economic solicitant, sediul, numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, codul fiscal, adresa spaţiilor pentru care se cere dovada privind funcţionalitatea;
    - actele valabile din punct de vedere juridic, care confirma deţinerea legală a spaţiului de exploatare a maşinilor de joc (actul de proprietate, contractul de închiriere, contractul de asociere în participaţiune etc., după caz);
    - autorizaţia sanitară;
    - autorizaţia P.S.I.;
    - certificatul de înmatriculare;
    - codul fiscal.
    Documentele anexate la solicitare vor fi prezentate în copii lizibile;
    16. documentele care atesta provenienţa legală a maşinilor, a instalaţiilor şi a meselor de joc;
    17. dovada privind constituirea fondului de garanţie prevăzut la art. 37;
    18. certificatul de atestare fiscală, eliberat de organul fiscal teritorial în raza căruia îşi desfăşoară activitatea agentul economic;
    19. adeverinţa eliberată de direcţia muncii şi protecţiei sociale în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea agentul economic, din care să rezulte că acesta nu are datorii faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.


    ANEXA 4
    -------

    Societatea Comercială ...................................
    Numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului .............
    Codul fiscal ................
    Sediul ......................

               PRINCIPALII INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI
                        - se raportează semestrial -

                                                           - mii lei -
                                                          ──────────────

    VENITURI TOTALE obţinute din activitatea de exploatare a jocurilor de noroc,
conform totalului rezultat din centralizatoarele lunare:

    - maşini electronice cu câştiguri (numărul de maşini)......................
    - bingo (numărul de săli) .................................................
    - cazinouri (numărul cazinourilor şi al meselor) ..........................
    A. TOTAL: ..............................

    CHELTUIELI TOTALE privind exploatarea jocurilor de noroc:

    TOTAL: ..............................................,
    din care:
    - cotă din taxa de avizare ...............................................
    - taxă lunară fixă:
    a) maşini electronice cu câştiguri (numărul mediu în exploatare x taxa
lunară) ................
    b) mese de cazinou .......................................................
    - taxă asupra valorii nominale a cartoanelor bingo .......................
    - cheltuieli cu spaţiul de exploatare:
    a) închiriere şi întreţinere .............................................
    b) cotă partener .........................................................
    - personal (salarii) .....................................................
    - asistenţă tehnică (service, verificare tehnică, piese de schimb) .......
    - amortizări .............................................................
    - altele .................................................................

    B. TOTAL: ......................................

    PROFIT BRUT (A - B) ......................................................

    IMPOZIT PE PROFIT ........................................................

    PROFIT NET................................................................



    ANEXA 5
    -------

    Organizator: Societatea Comercială ...................................
    Deţinătorul spaţiului: Societatea Comercială .........................
    Sala din ...................................
    Data .......................................

                        SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR ZILNICE
       obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice
                             cu câştiguri (lei)

┌────┬───────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┬─────────┬─────┬────────┐
│ Nr.│ Seria │Indexul │Indexul │Factor │Diferenţa │ Soldul │Preţ/│Încasări│
│crt.│maşinii│contoare- │contoare│ de │dintre in- │impulsu- │im- │ │
│ │ │ lor │ lor la │mulţi- │dexurile │rilor │puls │ │
│ │ │la început│ sfârşit│aplicare│contoarelor│ │ │ │
│ │ │ (Si) │ (Sf) │ (F) │(D)=(Sf-Si)│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ x F │ │ │ │
│ │ ├──┬───┬───┼──┬──┬──┼──┬──┬──┼──┬───┬────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │Ej │Ei │I │Ej│Ei│I │Ej│Ei│I │ Ej│ Ei │=11-12-13│ lei │ lei │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 0 │ 1 │2 │ 3 │ 4 │5 │ 6│ 7│8 │ 9│10│11│ 12│ 13 │ 14 │ 15 │16=14x15│
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│11. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│12. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│13. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│14. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│15. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴──┴───┴───┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴────┴─────────┴─────┴────────┘
                                                                      14-50-1


    Întocmit, TOTAL LEI: ...............
    ---------

    Numele şi prenumele ......................
    Funcţia .......................

    Semnătura ..................



                             INSTRUCŢIUNI
       de completare a formularului "Situaţia încasărilor zilnice
     obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice
                         cu câştiguri (lei)"

    Formular format A4, cu regim special, pentru activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
    Formularele se leagă într-un registru de 100 de file, care se şnuruieşte şi se numerotează. Se înregistrează de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere în participaţiune) la organele fiscale locale în a căror raza teritorială se desfăşoară efectiv activitatea de exploatare a maşinilor.
    Se întocmeşte de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere în participaţiune) la locul de desfăşurare a activităţii, conform art. 29.
    Nu circula în afară, fiind document de înregistrare contabila primara, pe baza căruia se întocmeşte registrul de casa.
    Se arhivează, după completarea registrului, de către organizatorul de jocuri sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere în participaţiune), la sediul acesteia.

    Modul de completare:
    ────────────────────
    Col. 0 = numărul de ordine al aparatului în sala
    Col. 1 = seria maşinii, conform licenţei
    Col. 2(I) = indexul la începutul zilei pentru contorul de intrări
    Col. 3(Ej) = indexul la începutul zilei pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 4(Ei) = indexul la începutul zilei pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 5(I) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de intrări
    Col. 6(Ej) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 7(Ei) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 8 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de intrări
    Col. 9 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 10 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 11 = rulaje în cursul zilei - intrări (col. 5 - col. 2) x col. 8
    Col. 12 = rulaje în cursul zilei - ieşiri jetoane (col. 6 - col. 3) x
                 col. 9
    Col. 13 = rulaje în cursul zilei - ieşiri impulsuri (col. 7 - col. 4) x
                 col. 10
    Col. 14 = soldul impulsurilor (col. 11 - col. 12 - col. 13)
    Col. 15 = preţul unui impuls în lei
    Col. 16 = încasări în lei din exploatarea jocului (col. 14 x col. 15)


--------
    *) Factorul de multiplicare este menţionat în dovada privind verificarea tehnică, pentru fiecare contor în parte.


    ANEXA 6
    -------

    Organizator: Societatea Comercială .............................
    Deţinătorul spaţiului: Societatea Comercială ...................
    Sala din ..........................
    Data ..............................

                         SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR ZILNICE
   obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
                               (dolari S.U.A.)

┌────┬───────┬─────────┬────────┬───────┬───────────┬─────────┬─────┬──────────┐
│ Nr.│ Seria │Indexul │Indexul │Factor │Diferenţa │ Soldul │Preţ/│ Încasări │
│crt.│maşinii│contoare-│contoare│ de │dintre in- │impulsu- │im- │ │
│ │ │ lor la │ lor la │ multi-│dexurile │rilor │puls │ │
│ │ │ început │ sfârşit│ apli- │contoarelor│ │ │ │
│ │ │ (Si) │ (Sf) │ care │(D)=(Sf-Si)│ │ │ │
│ │ │ │ │ (F) │ x F │ │ │ │
│ │ ├──┬───┬──┼──┬──┬──┼─┬──┬──┼──┬───┬────┼─────────┼─────┼───┬──┬───┤
│ │ │I │Ej │Ei│I │Ej│Ei│I│Ej│Ei│I │ Ej│ Ei │=11-12-13│dolar│do │c │lei│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │S.U.A│lar│u │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │SUA│r │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │s │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 0 │ 1 │2 │ 3 │4 │5 │ 6│ 7│8│ 9│10│11│ 12│ 13 │ 14 │ 15 │16=│17│18=│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │14x│ │16x│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │15 │ │17 │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│11. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│12. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│13. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│14. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│15. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼───┼──┼───┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴──┴───┴──┴──┴──┴──┴─┴──┴──┴──┴───┴────┴─────────┴─────┴───┴──┴───┘
                                                                        14-50-1
    Întocmit, TOTAL DOLARI S.U.A. ..........= .......... lei
    ---------

    Numele şi prenumele ...............................
    Funcţia ...............................

    Semnătura ...............................



                                 INSTRUCŢIUNI
           de completare a formularului "Situaţia încasărilor zilnice
         obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice
                     cu câştiguri (dolari S.U.A.)"

    Formular format A4, cu regim special, pentru activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
    Formularele se leagă într-un registru alcătuit din 100 de file, care se şnuruieşte şi se numerotează. Se înregistrează de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere prin participaţiune) la organele fiscale locale în a căror raza teritorială se desfăşoară efectiv activitatea de exploatare a maşinilor.
    Se întocmeşte de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere prin participaţiune) la locul de desfăşurare a activităţii, conform art. 29.
    Nu circulă în afară, fiind document de înregistrare contabila primara, pe baza căruia se întocmeşte registrul de casa.
    Se arhivează, după completarea registrului, de către organizatorul de jocuri sau de către partea căreia îi revine obligaţia contractuală de efectuare a evidenţei primare (în cazul contractelor de asociere prin participaţiune), la sediul acesteia.

    Modul de completare:
    ────────────────────
    Col. 0 = numărul de ordine al aparatului în sală
    Col. 1 = seria maşinii, conform licenţei
    Col. 2(I) = indexul la începutul zilei pentru contorul de intrări
    Col. 3(Ej) = indexul la începutul zilei pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 4(Ei) = indexul la începutul zilei pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 5(I) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de intrări
    Col. 6(Ej) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 7(Ei) = indexul la sfârşitul zilei pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 8 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de intrări
    Col. 9 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 10 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 11 = rulaje în cursul zilei - intrări (col. 5 - col. 2) x col. 8
    Col. 12 = rulaje în cursul zilei - ieşiri jetoane (col. 6 - col. 3) x
                 col. 9
    Col. 13 = rulaje în cursul zilei - ieşiri impulsuri (col. 7 - col. 4) x
                 col. 10
    Col. 14 = soldul impulsurilor (col. 11 - col. 12 - col. 13)
    Col. 15 = preţul unui impuls în dolari S.U.A.
    Col. 16 = încasări în dolari S.U.A. din exploatarea jocului (col. 14 x
                 col. 15)
    Col. 17 = cursul de schimb al dolarului, stabilit de Banca Naţională a
                 României pentru ziua respectiva
    Col. 18 = încasări în lei din exploatarea jocului (col. 16 x col. 17)


----------
    *) Factorul de multiplicare este menţionat în dovada privind verificarea tehnică, pentru fiecare contor în parte.


    ANEXA 7
    -------

    Organizator: Societatea Comercială ....................
    Data .............................

                               SITUAŢIA ZILNICĂ
                     privind încasările la mesele de joc

┌─────┬──────────────┬──────────────┬─────────────┬─────────────┬──────────────┐
│Masa │Contravaloarea│Contravaloarea│ Diferenţa │ Numerar │ Total │
│de │jetoanelor la │jetoanelor la │ │ │ încasări │
│joc │începutul │sfârşitul │ │ │ │
│ │jocului │jocului │ │ │ │
│ ├─────────┬────┼─────────┬────┼─────────┬───┼─────────┬───┼─────────┬────┤
│ │în valută│ în │în valută│ în │în valută│în │în valută│în │în valută│în │
│ │ (dolari │lei │ (dolari │lei │ (dolari │lei│ (dolari │lei│ (dolari │lei │
│ │ S.U.A.)│ │ S.U.A.)│ │ S.U.A.)│ │ S.U.A.)│ │ S.U.A.)│ │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6=4-2 │7= │ 8 │ 9 │ 10=6+8 │11= │
│ │ │ │ │ │ │5-3│ │ │ │7+9 │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼───┼─────────┼───┼─────────┼────┤
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────────┴────┴─────────┴────┴─────────┴───┴─────────┴───┴─────────┴────┘
                                                                      14-50-3

    Curs: 1 dolar S.U.A. =............... lei

       Director Contabil-şef, Casier,
   ................. .............. .............



                              INSTRUCŢIUNI
          de completare a formularului "Situaţia zilnică privind
                      încasările la mesele de joc"

    Formular format A4, cu regim special, specific activităţii de cazinou
    Serveşte ca document de înregistrare în contabilitate a încasărilor de la mesele de joc.
    Se întocmeşte zilnic de către compartimentul de contabilitate, pe baza documentelor primare de închidere a jocurilor.
    Nu circulă, fiind document de înregistrare contabila.
    Se avizează în compartimentul contabilitate, împreună cu documentele justificative şi cu notele contabile.

    Modul de întocmire:
    ──────────────────-
    Col. 1 = tipul şi numărul mesei de joc exploatate. De exemplu: AR 1 = masa de ruleta 1; BJ 1 = masa Black-Jack 1 etc.
    Col. 2 = valoarea jetoanelor (chips) la deschiderea jocurilor în dolari S.U.A., atunci când operarea se face în valută; în cazul operării în lei, se completează cu 0 (zero).
    Col. 3 = valoarea jetoanelor (chips) la deschiderea jocurilor în lei; atunci când se operează în valută (dolari S.U.A.), suma reprezintă transformarea valutei în lei, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României din ziua respectiva (col. 2 x cursul Băncii Naţionale a României al dolarului S.U.A. din ziua respectiva).
    Col. 4 = valoarea jetoanelor (chips) la închiderea jocurilor în valută (dolari S.U.A.); atunci când se operează în lei, coloana se completează cu 0 (zero).
    Col. 5 = valoarea jetoanelor (chips) la închiderea jocurilor în lei; atunci când se operează în valută (dolari S.U.A.), coloana se completează cu suma reprezentând col. 4 x cursul de schimb al Băncii Naţionale a României al dolarului S.U.A. din ziua respectiva.
    Col. 6 = diferenţa dintre valoarea în valută a jetoanelor (chips) la deschidere şi valoarea în valută a jetoanelor (chips) la închidere.
    Col. 7 = idem col. 6, în lei.
    Col. 8 = suma în valută, numerar, aflată la masa de joc; în cazul operării în lei, se completează cu 0 (zero).
    Col. 9 = suma în lei, numerar, aflată la masa de joc; în cazul operării în valută, se transformă suma de la col. 8 în lei, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României al dolarului S.U.A. din ziua respectivă.
    Col. 10 = total încasări în valuta (col. 6 + col. 8); în cazul operării în lei, se completează cu 0 (zero).
    Col. 11 = total încasări în lei (col. 7 + col. 9); în cazul operării în valută, se completează cu suma reprezentând transformarea sumei în valută de la col. 10, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României al dolarului S.U.A. din ziua respectiva.


    ANEXA 8
    -------

    Organizator: Societatea Comercială..........................
    Deţinătorul spaţiului: Societatea Comercială................
    Sala din....................................
    Luna.........., anul........................

                         SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR LUNARE
            obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor
                       electronice cu câştiguri (lei)

┌────┬───────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┬─────────┬─────┬────────┐
│ Nr.│ Seria │Indexul │Indexul │Factorul│Diferenţa │ Soldul │Preţ/│Încasări│
│crt.│maşinii│contoare- │contoare│ de │dintre in- │impulsu- │im- │ │
│ │ │ lor │ lor la │mulţi- │dexurile │rilor │puls │ │
│ │ │la început│ sfârşit│aplicare│contoarelor│ │ │ │
│ │ │ (Si) │ (Sf) │ (F) │(D)=(Sf-Si)│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ x F │ │ │ │
│ │ ├──┬───┬───┼──┬──┬──┼──┬──┬──┼──┬───┬────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │Ej │Ei │I │Ej│Ei│I │Ej│Ei│I │ Ej│ Ei │=11-12-13│ lei │ lei │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 0 │ 1 │2 │ 3 │ 4 │5 │ 6│ 7│8 │ 9│10│11│ 12│ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│11. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│12. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│13. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│14. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│15. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴──┴───┴───┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴────┴─────────┴─────┴────────┘
                                                                      14-50-1/a

 Întocmit, Organizator, Deţinător de spaţiu, TOTAL LEI:.........
 ---------
 Numele şi prenumele ........... ....................
 Funcţia ........... ....................
 Semnătura ........... ....................



                               INSTRUCŢIUNI
          de completare a formularului "Situaţia încasărilor lunare
             obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor
                      electronice cu câştiguri (lei)"

    Formular format A4, cu regim special, pentru activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
    Formularele se leagă în registre alcătuite din 99 de file (33 x 3 exemplare), care se şnuruiesc şi se numerotează.
    Se înregistrează de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa la organul fiscal teritorial în a cărui rază se află sediul organizatorului.
    Serveşte la centralizarea încasărilor din exploatarea maşinilor electronice cu câştiguri.
    Se întocmeşte lunar, pe baza datelor din formularul "Situaţia încasărilor zilnice obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri (lei)".
    Se întocmeşte de către delegaţii organizatorului de jocuri şi deţinătorului spaţiului.
    Se întocmeşte în trei exemplare, câte unul pentru organizatorul de jocuri şi pentru deţinătorul spaţiului, al treilea exemplar rămânând la cotorul registrului.
    Exemplarele 1 şi 2 se arhivează la compartimentele de contabilitate ale partenerilor, ca anexa la nota contabila, iar exemplarul 3 rămâne la cotorul registrului, arhivându-se de către organizatorul jocurilor de noroc.

    Modul de completare:
    ────────────────────
    Col. 0 = numărul de ordine al aparatului în sală
    Col. 1 = seria maşinii, conform licenţei
    Col. 2(I) = indexul la începutul lunii pentru contorul de intrări
    Col. 3(Ej) = indexul la începutul lunii pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 4(Ei) = indexul la începutul lunii pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 5(I) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de intrări
    Col. 6(Ej) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 7(Ei) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 8 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de intrări
    Col. 9 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 10 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 11 = rulaje în cursul lunii - intrări (col. 5 - col. 2) x col. 8
    Col. 12 = rulaje în cursul lunii - ieşiri jetoane (col. 6 - col. 3) x
                 col. 9
    Col. 13 = rulaje în cursul lunii - ieşiri impulsuri (col. 7 - col. 4) x
                 col. 10
    Col. 14 = soldul impulsurilor (col. 11 - col. 12 - col. 13)
    Col. 15 = preţul unui impuls în lei
    Col. 16 = încasări în lei din exploatarea jocului (col. 14 x col. 15),
                 care trebuie să fie egale cu totalul obţinut prin însumarea
                 valorilor înscrise în col. 16 din formularul "Situaţia
                 încasărilor zilnice obţinute din activitatea de exploatare a
                 maşinilor electronice cu câştiguri (lei)", pentru fiecare
                 maşină în parte.


----------
    *) Factorul de multiplicare este menţionat în dovada privind verificarea tehnică, pentru fiecare contor în parte.


    ANEXA 8 a)
    ----------

    Organizator: Societatea Comercială...............................
    Deţinătorul spaţiului: Societatea Comercială.......................
    Sala din....................................
    Luna................., anul.................


                        SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR LUNARE
      obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice
                       cu câştiguri (dolari S.U.A.)

┌────┬───────┬─────────┬────────┬───────┬───────────┬─────────┬─────┬──────────┐
│ Nr.│ Seria │Indexul │Indexul │Factor │Diferenţa │ Soldul │Preţ/│ Încasări │
│crt.│maşinii│contoare-│contoare│ de │dintre in- │impulsu- │im- │ │
│ │ │ lor la │ lor la │mulţi- │dexurile │rilor │puls │ │
│ │ │ început │ sfârşit│apli- │contoarelor│ │ │ │
│ │ │ (Si) │ (Sf) │ care │(D)=(Sf-Si)│ │ │ │
│ │ │ │ │ (F) │ x F │ │ │ │
│ │ ├──┬───┬──┼──┬──┬──┼─┬──┬──┼──┬───┬────┼─────────┼─────┼──────┬───┤
│ │ │I │Ej │Ei│I │Ej│Ei│I│Ej│Ei│I │ Ej│ Ei │=11-12-13│dolar│dolari│lei│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │S.U.A│S.U.A.│ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 0 │ 1 │2 │ 3 │4 │5 │ 6│ 7│8│ 9│10│11│ 12│ 13 │ 14 │ 15 │16=14 │17 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │x15 │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│11. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│12. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│13. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│14. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│15. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼─┼──┼──┼──┼───┼────┼─────────┼─────┼──────┼───┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴──┴───┴──┴──┴──┴──┴─┴──┴──┴──┴───┴────┴─────────┴─────┴──────┴───┘
                                                                     14-50-1/a

 Întocmit, Organizator, Deţinător TOTAL DOLARI S.U.A. ...= ...lei
 --------- de spaţiu,

 Numele şi prenumele .......... ..........
 Funcţia .......... ..........
 Semnătura .......... ..........



                                   INSTRUCŢIUNI
        de completare a formularului "Situaţia încasărilor lunare obţinute
        din activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
                                 (dolari S.U.A.)"

    Formular format A4, cu regim special, pentru activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
    Formularele se leagă în registre alcătuite din 99 de file (33 x 3 exemplare), care se şnuruiesc şi se numerotează.
    Se înregistrează de către organizatorul de jocuri autorizat pe bază de licenţa la organul fiscal teritorial în a cărui rază se află sediul organizatorului.
    Serveşte la centralizarea încasărilor din exploatarea maşinilor electronice cu câştiguri.
    Se întocmeşte lunar, pe baza datelor din formularul "Situaţia încasărilor zilnice obţinute din activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri (dolari S.U.A.)".
    Se întocmeşte de către delegaţii organizatorului de jocuri şi deţinătorului spaţiului.
    Se întocmeşte în trei exemplare, câte unul pentru organizatorul de jocuri şi pentru deţinătorul spaţiului, al treilea exemplar rămânând la cotorul registrului.
    Exemplarele 1 şi 2 se arhivează la compartimentele de contabilitate ale partenerilor, ca anexa la nota contabila, iar exemplarul 3 rămâne la cotorul registrului, arhivându-se de către organizatorul jocurilor de noroc.

    Modul de completare:
    ────────────────────
    Col. 0 = numărul de ordine al aparatului în sală
    Col. 1 = seria maşinii, conform licenţei
    Col. 2(I) = indexul la începutul lunii pentru contorul de intrări
    Col. 3(Ej) = indexul la începutul lunii pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 4(Ei) = indexul la începutul lunii pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 5(I) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de intrări
    Col. 6(Ej) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 7(Ei) = indexul la sfârşitul lunii pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 8 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de intrări
    Col. 9 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri jetoane
    Col. 10 = factorul de multiplicare*) pentru contorul de ieşiri impulsuri
    Col. 11 = rulaje în cursul lunii - intrări (col. 5 - col. 2) x col. 8
    Col. 12 = rulaje în cursul lunii - ieşiri jetoane (col. 6 - col. 3) x
                 col. 9
    Col. 13 = rulaje în cursul lunii - ieşiri impulsuri (col. 7 - col. 4) x
                 col. 10
    Col. 14 = soldul impulsurilor (col. 11 - col. 12 - col. 13)
    Col. 15 = preţul unui impuls în dolari S.U.A.
    Col. 16 = încasări în dolari S.U.A. din exploatarea jocului (col. 14 x
                 col. 15), care trebuie să fie egale cu totalul obţinut prin
                 însumarea valorilor înscrise în col. 16 din formularul
                 "Situaţia încasărilor zilnice obţinute din activitatea de
                 exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri
                 (dolari S.U.A.)", pentru fiecare maşină în parte.
    Col. 17 = încasări în lei din exploatarea jocului, care trebuie să fie
                 egale cu totalul obţinut prin însumarea valorilor înscrise în
                 col. 18 din formularul "Situaţia încasărilor zilnice obţinute
                 din activitatea de exploatare a maşinilor electronice cu
                 câştiguri (dolari S.U.A.)", pentru fiecare maşină în parte.


---------
    *) Factorul de multiplicare este menţionat în dovada privind verificarea tehnică, pentru fiecare contor în parte.


    ANEXA 9
    -------

    Formular cu regim special
    ────────────────────────-

    Organizator: Societatea Comercială...................

                        CENTRALIZATORUL ÎNCASĂRILOR
        la mesele de joc pe luna.................., anul...........

┌──────┬───────────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ Încasări │ Plăţi premii │ Total încasări │
│ ├───────────────┬───────┼───────────────┬──────┼────────────────┬───────┤
│Ziua │în valută │în lei │în valută │în lei│ în valută │în lei │
│ │(dolari S.U.A.)│ │(dolari S.U.A.)│ │ (dolari S.U.A.)│ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 = 2-4 │7 = 3-5│
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────┼───────┼───────────────┼──────┼────────────────┼───────┤
│TOTAL/│ │ │ │ │ │ │
│ ZI: │ │ │ │ │ │ │
└──────┴───────────────┴───────┴───────────────┴──────┴────────────────┴───────┘
                                                                     14-50-3/a

    Curs: 1 dolar S.U.A. = ............... lei

        Director, Contabil-şef, Casier,
     ............... ................. ..................


                               INSTRUCŢIUNI
         de completare a formularului "Centralizatorul încasărilor la
      mesele de joc pe luna .........., anul.........." (cod 14-50-3/a)

    Formular format A4, cu regim special, specific activităţii de cazinou:
    1. serveşte la:
    - stabilirea bazei de impozitare a încasărilor din activitatea de cazinou;
    - înregistrarea în contabilitate a veniturilor şi cheltuielilor de exploatare a meselor de joc;
    2. se întocmeşte de către compartimentul financiar-contabil în două exemplare:
    - un exemplar se arhivează la nota contabilă;
    - un exemplar se arhivează într-un dosar separat, în cadrul compartimentului financiar-contabil.
    Col. 1 = ziua de desfăşurare a jocurilor
    Col. 2 = încasări în valută (dolari S.U.A.); în cazul operării în valută, atunci când rezultatul a fost pozitiv, suma se preia din formularul "Situaţia zilnică a încasărilor", rândul "Total" - col. 10.
    Col. 3 = idem col. 2, în lei; suma se preia din formularul "Situaţia zilnică a încasărilor", rândul "Total" - col. 11.
    Col. 4 = plăţi premii în valută (dolari S.U.A.); în cazul operării în dolari S.U.A., atunci când rezultatul zilei a fost negativ (pierdere), rândul "Total" - col. 10.
    Col. 5 = idem col. 4, în lei, rândul "Total" - col. 11.
    Col. 6 = încasări în valută, cumulate de la începutul lunii.
    Exemplu: la data de 5 a lunii se cumulează încasările în valută (dolari S.U.A.) de la col. 2 pentru zilele de 1, 2, 3, 4 şi 5 ale lunii, din care se scad zilele cu minus din perioada respectivă.
    Col. 7 = idem col. 6, în lei.
    Rândul "Total" = rând de control
    Total col. 2 - total col. 4 = total col. 6
    Total col. 3 - total col. 5 = total col. 7;
    3. nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.


    ANEXA 10
    --------

    Formular cu regim special
    ────────────────────────-

    Organizator ..........................
    Data .........................

                                 SITUAŢIA
     privind încasările lunare la sala de joc tip bingo ....................

                  1. Încasări din vânzarea cartoanelor
┌────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt. Indicatorul │ Valoarea │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 1. TOTAL VÂNZĂRI │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘

                        2. Premiile acordate
┌────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt. Indicatorul │ Valoarea │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│2.1. Premii de linie │ │
│2.2. Premii de bingo │ │
│2.3. Premii de bingo acumulate │ │
│2.4. Premii speciale │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│2.5. TOTAL PREMII ACORDATE: │ │
│ (rd. 2.1 + ... + rd. 2.4) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│3. TOTAL ÎNCASĂRI (rd. 1 - rd. 2.5): │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘
                                                                    14-50-2/a

                  Director, Casier,
            ..................... .................



                                INSTRUCŢIUNI
       de completare a formularului "Situaţia privind încasările lunare
          la sala de joc tip bingo........" (cod 14-50-2/a)

    Se întocmeşte în trei exemplare, de către casierul general, într-un registru de evidenţă alcătuit din 99 de file (33 x 3 exemplare), care trebuie şnuruit, numerotat şi vizat de către organul fiscal teritorial în a cărui rază se situează spaţiul în care se desfăşoară jocurile.
    Se întocmeşte pe baza "situaţiilor zilnice...". Din cele trei exemplare, un exemplar revine organizatorului de jocuri de noroc autorizat pe bază de licenţă, al doilea exemplar rămâne la deţinătorul spaţiului, iar al treilea exemplar rămâne anexat la cotorul registrului.

    Modul de completare a formularului:
    ──────────────────────────────────-
    Rd. 1 = valoarea cartoanelor vândute pentru jocurile din ziua respectiva; se cumulează totalurile zilnice ale vânzărilor din "situaţiile zilnice...".
    Rd. 2.1 - 2.4 - se totalizează valorile înscrise în "situaţiile zilnice...".


    ANEXA 11
    --------

    Formular cu regim special
    ────────────────────────-

    Organizator ..................
    Data ..................

                                 SITUAŢIA LUNARĂ
         privind încasările din organizarea de tombole şi de alte jocuri,
       transmise prin reţele de televiziune, din organizarea de pariuri de
     orice fel şi din organizarea de jocuri-concurs prin intermediul liniilor
              telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie

    1. Încasări din vânzarea cartoanelor, biletelor, contravaloarea minutelor
       de convorbiri telefonice
┌──────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt. Indicatorul │ Valoarea │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│1.1. cumulat în luna precedentă │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│1.2. luna curentă │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│1.3. cumulat la sfârşitul perioadei de raportare │ │
└──────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘

                 2. Premiile acordate
┌──────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt. Felul premiului │ Valoarea │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│2.1. cumulat în luna precedentă │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│2.2. luna curentă - total, din care: │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ - │ │
│ - │ │
│ - │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│2.3. cumulat la sfârşitul perioadei de raportare │ │
└──────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘
                                                                  14-50.2.1/a

        3. Taxa efectiv datorată (rd. 1.3 x 15%)
        4. Taxa virată anterior
        5. Diferenţa de taxa datorată

                Director, Casier,
            ............... ...............



                                 INSTRUCŢIUNI
       de completare a formularului "Situaţia lunară privind încasările din
        organizarea de tombole şi de alte jocuri, transmise prin reţele de
     televiziune, din organizarea de pariuri de orice fel şi din organizarea
       de jocuri-concurs prin intermediul liniilor telefonice sau al altor
              mijloace de telecomunicaţie" (cod 14 - 50.2.1/a)

    Se întocmeşte în trei exemplare, de către casierul general, într-un registru de evidenţă alcătuit din 99 de file (33 x 3 exemplare), care trebuie şnuruit, numerotat şi vizat de către organul fiscal teritorial în a cărui rază se situează spaţiul în care se desfăşoară jocurile.
    Se întocmeşte pe baza "situaţiilor zilnice...". Din cele trei exemplare, un exemplar revine organizatorului de jocuri de noroc autorizat pe bază de licenţa, al doilea exemplar rămâne la deţinătorul spaţiului, iar al treilea exemplar rămâne anexat la cotorul registrului.

    Modul de completare a formularului:
    ──────────────────────────────────-
    Rd. 1 - valoarea biletelor de participare vândute pentru jocurile organizate în luna respectivă; se cumulează totalurile zilnice ale vânzărilor din "situaţiile zilnice...".
    Rd. 2.1-2.4 - se totalizează valorile înscrise în "situaţiile zilnice...".

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016