Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 241 din 18 aprilie 2018  pentru aprobarea participării României la Expoziţia mondială 2020 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 241 din 18 aprilie 2018 pentru aprobarea participării României la Expoziţia mondială 2020 "Connecting Minds, Creating the Future", Dubai, Emiratele Arabe Unite

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 376 din 2 mai 2018
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 12 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2016 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă participarea României, cu un pavilion naţional, la Expoziţia mondială 2020 „Connecting Minds, Creating the Future“, Dubai, Emiratele Arabe Unite, care se va desfăşura în perioada 20 octombrie 2020-10 aprilie 2021, denumită în continuare expoziţia mondială.

    ART. 2
    (1) Reprezentarea Guvernului României în ceea ce priveşte organizarea şi participarea României la expoziţia mondială prevăzută la art. 1 se asigură de comisarul general al Secţiunii Române, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, ajutat de un comisar general adjunct, desemnat prin ordin al ministrului afacerilor externe.
    (2) Pavilionul naţional este o construcţie cu folosinţă temporară şi caracter provizoriu care nu intră în categoria mijloacelor fixe. După încheierea expoziţiei mondiale, locaţia atribuită se restituie organizatorilor în forma în care a fost alocată.

    ART. 3
    (1) În vederea participării României la expoziţia mondială se constituie o comisie de organizare.
    (2) Comisia de organizare este condusă de comisarul general al Secţiunii Române şi are în componenţă câte un reprezentant, la nivel de secretar de stat, subsecretar de stat sau secretar general, din cadrul următoarelor ministere:
    a) Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;
    b) Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;
    c) Ministerul Cercetării şi Inovării;
    d) Ministerul Turismului;
    e) Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale;
    f) Ministerul Tineretului şi Sportului.

    (3) Desemnarea reprezentanţilor prevăzuţi la alin. (2) se face prin ordin al miniştrilor de resort, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
    (4) Comisia de organizare va coopera şi cu alte instituţii publice şi private, precum şi cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale.
    (5) Comisia de organizare stabileşte regulile de funcţionare, prin regulament intern, aprobat în prima şedinţă a acesteia.

    ART. 4
    (1) Realizarea demersurilor şi luarea măsurilor necesare pentru pregătirea şi participarea României la expoziţia mondială, precum şi coordonarea activităţilor întreprinse în contextul participării României la alte expoziţii internaţionale se asigură de către Unitatea proiecte expoziţii mondiale, denumită în continuare UPEM, care funcţionează în cadrul MAE la nivel de direcţie şi este în subordinea comisarului general al Secţiunii Române.
    (2) UPEM are următoarele atribuţii principale:
    a) implementează conceptul şi programul de participare a României la expoziţia mondială şi asigură ilustrarea tematicii propuse de organizatori;
    b) colaborează cu organizatorii expoziţiei mondiale pentru pregătirea şi realizarea activităţilor cuprinse în programul acestora şi realizează în numele statului român toate procedurile necesare pentru pregătirea şi participarea României;
    c) participă la elaborarea documentaţiei pentru procedurile de achiziţie publică organizate în condiţiile legii, pentru proiectarea, realizarea şi organizarea pavilionului şi a celorlalte modalităţi şi forme prin care România va fi reprezentată la expoziţia mondială;
    d) asigură managementul organizatoric şi monitorizarea realizării proiectului de participare a României la expoziţia mondială, pe parcursul etapelor de pregătire, de desfăşurare a participării, de închidere a expoziţiei, inclusiv pe perioada de dezafectare şi de predare a locaţiei către organizatori;
    e) elaborează propunerile privind bugetul necesar pentru desfăşurarea propriei activităţi, precum şi pentru asigurarea participării României la expoziţia mondială;
    f) coordonează şi asigură activităţile de editare, tipărire, difuzare a materialelor promoţionale, precum şi realizarea evenimentelor speciale de promovare a participării României la expoziţia mondială;
    g) asigură îndeplinirea altor atribuţii şi sarcini stabilite de ministrul afacerilor externe pentru participarea în bune condiţii la expoziţia mondială;
    h) prezintă periodic ministrului afacerilor externe rapoarte privind stadiul pregătirii şi desfăşurării participării României la expoziţia mondială, precum şi modul de gestionare a fondurilor aferente.


    ART. 5
    (1) Se autorizează MAE, prin UPEM, să obţină venituri din închirierea unor spaţii cu destinaţia de desfăşurare de activităţi comerciale, de natura alimentaţiei publice cu specific naţional şi a vânzării de suveniruri româneşti reprezentative, în cadrul pavilionului României.
    (2) Suprafaţa alocată pentru activităţi comerciale nu poate depăşi 20% din suprafaţa totală construită a pavilionului.
    (3) Închirierea spaţiilor prevăzute la alin. (1) se face prin licitaţie publică. Prin ordin al ministrului afacerilor externe se aprobă norme tehnice interne pentru organizarea licitaţiei publice, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    (4) Chiria încasată se virează integral la bugetul de stat.

    ART. 6
    (1) Cheltuielile aferente pregătirii şi participării României la expoziţia mondială se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul MAE, capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe“.
    (2) Comisia de organizare decide asupra modalităţilor prin care se elaborează conceptul de participare şi asupra organismelor consultate, care pot include asociaţii patronale şi profesionale, institute de arhitectură, institute de cercetare-dezvoltare şi instituţii culturale.
    (3) În bugetul prevăzut la alin. (1) sunt incluse şi cheltuielile cu transportul şi indemnizaţia de deplasare ale reprezentanţilor mass-mediei, cele ale unor specialişti în domeniu, precum şi cheltuielile cu transportul, indemnizaţia de deplasare sau onorariile pentru membrii colectivelor artistice, sportive, ştiinţifice şi altele asemenea, care vor participa la evenimentele organizate de România în cadrul expoziţiei mondiale, cu respectarea dispoziţiilor legale privind drepturile şi obligaţiile personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
    (4) Pe perioada deplasărilor în străinătate, personalul MAE care asigură coordonarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul pavilionului naţional beneficiază de categoria a II-a de indemnizaţie de deplasare, formată din diurnă şi indemnizaţie de cazare, prevăzută la nr. crt. 53 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) În bugetul prevăzut la alin. (1) sunt incluse şi cheltuielile cu elaborarea, realizarea şi transportul materialelor de prezentare şi promovare a României, inclusiv pe domenii sectoriale, pe suport tipărit sau electronic, precum şi al unor materiale promoţionale diverse, inscripţionate cu însemnele pavilionului României. Se pot efectua cheltuieli pentru mediatizarea participării, prin mijloace mass-media sau publicitate.
    (6) În completarea alocaţiilor bugetare prevăzute la alin. (1), pentru pregătirea şi participarea României la expoziţia mondială, MAE, prin UPEM, poate atrage fonduri provenite din donaţii şi sponsorizări ale persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice, din ţară şi din străinătate, precum şi alte surse atrase în condiţiile legii. În acelaşi scop, MAE, prin UPEM, poate primi donaţii şi sponsorizări în bunuri, în condiţiile legii.
    (7) Organizarea acţiunilor de reprezentare şi protocol în Emiratele Arabe Unite, pe durata desfăşurării expoziţiei mondiale, se realizează în conformitate cu legislaţia în vigoare privind modul şi condiţiile în care misiunile diplomatice, oficiile consulare şi celelalte reprezentanţe ale României în străinătate pot să organizeze acţiuni de protocol şi de reprezentare, care se efectuează cu aprobarea comisarului general al Secţiunii Române la expoziţia mondială.
    (8) În vederea realizării activităţilor şi acţiunilor necesare participării României la expoziţia mondială, MAE, prin UPEM, poate încheia contracte civile de prestări servicii.
    (9) Se autorizează MAE, prin UPEM, să închirieze sau să primească în comodat, în ţară şi în Emiratele Arabe Unite, autovehicule şi echipamente necesare pe durata pregătirii şi participării la expoziţia mondială, în condiţiile legii.
    (10) Se autorizează MAE, prin UPEM, să efectueze cheltuieli legate de asigurarea, transportul, utilizarea, întreţinerea şi repararea bunurilor prevăzute la alin. (9), din bugetul prevăzut la alin. (1), în condiţiile legii.
    (11) În urma închiderii expoziţiei mondiale, bunurile de natura mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar aparţinând pavilionului României, inclusiv structurile de construcţie şi amenajare, altele decât cele care alcătuiesc construcţia în formă brută, se scot din funcţiune, se casează, se transferă la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi celelalte reprezentanţe ale României în străinătate, se donează, se repatriază sau se valorifică în Emiratele Arabe Unite, după caz, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    (12) Lista bunurilor prevăzute la alin. (11) şi destinaţia acestora se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea compartimentelor de specialitate ale MAE cu responsabilităţi în domeniu.
    (13) Comisarul general al Secţiunii Române răspunde de utilizarea fondurilor aferente organizării şi participării României la expoziţia mondială, în condiţiile legii.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    George Ciamba,
                    secretar de stat
                    Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat,
                    Ştefan-Radu Oprea
                    Ministrul turismului,
                    Bogdan Gheorghe Trif
                    Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale,
                    Petru Bogdan Cojocaru
                    Ministrul cercetării şi inovării,
                    Nicolae Burnete
                    Ministrul culturii şi identităţii naţionale,
                    George Vladimir Ivaşcu
                    p. Ministrul tineretului şi sportului,
                    Cosmin Răzvan Butuza,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 18 aprilie 2018.
    Nr. 241.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016