Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 236 din 30 martie 2016  privind înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru Competitivitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 236 din 30 martie 2016 privind înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru Competitivitate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 272 din 11 aprilie 2016

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 12 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    Se înfiinţează Comitetul Interministerial pentru Competitivitate, denumit în continuare CIC, organism cu caracter consultativ, fără personalitate juridică, aflat în coordonarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
    ART. 2
    Scopul CIC este promovarea unui cadru instituţional adecvat pentru coordonarea politicilor publice cu impact asupra competitivităţii economiei la nivel naţional, de a monitoriza evoluţiile sectoriale şi de a formula direcţii strategice însoţite de un plan de acţiuni pe termen mediu/lung pentru îmbunătăţirea potenţialului de competitivitate.
    ART. 3
    CIC are următoarele atribuţii principale:
    a) sprijină implementarea şi realizează monitorizarea Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 775/2015, şi asigură conexiunile cu angajamentele României asumate prin acorduri internaţionale incidente, inclusiv cu strategiile complementare, menţionate la secţiunea a 3-a "Politici şi cadru juridic existente" din cadrul Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 775/2015;
    b) elaborează, sub coordonarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, un Raport anual care conţine o analiză cu privire la stadiul atingerii obiectivelor din Strategia naţională pentru competitivitate 2015-2020, precum şi recomandări, orientări strategice şi operaţionale pe termen mediu şi lung pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere a competitivităţii, inclusiv prin convergenţa dintre domeniul cercetării şi nevoile mediului de afaceri;
    c) identifică/promovează politicile economice cu impact asupra competitivităţii în vederea îmbunătăţirii/actualizării permanente a Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020;
    d) analizează proiectele legislative cu impact asupra Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020 şi formulează, după caz, la iniţiativa membrilor, recomandări pe marginea acestora în etapa consultării publice;
    e) formulează propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei economice/sociale/alte domenii care urmăresc creşterea competitivităţii naţionale, inclusiv din domeniul învăţământului şi cercetării, IMM-urilor şi a mediului de afaceri;
    f) asigură cooperarea şi schimbul de informaţii interinstituţional necesar procesului decizional la nivel guvernamental în vederea implementării şi actualizării Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020;
    g) identifică posibile resurse financiare necesare implementării obiectivelor şi priorităţilor asumate în Strategia naţională pentru competitivitate 2015-2020 şi propune programe/proiecte adecvate;
    h) înaintează Guvernului informări periodice cu privire la activitatea şi rezultatele obţinute de CIC.
    ART. 4
    (1) CIC este format din reprezentanţi ai ministerelor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, la nivel de secretar de stat, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, precum şi un reprezentant al Cancelariei Primului-Ministru, acesta având calitate de observator fără drept de vot.
    (2) În desfăşurarea activităţii, conducerea CIC este asigurată de viceprim-ministru, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri.
    (3) Reprezentanţii prevăzuţi la alin. (1) pot fi însoţiţi la reuniunile CIC de una sau două persoane, care, prin studiile deţinute sau experienţa în domeniu, pot contribui efectiv la dezbaterea subiectelor aflate pe ordinea de zi a respectivelor reuniuni.
    (4) Secretariatul tehnic este asigurat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
    ART. 5
    (1) Pentru îndeplinirea obiectivelor, în cadrul CIC se vor constitui subgrupuri de lucru organizate în funcţie de priorităţile identificate în Strategia naţională pentru competitivitate 2015-2020.
    (2) Subgrupurile prevăzute la alin. (1) au scopul de a formula recomandări CIC şi de a monitoriza planul de acţiune elaborat în SNC aferent domeniilor atribuite.
    (3) Ministerele reprezentate în CIC pun la dispoziţia subgrupurilor prevăzute la alin. (1) personal de specialitate, datele şi informaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    (4) Ministerele, precum şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, reprezentate în CIC, nominalizează câte două persoane la nivel tehnic, cu studii sau experienţă în domeniu, care să poată furniza expertiza şi sprijinul necesar desfăşurării activităţilor în domeniile alocate fiecărui subgrup din care vor face parte.
    (5) Conducerea CIC poate invita la lucrările subgrupurilor reprezentanţi ai altor autorităţi sau instituţii publice care au atribuţii, competenţe, date, informaţii necesare pentru desfăşurarea activităţii fiecărui subgrup, precum şi reprezentanţi din mediul economic, de afaceri, academic şi ai organizaţiilor societăţii civile, după caz, cu rolul de a contribui atât la monitorizarea evoluţiilor sectoriale, cât şi la formularea şi evaluarea impactului recomandărilor propuse CIC pentru îmbunătăţirea potenţialului de competitivitate.
    ART. 6
    (1) CIC îşi desfăşoară activitatea în baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare.
    (2) CIC se reuneşte trimestrial şi, după caz, în reuniuni extraordinare la iniţiativa Ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sau la propunerea a cel puţin o treime din membri.
    (3) Deciziile cu privire la aprobarea Raportului anual sau la promovarea şi implementarea unor acţiuni/proiecte care să susţină obiectivele şi atribuţiile CIC se iau prin votul majorităţii membrilor.
    (4) Regulamentul de organizare şi funcţionare al CIC este elaborat sub coordonarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi este supus aprobării CIC în prima reuniune.
    (5) În desfăşurarea activităţii CIC va colabora cu Consiliul interministerial pentru probleme economice, politici fiscale şi comerciale, piaţă internă, competitivitate, mediul de afaceri.

                                 PRIM-MINISTRU
                              DACIAN JULIEN CIOLOŞ

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                               Viceprim-ministru,
                        ministrul economiei, comerţului
                      şi relaţiilor cu mediul de afaceri,
                              Costin Grigore Borc

                          Viceprim-ministru, ministrul
                             dezvoltării regionale
                           şi administraţiei publice,
                                  Vasile Dîncu

                         Ministrul fondurilor europene,
                               Carmen Aura Răducu

                            Ministrul comunicaţiilor
                      şi pentru societatea informaţională,
                               Marius-Raul Bostan

                          Ministrul muncii, familiei,
                  protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,
                               Claudia-Ana Costea

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                                 Achim Irimescu

                         Ministrul educaţiei naţionale
                           şi cercetării ştiinţifice,
                                  Adrian Curaj

                         Ministrul finanţelor publice,
                                Anca Dana Dragu

    Bucureşti, 30 martie 2016.
    Nr. 236.


    ANEXĂ

                    Componenţa Comitetului Interministerial
                             pentru Competitivitate

    1. Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
    2. Ministerul Finanţelor Publice
    3. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice
    4. Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
    5. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
    6. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
    7. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
    8. Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională
    9. Ministerul Fondurilor Europene
    10. Cancelaria Primului-Ministru, cu rol de observator

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016