Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 18 din 28 iunie 2012  pentru modificarea şi completarea Normelor privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 212/2011     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 18 din 28 iunie 2012 pentru modificarea şi completarea Normelor privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 212/2011

EMITENT: Camera Auditorilor Financiari din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 498 din 19 iulie 2012
    În temeiul prevederilor art. 6 alin. (3) şi art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 15 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011,
    Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 28 iunie 2012, hotărăşte:
    ART. I
    Normele privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 212/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 17 mai 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Înscrierea la stagiu se realizează pe baza unei cereri-tip adresate Camerei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme, după ce a fost achitată taxa pentru înscrierea la stagiul în activitatea de audit financiar pentru persoanele care au promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu sau taxa pentru echivalarea testului de acces la stagiu, conform prevederilor legale existente în ceea ce priveşte echivalarea şi înscrierea la stagiul în activitatea de audit financiar, după caz."

    2. La articolul 5 alineatul (3), articolul 6 alineatul (4), articolele 17 şi 37, sintagma "tariful pentru monitorizarea activităţii de pregătire practică" se înlocuieşte cu sintagma "cotizaţia fixă anuală pentru monitorizarea activităţii de pregătire practică a membrilor stagiari".
    3. La articolul 6, după alineatul (5) se introduc patru noi alineate, alineatele (6)-(9), cu următorul cuprins:
    "(6) Evidenţa stagiarilor din anii I, II şi III se va ţine într-un registru intern, denumit Registrul stagiarilor în activitatea de audit financiar. Acest registru nu se publică în Monitorul Oficial al României.
(7) Stagiarii în activitatea de audit financiar la care se face referire la art. 6 alin. (6) vor achita cotizaţia fixă anuală, stabilită prin hotărâre a Consiliului Camerei. Această cotizaţie include pregătirea profesională anuală, monitorizarea anuală, informările anuale etc.
(8) Evidenţa stagiarilor care au finalizat stagiul şi se află în perioada legală de susţinere a examenului de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar se va ţine într-un registru intern, denumit Registrul stagiarilor din perioada legală de susţinere a examenului. Acest registru nu se publică în Monitorul Oficial al României.
(9) Stagiarii la care se face referire la art. 6 alin. (8) vor achita cotizaţia fixă anuală, stabilită prin hotărâre a Consiliului Camerei. Această cotizaţie include pregătirea profesională anuală din perioada legală de susţinere a examenului de competenţă profesională, monitorizarea anuală, informările anuale etc."

    4. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    Subiectele testului de semestru şi punctajul de admitere se vor stabili de către un membru delegat al Consiliului Camerei, iar verificarea rezultatelor se va face de către o comisie formată din reprezentanţi ai Departamentului de admitere, pregătire continuă şi stagiari din cadrul Camerei."

    5. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Activitatea de stagiu în anii II şi III se desfăşoară sub îndrumarea unui auditor financiar activ, care are în desfăşurare lucrări de audit pe toată durata stagiaturii (ca persoană fizică sau în cadrul societăţilor ori cabinetelor de audit). La momentul semnării acceptului, îndrumătorul de stagiu trebuie să fi obţinut de cel puţin 3 ani calitatea de auditor financiar."

    6. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    Înlocuirea îndrumătorului de stagiu poate fi efectuată numai la începutul unui an de stagiu. În acest sens, stagiarul va depune la Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari următoarele documente:
    - cerere pentru înlocuirea îndrumătorului de stagiu, care va fi semnată şi de vechiul îndrumător de stagiu, atestând faptul că a luat cunoştinţă de această modificare;
    – acceptul noului îndrumător de stagiu."

    7. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    În cazul în care un stagiar se prezintă la Cameră pentru finalizarea anului II, respectiv a anului III de stagiu şi se constată că îndrumătorul de stagiu nu a avut angajamente de audit pentru anul respectiv, stagiarului i se va anula anul de stagiu respectiv, iar îndrumătorul de stagiu va fi sancţionat cu avertisment, potrivit prevederilor legale."

    8. Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 52
    Pe parcursul celor 3 ani în care stagiarii se pot prezenta la examenul de aptitudini profesionale pentru atribuirea calităţii de auditor financiar, aceştia vor avea obligaţia de a participa anual la cursurile de pregătire profesională organizate de către Cameră şi de a achita cotizaţia fixă anuală pentru monitorizarea activităţii de pregătire practică a membrilor stagiari. Neparticiparea la oricare dintre aceste cursuri duce la imposibilitatea participării la următoarele sesiuni de examen de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar."

    9. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 53
    Persoanele care nu obţin calitatea de auditor financiar în aceşti 3 ani îşi pierd calitatea de stagiar în activitatea de audit financiar, vor fi eliminate din Registrul stagiarilor din perioada legală de susţinere a examenului, iar procedura de admitere în stagiu va putea fi reluată ulterior."

    10. Anexele nr. 1 şi 2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. II
    Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

    ART. III
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele
                    Camerei Auditorilor Financiari din România,
                    Horia Neamţu

    Braşov, 28 iunie 2012.
    Nr. 18.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la norme)
    CERERE
    de înscriere în anul I de stagiu
    Subsemnatul(a), ..........., născut(ă) la data de ........ în localitatea ........., cu domiciliul în localitatea ......., str. ....... nr. ....., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ........, legitimat(ă) cu buletin/carte de identitate/paşaport seria ....... nr. ......., eliberat(ă) de ........ la data de ........, cod numeric personal (CNP) ..........., telefon: acasă: ........, serviciu: ........, mobil: ........., adresa de e-mail ........., funcţia/locul de muncă ........, solicit înscrierea la stagiu în activitatea de audit financiar la Camera Auditorilor Financiari din România.
    Provenienţa stagiarului:
    - candidat declarat admis la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil

    ● doresc efectuarea stagiului în paralel la Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) începând cu anul II de stagiu;
    ● nu doresc efectuarea stagiului în paralel la CECCAR începând cu anul II de stagiu;
    - stagiar care a echivalat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil cu un program de master;
    – student la Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), care a promovat o parte din examenele organizate de ACCA, nu a devenit încă membru cu drepturi depline şi care a echivalat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil;
    – absolvent al ACCA, care nu a desfăşurat activităţi de audit statutar şi care a echivalat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil.

    Data Semnătura
    ............... ................
    Domnului Preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la norme)
    ACCEPTUL ÎNDRUMĂTORULUI DE STAGIU
    Numele ....................
    Prenumele .................
    Adresa ..........................
    Telefon ............
    Asociat în Societatea Comercială ............., nr. autorizaţie ........
    Număr carnet de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România ......
    Certific că domnul/doamna ..........., având nr. legitimaţie stagiar ........, a început desfăşurarea activităţii de stagiu sub îndrumarea mea la data de .............. .
    Stagiul se va efectua cu forme legale de încadrare/adeverinţă de stagiu, respectând prevederile Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 212/2011 pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar.
    Totodată declar pe propria răspundere că am în derulare cel puţin un angajament de audit financiar şi am obţinut calitatea de auditor financiar de cel puţin 3 ani.
    Data Semnătura şi ştampila
    ........... ..................

    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016