Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 16 din 17 ianuarie 2019  pentru reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 16 din 17 ianuarie 2019 pentru reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 53 din 21 ianuarie 2019
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 28 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, denumită în continuare Autoritate, se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor „Larex“, denumit în continuare CNIEP LAREX, instituţie publică care se desfiinţează.

    ART. II
    (1) Autoritatea preia pe baza protocolului de predare-preluare, încheiat în termen de maximum 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, patrimoniul CNIEP LAREX, evidenţiat în situaţia financiară întocmită potrivit art. 28 alin. (1^1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi personalul şi posturile aferente CNIEP LAREX, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora, cu modificările ulterioare.
    (2) Autoritatea preia toate drepturile şi îşi asumă toate obligaţiile corespunzătoare patrimoniului preluat de la CNIEP LAREX şi se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale instituţiei cu terţii.
    (3) În termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, excedentul din anii precedenţi neutilizat se virează la bugetul de stat.

    ART. III
    (1) Autoritatea se reorganizează în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri, în termen de maximum 20 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.
    (2) Încadrarea în numărul maxim de posturi stabilit potrivit art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, se face în termenele şi cu respectarea procedurilor prevăzute de lege pentru fiecare categorie de personal.

    ART. IV
    Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 18 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, după alineatul (3^1) se introduce un nou alineat, alineatul (3^2), cu următorul cuprins:
    "(3^2) Autoritatea, prin laboratoarele proprii, îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) execută încercări necesare obţinerii licenţelor de fabricaţie pentru produsele alimentare;
    b) execută expertize în vederea rezolvării problemelor de încadrare vamală, a stabilirii parametrilor calitativi şi de securitate pentru produsele ce urmează a fi valorificate prin direcţiile generale ale finanţelor publice, a caracterizării produselor ce constituie obiectul unor anchete ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului Afacerilor Interne sau altor instituţii, precum şi expertize în cazurile de litigiu privind parametrii produselor;
    c) efectuează, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, încercări şi certificări ale produselor fabricate în ţară sau importate, în condiţiile convenite între părţi, pe bază de tarife;
    d) efectuează, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, studii şi încercări privind materialele de ambalat şi ambalarea produselor, precum şi pentru alte tipuri de produse care vin în contact cu alimentele, pe bază de tarife;
    e) în baza datelor proprii privind produsele ce pot afecta viaţa, sănătatea consumatorilor sau mediul înconjurător, propune reglementări cu privire la limitele valorilor admisibile ale parametrilor acestor produse."

    2. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Tarifele percepute de Autoritate se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar sumele obţinute se varsă integral la bugetul de stat."

    3. La articolul 6, alineatele (3), (6) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Numărul maxim de posturi aprobat este de 1.012, exclusiv demnitarii, din care pentru aparatul central 379, iar pentru comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor 633.
    ..................................................................................................
(6) În structura Autorităţii funcţionează Direcţia generală laboratoare Larex, care include laboratoarele preluate de la Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor «Larex», Laboratorul pentru analiza calităţii vinurilor şi băuturilor alcoolice şi Laboratorul pietre preţioase, proces Kimberley şi încercări metale preţioase.
    ..................................................................................................
(10) Personalul Direcţiei produse şi servicii financiare bancare şi nebancare are statut de funcţionar public, iar personalul Direcţiei de insolvenţă a persoanelor fizice are statut de personal contractual. Personalul este angajat pe bază de concurs, în condiţiile legii, şi este salarizat în conformitate cu legislaţia aplicabilă pentru fiecare categorie de personal din administraţia publică."

    4. La articolul 6, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Laboratoarele prevăzute la alin. (6) se organizează la nivel de serviciu sau birou, după caz."

    5. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Autoritatea are în subordine, ca entităţi cu personalitate juridică, 8 comisariate regionale pentru protecţia consumatorilor. Entităţile cu personalitate juridică din subordinea Autorităţii sunt prevăzute în anexa nr. 2."

    6. La articolul 12, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Autoritatea are în dotare 124 de autoturisme operative pentru supraveghere, control şi investigaţii, transport probe laboratoare."

    7. Anexele nr. 1 şi 2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotărâre.


    ART. V
    La anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 27/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 54 din 18 ianuarie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, punctul III, subpunctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - 1.012 posturi, exclusiv demnitarii"


    ART. VI
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 625/1999 privind reorganizarea şi funcţionarea Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor „Larex“, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 19 august 1999, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul economiei,
                    Niculae Bădălău
                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Marius Pîrvu
                    Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Marius-Constantin Budăi
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici
                    p. Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, interimar,
                    Sirma Caraman

    Bucureşti, 17 ianuarie 2019.
    Nr. 16.
    ANEXA 1

    ^1) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 700/2012)
    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
    a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 700/2012)
    ENTITĂŢI
    cu personalitate juridică, ce funcţionează în subordinea
    Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
    Unităţi finanţate integral de la bugetul de stat:
    1. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est (Iaşi), care grupează judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Bacău şi Vaslui, cu sediul în municipiul Iaşi
    2. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Vest (Timiş), care grupează judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, cu sediul în municipiul Timişoara
    3. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (Cluj), care grupează judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj, cu sediul în municipiul Cluj
    4. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Centru (Braşov), care grupează judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba, cu sediul în municipiul Braşov
    5. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi), care grupează judeţele Constanţa, Buzău, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea, cu sediul în municipiul Galaţi
    6. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia (Ploieşti), care grupează judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, cu sediul în municipiul Ploieşti
    7. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov, care grupează municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu sediul în municipiul Bucureşti
    8. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia (Craiova), care grupează judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, cu sediul în municipiul Craiova


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016