Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 126 din 5 martie 2019  pentru aprobarea criteriilor şi modalităţilor de stabilire şi ajustare a preţurilor reglementate  aferente serviciilor de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu,  precum şi a preţului dioxidului de uraniu furnizate de către Compania Naţională a Uraniului - S.A. pe teritoriul României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 126 din 5 martie 2019 pentru aprobarea criteriilor şi modalităţilor de stabilire şi ajustare a preţurilor reglementate aferente serviciilor de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu, precum şi a preţului dioxidului de uraniu furnizate de către Compania Naţională a Uraniului - S.A. pe teritoriul României

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 181 din 6 martie 2019
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (6) din Legea nr. 193/2018 pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Preţul pentru serviciile de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu, precum şi preţul dioxidului de uraniu furnizate de către Compania Naţională a Uraniului - S.A. (CNU) se stabilesc şi se ajustează de către Ministerul Energiei, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, după avizarea de către Consiliul Concurenţei a fişei de fundamentare a preţurilor.

    ART. 2
    (1) Preţurile serviciilor şi produselor prevăzute la art. 1 se stabilesc pe baza costurilor efective ale Companiei Naţionale a Uraniului - S.A., validate de auditorul independent prevăzut la art. 3 alin. (3).
    (2) Ajustarea preţurilor reglementate se realizează la un interval de 6 luni, ca urmare a transmiterii cererii de avizare de către Ministerul Energiei, pe baza propunerii primite de la Compania Naţională a Uraniului - S.A.
    (3) Preţurile reglementate, avizate conform prevederilor alin. (1) şi (2), au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii avizului, la expirarea acestei perioade fiind obligatorie solicitarea unui nou aviz.
    (4) Preţul dioxidului de uraniu rezultat ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) şi (2) nu poate depăşi valoarea rezultată din adăugarea la media pe ultimele 6 luni a preţurilor octoxidului de uraniu practicate pe pieţele internaţionale pentru tranzacţii pe termen lung a costurilor aferente procesării, validate de auditorul independent prevăzut la art. 3 alin. (3), precum şi a unei marje de profit de 4%.
    (5) Reducerile de costuri rezultate din creşterea eficienţei activităţii CNU, certificate ca atare de auditorul independent prevăzut la art. 3 alin. (3), vor fi repartizate astfel: 50% din sume vor fi recunoscute în preţ sub formă de profit majorat, iar 50% din sume se vor concretiza în reduceri ale preţului.
    (6) Reducerile de costuri care nu reprezintă rezultate ale creşterii eficienţei activităţii CNU se vor concretiza integral în reduceri de preţ, şi nu sub formă de profit majorat.

    ART. 3
    (1) Propunerile de stabilire/ajustare a preţurilor serviciilor şi produselor prevăzute la art. 1 sunt transmise de Compania Naţională a Uraniului - S.A. la Ministerul Energiei însoţite de documente justificative care fundamentează valorile preţurilor propuse.
    (2) Pentru stabilirea/ajustarea preţurilor serviciilor şi produselor prevăzute la art. 1, Ministerul Energiei analizează şi verifică corectitudinea datelor şi informaţiilor furnizate de Compania Naţională a Uraniului - S.A. în corelaţie cu constatările auditului prevăzut la art. 3 alin. (3) în termen de 10 zile de la data prezentării raportului de audit.
    (3) Auditarea costurilor efective ale Companiei Naţionale a Uraniului referitoare la preţurile reglementate va fi realizată de către un furnizor de servicii de specialitate tehnică pentru auditarea costurilor, selectat şi remunerat de către Societatea Naţională Nuclearelectrica - S.A. Societatea Naţională Nuclearelectrica - S.A. comunică Ministerului Energiei raportul de audit în termen de 2 zile de la data recepţionării acestuia.
    (4) Ministerul Energiei transmite spre avizare Consiliului Concurenţei fişa de fundamentare pentru stabilirea preţurilor serviciilor de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu, precum şi a preţului dioxidului de uraniu furnizate de către Compania Naţională a Uraniului - S.A., al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integranta din prezenta hotărâre. Consiliul Concurenţei emite un aviz care constată corectitudinea corelaţiilor datelor prezentate în fişa de fundamentare, iar în ceea ce priveşte preţul dioxidului de uraniu avizul certifică îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 2 alin. (4).
    (5) Ministerul Energiei transmite cererea de avizare a preţurilor stabilite/ajustate şi fişa de fundamentare avizată de Consiliul Concurenţei la Ministerul Finanţelor Publice, care va emite un aviz de preţ pentru stabilirea/ajustarea preţurilor serviciilor şi produselor prevăzute la art. 1.

    ART. 4
    (1) Compania Naţională a Uraniului - S.A. are obligaţia să respecte preţurile cuprinse în avizul emis de Ministerul Finanţelor Publice.
    (2) Controlul respectării valorilor de preţ avizate pentru Compania Naţională a Uraniului - S.A. se realizează de către personalul împuternicit în acest scop al Ministerului Energiei.

    ART. 5
    (1) Constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie infracţiuni potrivit legii penale, următoarele fapte:
    a) practicarea de către Compania Naţională a Uraniului - S.A. a unor preţuri fără avizul Ministerului Finanţelor Publice sau a unor preţuri mai mari decât cele avizate;
    b) prezentarea de către Compania Naţională a Uraniului - S.A. de date eronate la fundamentarea cererii de ajustare a preţurilor;
    c) refuzul Companiei Naţionale a Uraniului - S.A. de a se supune controlului prevăzut la art. 4 alin. (2).

    (2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite în acest scop de către Ministerul Energiei.
    (3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 7.500 lei.
    (4) Preţurile şi tarifele stabilite şi practicate greşit se corectează, iar sumele încasate necuvenit ca urmare a săvârşirii contravenţiei prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se confiscă.

    ART. 6
    Contravenţiilor prevăzute la art. 5 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Dispoziţiile art. 5 şi 6 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Prezenta hotărâre este valabilă un an de la data intrării în vigoare.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici
                    p. Ministrul energiei,
                    Doru Vişan,
                    secretar de stat
                    p. Preşedintele Consiliului Concurenţei,
                    Eugen-Corneliu Şuşu

    Bucureşti, 5 martie 2019.
    Nr. 126.
    ANEXA 1

    FIŞA DE FUNDAMENTARE
    pentru stabilirea preţurilor serviciilor de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu şi a preţului dioxidului de uraniu
    - model -

┌─────────────────┬────────────┬───────┐
│Nr. crt. │Specificaţia│Valoare│
│ │ │- lei -│
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I. Cheltuieli │ │ │
│directe │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.I. Cheltuieli │ │ │
│cu materii prime │ │ │
│şi materiale │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.II. Alte │ │ │
│cheltuieli │ │ │
│materiale │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.III. Cheltuieli│ │ │
│aferente │ │ │
│serviciilor │ │ │
│efectuate de │ │ │
│terţi │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.IV. Cheltuieli │ │ │
│cu personalul │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.V. Amortizare │ │ │
│pentru utilajele │ │ │
│din dotare │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│I.VI. Alte │ │ │
│cheltuieli de │ │ │
│exploatare │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│TOTAL CHELTUIELI │ │ │
│DIRECTE │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│II. Cheltuieli │ │ │
│indirecte │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│III. TOTAL │ │ │
│CHELTUIELI (I+II)│ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│IV. Cantitate │ │ │
│produsă (UM) │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│V. Cost/UM │ │ │
│(III:IV) │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│VI. Profit (%) │ │ │
├─────────────────┼────────────┼───────┤
│VII. Preţ - fără │ │ │
│TVA, propus │ │ │
│(V+VI) lei │ │ │
└─────────────────┴────────────┴───────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016