Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.617 din 4 decembrie 2008  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.070/1999     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.617 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.070/1999

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 843 din 15 decembrie 2008
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. II din Legea nr. 132/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.070 din 29 decembrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655 din 31 decembrie 1999, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezentele norme metodologice se aplică pentru toate cultele religioase recunoscute potrivit legii, care beneficiază, la cerere, de sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical, în condiţiile Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Numărul posturilor personalului clerical, prevăzut în anexele nr. 1-3 la Legea nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care statul sprijină salarizarea prin alocarea unui fond de la bugetul de stat se repartizează anual de Ministerul Culturii şi Cultelor fiecărui cult recunoscut, pe baza propunerilor unităţilor centrale de cult ale cultelor recunoscute, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, cu nevoile reale şi cu fondul alocat în acest scop.
    (2) Repartizarea posturilor personalului clerical din conducerea cultelor recunoscute şi a unităţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, se face prin ordin al ministrului culturii şi cultelor."

    3. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Condiţiile de ocupare a gradelor profesionale ale personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult sunt transmise spre aprobare Ministerului Culturii şi Cultelor de către fiecare cult recunoscut sau, după caz, de fiecare unitate centrală de cult din cadrul cultului, ţinându-se seama de organizarea proprie a fiecărui cult."

    4. La articolul 3, alineatul (2) se abrogă.
    5. La articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Fondul de salarii corespunzător perioadei în care unele posturi sunt vacante sau în care titularii posturilor se află în incapacitate temporară de muncă se restituie, în luna următoare, Ministerului Culturii şi Cultelor."

    6. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    Sunt considerate unităţi de cult cu venituri reduse, în sensul art. 2^1 din Legea nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare, unităţile de cult care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
    a) credincioşii sunt, în proporţie de minimum 40%, persoane în vârstă de peste 65 de ani;
    b) au până la 200 de familii sau se află situate în zone izolate, greu accesibile;
    c) nu dispun de lăcaş de cult sau de casă parohială, iar personalul clerical nu deţine locuinţă proprietate personală în localitate;
    d) nu beneficiază de sprijin financiar pentru salarizarea personalului neclerical."

    7. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Sumele alocate de la bugetul de stat destinate sprijinirii eparhiilor, aşezămintelor şi reprezentanţelor religioase româneşti din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă prin unitatea centrală de cult din România, cu încadrarea în limita prevăzută la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Destinaţiile sumelor prevăzute la alin. (1) se stabilesc de unităţile centrale ale cultelor recunoscute împreună cu conducerile unităţilor de cult din afara graniţelor, sumele urmând a fi utilizate pentru completarea salariilor personalului clerical al respectivelor unităţi, inclusiv pentru plata contribuţiilor prevăzute de lege la asigurările sociale de stat, la asigurările sociale de sănătate, la asigurările de şomaj, precum şi a altor contribuţii obligatorii prevăzute de lege pentru angajator.
    (3) Obligaţia de a justifica modul de utilizare a sumelor prevăzute la alin. (1) revine unităţii centrale de cult din România, prin prezentarea, în termen de 90 de zile de la data virării, la Ministerul Culturii şi Cultelor a documentelor prevăzute de normele legale în vigoare."

    8. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Fondurile aferente drepturilor stabilite în condiţiile prevăzute de Legea nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură, la cererea fiecărui cult religios recunoscut potrivit legii, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
    (2) Pentru obţinerea fondurilor, anual, cultele recunoscute vor înainta propuneri, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (3) După aprobarea bugetului de stat, Ministerul Culturii şi Cultelor comunică cultelor recunoscute numărul de posturi şi fondurile alocate de la bugetul de stat, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
    (4) Cultele recunoscute transmit anual, până la data de 31 martie, Ministerului Culturii şi Cultelor, statele de funcţii şi statele de personal, actualizate la nivelul numărului de posturi şi al fondurilor aprobate."

    9. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Virarea fondurilor aprobate către unităţile subordonate se face prin ordin de plată, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, în limita fondurilor primite de la bugetul de stat, potrivit legii, astfel încât plata drepturilor cuvenite personalului beneficiar angajat, inclusiv contribuţiile la asigurările sociale de stat, la asigurările sociale de sănătate, la asigurările de şomaj, precum şi a altor contribuţii obligatorii prevăzute de lege pentru angajator să se facă cel mai târziu în ultima zi lucrătoare a lunii."

    10. La articolul 8, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Unităţile de cult care, potrivit prevederilor Legii nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare, primesc fonduri de la bugetul de stat au obligaţia să raporteze către unităţile centrale de cult modul de utilizare a acestor fonduri.
    .........................................................................
    (3) Virarea contribuţiilor către asigurările sociale de stat, la asigurările sociale de sănătate, la asigurările de şomaj, precum şi a altor contribuţii obligatorii prevăzute de lege pentru angajator se face conform reglementărilor legale în vigoare."

    11. La articolul 8, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Unităţile centrale de cult au obligaţia să transmită Ministerului Culturii şi Cultelor documente justificative cu privire la modul de utilizare a fondurilor de la bugetul de stat, în termen de 30 de zile de la data alocării.
(1^2) Nerespectarea de către unităţile centrale de cult a obligaţiei prevăzute la alin. (1^1) atrage suspendarea alocării fondurilor de la bugetul de stat."

    12. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Fondurile primite de la bugetul de stat de către unităţile centrale de cult se înregistrează în contabilitatea acestora potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.
    (2) Modul de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat potrivit prevederilor Legii nr. 142/1999, cu modificările şi completările ulterioare, este supus controlului Ministerului Culturii şi Cultelor şi al altor organe abilitate de lege."

    13. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Ministerul Culturii şi Cultelor poate emite precizări privind aplicarea prezentelor norme metodologice, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului şi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I."


    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.

    ART. III
    Hotărârea Guvernului nr. 1.070/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655 din 31 decembrie 1999, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul culturii şi cultelor,
                    Adrian Iorgulescu
                    Ministrul muncii, familiei
                    şi egalităţii de şanse,
                    Mariana Câmpeanu
                    Ministrul economiei şi finanţelor,
                    Varujan Vosganian

    Bucureşti, 4 decembrie 2008.
    Nr. 1.617.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016