Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.594 din 23 decembrie 2003  privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii în anul 2004 producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în scopul creşterii producţiei şi a indicilor de calitate a produselor agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.594 din 23 decembrie 2003 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii în anul 2004 producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în scopul creşterii producţiei şi a indicilor de calitate a produselor agricole

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 15 din 8 ianuarie 2004
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 7 alin. (1) şi (3) şi al art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizaţi în exploataţii agricole în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002, care deţin sau administrează exploataţii agricole şi valorifică pe piaţa internă produsele prevăzute în anexa nr. 1, beneficiază de sprijinul direct al statului pe produs, în scopul îmbunătăţirii eficienţei economice a creşterii producţiei şi indicilor de calitate a produselor agricole.
    (2) Sprijinul direct al statului acordat producătorilor agricoli în anul 2004 în sectorul vegetal este în valoare de 1.835 miliarde lei şi se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.

    ART. 2
    (1) Sprijinul direct al statului se acordă pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Produsele prevăzute în anexa nr. 1, valorificate sub formă de sămânţă pentru semănat, nu beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.
    (3) Produsele care fac obiectul plăţii în natură al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a îngrăşămintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole, nu constituie marfă pentru care se acordă sprijin financiar conform prezentei hotărâri.
    (4) Produsele agricole prevăzute în anexa nr. 1, care se utilizează ca materie primă pentru realizarea de produse alimentare şi/sau industriale în cadrul unităţilor proprii de producţie ale producătorilor, sunt considerate produse marfă şi beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.

    ART. 3
    Pentru legumele cultivate în sere încălzite, beneficiarii sprijinului direct al statului trebuie să facă dovada consumului de energie termică în perioada 15 octombrie 2003-30 aprilie 2004, 15 octombrie-31 decembrie 2004.

    ART. 4
    Cantităţile de produse pe culturi pentru care se acordă sprijin direct al statului, precum şi condiţiile de eligibilitate a producătorilor agricoli se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, cu încadrarea în fondurile alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie.

    ART. 5
    (1) Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, producătorii agricoli trebuie să formuleze o cerere-tip adresată direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Persoanele fizice sau juridice pot solicita subvenţiile pe produs la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul organizaţiilor profesionale reprezentative, astfel cum sunt definite de legislaţia în vigoare, din care fac parte.

    ART. 6
    (1) În baza cererii-tip adresate direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe raza căreia se află suprafeţele exploatate, se întocmesc dosare producătorilor agricoli, care cuprind datele de identificare, dimensionarea suprafeţelor cultivate, schiţele de amplasare a culturilor agricole şi documentele de valorificare a producţiei de marfă.
    (2) Obligaţia întocmirii dosarului prevăzut la alin. (1) revine direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii săi teritoriali, în baza datelor furnizate de producătorii agricoli.
    (3) Dosarele întocmite de reprezentanţii direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti se păstrează în original la sediul acesteia şi se introduc într-un program informativ care se actualizează, în funcţie de situaţiile deosebite apărute în teritoriu, ori de câte ori este necesar.
    (4) Răspunderea pentru realitatea şi exactitatea datelor cuprinse în dosarele producătorilor agricoli revine reprezentanţilor direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti.
    (5) Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului direct al statului pe produs este până la expirarea perioadei de valorificare a produselor prevăzute în anexa nr. 1.
    (6) Acordarea sumelor se face în ordinea depunerii cererilor, până la utilizarea în întregime a fondului alocat pentru producţia marfă, pe culturi şi pe judeţe şi municipiul Bucureşti.
    (7) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, după verificarea şi aprobarea cererilor formulate de producătorii agricoli, întocmesc şi depun centralizatorul cuprinzând sumele de plată pe produs a sprijinului acordat direct de către stat la Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, conform modelului prezentat în anexa nr. 4.

    ART. 7
    Decontarea sprijinului financiar se face de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti direct în contul beneficiarului, pentru persoana juridică, la trezorerii, iar pentru persoana fizică, în contul deschis de aceasta la bănci comerciale, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau prin mandat poştal.

    ART. 8
    (1) În baza situaţiei centralizatoare privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat a fondurilor alocate, în conformitate cu anexa nr. 3, transmisă de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare.
    (2) Cererea pentru deschiderea creditelor bugetare este însoţită de situaţia centralizatoare întocmită conform modelului prezentat în anexa nr. 5.

    ART. 9
    După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de către Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului se alimentează conturile direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sumelor alocate de la bugetul de stat, întocmite de producătorii agricoli, efectuează plata către aceştia.

    ART. 10
    (1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
    (2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.
    (3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
    (4) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.

    ART. 11
    Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului vor verifica permanent modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat, reprezentând sprijinul direct al statului pe produs.

    ART. 12
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.



                    PRIM-MINISTRU
                    ADRIAN NĂSTASE
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,
                    Petre Daea,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Mihai Nicolae Tănăsescu

    Bucureşti, 23 decembrie 2003.
    Nr. 1.594.
    ANEXA 1

                                         Lista
              cuprinzând produsele agricole vegetale pentru care se acordă
                  sprijin direct al statului prin subvenţie pe produs

┌────┬──────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Perioada în │
│crt.│Cultura/Produsul │care │
│ │ │se valorifica │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│I. │Produsul │ │
│ │convenţional │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│1. │Grâu +secara │1 iunie 2004 -│
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│2. │Orz │1 iunie 2004 -│
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│3. │Sfecla de zahăr │1 sept. 2004 -│
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│4. │Floarea soarelui │1 aug. 2004 - │
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│5. │Soia │1 sept. 2004 -│
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│6. │Orez │1 oct. 2004 - │
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│7. │În+canepa pentru │1 aug. 2004 - │
│ │fibra │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│8. │Legume de sera │1 ian. 2004 - │
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │Fructe destinate │ │
│ │producerii │ │
│ │de conserve din │ │
│9. │fructe, │1 mai 2004 - │
│ │sucuri, marmelada,│31 dec.2004 │
│ │fructe │ │
│ │uscate şi │ │
│ │congelate │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│II. │*Produsul ecologic│ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│1. │Grâu +secara │1 iunie 2004 -│
│ │ │31 dec. 2004 │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │Leguminoase │ │
│ │alimentare │ │
│2. │pentru boabe │1 iulie 2004 -│
│ │(mazăre, fasole, │31 dec. 2004 │
│ │naut, linte, bob │ │
│ │şi lupin dulce). │ │
└────┴──────────────────┴──────────────┘

    * Producţia marfa ecologica, certificata de un organism de inspecţie şi certificare, acreditat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, conform legislaţiei în vigoare.

    ANEXA 2

    Producător agricol .................
    (date de identificare)
    Comuna ....................
    Judeţul ....................
    Direcţia pentru Agricultura şi
    Dezvoltare Rurala a judeţului ........
    Nr. .......... din ...........
    CERERE
    pentru acordarea sprijinului direct al statului
    producătorilor agricoli
    în anul ................
    I. Producătorul agricol persoana fizica/juridica .......... din comuna (oraşul) ............. judeţul ........... reprezentat prin domnul/doamna ............ posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate seria ......... nr. .......... codul numeric personal .................... solicit acordarea sprijinului direct al statului pentru produsele agricole prevăzute în anexa nr. 1 din prezenta hotărâre

┌────┬────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │ │Productie│Sustinere│Total │
│Nr. │ │Suprafaţa│marfa │pe unita-│valoare │
│crt.│ │(ha) │livrata │te de │subvenţie│
│ │ │ │(to) │produs │(Mii lei)│
│ │ │ │ │Lei/to │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 = 3 x 4│
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Cultura/ │ │ │ │ │
│I. │Produsul │ │ │ │ │
│ │convenţional│ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1. │Grau+secara │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│2. │Orz │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│3. │Sfecla de │ │ │ │ │
│ │zahăr │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│4. │Floarea │ │ │ │ │
│ │soarelui │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│5. │Soia │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│6. │Orez │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│7. │În şi cânepa│ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Legume de │ │ │ │ │
│8. │sera (din │ │ │ │ │
│ │sere │ │ │ │ │
│ │incalzite) │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Fructe │ │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │ │
│ │producerii │ │ │ │ │
│ │de conserve │ │ │ │ │
│9. │din fructe, │ │ │ │ │
│ │sucuri, │ │ │ │ │
│ │marmelada, │ │ │ │ │
│ │fructe │ │ │ │ │
│ │uscate şi │ │ │ │ │
│ │congelate │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Cultura/ │ │ │ │ │
│II. │Produsul │ │ │ │ │
│ │ecologic │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1. │Grau+secara │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Leguminoase │ │ │ │ │
│ │alimentare │ │ │ │ │
│ │pentru boabe│ │ │ │ │
│2. │(mazare, │ │ │ │ │
│ │fasole, │ │ │ │ │
│ │naut, linte,│ │ │ │ │
│ │bob şi lupin│ │ │ │ │
│ │dulce) │ │ │ │ │
└────┴────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    II. Se vor anexa în mod obligatoriu acte doveditoare conform art. 3 şi art. 6 alin. (1)
    III. În baza prezentei cereri solicit acordarea sprijinului direct al statului pentru producţia marfa valorificata în anul 2004.
    IV. Solicit decontarea sumelor reprezentând fondurile alocate de către Direcţia pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurala judeţeană şi a municipiului Bucureşti prin:

┌────────────────────┬─────────────────┐
│Trezorerie │Denumire cont │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Banca comerciala │Denumire cont │
├────────────────────┼─────────────────┤
│CEC │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Oficiul postal │Denumire │
└────────────────────┴─────────────────┘


             Răspund de exactitatea celor declarate Numele şi prenumele
                                                             (stampila)
        Vizat:
        Primar

    ANEXA 3

        Direcţia pentru Agricultura şi Dezvoltare
        Rurala a judeţului ........./municipiului Bucureşti
                                SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
                privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat
                a fondurilor alocate pentru sprijinul direct al statului
                            pentru producătorii agricoli în
                                    anul ..............
                             Cultura .....................

┌────┬──────────┬──────┬───────────────────┬─────────┬────────┐
│ │ │Cerere│───────────────────│ │Suma │
│Nr. │Producător│nr. ..│Suprafaţa│Producţia│Producţia│cuvenita│
│crt.│agricol │.... │(ha) │totala │marfa │(mii │
│ │ │din ││estimată │(tone) │lei) │
│ │ │......││ (tone) │ │ │
├────┼──────────┼──────┼─────────┬─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
├────┼──────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┘

              Director executiv, Contabil-sef,
             .................... ...............

    ANEXA 4

        Direcţia pentru Agricultura şi
        Dezvoltare Rurala a judeţului ................./
        municipiului Bucureşti
                                    CENTRALIZATORUL
                        sumelor cuvenite pentru sprijinul direct
                             al statului pe produs în anul ......

┌────┬────────┬──────────┬──────┬──────┐
│ │ │ │Suma │ │
│ │ │ │pe │ │
│ │ │ │unit. │Suma │
│Nr. │Produsul│Cantitatea│de │totala│
│crt.│ │(tone) │produs│(mii │
│ │ │ │(mii │lei) │
│ │ │ │lei/ │ │
│ │ │ │to) │ │
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴──────┴──────┘

                      Director executiv, Contabil-sef,
                     .................... ..............

    ANEXA 5

        MINISTERUL AGRICULTURII,
        PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
                                                 Se aprobă
                                       Ordonator principal de credite
                                       ..............................
                                SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
                    privind sumele cuvenite producătorilor agricoli
               pentru sprijinul direct al statului în anul .............

┌────┬────────┬──────────┬──────┬──────┐
│ │ │ │Suma │ │
│ │ │ │pe │ │
│ │ │ │unita-│Suma │
│Nr. │Produsul│Cantitatea│tea de│totala│
│crt.│ │(mii tone)│produs│(mii │
│ │ │ │(mii │lei) │
│ │ │ │lei/ │ │
│ │ │ │to) │ │
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────────┼──────┼──────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴──────┴──────┘

                            Direcţia Generală Buget-Finante,
                                   Director General,
                                   .................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016