Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.540 din 3 decembrie 1971  privind regimul de preţ al produselor de carieră şi balastieră    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.540 din 3 decembrie 1971 privind regimul de preţ al produselor de carieră şi balastieră

EMITENT: Consiliul de Miniştri
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 150 din 8 decembrie 1971
        Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte:
    ART. 1
     Ministerele, celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor stabili, în termen de 30 de zile de la data prezentei hotărîri, preţuri cu ridicata ale întreprinderii şi ale industriei pentru produsele de carieră şi balastieră prevăzute în lista anexă, produse de unităţile din subordine.

    ART. 2
        Preţurile cu ridicata ale întreprinderii se vor stabili pe fiecare carieră şi balastieră sau grupe de unităţi cu condiţii de producţie apropiate, asigurîndu-se acoperirea preţului de cost în limita celui planificat pe anul 1971 şi o rentabilitate de pînă la 10%.
        Acest preţ de cost va fi analizat în mod critic eliminîndu-se toate cheltuielile neeconomice şi, totodată, la determinarea lui se va ţine seama de rezervele care pot fi mobilizate prin optimizarea producţiei.
        Pentru carierele şi balastierele care se vor deschide în anii viitori, preţurile cu ridicata ale întreprinderii se vor stabili pornindu-se de la preţul de cost prevăzut în studiul tehnico-economic aprobat şi o rentabilitate de pînă la 10%.
        Preţurile cu ridicata ale întreprinderii vor fi stabilite în următoarele condiţii de livrare:
    - franco carieră sau balastieră încărcat în mijlocul de transport, franco navă locul de extracţie pentru produse de balastieră extrase din Dunăre, sau
    – franco vagon staţia de încărcare, franco navă dană de încărcare.


    ART. 3
        Furnizorul şi beneficiarul pot conveni, pe cale contractuală, în cazul în care este mai economic, ca livrarea produselor să se facă şi în alte condiţii de franco, cu decontarea cheltuielilor faţă de condiţia de franco prevăzută în actul normativ de stabilire a preţului.

    ART. 4
        Preţurile cu ridicata ale întreprinderii stabilite potrivit prevederilor art. 2 sînt preţuri maxime, în limita cărora unităţile producătoare vor putea practica la învoială preţuri mai mici.

    ART. 5
        Organizaţiile cooperaţiei meşteşugăreşti şi ale celei de consum stabilesc preţuri pentru produse de carieră şi balastieră potrivit prevederilor prezentei hotărîri.

    ART. 6
     Preţurile cu ridicata ale industriei pentru produsele de carieră şi balastieră se stabilesc de către organele prevăzute la art. 1 prin adăugarea impozitului pe circulaţia mărfurilor de 25% la preţul cu ridicata al întreprinderii.
        Unităţile producătoare pot vinde direct populaţiei produse de carieră şi balastieră la preţul cu ridicata al industriei, în condiţii de livrare franco carieră sau balastieră încărcat în mijlocul de transport.

    ART. 7
        Preţurile cu amănuntul pentru produsele de carieră şi balastieră se stabilesc de către organizaţiile comerţului socialist prin adăugarea la preţurile cu ridicata ale industriei a unui rabat comercial de 13%.
        Preţurile cu ridicata ale industriei, care vor sta la baza preţurilor cu amănuntul, vor fi medii ponderate şi determinate de organizaţiile comerciale respective, avînd în vedere preţurile cu ridicata ale industriei stabilite de unităţile producătoare şi cantităţile ce se vor prelua de către organizaţiile comerciale.

    ART. 8
        Preţurile de deviz ale produselor de carieră şi balastieră vor fi formate pentru fiecare investiţie prin acordul organizaţiei de proiectare, al beneficiarului şi al organizaţiei de construcţii, ţinîndu-se seama de:
    a) preţurile cu ridicata ale întreprinderii determinate în condiţiile prezentei hotărîri;
    b) cheltuielile de manipulare;
    c) cheltuielile de sortare şi îmbunătăţire a calităţii produselor în cazul în care pentru executarea lucrărilor normativele tehnice impun folosirea unor sortimente de calitate superioară celei la care a fost stabilit preţul;
    d) cheltuielile de transport conform calculelor de optimizare pentru produse de balastieră, întocmite conform Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 1034/1970, precum şi pentru produse de carieră, avînd în vedere posibilităţile de aprovizionare cele mai apropiate, economice şi corespunzătoare normelor tehnice.

     Cheltuielile prevăzute la lit. b, c şi d se vor stabili în conformitate cu normele şi tarifele legale în vigoare.
     În cazul nerealizării acordului prevăzut la alin. 1 lit. b, c şi d pentru produsele de balastieră, Ministerul Construcţiilor Industriale va hotărî asupra divergenţelor.
        De asemenea, în situaţia în care preţurile de deviz determinate potrivit alineatelor precedente depăşesc preţurile de deviz medii pe judeţ ale produselor de balastieră în vigoare, stabilite de Ministerul Construcţiilor Industriale, acestea vor putea fi stabilite numai cu acordul acestui minister.
        Ministerul Construcţiilor Industriale, în colaborare cu Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Locală, Ministerul Industriei Materialelor de Construcţii şi Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, va revizui periodic - corespunzător dezvoltării producţiei - preţurile de deviz medii pe judeţ ale produselor de balastieră, astfel încît pînă în anul 1975 să se realizeze reducerea preţului mediu loco şantier de 12-15%.
        Organele prevăzute la alineatul precedent vor informa periodic Consiliul de Miniştri asupra stadiului de îndeplinire a acestei sarcini.

    ART. 9
        Preţurile de deviz pentru lucrările de construcţii şi reparaţii ce se execută pentru populaţie se vor modifica corespunzător preţurilor ce se vor stabili potrivit prezentei hotărîri pentru produsele de carieră şi balastieră.

    ART. 10
        Ministerele, celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Locală pentru unităţile de interes local, producătoare de produse de balastieră, vor lua măsuri ca distanţele medii de transport pe calea ferată la aceste produse să nu depăşească:
    - pentru anul 1972 .................150 km
    – pentru anul 1973 .................106 km
    – pentru anul 1974 .................106 km
    – pentru anul 1975 .................75 km

        Reducerea distanţelor şi optimizarea transporturilor la produsele de balastieră se vor coordona de către Ministerul Aprovizionării Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe, în colaborare cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor şi cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat furnizoare şi beneficiare, stabilindu-se zonele de aprovizionare a consumatorilor de la sursele cele mai apropiate şi economice.

    ART. 11
        În studiile tehnico-economice şi în devizele de execuţie ale lucrărilor ce se execută după 1 ianuarie 1972 se vor include modificările corespunzătoare determinate de noile preţuri stabilite conform prevederilor prezentei hotărîri.

    ART. 12
        Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Finanţelor, pe baza propunerilor titularilor de plan, vor modifica în mod corespunzător indicatorii economici şi financiari prevăzuţi pe anul 1972 şi pentru perioada 1973-1975 cu influenţele ce vor rezulta din aplicarea prezentei hotărîri.
        Ministerele, celelalte organe centrale şi organele locale ale administraţiei de stat producătoare şi beneficiare vor asigura de comun acord regăsirea integrală în planul lor a influenţelor respective.

    ART. 13
        Prezenta hotărîre se aplică începînd cu data de 1 ianuarie 1972.
        Pe aceeaşi dată se abrogă preţurile cu ridicata ale agregatelor de carieră şi balastieră prevăzute la poziţiile 1-7 şi 25-40 inclusiv din catalogul nr. 45/MC/1 inclus în lista anexă nr. 1 la Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1279/1962 privind aprobarea preţurilor cu ridicata şi a tarifelor rezultate din reaşezarea cheltuielilor de producţie şi redistribuirea acumulărilor cuprinse în preţurile cu ridicata şi tarifele actuale, precum şi pentru unele măsuri în legătură cu punerea în aplicare a acestora, cît şi orice alte dispoziţii contrare prezentei hotărîri.
        Pe aceeaşi dată, ministerele, celelalte organe centrale şi organele locale ale administraţiei de stat vor lua măsuri de abrogare a preţurilor de calcul stabilite în baza Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 2442/1969 la produsele de carieră şi balastieră.



                                        p. Preşedintele Consiliului de Miniştri,
                                                      ILIE VERDEŢ

        Bucureşti, 3 decembrie 1971.
        Nr. 1540.
    ANEXA 1

                                         LISTA
                    produselor de carieră şi balastieră pentru care
                 preţurile cu ridicata şi cu amănuntul se stabilesc în
                       funcţie de condiţiile locale de producţie
    I. Produse de carieră
    1. Cribluri
    2. Moloane
    3. Nisip de concasaj
    4. Pavele din roci eruptive
    5. Piatră brută
    6. Piatră spartă
    7. Alte agregate şi produse de carieră, folosite în construcţii.

    II. Produse de balastieră
    1. Balast
    2. Bolovani de rîu
    3. Nisip
    4. Pietriş
    5. Alte agregate de balastieră.


                                   -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016