Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.086 din 10 septembrie 2008  privind stabilirea tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor contra cost şi pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, condiţiile de repartizare şi de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.086 din 10 septembrie 2008 privind stabilirea tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor contra cost şi pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, condiţiile de repartizare şi de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 700 din 15 octombrie 2008
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi având în vedere prevederile art. 137 alin. (5) şi (6) şi ale art. 138 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Operaţiunile contra cost efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor sunt următoarele:
    a) înregistrarea în registrele naţionale şi în alte evidenţe naţionale specifice organizate şi administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor;
    b) expertize cu privire la caracterul original al produselor purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe;
    c) activităţi de instruire;
    d) eliberarea marcajelor holografice utilizabile, în condiţiile legii, în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe.


    ART. 2
    (1) Pentru operaţiunile prevăzute la art. 1 Oficiul Român pentru Drepturile de Autor practică tarifele stabilite prin prezenta hotărâre.
    (2) Tarifele prevăzute la alin. (1) se actualizează, de regulă, anual, prin ordin al ministrului coordonator.

    ART. 3
    (1) Tarifele stabilite prin prezenta hotărâre se plătesc de persoanele fizice autorizate sau de persoanele juridice care solicită Oficiului Român pentru Drepturile de Autor efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în prezenta hotărâre.
    (2) Dovada plăţii tarifelor se depune odată cu cererea-tip şi cu documentele corespunzătoare.
    (3) Plata tarifelor poate fi efectuată în numerar la casieria Oficiului Român pentru Drepturile de Autor sau prin ordin de plată.
    (4) În scopul colectării tarifelor prevăzute la alin. (3), pe numele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se deschide la Trezoreria Statului, sectorul 1, contul 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat". Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va comunică deponenţilor codul IBAN aferent acestui cont.

    ART. 4
    Se aprobă Normele metodologice privind nivelul de constituire, condiţiile de repartizare şi de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 5
    (1) Sumele reprezentând tarife încasate în contul 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat" se virează de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor în maximum două zile lucrătoare de la încasare în contul corespunzător de venituri al bugetului de stat, cu excepţia sumelor rezultate prin aplicarea coeficienţilor prevăzuţi la art. 1 din anexă, care se virează în acelaşi termen în contul 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschis pe numele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la Trezoreria Statului, sectorul 1.
    (2) Sumele reprezentând tarife încasate în numerar la casieria Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se depun direct în contul corespunzător de venituri al bugetului de stat şi în contul 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschise la Trezoreria Statului, sectorul 1, după caz, în prima zi lucrătoare de la încasare.
    (3) Cheltuielile curente şi de capital ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se finanţează integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
    (4) Fondurile de stimulente se gestionează în regim extrabugetar, conform prevederilor legale.

    CAP. II
    Tarife pentru înregistrarea şi înscrierea în registrele naţionale şi în alte evidenţe naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor
    SECŢIUNEA 1
    Registrul naţional al fonogramelor
    ART. 6
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înregistrarea în Registrul naţional al fonogramelor sunt următoarele:
    a) înregistrarea pentru activităţile de producere, import, distribuire, comercializare - 50 lei/activitate;
    b) eliberarea unui nou certificat de înregistrare ca urmare a expirării duratei de valabilitate a certificatului anterior - 25 lei/activitate;
    c) preschimbarea certificatului de înregistrare ca urmare a modificării datelor de identificare a operatorului economic - 50 lei; în cazul în care se solicită înregistrarea unei noi activităţi se adaugă şi tariful prevăzut la lit. a);
    d) înregistrarea punctelor de lucru şi a spaţiilor de depozitare - 20 lei/punct de lucru sau spaţiu de depozitare.


    ART. 7
    (1) Tariful practicat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul Naţional al Fonogramelor a fonogramelor produse pe teritoriul României este de 50 lei/titlu fonogramă.
    (2) Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul Naţional al Fonogramelor a fonogramelor importate sau introduse în circuitul comercial pe teritoriul României sunt următoarele:
    a) până la 20 de titluri de fonograme inclusiv - 50 lei;
    b) între 21 şi 50 de titluri de fonograme inclusiv - 75 lei;
    c) între 51 şi 100 de titluri de fonograme inclusiv - 100 lei;
    d) peste 100 de titluri de fonograme - 150 lei.

    (3) Tarifele se plătesc în funcţie de numărul de titluri de fonograme pentru care s-a solicitat înscrierea.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Registrul naţional al programelor pentru calculator
    ART. 8
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înregistrarea în Registrul naţional al programelor pentru calculator sunt următoarele:
    a) înregistrarea activităţilor de producere, import, închiriere, distribuire, comercializare - 50 lei/activitate;
    b) eliberarea unui nou certificat de înregistrare ca urmare a expirării duratei de valabilitate a certificatului anterior - 25 lei/activitate;
    c) preschimbarea certificatului de înregistrare ca urmare a modificării datelor de identificare a operatorului economic - 50 lei; în cazul în care se solicită înregistrarea unei noi activităţi se adaugă şi tariful prevăzut la lit. a);
    d) înregistrarea punctelor de lucru şi a spaţiilor de depozitare - 20 lei/punct de lucru sau spaţiu de depozitare.


    ART. 9
    (1) Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul naţional al programelor pentru calculator sunt următoarele:
    a) înscrierea programelor pentru calculator produse pe teritoriul României - 100 lei/titlu de program;
    b) înscrierea programelor închiriate, distribuite şi/sau comercializate - 50 lei/anexa titluri de programe (toate titlurile menţionate într-o cerere de înscriere).

    (2) Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul naţional al programelor pentru calculator a programelor pentru calculator introduse în circuitul comercial pe teritoriul României sunt următoarele:
    a) până la 20 de titluri de programe inclusiv - 50 lei/cerere;
    b) între 21 şi 50 de titluri de programe inclusiv - 75 lei/cerere;
    c) între 51 şi 100 de titluri de programe inclusiv - 100lei/cerere;
    d) peste 100 de titluri de programe - 150 lei/cerere.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Registrul naţional al videogramelor
    ART. 10
    (1) Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul naţional al videogramelor:
    a) înscrierea videogramelor conţinând filme cinematografice - 50 lei/cerere;
    b) înscrierea videogramelor, altele decât cele prevăzute la lit. a), produse pe teritoriul României - 100 lei/videogramă.

    (2) Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înscrierea în Registrul naţional al videogramelor a videogramelor, altele decât cele prevăzute la alin. (1) lit. a), importate pe teritoriul României, sunt următoarele:
    a) până la 20 de videograme inclusiv - 75 lei/cerere;
    b) între 21 şi 50 de videograme inclusiv - 100 lei/cerere;
    c) între 51 şi 100 de videograme inclusiv - 125 lei/cerere;
    d) peste 100 de videograme - 150 lei/cerere.

    (3) Tarifele se plătesc în funcţie de numărul de titluri de videograme pentru care s-a solicitat înscrierea.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Registrul naţional al multiplicatorilor de discuri optice, casete audio şi casete video
    ART. 11
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înregistrarea şi înscrierea în Registrul naţional al multiplicatorilor de discuri optice, casete audio şi casete video sunt următoarele:
    a) eliberarea autorizaţiei de înregistrare a multiplicatorilor de discuri optice - 500 lei;
    b) eliberarea autorizaţiei de înregistrare a multiplicatorilor de casete audio şi casete video - 350 lei;
    c) eliberarea autorizaţiei de înregistrare a operatorilor economici care intermediază servicii de multiplicare de discuri optice, casete audio şi casete video - 350 lei;
    d) eliberarea unei noi autorizaţii de înregistrare ca urmare a expirării duratei de valabilitate a autorizaţiei anterioare - 200 lei;
    e) preschimbarea autorizaţiei de înregistrare ca urmare a modificării datelor de identificare a operatorului economic - 50 lei;
    f) înregistrarea punctelor de lucru şi a spaţiilor de depozitare - 50 lei/punct de lucru sau spaţiu de depozitare;
    g) înscrierea echipamentelor industriale - 20 lei/echipament.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Registrul naţional al copiei private
    ART. 12
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înregistrarea în Registrul naţional al copiei private sunt următoarele:
    a) eliberarea certificatului de înregistrare a persoanelor fizice autorizate sau a persoanelor juridice - 100 lei;
    b) preschimbarea certificatului de înregistrare ca urmare a modificării datelor de identificare a operatorului economic - 25 lei.


    SECŢIUNEA a 6-a
    Registrul naţional de opere
    ART. 13
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru înregistrarea în Registrul naţional de opere sunt următoarele:
    a) înscrierea operelor - 100 lei/operă;
    b) rectificarea datelor de înscriere a operelor - 50 lei/cerere.


    SECŢIUNEA a 7-a
    Dispoziţii comune
    ART. 14
    (1) Nedepunerea dovezii de plată împreună cu cererea pentru operaţiunile prevăzute în prezentul capitol are drept consecinţă respingerea dosarului.
    (2) În situaţia în care dosarele depuse sunt incomplete, acestea vor fi respinse, iar documentele lipsă sau dovada plăţii vor fi trimise la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor însoţite de o cerere de completare.
    (3) Pentru cererile de completare se încasează un tarif suplimentar de 10 lei.

    ART. 15
    Operaţiunile prevăzute în prezentul capitol, cu excepţia celor prevăzute la secţiunea a 4-a, pot fi realizate în regim de urgenţă de cel mult două zile lucrătoare, în urma unei cereri în acest sens, contra unui tarif suplimentar de 300 lei.

    ART. 16
    Preţul marcajelor holografice utilizabile în condiţiile legii în domeniul dreptului de autor şi a drepturilor conexe se stabileşte prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

    CAP. III
    Tarifele pentru operaţiunile de constatare tehnico-ştiinţifică, expertize şi programe de instruire efectuate de Oficiului Român pentru Drepturile de Autor
    SECŢIUNEA 1
    Constatări tehnico-ştiinţifice
    ART. 17
    (1) Specialiştii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor efectuează contra cost, pe cheltuiala inculpaţilor, în cazul în care s-a dovedit vinovăţia, constatări tehnico-ştiinţifice cu privire la caracterul original al produselor purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe, la solicitarea organelor de cercetare penală. Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru operaţiunile de constatare tehnico-ştiinţifică sunt următoarele:
    a) disc optic (CD, DVD şi alte suporturi similare) - 2,5 lei/bucată;
    b) casetă audio - 1,5 lei/bucată;
    c) casetă video - 2 lei/bucată;
    d) copertă (fonogramă, videogramă sau program pentru calculator) - 1 leu/bucată;
    e) hard disc - 500 lei/bucată;
    f) mediu de stocare date portabil (flash drive, carduri memorie şi alte produse similare) - 300 lei/bucată;
    g) programe pentru calculator - 1.000 lei/bucată;
    h) produse conţinând opere fixate pe suport hârtie sau asemănător (cu excepţia programelor pentru calculator) - 2 lei/pagină;
    i) ziare, reviste şi alte periodice, interfaţă pagini web - 100 lei/pagină;
    j) produse conţinând opere fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei, indiferent de suport - 150 lei/fotografie;
    k) planşele, lucrările grafice şi machetele ce formează proiecte de arhitectură - 200 lei/pagină, respectiv bucată;
    l) hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general, indiferent de suport - 300 lei/bucată;
    m) dispozitive de control al accesului - 250 lei/bucată.

    (2) Orice alte produse purtătoare de drepturi de autor nespecificate la alin. (1) se asimilează cu una dintre categoriile prevăzute la alin. (1), în funcţie de caracteristicile asemănătoare.
    (3) Operaţiunile de constatări tehnico-ştiinţifice se efectuează la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. La solicitarea organelor de urmărire penală ori a instanţelor de judecată constatările tehnico-ştiinţifice pot fi efectuate şi în alte locaţii decât sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în orice localitate din ţară, iar tarifele sunt cele prevăzute la alin. (1).

    SECŢIUNEA a 2-a
    Expertize
    ART. 18
    (1) Specialiştii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor efectuează la cerere expertize contra cost, pe cheltuiala părţilor interesate, în limita posibilităţilor tehnice deţinute. Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru expertizele tehnico-ştiinţifice sunt următoarele:
    a) disc optic (CD, DVD şi alte suporturi similare) - 5 lei/bucată;
    b) casetă audio - 3 lei/bucată;
    c) casetă video - 4 lei/bucată;
    d) copertă (fonogramă, videogramă sau produs soft) - 2 lei/bucată;
    e) hard disc - 500 lei/bucată;
    f) mediu de stocare date portabil (flash drive, carduri memorie şi alte produse similare) - 300 lei/bucată;
    g) programe pentru calculator - 1.000 lei/bucată;
    h) opere scrise pe suport hârtie (cu excepţia programelor pentru calculator) - 4 lei/pagină;
    i) ziare, reviste şi alte periodice, pagini de internet - 200 lei/pagină;
    j) opere fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei, indiferent de suport - 150 lei/fotografie;
    k) opere muzicale cu sau fără text - 300 lei/bucată;
    l) opere dramatice, dramatico-muzicale, opere coregrafice şi pantonime - 500 lei/bucată;
    m) opere cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale - 350 lei/bucată;
    n) opere de artă grafică sau plastică - 400 lei/bucată;
    o) opere de arhitectură - 1.000 lei/bucată;
    p) planşe, lucrări grafice şi machete ce formează lucrări de arhitectură - 200 lei/pagină, respectiv bucată;
    q) hărţi şi desene din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general, indiferent de suport - 300 lei/bucată;
    r) dispozitive de control al accesului - 250 lei/bucată.

    (2) Orice alte produse purtătoare de drepturi de autor nespecificate la alin. (1) se asimilează cu una dintre categoriile prevăzute la alin. (1), în funcţie de caracteristicile asemănătoare.
    (3) Expertizele se efectuează la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. La solicitarea părţilor interesate, expertizele pot fi efectuate şi în alte locaţii decât sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în orice localitate din ţară, situaţie în care la costul expertizelor se adaugă cheltuielile legale aferente deplasării.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Programe de instruire
    ART. 19
    Tarifele practicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pentru programele de instruire sunt următoarele:
    a) pentru cursuri de instruire cu temă stabilită de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - 10 lei/oră/persoană;
    b) pentru cursuri de instruire cu temă solicitată de persoanele interesate - 20 lei/oră/persoană;
    c) pentru cursuri de instruire la distanţă - 200 lei/curs/persoană.


    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Modalitatea de calcul al tarifelor se stabileşte prin norme metodologice, aprobate prin ordin al ministrului coordonator, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
                    Contrasemnează:
    Ministrul culturii şi cultelor,

                    Adrian Iorgulescu
                    Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse,
                    Paul Păcuraru
                    p. Ministrul sănătăţii publice,
                    Mircea Manuc,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul economiei şi finanţelor,
                    Eugen Teodorovici,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 10 septembrie 2008.
    Nr. 1.086.
    ANEXA 1

    NORME METODOLOGICE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016