Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.057 din 20 octombrie 2010  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.057 din 20 octombrie 2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 733 din 3 noiembrie 2010
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 940 din 21 octombrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Activitatea de expertiză medicală a capacităţii de muncă se desfăşoară în cadrul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală şi serviciilor de expertiză medicală judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, care funcţionează în cadrul caselor teritoriale de pensii, precum şi în cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM.
    (2) Unităţile prevăzute la alin. (1) sunt singurele unităţi de profil abilitate să efectueze evaluarea capacităţii de muncă, revizuirea medicală, stabilirea incapacităţii adaptative şi, după caz, încadrarea într-un grad de invaliditate prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă."

    2. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) În cadrul INEMRCM funcţionează comisiile de avizare şi control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, precum şi Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.
    (2) În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înfiinţa, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, comisii de avizare şi verificare a încadrării în grade de invaliditate, constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale, în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate."

    3. După articolul 7 se introduc trei noi articole, articolele 7^1 - 7^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 7^1
    (1) Comisiile de avizare şi control prevăzute la art. 7 alin. (1) se constituie prin decizie a directorului general al INEMRCM, sunt formate din medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM şi au în competenţă:
    a) analiza şi avizarea documentaţiilor medicale întocmite în vederea încadrării în grade de invaliditate;
    b) controlul legalităţii încadrării în grade de invaliditate;
    c) revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM.
    (2) În exercitarea atribuţiilor lor, comisiile de avizare şi control pot convoca persoanele în cauză pentru internare în una dintre secţiile clinice ale INEMRCM în vederea examinărilor medicale, explorărilor funcţionale şi investigaţiilor de laborator necesare evaluării capacităţii de muncă.
    (3) În caz de neprezentare a pensionarului de invaliditate pentru internare şi evaluare, INEMRCM notifică casa teritorială de pensii în a cărei evidenţă se află pensionarul, în vederea suspendării plăţii pensiei, în condiţiile legii.
    (4) Comisiile de avizare şi control, în exercitarea competenţelor lor, emit avize cu caracter obligatoriu asupra documentaţiilor medicale sau, după caz, decizii medicale asupra capacităţii de muncă, după caz.
    ART. 7^2
    (1) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă prevăzută la art. 7 alin. (1) se constituie din medici experţi ai asigurărilor sociale, prin decizie a directorului general al INEMRCM.
    (2) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) analizează şi avizează din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare;
    b) reexpertizează cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control;
    c) soluţionează contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.
    ART. 7^3
    Avizele emise de comisiile prevăzute la art. 7^1 şi 7^2 privind cazurile analizate din punct de vedere medical şi metodologic sunt definitive şi aplicarea acestora este obligatorie la nivelul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, cu toate consecinţele ce decurg în privinţa dreptului la pensia de invaliditate."

    4. La articolul 8 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
    "d^1) efectuează revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM şi expertizaţi prin comisiile de avizare şi control, respectiv prin Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă;"

    5. La articolul 11, după litera b) se introduc patru noi litere, literele b^1)-b^4), cu următorul cuprins:
    "b^1) analizează şi evaluează anual sau ori de câte ori este nevoie activitatea medicilor experţi ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM şi din cadrul caselor teritoriale de pensii, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic;
b^2) propune măsuri de îmbunătăţire a activităţii medicilor experţi ai asigurărilor sociale;
b^3) propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale, pentru abateri săvârşite privind nerespectarea criteriilor medicale şi normelor metodologice privind încadrarea în grade de invaliditate;
b^4) sesizează Colegiul Medicilor din România în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic;"

    6. La articolul 11, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) emite atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul sistemului public de pensii;"

    7. La articolul 11, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) suspendă şi retrage, după caz, atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul sistemului public de pensii, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;"

    8. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) La propunerea medicului şef al serviciului teritorial de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, se stabileşte arondarea teritorială a tuturor medicilor experţi ai asigurărilor sociale din cadrul serviciului.
    (2) Expertiza medicală a capacităţii de muncă se realizează de către medicii experţi ai asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana expertizată.
    (3) Contestaţiile la deciziile medicale emise la nivelul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă se soluţionează de către medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă.
    (4) Deciziile medicale emise de medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă pot fi contestate la instanţa competentă, potrivit legii."

    9. La articolul 16, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) este membru al Colegiului Medicilor din România şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru exercitarea profesiei de medic;"

    10. La articolul 16, litera e) se abrogă.
    11. La articolul 19 alineatul (1), litera d) se abrogă.
    12. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Conducerea casei teritoriale de pensii poate delega atribuţiile medicului şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă medicului expert al asigurărilor sociale de la unul dintre cabinetele teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordine, în condiţiile legii."


    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 940 din 21 octombrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    EMIL BOC
                    Contrasemnează:
                    Ministrul muncii, familiei şi
                    protecţiei sociale,
                    Ioan Nelu Botiş
                    Ministrul sănătăţii,
                    Cseke Attila
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 20 octombrie 2010.
    Nr. 1.057.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016