Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.030 din 18 octombrie 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie impotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.030 din 18 octombrie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie impotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 721 din 13 noiembrie 2001

    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 214/2001,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                                 PRIM-MINISTRU
                                 ADRIAN NĂSTASE

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                            Ministrul agriculturii,
                           alimentaţiei şi pădurilor,
                                   Ilie Sarbu

                         Ministrul lucrărilor publice,
                         transporturilor şi locuinţei,
                               Miron Tudor Mitrea

                         Ministrul finanţelor publice,
                            Mihai Nicolae Tănăsescu



    ANEXA


                               NORME METODOLOGICE
       de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile
               de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii
               organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau
                         produselor vegetale în România

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme metodologice stabilesc cadrul juridic de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie impotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.
    ART. 2
    (1) In sensul prezentelor norme metodologice, termenii folosiţi au următorul înţeles:
    a) plante destinate plantării - plante deja plantate şi destinate să rămână plantate sau să fie replantate după introducerea lor în ţara; plante care nu sunt plantate în momentul introducerii, dar destinate să fie plantate ulterior;
    b) plantare - orice operaţiune de fixare a plantelor într-un mediu de creştere în vederea asigurării creşterii sau reproducerii/multiplicării lor ulterioare.
    (2) O declaraţie sau măsura este considerată oficială dacă este data sau luată de reprezentanţi ai organelor de carantină fitosanitară.
    ART. 3
    Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se referă şi la:
    a) lemnul care păstrează total sau parţial suprafaţa sa, naturala rotunda, cu sau fără scoarţa;
    b) lemnul care se prezintă sub forma de aşchii, particule, rumeguş, deşeuri sau resturi, exceptând cazurile pentru care exista prevederi speciale;
    c) lemnul folosit pentru cofraje, compartimentare sau pentru confecţionarea de paleţi ori ambalaje folosite în transportul obiectelor de orice fel, atunci când acesta prezintă un risc fitosanitar.

    CAP. 2
    Măsuri fitosanitare privind importul, exportul şi tranzitul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate

    ART. 4
    (1) Introducerea şi răspândirea pe teritoriul României a organismelor dăunătoare prevăzute în anexa nr. 1 sunt interzise.
    (2) Introducerea şi răspândirea pe teritoriul României a plantelor sau produselor vegetale prevăzute în anexa nr. 2 sunt interzise dacă se constata în urma efectuării controlului fitosanitar ca acestea sunt contaminate cu organismele prevăzute în aceasta anexa.
    (3) Introducerea pe teritoriul României a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, prevăzute în anexa nr. 3 şi originare din ţările menţionate în aceasta anexa, este interzisă.
    (4) Interdicţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) nu se aplica, în condiţiile stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în cazul unei contaminări uşoare a plantelor, altele decât cele destinate plantării, cu organismele dăunătoare prevăzute în anexa nr. 1 sau în anexa nr. 2, cu condiţia să nu existe riscul răspândirii acestor organisme.
    ART. 5
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate interzice:
    a) introducerea şi răspândirea pe teritoriul României a unor organisme dăunătoare, în stare izolata sau nu, care nu sunt incluse în anexele nr. 1 şi 2;
    b) introducerea şi răspândirea pe teritoriul României a organismelor dăunătoare care sunt prevăzute în anexa nr. 2, a căror prezenta a fost constatată pe alte plante sau produse vegetale decât cele prevăzute în aceasta anexa.
    (2) Pentru experienţe, scopuri ştiinţifice sau lucrări de selecţie varietala Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate aproba derogări de la art. 4 alin. (1) şi (2).
    (3) Măsurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) nu se aplica pentru experienţe, scopuri ştiinţifice sau lucrări de selecţie varietala.
    (4) Măsurile prevăzute la alin. (1) lit. a) se aplica organismelor dăunătoare care nu se afla sub incidenta reglementărilor speciale privind organismele modificate genetic.
    ART. 6
    (1) Introducerea pe teritoriul României a plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate, prevăzute în secţiunea 1 din anexa nr. 4, este autorizata numai dacă se constata în urma efectuării controlului fitosanitar ca sunt respectate exigenţele specifice prevăzute în aceasta secţiune.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica cantităţilor mici de plante şi produse vegetale, destinate utilizării de către proprietar sau destinatar în scopuri neindustriale şi necomerciale sau consumului pe durata transportului, atunci când nu exista nici un pericol de răspândire a organismelor dăunătoare.
    (3) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate aproba derogări de la interdicţiile prevăzute la alin. (1) pentru experienţe, scopuri ştiinţifice sau lucrări de selecţie varietala.
    ART. 7
    (1) Introducerea în România a plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate, prevăzute în partea B a anexei nr. 5, este autorizata numai dacă acestea, inclusiv ambalajele lor şi, dacă este necesar, mijloacele lor de transport, sunt supuse controlului fitosanitar, în totalitate sau pe eşantioane reprezentative, pentru a se asigura ca:
    a) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în partea B a anexei nr. 5 nu sunt contaminate cu organismele prevăzute în anexa nr. 1;
    b) plantele sau produsele vegetale prevăzute în anexa nr. 2 nu sunt contaminate cu organismele prevăzute în aceasta anexa;
    c) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 4 îndeplinesc exigenţele specifice prevăzute în aceasta secţiune.
    (2) În cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, prevăzute în partea B a anexei nr. 5, se prelevează probe pentru efectuarea de analize complexe la Laboratorul Central de Carantină Fitosanitară.
    ART. 8
    (1) Plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în partea B a anexei nr. 5 trebuie să fie însoţite la import de certificatul fitosanitar eliberat de autoritatea fitosanitară oficială a tarii de origine.
    (2) În cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate pentru care se aplica exigenţele specifice menţionate în secţiunea 1 a anexei nr. 4 certificatul fitosanitar trebuie să fie eliberat de autoritatea fitosanitară oficială din ţara de origine, cu excepţia:
    a) lemnului, pentru care se eliberează certificat fitosanitar în alta ţara decât cea de origine, dacă acesta este decojit în acea ţara, în conformitate cu exigenţele specifice prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 4;
    b) altor cazuri, în care exigenţele specifice prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 4 pot fi îndeplinite în alte locuri decât cele de origine.
    (3) În cazul în care conţinutul unui transport este divizat, depozitat sau reambalat într-o alta ţara decât cea de origine, acesta este însoţit fie de certificat fitosanitar eliberat de autoritatea fitosanitară oficială a tarii reexportatoare, fie de certificat fitosanitar de reexport însoţit de certificatul fitosanitar din ţara de origine sau de o copie certificată de pe acesta, numai dacă autoritatea fitosanitară oficială constata ca transportul nu a fost expus unui risc fitosanitar pe teritoriul sau.
    (4) Certificatele fitosanitare sau certificatele fitosanitare de reexport trebuie să fie în conformitate cu modelele prezentate în Convenţia internaţionala pentru protecţia plantelor şi să fie eliberate de autoritatea fitosanitară oficială a tarii exportatoare/ reexportatoare. Certificatele fitosanitare trebuie să fie redactate în cel puţin o limba oficială a Comunităţii Europene şi să fie completate în limba engleza, franceza, germană sau romana cu litere majuscule ori dactilografiate, cu excepţia ştampilei şi semnăturii. Denumirea botanica a plantelor se completează în limba latina.
    (5) Corecturile sau ştersăturile necertificate invalidează certificatul fitosanitar. Copiile de pe certificatele fitosanitare se eliberează numai cu indicaţia "copie" sau "duplicat", imprimata sau stampilata.
    (6) Certificatul fitosanitar sau certificatul fitosanitar de reexport se eliberează cu cel mult 14 zile înainte de data la care plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate părăsesc ţara exportatoare/reexportatoare.
    ART. 9
    În cazul în care exista motive întemeiate de a considera ca un transport conţine plante, produse vegetale sau articole reglementate prevăzute în partea B a anexei nr. 5, deşi acest fapt nu este declarat, transportul poate face obiectul unui control fitosanitar oficial. Dacă după efectuarea controlului îndoielile privind identitatea mărfii, în special în ceea ce priveşte genul, specia sau originea, persista, transportul este considerat ca având plante, produse vegetale sau articole reglementate prevăzute în partea B a anexei nr. 5.
    ART. 10
    (1) Prevederile art. 4 alin. (3), ale art. 7 alin. (1) şi ale art. 8 alin. (1) nu se aplica plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate tranzitate prin România, în cazul în care sunt ambalate astfel încât să nu existe nici un risc de răspândire a organismelor dăunătoare.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate acorda derogări de la prevederile art. 4 alin. (3), ale art. 7 alin. (1) şi ale art. 8 alin. (1) pentru testări, scopuri ştiinţifice sau lucrări de selecţie varietala.
    (3) Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor poate decide, în cadrul acordurilor bilaterale, ca activităţile privind controlul prevăzut la art. 7 alin. (1) să se efectueze în ţara exportatoare, în colaborare cu autoritatea fitosanitară a acesteia.
    (4) În cazul transporturilor destinate unei zone protejate, dispoziţiile art. 7 alin. (1) se aplica organismelor dăunătoare conform exigenţelor specifice stabilite pentru zona protejata respectiva.
    ART. 11
    (1) Importatorii de plante, produse vegetale sau articole reglementate trebuie să fie înregistraţi conform dispoziţiilor art. 17 alin. (1) lit. a).
    (2) Importatorii de plante, produse vegetale sau articole reglementate sunt obligaţi:
    a) să comunice direcţiei fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a carei raza teritorială îşi au sediul următoarele: data probabila de intrare a transportului, ţara de origine, natura, cantitatea şi modul de folosire a produselor pe care le importa, destinatarul şi punctul de control pentru trecerea frontierei de stat a României;
    b) la încheierea contractelor privind importul de plante, produse vegetale sau articole reglementate să includă şi clauze care să cuprindă exigenţele fitosanitare stabilite de legislaţia romana privind respectivul import;
    c) să comunice inspectoratului de carantină fitosanitară vamală, cu 24 de ore înainte, sosirea transportului, în vederea facilitării controlului fitosanitar vamal şi fluidizării traficului prin punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
    (3) Direcţia fitosanitară judeţeana, respectiv a municipiului Bucureşti, transmite inspectoratului de carantină fitosanitară vamală din punctul de control pentru trecerea frontierei de stat prin care se va efectua importul informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a).
    (4) Inspectoratul de carantină fitosanitară vamală comunica direcţiei fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, situaţia privind importurile efectuate, prin raport de carantină.
    (5) Controlul certificatului fitosanitar şi al documentelor de identitate, precum şi controlul privind respectarea dispoziţiilor art. 4 alin. (3) şi ale art. 7 alin. (1) se efectuează în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României concomitent cu celelalte formalităţi vamale.
    (6) În cazul în care controlul fitosanitar nu poate fi efectuat în bune condiţii la punctul de control pentru trecerea frontierei de stat, controlul se va face la descărcare, concomitent cu vămuirea. Pe documentele care însoţesc transportul se va scrie "control fitosanitar la descărcare cu ridicare de probe" pentru analize complexe de laborator. În aceasta situaţie certificatul fitosanitar original va însoţi transportul, iar inspectoratul de carantină fitosanitară vamală va retine o copie de pe acesta.
    ART. 12
    (1) În cazul în care în urma controlului fitosanitar se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) se iau imediat una sau mai multe dintre următoarele măsuri oficiale:
    a) tratament fitosanitar corespunzător;
    b) retragerea mărfurilor infectate/infestate conţinute în transportul respectiv;
    c) impunerea regimului de carantină pana la primirea rezultatelor de laborator;
    d) autorizarea circulaţiei sub control oficial la locurile de prelucrare industriala;
    e) returnarea mărfii;
    f) distrugerea mărfii în prezenta importatorului şi a reprezentantului agenţiei judeţene de protecţie a mediului şi, acolo unde este cazul, în prezenta inspectorilor din cadrul inspectoratelor pentru controlul calităţii seminţelor şi materialului săditor şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu încheierea unui proces-verbal.
    (2) Cheltuielile privind aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (1) se suporta de importator.
    (3) În cazul retragerii, returnării sau distrugerii mărfurilor infectate/infestate la care se referă alin. (1), certificatul fitosanitar eliberat pentru România va fi anulat prin aplicarea într-un loc vizibil pe fata documentului a unei ştampile triunghiulare de culoare roşie, cu marca "certificat anulat" şi prin înscrierea datei şi a numelui inspectorului fitosanitar care a luat măsura.
    ART. 13
    (1) După efectuarea controalelor prevăzute la art. 7 alin. (1) şi la art. 11 alin. (5) inspectoratele de carantină fitosanitară vamală transmit autorităţii vamale un proces-verbal de control fitosanitar, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    (2) Prevederile art. 7 alin. (1) şi ale art. 8 alin. (1) nu se aplica cantităţilor mici de plante şi produse vegetale, destinate pentru utilizarea de către proprietar sau destinatar în scopuri neindustriale, necomerciale sau pentru consum pe durata transportului, atunci când nu exista nici un pericol de răspândire a organismelor dăunătoare.
    ART. 14
    (1) Plantele, produsele vegetale şi/sau articolele reglementate exportate, pentru care ţara importatoare impune exigente specifice, trebuie să fie însoţite de următoarele documente, după caz:
    a) certificat fitosanitar pentru mărfurile care provin din România;
    b) certificat fitosanitar şi o copie de pe certificatul fitosanitar al tarii de origine pentru mărfurile care nu provin din România, dar care au fost divizate, depozitate sau reambalate pe teritoriul României şi se considera ca au fost expuse unui risc fitosanitar;
    c) certificat fitosanitar de reexport, certificat fitosanitar al tarii de origine sau o copie certificată de pe acesta pentru mărfurile care nu provin din România, dar care au fost divizate, depozitate sau reambalate în România, atunci când se apreciază ca nu au fost expuse unui risc fitosanitar.
    (2) Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, eliberează certificatul fitosanitar sau certificatul fitosanitar de reexport numai în cazul în care, după efectuarea controlului fitosanitar, constata ca mărfurile respective îndeplinesc exigenţele specifice impuse de ţara importatoare.
    (3) Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, trebuie să primească în scris şi în timp util cererea privind efectuarea controlului prevăzut la alin. (2).
    (4) Prevederile art. 8 alin. (4)-(6) se aplica şi pentru certificatul fitosanitar de export/reexport eliberat de direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    (5) Modelul certificatului fitosanitar este prevăzut în anexa nr. 7.
    (6) Modelul certificatului fitosanitar de reexport este prevăzut în anexa nr. 8.

    CAP. 3
    Măsuri fitosanitare privind circulaţia plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate pe teritoriul României

    ART. 15
    (1) Circulaţia pe teritoriul României a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate prevăzute în partea A a anexei nr. 5 este autorizata numai dacă acestea, inclusiv ambalajele lor şi, dacă este necesar, mijloacele lor de transport, sunt supuse controlului fitosanitar, în totalitate sau pe eşantioane reprezentative, pentru a se asigura ca:
    a) nu sunt contaminate cu organismele prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 1;
    b) plantele sau produsele vegetale prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 2 nu sunt contaminate cu organismele corespunzătoare menţionate în aceasta secţiune;
    c) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 4 îndeplinesc exigenţele specifice prevăzute în aceasta secţiune.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica cantităţilor mici de plante sau produse vegetale, destinate utilizării de către proprietar sau destinatar, în scopuri neindustriale sau necomerciale, atunci când nu exista nici un pericol de răspândire a organismelor dăunătoare.
    (3) Controlul fitosanitar prevăzut la alin. (1) se efectuează de către direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti:
    a) la plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate, inclusiv la mediul de creştere, care sunt cultivate, prelucrate sau utilizate de producători sau care se găsesc sub orice forma în exploataţiile lor;
    b) în exploataţiile agricole, în special la locul de producţie;
    c) cu regularitate şi la momentul oportun, cel puţin o data pe an, fără să prejudicieze exigenţele specifice prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 4.

    CAP. 4
    Înregistrarea producătorilor, depozitelor colective şi a centrelor de expediere

    ART. 16
    (1) Producătorii, depozitele colective şi centrele de expediere cărora li se efectuează controlul fitosanitar, conform art. 15 alin. (3), trebuie să fie înregistrate la direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu un număr de înregistrare individual care să permită identificarea lor.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate dispune ca înregistrarea prevăzută la alin. (1) şi controlul fitosanitar prevăzut la art. 15 să se aplice şi în cazul anumitor plante care nu sunt prevăzute în partea A a anexei nr. 5, precum şi la depozitele colective sau centrele de expediere situate în zona de producţie a acestora, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    (3) În măsura în care nu exista pericolul răspândirii organismelor dăunătoare:
    a) înregistrarea prevăzută la alin. (1) şi obligaţiile prevăzute la art. 17 alin. (1) nu sunt obligatorii pentru micii producători sau prelucratori a căror întreaga producţie si/sau vânzare de plante, produse vegetale sau de articole reglementate sunt destinate autoconsumului ori pieţei locale, pentru folosire finala de către persoane care nu sunt angajate profesional în producţia de plante ce fac subiectul circulaţiei locale;
    b) controlul fitosanitar prevăzut la art. 15 nu este obligatoriu pentru circulaţia locală a plantelor, produselor vegetale şi articolelor reglementate, provenite de la micii producători.
    ART. 17
    (1) Persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 16 alin. (1) sunt obligate:
    a) să prezinte o cerere de înregistrare la direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform procedurii de înregistrare aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor;
    b) sa păstreze evidenta punctelor unde plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt cultivate, prelucrate, depozitate, păstrate ori utilizate;
    c) sa întocmească situaţii anuale pentru a putea pune la dispoziţie direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, informaţii complete referitoare la plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate care au fost cumpărate pentru a fi depozitate sau plantate pe plan local, care sunt în curs de producţie sau care au fost expediate la diverşi cumpărători;
    d) sa efectueze observaţii vizuale în perioada de vegetaţie, în conformitate cu recomandările reprezentanţilor direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
    e) sa permită accesul reprezentanţilor direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în toate punctele din exploataţia lor unde plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt cultivate, prelucrate, depozitate, păstrate ori utilizate, pentru efectuarea controlului fitosanitar şi/sau prelevarea de probe şi pentru examinarea situaţiilor prevăzute la lit. c);
    f) sa informeze imediat direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, despre orice apariţie de organisme dăunătoare sau simptome produse de acestea ori despre orice anomalie observata la plante sau produsele vegetale.
    (2) Persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 16 alin. (1), la cererea direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţii speciale în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (3) lit. a) şi c).
    (3) Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, suspenda înregistrarea oricărui producător de plante, produse vegetale sau articole reglementate care nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în prezentele norme metodologice, pana la constatarea îndeplinirii acestora.

    CAP. 5
    Paşaportul fitosanitar

    ART. 18
    (1) Atunci când, cu ocazia controlului fitosanitar efectuat conform art. 15 alin. (1) şi (3), plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în partea A a anexei nr. 5 sunt găsite libere de organismele prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 1 şi în secţiunea a 2-a a anexei nr. 2 şi îndeplinesc exigenţele specifice prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 4, se eliberează de către direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, un paşaport fitosanitar valabil pentru întreaga ţara, pentru un anumit teritoriu sau pentru o anumită zona protejata, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    (2) Plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevăzute în partea A a anexei nr. 5 circula în România numai cu paşaport fitosanitar eliberat conform alin. (1), exceptându-se:
    a) circulaţia unor cantităţi mici de plante şi produse vegetale, destinate utilizării de către proprietar sau destinatar în scopuri neindustriale şi necomerciale, atunci când nu exista nici un pericol de răspândire a organismelor prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 1 şi în secţiunea a 2-a a anexei nr. 2;
    b) circulaţia locală în sensul art. 16 alin. (3).
    (3) Paşaportul fitosanitar poate fi înlocuit ulterior cu un paşaport fitosanitar de înlocuire, în cazul divizării loturilor, al reunirii mai multor loturi sau părţi din acestea, în cazul schimbării stării fitosanitare a lotului, fără încălcarea exigenţelor specifice prevăzute în secţiunea a 2-a, anexa nr. 4 sau în alte cazuri stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Direcţia fitosanitară.
    (4) Paşaportul fitosanitar este tipărit prin grija Direcţiei fitosanitare şi a direcţiilor fitosanitare judeţene sau a municipiului Bucureşti.
    (5) Modelul paşaportului fitosanitar este prevăzut în anexa nr. 6.
    ART. 19
    (1) Paşaportul fitosanitar nu se eliberează în cazul în care cu ocazia controlului fitosanitar efectuat se constata:
    a) nerespectarea condiţiilor prevăzute la art. 15 alin. (1);
    b) prezenta organismelor dăunătoare prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 1 sau în secţiunea 1 a anexei nr. 2.
    (2) Dacă se constata pe baza controlului fitosanitar efectuat ca o parte din plante, produse vegetale, articole reglementate sau o parte din mediul de creştere nu prezintă pericol de răspândire a organismelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 şi corespund exigenţelor specifice prevăzute în secţiunea a 2-a a anexei nr. 4, dispoziţiile alin. (1) nu se aplica pentru partea respectiva.
    (3) În cazul în care se aplica prevederile alin. (1) plantele, produsele vegetale, articolele reglementate, inclusiv mediul de creştere, sunt supuse uneia sau mai multor măsuri, astfel:
    a) tratament fitosanitar corespunzător urmat de eliberarea paşaportului fitosanitar conform art. 18, numai dacă se constata ca în urma tratamentului sunt îndeplinite condiţiile fitosanitare;
    b) autorizarea circulaţiei lor sub control fitosanitar oficial spre zone în care acestea nu prezintă risc sau spre locurile de prelucrare industriala;
    c) distrugerea în cazul imposibilităţii aplicării măsurilor prevăzute la lit. a) şi b).
    (4) Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot suspenda total sau parţial activităţile producătorilor pana când se elimina riscul răspândirii de organisme dăunătoare. Pe perioada suspendării nu se aplica prevederile art. 18.
    ART. 20
    (1) Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, efectuează controale fitosanitare ocazionale şi consemnează rezultatele acestora într-un proces-verbal de control fitosanitar întocmit conform modelului aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    (2) Aceste controale sunt efectuate:
    a) fără nici o discriminare în ceea ce priveşte originea plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate;
    b) în orice moment şi în orice loc în care se afla plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate;
    c) în exploataţiile în care plantele sunt cultivate, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt produse, depozitate sau puse în vânzare, inclusiv la cumpărători;
    d) simultan cu alte controale de documente efectuate din alte motive decât cele fitosanitare.
    (3) Deţinătorii de paşapoarte fitosanitare, implicaţi profesional în producerea de seminţe şi de material săditor destinate multiplicării, în calitate de utilizatori finali, trebuie să păstreze paşapoartele fitosanitare cel puţin un an, ţinând evidenta acestora.
    (4) Personalul specializat din cadrul direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, este autorizat sa întreprindă orice acţiune necesară în vederea desfăşurării controlului fitosanitar sau controlului evidentelor şi documentelor fitosanitare privind plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate, în toate stadiile lor de producere şi de comercializare.
    (5) Atunci când în urma controlului fitosanitar efectuat conform alin. (1) şi (4) se constata ca plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prezintă un pericol de răspândire a organismelor dăunătoare, acestea sunt supuse măsurilor prevăzute la art. 19 alin. (3).

    CAP. 6
    Dispoziţii finale

    ART. 21
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate sa acorde, la cerere, derogări individuale de la prevederile art. 4 alin. (3) şi ale art. 6 alin. (1), în cazul în care se constata ca nu exista riscul răspândirii organismelor dăunătoare respective.
    (2) Riscul fitosanitar va fi evaluat pe baza informaţiilor tehnice şi a datelor ştiinţifice disponibile. Dacă aceste informaţii sunt insuficiente se vor solicita informaţii suplimentare sau, acolo unde este cazul, se vor efectua investigaţii în ţara de origine a plantelor sau produselor vegetale implicate.
    (3) Pentru derogările prevăzute la alin. (1) Laboratorul Central de Carantină Fitosanitară întocmeşte un raport pentru fiecare caz.
    ART. 22
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Direcţia fitosanitară notifica imediat, după caz, organizaţiilor internaţionale şi statelor interesate, conform procedurii de notificare a interceptiilor, stabilită prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, orice apariţie în orice parte a teritoriului României a organismelor prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 1 sau în secţiunea 1 a anexei nr. 2. Direcţia fitosanitară va lua măsurile necesare în vederea eradicării sau stopării răspândirii organismelor respective şi va informa, după caz, organizaţiile internaţionale şi statele interesate despre măsurile luate.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Direcţia fitosanitară notifica imediat, după caz, organizaţiilor internaţionale şi statelor interesate apartia reală sau presupusa a organismelor care nu sunt prevăzute în secţiunea 1 a anexei nr. 1 sau în secţiunea 1 a a anexei nr. 2 şi a căror prezenta nu a fost cunoscută pe teritoriul României, informând despre măsurile luate.
    (3) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Direcţia fitosanitară notifica imediat, după caz, organizaţiilor internaţionale şi statelor interesate toate cazurile de plante sau produse vegetale interceptate ca făcând obiectul interdicţiilor sau restricţiilor prevăzute în prezentele norme metodologice.
    (4) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Direcţia fitosanitară poate sa stabilească temporar exigente suplimentare, atunci când exista un pericol iminent, pentru a evita introducerea şi/sau răspândirea unui organism dăunător pe teritoriul României, informând, după caz, organizaţiile internaţionale şi statele interesate despre măsurile luate.
    ART. 23
    (1) Autorităţile vamale vor permite intrarea în România a transporturilor conţinând plante, produse vegetale sau articole reglementate numai după primirea procesului-verbal eliberat de inspectorul fitosanitar vamal.
    (2) În punctele de control pentru trecerea frontierei de stat în care nu este organizat control fitosanitar autorităţile vamale:
    a) vor interzice importul de plante, produse vegetale sau articole reglementate la care se referă prezentele norme metodologice;
    b) vor aplica în cazul traficului de călători prevederile art. 6 alin. (2).
    ART. 24
    Zonele protejate din România şi condiţiile de circulaţie a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate in/între zonele protejate se stabilesc în conformitate cu procedura aprobată prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    ART. 25
    Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.


    Anexa 1
    -------
    la normele metodologice
    -----------------------


                              ORGANISME DĂUNĂTOARE
          a căror introducere şi răspândire în România sunt interzise

    SECŢIUNEA 1
    Organisme dăunătoare necunoscute sa apara în România şi relevante pentru România
    a) Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    1. Acleris spp. (noneuropene)
    2. Amauromyza maculosa (Malloch)
    3. Anomala orientalis Waterhouse
    4. Anoplophora chinensis (Thomson)
    5. Anoplophora malasiaca (Forster)
    6. Arrhenodes minutus Drury
    7. Bemisia tăbăci Genn
    8. Cicadellidae (noneuropene) cunoscute ca vectori ai bolii lui Pierce (cauzată de Xylella fastidiosa), cum ar fi:
    (a) Carneocephala fulgida Nottingham
    (b) Draeculacephala minerva Ball
    (c) Graphocephala atropunctata (Signoret)
    9. Choristoneura spp. (noneuropene)
    10. Conotrachelus nenuphar (Herbst)
    11. Diabrotica barberi Smith and Lawrence
    12. Diabrotica undecimpunctata howardi Barber
    13. Diabrotica undecimpunctata undecimpunctata Mannerheim
    14. Heliothis zea (Boddie)
    15. Hirschmanniella spp., altele decât Hirschmanniella gracilis (de Man) Luc and Goodey
    16. Liriomyza sativae Blanchard
    17. Liriomyza huidobrensis (Blanchard)
    18. Longidorus diadecturus Eveleigh and Allen
    19. Meloidogyne chitwoodi Golden et al. (toate populaţiile)
    20. Meloidogyne fallax Karssen
    21. Monochamus spp. (noneuropene)
    22. Myndus crudus Van Duzee
    23. Nacobbus aberrans (Thorne) Thorne and Allen
    24. Opogona sacchari (Bojer)
    25. Popillia japonica Newman
    26. Premnotrypes spp. (noneuropene)
    27. Pseudopityophthorus minutissimus (Zimmermann)
    28. Pseudopityophthorus pruinosus (Eichhoff)
    29. Rhizoecus hibisci Kawai and Takagi
    30. Scaphoideus luteolus (Van Duzee)
    31. Spodoptera eridania (Cramer)
    32. Spodoptera frugiperda (Smith)
    33. Spodoptera littoralis (Boisduval)
    34. Spodoptera litura (Fabricius)
    35. Thrips palmi Karny
    36. Tephritidae (noneuropene) ca:
    (a) Anastrepha fraterculus (Wiedemann)
    (b) Anastrepha Iudens (Loew)
    (c) Anastrepha obliqua Macquart
    (d) Anastrepha suspensa (Loew)
    (e) Dacus ciliatus Loew
    (f) Dacus cucurbitae Coquillet
    (g) Dacus dorsalis Hendel
    (h) Dacus tryoni (Froggatt)
    (i) Dacus tsuneonis Miyake
    (j) Dacus zonatus Saund.
    (k) Epochra canadensis (Loew)
    (l) Pardalaspis cyanescens Bezzi
    (m) Pardalaspis quinaria Bezzi
    (n) Pterandrus rosa (Karsch)
    (o) Rhacochlaena japonica Ito
    (p) Rhagoletis cingulata (Loew)
    (q) Rhagoletis completa Cresson
    (r) Rhagoletis fausta (Osten-Sacken)
    (s) Rhagoletis indifferens Curran
    (t) Rhagoletis mendax Curran
    (u) Rhagoletis pomonella Walsh
    (v) Rhagoletis ribicola Doane
    (w) Rhagoletis suavis (Loew)
    37. Xiphinema americanum Cobb sensu Iato (populaţii noneuropene)
    38. Xiphinema californicum Lamberti and Bleve-Zacheo.
    b) Bacterii
    1. Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff) Davis et. al.
    2. Xylella fastidiosa (Wells et al.)
    3. Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith.
    c) Ciuperci
    1. Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt
    2. Chrysomyxa arctostaphyli Dietel
    3. Cronartium spp. (noneuropene)
    4. Endocronartium spp. (noneuropene)
    5. Guignardia laricina (Saw.) Yamamoto and Ito
    6. Gymnosporangium spp. (noneuropene)
    7. Inonotus weirii (Murrill) Kotlaba and Pouzar
    8. Melampsora farlowii (Arthur) Davis
    9. Melampsora medusae ThSmen
    10. Monilinia fructicola (Winter) Honey
    11. Mycosphaerella larici-leptolepis Ito et al.
    12. Mycosphaerella populorum G.E. Thompson
    13. Phoma andina Turkensteen
    14. Phyllosticta solitaria Ell. and Ev.
    15. Septoria Iycopersici Speg. var malagutii Ciccarone and Boerema
    16. Thecaphora solani Barrus
    17. Tilletia indica Mitra
    18. Trechispora brinkmannii (Bresad.) Rogers.
    d) Virusuri şi organisme analoage
    1. Elm phloem necrosis mycoplasm
    2. Virusuri şi organisme analoage la cartof:
    (a) Andean potato latent virus
    (b) Andean potato mottle virus
    (c) Arracacha virus B, susa oca
    (d) Potato black ringspot virus
    (e) Potato spindle tuber viroid
    (f) Potato virus T
    (g) Izolate noneuropene ale virusurilor cartofului: A,M,S,V,X şi Y (incluzând Y^0 , Y^n şi Y^c) şi Potato leaf roll virus
    3. Tobacco ringspot virus
    4. Tomato ringspot virus
    5. Virusuri şi organisme analoage la Cydonia Mill., Fragaria L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Rubus L. şi Vitis L., ca:
    (a) Blueberry leaf mottle virus
    (b) Cherry rasp leaf virus (american)
    (c) Peach mosaic virus (american)
    (d) Peach phony rickettsia
    (e) Peach rosette mosaic virus
    (f) Peach rosette mycoplasm
    (g) Peach X-disease mycoplasm
    (h) Peach yellows mycoplasm
    (i) Pear decline mycoplasm
    (j) Plum line pattern virus (american)
    (k) Raspberry leaf curl virus (american)
    (l) Strawberry latent "C" virus
    (m) Strawberry vein banding virus
    (n) Strawberry witches broom mycoplasm
    (o) Virusuri şi organisme analoage noneuropene la Cydonia Mill., Fragaria L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Rubus L. şi Vitis L.
    6. Virusuri transmise de Bemisia tăbăci Genn., ca:
    (a) Bean golden mosaic virus
    (b) Cowpea mild mottle virus
    (c) Lettuce infectious yellows virus
    (d) Pepper mild tigre virus
    (e) Squash leaf curl virus
    (f) Euphorbia mosaic virus
    (g) Florida tomato virus.
    e) Plante parazite
    1. Arceuthobium spp. (noneuropene)

    SECŢIUNEA a 2-a
    Organisme dăunătoare cunoscute sa apara în România şi relevante pentru România
    a) Insecte şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    1. Diabrotica virgifera Le Conte
    2. Globodera pallida (Stone) Behrens
    3. Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens
    4. Heliothis armigera (Hubner)
    5. Liriomyza bryoniae (Kaltenbach)
    6. Liriomyza trifolii (Burgess).
    b) Ciuperci
    1. Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival.
    c) Virusuri şi organisme analoage
    1. Apple proliferation mycoplasm
    2. Apricot chlorotic leafroll mycoplasm.


    Anexa 2
    -------
    la normele metodologice
    -----------------------


                              ORGANISME DĂUNĂTOARE
        a căror introducere şi răspândire în România sunt interzise dacă
              sunt prezente pe anumite plante sau produse vegetale

    SECŢIUNEA 1
    Organisme dăunătoare necunoscute sa apara în România şi relevante pentru România

    a) Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare

    Specia Obiectul contaminării
    ------ ---------------------
  1. Aculops fuchsiae Keifer Plante de Fuchsia L., destinate plantării,
                                   originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană, cu excepţia seminţelor
  2. Aleurocanthus spp. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
  3. Anthonomus bisignifer Plante de Fragaria L., destinate plantării,
     (Schenkling) originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană, cu excepţia seminţelor
  4. Anthonomus signatus (Say) Plante de Fragaria L., destinate plantării,
                                   originare din tari care nu fac parte
                                   din Uniunea Europeană, cu excepţia
                                   seminţelor
  5. Aonidiella citrina Coquillet Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
  6. Aphelenchoides besseyi a) Plante de Fragaria L., destinate
     Christie plantării, cu excepţia seminţelor
                                   b) Seminţe de Oryza spp., originare din tari
                                   care nu fac parte din Uniunea Europeană
  7. Aschistonyx eppoi Inouye Plante de Juniperus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia fructelor
                                   şi seminţelor
  8. Bursaphelenchus xylophilus Plante de Abies Mill., Cedrus Trew, Larix
     (Steiner et Buhrer) Nickle Mill., Picea A. Dietr., Pinus L.,
     et al. Pseudotsuga Carr., Tsuga Carr. şi lemn de
                                   conifere (Coniferales), originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
  9. Carposina niponensis Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus
     Walsingham L. şi Pyrus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 10. Cephalcia lariciphila (Klug) Plante de Larix Mill. destinate plantării,
                                   cu excepţia seminţelor
 11. Circulifer haematoceps Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 12. Circulifer tenellus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 13. Diaphorina citri Kuway Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor şi Murraya
                                   Konig, originare din tari care nu fac parte
                                   din Uniunea Europeană, cu excepţia fructelor
                                   şi seminţelor
 14. Enarmonia packardi (Zeller) Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus
                                   L. şi Pyrus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 15. Enarmonia prunivora Walsh Plante de Crataegus L., Malus Mill.,
                                   Photinia Ldl. Prunus L. şi Rosa L.,
                                   destinate plantării, şi fructe de Malus
                                   Mill. şi Prunus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 16. Eotetranychus lewisi McGregor Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 17. Eutetranychus orientalis Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     Klein Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 18. Grapholita inopinata Plante de Cydonia Mill., Malus Mill.,
     Heinrich Prunus L. şi Pyrus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 19. Hishomonus phycitis Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 20. Leucaspis japonica Ckll. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 21. Listronotus bonariensis Seminţe de Cruciferae, Gramineae si
     (Kuschel) Trifolium spp., originare din Argentina,
                                   Australia, Bolivia, Chile, Noua Zeelanda
                                   şi Uruguay
 22. Margarodes, specii Plante de Vitis L., originare din tari
     noneuropene: noneuropene, cu excepţia fructelor si
     (a) Margarodes vitis seminţelor
         (Philippi)
     (b) Margarodes
         vredendalensis De Klerk
     (c) Margarodes prieskaensis
         Jakubski
 23. Numonia pyrivorella Plante de Pyrus L., originare din tari
     (Matsumura) noneuropene, cu excepţia seminţelor
 24. Oligonychus perditus Plante de Juniperus L., originare din tari
     Pritchard and Baker noneuropene, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 25. Pissodes spp. (noneuropene) Plante de conifere (Coniferales), lemn de
                                   conifere (Coniferales) cu scoarţa si
                                   scoarţa izolata de conifere (Coniferales),
                                   originare din tari noneuropene, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 26. Radopholus citrophilus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     Huettel Dickson and Kaplan Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor, şi plante
                                   de Araceae, Marantaceae, Musaceae, Persea
                                   spp., Strelitziaceae, înrădăcinate sau cu
                                   mediul de cultura ataşat ori asociat,
                                   originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană
 27. Radopholus similis (Cobb) Plante de Araceae, Marantaceae, Musaceae,
     Thorne Persea spp., Strelitziaceae înrădăcinate sau
                                   cu mediul de cultura ataşat ori asociat
 28. Saissetia nigra (Nietm.) Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 29. Scirtothrips aurantii Faure Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia seminţelor
 30. Scirtothrips dorsalis Hood Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 31. Scirtothrips citri (Moultex) Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia seminţelor
 32. Scolytidae spp. (noneuropene) Plante de conifere (Coniferales), cu
                                   înălţime mai mare de 3 m, lemn de
                                   conifere (Coniferales) cu scoarţa şi scoarţa
                                   izolata de conifere (Coniferales),
                                   originare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 33. Tachypterellus quadrigibbus Plante de Cydonia Mill., Malus Mill.,
     Say Prunus L. şi Pyrus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 34. Toxoptera citricida Kirk. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 35. Trioza erytreae Del Guercio Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor si
                                   Clausena Burm.f., cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 36. Unaspis citri Comstock Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor, originare din tari
                                   care nu fac parte din Uniunea Europeană.

  b) Bacterii

        Specia Obiectul contaminării
        ------ ---------------------
  1. Citrus greening bacterium Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
  2. Citrus variegated chlorosis Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
  3. Erwinia stewartii (Smith) Dye Seminţe de Zea mays L.
  4. Erwinia chrysanthemi pv. Plante de Dianthus L. destinate plantării,
     dianthicola (Hellmers) cu excepţia seminţelor
     Dickey
  5. Pseudomonas caryophylli Plante de Dianthus L. destinate plantării,
     (Burkholder) Starr and cu excepţia seminţelor
     Burkholder
  6. Pseudomonas syringae pv. Plante de Prunus persica (L.) Batsch si
     persicae (Prunier et Prunus persica var. nectarina
     al.) Young et al. (Ait.) Maxim, destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor
  7. Xanthomonas campestris (toate Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     tulpinile patogene pe Citrus) Poncirus Raf. şi hibrizii lor, origi-
                                   nare din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia seminţelor
  8. Xanthomonas campestris pv. Seminţe de Oryza spp., originare din tari
     oryzae (lshiyama) Dye şi pv. care nu fac parte din Uniunea Europeană
     oryzicola (Fang et al.) Dye
  9. Xylophilus ampelinus Plante de Vitis L., cu excepţia fructelor si
     (Panagopoulos) Willems et al. seminţelor

        c) Ciuperci

            Specia Obiectul contaminat
            ------ -------------------
  1. Alternaria alternata (Fr.) Plante de Cydonia Mill., Malus Mill. si
     Keissler (izolate patogene Pyrus L., destinate plantării, origi-
     noneuropene) nare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   seminţelor
  2. Apiosporina morbosa Plante de Prunus L. destinate plantării,
     (Schwein.) v. Arx originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană, cu excepţia seminţelor
  3. Atropellis spp. Plante de Pinus L., scoarţa izolata şi lemn
                                   de Pinus L., originare din tari care nu fac
                                   parte din Uniunea Europeană, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
  4. Ceratocystis coerulescens Plante de Acer saccharum Marsh., cu excepţia
     (Munch) Bakshi fructelor şi seminţelor, originare din
                                   ţările Americii de Nord, lemn de Acer
                                   saccharum Marsh., incluzând pe cel care nu
                                   si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda,
                                   originar din ţările Americii de Nord
  5. Ceratocystis fimbriata f. Plante de Platanus L. destinate plantării,
     spp. platani Walter cu excepţia seminţelor, şi lemn de Platanus
                                   L., inclusiv cel care nu si-a păstrat
                                   suprafaţa naturala rotunda
  6. Cercoseptoria pini- Plante şi lemn de Pinus L., originare din
     densiflorae (Hori and Nambu) tari care nu fac parte din Uniunea Europeană,
     Deighton cu excepţia fructelor şi seminţelor
  7. Cercospora angolensis Carv. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     and Mendes Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia seminţelor
  8. Ciborinia camelliae Kohn Plante de Camellia L. destinate plantării,
                                   originare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   seminţelor
  9. Colletotrichum acutatum Plante de Fragaria L., destinate plantării,
     Simmonds cu excepţia seminţelor
 10. Diaporthe vaccinii Shaer Plante de Vaccinium spp. destinate plantării,
                                   originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană, cu excepţia seminţelor
 11. Didymella ligulicola (Baker, Plante de Dendranthema (DC.) Des Moul,
     Dimock and Davis) v. Arx destinate plantării, cu excepţia seminţelor
 12. Elsinoe spp. Bitanc. and Plante de Fortunella Swingle, Poncirus Raf.
     Jenk. Mendes şi hibrizii lor, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor, şi plante de Citrus L. si
                                   hibrizii lor, cu excepţia seminţelor si
                                   fructelor, exceptând fructele de Citrus
                                   reticulata Blanco şi de Citrus sinensis
                                   (L) Osbeck, originare din America de Sud
 13. Fusarium oxysporum f.sp. Plante de Phoenix spp., originare din tari
     albedinis (Kilian et Maire) care nu fac parte din Uniunea Europeană,
     Gordon cu excepţia fructelor şi seminţelor
 14. Guignardia citricarpa Kiely Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. (toate tulpinile patogene pe
                                   Citrus) şi hibrizii lor, originare din tari
                                   care nu fac parte din Uniunea Europeană,
                                   cu excepţia seminţelor
 15. Guignardia piricola (Nosa) Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus
     Yamamoto L. şi Pyrus L., originare din tari
                                   noneuropene, cu excepţia seminţelor
 16. Hypoxylon mammatum (Wahl.) Plante de Populus L. destinate plantării, cu
     J. Miller excepţia seminţelor
 17. Phialophora cinerescens Plante de Dianthus L. destinate plantării,
     (Wollenweber) van Beyma cu excepţia seminţelor
 18. Phoma tracheiphila (Petri) Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     Kanchaveli and Gikashvili Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   seminţelor
 19. Phytophthora fragariae Plante de Fragaria L. destinate plantării,
     Hickmann var. fragariae cu excepţia seminţelor
 20. Puccinia horiana Hennings Plante de Dendranthema (DC.) Des Moul.,
                                   destinate plantării, cu excepţia seminţelor
 21. Puccinia pittieriana Hennings Plante de Solanaceae, originare din tari
                                   care nu fac parte din Uniunea Europeană, cu
                                   excepţia fructelor şi seminţelor
 22. Scirrhia acicola (Dearn.) Plante de Pinus L., cu excepţia fructelor si
     Siggers seminţelor
 23. Venturia nashicola Tanaka Plante de Pyrus L. destinate plantării,
     and Yamamoto originare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   seminţelor
 24. Verticillium albo-atrum Plante de Humulus lupulus L. destinate
     Reinke and Berthold plantării, cu excepţia seminţelor
 25. Verticillium dahliae Klebahn Plante de Humulus lupulus L. destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor

        d) Virusuri şi organisme analoage

          Specia Obiectul contaminării
          ------ ---------------------

  1. Arabis mosaic virus Plante de Fragaria L. şi Rubus L., destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor
  2. Beet curly top virus Plante de Beta vulgaris L. destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor
  3. Beet leaf curl virus Plante de Beta vulgaris L. destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor
  4. Black raspberry latent virus Plante de Rubus L. destinate plantării,
                                   originare din tari care nu fac parte
                                   din Uniunea Europeană
  5. Blight and Blight-like Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
  6. Cadang-Cadang viroid Plante de Palmae destinate plantării,
                                   originare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   seminţelor
  7. Cherry leafroll virus Plante de Rubus L. destinate plantării
  8. Chrysanthemum stunt viroid Plante de Dendranthema (DC). Des Moul.
                                   destinate plantării cu excepţia seminţelor
  9. Citrus mosaic virus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 10. Citrus tristeza virus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 11. Citrus vein enation woody Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     gall Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 12. Leprosis Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 13. Little cherry pathogen Plante de Prunus cerasus L., Prunus avium
     (izolate noneuropene) L., Prunus incisa Thunb., Prunus sargentii
                                   Rehd., Prunus serrula Franch., Prunus
                                   serrulata Lindl., Prunus speciosa (Koidz.)
                                   Ingram, Prunus subhirtella Miq., Prunus
                                   yedoensis Matsum., soiurile şi hibrizii lor,
                                   destinate plantării, orginare din tari care
                                   nu fac parte din Uniunea Europeană, cu
                                   excepţia seminţelor
 14. Naturally spreading psorosis Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 15. Palm lethal yellowing Plante de Palmae destinate plantării,
     mycoplasm originare din tari noneuropene, cu excepţia
                                   seminţelor
 16. Prunus necrotic ringspot Plante de Rubus L. destinate plantării,
     virus originare din tari care nu fac parte din
                                   Uniunea Europeană
 17. Raspberry ringspot virus Plante de Fragaria L. şi Rubus L. destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor
 18. Satsuma dwarf virus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 19. Spiroplasma citri Saglio Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
     et al. Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia
                                   fructelor şi seminţelor
 20. Strawberry crinkle virus Plante de Fragaria L. destinate plantării,
                                   cu excepţia seminţelor
 21. Strawberry mild yellow edge Plante de Fragaria L. destinate plantării,
     virus cu excepţia seminţelor
 22. Tatter leaf virus Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor
 23. Tomato yellow leaf curl virus Plante de Lycopersicon lycopersicum (L.)
                                   Karsten ex Farw. destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor
 24. Witches' broom (MLO) Plante de Citrus L., Fortunella Swingle,
                                   Poncirus Raf. şi hibrizii lor, originare
                                   din tari care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană, cu excepţia fructelor si
                                   seminţelor


    SECŢIUNEA a 2-a
    Organisme dăunătoare cunoscute sa apara în România şi relevante pentru România

    a) Insecte, nematozi în toate stadiile de dezvoltare

             Specia Obiectul contaminării
             ------ ---------------------

  1. Daktulosphaira vitifoliae Plante de Vitis L., cu excepţia fructelor
     (Fitch) şi seminţelor
  2. Ditylenchus destructor Thorne Bulbi şi cormi de Crocus L., soiuri
                                   miniaturizate şi hibrizii lor din genul
                                   Gladiolus Tourn. ex L, cum ar fi: Gladiolus
                                   callianthus Marais, Gladiolus colvillei
                                   Sweet, Gladiolus nanus hort., Gladiolus
                                   ramosus hort., Gladiolus tubergenii hort.,
                                   Hyacinthus L., Iris L. Tigridia Juss,
                                   Tulipa L., destinate plantării şi tuberculi
                                   de cartofi (Solanum tuberosum L.) destinaţi
                                   plantării
  3. Ditylenchus dipsaci (Kuhn) Seminţe şi bulbi de Allium ascalonicum L.,
     Filipjev Allium cepa L. şi Allium schoenoprasum L.,
                                   destinate plantării, plante de Allium porum
                                   L. destinate plantării, bulbi şi cormi de
                                   Camassia Lindl, Chionodoxa Boiss., Crocus
                                   flavus Weston "Golden Yellow" Galanthus L.,
                                   Galtonia candicans (Baker) Decne, Hyacinthus
                                   L., Ismene Herbert, Muscari Miller,
                                   Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia
                                   Adams, Scilla L., Tulipa L., destinaţi
                                   plantării, şi seminţe de Medicago sativa L.

        b) Bacterii

           Specia Obiectul contaminării
           ------ ---------------------

  1. Clavibacter michiganensis Seminţe de Medicago sativa L.
     ssp. insidiosus (Mc Culloch)
     Davis et al.
  2. Clavibacter michiganensis Plante de Lycopersicon lycopersicum (L.)
     ssp. michiganensis (Smith) Karsten ex Farw. destinate plantării
     Davis et al.
  3. Erwinia amylovora (Burr.) Plante de Chaenomeles Lindl., Cotoneaster
     Winsl. et al. Ehrh, Crataegus L., Cydonia Mill.,
                                   Eriobotrya Lindl., Malus Mill., Mespilus L.,
                                   Pyracantha Roem., Pyrus L., Sorbus L., altul
                                   decât Scorbus intermedia (Ehrh.) Pers si
                                   Stranvaesia Lindl., destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor
  4. Xanthomonas campestris pv. Seminţe de Phaseolus L.
     phaseoli (Smith) Dye
  5. Xanthomonas campestris pv. Plante de Prunus L. destinate plantării, cu
     pruni (Smith) Dye excepţia seminţelor
  6. Xanthomonas campestris pv. Plante de Lycopersicon Iycopersicum (L.)
     vesicatoria (Doidge) Dye Karsten ex Farw şi de Capsicum spp.
                                   destinate plantării
  7. Xanthomonas fragariae Kennedy Plante de Fragaria L. destinate plantării,
     ang King cu excepţia seminţelor

      c) Ciuperci

            Specia Obiectul contaminării
            ------ ---------------------

  1. Cryphonectria parasitica Plante de Castanea Mill. şi de Quercus L.
     (Murrill) Barr destinate plantării, lemn şi scoarţa izolata
                                   de Castanea Mill., cu excepţia seminţelor
  2. Plasmopara halstedii (Farlow) Seminţe de Helianthus annuus L.
     Berl. and de Toni
  3. Scirrhia pini Funk and Parker Plante de Pinus L. destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor

     d) Virusuri şi organisme analoage

              Specia Obiectul contaminării
              ------ ---------------------

  1. Grapevine flavescence doree Plante de Vitis L., cu excepţia fructelor si
     MLO seminţelor
  2. Plum pox virus Plante de Prunus L. destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor
  3. Potato stolbur mycoplasm Plante de Solanaceae destinate plantării, cu
                                   excepţia seminţelor
  4. Strawberry latent ringspot Plante de Fragaria L. şi Rubus L., destinate
     virus plantării, cu excepţia seminţelor
  5. Tomato black ring virus Plante de Fragaria L. şi Rubus L., destinate
                                   plantării, cu excepţia seminţelor
  6. Tomato spotted wilt virus Plante destinate plantării de: Apium
                                   graveolens L. Capsicum annuum L., Cucumis
                                   melo L., Dendranthema (DC.) Des Moul., toate
                                   varietăţile hibrizilor de Impatiens de Noua
                                   Guinee, Lactuca sativa L., Lycopersicon
                                   lycopersicum (L.), Karsten ex Farw,
                                   Nicotiana tabacum L. care sunt destinate
                                   vânzării producătorilor de tutun, Solanum
                                   melongena L., Solanum tuberosum L., cu
                                   excepţia seminţelor



    Anexa 3
    -------
    la normele metodologice
    -----------------------

               PLANTE, PRODUSE VEGETALE SAU ARTICOLE REGLEMENTATE
                 a căror introducere este interzisă în România

             Descriere Ţara de origine
             --------- ---------------

  1. Plante de Abies Mill., tari noneuropene
     Cedrus Trew., Chamaecyparis
     Spach, Juniperus L., Larix
     Mill., Picea A. Dietr,
     Pinus L. Pseudosuga Carr. si
     Tsuga Carr., cu excepţia
     fructelor şi seminţelor
  2. Plante de Castanea Mill., tari noneuropene
     şi Quercus L., cu frunze,
     cu excepţia fructelor si
     seminţelor
  3. Plante de Populus L., cu tari din America de Nord
     frunze, cu excepţia
     fructelor şi seminţelor
  4. Scoarţa izolata de conifere tari noneuropene
     (Coniferales)
  5. Scoarţa izolata de Castanea tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
     Mill.
  6. Scoarţa izolata de Quercus tari din America de Nord
     L., cu excepţia lui Quercus
     suber L.
  7. Scoarţa izolata de Acer tari din America de Nord
     saccharum Marsh
  8. Scoarţa izolata de Populus L. tari din continentul American
  9. Plante de Chaenomeles tari noneuropene
     Lindl., Cydonia Mill.,
     Crataegus L., Malus Mill.,
     Prunus L., Pyrus L., Rosa L.,
     destinate plantării, cu
     excepţia plantelor în repaus,
     libere de frunze, flori si
     fructe
9.1. Plante de Photinia Ldl. S.U.A., China, Japonia, Republica Coreea si
     destinate plantării, cu R.P.D. Coreea
     excepţia plantelor în repaus
     libere de frunze, flori si
     fructe
 10. Tuberculi de Solanum tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
     tunerosum L., cartof de exceptând Elveţia
     samanta
 11. Plantele speciilor de tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
     Solanum L., cu tuberculi
     sau cu stoloni sau hibrizii
     lor, destinaţi plantării, cu
     excepţia tuberculilor de
     Solanum tuberosum L.,
     prevăzuţi la pct. 10 din
     anexa nr. 3
 12. Tuberculi ai speciilor de Fără a încalca prevederile aplicabile
     Solanum L. şi hibrizii lor, tuberculilor de cartof prevăzuţi in
     cu excepţia celor prevăzuţi secţiunea 1 a anexei nr. 4, tari care
     la pct. 10 şi 11 nu fac parte din Uniunea Europeană, cu
                                   excepţia următoarelor: Algeria, Cipru, Egipt
                                   Israel, Libia, Malta, Maroc, Siria, Elveţia,
                                   Tunisia şi Turcia, şi altele decât ţările
                                   europene care nu fac parte din Uniunea
                                   Europeană care fie ca sunt recunoscute ca
                                   fiind libere de Clavibacter michiganensis
                                   ssp. sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff)
                                   Davis et al., fie ca aplica în combaterea
                                   acestuia măsuri recunoscute ca echivalente
                                   celor folosite în Uniunea Europeană.
 13. Plante de Solanaceae tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
     destinate plantării, cu cu excepţia celor europene şi mediteraneene
     excepţia seminţelor şi a
     celor prevăzute la pct. 10,
     11 sau 12 din anexa nr. 3
 14. Sol şi mediu de creştere Turcia, Bielorusia, Estonia, Letonia,
     alcătuite integral sau Lituania, Moldova, Rusia, Ucraina şi tari
     parţial din sol ori din noneuropene, cu excepţia: Cipru,
     substanţe organice solide, Egipt, Israel, Libia, Malta, Maroc şi
     cum ar fi părţi de plante, Tunisia
     humus, inclusiv turba sau
     scoarţa, cu excepţia celor
     constituite în întregime din
     turba
 15. Plante de Vitis L., cu tari care nu fac parte din Uniunea
     excepţia fructelor Europeană
 16. Plante de Citrus L., tari care nu fac parte din Uniunea
     Fortunella Swingle, Poncirus Europeană
     Raf. şi hibrizii lor, cu
     excepţia fructelor si
     seminţelor
 17. Plante de Phoenix spp. cu Algeria şi Maroc
     excepţia fructelor si
     seminţelor
 18. Plante de Cydonia Mill., Fără a încalca interdicţiile aplicabile
     Malus Mill., Prunus L., plantelor prevăzute în anexa nr. 3 pct. 9,
     Pyrus L. şi hibrizii lor şi acolo unde este cazul dintre ţările
     Fragaria L., destinate noneuropene, cu excepţia ţărilor medi-
     plantării, cu excepţia teraneene, Australia, Noua Zeelanda,
     seminţelor Canada şi statele continentale ale S.U.A.
 19. Plante din familia Gramineae, tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
     cu excepţia plantelor cu excepţia celor europene şi mediteraneene
     perene erbacee ornamentale
     din subfamiliile
     Bambusoideae, Panicoideae si
     genurile Buchloe, Bouteloua
     Lag., Calamagrostis,
     Cortaderia Stapf., Glyceria
     R. Br., Hakonechloa Mak. ex
     Honda, Hystrix, Molinia,
     Phalaris L., Shibataea,
     Spartina Schreb., Stipa L.
     şi Uniola L., destinate
     plantării, cu excepţia
     seminţelor


    Anexa 4
    -------
    la normele metodologice
    -----------------------

                               EXIGENTE SPECIFICE
      pentru introducerea şi circulaţia plantelor, produselor vegetale sau
                      articolelor reglementate în România

    SECŢIUNEA 1
    Plante, produse vegetale sau articole reglementate originare din afară României

       Plante, produse vegetale Exigente specifice
       sau articole reglementate ------------------
       -------------------------

  1. Lemn de conifere Trebuie dovedit ca lemnul a fost supus unui
     (Coniferales), altul decât tratament termic care a permis atingerea
     cel de Thuja L., cu excepţia unei temperaturi minime de 56°C timp de 30
     lemnului sub forma de: minute în profunzimea lemnului.
     - aşchii, particule, deşeuri
     obţinute total sau parţial
     din aceste conifere;
     - cutii de ambalaj, coşuri
     sau butoaie;
     - paleţi, box-paleţi sau
     alte platforme de încărcare;
     - lemn utilizat pentru
     protecţie, compartimentare
     şi sprijinire, dar incluzând
     pe cel care nu si-a păstrat
     suprafaţa naturala rotunda,
     originar din Canada, China,
     Japonia, Coreea, Taiwan si
     S.U.A.
  2. Lemn de conifere Se declara oficial ca:
     (Coniferales) sub forma de a) produsul a fost supus unei fumigatii
     aşchii, particule, deşeuri, corespunzătoare la bordul vasului sau in
     obţinute total sau parţial container înainte de expediţie; si
     din aceste conifere, b) produsul trebuie expediat în containere
     originare din Canada, China, sigilate sau astfel încât sa se prevină
     Japonia, Coreea, Taiwan şi orice reinfestare.
     S.U.A.
  3. Lemn de conifere Lemnul trebuie să fie decojit şi liber de
     (Coniferales) cu excepţia galerii cauzate de genul Monochamus (specii
     celui de Thuja L., sub forma noneuropene), înţelegându-se în acest sens
     de cutii de ambalaj, coşuri, galeriile cu diamentrul mai mare de 3 mm,
     butoaie, paleţi, box-paleţi iar conţinutul sau în apa, exprimat în
     sau alte platforme de procent de suprafaţa uscata, obţinut în
     încărcare şi lemn utilizat timpul prelucrării, trebuie să fie mai mic
     pentru protecţie, comparţi- de 20%.
     mentare şi sprijinire,
     incluzând pe cel care nu
     si-a păstrat suprafaţa
     naturala rotunda, originar
     din Canada, China, Japonia,
     Coreea, Taiwan şi S.U.A.
  4. Lemn de Thuja L., inclusiv Lemnul trebuie să fie decojit şi liber de
     cel care nu si-a păstrat galerii cauzate de genul Monochamus (specii
     forma naturala rotunda, noneuropene), înţelegându-se în acest sens
     originar din Canada, China, galeriile cu diametrul mai mare de 3 mm.
     Japonia, Coreea, Taiwan si
     S.U.A.
  5. Lemn de conifere a) Lemnul trebuie să fie decojit şi liber
     (Coniferales) originar din de galerii cauzate de genul Monochamus
     tari noneuropene, altele (specii noneuropene), înţelegându-se în acest
     decât Canada, China, sens galeriile cu diametrul mai mare de 3 mm;
     Japonia, Corea, Taiwan şi sau
     S.U.A., cu excepţia celui b) Trebuie dovedit prin marca "Kiln-dried"
     sub forma de aşchii, sau "KD" sau prin alta marca internaţional
     particule, deşeuri obţinute recunoscuta, aplicată pe lemn sau pe am-
     total sau parţial din aceste balajul sau, ca lemnul a fost uscat in
     conifere, dar incluzând pe cuptor şi conţinutul sau în apa, exprimat in
     cel care nu si-a păstrat procent de substanta uscata, a fost redus la
     forma naturala rotunda mai puţin de 20% în timpul prelucrării,
                                   conform normelor de timp şi de temperatura
                                   corespunzătoare.
  6. Lemn de Acer saccharum Trebuie dovedit prin marca "Kiln-dried", "KD"
     Marsh., inclusiv cel care nu sau prin alta marca internaţional recunoscu-
     si-a păstrat suprafaţa ta, aplicată pe lemn sau pe ambalajul sau, ca
     naturala rotunda, originar lemnul a fost uscat în cuptor şi conţinutul
     din ţările Americii de Nord, sau în apa, exprimat în procent de substanta
     exceptând lemnul destinat uscata, a fost redus la mai puţin de 20% in
     fabricării furnirului timpul prelucrării, conform normelor de timp
                                   şi de temperatura corespunzătoare.
  7. Lemn de Acer saccharum Trebuie dovedit prin documente însoţitoare
     Marsh. originar din ţările corespunzătoare sau prin alte mijloace ca
     Americii de Nord, cu excepţia lemnul este destinat fabricării furnirului.
     lemnului specificat la pct. 6
  8. Lemn de Castanea Mill şi Lemnul trebuie decojit si:
     Quercus L., inclusiv cel a) fie este adus la o forma patrata, pentru
     care nu si-a păstrat a i se îndepărta în totalitate suprafaţa
     suprafaţa naturala rotunda, rotunda; sau
     originar din ţările Americii b) se declara oficial ca prezenta apei in
     de Nord lemn, exprimată în procent de substanta
                                   uscata, nu depăşeşte 20%; fie
                                   c) se declara oficial ca lemnul a fost
                                   dezinfectat printr-un tratament corespunzător
                                   cu aer cald sau cu apa calda; sau
                                   d) în cazul lemnului tăiat, cu sau fără
                                   resturi de scoarţa ataşată, trebuie dovedit
                                   prin marca "Kiln-dried", "KD" sau prin alta
                                   marca internaţional recunoscuta, aplicată pe
                                   lemn sau pe ambalajul sau, ca lemnul a fost
                                   uscat în cuptor şi conţinutul sau în apa,
                                   exprimat în procent de substanta uscata, a
                                   fost redus la mai puţin de 20% în timpul
                                   prelucrării conform normelor de timp şi de
                                   temperatura corespunzătoare.
  9. Lemn de Castanea Mill. Fără a încalca prevederile aplicabile
                                   produselor vegetale prevăzute la pct. 8
                                   secţiunea 1 din anexa nr. 4:
                                   a) se declara oficial ca lemnul este originar
                                   din zone cunoscute ca fiind libere de
                                   Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr; sau
                                   b) lemnul trebuie decojit.
 10. Lemn de Platanus L., a) se declara oficial ca lemnul este
     inclusiv cel care nu si-a originar din zone cunoscute ca fiind libere
     menţinut suprafaţa naturala de Ceratocystis fimbriata f. sp.
     rotunda, originar din platani Walter; sau
     Uniunea Europeană b) trebuie să fie dovedit prin marca
                                   "Kiln-dried", "KD" sau printr-o alta marca
                                   internaţional recunoscuta, aplicată pe
                                   lemn sau pe ambalajul sau, ca lemnul a fost
                                   uscat în cuptor şi conţinutul sau în apa,
                                   exprimat în procente de substanta uscata, a
                                   fost redus la mai puţin de 20% în timpul
                                   prelucrării conform normelor de timp şi de
                                   temperatura corespunzătoare.
 11. Lemn de Platanus L., Trebuie dovedit prin marca "Kiln-dried" "KD"
     inclusiv cel care nu si-a sau printr-o alta marca internaţional
     păstrat suprafaţa naturala recunoscuta, aplicată pe lemn sau pe amba-
     rotunda, originar din S.U.A. lajul sau, ca lemnul a fost uscat în cuptor
     sau Armenia şi conţinutul sau în apa, exprimat în procent
                                   de substanta uscata, a fost redus la mai
                                   puţin de 20% în timpul prelucrării conform
                                   normelor de timp şi de temperatura cores-
                                   punzatoare.
 12. Lemn de Populus L., originar Lemnul trebuie să fie decojit.
     din tari ale continentului
     american
 13. Lemn sub forma de aşchii, Produsul trebuie să fie obţinut exclusiv din
     particule, deşeuri obţinute lemn care a fost decojit sau care a fost
     total sau parţial din Acer uscat în cuptor pana a fost adus la o
     saccharum Marsh., Castanea umiditate exprimată în procent de substanta
     Mill., Platanus L., Populus uscata sub 20% în timpul prelucrării, conform
     L. şi Quercus L., originar normelor de timp şi de temperatura corespun-
     din tari noneuropene, şi zatoare sau care a suferit o fumigatie la
     conifere (Coniferales), bordul navei ori în container înainte
     originare din tari de transport şi trebuie expediat in
     noneuropene, cu excepţia containere sigilate sau astfel încât sa se
     celor din Canada, China, prevină orice reinfestare.
     Japonia, Coreea, Taiwan,
     S.U.A.
 14. Scoarţa izolata de Castanea Se declara oficial:
     Mill. originara din Uniunea a) ca scoarţa este originara din zone
     Europeană cunoscute ca fiind libere de Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr; sau
                                   b) ca lotul a fost fumigat ori supus unui
                                   tratament corespunzător pentru combaterea
                                   organismului dăunător Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr.
 15. Plante de conifere Fără a încalca interdicţiile aplicabile
     (Coniferales) originare din plantelor prevăzute la pct. 1 din anexa
     tari noneuropene, cu nr. 3, acolo unde este cazul se declara
     excepţia fructelor şi oficial ca plantele au fost produse in
     seminţelor pepiniere şi ca locul de producţie este liber
                                   de Pissodes spp. (noneuropene).
 16. Plante de conifere Fără a încalca prevederile aplicabile
     (Coniferales) cu o înălţime plantelor prevăzute la pct. 1 din anexa
     mai mare de 3 m, cu excepţia nr. 3 şi la pct. 15 secţiunea 1 din prezenta
     fructelor şi seminţelor, anexa, acolo unde este cazul se declara ofi-
     originare din tari cial ca plantele au fost produse în pepiniere
     noneuropene şi ca locul de producţie este liber de
                                   Scolytidae spp. (noneuropene).
 17. Plante de Pinus L.destinate Se declara oficial ca nici un simptom de
     plantării, originare din Scirrhia pini Funk and Parker nu a fost
     Uniunea Europeană, cu observat la locul de producţie sau in
     excepţia seminţelor imediata vecinătate în cursul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
 18. Plante de Pinus L. destinate Fără a încalca prevederile aplicabile
     plantării, originare din tari plantelor prevăzute la pct. 1 din anexa
     care nu fac parte din Uniunea nr. 3 şi la pct. 15 şi 16 din secţiunea 1 a
     Europeană, cu excepţia prezentei anexe, se declara oficial ca nici
     seminţelor un simptom de Scirrhia acicola (Dearn).
                                   Siggers sau Scirrhia pini Funk and Parker
                                   nu a fost observat la locul de producţie sau
                                   în imediata sa vecinătate de la debutul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie.
 19. Plante de Abies Mill, Larix Fără a încalca prevederile aplicabile
     Mill, Picea A. Dietr., Pinus plantelor prevăzute la pct. 1 din anexa
     L., Pseudotsuga Carr. şi nr. 3 şi la pct. 15, 16, 17 şi 18 din
     Tsuga Carr., destinate secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     plantării, cu excepţia este cazul se declara oficial ca nici un
     seminţelor un simptom de Melampsora medusae Thumen nu
                                   a fost observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate, de la debutul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie.
 20. Plante de Castanea Mill, şi Fără a încalca prevederile aplicabile
     Quercus L., cu excepţia plantelor prevăzute la pct. 2 din anexa
     fructelor şi seminţelor: nr. 3:
     a) originare din tari - se declara oficial ca nici un simptom de
     noneuropene Cronartium (specii noneuropene) nu a fost
                                   observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie;
     b) originare din tari ale - se declara oficial ca plantele sunt
     Americii de Nord originare din zone cunoscute ca libere de
                                   Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt.
 21. Plante de Castanea Mill. Fără a încalca prevederile aplicabile
     şi Quercus L., destinate plantelor prevăzute la pct. 2 din anexa
     plantării, cu excepţia nr. 3 şi la pct. 20 din secţiunea 1 a
     seminţelor prezentei anexe, se declara oficial ca:
                                   a) plantele sunt originare din zone
                                   cunoscute ca libere de Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr; sau
                                   b) nici un simpton de Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr nu a fost observat
                                   la locul de producţie ori în imediata sa
                                   vecinătate de la debutul ultimei perioade
                                   complete de vegetaţie.
 22. Plante de Platanus L. Se declara oficial ca:
     destinate plantării, a) plantele provin dintr-o zona cunoscută ca
     originare din Uniunea fiind libera de Ceratocystis fimbriata f. sp.
     Europeană, cu excepţia platani Walter, sau
     seminţelor b) nici un simptom de Ceratocystis fimbriata
                                   f. sp. platani Walter nu a fost observat la
                                   locul de producţie sau în imediata sa
                                   vecinătate de la debutul ultimei perioade
                                   complete de vegetaţie.
 23. Plante de Platanus L. Se declara oficial ca nici un simptom de
     destinate plantării, Ceratocystis fimbriata f.sp. platani Walter
     originare din S.U.A. sau nu a fost observat la locul de producţie sau
     Armenia, cu excepţia în imediata sa vecinătate de la debutul ulti-
     seminţelor mei perioade complete de vegetaţie.
 24. Plante de Populus L. Fără a încalca prevederile aplicabile plan-
     destinate plantării, cu telor prevăzute la pct. 3 din anexa nr. 3, se
     excepţia seminţelor declara oficial ca nici un simptom de
                                   Melampsora medusae (Thumen) nu a fost
                                   observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
 25. Plante de Populus L. Fără a încalca prevederile aplicabile
     originare din tari ale plantelor prevăzute la pct. 3 din anexa nr. 3
     continentului american, cu şi la pct. 24 din secţiunea 1 a prezentei
     excepţia fructelor şi anexe, se declara oficial ca nici un simptom
     seminţelor de Mycosphaerella populorum G.E. Thompson nu
                                   a fost observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
 26. Plante de Ulmus L. destinate Se declara oficial ca nici un simptom de
     plantării, originare din Elm phloem necrosis mycoplasm nu a fost
     tari din America de Nord, cu observat la locul de producţie sau in
     excepţia seminţelor imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
 27. Plante de Chaenomeles Lindl., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Crataegus L., Cydonia Mill., plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din anexa
     Eriobotrya Lindl., Malus nr. 3, acolo unde este cazul se declara
     Mill., Prunus L. şi Pyrus oficial ca:
     L., destinate plantării, a) plantele sunt originare dintr-o ţara
     originare din tari cunoscută ca libera de Monilinia fructicola
     noneuropene, cu excepţia (Winter) Honey; sau
     seminţelor b) plantele sunt originare dintr-o zona
                                   recunoscuta ca libera de Monilinia fructicola
                                   (Winter) Honey, şi nici un simptom al acestui
                                   organism nu a fost observat la locul de
                                   producţie de la debutul ultimei perioade
                                   complete de vegetaţie.
 28. Fructe de Prunus L. Se declara oficial ca:
     originare din tari - fructele sunt originare dintr-o ţara
     noneuropene, în perioada cunoscută ca fiind libera de Monilinia
     15 februarie - 30 septembrie fructicola (Winter) Honey; sau
                                   - fructele sunt originare dintr-o zona
                                   recunoscuta libera de Monilinia fructicola
                                   (Winter) Honey; sau
                                   - fructele au fost supuse unei inspecţii si
                                   unui tratament corespunzător înainte de
                                   recoltare şi/sau export pentru a garanta ca
                                   sunt libere de Monilinia spp.
 29. Fructe de Citrus L., Fructele trebuie să fie libere de pedunculi
     Fortunella Swingle, Poncirus şi frunze şi ambalajul lor trebuie să poarte
     Raf. şi hibrizii lor, o marca a tarii de origine.
     originare din tari care nu
     fac parte din Uniunea
     Europeană
 30. Fructe de Citrus L., Fără a încalca prevederile aplicabile fruc-
     Fortunella Swingle, Poncirus telor prevăzute la pct. 29, 31, 32 şi 33 din
     Raf. şi hibrizii lor, secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
     originare din tari care nu oficial ca:
     fac parte din Uniunea a) fructele sunt originare dintr-o ţara
     Europeană recunoscuta ca libera de Xanthomonas
                                   campestris (toate susele patogene pentru
                                   Citrus); sau
                                   b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                   recunoscuta ca libera de Xanthomonas
                                   campestris (toate susele patogene pentru
                                   Citrus), menţionată în certificatul
                                   fitosanitar; sau
                                   c) fie ca:
                                   - în conformitate cu un control şi un regim
                                   de examinare oficiale nu au fost observate
                                   simptome de Xanthomonas campestris (toate
                                   susele patogene pentru Citrus) în câmpul de
                                   producţie sau în imediata sa vecinătate de
                                   la debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie; si
                                   - nici unul dintre fructele recoltate nu a
                                   manifestat în câmpul de producţie simptome
                                   de Xanthomonas campestris (toate susele
                                   patogene pentru Citrus); si
                                   - fructele au fost supuse unui tratament,
                                   cum ar fi cel cu ortophenilphenat de sodiu,
                                   tratamentul fiind menţionat în certificatul
                                   fitosanitar la rubrica "tratamente de
                                   dezinfestare şi/sau dezinfectare".
 31. Fructe de Citrus L., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Fortunella Swingle, Poncirus fructelor prevăzute la pct. 29, 30, 32 şi 33
     Raf. şi hibrizii lor, din secţiunea 1 a prezentei anexe se declara
     originare din tari care nu oficial ca:
     fac parte din Uniunea a) fructele sunt originare dintr-o ţara
     Europeană recunoscuta ca fiind libera de Cercospora
                                   angolensis Carv. et Mendes; sau
                                   b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                   recunoscuta ca fiind libera de Cercospora
                                   angolensis Carv. et Mendes, menţionată in
                                   certificatul fitosanitar; sau
                                   c) nu au fost observate simptome de
                                   Cercospora angolensis Carv. et Mendes in
                                   câmpul de producţie şi în imediata sa
                                   vecinătate de la debutul ultimei perioade de
                                   vegetaţie şi nici unul dintre fructele
                                   recoltate nu a prezentat în câmpul de
                                   producţie, la examinarea oficială, simptome
                                   ale acestui organism dăunător.
 32. Fructe de Citrus L., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Fortunella Swingle, Poncirus fructelor prevăzute la pct. 29, 30, 31 şi 33
     Raf. şi hibrizii lor, din secţiunea 1 a prezentei anexe, se
     originare din tari care nu declara oficial ca:
     fac parte din Uniunea a) fructele sunt originare dintr-o ţara
     Europeană, cu excepţia recunoscuta ca fiind libera de Guignardia
     fructelor de Citrus citricarpa Kiely (toate susele patogene
     aurantium L. pentru Citrus); sau
                                   b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                   recunoscuta ca fiind libera de Guignardia
                                   citricarpa Kiely (toate susele patogene
                                   pentru Citrus), menţionată în certificatul
                                   fitosanitar; sau
                                   c) nu au fost observate simptome de
                                   Guignardia citricarpa Kiely (toate susele
                                   patogene pentru Citrus) în câmpul de
                                   producţie şi în imediata sa vecinătate, de
                                   la debutul ultimei perioade de vegetaţie, si
                                   nici unul dintre fructele recoltate nu a
                                   prezentat în câmpul de producţie, la
                                   examinarea oficială corespunzătoare,
                                   simptome ale acestui organism dăunător; sau
                                   d) fructele sunt originare dintr-un camp de
                                   producţie care a făcut obiectul unor
                                   tratamente corespunzătoare impotriva
                                   agentului patogen Guignardia citricarpa Kiely
                                   (toate susele patogene pentru Citrus) şi nici
                                   unul dintre fructele recoltate nu a prezentat
                                   în câmpul de producţie, la examinarea ofi-
                                   ciala corespunzătoare, simptome ale acestui
                                   organism dăunător.
 33. Fructe de Citrus L., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Fortunella Swingle, fructelor prevăzute la pct. 29, 30 şi 31
     Poncirus Raf. şi hibrizii din secţiunea 1 a prezentei anexe, se
     lor, originare din tari declara oficial ca:
     noneuropene, în care se ştie a) fructele sunt originare din zone
     ca pe aceste fructe apar cunoscute ca libere de organisme dăunătoare
     Tephritidae (noneuropene) relevante sau, dacă aceasta cerinţa
                                   nu poate fi îndeplinită;
                                   b) nu au fost semnalate organisme relevante
                                   la locul de producţie şi în imediata sa
                                   vecinătate de la debutul ultimei perioade
                                   complete de vegetaţie, în urma inspecţiilor
                                   oficiale realizate cel puţin lunar, cu 3 luni
                                   înaintea recoltării, şi nici unul dintre
                                   fructele recoltate nu a prezentat la locul
                                   de producţie simptome ale organismelor
                                   relevante în urma unei examinări oficiale
                                   corespunzătoare sau, dacă nici aceasta
                                   cerinţa nu poate fi îndeplinită;
                                   c) în urma unei examinări oficiale
                                   corespunzătoare pe probe reprezentative
                                   fructele sunt libere de organismele relevante
                                   în toate stadiile de dezvoltare sau, dacă
                                   nici aceasta cerinţa nu poate fi îndeplinită;
                                   d) fructele au fost supuse unui tratament
                                   corespunzător, orice tratament acceptabil: cu
                                   aburi, la rece sau de inghetare rapida care
                                   este eficient impotriva organismelor
                                   dăunătoare relevante fără a vătăma fructele.
 34. Fructe de Citrus L., Ambalajul trebuie să poarte o marca a tarii
     Fortunella Swingle, Poncirus de origine.
     Raf. şi hibrizii lor,
     originare din Uniunea
     Europeană
 35. Plante de Chaenomeles Fără a încalca prevederile aplicabile
     Lindl., Cotoneaster Ehrh., plantelor prevăzute
     Crataegus L., Cydonia Mill., la pct. 9 şi 18 din anexa nr. 3 sau la pct.
     Eriobotrya Lindl., Malus 27 din secţiunea 1 a prezentei anexe,
     Mill., Mespilus L., acolo unde este cazul se declara oficial:
     Pyracantha Roem., Pyrus L., a) ca plantele sunt originare din tari
     Sorbus L., altele decât recunoscute ca fiind libere de Erwinia
     Sorbus intermedia (Ehrh.) amylovora (Burr.) Winsl. et. al.; sau
     Pers. şi Stranvaesia Lindl., b) ca plantele care au prezentat simptome
     destinate plantării, cu de Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et. al.
     excepţia seminţelor au fost distruse la locul de producţie ori
                                   în imediata sa vecinătate.
 36. Plante de Citrus L., Se declara oficial ca:
     Fortunella Swingle, Poncirus a) plantele provin din zone cunoscute ca
     Raf., şi hibrizii lor, fiind libere de Spiroplasma citri Saglio
     originare din Uniunea et. al., Phoma tracheiphila (Petri)
     Europeană, cu excepţia Kanchaveli and Gikashvili, Citrus vein
     fructelor şi seminţelor enation woody gall şi Citrus tristeza virus
                                   (suse europene); sau
                                   b) plantele sunt obţinute conform unei
                                   scheme de certificare provenind direct
                                   dintr-un material menţinut în condiţii
                                   corespunzătoare şi au fost supuse unor teste
                                   oficiale individuale privind cel puţin
                                   Citrus tristeza virus (suse europene) si
                                   Citrus vein enation woody gall, utilizându-se
                                   indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente, şi ca au fost cultivate
                                   permanent într-o sera inaccesibila insectelor
                                   ori într-un spaţiu izolat în care nici un
                                   simptom de Spiroplasma citri Saglio et. al.,
                                   Phoma tracheiphila (Petri) Khanchaveli and
                                   Gikashvili, Citrus tristeza virus (suse
                                   europene) şi Citrus vein enation woody gall
                                   nu a fost observat; sau
                                   c) plantele:
                                   - sunt obţinute conform unei scheme de
                                   certificare, provenind direct dintr-un
                                   material menţinut în condiţii cores-
                                   punzatoare, şi au fost supuse unor teste
                                   oficiale individuale privind cel puţin
                                   Citrus tristeza virus (suse europene) si
                                   Citrus vein enation woody gall, utilizându-se
                                   indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente şi ca în urma testelor au fost
                                   găsite libere de Citrus tristeza virus
                                   (suse europene) şi, de asemenea, au fost
                                   certificate ca fiind libere de acest
                                   organism; si
                                   - au fost inspectate şi nici un simptom de
                                   Spiroplasma citri Saglio et. al., Phoma
                                   tracheiphila (Petri) Kanchaveli and
                                   Gikashvili, Citrus vein enation woody gall
                                   şi Citrus tristeza virus (suse europene) nu
                                   a fost observat de la începutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
 37. Plante de Araceae, Se declara oficial ca:
     Marantaceae, Musaceae, a) nici o contaminare cu Radopholus similis
     Persea spp. şi (Cobb) Thorne
     Strelitziaceae, înrădăcinate nu a fost observata la locul de producţie de
     sau cu mediul de creştere la debutul ultimei perioade complete de
     aderent sau asociat, vegetaţie; sau
     originare din Uniunea b) în timpul ultimei perioade complete de
     Europeană vegetaţie probele de sol şi rădăcinile
                                   plantelor suspecte au fost supuse unor
                                   teste oficiale şi ca în urma acestor teste
                                   au fost găsite libere de Radopholus similis
                                   (Cobb) Thorne.
 38. Plante de Citrus L., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Fortunella Swingle, Poncirus plantelor prevăzute la pct. 16 din anexa
     Raf. şi hibrizii lor, cu nr. 3, acolo unde este cazul, se declara
     excepţia fructelor şi oficial ca:
     seminţelor, şi plante de a) plantele sunt originare din tari
     Araceae, Marantaceae, cunoscute ca libere de Radopholus citrophilus
     Musaceae, Persea spp. şi Huettel et. al. şi Radopholus similis (Cobb)
     Strelitziaceae, înrădăcinate Thorne; sau
     sau cu mediu de cultura b) probe reprezentative de sol şi rădăcini
     aderent ori asociat, de producţie au fost supuse, de la debutul
     originare din tari care nu ultimei perioade complete de vegetaţie,
     fac parte din Uniunea unor teste nematologice oficiale cel puţin
     Europeană pentru Radopholus citrophilus Huettel et.
                                   al. şi Radopholus similis (Cobb) Thorne si
                                   ca în urma acestor teste au fost găsite
                                   libere de organismele dăunătoare menţionate.
 39. Plante de Crataegus L. Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     destinate plantării, origi- plantelor prevăzute la pct. 9 din anexa
     nare din tari unde este nr. 3 şi la pct. 27 şi 35 din secţiunea 1
     cunoscut ca exista a prezentei anexe, se declara oficial ca
     Phyllosticta solitaria Ell. nici un simptom de Phyllosticta solitaria
     et Ev., cu excepţia Ell. and Ev. nu a fost observat pe plante,
     seminţelor la locul de producţie, de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.

 40. Plante de Fragaria L., Se declara oficial ca:
     Prunus L. şi Rubus L., desti- a) plantele provin din zone libere de
     nate plantării, originare organismele dăunătoare relevante; sau
     din Uniunea Europeană, cu b) nici un simptom produs de organismele
     excepţia seminţelor dăunătoare relevante nu a fost observat
     Organismele dăunătoare pe plante la locul de producţie de la
     relevante sunt: începutul pana la sfârşitul ultimei perioade
     - pentru Fragaria L.: complete de vegetaţie.
     Phytophtora fragariae
     Hickman var. fragariae,
     Arabis mosaic virus,
     Raspberry ringspot virus,
     Strawberry crinkle virus,
     Strawberry latent ringspot
     virus, Strawberry mild yellow
     edge virus, Tomato black ring
     virus, Xanthomonas fragariae
     Kennedy et King;
     - pentru Prunus L.: Apricot
     chlorotic leafroll mycoplasm,
     Xanthomonas campestris pv.
     pruni (Smith) Dye;
     - pentru Prunus persica (L.)
     Batsch: Pseudomonas syringae
     pv. persicae (Prunier et al.)
     Young et al.;
     - pentru Rubus L: Arabis
     mosaic virus, Raspberry
     ringspot virus, Strawberry
     latent ringspot virus,
     Tomato black ring virus

 41. Plante de Cydonia Mill., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Fragaria L., Malus Mill., plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din
     Prunus L., Pyrus L., anexa nr. 3 şi la pct. 27 şi 35 din
     Ribes L., Rubus L., destina- secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     te plantării, originare din este cazul se declara oficial ca nici un
     tari care nu fac parte din simptom cauzat de organismele dăunătoare
     Uniunea Europeană, în care relevante nu a fost constatat pe plante
     este cunoscută existenta la locul de producţie, de la debutul ultimei
     organismelor dăunătoare perioade complete de vegetaţie.
     relevante pe genurile amin-
     tite, cu excepţia seminţelor
     Organismele dăunătoare
     relevante sunt următoarele:
     - pentru Fragaria L.:
     Phytophtora fragariae
     Hickman var. fragariae,
     Arabis mosaic virus,
     Raspberry ringspot virus,
     Strawberry crinkle virus,
     Strawberry latent ringspot
     virus, Strawberry mild
     yellow edge virus, Tomato
     black ring virus, Xanthomonas
     fragariae Kennedy et King;
     - pentru Malus Mill.:
     Phyllosticta solitaria Ell.
     et Ev.;
     - pentru Prunus L.: Apricot
     chlorotic leafroll mycoplasm,
     Xanthomonas campestris pv.
     pruni (Smith) Dye;
     - pentru Prunus persica
     (L.) Batsch: Pseudomonas
     syringae pv. persicae
     (Prunier et al.) Yang et al.;
     - pentru Pyrus L.:
     Phyllosticta solitaria Ell.
     et Ev.;
     - pentru Rubus L.: Arabis
     mosaic virus, Raspberry
     ringspot virus, Strawberry
     latent ringspot virus, Tomato
     black ring virus;
     - pentru toate speciile:
     virusuri noneuropene si
     organisme analoage


 42. Plante de Cydonia Mill., Fără a încalca prevederile aplicabile
     Pyrus L. destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din
     originare din ţările în care anexa nr. 3 şi la pct. 27, 35 şi 41 din
     este cunoscut ca apare Pear secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
     decline mycoplasm, cu oficial ca:
     excepţia seminţelor a) plantele care au fost suspectate de
                                   contaminare cu Pear decline mycoplasm la
                                   locul de producţie şi în imediata sa
                                   vecinătate au fost îndepărtate pe parcursul
                                   ultimelor 3 perioade complete de vegetaţie;
                                   b) plantele originare din Uniunea Europeană
                                   provin din zone cunoscute ca fiind libere de
                                   Pear decline mycoplasm sau, pe parcursul
                                   ultimelor 3 perioade complete de vegetaţie,
                                   plantele suspectate de contaminare cu Pear
                                   decline mycoplasm au fost îndepărtate de la
                                   locul de producţie şi din imediata sa
                                   vecinătate.
 43. Plante de Fragaria L. Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, origi- plantelor prevăzute la pct. 18 din anexa
     nare din ţările în care este nr. 3 şi pct. 41 din secţiunea 1 a prezentei
     cunoscută existenta anexe, se declara oficial ca:
     organismelor dăunătoare a) plantele, cu excepţia celor obţinute din
     relevante, cu excepţia seminţe, au fost:
     seminţelor - certificate oficial conform unei scheme
     Organismele dăunătoare de certificare, care stabileşte ca provin
     relevante sunt următoarele: direct dintr-un material menţinut in
     - Strawberry latent condiţii corespunzătoare şi ca au fost
     "C" virus; supuse unei testări oficiale cel puţin
     - Strawberry vein banding pentru organismele dăunătoare relevante,
     virus; utilizându-se indicatori corespunzători
     - Strawberry witches broom sau metode echivalente, şi ca în urma
     mycoplasm testelor au fost găsite libere de aceste
                                   organisme; sau
                                   - obţinute direct dintr-un material menţinut
                                   în condiţii corespunzătoare şi ca au fost
                                   supuse unor teste oficiale cel puţin o data
                                   pe parcursul ultimelor 3 perioade complete
                                   de vegetaţie cel puţin pentru organismele
                                   dăunătoare relevante, folosindu-se
                                   indicatori corespunzători sau metode echi-
                                   valenţe, şi ca în urma testelor au fost
                                   găsite libere de aceste organisme;
                                   b) nici un simptom cauzat de organismele
                                   dăunătoare relevante nu a fost observat la
                                   locul de producţie sau pe plantele sensibile
                                   din imediata sa vecinătate, de la debutul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie.

 44. Plante de Fragaria L. Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, origi- plantelor prevăzute la pct. 18 din anexa
     nare din ţările în care este nr. 3 şi la pct. 40, 41 şi 43 din secţiunea 1
     cunoscut ca exista a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     Aphelenchoides besseyi a) nici un simptom produs de Aphelenchoides
     Christie, cu excepţia besseyi Christie nu a fost observat pe plante
     seminţelor la locul de producţie de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie; sau
                                   b) în cazul plantelor din culturile de
                                   ţesuturi, acestea provin din plante care
                                   respecta prevederile lit. a) sau care au fost
                                   supuse testelor nematologice oficiale şi ca
                                   au fost găsite libere de Aphelenchoides
                                   besseyi Christie; sau
                                   c) plantele originare din Uniunea Europeană,
                                   îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. a)
                                   sau b) ori ca provin din zone cunoscute ca
                                   fiind libere de Aphelenchoides besseyi
                                   Christie.

 45. Plante de Fragaria L. Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 18 din anexa
     originare din tari care nu nr. 3 şi la pct. 41, 43 şi 44 din secţiunea 1
     fac parte din Uniunea a prezentei anexe, se declara oficial ca
     Europeană, cu excepţia plantele provin dintr-o zona cunoscută
     seminţelor ca libera de Anthonomus signatus Say si
                                   de Anthonomus bisignifer (Schenkling).

 46. Plante de Malus Mill. Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din anexa
     originare din tari în care nr. 3 şi la pct. 27, 35 şi 41 din secţiunea 1
     organismele dăunătoare a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     relevante sunt cunoscute sa a) plantele:
     apara pe Malus Mill., cu - au fost certificate oficial conform unei
     excepţia seminţelor scheme de certificare care stabileşte ca
     Organismele dăunătoare provin direct dintr-un material menţinut in
     relevante sunt: Cherry rasp condiţii corespunzătoare şi ca au fost
     leaf virus (American), supuse unor teste oficiale cel puţin pentru
     Tomato ringspot virus organismele dăunătoare relevante, utilizan-
                                   du-se indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente, şi ca în urma testelor au fost
                                   găsite libere de aceste organisme; sau
                                   - au fost obţinute direct dintr-un material
                                   menţinut în condiţii corespunzătoare şi ca
                                   au fost supuse unor teste oficiale cel
                                   puţin o data pe parcursul ultimelor 3
                                   perioade complete de vegetaţie cel puţin
                                   pentru organismele dăunătoare relevante,
                                   folosindu-se indicatori corespunzători sau
                                   metode echivalente, şi ca în urma testelor
                                   au fost găsite libere de aceste organisme;
                                   b) nici un simptom cauzat de organismele
                                   dăunătoare relevante nu a fost observat pe
                                   plante la locul de producţie sau pe plantele
                                   sensibile din imediata lor vecinătate de
                                   la debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie.

 47. Plante de Malus Mill. Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din anexa
     originare din tari în care nr. 3 şi la pct. 27, 35, 41 şi 46 din
     este cunoscut ca exista secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
     Apple proliferation oficial ca:
     mycoplasm, cu excepţia a) plantele sunt originare din zone cunoscute
     seminţelor ca fiind libere de Apple proliferation
                                   mycoplasm; sau
                                   b)
                                   aa) plantele, cu excepţia celor obţinute din
                                   seminţe, au fost:
                                   - certificate oficial conform unei scheme de
                                   certificare care stabileşte ca provin direct
                                   dintr-un material menţinut în condiţii
                                   corespunzătoare şi ca au fost supuse unor
                                   teste oficiale cel puţin pentru Apple
                                   proliferation mycoplasm, utilizându-se
                                   indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente, şi ca în urma testelor au
                                   fost găsite libere de acest organism; sau
                                   - obţinute direct dintr-un material menţinut
                                   în condiţii corespunzătoare şi ca au fost
                                   supuse cel puţin o data în ultimele 6
                                   perioade complete de vegetaţie unor teste
                                   oficiale cel puţin pentru Apple proliferation
                                   mycoplasm, utilizându-se indicatori
                                   corespunzători sau metode echivalente şi ca
                                   în urma testelor au fost găsite libere de
                                   acest organism;
                                   bb) nici un simptom cauzat de Apple proli-
                                   feration mycoplasm nu a fost observat pe
                                   plante la locul de producţie sau pe plantele
                                   sensibile din imediata sa vecinătate de la
                                   debutul ultimelor 3 perioade complete de
                                   vegetaţie.

 48. Plante ale următoarelor Fără a încalca prevederile aplicabile
     specii de Prunus L. desti- plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din anexa
     nate plantării, originare nr. 3 şi la pct. 27, 40 şi 41 din secţiunea 1
     din tari în care este a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     cunoscut ca exista Plum pox a) plantele, cu excepţia celor obţinute din
     virus, cu excepţia samanta:
     seminţelor: - au fost certificate oficial conform unei
     - Prunus amygdalus Batsch, scheme de certificare care stabileşte ca
     Prunus armeniaca L., provin direct dintr-un material menţinut in
     Prunus blireiana Andre, condiţii corespunzătoare şi ca au fost supuse
     Prunus brigantina Vill., unor testări oficiale, cel puţin pentru Plum
     Prunus cerasifera Ehrh., pox virus, utilizând indicatori corespunză-
     Prunus cistena Hansen, tori sau metode echivalente, şi ca în urma
     Prunus curdica Fenzl et testelor au fost găsite libere de acest
     Fritsch., Prunus domestica organism; sau
     ssp. domestica L., Prunus - provin direct dintr-un material menţinut
     domestica ssp. insititia în condiţii corespunzătoare şi ca au fost
     (L.) C.K. Schneid., Prunus supuse cel puţin o data, în timpul ultimelor
     domestica ssp. italica 3 perioade complete de vegetaţie, unor
     (Borkh) Hegi., Prunus testări oficiale cel puţin pentru Plum pox
     glandulosa Thunb, Prunus virus, utilizându-se indicatori corespunză-
     holosericea Batal., Prunus tori sau metode echivalente, şi ca în urma
     hortulana Bailey, Prunus testelor au fost găsite libere de acest
     japonica Thunb, Prunus organism;
     mandshurica (Maxim.) Koehne, b) nici un simptom cauzat de Plum pox virus
     Prunus maritima Marsh., nu a fost observat pe plante la locul de
     Prunus mume Sieb şi Zucc., producţie sau pe plantele sensibile din
     Prunus nigra Ait., Prunus imediata sa vecinătate de la debutul
     persica (L.) Batsch, Prunus ultimelor 3 perioade complete de vegetaţie;
     salicina L., Prunus sibirica c) plantele care la locul de producţie au
     L., Prunus simonii Carr., prezentat simptome de boala cauzate de alte
     Prunus spinosa L., Prunus virusuri sau organisme analoage au fost
     tomentosa Thunb., Prunus distruse;
     triloba Lindl., alte specii d) plantele originare din Uniunea Europeană
     de Prunus L., sensibile la îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. a),
     Plum pox virus b) şi c) sau provin din zone cunoscute ca
                                   fiind libere de Plum pox virus.

 49. Plante de Prunus L., Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării: plantelor prevăzute la pct. 9 şi 18 din
     a) originare din tari în anexa nr. 3 sau la pct. 27, 41 şi 48 din
     care organismele dăunătoare secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     relevante apar pe Prunus L.; este cazul se declara oficial ca:
     b) originare din tari în a) plantele:
     care este cunoscută existenta - au fost certificate oficial conform unei
     organismelor dăunătoare scheme de certificare care stabileşte
     relevante, cu excepţia ca provin direct dintr-un material menţinut
     seminţelor; în condiţii corespunzătoare şi ca au fost
     c) originare din tari supuse unor testări oficiale cel puţin pentru
     noneuropene în care exista organismele dăunătoare relevante, utilizându-
     organismele dăunătoare se indicatori corespunzători sau metode
     relevante, cu excepţia echivalente, şi ca în urma testelor au
     seminţelor. fost găsite libere de aceste organisme; sau
     Organismele dăunătoare - provin direct dintr-un material menţinut
     relevante sunt: în condiţii corespunzătoare şi ca au fost
     - pentru cazul a): Tomato supuse cel puţin o data în ultimele 3
     ringspot virus; perioade complete de vegetaţie unor teste
     - pentru cazul b): Cherry oficiale cel puţin pentru organismele
     rasp leaf virus (american), dăunătoare relevante, utilizându-se indicat.
     Peach mosaic virus (american), corespunzători sau metode echivalente,
     Peach phony rickettsia, şi ca în urma testelor au fost găsite libere
     Peach rosette mycoplasm, de aceste organisme;
     Peach yellows mycoplasm, b) nici un simptom al bolilor cauzate de
     Plum line pattern virus organismele relevante nu a fost observat pe
     (american), Peach x-disease plante la locul de producţie sau pe plantele
     mycoplasm; sensibile din imediata sa vecinătate de la
     - pentru cazul c): Little debutul ultimelor 3 perioade complete de
     cherry pathogen vegetaţie.

 50. Plante de Rubus L. destinate Fără a încalca prevederile aplicabile
     plantării: plantelor prevăzute la pct. 41 din secţiunea
     a) originare din tari în 1 a prezentei anexe:
     care exista organisme dăuna- a) plantele trebuie să fie libere de afide,
     toare relevante pe Rubus L.; inclusiv de ouăle lor;
     b) originare din tari în b) se declara oficial:
     care este cunoscută existenta aa) ca plantele:
     organismelor dăunătoare - au fost certificate oficial conform unei
     relevante, cu excepţia scheme de certificare care stabileşte ca
     seminţelor. provin direct dintr-un material menţinut in
     Organismele dăunătoare condiţii corespunzătoare şi ca au fost supuse
     relevante sunt următoarele: unor testări oficiale cel puţin pentru
     - pentru cazul a): Tomato organismele dăunătoare relevante, utilizan-
     ringspot virus, Black du-se indicatori corespunzători sau metode
     raspberry latent virus, echivalente şi ca în urma testelor au fost
     Cherry leafroll virus, găsite libere de aceste organisme dăunătoare;
     Prunus necrotic ringspot sau - provin direct dintr-un material
     virus; menţinut în condiţii corespunzătoare şi ca au
     - pentru cazul fost supuse cel puţin o data în ultimele 3
     b): Raspberry leaf curl perioade complete de vegetaţie unor teste
     virus (american), Cherry oficiale cel puţin pentru organismele
     rasp leaf virus (american) dăunătoare relevante, utilizându-se indica-
                                   tori corespunzători sau metode echivalente,
                                   şi ca în urma testelor au fost găsite libere
                                   de aceste organisme dăunătoare;
                                   bb) nici un simptom cauzat de organismele
                                   dăunătoare relevante nu a fost observat pe
                                   plante la locul de producţie sau pe plantele
                                   sensibile din imediata sa vecinătate, de la
                                   debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie.

 51. Tuberculi de Solanum Fără a încalca prevederile aplicabile
     tuberosum L. originari din tuberculilor prevăzuţi la pct. 10, 11 şi 12
     tari în care este cunoscut din anexa nr. 3, se declara oficial ca:
     ca exista Synchytrium a) tuberculii sunt originari din zone
     endobioticum (Schilberski) cunoscute ca libere de Synchytrium endo-
     Percival bioticum (Schilberski) Percival (toate rasele,
                                   altele decât rasa 1, rasa comuna europeană)
                                   şi ca nici un simptom de Synchytrium endo-
                                   bioticum (Schilberski) Percival nu a fost
                                   observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade de vegetaţie; sau
                                   b) în ţara de origine au fost luate măsuri
                                   pentru combaterea agentului patogen
                                   Synchytrium endobioticum (Schilberski)
                                   Percival, recunoscute de România ca fiind
                                   echivalente cu măsurile U.E.

 52. Tuberculi de Solanum Fără a încalca prevederile aplicabile
     tuberosum L. tuberculilor prevăzuţi la pct. 10, 11 şi 12
                                   din anexa nr. 3 şi la pct. 51 din secţiunea 1
                                   a prezentei anexe, se declara oficial ca:
                                   a) tuberculii sunt originari din tari
                                   cunoscute ca fiind libere de Clavibacter
                                   michiganensis ssp. sepedonicus (Spieckermann
                                   and Kotthoff) Davis et al.; sau
                                   b) în ţara de origine au fost luate măsuri
                                   pentru combaterea agentului patogen
                                   Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus
                                   (Spieckermann and Kotthoff) Davis et al.,
                                   recunoscute de România ca fiind echivalente
                                   cu măsurile U.E.

 53. Tuberculi de Solanum Fără a încalca prevederile aplicabile
     tuberosum L., originari tuberculilor prevăzuţi la pct. 10, 11 şi 12
     din tari unde exista din anexa nr. 3 şi la pct. 51 şi 52 din
     Potato spindle tuber viroid, secţiunea 1 a prezentei anexe, se suprima
     cu excepţia cartofilor facultatea germinativa.
     timpurii

 54. Tuberculi de Solanum tuber- Fără a încalca prevederile aplicabile
     osum L., cu excepţia celor tuberculilor prevăzuţi la pct. 12 din
     destinaţi plantării anexa nr. 3 şi la pct. 51, 52 şi 53 din
                                   secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
                                   oficial ca tuberculii sunt originari din
                                   zone în care este cunoscut ca Pseudomonas
                                   solanacearum (Smith) Smith nu exista.

 55. Tuberculii de Solanum Fără a încalca prevederile aplicabile
     tuberosum L., destinaţi tuberculilor prevăzuţi la pct. 10, 11 şi 12
     plantării. din anexa nr. 3 şi la pct. 51, 52 şi 53
                                   din secţiunea 1 a prezentei anexe, se
                                   declara oficial ca:
                                   a) tuberculii provin dintr-un camp cunoscut
                                   ca fiind liber de Globodera rostochiensis
                                   (Wollenweber) Behrens şi Globodera pallida
                                   (Stone) Behrens; si
                                   b)
                                   aa) fie ca tuberculii sunt originari din
                                   zone în care este cunoscut ca nu exista
                                   Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith; sau
                                   bb) fie ca în zonele în care este cunoscut
                                   ca apare Pseudomonas solanacearum (Smith)
                                   Smith tuberculii provin din locuri de pro-
                                   ducţie libere de Pseudomonas solanacearum
                                   sau considerate ca fiind libere de aceasta,
                                   ca urmare a aplicării unor proceduri
                                   corespunzătoare în scopul eradicării agen-
                                   tului patogen Pseudomonas solanacearum
                                   (Smith) Smith;
                                   si
                                   c) fie
                                   aa) tuberculii sunt originari din zone in
                                   care nu exista Meloidogyne chitwoodi Golden
                                   et al. (toate populaţiile) şi Meloidogyne
                                   fallax Karssen;
                                   sau
                                   bb) tuberculii sunt originari din zone in
                                   care Meloidogyne chitwoodi Golden et al.
                                   (toate populaţiile) şi Meloidogyne fallax
                                   Karssen sunt cunoscuţi ca pot sa apara:
                                   - fie ca provin dintr-un loc de producţie
                                   care a fost găsit liber de Meloidogyne
                                   chitwoodi Golden et al. (toate populaţiile)
                                   şi Meloidogyne fallax Karssen, pe baza unei
                                   supravegheri anuale a culturilor gazda prin
                                   inspecţii vizuale ale plantelor gazda la
                                   momente corespunzătoare şi prin examinări
                                   atât externe, cat şi prin tăierea tuber-
                                   culilor după recoltarea culturilor de
                                   cartofi la locul de producţie; sau
                                   - după recoltare s-au prelevat la întâmplare
                                   probe din tuberculii recoltaţi şi au fost
                                   fie verificaţi pentru prezenta simptomelor
                                   după o metoda corespunzătoare de inducere a
                                   simptomelor, fie au fost testaţi în labo-
                                   rator, precum şi inspectaţi vizual atât
                                   extern, cat şi prin tăierea tuberculilor in
                                   momentele corespunzătoare, în toate cazurile,
                                   în momentul închiderii ambalajelor sau
                                   containerelor înainte de comercializare, si
                                   ca nu au fost găsite simptome de Meloidogyne
                                   chitwoodi Golden et al. (toate populaţiile)
                                   şi Meloidogyne fallax Karssen.

 56. Tuberculi de Solanum Fără a încalca prevederile aplicabile
     tuberosum L. destinaţi tuberculilor prevăzuţi la pct. 55 din secti-
     plantării, cu excepţia unea 1 a prezentei anexe, se declara
     varietatilor oficial accep- oficial ca tuberculii:
     tate în unul sau mai multe - au fost produşi în Uniunea Europeană; si
     state U.E. - au fost obţinuţi direct dintr-un material
                                   menţinut în condiţii corespunzătoare,
                                   care a fost supus unor testări oficiale
                                   de carantină în cadrul Uniunii Europene prin
                                   metode corespunzătoare şi ca în urma acestor
                                   teste a fost găsit liber de organisme
                                   dăunătoare.

 57. Plante de Solanaceae Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, origi- tuberculilor prevăzuţi la pct. 10, 11, 12 si
     nare din tari în care este 13 din anexa nr. 3 şi la pct. 51, 52, 53 si
     cunoscut ca exista Potato 55 din secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo
     stolbur mycoplasm, cu unde este cazul se declara oficial ca:
     excepţia seminţelor a) nici un simptom de Potato stolbur
                                   mycoplasm nu a fost observat pe plante la
                                   locul de producţie de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie; sau
                                   b) plantele originare din Uniunea Europeană
                                   provin din zone libere de Potato stolbur
                                   mycoplasm.

 58. Plante de Solanaceae Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, origi- plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din
     nare din tari în care este anexa nr. 3 şi la pct. 57 din secţiunea 1
     cunoscut ca exista Potato a prezentei anexe, acolo unde este cazul
     spindle tuber viroid, cu se declara oficial ca nici un simptom de
     excepţia tuberculilor de Potato spindle tuber viroid nu a fost obser-
     Solanum tuberosum şi cu vat pe plante la locul de producţie de la
     excepţia seminţelor de debutul ultimei perioade complete de
     Lycopersicon lycopersicum vegetaţie.
     (L.) Karsten ex Farw.

 59. Plante de Capsicum annuum Fără a încalca prevederile aplicabile
     L., Lycopersicon lycopersicum plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din a-
     L. Karsten ex Farw., Musa L., nexa nr.3 şi la pct. 57 şi 58 din secţiunea 1
     Nicotiana L. şi Solanum a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     melongena L., destinate a) plantele sunt originare din zone care
     plantării, originare din tari au fost găsite libere de Pseudomonas
     în care este cunoscut ca solanacearum (Smith) Smith; sau
     exista Pseudomonas b) nici un simptom de Pseudomonas
     solanacearum (Smith), cu solanacearum (Smith) Smith nu a fost observat
     excepţia seminţelor. pe plante la locul de producţie de la debutul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie.

 60. Plante de Humulus lupulus Se declara oficial ca nici un simptom de
      L. destinate plantării, cu Verticillium alboatrum Reinke and Berthold si
     excepţia seminţelor Verticillium dahliae Klebahn nu a fost
                                   observat pe hamei la locul de producţie de
                                   la debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie.

 61. Plante de Dendranthema (DC) Se declara oficial ca:
     Des Moul., Dianthus L. şi a) nici un simptom de Heliothis armigera
     Pelargonium L'Herit ex Ait, (Hubner) sau Spodoptera littoralis (Boisd)
     destinate plantării, cu nu a fost observat la locul de producţie
     excepţia seminţelor de la debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie; sau
                                   b) plantele au fost supuse unui tratament
                                   corespunzător, pentru combaterea organis-
                                   melor dăunătoare menţionate.

 62. Plante de Dendranthema (DC) Fără a încalca prevederile aplicabile
     Des Moul., Dianthus L. şi plantelor prevăzute la pct. 61 din secţiunea
     Pelargonium L' Herit ex Ait, 1 a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     originare din tari care nu a) nici un simptom de Spodoptera eridania
     fac parte din Uniunea Cramer, Spodoptera frugiperda Smith sau
     Europeană, cu excepţia Spodoptera litura (Fabricius) nu a fost
     seminţelor observat la locul de producţie de la debutul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
                                   b) plantele au fost supuse unui tratament
                                   corespunzător pentru a fi protejate de
                                   organismele dăunătoare menţionate.

 63. Plante de Dendranthema (DC) Fără a încalca prevederile aplicabile
     Des Moul. destinate plantelor prevăzute la pct. 61 şi 62 din
     plantării, cu excepţia secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
     seminţelor oficial ca:
                                   a) plantele provin dintr-un material care nu
                                   are mai mult de 3 generaţii de când a fost
                                   găsit liber de Chrysanthemum stunt viroid
                                   în urma testelor virologice sau ca provin
                                   direct dintr-un material din care o proba
                                   de cel puţin 10% a fost gasita libera de
                                   Chrysanthemum stunt viroid în timpul unei
                                   inspecţii oficiale efectuate în perioada
                                   infloritului
                                   b) plantele sau butasii:
                                   - provin din locuri de producţie care au
                                   fost inspectate oficial cel puţin lunar,
                                   timp de 3 luni înainte de livrare, şi nu
                                   au prezentat simptome de Puccinia horiana
                                   Hennings în timpul acestei perioade şi nici
                                   în imediata vecinătate nu s-au constatat
                                   simptome de Puccinia horiana Hennings in
                                   aceasta perioada de 3 luni înainte de export,
                                   ori
                                   - au fost supuse unui tratament corespunzător
                                   pentru Puccinia horiana Hennings;
                                   c) în cazul butasilor neinradacinati nu au
                                   fost observate simptome de Didymella
                                   ligulicola (Baker, Dimock and Davis) v.
                                   Arx nici pe butaşi şi nici pe plantele mama
                                   sau, în cazul butasilor inradacinati, nu
                                   s-au observat simptome de Didymella
                                   ligulicola (Baker, Dimock and Davis) v. Arx
                                   nici pe butaşi şi nici la substratul de
                                   înrădăcinare.

 64. Plante de Dianthus L. Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, cu plantelor prevăzute la pct. 61 şi 62 din
     excepţia seminţelor secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
                                   oficial ca:
                                   - plantele provin direct din plante mama
                                   care au fost găsite libere de Erwinia
                                   chrysanthemi pv. dianthicola (Hellmers)
                                   Dickey, Pseudomonas caryophylli (Burkholder)
                                   Starr and Burkholder şi Phialophora
                                   cinerescens (Wollenw.) Van Beyma cel puţin
                                   o data în ultimii 2 ani în urma testelor
                                   oficiale efectuate; si
                                   - pe plante nu s-a observat nici un simptom
                                   produs de organismele dăunătoare menţionate
                                   mai sus.

 65. Bulbi de Tulipa L. şi Se declara oficial ca pe plante nu au fost
     Narcisus L., cu excepţia observate simptome de Ditylenchus dipsaci
     celor pentru care trebuie (kuhn) Filipjev de la debutul ultimei peri-
     evidenţiaţi prin ambalajul oade complete de vegetaţie.
     lor sau prin alte mijloace
     ca sunt destinaţi vânzării
     către consumatori finali
     care nu sunt implicaţi
     profesional în producţia de
     flori tăiate

 66. Plante de Pelargonium Fără a încalca prevederile aplicabile
     L'Herit ex Ait destinate plantelor prevăzute la pct. 61 şi 62 din
     plantării, originare din secţiunea 1 a prezentei anexe
     tari în care este cunoscut - se declara oficial ca plantele:
     ca exista Tomato ringspot a) provin direct din locuri de producţie
     virus, cu excepţia cunoscute ca fiind libere de Tomato ringspot;
     seminţelor: sau
     a) în care este cunoscut ca b) sunt la cel mult a patra generaţie prove-
     nu exista Xiphinema nita din plante mama găsite libere de
     americanum Cobb sensu lato Tomato ringspot virus, pe baza unui sistem
     (populaţii noneuropene) de testare virologica oficial aprobat;
     sau alţi vectori pentru - se declara oficial ca plantele:
     Tomato ringspot virus; a) provin direct din locuri de producţie
     b) în care este cunoscut ca cunoscute ca fiind libere de Tomato ringspot
     exista Xiphinema americanum virus în sol sau plante; sau
     Cobb sensu lato (populaţii b) sunt la cel mult a doua generaţie prove-
     noneuropene) sau alţi nita din plante mama găsite libere de Tomato
     vectori pentru Tomato ringspot virus, pe baza unui sistem de
     ringspot virus testare virologica oficial aprobat.

 67. Plante de Apium graveolens Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     L., Argyranthemum spp., plantelor prevăzute la pct. 61, 63 şi 64 din
     Aster spp. Brassica spp., secţiunea 1 a prezentei anexe, se declara
     Capsicum annuum, Cucumis oficial ca:
     spp., Dendranthema (DC) a) plantele provin dintr-o zona cunoscută
     Des Moul., Dianthus L. ca fiind libera de Liriomyza bryoniae
     şi hibrizii lor, Exacum (Kaltenbach), Liriomyza huidobrensis
     spp., Gerbera Cass, (Blanchard) şi Liriomyza trifolii (Burgess);
     Gypsophila L., Lactuca sau
     spp., Leucanthemum L., b) la locul de producţie, la inspecţiile
     Lupinus L., Lycopersicon oficial efectuate cel puţin o data pe luna
     lycopersicum L. Karsten ex timp de 3 luni înainte de recoltare, nu
     Farw, Solanum melongena L., au fost observate simptome de atac produse
     Spinacia L., Tanacetum L. de Liriomyza bryoniae (Kaltenbach),
     şi Verbena L., destinate Liriomyza huidobrensis (Blanchard) sau
     plantării, originare din Liriomyza trifolii (Burgess); sau
     Uniunea Europeană, cu c) imediat înaintea comercializării plantele
     excepţia seminţelor au fost inspectate şi găsite libere de
                                   simptome de atac produse de organismele
                                   dăunătoare relevante şi fiind supuse unui
                                   tratament corespunzător pentru a eradica
                                   Liriomyza bryoniae (Kaltenbach), Liriomyza
                                   huidobrensis (Blanchard) şi Liriomyza
                                   trifolii (Burgess).

 68. Plante de Apium graveolens Fără a încalca prevederile aplicabile
     L., Argyranthemum spp., plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din
     Aster spp., Brassica spp., anexa nr. 3 şi la pct. 61, 62, 63 şi 64
     Capsicum annuum L., din secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo
     Cucumis spp., Dendranthema unde este cazul se declara oficial ca:
     (DC) Des Moul., Dianthus L., a) nici un simptom al organismelor dăunătoare
     şi hibrizii lor, Exacum spp. relevante nu a fost semnalat la locul de
     Gerbera Cass., Gypsophila L., producţie, în cadrul inspecţiilor oficiale
     Lactuca spp., Leucanthemum efectuate cel puţin o data pe luna, in
     L., Lupinus L., Lycopersicon cursul ultimelor 3 luni dinaintea exportului;
     lycopersicum L. Karsten ex sau
     Farw, Solanum melongena L., b) imediat înaintea exportului plantele au
     Tanacetum L. şi Verbena L., fost inspectate şi găsite libere de simptome
     destinate plantării, origi- produse de organismele dăunătoare relevante,
     nare din tari în care este fiind supuse unui tratament corespunzător
     cunoscut ca nu exista orga- de eradicare a acestor organisme.
     nisme dăunătoare relevante
     ca: Amauromyza maculosa
     (Malloch), Liriomyza bryoniae
     (Kaltenbach), Liriomyza
     huidobrensis (Blanchard),
     Liriomyza sativae (Blanchard),
     Liriomyza trifolii (Burgess),
     cu excepţia seminţelor

 69. Plante din speciile preva- Fără a încalca prevederile aplicabile
     zute la pct. 68 din secţiunea plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din
     1 a prezentei anexe destinate anexa nr. 3 şi la pct. 61, 62, 63, 64 si
     plantării, originare din tari 68 din secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo
     ale continentului american unde este cazul se declara oficial ca nici
     sau din alte tari care nu un simptom produs de Amauromyza maculosa
     fac parte din Uniunea (Malloch), Liriomyza bryoniae (Kaltenbach),
     Europeană şi care nu sunt Liriomyza huidobrensis (Blanchard), Liriomy-
     menţionate la pct. 68 din za sativae Blanchard, sau Liriomyza trifolii
     secţiunea 1 a prezentei (Burgess) nu a fost observat la locul de
     anexe, cu excepţia producţie în timpul inspecţiilor oficiale
     seminţelor efectuate cel puţin o data pe luna în cursul
                                    celor 3 luni care preced exportul.

 70. Plante din specii erbacee, Fără a încalca prevederile aplicabile
     cu excepţia celor prevăzute plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din
     la pct. 68 din secţiunea 1 anexa nr. 3 sau la pct. 61, 62, 63 si
     a anexei nr. 4, destinate 64 din secţiunea 1 a prezentei anexe, se
     plantării, originare din declara oficial, acolo unde este cazul, ca:
     tari care nu fac parte din a) nici un simptom produs de Amauromyza
     Uniunea Europeană şi care maculosa (Malloch) sau Liriomyza sativae
     nu sunt menţionate la (Blanchard) nu a fost observat la locul de
     pct. 68 din secţiunea 1 a producţie în timpul inspecţiei oficiale
     prezentei anexe, cu excepţia efectuate înaintea exportului; sau
     seminţelor b) plantele au fost controlate imediat
                                   înaintea exportului şi au fost găsite
                                   libere de simptome produse de organismele
                                   dăunătoare relevante, fiind supuse unui
                                   tratament corespunzător pentru eradicarea
                                   acestor organisme.

 71. Plante cu rădăcini, plantate Se declara oficial ca locul de producţie
     sau destinate plantării, este liber de Clavibacter michiganensis ssp.
     cultivate în aer liber sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff)
                                   Davis et al.; Globodera pallida (Stone)
                                   Behrens, Globodera rostochiensis
                                   (Wollenweber) Behrens şi Synchytrium
                                   endobioticum (Schillbersky) Percival.

 72. Sol şi mediu de creştere Se declara oficial ca:
     ataşat sau insotind plantele, a) în momentul plantării mediul de cultura
     alcătuit integral sau parţial a fost:
     din sol ori din substanţe - liber de sol şi de materii organice; sau
     organice solide, cum ar fi - liber de insecte ori de nematozi daunatori
     părţi de plante, humus, şi a fost supus unei examinări cores-
     inclusiv turba ori scoarţa, punzatoare sau unui tratament termic ori
     sau orice substanţe unei fumigari care sa garanteze absenta
     anorganice solide destinate altor organisme dăunătoare, ori
     susţinerii vitalitatii - supus unui tratament termic corespunzător
     plantelor, originare din: sau unei fumigari pentru a fi liber de
     Turcia, Bielorusia, Estonia, organismele dăunătoare; si
     Letonia, Lituania, Moldova, b) de la plantare:
     Rusia şi Ucraina, tari - au fost luate măsurile corespunzătoare
     noneuropene, cu excepţia pentru a garanta ca mediul de cultura este
     următoarelor: Cipru, Egipt, liber de organisme dăunătoare; sau
     Israel, Libia, Malta, - în cele doua săptămâni care preced
     Maroc şi Tunisia expedierea plantele au fost eliberate de
                                   mediul lor de cultura prin scuturare, astfel
                                   încât sa rămână doar cantitatea care sa
                                   asigure vita- litatea plantelor în timpul
                                   transportului şi, în cazul replantarii,
                                   mediul de cultura utilizat în acest scop
                                   răspunde exigenţelor prevăzute la lit. a).

 73. Plante de Beta vulgaris L., Se declara oficial ca nici un simptom produs
     destinate plantării, origi- de Beet curly top virus (izolate noneuropene)
     nare din tari care nu fac nu a fost observat la locul de producţie
     parte din Uniunea Europeană, începând cu debutul ultimei perioade
     cu excepţia seminţelor complete de vegetaţie.

 74. Plante de Beta vulgaris L. Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 73 din secţiunea
     originare din tari în care 1 a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     este cunoscut ca exista Beet a) plantele sunt originare din zone
     leaf curl virus, cu excepţia cunoscute ca libere de Beet leaf curl virus;
     seminţelor sau
                                   b) la locul de producţie nu exista Beef leaf
                                   curl virus şi nici un simptom de Beef leaf
                                   curl virus nu a fost observat la locul de
                                   producţie sau în imediata sa vecinătate de
                                   la debutul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie.

 75. Plante de Ficus L. destinate Se declara oficial ca:
     plantării, cu excepţia a) locul de producţie a fost găsit liber
     seminţelor de Thrips palmi Karny în timpul inspecţiei
                                   oficiale efectuate cel puţin o data pe luna,
                                   pe durata a 3 luni care preced exportul; sau
                                   b) lotul a fost supus unui tratament
                                   corespunzător care garantează ca este liber
                                   de Thysanoptera; sau
                                   c) plantele au fost cultivate în sere în care
                                   au fost luate măsurile oficiale de monito-
                                   rizare a prezentei dăunătorului Thrips palmi
                                   Karny în cursul unei perioade corespunzătoare
                                   şi ca în timpul unei asemenea monitorizări
                                   nu s-a depistat Thrips palmi Karny.

 76. Plante destinate plantării, Se declara oficial ca:
     altele decât cele de a) plantele provin dintr-o ţara cunoscută
     Ficus L., cu excepţia ca fiind libera de Thrips palmi Karny; sau
     seminţelor b) locul de producţie a fost găsit liber de
                                   Thrips palmi Karny în urma inspecţiilor
                                   oficiale efectuate cel puţin o data pe luna
                                   pe durata a 3 luni care preced exportul; sau
                                   c) lotul a fost supus unui tratament
                                   corespunzător care garantează ca este liber
                                   de Thysanoptera.

 77. Plante de Palmae destinate Fără a încalca interdicţiile aplicate
     plantării, originare din plantelor prevăzute la pct. 17 din anexa
     tari noneuropene, cu nr. 3, acolo unde este cazul se declara
     excepţia seminţelor oficial ca:
                                   a) plantele sunt originare dintr-o zona
                                   cunoscută ca fiind libera de Palm lethal
                                   yellowing mycoplasm şi de viroidul Cadang
                                   - cadang şi ca nici un simptom nu a fost
                                   observat la locul de producţie sau in
                                   imediata sa vecinătate de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie; sau
                                   b) nici un simptom de Palm lethal yellowing
                                   mycoplasm şi Cadang - cadang viroid nu a fost
                                   observat pe plante de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie şi ca plantele
                                   care la locul de producţie au prezentat
                                   simptome dând naştere la suspiciuni de
                                   contaminare cu aceste organisme au fost
                                   distruse şi ca plantele au fost tratate in
                                   vederea combaterii vectorului Myndus crudus
                                   Van Duzee;
                                   c) în cazul plantelor din culturi de ţesuturi
                                   acestea trebuie să provină din plante care
                                   au întrunit exigenţele prevăzute la lit. a)
                                   sau b).

 78. Plante de Camellia L. Se declara oficial ca:
     destinate plantării, a) plantele provin din zone cunoscute
     orginare din tari noneuro- ca libere de Ciborinia camelliae Kohn; sau
     pene, cu excepţia seminţelor b) nici un simptom de Ciborinia camelliae
                                   Kohn nu a fost observat pe plantele inflorite
                                   la locul de producţie de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.

 79. Plante de Fuchsia L. Se declara oficial ca nici un simptom produs
     destinate plantării, origi- de Aculops fuchsiae Keifer nu a fost observat
     nare din S.U.A. sau Brazilia, la locul de producţie şi ca imediat înaintea
     cu excepţia seminţelor exportului plantele inspectate au fost găsite
                                   libere de Aculops fuchsiae Keifer.

 80. Arbori şi arbuşti destinaţi Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     plantării, cu excepţia plantelor prevăzute la pct. 1, 2, 3, 9, 13 si
     seminţelor şi plantelor din 15-18 din anexa nr. 3 şi la pct. 15, 16,
     culturi de ţesuturi, origi- 18-21, 23-27, 35, 38, 39, 41, 42, 46-50
     nari din tari care 60-62, 68, 69, 71, 72 şi 75-79 din secţiunea
     nu fac parte din Uniunea 1 a prezentei anexei, acolo unde este cazul
     Europeană, cu excepţia se declara oficial ca plantele:
     ţărilor mediteraneene şi - sunt libere de resturi vegetale, flori
     europene şi fructe;
                                   - au crescut în pepiniere; si
                                   - au fost inspectate la momentele corespun-
                                   zatoare şi înaintea exportului şi nu prezintă
                                   simptome de bacterii, virusuri şi organisme
                                   analoage virusurilor şi, de asemenea, ca nu
                                   prezintă simptome de atac de nematozi,
                                   insecte, acarieni şi ciuperci dăunătoare sau
                                   au fost supuse unui tratament corespunzător
                                   pentru eliminarea acestor organisme
                                   dăunătoare.

 81. Arbori şi arbuşti cu frunze Fără a încalca prevederile aplicabile
     caduce, destinaţi plantării, plantelor prevăzute la pct. 1-3, 9, 13 si
     cu excepţia seminţelor şi 15-18 din anexa nr. 3 şi la pct. 15, 16,
     plantelor din culturi de 18-21, 23-27, 35, 38, 39, 41, 42, 46-50,
     ţesuturi, originari din tari 60-62,68, 69, 71, 72 şi 75-80 din secţiunea 1
     care nu fac parte din Uniunea a prezentei anexe, acolo unde este cazul
     Europeană, cu excepţia celor se declara oficial ca plantele sunt in
     mediteraneene şi europene perioada de repaus şi fără frunze.

 82. Plante anuale şi bienale, Fără a încalca prevederile aplicabile
     altele decât Gramineae, plantelor prevăzute la pct. 11 şi 13 din
     destinate plantării, anexa nr. 3 şi la pct. 57, 58 şi 68-74
     originare din tari, altele din secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     decât ţările europene şi este cazul se declara oficial ca plantele:
     mediteraneene, cu excepţia - au crescut în pepiniere;
     seminţelor - sunt libere de resturi vegetale, flori
                                   şi fructe;
                                   - au fost inspectate la momente corespun-
                                   zatoare şi înaintea exportului şi nu prezintă
                                   simptome de bacterii, virusuri şi organisme
                                   analoage virusurilor şi ca sunt libere de
                                   simptome produse de nematozi, insecte,
                                   acarieni şi ciuperci dăunătoare sau au fost
                                   supuse unui tratament corespunzător pentru
                                   eliminarea acestor organisme dăunătoare.

 83. Plante din familia Gramineae, Fără a încalca prevederile aplicabile
     speciile perene ornamentale plantelor prevăzute la pct. 71 şi 72 din
     ale subfamiliilor secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     Bambusoideae, Panicoideae şi este cazul se declara oficial ca plantele:
     din genurile Buchloe, - au crescut în pepiniere; si
     Bouteloua Lag, Calamagrostis, - sunt libere de resturi vegetale, flori
     Cortaderia Stapf, Glyceria şi fructe; si
     R. Br., Hakonechloa Mak. ex - au fost inspectate înaintea exportului
     Honda, Hystrix, Molinia, ca nu prezintă simptome de bacterii, virusuri
     Phalaris L., Shibataea, şi organisme analoage virusurilor şi ca
     Spartina Schreb., Stipa L. sunt libere de simptome produse de nematozi,
     şi Uniola L., destinate insecte, acarieni şi ciuperci dăunătoare
     plantării, originare din sau ca au fost supuse unui tratament cores-
     tari, altele decât ţările punzator pentru eliminarea acestor
     europene şi mediteraneene, organisme dăunătoare.
     cu excepţia seminţelor

 84. Plante miniaturizate Fără a încalca prevederile aplicabile
     natural sau artificial, plantelor prevăzute la pct. 1-3, 9, 13 si
     destinate plantării, origi- 15-18 din anexa nr. 3 şi la punctele 15,
     nare din tari noneuropene, 18-21, 23-27, 35, 38, 39, 41, 42, 46, 47-50,
     cu excepţia seminţelor 60-63, 68, 69, 71, 72, 75-81 şi 83 din
                                   secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
                                   este cazul se declara oficial ca:
                                   a) plantele, inclusiv cele colectate direct
                                   din habitate naturale, trebuie cultivate,
                                   ţinute şi pregătite cel puţin 2 ani conse-
                                   cutivi înainte de expediere în pepiniere
                                   oficial înregistrate;
                                   b) plantele din pepinierele menţionate la
                                   lit a) trebuie:
                                   (aa) cel puţin în perioada menţionată la a)
                                   sa fie:
                                   - puse în ghivece care sunt plasate pe
                                   rafturi la cel puţin 50 cm deasupra solului;
                                   - supuse unor tratamente corespunzătoare
                                   pentru a garanta ca sunt libere de ruginile
                                   noneuropene; substanta activa, concentraţia
                                   şi data aplicării acestor tratamente vor fi
                                   menţionate pe certificatul fitosanitar la
                                   rubrica "tratamente de dezinfestare şi/sau
                                   de dezinfectare";
                                   - inspectate oficial de cel puţin 6 ori pe
                                   an la intervale corespunzătoare, în scopul
                                   stabilirii prezentei organismelor dăunătoare
                                   relevante, care sunt cele din anexele la
                                   prezentele norme metodologice. Aceste
                                   inspecţii care se desfăşoară, de asemenea,
                                   şi pe plantele din imediata vecinătate a
                                   pepinierelor menţionate la lit. a) vor fi
                                   efectuate cel puţin prin examinarea vizuala
                                   a fiecărui rând din camp sau pepiniera si
                                   prin examinarea vizuala a tuturor părţilor
                                   aeriene ale plantelor, utilizând o proba la
                                   întâmplare de cel puţin 300 de plante
                                   dintr-un gen dat, când numărul de plante
                                   al acelui gen nu este mai mare de 3.000 de
                                   plante, sau 10% din plante dacă sunt mai
                                   mult de 3.000 de plante din acel gen;
                                   - în urma acestor inspecţii sa fie găsite
                                   libere de organismele dăunătoare relevante,
                                   asa cum s-a specificat în alineatul
                                   precedent. Plantele infestate vor fi
                                   îndepărtate. Plantele rămase, atunci când
                                   este necesar, vor fi tratate efectiv si
                                   în plus vor fi păstrate o perioada cores-
                                   punzatoare şi inspectate pentru a garanta
                                   ca sunt libere de organismele dăunătoare
                                   relevante:
                                   - plantate fie în mediu artificial, fie in
                                   mediu natural de cultura, care a fost tratat
                                   prin fumigatie sau prin tratamente termice
                                   corespunzătoare şi care a fost apoi analizat
                                   şi găsit liber de orice organism dăunător;
                                   - păstrate în condiţii care sa garanteze ca
                                   mediul de cultura a fost menţinut liber de
                                   organisme dăunătoare şi ca înainte cu doua
                                   săptămâni de expediere au fost:
                                   ● scuturate şi spălate cu apa curata pentru
                                   a îndepărta mediul originar de creştere si
                                   a păstra rădăcinile curate; sau
                                   ● scuturate şi spălate cu apa curata pentru
                                   a îndepărta mediul originar de creştere si
                                   replantate într-un mediu de cultura care
                                   întruneşte toate condiţiile menţionate la
                                   lit. (aa) a alineatului 5; sau
                                   - supuse unor tratamente corespunzătoare
                                   pentru a asigura un mediu de creştere liber
                                   de organisme dăunătoare; substanta activa,
                                   concentraţia şi data aplicării acestor
                                   tratamente vor fi menţionate în certificatul
                                   fitosanitar la rubrica "tratamente de
                                   dezinfestare şi/sau de dezinfectare";
                                   (bb) ambalate în containere închise care au
                                   fost sigilate oficial şi care poarta numărul
                                   de înregistrare al pepinierei; acest număr
                                   va fi indicat, de asemenea, la rubrica
                                   "declaraţii suplimentare" pe certificatul
                                   fitosanitar, făcând posibila identificarea
                                   mărfii.

 85. Plante erbacee perene Fără a încalca prevederile aplicabile
     destinate plantării, din plantelor prevăzute la pct. 68-72 din
     familiile Caryophyllaceae secţiunea 1 a prezentei anexe, acolo unde
     (exceptând Dianthus L.), este cazul se declara oficial ca plantele:
     Compositae (exceptând - au crescut în pepiniere;
     Dendranthema (DC) Des - sunt libere de resturi vegetale, flori
     Moul.), Cruciferae, şi fructe; si
     Leguminoasae şi Rosaceae - au fost inspectate la momente corespun-
     (exceptând Fragaria L.), zatoare şi înaintea exportului, nu prezintă
     originare din tari care nu simptome de bacterii, virusuri şi organisme
     fac parte din Uniunea analoage virusurilor şi sunt libere de
     Europeană, altele decât cele simptome produse de nematozi, insecte,
     mediteraneene şi europene, acarieni şi ciuperci dăunătoare sau au fost
     cu excepţia seminţelor supuse unui tratament corespunzător pentru
                                   eliminarea acestor organisme dăunătoare.

 86. Plante de Euphorbia Se declara oficial:
     pulcherrima Willd destinate - ca plantele provin din zone cunoscute ca
     plantării, originare din fiind libere de Bemisia tăbăci Genn.; sau
     ţările în care este cunoscut - ca pe plante la locul de producţie nu
     ca exista Bemisia tăbăci au fost observate simptome de Bemisia tăbăci
     Genn. (populaţii Genn. la inspecţiile oficiale efectuate cel
     noneuropene), cu excepţia puţin lunar, timp de 3 luni înainte de
     seminţelor export.

 87. Plante de Lycopersicon Fără a încalca prevederile aplicabile
     lycopersicum (L.) Karsten plantelor prevăzute la pct. 13 din anexa
     ex Farw, destinate plantării, nr. 3 şi la pct. 57-59 şi 67 din secţiunea
     originare din tari unde 1 a prezentei anexe, acolo unde este cazul:
     Tomato yellow leaf curl - se declara oficial ca pe plante nu au fost
     virus este cunoscut sa apara, observate simptome de Tomato yellow leaf
     cu excepţia seminţelor: curl virus.
     a) în care Bemisia tăbăci - se declara oficial ca:
     Genn. nu este cunoscut a) pe plante nu au fost observate simptome
     ca poate apărea de Tomato yellow curl virus; si
     b) în care Bemisia tăbăci (aa) plantele provin din zone cunoscute ca
     Genn. este cunoscut ca fiind libere de Bemisia tăbăci Genn.; sau
     poate apărea (bb) locul de producţie a fost găsit liber
                                   de Bemisia tăbăci Genn. în urma inspecţiilor
                                   oficiale efectuate cel puţin lunar, pe
                                   parcursul a 3 luni înainte de export; sau
                                   b) nu au fot observate simptome de Tomato
                                   yellow leaf curl virus la locul de producţie
                                   şi acesta a fost supus unui tratament
                                   corespunzător şi unui regim de monitorizare
                                   pentru a se asigura ca este liber de Bemisia
                                   tăbăci Genn.; sau
                                   c) plantele provin din zone cunoscute ca
                                   fiind libere de Tomato yellow leaf curl
                                   virus.

 88. Plante destinate plantării, Fără a încalca prevederile aplicabile
     originare din tari în care plantelor prevăzute la pct. 13 din anexa
     organisme dăunătoare nr. 3 şi la pct. 57, 58, 68-70, 73, 74 si
     relevante sunt cunoscute ca 85-87 din secţiunea 1 a prezentei anexe,
     pot apărea, cu excepţia acolo unde este cazul:
     seminţelor, bulbilor, - se declara oficial ca nu au fost observate
     tuberculilor, cormilor, pe plante simptome ale organismelor dăuna-
     rizomilor: toare relevante în cursul perioadei de
     a) în care Bemisia tăbăci vegetaţie;
     Genn. (populaţii noneuropene) - se declara oficial ca pe plante nu au
     sau alţi vectori ai orga- fost observate simptome ale organismelor
     nismelor dăunătoare rele- dăunătoare relevante în cursul unei perioade
     vante nu sunt cunoscuţi corespunzătoare şi ca:
     ca pot apărea a) plantele provin din zone cunoscute ca
     b) în care Bemisia tăbăci fiind libere de Bemisia tăbăci Genn. şi de
     Genn. (populaţii noneuropene) alţi vectori ai organismelor dăunătoare
     sau alţi vectori ai organis- relevante; sau
     melor dăunătoare relevante b) locul de producţie a fost găsit
     sunt cunoscuţi ca pot apărea liber de Bemisia tăbăci Genn. şi alţi
     Organismele dăunătoare vectori ai organismelor dăunătoare relevante
     relevante sunt: Bean golden la inspecţiile oficiale efectuate la momen-
     mosaic virus, Cowpea mild tele corespunzătoare; sau
     mottle virus, Lettuce c) plantele au fost supuse unui tratament
     infectious yellows virus, corespunzător, în scopul eradicării
     Pepper mild tigre virus, organismului dăunător Bemisia tăbăci Genn.
     Squash leaf curl virus,
     alte virusuri transmise de
     Bemisia tăbăci Genn.


 89. Plante de Vitis L. ori- Se declara oficial ca nici un simptom de
     ginare din Uniunea Europeană, Grapevine Flavescence doree MLO si
     cu excepţia fructelor şi Xylophilus ampelinus (Panagopoulos) Willems
     seminţelor et al. nu a fost observat în plantaţiile
                                   mama la locul de producţie de la debutul
                                   ultime lor doua perioade complete de
                                   vegetaţie.

 90. Seminţe de Helianthus Se declara oficial ca:
     annuus L. a) seminţele provin din zone cunoscute ca
                                   fiind libere de Plasmopara halstedii (Farlow)
                                   Berl. and de Toni; sau
                                   b) seminţele, cu excepţia celor din varietăţi
                                   rezistente la toate rasele de Plasmopara
                                   halstedii (Farlow) Berl. and de Toni
                                   prezente la locul de producţie au fost
                                   supuse unui tratament corespunzător
                                   impotriva acestui organism dăunător.

 91. Seminţe de Lycopersicon Se declara oficial ca seminţele au fost
     lycopersicum (L.) Karlsten obţinute cu ajutorul unei metode adecvate
     ex Farw de extracţie cu acid sau a unei metode
                                   echivalente şi ca:
                                   a) seminţele provin din zone unde Clavibacter
                                   michiganensis ssp. michiganensis (Smith)
                                   Davis et al., Xanthomonas campestris pv.
                                   vesicatoria (Doidge) Dye şi Potato spindle
                                   tuber viroid nu sunt cunoscute sa apara; sau
                                   b) nici un simptom cauzat de aceste
                                   organisme dăunătoare nu a fost observat pe
                                   plante la locul de producţie în timpul
                                   perioadei complete de vegetaţie; sau
                                   c) seminţele au fost supuse testărilor
                                   oficiale efectuate pe o proba reprezentativa
                                   cel puţin pentru organismele mai sus
                                   menţionate, folosindu-se metode corespun-
                                   zatoare şi în urma testelor au fost găsite
                                   libere de aceste organisme dăunătoare.

 92. Seminţe de Medicago Se declara oficial ca:
     sativa L. a) nici un simptom produs de Ditylenchus
                                   dipsaci (kuhn) Filipjev nu a fost observat
                                   la locul de producţie de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie şi Ditylenchus
                                   dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a fost depistat
                                   în urma testelor de laborator efectuate pe
                                   o proba reprezentativa; sau
                                   b) a fost efectuată o fumigare înaintea
                                   exportului.

 93. Seminţe de Medicago sativa Fără a prejudicia prevederile aplicabile
     L. originare din ţările în plantelor prevăzute la pct. 92 din secţiunea
     care Clavibacter michiga- 1 a prezentei anexe, se declara oficial ca:
     nensis ssp. insidiosus Davis a) seminţele provin din zone cunoscute ca
     et al. este cunoscut ca fiind libere de Clavibacter michiganensis
     poate apărea ssp. insidiosus Davis et al.; sau
                                   b)
                                   (aa) Clavibacter michiganensis ssp.
                                   insidiosus Davis et al. nu a apărut in
                                   exploataţie sau în imediata vecinătate in
                                   ultimii 10 ani;
                                   (bb) fie
                                   - cultura aparţine unei varietăţi recunoscute
                                   ca foarte rezistenta la Clavibacter
                                   michiganensis ssp. insidiosus Davis et al.;
                                   sau
                                   - în momentul recoltării cultura nu si-a
                                   început încă a patra perioada completa de
                                   vegetaţie şi anterior nu s-a obţinut mai
                                   mult de o recolta de samanta din cultura
                                   respectiva; sau
                                   - conţinutul de corpuri străine, conform
                                   condiţiilor de certificare a seminţei, nu
                                   depăşeşte 0,1% din greutate;
                                   (cc) nici un simptom de Clavibacter michig-
                                   anensis ssp. insidiosus Davis et al. nu a
                                   fost observat la locul de producţie sau
                                   într-o cultura vecina de Medicago sativa
                                   L. în ultima perioada completa de vegetaţie
                                   şi, după caz, în ultimele doua perioade
                                   complete de vegetaţie;
                                   (dd) cultura a fost înfiinţată pe un teren
                                   în care în ultimii 3 ani precedenţi
                                   însămânţării nu a fost cultivată Medicago
                                   sativa L.

 94. Seminţe de Oryza sativa L. Se declara oficial ca:
     originare din tari care a) seminţele au fost testate în mod oficial
     nu fac parte din Uniunea după metodele nematologice corespunzătoare
     Europeană şi ca au fost găsite libere de Aphelen-
                                   choides besseyi Christie; sau
                                   b) seminţele au fost supuse unui tratament
                                   corespunzător cu apa calda sau unui alt
                                   tratament pentru combaterea dăunătorului
                                   Aphelenchoides besseyi Christie.

 95. Seminţe de Phaseolus L. Se declara oficial ca:
                                   a) seminţele provin din zone cunoscute ca
                                   fiind libere de Xanthomonas campestris pv.
                                   phaseoli (Smith) Dye; sau
                                   b) o proba reprezentativa de seminţe a fost
                                   testata şi gasita libera de Xanthomonas
                                   campestris pv. phaseoli (Smith) Dye.
 96. Seminţe de Zea mays L. Se declara oficial ca:
                                   a) seminţele provin din zone libere de
                                   Erwinia stewartii (Smith) Dye; sau
                                   b) o proba reprezentativa de seminţe a fost
                                   testata şi gasita libera de Erwinia stewartii
                                   (Smith) Dye.

 97. Seminţe ale genurilor Se declara oficial ca seminţele sunt origina-
     Triticum, Secale şi X re dintr-o zona în care Tilletia indica Mitra
     Triticosecale din Afga- nu este cunoscută ca poate apărea. Numele
     nistan, India, Irak, zonei va fi menţionat în certificatul
     Mexic, Nepal, Pakistan şi fitosanitar.
     S.U.A., unde este
     cunoscut ca poate apărea
     Tilletia indica Mitra

 98. Boabe ale genurilor Se declara oficial ca:
     Triticum, Secale şi X a) boabele sunt originare dintr-o zona in
     Triticosecale din Afga- care Tilletina indica Mitra nu este cunos-
     nisatan, India, Irak, Mexic, cuta sa apara. Numele zonei sau zonelor va
     Nepal, Pakistan şi S.U.A., fi menţionat pe certificatul fitosanitar la
     unde este cunoscut ca rubrica "locul de origine"; sau
     poate apărea Tilletia b) nu au fost observate simptome de Tilletia
     indica Mitra indica Mitra pe plante la locul de producţie
                                   în timpul ultimei perioade complete de
                                   vegetaţie şi atât în timpul recoltării, cat
                                   şi înaintea expedierii au fost luate probe
                                   reprezentative de boabe, în urma testelor
                                   fiind găsite libere de Tilletia indica Mitra;
                                   ulterior aceasta trebuie să menţioneze in
                                   certificatul fitosanitar, la rubrica
                                   "numele produsului", ca "testat şi găsit
                                   liber de Tilletia indica Mitra".


    SECŢIUNEA a 2-a
    Plante, produse vegetale sau alte articole reglementate originare din România

  1. Lemn de Castanea Mill. Se constata oficial ca:
                                   a) lemnul este liber de Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr; sau
                                   b) lemnul este decojit.
  2. Scoarţa izolata de Se constata oficial ca:
     Castanea Mill. - scoarţa este libera de Cryphonectria
                                   parasitica (Murrill) Barr.

  3. Plante de Castanea Mill Se constata oficial ca:
     şi Quercus L, destinate a) plantele sunt libere de Cryphonectria
     plantării, cu excepţia parasitica (Murrill) Barr; sau
     seminţelor b) nici un simptom de Cryphonectria para-
                                   sitica (Murrill) Barr. nu a fost observat
                                   la locul de producţie sau în imediata
                                   vecinătate după debutul ultimei perioade
                                   complete de vegetaţie.

  4. Plante de Pinus L destinate Se constata oficial ca nici un simptom de
     plantării, cu excepţia Scirrhia pini Funk et. Parker nu a fost
     seminţelor observat la locul de producţie sau in
                                   imediata vecinătate după debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.

  5. Plante de Chaenomeles Se constata oficial ca:
     Lindl., Cotoneaster Ehrh., a) plantele sunt libere de Erwinia amylovora
     Crataegus L., Cydonia Mill., (Burr.) Winsl., et. al; sau
     Eriobotrya Lindl., Malus b) nici un simptom de Erwinia amylovora
     Mill., Mespilus L., (Burr.) Winsl., et. al. nu a fost observat la
     Pyracantha Roem., Pyrus L., locul de producţie ori în imediata vecinătate
     Sorbus L., cu excepţia lui după debutul ultimei perioade complete de
     Sorbus intermedia (Ehrh.) vegetaţie.
     Pers., Stranvaesia Lindl.,
     destinate plantării, cu
     excepţia seminţelor

  6. Plante de Fragaria L., Se constata oficial ca nici un simptom de
     Prunus L. Rubus L., boala cauzat de organismele dăunătoare
     destinate plantării, relevante nu a fost observat pe plante la
     cu excepţia seminţelor locul de producţie după debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.
                                   Organismele dăunătoare relevante sunt:
                                   - pentru Fragaria L.:
                                   ● Strawberry latent ringspot virus
                                   ● Tomato black ring virus
                                   ● Xanthomonas fragariae Kennedy et. King.
                                   - pentru Prunus L.:
                                   ● Apricot chlorotic leaf roll mycoplasm
                                   ● Xanthomonas campestris pv. pruni (Smith)
                                   Dye.
                                   - pentru Rubus L.:
                                   ● Strawberry latent ringspot virus
                                   ● Tomato black ring virus.

  7. Plante de Malus Mill., Fără a încalca exigenţele aplicabile
     destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 5 de mai sus,
     cu excepţia seminţelor se constata oficial ca:
                                   a) plantele sunt libere de Apple
                                   proliferation mycoplasm;
                                   sau
                                   b)
                                   (aa) plantele, cu excepţia celor provenite
                                   din seminţe:
                                   ● au fost oficial certificate în cadrul
                                   unei scheme de certificare care stabileşte
                                   ca provin în linie directa din material
                                   menţinut în condiţii corespunzătoare şi ca
                                   au fost supuse testelor oficiale referitoare
                                   la Apple proliferation mycoplasm,
                                   utilizându-se indicatori corespunzători sau
                                   metode echivalente, în cursul cărora s-a
                                   constatat ca sunt libere de acest organism
                                   dăunător; sau
                                   ● provin în linie directa din materiale
                                   menţinute în condiţii corespunzătoare si
                                   supuse în ultimele 6 perioade complete de
                                   vegetaţie unor teste oficiale privind Apple
                                   proliferation mycoplasm, utilizând indi-
                                   catori corespunzători sau metode echivalente,
                                   în cursul cărora s-a constatat ca sunt
                                   libere de acest organism dăunător;
                                   ● (bb) nici un simptom al bolii cauzat de
                                   Apple prolifera- tion mycoplasm nu a fost
                                   observat pe plante la locul de producţie sau
                                   pe plantele sensibile din imediata vecinătate
                                   după debutul ultimelor 3 perioade complete
                                   de vegetaţie.
  8. Plantele speciilor de Prunus Fără a prejudicia exigenţele aplicabile
     L. destinate plantării, plantelor prevăzute la pct. 6 de mai sus,
     cu excepţia seminţelor se constata oficial ca:
                                   a) plantele sunt libere de Plum pox virus;
                                   sau
                                   b) (aa) plantele, cu excepţia celor provenite
                                   din seminţe:
                                   - au fost oficial certificate conform unei
                                   scheme de certificare care stabileşte ca
                                   provin în linie directa din materialele
                                   menţinute în condiţii corespunzătoare si
                                   ca au fost supuse testelor oficiale
                                   referitoare la Plum pox virus, utilizându-se
                                   indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente şi ca au fost găsite libere de
                                   acest organism dăunător; sau
                                   - provin în linie directa din materiale
                                   menţinute în condiţii corespunzătoare si
                                   ca au fost supuse cel puţin o data in
                                   ultimele 3 perioade complete de vegetaţie
                                   unui test oficial privind Plum pox virus,
                                   utilizându-se indicatori corespunzători
                                   sau metode echivalente, şi ca în urma
                                   testelor au fost găsite libere de acest
                                   organism dăunător;
                                   (bb) nici un simptom al bolii cauzat de Plum
                                   pox virus nu a fost observat de plante la
                                   locul de producţie sau pe plantele sensibile
                                   din imediata vecinătate după debutul
                                   ultimelor 3 perioade complete de vegetaţie;
                                   (cc) plantele care la locul de producţie au
                                   prezentat simptome ale bolilor cauzate de
                                   alte virusuri sau organisme analoage
                                   virusurilor au fost îndepărtate.

  9. Plante de Vitis L. cu Se constata oficial ca nici un simptom de
     excepţia fructelor şi Grapevine Flavescence doree MLO nu a fost
     seminţelor observat în plantaţiile mama, la locul de
                                   producţie de la debutul ultimelor doua
                                   perioade complete de vegetaţie.

 10. Tuberculi de Solanum Se constata oficial ca tuberculii sunt liberi
     tuberosum L. destinaţi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus
     plantării (Spieckermann and Kotthoff), Pseudomonas
                                   solanacearum (Smith) Smith Globodera spp.
                                   şi Synchytrium endobioticum (Schylbersky)
                                   Percival.

 11. Plante de Capsicum annuum L., Se constata oficial ca nici un simptom de
     Lycopersicon Iycopersicum Potato stolbur mycoplasm nu a fost observat
     (L.) Karsten ex. Farw., pe plante la locul de producţie după debutul
     Nicotiana L. şi Solanum ultimei perioade complete de vegetaţie.
     melongena L., destinate
     plantării, cu excepţia
     seminţelor

 12. Seminţe de Helianthus Se constata oficial ca:
     annuus L. a) seminţele provin din culturi găsite
                                   libere, în urma controalelor oficiale, de
                                   Plasmopara halstedii (Farlow) Berl. et.
                                   Toni; sau
                                   b) seminţele au fost supuse unui tratament
                                   impotriva acestui organism dăunător.

 13. Seminţe de Lycopersicon Se constata oficial ca:
     Iycopersicum L. Karsten a) nici un simptom al bolilor cauzate de
     ex. Farw. Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis
                                   (Smith) Davis şi Xanthomonas campestris pv.
                                   vesicatoria (Doidge) Dye nu a fost observat
                                   pe plante la locul de producţie în timpul
                                   ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
                                   b) probe reprezentative de seminţe au fost
                                   găsite libere de aceste organisme dăunătoare,
                                   în urma analizelor de laborator.

 14. Seminţe de Phaseolus L. Se constata oficial ca:
                                   a) seminţele provin din culturi cunoscute ca
                                   fiind libere, în urma controalelor oficiale,
                                   de Xanthomonas campestris pv. phaseoli
                                   (Smith) Dye; sau
                                   b) probe reprezentative de seminţe au fost
                                   găsite libere de acest organism dăunător,
                                   în urma analizelor de laborator.

 15. Seminţe de Medicago sativa L. Se constata oficial ca nici un simptom de
                                   Clavibacter michiganensis ssp. insidiosus
                                   Davis et. al. nu a fost observat la locul
                                   de producţie în ultimele doua perioade de
                                   vegetaţie.

 16. Seminţe de Medicago sativa L. Fără a încalca prevederile prevăzute la
                                   pct. 15 al secţiunii a 2-a din anexa nr. 4,
                                   se constata oficial ca:
                                   a) nici un simptom produs de Ditylenchus
                                   dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a fost observat
                                   la locul de producţie de la debutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie si
                                   Ditylenchus dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a
                                   fost depistat în urma unui test de laborator
                                   efectuat la o proba reprezentativa; sau
                                   b) a fost efectuată o fumigare înaintea
                                   comercializării.

 17. Bulbi de Tulipa L. şi Se constata oficial ca nici un simptom produs
     Narcissus L. destinaţi de Ditylenchus dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a
     plantării, cu excepţia celor fost observat pe plante de la debutul ultimei
     destinaţi consumatorilor perioade complete de vegetaţie.
     finali neimplicati in
     producţia profesională
     de flori tăiate

 18. Plante de Apium graveolens Se constata oficial ca:
     L., Aster spp., a) la locul de producţie, în urma controlului
     Argyranthemum spp., Brassica fitosanitar efectuat cel puţin o data pe
     spp., Capsicum annuum L., luna timp de 3 luni înainte de recoltare
     Cucumis spp., Dendranthema nu au fost observate simptome produse de
     (DC) Des Moul., Dianthus L. Liriomyza bryoniae (Kaltenbach) sau de
     şi hibrizii săi, Exacum Liriomyza trifolii (Burgess); sau
     spp., Gerbera Cass., b) în urma controlului fitosanitar efectuat
     Gypsophila L., Lactuca spp., imediat înaintea comercializării plantele au
     Leucanthemum L., Lupinus L., fost găsite libere de simptome produse de
     Lycopersicon lycopersicum Liriomyza bryoniae (Kaltenbach) şi Liriomyza
     (L.) Karsten ex. Farw., trifolii (Burgess) şi ca au fost supuse
     Solanum melongena L., unui tratament corespunzător pentru comba-
     Spinacia L., Tanacetum L. terea acestor organisme dăunătoare.
     şi Verbena L., destinate
     plantării, cu excepţia
     seminţelor

 19. Plante de Citrus L., Se declara oficial ca plantele:
     Fortunella Swingle, Poncirus ● sunt obţinute conform unei scheme de
     Raf. şi hibrizii lor, cu certificare, provenind direct dintr-un
     excepţia fructelor şi material menţinut în condiţii corespunzatoa-
     seminţelor re, şi ca au fost supuse unor teste oficiale
                                   individuale privind cel puţin Citrus
                                   tristeza virus (suse europene) şi Citrus
                                   vein enation woody gall, utilizându-se
                                   indicatori corespunzători sau metode
                                   echivalente, şi ca în urma testelor au fost
                                   găsite libere de Citrus tristeza virus
                                   (suse europene) şi, de asemenea, ca au fost
                                   certificate ca fiind libere de acest
                                   organism; si
                                   ● au fost inspectate şi nici un simptom de
                                   Spiroplasma citri Saglio et. al., Phoma
                                   tracheiphila (Petri) Kanchaveli and
                                   Gikashvili, Citrus vein enation woody gall
                                   şi Citrus tristeza virus (suse europene)
                                   nu a fost observat de la începutul ultimei
                                   perioade complete de vegetaţie.

 20. Plante de Dendranthema Se declara oficial ca:
     (DC) Des Moul., Dianthus L. a) nici un simptom de Heliothis armigera
     şi Pelargonium l'Herit ex Hubner nu a fost observat la locul de
     Ait, destinate plantării, producţie de la debutul ultimei perioade
     cu excepţia seminţelor complete de vegetaţie; sau
                                   b) plantele au fost supuse unui tratament
                                   corespunzător pentru combaterea acestui
                                   organism dăunător.



    Anexa 5
    -------
la normele metodologice
------------------------


                    PLANTE, PRODUSE VEGETALE SAU ARTICOLE REGLEMENTATE
                               supuse controlului fitosanitar
                                        PARTEA A
    Plante, produse vegetale sau articole reglementate orginare din România care sunt supuse controlului fitosanitar la locul de producţie şi care circula pe teritoriul României cu paşaport fitosanitar

    1. Plante sau produse vegetale:
    1.1. Plante destinate plantării, cu excepţia seminţelor, din genurile Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Ehrt., Crataegus L., Cydonia Mill., Eriobotrya Lindl., Malus Mill., Mespilus L., Prunus L., Pyracantha Roem., Pyrus L., Sorbus L., cu excepţia Sorbus intermedia (Ehrh) Pers., Stranvaesia Lindl.
    1.2. Tuberculi de Solanum tuberosum L. destinaţi plantării
    1.3. Plante de Vitis L., cu excepţia fructelor şi seminţelor
    1.4. Lemn care a fost obţinut în întregime sau parţial din genul Castanea Mill., excluzând lemnul decojit
    1.5. Scoarţa izolata de Castanea Mill.
    1.6. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia fructelor şi seminţelor.
    2. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, produse de producători care sunt autorizaţi sa producă şi sa vândă către persoane angajate profesional în producţia plantelor, cu excepţia plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, condiţionate pentru a fi vândute consumatorului final şi pentru care direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, garantează ca producţia este clar separată de cea a altor produse.
    2.1. Plante de: Apium graveolens L., Argyranthemum spp., Aster spp., Brassica spp., Castanea Mill., Cucumis spp., Dendranthema (DC) Des Moul, Dianthus L., şi hibrizii lor, Exacum spp., Fragaria L., Gerbera Cass, Gypsophila L., toate varietăţile de Impatiens de Noua Guinee, Lactuca sativa L., Leucanthemum L., Lupinus L., Pelargonium l╘Herit ex Ait., Pinus L., Quercus L., Rubus L., Spinacia L., Tanacetum L., Verbena L., destinate plantării, cu excepţia seminţelor.
    2.2. Plante de Solanaceae, destinate plantării, cu excepţia seminţelor
    2.3. Seminţe şi bulbi de Allium ascalonicum L., Allium cepa L. şi Allium schoenoprasum L., destinaţi plantării şi plante de Allium porrum L. destinate plantării.
    3. Bulbi şi cormi destinaţi plantării, obţinuţi de producători care sunt autorizaţi sa producă şi sa vândă către persoane angajate profesional în producţia plantelor, cu excepţia plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate care sunt condiţionate pentru a fi vândute consumatorului final şi pentru care direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, garantează ca producţia este clar separată de cea a altor produse, de: Camassia Lindl., Chionodoxa Boiss., Crocus L., Galanthus L., Galtonia candicans (Baker) Decne, soiuri miniaturizate şi hibrizii lor din genurile Gladiolus Tourn. ex. L., cum ar fi: Gladiolus callianthus Marais, Gladiolus colvillei Sweet, Gladiolus nanus hort., Gladiolus ramosus hort., Gladiolus tubergenii; Hyacinthus L., Iris L., Ismene Herbert., Muscari Miller., Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia Adams, Scilla L., Tigridia Juss. şi Tulipa L.

                                   PARTEA B
    Plante, produse vegetale sau articole reglementate care trebuie să fie însoţite de certificat fitosanitar la import

    I. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, potenţial purtătoare de organisme dăunătoare cu relevanta pentru România, originare din tari care nu fac parte din Uniunea Europeană
    1. Toate plantele destinate plantării, cu excepţia seminţelor, dar inclusiv seminţe de:
    a) Zea mays L., Phaseolus spp., Helianthus annuus L., Medicago sativa L., Lycopersicon Iycopersicum (L.) Karsten ex Farw., Capsicum spp. L., Allium cepa L., Allium schoenoprasum L., Allium porrum L., Allium ascalonicum L., Oryza spp., Prunus L., şi Rubus L.;
    b) specii care aparţin familiilor Gramineae şi Cruciferae şi genului Trifolium, originare din Argentina, Australia, Bolivia, Chile, Noua Zeelanda şi Uruguay;
    c) Triticum spp., Secale spp. şi X Triticosecale, originare din Afganistan, India, Irak, Mexic, Nepal, Pakistan şi S.U.A.
    2. Părţi de plante, cu excepţia fructelor şi seminţelor de:
    - Castanea Mill., Dendranthema (DC) Des Moul., Dianthus L., Pelargonium l╘Herit ex Air, Pheonix spp., Populus L., Quercus L.,
    - conifere (Coniferales),
    - Acer saccharum Marsh, originar din America de Nord,
    - Prunus L., originar din tari noneuropene.
    3. Fructe de:
    - Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. şi hibrizii lor;
    - Annona L., Cydonia Mill., Diospyros Mill., Malus L., Mangifera L., Passiflora L., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Syzygium Gaertn şi Vaccinium L., originare din tari noneuropene.
    4. Tuberculi de Solanum tuberosum L.,
    5. Scoarţa izolata de:
    - conifere (Coniferales)
    - Acer saccharum Marsh., Populus L. şi Quercus L., cu excepţia Quercus suber L.
    6. Lemn care:
    a) a fost obţinut, în întregime sau parţial, din unul dintre ordinele, genurile sau speciile descrise mai jos:
    - Castanea Mill.;
    - Castanea Mill., Quercus L., inclusiv lemnul care nu si-a păstrat suprafaţa rotunda naturala, originar din ţările Americii de Nord;
    - Plantanus, inclusiv lemnul care nu si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda;
    - Conifere (Coniferales), cu excepţia Pinus L., originare din tari noneuropene, inclusiv lemnul care nu si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda;
    - Pinus L., inclusiv lemnul care nu si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda;
    - Populus L., originar din ţările continentului american;
    - Acer saccharum Marsh, inclusiv lemnul care nu si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda, originar din America de Nord; si

    b) corespunde următoarelor descrieri:
     4401.10.00 Lemn pentru foc sub forma de buşteni, bucăţi, ramuri,
                 manunchiuri sau în forme similare.
 ex. 4401.21.00 Lemn aşchii sau particule
                 - conifere originare din tari noneuropene
        4401.22 Lemn aşchii sau particule
                 - nonconifere
    ex. 4401.30 Deşeuri de lemn, neaglomerate în forma de: brichete,
                 cocoloase sau forme similare
    ex. 4403.20 Lemn brut, cu sau fără scoarţa, sau lemn cu seva sau tăiat
                 grosier în forma patrata:
                 - cu excepţia celui tratat cu vopsea, coloranţi, creozot si
                 alţi conservanţi, conifere originare din tari noneuropene
     4403.91.00 Lemn brut, cu sau fără scoarţa, sau lemn cu seva sau tăiat
                 grosier în forma patrata:
                 - cu excepţia celui tratat cu vopsea, coloranţi, creozot si
                 alţi conservanţi;
                 - stejar (Quercus spp.)
        4403.99 Lemn brut, cu sau fără scoarţa, sau lemn cu seva sau tăiat
                 grosier în forma patrata:
                 - cu excepţia celui tratat cu vopsea, coloranţi, creozot si
                 alţi conservanţi;
                 - cu excepţia celui de conifere, stejar (Quercus spp.) sau
                 fag (Fagus spp)
 ex. 4404.10.00 Prăjini rupte: piloni, ţăruşi şi stâlpi din lemn, ascuţite
                 dar netăiate cu ferastraul în lungime
                 - conifere originare din tari noneuropene
 ex. 4404.20.00 Prăjini rupte: piloni, ţăruşi şi stâlpi din lemn, ascuţite
                 dar netăiate cu ferastraul în lungime
                 - nonconifere
     4406.10.00 Traverse din lemn pentru cai ferate sau de tramvai
                 - neimpregnate
    ex. 4407.10 Lemn ferastruit sau aschiat în lungime, bucăţi sau decojit,
                 nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o grosime
                 de peste 6 mm, în special grinzi, scânduri, proptele, druguri
                 - conifere, originare din tari noneuropene
    ex. 4407.91 Lemn ferastruit sau aschiat în lungime, bucăţi sau decojit,
                 nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o
                 grosime de peste 6 mm, în special grinzi, scânduri, proptele,
                 druguri
                 - de stejar (Quercus spp.)
    ex. 4407.99 Lemn ferastruit sau aschiat în lungime, bucăţi sau decojit,
                 nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi cu o grosime
                 de peste 6 mm, în special grinzi, scânduri, proptele, druguri
                 - altul decât cel de conifere, lemn tropical, stejar (Quercus
                 spp.) sau fag (Fagus spp.)
    ex. 4415.10 Lăzi, coşuri şi rezervoare din lemn originare din tari
                 noneuropene
    ex. 4415.20 Paleţi, box-paleţi şi alte încărcături din scânduri, din lemn
                 originar din tari noneuropene
    ex. 4416.00 Butoaie din lemn, inclusiv doage din stejar (Quercus spp.)


    7. Sol şi mediu de creştere
    a) Sol şi mediu de creştere ca atare, alcătuit integral sau parţial din sol sau din substanţe organice solide, cum ar fi: părţi de plante, humus inclusiv turba sau scoarţa, cu excepţia celui alcătuit în întregime din turba.
    b) Sol şi mediu de creştere, ataşat sau insotind plantele, alcătuit integral sau parţial din material specificat la lit. a) sau constând în întregime ori parţial din turba sau din orice substanta anorganica solida destinată susţinerii vitalitatii plantelor, originar din Turcia, Bielorusia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia, Ucraina şi din tari noneuropene, altele decât Cipru, Egipt, Israel, Libia, Malta, Maroc şi Tunisia.
    8. Boabe pentru consum din genurile Triticum, Secale şi X Triticosecale, originare din Afganistan, India, Irak, Mexic, Nepal, Pakistan şi S.U.A.

    II. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, potenţial purtătoare de organisme dăunătoare cu relevanta pentru România originare din tari ale Uniunii Europene
    1. Plante sau produse vegetale:
    1.1. Plante destinate plantării, cu excepţia seminţelor, din următoarele genuri sau specii: Abies Mill., Argyranthemum spp., Apium graveolens L, Aster spp., Brassica L., Beta vulgaris, Castanea Mill., Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Ehrh., Crataegus L., Cydonia Mill., Cucumis spp., Dendranthema (DC) Des Moul, Dianthus L. şi hibrizii săi, Exacum spp., Eriobotrya Lindl., Fragaria L., Gerbera Cass., Gypsophila L., Humulus lupulus L., toate varietăţile hibrizilor de Impatiens de Noua Guinee, Lactuca spp., Larix Mill., Leucanthemum L., Lupinus L., Malus Mill., Mespilus L., Pelargonium L., Herit ex. Ait., Picea A. Dietr., Pinus L., Platanus L., Populus L., Prunus L., Pseudotsuga Carr., Pyracanta Roem., Pyrus L., Sorbus L., cu excepţia Sorbus intermedia (Ehrh) Pers., Stranvaesia Lindl., Quercus L., Rubus L., Spinacia L., Tanacetum L., Tsuga Carr şi Verbena L.
    1.2. Plante de Araceae, Maranthaceae, Musaceae, Persea spp. şi Strelitziaceae, înrădăcinate sau cu mediu de cultura asociat ori ataşat
    1.3. Plante de Solanaceae, destinate plantării, cu excepţia seminţelor
    1.4. Tuberculi de Solanum tuberosum L.
    1.5. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. şi hibrizii lor, cu excepţia seminţelor
    1.6. Fructe de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. şi hibrizii lor, inclusiv cele cu frunze şi pedunculi
    1.7. Plante de Vitis L., cu excepţia fructelor şi seminţelor
    1.8. Seminţe de: Zea mays L., Helianthus annuus L., Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsteen ex Farw., Medicago sativa L., Phaseolus L., Prunus L., Rubus L. şi Capsicum spp.
    1.9. Seminţe şi bulbi de Allium ascalonicum L., Allium cepa L. şi Allium schoenoprasum L., destinaţi plantării, şi plante de Allium porrum L. destinate plantării
    1.10. Bulbi şi cormi de: Camassia Lindl., Chionodoxa Boiss, Crocus flavus Weston "Golden Yellow", Galanthus L., Galtonia candicans (Baker) Decne, soiuri miniaturizate şi hibrizii lor din genurile Gladiolus Tourn. ex L., cum ar fi: Gladiolus callianthus Marais, Gladiolus colvillei Sweet, Gladiolus nanus hort., Gladiolus ramosus hort., Gladiolus tubergenii hort., Hyacinthus L., Iris L., Ismene Herbert, Muscari Miller., Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia Adams, Scilla L., Tigridia Juss. şi Tulipa L., destinaţi plantării
    1.11. Lemn care:
    a) a fost obţinut în întregime sau parţial din genurile
    - Castanea Mill., excluzând lemnul decojit de scoarţa
    - Platanus, inclusiv cel care nu si-a păstrat suprafaţa naturala rotunda; si

    b) corespunde următoarelor descrieri:
     4401.10.00 Lemn pentru foc sub forma de buşteni, bucăţi, ramuri,
                 manunchiuri sau în forme similare
     4401.22.00 Lemn aşchii sau particule
    ex. 4401.30 Deşeuri de lemn, neaglomerate in: brichete, cocoloase sau
                 forme similare
        4403.99 Lemn brut, cu sau fără scoarţa, sau lemn cu seva sau tăiat
                 grosier în forma patrata:
                 - cu excepţia celui tratat cu vopsea, coloranţi, creozot sau
                 alţi conservanţi
                 - cu excepţia coniferelor, stejarului (Quercus spp.) si
                 fagului (Fagus spp.)
 ex. 4404.20.00 Prăjini rupte: piloni, ţăruşi şi stâlpi din lemn, ascuţite
                 dar netăiate cu ferastraul în lungime
                 - nonconifere
     4406.10.00 Traverse din lemn pentru cai ferate sau de tramvai
                 - neimpregnate
    ex. 4407.99 Lemn ferastruit sau aschiat în lungime, bucăţi sau decojit,
                 nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o grosime
                 de peste 6 mm, în special grinzi, scânduri, proptele, druguri
                 - altul decât cel de conifere, lemn tropical, stejar
                 (Quercus spp.) sau fag (Fagus spp.)
    1.12. Scoarţa izolata de Castanea Mill.



    Anexa 6
    -------
la normele metodologice
------------------------

                         MODEL DE PAŞAPORT FITOSANITAR
┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ 1. PAŞAPORT FITOSANITAR │2. DIRECŢIA FITOSANITARA JUDEŢEANA │
│ ROMÂNIA │ │
├──────────────────────────────────┬────┴─────────────────────────────────────┤
│ 3. NUMĂR DE ÎNREGISTRARE A │ 4. SERIE INDIVIDUALĂ/NUMĂR DE TRANSPORT │
│ PRODUCĂTORULUI │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 5. DENUMIREA BOTANICA │ 6. CANTITATEA │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 7. "ZP", ZONA PROTEJATA DE │ 8. "P I" (în cazul înlocuirii │
│ DESTINAŢIE │ paşaportului iniţial) │
└──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



    Anexa 7
    --------
la normele metodologice
------------------------

┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ 1. Name and address of exporter │ 2. PHYTOSANITARY CERTIFICATE │
│ Numele şi adresa expeditorului │ CERTIFICAT FITOSANITAR │
│ │ │
│ │ No./Nr. │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│3.Declared name and address of consignee│ 4. Plant protection organisation of │
│ Numele şi adresa declarata a │ România │
│ destinatarului │ Organizaţia de protecţia plantelor│
│ │ din România │
│ │ │
│ │ │
│ │ to plant pretection organisation(s)│
│ │ of │
│ │ către organizaţia de protecţia │
│ │ plantelor din: │
│ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┤
│ │5. Place of origin - Locul de origine│
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
│6. Declared means of conveyance - │ ROMÂNIA │
│ Mijlocul de transport declarat │ ┌─────┐ │
│ │ │Stema│ MINISTRY OF AGRICULTURE│
│ │ │ │ FOOD AND FORSTRY │
│ │ └─────┘ MINISTERUL AGRICULTURII│
│ │ ALIMENTAŢIE SI PĂDURILOR │
│ │ PHYTOSANITARY ARF │
│ │ DEPARTMENT │
│ │ DIRECŢIA FITOSANITARA │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│ 7. Declared point of entry │
│ Punctul de intrare declarat. │
├────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ │ │
│ 8.Name of produce; Botanical name │ │
│ Numele produsului; Numele botanic │ 9. Quantity declared │
│ │ Cantitatea declarata │
│ Number and description of packges; │ │
│ Numărul şi natura coletelor; │ │
│ │ │
│ Distinguishing marks; │ │
│ Mărcile coletelor; │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│10. This is to certify that the plants or plant products described above │
│ │
│ - have been inspected acording to appropriate procedures, and │
│ - are considered to free from regulated pests, and practically free from │
│ other injuriouspests, and │
│ - are considered to conform with the current phytosanitary regulations │
│ of the importing country. │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11. Additional declaration - Declaraţie suplimentară │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│DISINFESTATION AND/OR DISINFECTION │ │
│ TREATMENT │ Place of issue - Locul eliberării │
│TRATAMENTE DE DEZINFESTARE SI/SAU │ │
│ DE DEZINFECTARE │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┤ │
│ │ │
│12. Treatment - Tratament │ Date - Data │
│ │ │
├─────────────────────┬──────────────────┤ │
│13. Chemical (active │14. Duration and │ Name and signature of Stamp of │
│ ingredient) │ temperature - │ authorized officer - Organization│
│ Produsul chimic │ Durata şi │ Numele şi semnătura Ştampila │
│(substanta activa) │ temperatura │ funcţionarul autorizat organizaţiei│
│ │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────┤ │
│15. Concentration - │16. Date - Data │ │
│ Concentraţia │ │ │
├─────────────────────┴──────────────────┤ │
│17. Additional information - │ │
│ Informaţii suplimentare │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



    Anexa 8
    -------
la normele metodologice
------------------------

┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ 2. REFORWARDING │
│ 1. Name and address of exporter │ PHYTOSANITARY CERTIFICATE │
│ Numele şi adresa expeditorului │ CERTIFICAT FITOSANITAR │
│ │ DE REEXPORT │
│ │ No./Nr. │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│3.Declared name and address of consignee│ 4. Plant protection organisation of │
│ Numele şi adresa declarata a │ România │
│ destinatarului │ Organizaţia de protecţia plantelor│
│ │ din România │
│ │ │
│ │ │
│ │ to plant pretection organisation(s)│
│ │ of │
│ │ către Organizaţia de protecţia │
│ │ plantelor din: │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│6. Declared means of conveyance │5. Place of origin - Locul de origine│
│ Mijlocul de transport declarat │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ ROMÂNIA │
│ │┌──────┐ │
│ ││Steama│ MINISTRY OF AGRICULTURE│
│ ││ │ FOOD AND FORSTRY │
│ │└──────┘ MINISTERUL AGRICULTURII│
│7. Declared point of entry │ ALIMENTAŢIE SI PĂDURILOR │
│ Punctul de intrare declarat │ PHYTOSANITARY ARF │
│ │ DEPARTMENT │
│ │ DIRECŢIA FITOSANITARA │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┴───────────┬─────────────────────────┤
│8. Distinguishing marks; number and description of │ 9. Quantity declared │
│ packges; name of produce; botanical name │ Cantitatea declarata │
│ Mărcile coletelor; numărul şi natura coletelor; │ │
│ numele produsului; numele botanic │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│10. This is to certify: │
│ - that the plants or plant products described above were imported into ...│
│ (country of re-export) from ...... (country of origin) covered by │
│ phytosanitary certificate No. ............ │
│ (*) [] original [] certified true copy of which is attached to this │
│ certificate, │
│ - that they are │
│ (*) [] packed [] repacked în [] original [] new containers │
│ - that based on the │
│ (*) [] original phytosanitary certificate and [] additional inspection, │
│ they are considered to conform with the phytosanitary regulation of the │
│ importing country, and │
│ - that during storage în .............. (country of re-export) the │
│ consignment has not been subjected to the risk of infestation or │
│ infection. │
│ (*) Insert tick în appropriate boxes │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11. Additional declaration - Declaraţie suplimentară │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│DISINFESTATION AND/OR DISINFECTION │ │
│ TREATMENT │ Place of issue - Locul eliberării │
│TRATAMENTE DE DEZINFESTARE SI/SAU │ │
│ DE DEZINFECTARE │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┤ │
│ │ │
│12. Treatment - Tratament │ Date │
│ │ Data │
├─────────────────────┬──────────────────┤ │
│13. Chemical (active │14. Duration and │ Name and signature of │
│ ingredient) │ temperature - │ authorized officer - │
│ Produsul chimic │ Durata şi │ Numele şi semnătura │
│(substanta activa) │ temperatura │ funcţionarul autorizat │
│ │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────┤ Stamp of │
│15. Concentration - │16. Date - Data │ organization │
│ Concentraţia │ │ Ştampila │
├─────────────────────┴──────────────────┤ organizaţiei │
│17. Additional information - │ │
│ Informaţii suplimentare │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016